Dodaj do ulubionych

Woda do picia

11.09.09, 16:43
Czy jestescie zadowoleni z wody z kranu? Ja bylem ostatnio w Lodzi i tam jest
zupelnie inna jakosc wody do picia. Herbata z wody z kranu smakuje inaczej niz
u mnie w domu.

Jak mozna sobie poradzic z tym problemem?
Obserwuj wątek
    • lolaaudiola Re: Woda do picia 11.09.09, 18:44
      do picia czerpię wodę ze źródeł oligoceńskich :)
      • otek79 Re: Woda do picia 11.09.09, 19:10
        Filtrem odwróconej osmozy z mineralizatorem.
    • offal to ty pijesz wode z kranu ? 18.09.09, 22:58
      Najbliższe źródło wody oligoceńskiej jest na ul. Boliwara chyba 2 .. od
      lat nie wiem jak smakuje woda z kranu!
      • m_golightly Re: Woda do picia 19.09.09, 08:19
        "Może więc - woda oligoceńska...

Nazwa wody oligoceńskiej pochodzi od okresu w jakim powstała. Wody oligoceńskie liczą sobie 30-35 milionów lat. Pierwszą studnię oligoceńską wywiercono w Warszawie, ponad 100 lat temu. Dziś jest ich – w samej Warszawie - ponad 100, gdyż ludzie wierzą, że woda z takich ujęć jest bezpieczniejsza dla zdrowia niż tzw. ”kranówka”. Rzeczywiście wody głębinowe ze źródeł oligoceńskich wykazują minimalną liczbę bakterii. Jednak wiele zależy od warunków ich pobierania i przechowywania. Po ogrzaniu się zimnej wody głębinowej (do temperatury pokojowej), mniej więcej po około 12 godzinach, następuje w niej gwałtowny rozwój drobnoustrojów. Jeśli więc chcemy zmniejszyć niebezpieczeństwo namnażania się drobnoustrojów wodę należy przechowywać w lodówce i to nie dłużej niż przez 12 godzin, a pojemniki każdorazowo dezynfekować lub zmieniać.
        ...lub woda butelkowana

Za najbezpieczniejsze uważane są wody pobierane profesjonalnie, a takie dostarczane są przez firmy rozlewnicze. Najlepsze do codziennego spożycia są wody niskozmineralizowane.

Trzeba pamiętać jednak, że również i w przypadku wody butelkowanej ważny jest sposób jej przechowywania. Wody butelkowane, przed sprzedażą najczęściej są dezynfekowane promieniami UV lub ozonem. Jednak po otwarciu butelki znajdująca się w niej woda przestaje być jałowa, a zawarte w niej obumarłe, w wyniku dezynfekcji, mikroorganizmy stanowią dobre podłoże do namnażania się drobnoustrojów, czemu dodatkowo sprzyja proces fotosyntezy i temperatura otoczenia. Dlatego też wód w przeźroczystych butelkach nie należy przechowywać w ciepłych nasłonecznionych miejscach; a najlepiej przechowywać je w lodówce.
        Pozostaje jeszcze oczyszczanie wody

Alternatywą w stosunku do zakupów wód butelkowanych może być oczyszczanie wody przy zastosowaniu systemów filtrujących, wykorzystujących metodę odwróconej osmozy.

Technologia odwróconej osmozy narodziła się w wyniku obserwowania procesów zachodzących w przyrodzie. Odwrócona osmoza jest procesem, którego umożliwia oddzielenie wody od rozpuszczonych w niej zanieczyszczeń bez zastosowania jakichkolwiek substancji chemicznych. Proces ten jest uwarunkowany obecnością błony (półprzepuszczalnej membrany), która zatrzymuje zarówno zanieczyszczenia organiczne jak i nieorganiczne oraz rozpuszczone w wodzie ciała stałe, metale ciężkie, a także pierwiastki radioaktywne, przepuszcza natomiast cząsteczki wody. Membrana osmotyczna usuwa aż 96-99% rozpuszczonych w wodzie związków, jak również wirusy i bakterie. W rezultacie otrzymujemy czystą wodę, nadającą się do picia bez przegotowania. Trzeba jednak pamiętać, że jest to woda pozbawiona niezbędnych dla zdrowia soli mineralnych, zbliżona do wody destylowanej."
        wklejone z Medycyny naturalnej

ja wodę kupuję... przywożą mi do domu raz na 2 tyg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka