Dodaj do ulubionych

Wejściówki zbliżeniowe

18.08.13, 21:57
Administracja wpadła na niezły pomysł, żeby można było otwierać furtki za pomocą kart zbliżeniowych. Ja nie zamierzałem skorzystać z tego udogodnienia - miałem dorobione klucze. Dziś po powrocie z wakacji odkryłem, że administracja zleciła usunięcie zamka z furki od ul. Kondratowicza. Teraz jedyną możliwością skorzystania z tej furtki jest użycie karty zbliżeniowej.

Nie podoba mi się ten sposób "zachęcania" mieszkańców Parku Leśnego do kupowania kart zbliżeniowych.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agua Re: Wejściówki zbliżeniowe 19.08.13, 10:56
      Generalnie wolę chyba brelok zbliżeniowy. Z tego co pamiętam jego koszt to 10,5 zł, do przeżycia jak sądzę. Niestety zauważyłem, że nie wszyscy pamiętają o zamykaniu drzwi za sobą lub samozamykacz jest za słaby.
      • grzde1 Re: Wejściówki zbliżeniowe 19.08.13, 11:15
        pewnie brelok jest wygodniejszy , koszt też jest do przeżycia
        chodzi o to, że nie mamy wyboru czy korzystać z breloka czy z kluczyka.
        • michal.basic Re: Wejściówki zbliżeniowe 19.08.13, 15:29
          Czy to znaczy, że system już działa i wejściówki można odbierać? Szukałem informacji na ten temat.
          • agua Re: Wejściówki zbliżeniowe 19.08.13, 16:01
            Tak, breloki można odbierać w stróżówce od św. Wincentego.
            • theramones Re: Wejściówki zbliżeniowe 20.08.13, 02:08
              z informacji jaką uzyskałem od ochrony breloki są dostępne ale tylko dla etapu I i VII
              zarząd etapu II milczy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • 2_mia Re: Wejściówki zbliżeniowe 20.08.13, 20:58
                a nie jest to zemsta za "incydent" z bramą wjazdową? przez rok mieszkańcy VII etapu musieli płacić haracz prawie 20pln miesięcznie za użytkowanie bramy nawet jeśli nie mieli miejsc postojowych na osiedlu ... w sumie dla II etapu te breloki powinny być po 200pln od głowy:>
                • lokat_or Re: Wejściówki zbliżeniowe 23.08.13, 01:42
                  nie znam smutnej histori z haraczem , zapewne zawinił brak chęci porozumienia obu stron , 2_mia wykazujesz typowy brak umiejętności życia w społeczeństwie , życzę Ci aby Twój brelok służył długo i bezawaryjnie , ciesz się nim patrząc z nienawiścią i zawiścią na mieszkańców II etapu , pozdrawiam
                  • 2_mia Re: Wejściówki zbliżeniowe 24.08.13, 18:05
                    lokat_or dla odmiany Ty wykazujesz zupełny brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, dla mnie zarówno jedna jak i druga decyzja została podjęta przez ludzi którzy nie powinni sprawować funkcji którą sprawują. Mieszkamy na jednym osiedlu i warto by w końcu zauważyć że nie liczy się interes poszczególnych etapów tylko osiedla jako całości.

Nie dziwi mnie jednak sposób w jaki została załatwiona sprawa z brelokami ... tak typowo po polsku. Nie zdziwię się jak w przyszłości któryś etap wpadnie na pomysł odgrodzenia się od reszty.
                    • szokiniedowierzanie Re: Wejściówki zbliżeniowe 25.08.13, 16:42
                      " Nie zdziwię się jak w przyszłości któryś etap wpadnie na pomysł odgrodzenia się od reszty."
                      I to by było wspaniałe rozwiązanie!

2_mia napisał:

> lokat_or dla odmiany Ty wykazujesz zupełny brak umiejętności czytania ze zrozum
                      > ieniem, dla mnie zarówno jedna jak i druga decyzja została podjęta przez ludzi
                      > którzy nie powinni sprawować funkcji którą sprawują. Mieszkamy na jednym osiedl
                      > u i warto by w końcu zauważyć że nie liczy się interes poszczególnych etapów ty
                      > lko osiedla jako całości.
                      >
                      > Nie dziwi mnie jednak sposób w jaki została załatwiona sprawa z brelokami ... t
                      > ak typowo po polsku. Nie zdziwię się jak w przyszłości któryś etap wpadnie na p
                      > omysł odgrodzenia się od reszty.
                      • kon.d.rat Re: Wejściówki zbliżeniowe 04.09.13, 09:23
                        Czy Zarząd II etapu mógłby się wreszcie wypowiedzieć na temat kart zbliżeniowych do furtek??? Milczenie w tym temacie chyba trwa zbyt długo, tym bardziej że z dnia na dzień i bez uprzedzenia zostaliśmy pozbawieni dostępu do furtki od ul. Kondratowicza!!! Mili Państwo pragnę poinformować, iż nie wszyscy mieszkańcy tego osiedla podróżują samochodem a dostęp do tej furtki bardzo ułatwiał życie. Czy dogadanie warunków z sąsiednimi zarządami jest tak trudne i musi trwać aż tyle czasu??? Czy nie mogli Państwo, jako Zarząd, poprosić o nie likwidowanie zamka na klucz do czasu, gdy otrzymają karty wszyscy mieszkańcy osiedla? Przecież ustawę o czytnikach głosowaliśmy parę miesięcy temu, więc parę miesięcy mieli Państwo na dogadywanie warunków z innymi zarządami!!!!
                        • kon.d.rat Re: Wejściówki zbliżeniowe 05.09.13, 08:17
                          Czyżby żaden z członków zarządu nie czytał wpisów na forum??? Nie wierzę! Proszę Zarząd o odpowiedź na tym forum lub informację na ten temat na stronie naszego osiedla!!!
                          • grzde1 Re: Wejściówki zbliżeniowe 11.09.13, 20:42
                            A może Pan podać adres WWW tej strony naszego osiedla. Kilka decyzji Zarządu i Administratora też mnie ostatnio zaskoczyło i postanowiłem włączyć się nieco w życie osiedla
    • anna_pawul Re: Wejściówki zbliżeniowe 11.09.13, 23:57
      Jestem właścicielką mieszkania z IV etapu i próbuję (od prawie miesiąca) uzyskać info od Administratora. Mimo iż firmy Arenda ma obowiązek udzielania informacji mieszkańcom dot. naszego osiedla to temat dostępu jest bardzo trudny i pan Wieteska rozpisuje się nie na temat. Poniżej zacytuje istotne fragmenty korespondencji z Panem P. Wieteską:
      "Całkowity koszt systemu, bez pestek kształtuje się na poziomie około 2,2 tys. Pln a dla naszego etapu jest, to koszt poniżej 1 tys. PLN."
      " Wszystkie dotychczasowe systemy domofonowe nie były zmieniane i działają równolegle z systemem chipów a tym samym, nie ma mowy o ograniczaniu dostępu."
      "System chipów jest dużo tańszy w konserwacji niż system domofonowy przy furtkach który z racji jego dużej eksploatacji generuje coraz większe koszty a system jest coraz starszy i coraz bardziej zawodny a etapów i mieszkańców przybywa."

Generalnie – czytając wypowiedzi Administratora mam wrażenie, że będziemy utrzymywać 2 systemy z czytnikami kart i domofon, bo tak jest tanie i już dzisiaj musimy zatroszczyć się o przyszłe etapy które Agmet wybuduje ;-).
      Problem kart nie rozwiązuje dostępu do klatek. Nie wiem, czy chciałabym, aby moi goście byli szczegółowo odpytywani do kogo i po co idą, i niczym złodzieje prowadzeni do klatki, by tam ochroniarz zezwolił na wizytę, być może po przekroczeniu pierwszego systemu zabezpieczeń w postaci karty przy bramie, będzie trzeba zejść po gości i go „odebrać”. Tego niestety nie udało mi się ustalić.
      Koszt całej inwestycji wydaje mi się bardzo duży ~ 2200 zł + ~10zł x ILOŚĆ MIESZKAŃCÓW. Nie wiem czy potrzebujemy, aż tak drogiego zdublowanego systemu, natomiast bardzo nie podoba mi się, że decyzję o tym systemie podjęła firma Modus zarządzająca pozostałymi etapami, a mieszkańcy PL III i IV zostali potraktowani jak „portmonetka”, do której można swobodnie sięgać po kasę. Bardzo przykre w tym wszystkim jest to, że Zarząd który musi aprobować tego typu i tak wysokie wydatki od prawie miesiąca nie zajął stanowiska, nie napisał nawet słowa z wyjaśnieniem.

Obecnie na klatce jest nowa informacja o planie rozbudowy systemu, lecz nikt nie podaje ani jak ma to działać, ani ile będzie to kosztować i jak długo będą istniały dwa systemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka