Dodaj do ulubionych

dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki?

10.08.06, 13:08
dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki?
Obserwuj wątek
    • donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 10.08.06, 14:48
      Może dlatego, że miała dwadzieścia parę lat? I nikt nigdy nie mówił o niej
      inaczej?
      Mnie się to podoba.
      • sloggi Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 12.08.06, 13:22
        A kim była?
        • Gość: wisiel Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:13
          sloggi napisał:

> A kim była?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=36545669&a=36584593
          • donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 12.08.06, 17:21
            no właśnie - taki cudowny wynalazek: wyszukiwarka ;-)
    • lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 12.08.06, 18:05
      ryjek napisała:

> dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki?
      Jeśli już to Anny Czaki.
      • passionati Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 21:25
        lylika napisała:
        > Jeśli już to Anny Czaki.

Co ty, Hanka to Hanna
        Anna, Ania- to podobne ale zupełnie inne imię
        • donkej Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 22:38
          Lylika może mieć rację: Hanka to było kiedyś zdrobnienie od Anny. A w czasach o
          których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne.
          I to nie jest zupełnie inne imię - jedno pochodzi od drugiego.
          • lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 22:56
            donkej napisała:

> Lylika może mieć rację: Hanka to było kiedyś zdrobnienie od Anny. A w czasach
            > o których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne.
            > I to nie jest zupełnie inne imię - jedno pochodzi od drugiego.
            ...HANNA - imię żeńskie pochodzenia hebrajskiego, a oznacza wdzięk i łaskę. Osoba o tym imieniu jest niezwykle oddana współmałżonkowi, dzieciom i całemu domowi. Nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Hanna jest wrażliwa na uroki krajobrazu dlatego lubi podróże. Pragnie by jej dom sprawiał miłe i ciepłe wrażenie, również pasjonuje się wystrojem wnętrz innych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Jest bardzo umuzykalniona. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem wszystko burzy. Posiada umiejętności naśladowcze.
            ...ANNA – imię to pochodzi z języka hebrajskiego hanna, co znaczy łaska. To imię przypisane jest osobom niezwykle oddanym mężowi i dzieciom., a także całemu domowi. Nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Osoba wrażliwa na uroki krajobrazu i piękno wnętrz domowych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Ciągle poszukuje wygód, wykwintnego jedzenia i wyszukanych potraw. Jest bardzo umuzykalniona, lubi muzykę nastrojową. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem się wszystko burzy. Posiada umiejętności naśladowcze, toteż bardzo często odnosi z tego korzyści.
            ...
            Zdrobnienie od Anny to Hanka a zdrobnienie od Hanny to Anka. Nie mam pojęcia dlaczego ale zawsze tak było i wszystkie Anny jakie znam używają zdrobnienia Hanka a Hanny, Anka.
            .....
            Pomijając moje dywagacje, to ta o której mówimy, nazywała się Anna Czaki.
            • lylika Re: dlaczego Hanki, a nie Hanny Czaki? 14.08.06, 23:04

>>>Lista harcerzy i harcerek - więźniów Pawiaka i al. Szucha
              ==Cygański Kazimierz
              ==Czaki Anna
              ==Czamara Mieczysław (Lewin)
              ........
              www.stankiewicz.e.pl/forum/viewtopic.phpp=393&sid=def02c83d4ca594d6ee174c8fa2f0612
          • passionati Re: Hanna to nie Anna 17.08.06, 12:33
            donkej napisała:

> A w czasach o których mowa jest to nawet więcej niż prawdopodobne.

Jakich czsach? moja pra pra babka - Anna Maria Księżopolska ur ok 1868
            jest Anną
            • donkej Anna to często Hanka 17.08.06, 15:02
              W czasie wojny dziubuś, i w dwudziestoleciu.
              To w końcu jest ojczystej kultury znajomość...

pl.wikipedia.org/wiki/Hanna_%28imi%C4%99%29
              members.chello.pl/j.uhma/imiona.html
              pl.wikipedia.org/wiki/Hanka_Bielicka
              www.instruktor.zhr.pl/index.php?id=2005/76&idart=3
              Zresztą myślę, że przytoczona lista więźniów nie pozostawia żadnych wątpliwości

Nawiasem mówiąc: Bartoszewski mieszkał w tym samym domu, gdzie państwo Czaki -
              w budynku spółdzielni ZGODA.
              • donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:04
                Mam coś fascynującego (mnie przynajmniej):
                wpiszcie słowo "czaki" do wyszukania...

www.czestochowa.pl/edukacja/folder.2006-01-05.9943251229/Warto%20byc%20przyzwoitym%205-132.pdf
                • donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:08
                  Oczywiście jest to książka Bartoszewskiego "Warto być przyzwoitym"
                • Gość: sierzant.p Re: Anna to często Hanka IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 15:15
                  Co nie zmienia faktu, że przy wyszukiwaniu większość rekordów prowadzi do
                  spolszczonej Laleczki Chucky.
                  Ja cały czas mam wątpliwości co do tej ulicy. Owszem, dzielna dziewczyna była,
                  warta uhonorowania. Ale z drugiej strony, zrobiono to tak bez sensu, że aż boli.
                  Nie pomyślano zupełnie o tych, którzy będą tam mieszkać, o topografii dzielnicy.
                  Na brak bajzlu przestrzennego w tym mieście nie narzekamy - po co mnożyć byty
                  ponad potrzebę?
                  • donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 15:22
                    Czy ja wiem?
                    Nazwę zmieniono jeszcze przed nadaniem numerów apartamentowcowi. Żadnych
                    tabliczek po fakcie nie zmieniano. Nie uszczęśliwiano na siłę mieszkańców, jak
                    w przypadku zmiany Stołecznej.
                    No i do tego Hanka Czaki mieszkała i została aresztowana właśnie w tym
                    miejscu...
                    A już Bartoszewski do reszty mnie przekonał.

Kurczę - tak się rozmarzyłam...A może by nam opowiedział o konspiracji na
                    Żoliborzu - może by jakieś spotkanie autorskie?

Sierżancie - podlinkuj tutaj ten napis, coś go na teatrze znalazł, prego!
                    • sierzant.podsiadlik Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 17:07
                      Nazwę nadano, kiedy apartamentowce się już energicznie budowały - uchwała jest z
                      października zeszłego roku. Podejrzewam, że jakby dalej był tam skwerek, to by
                      ulicy nie nazywano - bo po co? Zresztą, tu nie chodzi o to, że tak nazwano tę
                      akurat uliczkę, tylko z jakiej paki budynek stojący przy Popiełuszki ma adres
                      Czaki 4 ???

Ja właśnie sobie czytam o konspiracji na Żoliborzu i nie tylko - nie ma się czym
                      zachwycać, było tak jak wszędzie, rozkład społeczny od szuj do bohaterów ;-) Nie
                      wspominając o prawdziwej Republice Żoliborskiej podczas powstania, kiedy to
                      uzborojona grupa zamknęła się w Forcie Sokolnickiego i strzelała do AK, żeby
                      dali im święty spokój, bo oni z żadnym powstaniem nie chcą mieć nic wspólnego.

ps. napis podlinkuję, jak się dorwę do kompa, co go mam w Łorsoł ;-)
                      • donkej Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 19:05
                        Najpierw Harcerska, potem Stołeczna, potem Popiełuszki. Teraz tylko kolejna
                        zmiana. A co Ty taka zgryźliwa? Ja tam bym chętnie posłuchała Bartoszewskiego,
                        jak o konkretnych stąd historiach opowiada.
                        • sierzant.podsiadlik Re: Anna to często Hanka 17.08.06, 20:29
                          Zaraz tam zgryźliwa - nadinterpretowujesz, droga Donkeju :-) A Bartoszewskiego
                          to ja kilka razy na żywo słyszałam i - mimo mojego całego szacunku dla tej
                          postaci - nie jestem pewna, czy jeżeli nawet spotkanie byłoby pod hasłem
                          żoliborskiej konspiracji, mówiłby na temat.
                          • Gość: fizia Re: Anna to często Hanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:24
                            Oczywiście, że Anka - Hanka, niektórzy przedwojenni jeszcze ciągle Anny przez
                            gardło nie przepuszcza (oczywiscie musi to byc bliska i znajoma H(Anka)). Jak
                            można się uchować nie wiedząc tego? Pasionati, pojechałeś z tą księżną;p,
                            sugerujesz, ze Hanki to sa raczej z plebsu?
                            Faktem pozostaje, ze rzeczywiście budynek jest ewidentnie przy
                            stołecznej-Popiełuszki i troche sie trzeba bedzie przyzywczaić, ale moim zdaniem
                            lepszy numer zrobili apartamentowcowi na Szenwalda-BitwypodRokitną, bo zmienili
                            to w trakcie sprzedaży mieszkań i do tej pory biuro maja na Szenwalda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka