ryjek 10.08.06, 13:08 dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 10.08.06, 14:48 Może dlatego, że miała dwadzieścia parę lat? I nikt nigdy nie mówił o niej inaczej? Mnie się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisiel Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:13 sloggi napisał: > A kim była? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=36545669&a=36584593 Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 12.08.06, 17:21 no właśnie - taki cudowny wynalazek: wyszukiwarka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 12.08.06, 18:05 ryjek napisała: > dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? Jeśli już to Anny Czaki. Odpowiedz Link Zgłoś
passionati Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 21:25 lylika napisała: > Jeśli już to Anny Czaki. Co ty, Hanka to Hanna Anna, Ania- to podobne ale zupełnie inne imię Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 22:38 Lylika może mieć rację: Hanka to było kiedyś zdrobnienie od Anny. A w czasach o których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne. I to nie jest zupełnie inne imię - jedno pochodzi od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 22:56 donkej napisała: > Lylika może mieć rację: Hanka to było kiedyś zdrobnienie od Anny. A w czasach > o których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne. > I to nie jest zupełnie inne imię - jedno pochodzi od drugiego. ...HANNA - imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, a oznacza wdzięk i łaskę. Osoba o tym imieniu jest niezwykle oddana współmałżonkowi, dzieciom i całemu domowi. Nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Hanna jest wrażliwa na uroki krajobrazu dlatego lubi podróże. Pragnie by jej dom sprawiał miłe i ciepłe wrażenie, również pasjonuje się wystrojem wnętrz innych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Jest bardzo umuzykalniona. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem wszystko burzy. Posiada umiejętności naśladowcze. ...ANNA – imię to pochodzi z języka hebrajskiego hanna, co znaczy łaska. To imię przypisane jest osobom niezwykle oddanym mężowi i dzieciom., a także całemu domowi. Nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Osoba wrażliwa na uroki krajobrazu i piękno wnętrz domowych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Ciągle poszukuje wygód, wykwintnego jedzenia i wyszukanych potraw. Jest bardzo umuzykalniona, lubi muzykę nastrojową. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem się wszystko burzy. Posiada umiejętności naśladowcze, toteż bardzo często odnosi z tego korzyści. ... Zdrobnienie od Anny to Hanka a zdrobnienie od Hanny to Anka. Nie mam pojęcia dlaczego ale zawsze tak było i wszystkie Anny jakie znam używają zdrobnienia Hanka a Hanny, Anka. ..... Pomijając moje dywagacje, to ta o której mówimy, nazywała się Anna Czaki. Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 23:04 >>>Lista harcerzy i harcerek - więźniów Pawiaka i al. Szucha ==Cygański Kazimierz ==Czaki Anna ==Czamara Mieczysław (Lewin) ........ www.stankiewicz.e.pl/forum/viewtopic.phpp=393&sid=def02c83d4ca594d6ee174c8fa2f0612 Odpowiedz Link Zgłoś
passionati Re: Hanna to nie Anna 17.08.06, 12:33 donkej napisała: > A w czasach o których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne. Jakich czsach? moja pra pra babka - Anna Maria Księżopolska ur ok 1868 jest Anną Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Anna to często Hanka 17.08.06, 15:02 W czasie wojny dziubuś, i w dwudziestoleciu. To w końcu jest ojczystej kultury znajomość... pl.wikipedia.org/wiki/Hanna_%28imi%C4%99%29 members.chello.pl/j.uhma/imiona.html pl.wikipedia.org/wiki/Hanka_Bielicka www.instruktor.zhr.pl/index.php?id=2005/76&idart=3 Zresztą myślę, że przytoczona lista więźniów nie pozostawia żadnych wątpliwości Nawiasem mówiąc: Bartoszewski mieszkał w tym samym domu, gdzie państwo Czaki - w budynku spółdzielni ZGODA. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:04 Mam coś fascynującego (mnie przynajmniej): wpiszcie słowo "czaki" do wyszukania... www.czestochowa.pl/edukacja/folder.2006-01-05.9943251229/Warto%20byc%20przyzwoitym%205-132.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:08 Oczywiście jest to książka Bartoszewskiego "Warto być przyzwoitym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sierzant.p Re: Anna to często Hanka IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 15:15 Co nie zmienia faktu, że przy wyszukiwaniu większość rekordów prowadzi do spolszczonej Laleczki Chucky. Ja cały czas mam wątpliwości co do tej ulicy. Owszem, dzielna dziewczyna była, warta uhonorowania. Ale z drugiej strony, zrobiono to tak bez sensu, że aż boli. Nie pomyślano zupełnie o tych, którzy będą tam mieszkać, o topografii dzielnicy. Na brak bajzlu przestrzennego w tym mieście nie narzekamy - po co mnożyć byty ponad potrzebę? Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:22 Czy ja wiem? Nazwę zmieniono jeszcze przed nadaniem numerów apartamentowcowi. Żadnych tabliczek po fakcie nie zmieniano. Nie uszczęśliwiano na siłę mieszkańców, jak w przypadku zmiany Stołecznej. No i do tego Hanka Czaki mieszkała i została aresztowana właśnie w tym miejscu... A już Bartoszewski do reszty mnie przekonał. Kurczę - tak się rozmarzyłam...A może by nam opowiedział o konspiracji na Żoliborzu - może by jakieś spotkanie autorskie? Sierżancie - podlinkuj tutaj ten napis, coś go na teatrze znalazł, prego! Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 17:07 Nazwę nadano, kiedy apartamentowce się już energicznie budowały - uchwała jest z października zeszłego roku. Podejrzewam, że jakby dalej był tam skwerek, to by ulicy nie nazywano - bo po co? Zresztą, tu nie chodzi o to, że tak nazwano tę akurat uliczkę, tylko z jakiej paki budynek stojący przy Popiełuszki ma adres Czaki 4 ??? Ja właśnie sobie czytam o konspiracji na Żoliborzu i nie tylko - nie ma się czym zachwycać, było tak jak wszędzie, rozkład społeczny od szuj do bohaterów ;-) Nie wspominając o prawdziwej Republice Żoliborskiej podczas powstania, kiedy to uzborojona grupa zamknęła się w Forcie Sokolnickiego i strzelała do AK, żeby dali im święty spokój, bo oni z żadnym powstaniem nie chcą mieć nic wspólnego. ps. napis podlinkuję, jak się dorwę do kompa, co go mam w Łorsoł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 19:05 Najpierw Harcerska, potem Stołeczna, potem Popiełuszki. Teraz tylko kolejna zmiana. A co Ty taka zgryźliwa? Ja tam bym chętnie posłuchała Bartoszewskiego, jak o konkretnych stąd historiach opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 20:29 Zaraz tam zgryźliwa - nadinterpretowujesz, droga Donkeju :-) A Bartoszewskiego to ja kilka razy na żywo słyszałam i - mimo mojego całego szacunku dla tej postaci - nie jestem pewna, czy jeżeli nawet spotkanie byłoby pod hasłem żoliborskiej konspiracji, mówiłby na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: Anna to często Hanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:24 Oczywiście, że Anka - Hanka, niektórzy przedwojenni jeszcze ciągle Anny przez gardło nie przepuszcza (oczywiscie musi to byc bliska i znajoma H(Anka)). Jak można się uchować nie wiedząc tego? Pasionati, pojechałeś z tą księżną;p, sugerujesz, ze Hanki to sa raczej z plebsu? Faktem pozostaje, ze rzeczywiście budynek jest ewidentnie przy stołecznej-Popiełuszki i troche sie trzeba bedzie przyzywczaić, ale moim zdaniem lepszy numer zrobili apartamentowcowi na Szenwalda-BitwypodRokitną, bo zmienili to w trakcie sprzedaży mieszkań i do tej pory biuro maja na Szenwalda :) Odpowiedz Link Zgłoś