bratek_75 18.01.06, 17:36 Zastanawiam się na kupnem mieszkania w nowej inwestycji RSM Osiedle Młodych (Mińska 70). Czy chodzi o spółdzielnię, do której należy Kobielska 6? Czy warto kupować mieszkanie w tej spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
acek2004 Re: Czy warto? 18.01.06, 18:15 ja ci powiem ze mimo wszystko WARTO, inni ci powiedza ze nie warto . generalnie licz na siebie, sprawdzaj wszystko sam, pytaj dokladnie o status gruntu, u nas najwiekszy problem wiaze sie z tym ze mamy uzytkowanie wiceczyste i w zwiazku z tym spore obciazenia w czynszu z tego tytulu. pozdrawiam i dobrej decyzji acek Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek2301 Re: Czy warto? 18.01.06, 19:07 poczytaj na forach gazeta.pl opinie o innych inwestycjach w miescie i porownaj - sam sie przekonasz czy warto czy tez nie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bratek_75 Re: Czy warto? 19.01.06, 10:16 Dzięki za info. Ale jeżelimożna to proszę o parę szczegółów, tzn. przede wszystkim interesuje mnie sprawa końcowego rozliczenia kosztów inwestycji. Czy RSM Osiedle Młodych ma w zwyczaju podnoszenie podnoszenie ceny mieszkań po zakończeniu inwestycji i jakiego rzędu czynsze obowiazuja w spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Czy warto? 19.01.06, 10:48 koszt wzrosl okolo 10% wzgledem cen z umowy, czynsz jest uzalezniony w duzej mierze od tego, czy jest to uzytkowanie wiczeczyste czy od razu wlasnosc. Suma sumarum czynsze nie da niesttey niskie. acek Odpowiedz Link Zgłoś
margot.t Re: Czy warto? 19.01.06, 10:48 W umowie jest napisane, ze ostateczne koszty moga sie zwiekszyc o 10%. W przypadku Kobielskiej tak wlsnie sie stalo, choc podobno poprzednia inwestycja wyszla drozej o jakies 7%. Jesli chodzi o czynsz, to we wstepnych rozmowach mowiono o kwocie 5zl/m2. Kosztow stalych moze i tyle wychodzi, ale trzeba doliczyc nastepne 5 na zaliczki. Tak wiec w sumie placimy ok. 10 zl m2. Moim zdaniem kupic warto, ale warto tez potem dochodzic swoich praw - tak jak to my teraz probujemy czynic ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jamisia77 Re: Czy warto? 19.01.06, 13:05 Mrozku zobaczmy, ja po przeczytaniu tych różnych wypowiedzi jeszcze się nie zniechęciłam a Praga mnie nie przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Czy warto? 19.01.06, 14:57 Koszty Kobielskiej 6 wzrosły o stosunku do umowy o ca 7% natomiast w stosunku do ulotki reklamowej budowy , gdzie informowano,że planowany koszt 1m2 wyniesie 2900 zł a wyniósl ponad 3500 zł - wzrosły ponad zakładane 10%. Ponadto nie wiemy co wpłynęło na wzrost tych kosztów poza VAT-em. b. Odpowiedz Link Zgłoś
765b Re: Czy warto? 19.01.06, 20:16 Tu chodzi o rzetelność reklamy. Jeżeli tak się "Osiedle Młodych" reklamowało aby zdobyc klientów - to znaczy, że nie do końca napisało wszystko. Powinni uczciwie napisać, że SM "osiedle Młodych" wygrała przetarg na teren, ponieważ zobowiązała sie zabezpieczyć miejsca parkingowe na..... powierzchni. W związku z tym opłaty z tytułu użytkowania wieczystego gruntów dla mieszkańców bloków bedą na takim poziomie jakby prowadzili działalność usługową. Czy wtedy pani z marketingu miałaby klientów? Prawdopodobnie miałaby tych, którzy zainteresowani bylibu usługami i z większą kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Czy warto? 19.01.06, 22:54 A ja czuje sie oszukany przez spółdzielnie na samym starcie. Poprostu ukryli przed nami fakt, ze grunt na ktorym postawiono nasze bloki ma status gruntu pod uslugi z opcja mieszan a nie jest poprostu gruntem mieszkaniowym. W umowie zostalo to bardzo sprytnie opisane - tak, ze nikt - doslownie nikt z osob z ktorymi rozmawialem nie zorientowal sie w tej "pulapce"(poza kilkoma wtajemniczonymi wczesniej w sprawy spoldzielni). Efekt taki, ze placimy za grunt trzy albo i cztery razy wiecej niz normalnie. Oczywiscie mozna powiedziec ze bylismy glupi - to prawda bylismy. Nikt nie byl na tyle dociekliwy i pewnie poprostu nie znal prawa aby zorientowac sie w tej skomplikowanej sytuacji. Takze ostrzegam wszystkich przed ta spoldzielnia. OSZUKUJE. (dla mnie zatajenie prawdy lub niepelna prawda to tez oszustwo) Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Czy warto? 20.01.06, 11:21 faktem jest ze wszyscy bylismy nie doinformowani ile rzeczywscie beda wynosily oplaty za uzytkowanie.. dlatego napisalem zeby wszystko sprawdzac samemu.. a jesli nie warto to czemu nie sprzedacie i nie kupicie gdzies lepszych mieszkan ? a. Odpowiedz Link Zgłoś
mwm3 Re: Czy warto? 20.01.06, 11:52 acek2004 napisał: > > faktem jest ze wszyscy bylismy nie doinformowani ile rzeczywscie beda wynosily > oplaty za uzytkowanie.. dlatego napisalem zeby wszystko sprawdzac samemu.. > > a jesli nie warto to czemu nie sprzedacie i nie kupicie gdzies lepszych mieszka > n ? > > > a. To jest argument poniżej pasa. Wszyscy dobrze wiemy jak wygląda obecnie rynek nowych mieszkań. Kupujesz "dziurę w ziemi" a często nawet płacisz za inwestycję pod którą deweloper nawet nie wykupił gruntu na którym buduje!(Gocław) Na realizację czeka sie latami - dosłownie. A mieszkać trzeba już... Jadnak ja mimo wszystko robię dokładnie to co polecił Acek2004 - szukam innego mieszkania oraz zastanawiam się nad domem gdzie nie będę miał nad sobą żadnej spółdzielni. Tego nie zrobi się jednak w miesiąc czy dwa. Ale za dwa, trzy lata pewnie już nie będę mieszkańcem Kobielskiej 6. Odpowiedz Link Zgłoś
acek2004 Re: Czy warto? 20.01.06, 12:19 nie tylko Ty nie uwazasz tego mieszkania za docelowe, ja tez..:) natomiast jest jeszcze rzecz o kotrej nie pisales.. nawet liczac wzrost ceny wzgedlem umowy, placilismy jak an warunki warszawskie nisbyt duzo za mter kwadratowy. Tak wiec sprzedajac mozna uzyskac calkiem dobre przebicie... Oczywiscie co podkresla Romek, biorac pod uwage to ze nie mamy u wlasnosci tylko uzytkowanie wieczyste rzecz jest mniej rozowa, ale i tak nie jest zle. a. Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek2301 Re: Czy warto? 20.01.06, 16:07 mwm3 napisał: Jadnak ja mimo wszystko robię dokładnie to co polecił Acek2004 - szukam innego > mieszkania oraz zastanawiam się nad domem gdzie nie będę miał nad sobą żadnej > spółdzielni. Tego nie zrobi się jednak w miesiąc czy dwa. Ale za dwa, trzy lata > > pewnie już nie będę mieszkańcem Kobielskiej 6. obys znalaz czym predzej, bardzo mnie tym uszczesliwisz Odpowiedz Link Zgłoś