fatemeh 10.03.08, 20:50 www.bbc.co.uk/white/poles.shtml Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tuti Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 10.03.08, 22:07 jak uda mi sie zrobic dosc miejca na dysku to nagram wypale i wysle;) Niech tam, bede swiecic przykladem - moze i mnie ktos kiedys w koncu poratuje! Odpowiedz Link
princessa24 Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 11.03.08, 18:27 komentarz pod filmikiem... 14W_88 and mrs_bimble both make excellent points. I am in something of a unique position on this one, because I am British born and bred but went to work in Warsaw for 7 months as part of my masters. Unfortunately it was the worst experience of my life, because it turns out not everywhere is as welcoming to foreigners as Britain. I couldn't use their health system despite having a European Health Insurance card. I couldn't register as a foreigner in the country because they don't provice interpreters anywhere and my Polish was limited. I was made to work twice the hours of my Polish counterparts, because I was a woman and didn't have a husband and baby to go home to. Did you know they don't eat lunch in Poland? It's because the working day often isn't long enough to need more than a snack at 11. But being a foreigner, that didn't apply to me. I had to endure overwhelming racism, sexism and prejudice. I am white and straight, but as a civilised person with gay and black friends I found the homophobia abhorrent and the names such as "nigger" and "banana hunter" revolting. I spent 5 months with flatmates who treated my room as part of the communal space so that I had to negotiate a bed for the night, despite paying the most rent. They ate all my food and drank all my water while I was at work, and by the time I came back to Britain I had lost 2 stone and had 2 urinary infections. I then moved to the scientific institute where I was working but was made to work even longer hours because I was now on site. I got 4 hours sleep a night and had to prop chairs against my door because men tried to get in in the night (feminism never happened in Poland, interpreters aren't provided anywhere and the morning after pill is illegal even for rape victims). My bank card was stolen by shop assistants who refused to find someone who spoke English, a dentist opened a perfectly healthy tooth to do root canal and then botched it (it's more expensive than a normal filling) and when my tooth got infected I couldn't get antibiotics because I didn't have the right contacts. I returned to Britain and was so exhausted and traumatised that I dropped out of my PhD and tried to get a job. I couldn't, because "Poles have a better work ethic". So, with eastern europe undercutting all the unskilled labour by working through the breaks that Brits fought hard to get, I took a job as a trainee teacher - only to find myself being called on frequently for the use of my limited Polish with the students. Not to mention struggling with the Polish bus drivers to buy the right ticket to work. In the end I had a nervous breakdown and went home to live with my parents. I am being treated for post traumatic stress, and still have flashbacks if I hear Polish, meaning I couldn't get a job even if an employer was willing to take a chance on a white Brit who is also desperate to work hard and is used to a 16 hour day. I have a Masters in Scientific Research, and I can't even get a job in a shop. All that said, I have some Polish friends and most that I meet are lovely people - Poland has a terrible history and it is not their fault that this is the only way to improve their lot in life. I blame the government. I am now on benefits out of sheer desperation - and have more money than I ever had on the minimum wage. No wonder locals would prefer to sign on. If locals could earn more or housing was cheaper and it wasn't so easy not to work, there wouldn't be many jobs for eastern europeans to come and do, and our economy would not be dependent on migrants. Odpowiedz Link
aotearoa Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 11.03.08, 18:27 uff, poczytalam kometarze pod opisem programu i sporo tam negatywnych opinii. Z jednej strony rozumiem nieco postawe Anglikow i ich frustracje, niemniej jednak kometarze utwierdzaja mnie w przekonaniu ze sporo Anglikow uwaza sie za "narod wybrany", lepszych od innych i za nic nie moga pojac czemu ich GCSE i inne tytuly nie sa w stanie zapewnic im pracy. Wiec winia kogo sie da. Chwilowo Polakow... Po Polakach beda inni :) A swoja droga to zastanawia mnie czemu ta niechec jest skierowana w strone osob z Europy centralnej i wschodniej wykonujacych w wiekszosci prace niewykwalifikowane. Odkad tutaj jestem, na przykladzie chociazby mojego banku widze coraz wiecej mlodych Hindusow ktorzy ze swoimi MBA i CA okupuja coraz wiecej stanowisk kierowniczych, finansowych, itp. I bron Boze mnie to nie przeszkadza, zastanawiam sie tylko czemu wydaja sie nie zauwazac "zaboru" ich City z korego sa tak dumni na rzecz przybyszow z polwyspu indyjskiego. Odpowiedz Link
halszka.abstrakcyjna Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 11.03.08, 19:21 Co za kretynstwo, jak mozna powiedziec ,ze na budowie Polacy pracuja za 0,50 lub za dwa funty???? No,ludzie to juz nawet nie chce sie dalej sluchac tych "madrosci" ! Odpowiedz Link
anya.po.prostu Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 11.03.08, 23:34 dziewczyny, ten jak i poprzednie odcinki z tej serii można obejrzeć w internecie, a nawet ściągnąć sobie i obejrzeć później. wystarczy kliknąć na BBC iPlayer Odpowiedz Link
tuti Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 12.03.08, 08:53 jkby ktos nie mogl ogladnac ns iplayerze to mam nagrany Odpowiedz Link
steph13 Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 12.03.08, 10:47 Ogladalam, z duza doza zazenowania i mam nadzieje, ze znajomi Anglicy NIE ogladali. Autokar pelen smutnuch rodakow, nikt nie mowi po angielsku ale wszyscy wala do pracy, ktorej nawet lokalni yobs nie chca podjac. Kosciol pelen Polakow gniezdzacych sie we wlasnym sosie, matka po 2 latach pobytu bez slowa po angielsku, niegramotny brat na kanapie. Gdyby to byla komedia to bylby ubaw po pachy - w sumie 'major piss take' kosztem Polakow. Przynjamniej ja to tak odebralam. Odpowiedz Link
kast Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 12.03.08, 12:05 Nie tylko Ty to tak odebralas... W sumie to byl naprawde smutny obraz Polski i Polakow. Dzis w pracy pierwsze co uslyszalam to pytanie, czy w Polsce naprawde praktycznie juz nie ma facetow?? ---------------- Serdecznie pozdrawiam, Kasia Jestem w UK od... Odpowiedz Link
tuti Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 12.03.08, 13:17 I ja sobie wczoraj ( choc widzialam tylko ostatnich 20minut) myslalam ze nieprzyjazne komentarze beda, zwlaszcza ze moj M wlasnie mocno podkreslal , ze taki smutny program (a ja jak zwykle wsciekalam sie na obraz rozmodlonych rodakow/umiejetnosci jezykowych) – a tu przychodze do pracy a przelozona (w srednim wieku, specjalistka ds sprzedarzy na rynki azjatyckie) mowi ze woli polakow (niz pakistanczykow) bo sie lepiej asymiluja. No nie mowiac o przedstawionym obrazie angielskiej mlodziezy (nie no oczywiscie generalizowanie) - makes you proud to be british, he?:) A dzis rano w bbc5live o obozie mieskzancow wschodniej europy przy obwodnicy 'pityboro';) Odpowiedz Link
robak.rawback hmmmmmmm 12.03.08, 22:56 nie boli mnie ze jak robia filmy o polakach, to jest to reportarz z pola wylacznie. mnie boli bardziej jak w autobusie k***rwy leca niz to ze ktos pracuje uczciwie 10 godzin na dzien, bo to jest praca i to ciezka. podejrzewam ze wiekszosc wlasnie tak pracuje - sklep, sprzatanie albo pole albo ewentualnie opieka nad dziecmi/chorymi, wiec po co udawac ze tak nie jest. sama zaczynalam w sklepie ze swoimi magistrami i wcale mi to nie przeszkadza. i prawdopodobnie jak sie znowu przeprowadze to znowu zaczne na jakims szicie zdobywajac niezastapione i jedyne w swoim rodzaju local experience w dokladnie tej samej branzy. jakkolwiek wiem ze przecietny widz pomysli ze polska to jakis kraj amazonek na konikach, a na polskich drogach jezdzi od czasu do czasu tylko pojedynczy samochod, bo tak jest pusto, to tez mi juz wisi obecnie; bo jak ktos tak mysli to znaczy ze jest tepy, wiec sie przestaje interesowac taka osoba - wiec sila rzeczy nie mam problemu. powiem tak - trzeba znac wlasna wartosc. ojojoj a wogole to film byl jednak pozytywny tak naprawde, rowniez prowadzacy byl niebrzydki chloptas. aha i mam nadzieje ze mowimy o tym samym filmie - bo ja wczoraj go obejrzalam - the poles are comning - o tym mowimy? tak? Odpowiedz Link
vierablu Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 13.03.08, 01:09 steph13 napisała: > Ogladalam, z duza doza zazenowania Hmmm... Jedyna rzecza, ktora mnie w tym filmie zazenowala, byl prezydent Gdanska, ktory przyjechal namawiac Polakow do powrotu przy uzyciu plakatow z dziecmi teskniacymi za tata. Tak jakby ci tatusiowie i tak juz nie mieli dola, ze zycie ich zmusza do pracy z daleka od rodziny. Oferty pracy powinien przywiezc! Zenujacy facet, naprawde, nie potrafil sklecic jednego zdania, ktore by cokolwiek znaczylo. Poza tym to po prostu zycie - zwykli ludzie tak zdesperowani, ze gotowi by byli nie spac, tylko pracowac. Podczas ogladania moja corka gleboko westchnela - nie zdawalam sobie sprawy, ze nasz przyjazd tu moze byc dla kogos problemem. Dla mnie to byl dosc rzetelny program o zmianach w spolecznosciach lokalnych, zmianach zwiazanych z emigracja. Zmianach zarowno w Polsce, jak i w Wielkiej Brytanii. Zmianach, ktore rodza wiele trudnych sytuacji. I z ktorymi ludzie usiluja sobie radzic najlepiej, jak potrafia. Odpowiedz Link
agazat Re: Czy ktos z Was nagra ten film na BBC? 11/03 9 13.03.08, 19:11 No wlasnie, zmiany w Polsce. W pewnym momencie pokazano w filmie Chinczykow i Koreanczykow pracujacych w polskiej stoczni. Mowi sie duzo o kryzysie w branzy budowlanej - nie ma kto budowac stadionow i drog na Euro 2012. Najpewniej wladze beda sciagac sile robocza, niedroga zapewne, ze Wschodu. Czy jestesmy na to przygotowani?? Mnie glownie przygnebil widok okolic przeznaczonych na nowy super stadion wlasnie. Zostaly tylko 4 lata, czy zdazymy?? Odpowiedz Link
robak.rawback stadion i walesiak 15.03.08, 12:52 hahah tak - posmialismy sie troche z tego stadionu virtualnego i zapomnialam sie wypowiedziec o walesiaku - co za obciachowiec, palma mu totalnie juz odbila. szkoda tylko ze na zachodzie nadal mysla ze to jakas powazna figura. ale beda myslec nadal i pewnie sie to nie zmieni, bo oni nie maja pojecia o tym jak on mowi i co on mowi agazat napisała: > Mnie glownie przygnebil widok okolic przeznaczonych na nowy super > stadion wlasnie. Zostaly tylko 4 lata, czy zdazymy?? Odpowiedz Link
joolka4 a co oni tam na tym polu zbierali, 17.03.08, 20:24 nie potrafię znaleźć polskiego odpowiednika, Odpowiedz Link