Dodaj do ulubionych

rozwód a child benefit

21.05.07, 13:08
dziubki moje;)

potrzebuje porady. sytuacja wygląda tak: kobieta pracowała w UK przez 8
miesiecy i ma tam męża. wróciła do Polski i postanowiła wziaść rozwód, sprawa
jest w toku. Czy po rozwodzie, w Polsce, Child Benefit nadal bedzie sie jej
należał?
Obserwuj wątek
    • pyza_uk Re: rozwód a child benefit 21.05.07, 13:32
      Polecam lekture:
      www.hmrc.gov.uk/childbenefit/ch5_notes.pdf (gl str 11, 12 i 13)

Jesli dziecko mieszka na stale poza UK to ChB teoretycznie sie nie nalezy
      takiemu dziecku (pobyt poza granicami uk dluzszy niz 12 tyg. jest granica do
      kontynuacji wyplacania Chb chyba, ze z powodow wymienionych w zal. dokumenci
      pobyt sie wydluza). To tak w teorii, jak wyglada praktyka - nie wiem. Nie mam
      pojecia rowniez jak wyglada sytuacja w przypadku rozwodu, ale jesli 'kobieta' i
      dziecko wroca do UK, to moga przepisac ChB na matke?
      • jakuza85 Re: rozwód a child benefit 21.05.07, 14:05
        pyza_uk napisała:

> Polecam lekture:
        > www.hmrc.gov.uk/childbenefit/ch5_notes.pdf (gl str 11, 12 i 13)
        >
        > Jesli dziecko mieszka na stale poza UK to ChB teoretycznie sie nie nalezy
        > takiemu dziecku (pobyt poza granicami uk dluzszy niz 12 tyg. jest granica do
        > kontynuacji wyplacania Chb chyba, ze z powodow wymienionych w zal. dokumenci
        > pobyt sie wydluza). To tak w teorii, jak wyglada praktyka - nie wiem. Nie mam
        > pojecia rowniez jak wyglada sytuacja w przypadku rozwodu, ale jesli 'kobieta' i
        >
        > dziecko wroca do UK, to moga przepisac ChB na matke?

Właśnie paląca jest dla mnie kwestia rozwodu, czy po nim CHB zostanie odebrany.
        • pyza_uk Re: rozwód a child benefit 21.05.07, 14:57
          Nigdzie nie jest napisane, ze rodzice / opiekunowie dziecka musza zyc w zwiazku
          malzenskim, wiec nie sadze, aby rozwod zmienial postac rzeczy. Wazne jest gdzie
          przebywa dziecko i czy opiekun dziecka pobierajacy benefit jest zatrudniony i
          placi podatki na rzecz UK (sa od tego chyba tez jakies odstepstwa w przypadku
          utraty pracy, musisz sobie poczytac ta broszure, do ktorej link podalam
          wczesniej).
          Sytuacja moze chyba ulec zmianie jesli sad odbierze ojcu prawa rodzicielskie
          lub je ograniczy. Ale to wszystko moje gdybanie - moze ktos madry sie wypowie.
          Z tym, ze jesli ty i dziecko na stale wrocicie do PL, to ChB wam teoretycznie
          nie przysluguje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka