Dodaj do ulubionych

używane ubrania

28.03.06, 12:24
Mam w domu trochę ubrań, których już nie noszę, ale które są w dobrym stanie
i komuś mogłyby jeszcze posłużyć. Nie chcę ich wrzucać do pojemników PCK, bo
słyszałam, że te pojemniki opróżnia jakaś firma i najlepsze ubrania zabiera
sobie, a resztę sprzedaje na szmaty i zysk z tej sprzedaży trafia do PCK.
Może to nieprawda, ale tak czy siak myślałam o oddaniu ich biednym. Czy
wiecie może, gdzie organizowane są takie zbiórki używanej odzieży? Może w
jakimś kościele? Będę wdzięczna za jakieś informacje.
Obserwuj wątek
    • roody102 Re: używane ubrania 28.03.06, 12:29
      Kolezanka mowi mi przez ramie, ze we wczorajszym Stolku byla taka informacja,
      gdzie i kiedy sa zbiorki. Ale chyba tylko na papierze, bo na WWW nie widze.

Natomiast jesli chodzi o PCK, to zdaje sie ze faktycznie z tymi ubraniami jest
      tak, jak mowisz, ale koniec koncow PCK tak czy tak dostaje z tego kase, wiec to
      chyba nie jest nic zlego.
      • remislanc Re: używane ubrania 28.03.06, 13:41
        Z tego co mi wiadomo ( kiedyś pisano w stołku) , do PCK trafiają niewielkie
        kwoty za możliwość umieszczenia loga tej instytucji na pojemnikach. Najlepsze
        ciuchy zabierane są do ciucholandów, pozostałe rzeczy są mielone na ścinki i
        eksportowane.
        Osobiście swoje stare obuwie/odzież wystawiam z tyłu bloku " przy zsypie".
        Nie raz widziałem, ze sa zabierane przez naprawdę potrzebujące osoby. Mam
        czyste sumienie że nie nabijam konta jakiejś, wg mnie oszukańczej firmie.
        Ale mogę się mylić.
        • Gość: kalinosia Re: używane ubrania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:15
          ja oddaję do Kościoła. Moja koleżanka pojechała ostatnio z całą furą ciuchów do
          Domu samotnej Matki.
          • Gość: asia_68 Re: używane ubrania IP: 212.160.172.* 28.03.06, 16:56
            Do którego kościoła oddajesz ubrania, bo w moim nikt nie zbiera?
      • Gość: asia_68 Re: używane ubrania IP: 212.160.172.* 28.03.06, 16:59
        Dzięki. Informacja faktycznie była. Szkoda tylko, że jest to na Mokotowie albo
        na Ochocie, bo musiałabym jeździć na raty.

Co do PCK, to część tych ubrań miałam na sobie np. tylko dwa razy, więc szkoda
        by mi było oddawać je na szmaty. Nawet jeśli kasa ma potem trafić do PCK.
        • Gość: gość Re: używane ubrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:36
          A mi kolega spod stołu podpowiada że zawsze chętnie przyjmują w domach dziecka..
          I jeszcze zostaniesz miło przywitana (Aleja Zjednoczenia).
          • jota.40 Re: używane ubrania 29.03.06, 00:57
            Spytaj się po prostu w najbliższej parafii. Ja w swojej oddałam kiedyś furę
            rzeczy (pościel, ubrania etc.) - zbiórki były organizowane dwa razy w tygodniu
            (Św. Jan Kanty na Krasińskiego).
            • Gość: jolka Re: używane zabawki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 13:45
              czy macie jakis pomysł gdzie oddac uzywane zabawki ?

mam duzo lalek , figurek np. z Star Wars itp ?
              • remislanc Re: używane zabawki 29.03.06, 13:48
                Worek zabawek mojego syna zaniosłem do Domu dziecka w Al. Zjednoczenia. Byli
                baardzo zadowoleni.
              • cruella Re: używane zabawki 29.03.06, 15:25
                Jeśli Wam to nie przeszkadza, można ogłosić listę rzeczy na forum
                "oddam/przyjmę". Jest to forum ogólnopolskie i możecie spotkać się z prośbą o
                wysyłkę.
                Jest mnóstwo osób, które pomagają uchodźcom, samotnym matkom, rodzinom
                potrzebującym.
                Jestem na tamtym forum od kilku lat, potrzebujących jest wielu, tam każda rzecz
                się przyda.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=615

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka