Dodaj do ulubionych

kupno domu - prawnik

26.07.07, 14:54
my tez przymierzamy sie do kupna domu. w sobote wybieramy sie na rozmowe z
mortgage advisor i wtedy dowiemy sie jaka jest tak naprawde nasza kondycja
finansowa i czy stac nas na mikro-dom, czy tylko na namiot ;)

w zwiazku z tym, mam kolejne pytanie. jak sie zalatwia prawnika? i jakiego
rzedu sa to koszta?
a moze ktos zna dobrego prawnika w okolicach luton?

i jeszcze przypomnialo mi sie - czy przed aplikowaniem o mortgage byliscie
zarejestrowani na electoral roll? my niestety zaniedbalismy te kwestie po
przeprowadzce do aktualnego domu i zastanawiam sie, czy to bedzie problem.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: kupno domu - prawnik 26.07.07, 17:14
      Obecnosc na liscie wyborczej bardzo duzo daje, ale nie jest jedynym warunkiem
      dostania pozyczki.

Ja mam bardzo dobrego prawnika z okolic Devon. Prowadzila moja sprzedaz ( ja w
      Londynie) i wszystko bez problemu mozna zalatwiac poczta i przez telefon.
      Koszty kupna zaleza od kilku czynnikow, m.in. ceny nieruchomosci, czy jest to
      leasehold czy freehold... jednak te £750-£1000 minimum trzeba liczyc, plus
      oczywiscie oplaty za tzw. local searches ( jakies £370).
      Jesli bys chciala to za kilka dni moge Ci podac namiary mojej prawniczki ( w
      tej chwili zmienia biuro i nie mam jej dokladnych namiarow). To Polka, bardzo
      sympatyczna kobieta a przy okazji naprawde sumiennie wypelniajaca wszystkie
      swoje obowiazki ( prawnicy drugiej strony "narzekali", ze jest wrecz
      pedantyczna i robi doslownie wszystko i wiecej niz oni by zrobili :) dla nas to
      oczywiscie dobra informacja).

Pozdrawiam
      Kinga
      • edavenpo Re: kupno domu - prawnik 26.07.07, 18:36

Prawnik nie musi byc w okolicy bo w wiekszosci przypadkow nawet sie nie
        spotkacie ;-)

Najleppiej z polecenia.

Ja moge Ci polecic mojego jak chcesz - bardzo solidny - w Londynie.

Za sam serwis od 500+VAT plus te oplaty za za searches ktore wspomniala Kinga.
        • jaleo Re: kupno domu - prawnik 26.07.07, 21:32
          Ludzie przewaznie maja prawnika "z dziada pradziada", np. moja rodzina juz od
          kilku pokolen uzywa tej samej firmy do kupowania, sprzedawania, spadkow,
          testamentow i wszystkiego, co zycie rzuca pod nogi :-) W ogole to warto swojego
          sprawdzonego prawnika miec, bo jesli nosicie sie z zamiarem kupna domu, to
          warto testament tez u niego/niej spisac.
          Jesli nie macie konkretnej firmy na oku, to nie jest glupim pomyslem wziecie
          firmy z polecenia agenta ubezpieczeniowego, u ktorego kupujecie dom. Agenci
          lubia prawnikow, ktorzy wszystko sprawnie i w miare szybko przeprowadzaja, i
          beda mieli z tym prawnikiem dobry kontakt. Jesli chodzi o "przeoczenie"
          czegos, to ja bym sie tym nie martwila zbytnio, bo wszystkie "disclosures" i
          ustawowe kroki, jakie musza podjac, sa bardzo obwarowane przepisami. Prawnicy
          roznia sie natomiast szybkoscia dzialania i komunikatywnoscia.
          Prawnik nie musi byc lokalny, moze byc na drugim koncu kraju, chociaz czasami
          jest poreczniej, jak jest lokalny, bo wtedy mozna podpisy skladac na miejscu,
          zamiast poczta.
          • ollie1 Re: kupno domu - prawnik 29.07.07, 00:00
            jaleo napisała:

> Ludzie przewaznie maja prawnika "z dziada pradziada", np. moja rodzina juz od
            > kilku pokolen uzywa tej samej firmy

buhahaha! sorry, ale nie moge sie powstrzymac od komentarza!
            jaleo- maly hint dla ciebie: Polki w Anglii= Polki ktore przyjechaly do Anglii=
            ich dziadowie i pradziadowie sa przewaznie w Polsce.

I jeszcze cos co moze cie zaskoczyc: nie dla kazdego kto tu przyjezdza ambicja
            jest middle-class-wanna-be.
            • jaleo Re: kupno domu - prawnik 29.07.07, 10:17
              ollie1 napisała:

> > jaleo- maly hint dla ciebie: Polki w Anglii= Polki ktore przyjechaly do
              Anglii=
              >
              > ich dziadowie i pradziadowie sa przewaznie w Polsce.

Nie wiem, co Cie tak ubolalo, ale ja akurat mam dosc liczna rodzine w UK, czy
              to jest dla Ciebie problem?
              • jaleo Juz zalapalam... 29.07.07, 12:14
                co Ci sie nie spodobalo - nie powinnam chyba nic czytac zanim nie wypije czegos
                z kafeina z rana - wyjasnienie ponizej.
    • wielorybek Re: kupno domu - prawnik 26.07.07, 23:59
      my bierzemy prawnika z agencji z której kupujemy dom.
      Główny powód to taki, że czas oczekiwania do zakończenia kupna znacznie się skraca.
      Koszt całościowy to coś ok. 900 funtów.
      • duende1 Re: kupno domu - prawnik 27.07.07, 09:22
        dziekuje dziewczyny.
        okazalo sie ze 5 osob u mnie w biurze korzystalo z uslug tej samej pani
        prawnik, ktora jest jednego z chlopcow znajoma. bardzo ja polecaja - podobno
        wszystko odbywa sie szybko i sprawnie. mysle, ze sie skusimy. zalezalo mi na
        tym, zeby to byl ktos z polecenia, bo wolalabym nie musiec ufac yellow pages.

pozdrawiam
    • jennifer_e Re: kupno domu - prawnik 27.07.07, 10:25
      Nam prawnika poleciła mortgage advisor. Pani zapewnia, że z tym prawnikiem pracuje już ileśtam lat, że specjalizują się on właśnie w tym typie nieruchomości, klienci są zawsze bardzo zadowoleni, ma z nim dobrą relację, więc nie będą musieli nas zbytnio angażować.

Z jednej strony fajnie, bo będziemy to mieli z głowy i niech oni się między sobą dogadują, ale z drugiej strony obawiam, czy to nie będzie zbytnio konflikt interesów.
      Obawiam się, że mortgage advisorowi będzie zależało na przepchnięciu sprzedaży więc prawnik powiniem być po naszej stronie i być przeciwwagą, a nie działać "w komitywie" z advisorem.
      Nie wiem czy dobrze myślę i czy zbytnio nie dopatruję się we wszyskim podstępu :o) ale to w końcu cholernie poważna decyzja...
      ech...

...
      moje fotografie ceramika
    • glasscraft Re: kupno domu - prawnik 27.07.07, 13:44
      A ja uzylam tychze - do sprzedazy i kupna :-)
      www.conveyancing-quote.com/
    • jaleo Re: kupno domu - prawnik 29.07.07, 11:55
      Napisze jeszcze raz jasniej, bo ollie1 mi uswiadomila, ze niejasno to
      wytlumaczylam.
      Ludzie przewaznie jak znajda dobra firme prawnicza, to sie jej trzymaja przez
      cale pokolenia (np. od lat 30-tych jak w przypadku opisanym wyzej - prawnicy
      sie zmieniaja ale podejscie do klienta nadal dobre :-), dlatego najlepszym
      sposobem znalezienia dobrego prawnika jest popytanie znajomych (w pracy,
      sasiadow), jaka firma ich obsluguje - jezeli sami nigdy nie korzystali, to na
      pewno korzystali ich rodzice, dziadkowie. Dobrego prawnika warto miec nie
      tylko pod kontem kupna domu, ale rowniez roznych spraw rodzinnych i
      testamentowych, ktore sie wczesniej czy pozniej przytrafia. Jesli przychodzimy
      do firmy z polecenia pana/pani X, i rodzina jest klientami tego biura od wielu
      lat, to od razu jest inna rozmowa.

I nie ma to nic wspolnego z klasami spolecznymi, co jako osoba o pogladach
      lewicowych mowie Wam z calym przekonaniem :-)
    • mktrade Re: kupno domu - prawnik 17.05.15, 19:28
      Goraco polecam Katarzyne Kosmowska PolskiMortgageAdvisor tel.07817 141 209 z ktorym wspolpracowalismy przy zakupie naszego domu, pomogla nam w negocjacjach domu, zalatwila wszelkie formalnosci prawne, znalazla nam idealny kredyt na nasz dom (duzo tanszy od oferty naszego banku pomimo faktu ze jestesmy jego klientami od 7 lat) i w 6 tygodni dostalismy klucze do domu. PolskiMortgageAdvisor z takim doswiadczeniem i klasa obslugi to rzadkosc. Polecamy goraco i zycze powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka