Dodaj do ulubionych

Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka?

09.02.05, 23:46
Witam,

czy mieszka może ktoś z forumowiczów w nowych blokach na Maszewskiej, Rodziny
Połanieckich, Księżycowej lub Esej? Jak się tam mieszka? Planuję zakup
mieszkania tam i chciałabym spytać o opinie, a nie wygooglałam żadnego forum
tej wspólnoty.
Spotkałam się z opinią wynajmującego mieszkanie na Maszewskiej, że akustyka
ścian pozostawia wiele do życzenia.
Jak się tam żyje? bezpiecznie tam? czy chronione osiedla są naprawdę
chronione, czy tylko z nazwy? jakieś niedogodności, o których lepiej
wiedzieć, a o których ani właściciel, ani pośrednik nie powie?
I gdzie dokładnie będzie biegła nowa obwodnica "w okolicach Kwitnącej", jak
napisał jeden z forumowiczów? Patrząc na plan - z lewej czy z prawej strony
tej ulicy?
Za wszelkie opinie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 07:28
      Kinga, naprawdę bardzo mocno się zastanów. Ta akustyka ścian to nie są
      przesadzone mity to twarda rzeczywistość z którą musisz się potem zmagać
      każdego dnia przy każdym kichnięciu sąsiada. I jak się okazuje dotyczyczy
      większości nowego budownictwa. Jeżeli mieszkałaś przedtem w starym bddownictwie
      a nawet wielkiej płycie i myslisz że jesteś przyzwyczajona do odgłosów zza
      ściany to jeszcze naprawde nie wiesz co cię czeka. Konsultacje w odpowiednich
      instytucjach tylko to potwierdziły.

Jeżeli jednak zdecydujesz, ze nie jest to czynnik decydujący to koniecznie co
      najmniej sprawdz sąsiadów ze wszystkich stron czy da się z nimi ułożyć przy
      ewentualnych hałasach. Pozdrawiam.
      • Gość: Mike Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.mi.gov.pl 10.02.05, 10:49
        Jestem mieszkańcem nowego budynku przy Bogusławskiego. Akustyka moze nie jest
        rewelacyjna, ale wydaje mi sie ze co najmniej na poziomie starych bloków. Poza
        tym polecam ta inwestycje - wysoka jakosc wykonczenia, przestronne klatki. Z
        tego co wiem to na rynku wtornym sa 3 mieszkania - 53, 71 i 78 m w cenach 270,
        325 (z garazem) i 370 tys. Szczegoly znajdziesz na aaaby i wpisujac ulice.
        Pozdrawiam
        • kinga.macyszyn Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? 10.02.05, 17:24
          Akurat będe kupować kawalerkę - oferty dotyczą właśnie Maszewskiej, Rodziny
          Połanieckich i Esej - w przyszłym tygodniu oględziny. Czy wszystkie te bloki to
          ten sam deweloper?
          Sama okolica jest ładna i jestem do niej przekonana, bo mieszkam na Chomiczówce
          w blokach przy cmentarzu Wawrzyszewskim.

Pozdrawiam

K
      • kinga.macyszyn Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? 10.02.05, 17:27
        Gość portalu: A. napisał(a):

> Kinga, naprawdę bardzo mocno się zastanów. Ta akustyka ścian to nie są
        > przesadzone mity to twarda rzeczywistość z którą musisz się potem zmagać
        > każdego dnia przy każdym kichnięciu sąsiada. I jak się okazuje dotyczyczy
        > większości nowego budownictwa. Jeżeli mieszkałaś przedtem w starym
        bddownictwie
        > a nawet wielkiej płycie i myslisz że jesteś przyzwyczajona do odgłosów zza
        > ściany to jeszcze naprawde nie wiesz co cię czeka.
        Jak do tej pory - wielka płyta. Naprawdę jest aż tak źle? Przeraża mnie to, tym
        bardziej, że cena kawalerki w takim budownictwie oscyluje w okolicach 150 tys.,
        za tą cenę chyba powinno się mieć przyzwoity standard życia?

Konsultacje w odpowiednich
        > instytucjach tylko to potwierdziły.
        Tzn? Jakie to były instytucje? I czy we wszystkich blokach na ulicach, które
        wymieniłam, tak jest?

> Jeżeli jednak zdecydujesz, ze nie jest to czynnik decydujący to koniecznie
        co
        > najmniej sprawdz sąsiadów ze wszystkich stron czy da się z nimi ułożyć przy
        > ewentualnych hałasach. Pozdrawiam.

Cisza i spokój to dla mnie synonimy komfortu :)
        Btw, krążył kiedyś taki fajny filmik, jak sprawdzić akustykę mieszkania :>

Pozdrawiam
        • Gość: A. Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:51
          To był oddział badawczy PZH ( Państwowy Zakład HIgieny). Podobno wszystko
          dlatego ze bodajże do ostatniego roku nie było nawet żadnego prawa regulującego
          stan izolacyjności dźwiękoszczelnej a przecież developerzy oszczedzający na
          wszystkim nie będą się przejmować dotakowymi kosztami skoro z zewnątrz wszystko
          ładnie wygląda. Izolowało się czymkolwiek lub niczym.

Największe kłopoty są z głośną kanalizacją. Obejrzyj te mieszkanka, może akurat
          narożne, albo daj boże na ostatnim piętrze, albo sąsiadkami są miłe babcie w
          bamboszach, hmm..
    • zerocin Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? 10.02.05, 19:46
      kinga.macyszyn napisała:

> Witam,
      >
      > Gdzie dokładnie będzie biegła nowa obwodnica "w okolicach Kwitnącej", jak
      > napisał jeden z forumowiczów? Patrząc na plan - z lewej czy z prawej strony
      > tej ulicy?

Dość dokładna mapa... ;)

www.bemowo.waw.pl/aktualnosci/trasa/bemowo_big.jpg
    • Gość: Suflerka Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: 157.25.9.* 16.02.05, 13:10
      Kingo,

Kupilam rok temu kawalerke na Maszewskiej...
      Sciany sa koszmarne - naprawde...
      ja akurat mam za sasiadow - "mala urocza" dziewczynke, ktora ma 2 lata - i to
      jest prawdziwy koszmar - szczegolnie gdy ryczy albo choruje...
      Gdy u sasiadow dzwoni dzwonek do drzwi - to ja akurat slysze go w swojej
      scianie.. koszmar...
      jak sprawdzic akustyke - zapukaj w kazda sciane - jesli bedzie to
      charakterystyczny odglos - pustej sciany - to daj sobie spokoj... naprawde...

Acha - mam nadzieje, ze masz samochod - bo do tramwaju idzie sie jakies 10
      min...
      • Gość: moni Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.05, 19:03
        Ja mam troche lepsze wiadomosci, przynajmniej o blokach przy ul Rodziny
        Polanieckich, gdzie mieszkam. W przeciwienstwie do blokow na Boguslawskiego,
        nasze dwa bloki sa z cegly a nie wielkiej plyty. Mieszkam w mieszkaniu
        naroznym, ktore graniczy tylko z jednym sasiadem i jest naprawde cicho.
        Do tego porzadne okna wiec mieszkanie jest naprawde dobrze wyciszone.
        Jedyne co mnie zastanawia to projekt tej trasy, ale nie chce mi sie wierzyc, ze
        bedzie pod samymi oknami, bo troche tam za wasko.
        Sprobuj w tych blokach.
        • Gość: Aj. Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:07
          Ludzie są jednak cudownie niezniszczalni :] Trasa jest zatwierdzona. Było
          ostatnio spotkanie w tej sprawie i najbardziej zaskoczeni i przerażeni okazali
          się mieszkańcy nowo wybudowanych osiedli zbudowanych wzdłuż planowanego
          przebiegu ( chomiczówka, Bemowo w okolicach Carfoura). Przecież odrobina logiki
          sugeruje, ze latami pozostawione odłogiem tereny nie były zabudowane z jakiegoś
          powodu.
          • Gość: moni Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: 212.167.12.* 17.02.05, 09:54
            jakie tereny pozostawione odlogiem?
            przy naszych blokach jest jedynie waski pas, jesli maja cos budowac to najpierw
            musza wyburzyc domy na Maszewskiej...
            poza tym ten teren nalezal do spoldzielni, ktora budowala bloki przy Kwitnacej
            i kolejne mialy powstac pomiedzy Rodziny Polanieckich a Kwitnaca, ale
            spoldzielnia przestala istniec. Ten waski pas nie byl przewidziany na trase,
            przed zakupem to sprawdzalam.
            • Gość: Ania Sprawdż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:50
              Rozgoryczenie jest wielkie ludzi i zrozumiale. Przejdx się na ul.
              Przybyszewskiego do Urzędu Dzielnicy i popros o udostepnienie decyzji o
              warunkach zabudowy na zespół swoich bloków. wydana w 97 r Przy każdej Decyzji
              jest mapa w która inwestor wkresla planowane budynki. Znając zycie Twoj
              inwestor wkreslił je na pograniczu z trasą dla włąsnego zysku oczywiście. Im
              więcej mieszkań da się utkac tym większe zyski.Niesty tą czynnośc powinnas
              zrobić przed zakupem mieszkania. W decyzji tej jest wyraźnie napisane, że
              nowobudowane bloki będa graniczyć z planowaną TRASA N-S i trasą Mostu
              Północnego. Urząd zobowiązał inwestora do opracowania oceny oddziaływania
              hałasu na projektowaną inwestycję i zastosować materiały dżwiękochłonne. Jeżeli
              inwestor zataił tak wazne informacje przed przyszłymi lolatorami, to lokatrzy
              powinni mu dać porządnego łupnia w sądzie, z tym, że jest jeszcze druga strona
              medalu, lokatorzy winni sami sprawdzic plany miejscowe i zadecydowac czy chcą
              mieszkać przy trasie. Grunty na przebieg tych tras są zarezerwowane od ponad 30
              lat i przebieg tras wrysowany jest we wszystki mozliwe plany miejscowe.
            • Gość: Suflerka Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: 217.153.60.* 01.03.05, 10:23
              Moni nie przerazaj mnie. Rok temu na Maszewskiej kupilam mieszkanie...
              Czy ktos zna szczegoly, gdzie bedzie przebiegala ta trasa dokladnie?
              Tzn - kolo jakich ulic? Przeciez kawalek dalej na Ksiezycowej zaczyna sie juz
              rezerwat przyrody... Losiowe Blota... Jakos nie wierze, ze rezerwat przestanie
              istniec...
              • Gość: Mike Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.mi.gov.pl 04.03.05, 11:51
                Z tego co wiem to trasa ma przebiegać niestety wzdłuż płotów tych żółtych
                zakładów, tj. za ulicą Bogusławskiego i za parkingami do niej przyległymi. Mam
                nadzieję, że wpuszczą ją w tunel, bo będzie bardzo uciążliwa, zwłaszcza dla
                mieszkańców Maszewskiej i Rodziny Połanieckich, ale da sie odczuć we znaki też
                mieszkańcom Bogusławskiego.
                Jeżeli moje informacje są nieprawdziwe, proszę o sprostowanie.
                Pozdrawiam
                Mike
    • Gość: izabela Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.srvsquid2.gln / 195.68.111.* 17.02.05, 15:15
      Mieszkam w kawalerce przy ul. R.Połanieckich od 2 lat i przyznam sie, ze do
      dzisiaj nie zaobserwowalam niedogodnosci.
      Jesli chcesz kupic mieszkanie w ktoryms z 2 nalezacych do wspolnoty blokow, to
      radze wywiesic kartke z ta informacją na klatkach schodowych - nie bedziesz
      musiala placic za posrednictwo agencji.
      pozdrawiam
    • Gość: bemowo Re: Chomiczówka - nowe bloki - jak się mieszka? IP: *.oaza-dd.com 05.03.05, 14:30
      wole od chomczowki bemowo...
      polecamm wszystkim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka