Dodaj do ulubionych

p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczacw UK

07.01.07, 15:27
dostalam od bylego pracodawcy p45 i co mam z tym zrobic? od razu do IR
wysylac czy jak? moze i glupie pytanie ale sie wogole na tym nie znam?

co ja wlasciwie mam tez zrobic zeby sie rozliczyc z podatku - mowie o
rozliczaniu tylko tutaj - niw w polsce.
chodzi mi od strony technicznej jak to sie robi - NIE pytam sie o podwoje
opodatkowanie etc

nigdy tego w polsce nie robilam a tu juz w ogole nie wiem.

thnx
Obserwuj wątek
    • robak.rawback cab? 07.01.07, 16:10
      zastanawiam sie czy jak pojde do citizens advice bureau to mi udziela info
      ktore jest reliable itp? czy trzeba jeszcze gdzies chodzic zeby potwierdzac to
      co oni powiedza?
      • jaleo Re: cab? 14.01.07, 22:24
        robak.rawback napisała:

> zastanawiam sie czy jak pojde do citizens advice bureau to mi udziela info
        > ktore jest reliable itp? czy trzeba jeszcze gdzies chodzic zeby potwierdzac
        to
        > co oni powiedza?
        >

CAB jest od porad prawnych, pracuja tam wolontariusze i udzielaja podstawowych
        wyjasnien prawnych dla ludzi, ktorzy z roznych wzgledow nie moga skorzystac z
        prawnika.

Oni nie sa od udzielania porad ksiegowych.
    • tw52 Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 07.01.07, 16:56
      P45 to potwierdzenie ile zarobilas brutto i ile tax oraz NI contribution
      zaplacilas jak dotad w danym roku finansowym - w momencie zakonczenia pracy.
      jesli podejmujesz inna prace i wypelniasz P46 to mozesz pokazac P45, co od razu
      pozwoli ustalic twoj tax-code. w przeciwnym razie ryzykujesz czasowe
      opodatkowanie kodem BR (basic rate) czyli 22% od kazdego funta, choc potem
      dostanie sie zwrot.

na koniec roku finansowego tzn 5 kwietnia dostaniesz P60, ktory posumowuje
      sytuacje zarobkow i taxu za calosc pracy w danej firmie.

na pewno nie musisz nic robic jeszcze z podatkiem za obecny rok finansowy.
      wiekszosc ludzi w ogole nie musi nic robic, jesli ich dochod to tylko zarobki w
      sytemie PAYE (pay as you earn) tzn firma odjela i zaplacila podatek.
      niektorzy dostaja z Inland Revenue wezwanie do rozliczenia tzw Tax Return i
      musza go wypelnic (mozna online) w terminach podanych: np do 31 stycznia 2007
      za rok finansowy 2005-2006, choc w pewnych sytuacjach, jesli grozi duza doplata
      podatku, lepiej to zrobic do konca pazdziernika 2006 - wtedy doplata bedzie
      rozlozona na nastepny rok.

jesli masz dochod poza PAYE wg prawa sama powinnas zglosic nieopodatkowany
      dochod (np. inna praca, praca za granica, dochod z odsetek w banku za granica,
      wynajecia komus mieszkania w Polsce itp.). jesli istotnie masz jakis dochod w
      Polsce, to nalezy go zglosic, chociaz nie musisz placic od tego UK podatku,
      jesli nie jestes UK domiciled i nie sprowadzasz tego dochodu do UK.
      • beesok Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 07.01.07, 17:55
        Hej, przepraszam, ze sie "wtracam" w watek:)
        Co w sytuacju gdy ktos pracowal przez 6 miesiecy w roku i ma P45 od pracodawcy ale juz nie pracuje?
        Czy w tym przypadku musze sie "rozliczyc"?
        dzieki z gory!
        • tw52 Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 07.01.07, 18:17
          nie musisz, ale bedziesz z pewnoscia chciala, gdyz mozesz oczekiwac zwrotu
          czesci podatku.
          ale musisz poczekac do konca roku tj 5 kwietnia i dopiero potem sie starac.
          • beesok Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 07.01.07, 19:30
            dzieki za odpowiedz :)
            w takim razie na pewno sie za to zabiore :)
    • mimbla.londyn Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 07.01.07, 18:20

• 101krotka Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 08.01.07, 19:23
      jak juz sie zdecydujesz ze chcesz sie starac o zwrot podatku (jesli ci takowy w
      ogole przysluguje) to nie chodz do tych specjalnych agencji,ktore pobieraja
      prowizje za to tylko udaj sie do Inland Revenue,a tam ci pomoga to zrobic bez
      zadnych kosztow,bedziesz musiala wypelnic formularz zdaje sie P86.wiem gdzie
      jest taka siedziba IR w Londynie,ale ty zdaje sie mieszkasz gdzies indziej?
    • fatemeh Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 09.01.07, 19:42
      Ja co roku, pod koniec kwietnia (chce uniknac kolejek) ide sobie do urzedu i
      rozliczaja mnie tam od razu. Np w ubieglym roku udalam sie tam z P45
      (pracowalam dla agencji) i z P60 (od mojego obecnego pracodawcy). Jakis miesiac
      pozniej przyszedl czekl z nadplata. Wspollokatorka nie pofatygowala sie i w
      okresie letnim otrzymala poczta czek z urzedu z nadplata.
      • country_grill Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 14.01.07, 17:50
        Fatemeh, Twoja rada zdaje sie najprostsza - chetnie sie zastosuje, bo tez
        pierwszy raz sie rozliczam. Nie wiem tylko... do jakiego urzedu mam isc? :)
        I dlaczego pod koniec kwietnia?

P.s. a coz tym podwojnym opodatkowaniem? ktos w ogole deklaruje w Polsce zarobki
        z UK? [nie planuje predko wracac do Polski, a w UK jestem od pol roku].
    • robak.rawback mimbla 09.01.07, 21:37
      tak sie zastanawiam ze ten moj podpis jest w sumie nieprawdziwy bo tym co
      zostaja w polsce to jest chyba bardzo dobrze bo sobie ciagle tych samych
      politykow wybieraja
      • robak.rawback rozliczanie podatku/zwrot nadplaconego etc 20.04.07, 13:34
        hmm po przeczytaniu tego co mi powiedzieliscie - rozumiem ze w takim razie nic
        nie musze robic? tak?

z drugiej strony nie wiem czy mi sie nalezy zwrot podatku czy nie - w takim
        razie zeby to sprawdzic gdzie mam isc? ktos zna jakis urzad w londynie? albo
        moze adres na ktory mam na pisac zeby mmi powiedzieli co mam zrobic dokladnie?

thnx
        • robak.rawback ktos potwierdzi to co w tym poscie lub nie? 20.04.07, 13:46
          czy mozna im wyslac xerokopie dokumentow czy musza byc oryginaly tych p45?

znalazlam to na stronie ghrom.com - czy ktos moze potwierdzic info w tym
          zawarte?

dzieki

Zwrot nadpłaconego podatku

Napisał ela
          Sunday, 05 February 2006

Procedura starania sie o zwrot nadpłaconego podatku jest banalnie prosta. Nie
          potrzebujesz do tego pomocy żadnych księgowych ani firm, które robią to za
          ciebie, i którym trzeba zapłacić praktycznie za nic.

Rok podatkowy w UK zaczyna się 6 kwietnia. Zawsze na koniec roku podatkowego
          powinieneś otrzymać od swojego pracodawcy formularz P60. Ten formularz i
          dodatkowo jeśli zmieniałeś pracę formularz P45 od poprzedniego pracodawcy(ów)
          wysyłasz do Inland Revenue, dołączając krótki list wyjaśniający co wysyłasz,
          oraz że sądzisz, iż należy ci się zwrot. Masz na to aż 5 lat , ale z
          oczywistych względów nie ma potrzeby czekać tak długo.

Ile tak naprawdę należy ci się zwrotu (i czy wogóle ci się należy) możesz
          sprawdzić dzięki Tax Rebate Estimator .

Formularz(e) można wysłać do lokalnego IR lub do głównej siedziby w Devon, bo
          lokalny IR i tak odsyła papiery do Devon. Zwrot przysyłany jest w formie czeku.
          Jeżeli wolimy pzelew, wystarczy zaznaczyc to w liscie. Adres i wzór listu
          poniżej.

Inland Revenue
          Regent House
          Hardaway Head
          Queen Street
          BARNSTAPLE
          EX32 8RR

Wzór listu do IR:

Jan Kowalski
          NI Number: AB 123456 C

Dear Sir/Madam,

Please find enclosed my P45 (and/or P60) for my employment(s). This was my only
          income from 6th April 2005 to 5th April 2006. I think I have paid too much tax
          and I would like to claim repayment of the amount due to me for the period/year
          ended 5 April 2006. I would like to receive the rebate to my bank account:

Account Name: ... Account No: ... Sort Code: ...

If you require further information, please do not hesitate to contact me.

Kind regards

Jan Kowalski
          • princessjobaggy Re: ktos potwierdzi to co w tym poscie lub nie? 20.04.07, 13:58
            Potwierdzam, chyba najlepiej tak zrobic.

Ja za pierwszym razem poszlam do mojego lokalnego urzedu i moj p60 wyslano za
            mnie. Rok pozniej kazano mi napisac list, zalaczyc do niego oryginal p60 i
            wyslac do urzedu.

• jacinda Re: ktos potwierdzi to co w tym poscie lub nie? 23.04.07, 18:27
            robak.rawback napisała:

> >
            > Dear Sir/Madam,
            >
            > Please find enclosed my P45 (and/or P60) for my employment(s). This was my
            only
            >
            > income from 6th April 2005 to 5th April 2006. I think I have paid too much
            tax
            > and I would like to claim repayment of the amount due to me for the
            period/year
            >
            > ended 5 April 2006. I would like to receive the rebate to my bank account:
            >
            > Account Name: ... Account No: ... Sort Code: ...
            >
            > If you require further information, please do not hesitate to contact me.
            >
            > Kind regards
            >
            > Jan Kowalski
            >
            >
            >

Dokladnie tak zrobilam w zeszlym roku i dostalam zwrot.
          • jacinda Do Tw52 23.04.07, 18:30

Albo innych ktorzy beda potrafic odpowiedziec.

W zeszlym roku 2006 do czerwca pracowalam w Polsce. Od czerwca do teraz pracuje
            w UK. Chce sie rozliczyc jakos z podatku tutaj dodajac zarobki z Polski (Aby
            potem, jesli kiedykolwiek do Polski wroce nie przyczepili sie do mnie). W
            zeszlym roku 2006 dostalam tax rebate za prace w UK w roku 2005. W Polsce nigdy
            nie rozliczalam sie z zarobkow w UK i vice-versa.
            Co powinnam teraz zrobic? Dziekuje.
            • tw52 Re: Do Tw52 23.04.07, 19:48
              wow, zajrzalem na forum Polki w Anglii po raz pierwssy do wielu tygodni, a tu
              akurat dzisiaj zapytanie do mnie.

nie mieszkam w Polsce od 20 lat, wiec nie moge sie wypowiadac na temat podatkow
              polskich, ale co do UK to jest tak:
              jesli od czerca 2006 do teraz przebywalas w UK tzn ponad 183 dni w roku
              podatkowym, ktory trwal od 6 kwietnia 2006 do 5 kwietnia 2007, to mialas
              rezydencje podatkowa na ten rok w UK.
              prawnie: powinnas zadeklarowac do Inland Revenue wszystkie dochody w tym
              okresie tzn takze te z Polski od 6 kwietnia do czerwca.
              w zeznaniu (Tax Return) bedzie tez pytanie o podatek zaplacony za granica w tym
              roku podatkowym. podatek UK bedzie obnizony o kwote tamtego podatku, ale tylko
              do limitu wysokosci podatku, ktory zaplacilabys od tego zagranicznego dochodu,
              gdyby nie byl opodatkowany za granica lecz w UK.
              poza tym mozesz w ogole nie placic podatku tutaj od dochodu w Polsce, jesli nie
              sprowadzalas tego dochodu do UK, a jestes non-domiciled.
              jesli poprosisz o forme Tax Return, to popros o strony dodatkowe - Foreign.

pozdrawiam
              • jacinda Re: Do Tw52 24.04.07, 19:05
                tw52 napisał:

> wow, zajrzalem na forum Polki w Anglii po raz pierwssy do wielu tygodni, a tu
                > akurat dzisiaj zapytanie do mnie.
                >
                > nie mieszkam w Polsce od 20 lat, wiec nie moge sie wypowiadac na temat
                podatkow
                >
                > polskich, ale co do UK to jest tak:
                > jesli od czerca 2006 do teraz przebywalas w UK tzn ponad 183 dni w roku
                > podatkowym, ktory trwal od 6 kwietnia 2006 do 5 kwietnia 2007, to mialas
                > rezydencje podatkowa na ten rok w UK.
                > prawnie: powinnas zadeklarowac do Inland Revenue wszystkie dochody w tym
                > okresie tzn takze te z Polski od 6 kwietnia do czerwca.
                > w zeznaniu (Tax Return) bedzie tez pytanie o podatek zaplacony za granica w
                tym
                >
                > roku podatkowym. podatek UK bedzie obnizony o kwote tamtego podatku, ale
                tylko
                > do limitu wysokosci podatku, ktory zaplacilabys od tego zagranicznego
                dochodu,
                > gdyby nie byl opodatkowany za granica lecz w UK.
                > poza tym mozesz w ogole nie placic podatku tutaj od dochodu w Polsce, jesli
                nie
                >
                > sprowadzalas tego dochodu do UK, a jestes non-domiciled.
                > jesli poprosisz o forme Tax Return, to popros o strony dodatkowe - Foreign.
                >
                > pozdrawiam

Serdecznie Ci dziekuje!!!
                Rowniez pozdrawiam.
    • country_grill Re: p45 etc co mam z tym zrobic?jak sie rozliczac 26.04.07, 19:33
      Podlacze sie jeszcze pod pytanie - jesli wysylam oryginaly P60 i P45 [zdaje sie,
      ze tego wymagaja] do IR, zeby ubiegac sie o zwrot nadplaconego podatku, to czy
      oni te oryginaly odesla? Wiem, ze powinnam zrobic kopie i na pewno zrobie, ale
      czy ewentualny przyszly pracodawca nie bedzie prosil mnie o oryginaly tych
      dokumentow? Jak to dziala?
    • formaprzetrwalnikowa bardziej skomplikowana sprawa? 27.04.07, 11:26
      mam P60, zarobki dodatkowe w uk (juz zlozylam oswiadczenie do IR podajac ile
      zarobilam w ub roku - zmienili mi kod podatkowy az zal serce sciska ;-)), jakis
      dorywczy jednorzowy zarobek (500 zl) z polski i sporo wydatkow zwiazanych z
      praca zawodowa (skladki za przyznaleznosc do GMC - obowiazkowa, skladki za
      przynaleznosc do innych organizacji zwiazanych z wykonywaniem zawodu, ale
      dobrowolne) - chce sie rozliczyc jak najszybciej, zeby mi tyle podaktu nie
      sciagali (poprzednio nie podalam, ze place w/w skladki).
      obejrzalam formularz rozliczenia,a el boje sie , ze sobie nie poradze; nie moge
      nigdzie znalezc informacji, jak zakwalifikowac wydatki i czy mam zalaczac
      jakeis rachunki za nie, jak przeliczyc polskie zarobki itp. zastanawiam sie czy
      dam sobie rade (i gdzie szukac pomocy) czy wynajac ksiegowego.
      jak myslicie?
      • jaleo Re: bardziej skomplikowana sprawa? 27.04.07, 11:54
        E tam, jeszcze nie tak skomplikowane, zeby ksiegowego od razu, moze forumowy
        Chartered Accountant (moi :-) wystarczy.

Dochody z Polski - wpisujesz w tzw. foreign pages na Self Assessment. Jesli w
        Polsce naliczyli podatek, to polski podatek jest odejmowany od tego naleznego w
        UK.

Jesli chodzi o skladki do organizacji zawodowych, to mozna odliczyc tylko
        organizacje, ktore sa uznawane przez HMRC. Tu masz liste tych uznawanych:
        www.hmrc.gov.uk/list3/list3.htm
        Pokwitowan za wplate skladek nie trzeba wysylac (ja sama nigdy nie wysylam za
        moje i nigdy mnie o to nie pytano). Jesli Ci uznaja skladki, to potem
        zakladaja, ze bedziesz je placic corocznie w tej samej wysokosci, i odpowiednio
        zmienia Ci kod podatkowy.

Zwrotu podatku za skladki mozesz sie domagac do pieciu lat wstecz, wiec albo
        mozesz je wpisac na tegorocznym zeznaniu, albo napisac oddzielny list do HMRC,
        podajac swoj NI number, organizacje i numer czlonkostwa, wysokosc skladek w
        kazdym roku. Zwroca Ci albo czekiem, albo zmieniajac kod podatkowy na biezacy
        rok (zalezy od wysokosci zwrotu naleznego).

Jesli masz jakies pytania, to dzwon od razu do lokalnego biura HMRC, beda Cie
        pytali o NI number wiec miej to w zanadrzu.
        • formaprzetrwalnikowa Re: bardziej skomplikowana sprawa? 27.04.07, 13:32
          wielkie dzieki, jaleo :))
          wszystkie organizacje sa na liscie, ktora podalas.
          sprobuje cos w weekend wyczarowac.
          pol kilo usmiechu posylam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka