Dodaj do ulubionych

jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45

10.03.07, 16:42
skonczylam prace pare miesiecy temu ale teraz sie polapalam ze brakuje mi
jednego payslipa. w dodatku tez z tej pracy dostalam trzy egzemplarze p45 -
kazdy inny - dopiero zobaczylam ze cos jest nie tak bo w swojej glupocie
zapomnialam sie temu przyjzec.

czy teraz nie za pozno sie upominac o jakis jeden porzadny p45 i zalegly
payslip? skonczylam prace pod koniec 2006?
co ja mam z tym zrobic?

okej wiem ze jestem glupia ze nie spojrzalam wczesniej
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45 10.03.07, 16:48
      Nie jest za pozno. Pracodawca ma obowiazek zachodwac dane o zatrudnieniu przez
      co najmniej szesc lat i powienien byc w stanie wydac P45 nawet po kilku latach,
      jesli wczesniej nie wydal lub zrobil w P45 jakis blad.
      • robak.rawback Re: jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45 10.03.07, 16:53
        a payslipa tez moze po jakims czasie dac?

ja dostalam na konto 3 wplaty - kazda inna. i te wplaty sa po zsumowaniu
        wieksze niz to co jest napisane na ktorymkolwiek z p45. dostalam trzy p45 -
        jeden na jedna sume a dwa nastepne dokladnie takie same mi przyslali jeden po
        drugim. w dodatku pomimo iz podalam im swoj NIN nnie ma go na tych p45.

rozumiem ze na p45 jest podana suma brutto wszystkiego co zarobilam u danego
        pracodawcy?? wiec teoretycznie powinno byc wieksze niez to co mi przyslali?

i powinien byc to jeden dokument a nie kilka oddzielnych z roznymi kwotami??
        • robak.rawback leaving date 10.03.07, 16:55
          aha i jeszcze leaving date na pierwszym p45 jest inna niz na nastepnych dwoch i
          wdodatku i tak jest zla bo odeszlam od nich tydzien pozniej - wiec teoretycznie
          wisza mi chyba kase?
        • jaleo Re: jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45 10.03.07, 17:10
          "payslipa" to pracodawca ma obowiazek Ci dac przy kazdej wyplacie.

Jesli chodzi o niescislosci w P45, to moze po prostu zadzwon do nich i wyjasnij
          wszystko.
          • liley11 Re: jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45 10.03.07, 17:33
            Mialam tez trudnosci w wyrwaniu P45 od bylego pracodawcy. Telefony nie
            pomagaly, wiec napisalam list, ktory wyslalam "registered" (pomaranczowy
            swistek z poczty). Tutaj wedle prawa dwa oficjalne listy bez odpowiedzi lub
            reakcji ze strony adresata sa podstawa do zalozenia sprawy w sadzie. W kazdych
            niewyjasnionych sprawach tak robie i juz po pierwszym liscie zawsze mam
            pozytywne rezultaty. Jak do tej pory to dziala. Pozdr
    • 101krotka Re: jak wyrwac od pracodawcy zalegly payslip p45 11.03.07, 00:11
      z tego co sie orientuje,to pracodawca wydaje tylko raz P45 i P60,dlatego zawsze
      jes to podkreslane,zeby je zatrzymac.ale powinien wydac cos,co sie
      nazywa "statement of earnings",na ktorym powinna sie znajdowac informacja ile
      zarobilas i ile podatku zaplacilas w tej pracy.to wlasnie jest na P45-ile
      zarobilas (czyli before tax-brutto) i ile zaplacilas podatku.
      te niescislosci powinnas po prostu z nimi wyjasnic,chuba maja
      ladny "nieporzadek".
      sa tez agencje,ktore zajmuja sie odzyskiwaniem nadplaconego podatku i
      pamietam,ze jakas sie oglaszala,ze za dodatkowa oplata wynajduje zagubione
      dokumenty typu P60 i P45,ktorych kopie przeciez powinny byc w IR rowniez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka