Dodaj do ulubionych

Kiedy do lekarza?

03.05.06, 17:10
Tescik ciazowy pokazal mi dwie kreseczki,wec prawdopodobnie bede mama. I
teraz mam pytanie-na kiedy pwinnam umowic sie do lekarza zeby potwierdzil
ciaze? A kiedy Wy drogie dziewczyny odwiedzilyscie po raz pierwszy swojego
GP? I w jaki sposob lekarz potwierdza ciaze jezeli nie wykonuje badania
wewnetrznego (ginekologicznego)?
Obserwuj wątek
    • hopplik Re: gratulacje ! 03.05.06, 18:30
      raczej nie musisz się spieszyć ;) najważniejsze to odpoczywać i dbać o siebie,
      brać kwas foliowy i nie przesadzać przez pierwsze 3 msc. z innymi witaminami
      (najlepiej ich nie zażywać na początku)

kiedy wybierzesz się do lekarza potwierdzi zarówno w badaniu klinicznym , jak i
      na usg,
      czy to Twoja pierwsza dzidzia?
      • yadrall Dzieki!!! 03.05.06, 18:44
        Dzieki!!! Tak to moja pierwza dzidzia i do to moja pierwsza dzidzia i do tego
        od razu na obcym gruncie. Troche sie zastanawiam nad tym czasem potwierdzenia
        ciazy przez lekarza,bo w pracy roznie bywa i bardzo rzadko,ale niekiedy musze
        robic za kogos innego i wtedy moja praca jest napawde cieka (dzwiganie). Raczej
        nie jest to wskazane w ciazy,wiec w takim momencie moge byc zmuszona do
        powiedzenia pracodawcy dlaczego nie chce tego dalej robic. I co bedzie jak
        poprosi o potwierdzenie mojego stanu przez lekarza?
        Co do USG to z tego co wiem pierwsze takie badanie w UK jest robione dpiero w
        ok.12 tyg,wiec sporo sobie poczekam. A na czym polega badanie kliniczne w
        wykonaniu GP?
        • eballieu Re: Dzieki!!! 03.05.06, 18:53
          Gratuluje! Najlepszego zycze an ten czas
          Dzwon jutro do swojej przychodni i umawiaj sie na wizyte z GP.
          Ja wlasnie po ujrzeniu takich kresek to zrobilam. Im wczesniej zaczniesz tym
          lepiej. Potweirdzenia ciazy jako takiego nie mialam, po prostu wynik testu
          robionego w domu potraktowano jako wazny.
          Co do kwesti pracowych - nie pomoge.
          • yadrall Re: Dzieki!!! 03.05.06, 19:05
            Jeszcze raz dzieki!!!
            W przychodni bede w piatek (znajomy prosil,zeby pomuc mu sie zapisac do
            lekarza) i w zwiazku z tym zastanawiam sie na jaki termin zarezerwowac
            wizyte... Najblizszy dostepny termin czy moze dopiero za dwa tygodnie? To,ze
            tescik byl pozytywny lekarz przyja na slowo czy moze zabrac ze soba to cudo?
    • leggetta Re: Kiedy do lekarza? 03.05.06, 19:14
      ja tez spiesze z gratulacjami:) Ale masz super!
      niestety nie odpowiem Tobie na pytania, gdyz nie mam o tym zielonego pojecia.
      Watek bede jednak obserwowac bo pojecie warto miec:)
      Jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Was wszytskich!
      • hopplik Re: u lekarza 03.05.06, 19:44
        na dole strony
        www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=645
        objawy, które zwykle potwierdza lekarz w oględzinach (czyli klinicznie)
        • kash0303 Re: u lekarza 03.05.06, 20:39
          hopplik napisała:

> na dole strony
          > www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=645
          > objawy, które zwykle potwierdza lekarz w oględzinach (czyli klinicznie)

Ale to chyba w PL. Jak pierwszy raz bylam w ciazy tez w te pedy pogonilam do
          GP, a on mi pogratulowal i umowil na wizyte z polozna. I juz wiecej mojego GP
          podczas ciazy nie widywalam, tylko wlasnie polozna.

Do yadrall - Gratulacje z okazji dzidziusia;)))
          • hopplik Re: u lekarza 03.05.06, 22:19
            kash0303 napisała:

Ale to chyba w
            PL.

bardzo podobny opis znalazłam w amerykańskiej książce, więc chyba nie tylko w
            pl są lekarze ginekolodzy-położnicy

co do badań wewn. to nawet w pl rozsądni lekarze robią je sporadycznie
            (oczywiście na prywatnych wizytach)

• jaleo Re: Kiedy do lekarza? 03.05.06, 21:53
      Na sasiednim forum sie akurat toczy dyskusja na temat badania wewnetrznego w
      ciazy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=41102050
    • aitee Re: Kiedy do lekarza? 04.05.06, 00:17
      Do lekarza kiedy chcesz, lekarz umówi cię na spotkanie z położną koło 9
      tygodnia. Położna powinna od ręki podczas spotkania umówić cię na usg 10-12
      tygodni. Dużo zależy od hrabstwa, jeśli chodzi o ilość usg
    • gosiash Re: Kiedy do lekarza? 04.05.06, 18:20
      Ja wprawdzie bez wiekszego doswiadczenia w temacie, bo tez jestem na etapie
      przed wizyta u midwife. Ale ja w ogole nie mam zamiaru widziec sie z GP, bo po
      co mi on, jak sie dobrze czuje. Ja zadzwonilam do swojej przychodni, zaczelam
      od Jestem w ciazy, pani na to Gratuluje :) i odrazu umowila mnie na wizyte u
      poloznej. U mnie to bedzie ok. 10 tygodnia. Ale to juz moja druga ciaza (z tym
      ze pierwsza w UK), wiec troche jestem bardziej na luzie ;). Aha, przypominam,
      ze ciaze liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, to tak jakbys
      chciala sobie wyliczyc, ktory to oficjalnie tydzien. natomiast dzidzia pewnie
      jest ok 2 tygodnie mlodsza ;). Ale pewnie to wiesz, bo przypuszczam, ze juz
      zakupilas wszelkie magazyny nt. pregnancy & baby ;)
      A na zakonczenie to gratuluje!!!, odpoczywaj, nie podnos ciezarow (chociaz ja
      moja dwulatke bez przerwy gdzies nosze, wiec tez bez zbednej paniki, jak Ci sie
      cos ciezkiego zdazy podniesc).
      Jak masz sky to polecam kanal 285 - Baby channel, wprawdzie sie powtarzaja
      strasznie, ale mozna cos ciekawego czasami obejzec, oraz 264 i 265 (o ile sie
      ne myle) - Health Channel
      • yadrall Re: Kiedy do lekarza? 04.05.06, 18:48
        Jutro sie zarestruje do lekarza na najblizszy termin jaki bedzie mi pasowal (w
        gre wchodza tylko dwa dni w tygodniu,kiedy lekarka przyjmujepo poludniu),wiec
        troche poczekam.
        A ciaze wiem jak sie liczy (co wiecej wiem kiedy malenstwo sie poczelo),ale
        dziekije za wszelkie informacje.
        Dla mnie to pierwsza ciaza i to do tego od razu w UK. Wszystko mnie tu zaskakje
        i duzo rzeczy niepokoji (np. to,ze pracodawca wysyla ciezarna na nieplatny
        urlop tylko dlatego,ze jest w ciazy).
        • agcyb Re: Kiedy do lekarza? 06.05.06, 20:55
          Ja poszlam do GP kilka dni po wyniku pozytywnym testu domowego. Lekarz zapytal
          o to jak sie czuje, wypytal o objawy, poprosil zebym nasikala do pojemniczka i
          powiedzial zebym zapisala sie na wizyte do poloznej. I tyle mojego GP
          widzialam. Zadnych badan wewnetrznych w UK nie wykonuja, przynajmniej na mnie
          nie wykonywali, az do samego porodu.

Gratulacje i zeby Malenstwo zdrowo sie rozwijalo:)
        • agcyb Re: Kiedy do lekarza? 06.05.06, 20:57
          A, i jeszcze jedno. Pracodawca nie ma prawa wyslac cie na nieplatny urlop z
          racji ciazy. Ale to czy przyslugiwac Ci bedzie maternity leave and pay zalezy
          od Twojego stazu pracy.

Powodzenia
          • yadrall Re: Kiedy do lekarza? 06.05.06, 22:25
            Jestes pewna,ze nie maja prawa wyslac mnie na bezplatny urlop? Na "Z dala od
            Polski" jest aktualnie wielka dyskusja na ten temat. Jest to dla mnie
            problem,bo u nas w firmie nie moga pracowc ciezarne ze wzgledu na halas (tak
            nam mowili na szkoleniu,ale nie pamietam czy bylo cos konkretnego na temat tego
            co dalej z ta ciezarna). Jak narazie w zakladzie nikt nic nie wie,ale w koncu
            sie doysla... Poza tym wolalabym utzymac te ciaze i narazec mojego dziecka,ale
            jezeli mam zostac bez dochodu to wlalabym wiedziec wczesnie...
            • jaleo Re: Kiedy do lekarza? 07.05.06, 12:33
              yadrall napisała:

> Jestes pewna,ze nie maja prawa wyslac mnie na bezplatny urlop? Na "Z dala od
              > Polski" jest aktualnie wielka dyskusja na ten temat. Jest to dla mnie
              > problem,bo u nas w firmie nie moga pracowc ciezarne ze wzgledu na halas (tak
              > nam mowili na szkoleniu,ale nie pamietam czy bylo cos konkretnego na temat
              tego
              >
              > co dalej z ta ciezarna).

Firma ma obowiazek albo przeniesc Cie na inne stanowisko, gdzie nie ma halasu,
              albo na urlop - pelnoplatny - do czasu 15 tygodnia przed planowana data
              urodzin, kiedy mozesz odejsc na maternity leave. Nie moga Cie zmusic do
              odejscia na unpaid leave z powodu ciazy.
              • jaleo Pomoc w sprawie prawa pracy dla kobiet w ciazy 07.05.06, 12:39

Tutaj mozesz zobie sciagnac Factsheet na temat Maternity Rights.
                www.workingfamilies.org.uk/asp/family_zone/f_factsheets.asp
                Helpline jest na dole strony.

W poprzednim poscie napisalam, ze maternity leave mozna zaczac w 15 tygodniu
                przed urodzeniem dziecka, chyba cos mi sie pomylilo, bo z tego Factsheet
                wynika, ze 11 tygodni przed data narodzin.
    • izabelski Re: Kiedy do lekarza? 06.05.06, 23:25
      zglos sie do lekarza po to, zeby cie umowiono na pierwsze USG (w okolicach 12
      tygodnia)
    • kingaolsz Re: Kiedy do lekarza? 07.05.06, 13:37
      Najlepiej od razu umow sie na wizyte. Nie musisz brac testu, wierza na slowo.
      Prawdobodobnie zbadaja Ci mocz i tyle.

Im szybciej odbedzie sie pierwsza wizyta tym lepiej, bo im szybciej szpital
      dostanie Twoje dane tym dokladniejsze beda terminy usg ( takie jakie powinny
      byc w danych tygodniach ciazy), a nie bedziesz wciskana w najblizsze wolne ( w
      szpitalach sa duze kolejki czesto na badania).

Pozdr
      Kinga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka