Dodaj do ulubionych

moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji w UK

23.06.07, 21:10
tani nas waladza sprzedala - k-wa mac ...

jak w UK ktos z polska matura chcialby sie dostac na lepsze kierunki typu
medycyna, stomatologia, matematyka itp
to same 5 mu nie wystarcza
musi miec szostki:
"Swiadectwo Ukonczenia Lyceum Ogólnoksztalcacego (Certificate of Completion of
General Liceum)
Is considered comparable to a standard between GCSE and GCE AS level
May require the completion of a foundation year for entry to higher education
in the UK" !!!!!!

a nawet piatka bedzie liczona jako C (w UK najpierw jest A*, potem A, potem B
i na koncu C)

a czworki - jako ovena ponizej standardu jako zdany

czy kros wie, ktory to minister w Polsce podpisywal te przeliczniki - pewnie
nie znal angielskiego

cytuje za NARIC
Grades Award Level Most Common A-Level Grades
6 celujacy excellent AAB-AAA
5 bardzo dobry very good BBC-ABB
4 dobry good CCC-CCB
3 dostateczny sufficient CDD-CCD

======
Swiadectwo Dorjzalosi Technikum (Technical Matura from a Technikum or Liceum
Zawodowe)
Is considered comparable to Advanced Vocational Certificate of Education
(AVCE) / BTEC National Diploma standard

Swiadectwo Ukonczenia gimnazjum
Is considered to be below GCSE / Standard Grade standard

Swiadectwo Ukonczenia Szkoly Zasadniczej (Certificate of Completion of Basic
Vocational School)
Is considered comparable to VGCSE (grades A*-C) / BTEC First Diploma / SQA
Intermediate 2 standard

Swiadectwo Ukonczenia Lyceum Ogólnoksztalcacego (Certificate of Completion of
General Liceum)
Is considered comparable to a standard between GCSE and GCE AS level
in the UK

Swiadectwo Ukonczenia Technikum / Swiadectwo Ukonczenia Liceum Technicznego
(Certificate of Completion of Technikum or Technical Liceum)
Is considered comparable to a standard between BTEC First Diploma and BTEC
National Diploma
in the UK

Technik (Technician) / Dyplom Ukonczenia Szkoly Policealne (Diploma of
completion of Szkoly Policealne)
Is considered comparable to Advanced Vocational Certificate of Education
(AVCE) / BTEC National Diploma standard
Obserwuj wątek
    • basia313 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 23.06.07, 23:58
      NO polski magister bez licencjatu tez jest zanizany do Bachelor.:(
      • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 00:10
        mnie zasmucilo to, ze w moich czasach najlepsza ocena jaka ktos mogl dostac za
        mature - 5 jest uznawana za B :-(
    • pyza_uk Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 11:59
      Iza - ty dobra jestes w temacie - moze powinnismy wystosowac jakis list do
      sznownych ministrow w PL? Kurde - co oni sobie mysla, ze edukacje ludzie
      zaczeli w PL dopiero jak '6' w szkolach wprowadzili?? A wszyscy ze starego
      systemu nauczania to nieuki?? Kpina jakas...
      • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 12:26
        znajoma z intrernetu przyslala mi ten dokument, bo jej uczelnie angielskie nie
        uznaja piolskiec h5 i czworek jako A i B - dlatego najprawdopodobniej nie
        dostanie sie na wymarzony kierunek studiow - i dlatego mnie to strasznie ruszylo

moze powinnysmy znowu zorganizowac jakas petycje
        ale przydaloby sie setek tysiecy podpisow - a nie kilkuset :-(
    • eutyfrona Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 12:12
      Swiadectwo dojrzałości/Matura
      Is considered comparable to the overall GCE Advanced/Scotish Advanced Higher Standard
      • konstantyn2 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 16:35
        chcecie studiowac w tym kraju???

a kto uczy?? moze wyklada???
    • zosik15 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 21:26
      Kude wiecie co to rzeczywiście jakiś fatalny bład albo jakis totalny baran to
      podpisywał. Przeciez to jakaś kpina z tymi ocenami!!!
      • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 21:29
        sprobujmy sie dowiedziec jak polskie oceny sa uznawane w innych kraajch zeby
        miec porownanie
        • lucasa Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 22:44
          Iza, mozesz podac jakis oficjalny link gdzie to znalazlas? czy to jest
          zatwierdzone, czy taka propozycja?
          A
          • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 24.06.07, 23:46
            to jest oficjalny list jaki kolezanka dostala przed zlozeniem papierow do
            szkoly medycznej w Loverpool bodajze
            wyglada, ze to jet jak najbardziej oficjalna wersja
          • basia313 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 00:37
            Ja niedawno widzialam niechcacy strone NARIC - u , ta czesc dostepna dla
            professionals, np nauczycieli uniwersyteckich, czesc do ktorej zwykly
            smiertlenik nie ma dostepu. Pani na uniwerku sprawdzala moj dyplom i tak przy
            okazji widzialam. JEst tam np czarno na bialym napisane, ze polskie magistry
            wydane albo przed albo do 2003 kwalifikuje sie jako BA, natomiast magistry po
            2003 jako MA.
            • eutyfrona Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 10:35
              Mnie kiedyś też sprawdzano w tej niedostępnej dla zwykłych śmiertelników części NARICa i była opcja przed i po reformie 2003. Nie wiem, czy ta reforma była w Polsce czy w UK. Ja mam dyplom z 2003, więc wyskoczył mi BA, nie widziałam tej drugiej opcji i zastanawiałam się, co też jest po reformie.

A klasy dyplomów juz przerabialiście? To jest dopiero kabaret.
              • basia313 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 13:53
                zdaje sie, ze to chodzi o reforme w Polsce. Kiedys nie bylo licencjatow, wiec
                robilo sie po 5- ciu latach magistra. Potem wprowadzono licencjaty, po kotrych
                mozna zrobic magistra. Jesli ma sie mgr bez licencjatu, to wtedy obnizaja go do
                Licencjatu czyli BA:(
            • basiak36 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 20:28
              A to ciekawe, bo ja naprawde nie rozumiem jak polski magister moze byc rowny MA...
              Ja aby otrzymac moj MSc musialam po BA miec pare lat praktyki w finansach a sam
              program studiow byl bardziej zblizony do tego co sie robi na polskich
              doktoranckich.
              Poza tym Niemcy ktorzy maja niemiecki tytul 'Magister' nie pisza w UK ze maja MA
              bo nikt im takiego tytulu nie nadawal.
              • basia313 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 20:47
                Basia, Ty znowu swoje. Dokladnie co widzialam to to, ze polski mgr uzyskany
                albo przed 20003 albo do 2003 tlumaczony jest jako BA. Nie zwrocilam uwagi
                nato, co dalej bylo, ale wobec tego wytlumacz mi co to dalej moglo byc. Tzn co
                z MGR po 2003?
                • basiak36 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 23:40
                  No wydaje mi sie ze rozmowa jest o porownywaniu polskich i angielskich
                  stopni-tytulow wiec chyba pisze na temat:)
                  Dla przykladu, moj kolega Hiszpan na CV pisze ze ma 'Licenciado en Derecho' a
                  nie tlumaczy to na angielski, tylko pod spodem opisuje co to jest.
                  Kolega z Niemiec ma wpisane 'Matura' a nie A levels, i Magister a nie MA.

Izabelski, w niektorych kierunkach praktyka jest konieczna. Poza tym wedlug mnie
                  nie mozna porownywac programu tych studiow Masters tutaj ktore znam z tym co
                  robia w Polsce na poziomie magisterskim. Nawet jesli ida na nie od razu po BA.
                  Jest inny styl nauki, o wiele wiecej samodzielnej pracy i badan.

A co do szostek, rozumiem iz uznane zostaly za odpowiednik tutejszego A, jako
                  najwyzszy stopnien mozliwy, czy nie?
                  • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 26.06.07, 00:01
                    tylko, ze za moich czasow nie bylo szostek na maturach
              • izabelski Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 22:25
                a ja otrzymalam mojego tutejszego magistra po roku full-time nauki, maratonie
                egzamiancyjnym i napisaniu samodzielnej pracy magisterskiej

nie rozumiem dlaczego moj polski tyrula magisterski sie nie liczy,skor
                osamodzielnie pisalam prace, obronilam ja a oczywiscie mialam na studiach w
                ramach przygotowania do tytulu magisterskeigo 7 czy 8 egzaminow

praktyka w zawodzie nie niest niezbedna do otrzymania tytulu Msc w UK, bo
                absolwenci studiow licencjackich masowo ida na Msc/Ma
          • basia313 Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 25.06.07, 00:43
            www.naric.org.uk/default.htm
            • izabelski tutaj cd tego dokumentu 25.06.07, 22:28
              NARIC UK Comparison: Poland

Akademia Obrony Narodowej (Certificate of Post Graduate Study)
              Is considered comparable to Postgraduate Diploma standard

Bachelor degree (post 2003)
              Is considered comparable to British Bachelor degree standard

Diploma (in professional fields from a Szkoly Pomaturalne)
              Is considered comparable to BTEC Higher National Certificate (HNC) standard

Doktor
              Is considered comparable to British Doctor of Philosophy degree (PhD) standard

Doktor Habilitowany (dr. hab)
              Is considered comparable to British Post Doctoral standard

Licencjat and Inzynier (before 2003 reforms)
              Is considered comparable to BTEC Higher National Diploma (HND) standard

Magister (with subject title) (before 2003 reforms)
              Is considered comparable to British Bachelor (Honours) degree standard
              Although the course lasts longer than in UK. Holders of this award possess the
              formal requirements for postgraduate study (including PhD.) in the UK, at
              institutional discretion

Masters degree (post 2003)
              Is considered comparable to British taught Master's degree standard

==========
              czyli magisterka po 2003 = Msc/MA w UK
              • monia72 Re: tutaj cd tego dokumentu 26.06.07, 10:08
                Czyli : kończyłam studia w 1996 roku w Polsce mam tytuł mgr a tutaj jako stara
                nomenkaltura jestem BA? W życiu! A roczniki po mnie już są lepsze? To ja chyba
                czegoś nie rozumiem...
                I też kończyłam i liceum i studia zanim nastały szóstki to co ja biedna mam
                zrobić?
                Prawdę mówiąc jestem mocno oburzona, ale ja już przeszłam swoje w Ministerstwie
                Edukacji w Polsce gdzie dowiedziałam się, że po 8 latach pracy w szkole
                właściwie nie mam kwalifikacji a po roku walki z nimi dostałam moje
                kwalifikacje na piśmie.
              • basia313 Re: tutaj cd tego dokumentu 26.06.07, 11:58
                No wlasnie Iza dobrze, ze to w calosci przytoczylas, bo Basia sie upiera, ze
                polskie MGR to jednak nie sa rownowazne z MA czy MsC.
                Ale ja np dodam, ze pani z uniwerku, z ktora rozmawialam o moich kwalifikacjach
                mojego MGr sprzed 2003 to osobiscie przetlumaczyla nie BA, ale BA+, bo wie, ze
                te nasze studia trwaly wiecej niz tutejsze , po ktorych otrzymuje sie BA.
                Chociaz tyle.
                • izabelski Re: tutaj cd tego dokumentu 26.06.07, 12:53
                  nie mam pojecia na czyma ta reforma 2003 polega - moze ktos wie?
                  • basia313 Re: tutaj cd tego dokumentu 26.06.07, 13:24
                    no chyba na tym, ze albo otrzymywalas mgr, bez robienia licencjatu albo po 2003
                    musialas zrobic licencjat po trzech latach studiow, a potem moglas isc na
                    studia magisterskie po ktorych otrzymywalo sie mgr. Wlasnie brak tytulu
                    licencjackiego czyli tutejszego BA powoduje to, ze dawne mgr ( czyli te bez
                    licencjatu) sa tutak obnizane do BA.
                    • bylemwanglii Re: tutaj cd tego dokumentu 27.06.07, 10:28
                      Hmmm... To jak "ja się powinienem traktować"? Bo już się pogubiłem :)

Ukończyłem w 2002 Magisterskie uzupełniające (2-letnie) będące kontynuacją
                      licencjackich 3-letnich. Oczywiście jednym ciągiem. To pod co podpadam?
                      • eutyfrona Re: tutaj cd tego dokumentu 27.06.07, 10:31
                        Właśnie, licencjaty wprowadzono wcześniej niż w 2003 r., więc ta reforma to chyba coś innego, może jednak w UK coś reformowali, a nie w Polsce.
                        • eutyfrona Re: tutaj cd tego dokumentu 27.06.07, 14:34
                          www.dfes.gov.uk/hegateway/hereform/index.cfm
                          może to to?
                          • bylemwanglii Re: tutaj cd tego dokumentu 28.06.07, 08:19
                            eutyfrona napisała:

> może to to?

On 22 January 2003 Education and Skills Secretary Charles Clarke announced the
                            publication of the White Paper "The Future of Higher Education", which sets out
                            the Government's plans for radical reform and investment in universities and HE
                            colleges.

to może być to :)
    • eutyfrona Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 27.06.07, 10:30
      A czy masz może dostęp do informacji dotyczących innych krajów, np. Czechy, Słowacja? Ciekawie było by porównać...
      • cruelladevil Re: moge zaklac - uznawanie polskich kwalifikacji 27.06.07, 13:45
        Ciekawy watek. A jak ja mam i licencjat z 1995r. i mgr z 1997r. to mam Master
        Degree czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka