Dodaj do ulubionych

czy w te święta

25.12.04, 11:59
będzie jakiś koncert kolęd u św.Floriana albo w Bazylice na Michałowie?
Jak ktoś coś wie, niech napisze:-)
pozdrawiam świątecznie
P.
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: czy w te święta 25.12.04, 15:40
      Masz coś?
      Obwąchałam NGP i stronę Św. Floriana i nic nie widzę:(

ps
      zresztą chyba juz po herbacie, co?
    • beata_ No i...? Był konsert? [n/t] 26.12.04, 23:09

• sloggi Re: No i...? Był konsert? [n/t] 26.12.04, 23:23
        Był, deszcz grał na dachu dzwonnicy.....
        • palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 00:55
          Jego Eminencja bp. L.S.Głódź lubi widać ciszę w diecezji a nie hałasy
          koncertowe:-)
          • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 02:33
            No to się "wygłódził"...szkoda...
            • robert28 KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:09
              25.XII.2004 o godz.12.30 w Katedrze Św.Floriana odbyła się uroczysta msza w
              której uszestniczyli dostojnicy kościelni.Msza prowadzona była przez biskupa
              Kazimierza Romaniuka w obecności arcybiskupa Głódzia i biskupa Stanisława
              Kędziory.Kolędy śpiewane były przez zaproszony chór z Saskiej Kępy.Była to
              piękna i doniosła uroczystość.Ale informacji o takim wydarzeniu nie szuka się w
              internecie ha ha!Arcybiskup Głódź prowadził Pasterkę - to tyle dla
              zainteresowanych.
              • beata_ Re: KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:12
                Nie-no, jasne, trzeba latać do kościoła...najlepiej co godzinę...
              • palker Re: KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:26
                ani Katedra św.Floriana ani Bazylika nie sa moimi parafiami bo mieszkam na
                Targówku. Pytałem o koncert kolęd, który zazwyczaj odbywał się w godzinach
                popołudniowych lub wieczornych w II dzień świąt w jednym z dwóch wymienionych
                kościołów. Jako,że były to wydarzenia wykraczajace poza porzadek nabożeństw
                światecznych i, z reguły, współorganizowane przez samorzady, informacje na ten
                temat można było znaleźć w internecie. W tym roku ekstra konceru nie było, nie
                było zatem i informacji.
            • renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:13
              No to się "wygłódził"...szkoda...

Byłam na tej mszy było to dla katolików ogromnie ważne przeżycie, chór z
              Saskiej Kępy śpiewał pięknie.

A ty Beato zanim coś napiszesz to na chwilę uruchom rozum.....
              • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:17
                Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może
                nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o
                to było pytane...
                • renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:48
                  > Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może
                  > nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o
                  > to było pytane...

Na koncert to się wybierz do filharmonii.Śpiewanie kolęd przez chór z Saskiej
                  Kępy w Katedrze było tylko dodatkiem do uroczystej Mszy Bożonarodzeniowej może
                  niekoniecznie dla żarliwie wierzących ale napewno wierzących jako że odbywa się
                  w każdym roku o tej samej godzinie.
                  • palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:18
                    renata19 napisała:

> > Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy m
                    > oże
                    > > nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje s
                    > ię o
                    > > to było pytane...
                    >
                    > Na koncert to się wybierz do filharmonii.Śpiewanie kolęd przez chór z Saskiej
                    > Kępy w Katedrze było tylko dodatkiem do uroczystej Mszy Bożonarodzeniowej
                    może
                    > niekoniecznie dla żarliwie wierzących ale napewno wierzących jako że odbywa
                    się
                    >
                    > w każdym roku o tej samej godzinie.

Renatko, nie tłumaczmy sobie rzeczy oczywistych. Już pisałem, ze Katedra nie
                    jest moim kosciołem parafialnym. Gdyby była, miałbym tę sama wiedzę co Ty na
                    temat chóru z Saskiej Kępy. Kościoły, od dawna są nie tylko miejscem kultu
                    religijnego ale i miejscem wydarzeń kulturalnych: koncertów, festiwali,
                    recitali znanych artystów itp. I ja o tym. Nie musisz nikomun dopiekac uwagami
                    w rodzju: jak byś chodziła do koscioła, to byś wiedziała.
                    pozdrawiam poświatecznie
                  • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:20
                    Strasznie mnie spostponowałaś - rozumiem, nie dla psa kiełbasa...nie wiem, jak
                    będę mogła z tym żyć.

Oj, Renia, Renia...
                    • renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:52
                      Jeśli odebraliście to jako krytykę to trudno.Moją intencją była tylka
                      informacja,mieszkam na ZZ na Bródnie i Katedra nie jest moją parafią.A tak
                      ogólnie to pierwsze zainteresowanie koncertem miało miejsce 25.12.2004 o
                      godz.11.59 czy trochę nie za późno.Może udzieliłabym informacji ale w tym
                      czasie byłam już w drodze na mszę do Katedry.I dajcie sobie spokój z
                      doszukiwaniem się od razu złośliwości.

> Strasznie mnie spostponowałaś - rozumiem, nie dla psa kiełbasa...nie wiem,
                      jak
                      > będę mogła z tym żyć.

a uważam Beatko że będziesz mogła z tym żyć dalej dokładnie tak jak żyłaś do
                      tej pory.
                      • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 11:12
                        A dziękuję Szanownej Pani za przyzwolenie i zrozumienie dla mojego
                        dotychczasowego życia, o którym Szanona Pani nie ma pojęcia :-)
                        • renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:33
                          > A dziękuję Szanownej Pani za przyzwolenie i zrozumienie dla mojego
                          > dotychczasowego życia, o którym Szanona Pani nie ma pojęcia :-)
                          >

Przykro mi ale odnoszę wrażenie ,że albo za mało zjadłaś albo za dużo wypiłaś w
                          te święta i czepiasz się jak "pijany płotu" skoro nie wiem o co Ci chodzi to
                          nie chcę już dłużej ciągnąć tych wywodów.Odnoszę wrażenie że jeszcze moment a
                          będziesz agresywna a poco mi to.A tak chciałaś iść do Kościoła na koncert ??????
                          • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:53
                            renata19 napisała:

> Przykro mi ale odnoszę wrażenie ,że albo za mało zjadłaś albo za dużo wypiłaś
                            > w te święta i czepiasz się jak "pijany płotu" skoro nie wiem o co Ci chodzi
                            > to nie chcę już dłużej ciągnąć tych wywodów.Odnoszę wrażenie że jeszcze
                            > moment a będziesz agresywna a poco mi to.A tak chciałaś iść do Kościoła na
                            > koncert ??????

Nie odnoś lepiej wrażenia, tylko uważnie czytaj, co kto napisał i kto czego
                            chciał, wtedy na pewno będziesz wiedziała o co chodzi - to po pierwsze. Po
                            wtóre - nie znasz mnie, widzę Cię tu pierwszy raz, możesz zatem nie wiedzieć,
                            że z natury jestem łagodna jak baranek, natomiast lubi mi się włączać agresor,
                            kiedy ktoś, tak jak Ty, czepia się kogoś tylko dlatego, że ma nieco odmienne
                            poglądy i wyjeżdża z naukami typu, gdzie powinno się słuchać koncertów, albo z
                            uwagami na temat sposobu spędzenia świąt i ilości spożytych produktów różnego
                            typu. I żeby nie było nieporozumień - osobą, której ktoś się czepia w ten
                            sposób nie muszę być akurat ja.

Nie ja chciałam iść akurat na ten koncert, którego nie było w tym roku, choćby
                            z uwagi na to, że w drugi dzień świąt pracowałam. Nie znaczy to, że nie
                            dowiedziałabym się chętnie ze strony internetowej parafii Św. Floriana, że
                            podczas mszy 25.12 o godz. 12:30 będzie można oprócz uczestnictwa w tejże
                            wysłuchać kolęd w wykonaniu chóru z Saskiej Kępy. Czy zbyt wiele wymagam?

ps
                            mam nadzieję, że zanim odpiszesz przeczytasz posty od PIERWSZEGO do
                            ostatniego...i nic juz nie odpiszesz, bo byłoby to w dalszym ciągu czepianie
                            się, Twoje..

• renata19 Koncert w Katedrze! 27.12.04, 13:23
                              Nie odpiszę,ale to już inna bajka!
                              • beata_ I chwalić Boga... [n/t] 27.12.04, 13:31

• chaladia Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:41
                        Wraz z przewidywanym zwycięstwem wyborczym LPR i Pięknego Romana zapowiada nam
                        się krawawa dintojra ze strony PT Fundamentalistów Katolickich. I, co ciekawe,
                        dobiorą się oni w pierwszym rzędzie nie do niewierzących, bo im to LPR
                        może "naskoczyć", ale tzw. "słabowierzącym", którym niniejszym składam wyrazy
                        współczucia... zacznie się sprawdzanie obecności na maszach i znakowanie
                        mieszkań tych, co dzieci nie posyłają na lekcje religii.

NB - pamiętam, jak do kościoła Karola Boromeusza (w Wiedniu) weszła grupka
                        dzieci, usiadły w ławkach i, ni z tego, ni z owego zaczęły śpiewać - potem
                        dowiedziałem się, że było to kilkunastu z Wienersingerkaben, którzy chcieli
                        poćwiczyć w dobrej akustyce. Wrażenie niesamowite, zwłaszcza wyczuwalny fakt,
                        że śpiew nie był wymuszony, nawet bez dyrygenta.

A na Pradze to najładniej śpiewaja nie w kościołach, ale w Cerkwi.
                        • palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 14:02
                          na szczęście ojciec wychował mnie w tradycji protestanckiej, w której sprawy
                          wiary traktuje sie jako bardzo indywidualne i osobiste i nie prowadzi sie o
                          nich debat, prawie w myśl zasady, że o "gustach się nie dyskutuje też":-)
                          Dobrze, że mi przypomniałeś o prawosławnej katedrze Marii Magdaleny. Różnice w
                          terminie liturgii bożonarodzeniowej pozwolą mi się złapać na duchową podróz w
                          świat Bizancjum. Od dawna się tam wybierałem a teraz okazja będzie szczególna.
                          pozdrawiam poświatecznie:-)
                  • glory Re: No i...? Był konsert? 27.12.04, 10:45
                    "Na koncert to sie wybierz do filharmoni...."

Oh dear!. Filharmonia?? .Cos okropnego!.
                    • palker Re: No i...? Był konsert? 27.12.04, 10:48
                      witaj Glory - rzadki gościu forumowy:-)
                      wszystkiego najlepszego jeszcze w swiatecznym nastroju:-)
                      • glory Do Palkera! 27.12.04, 11:19
                        A dziekuje za zyczenia i tez zycze wszystkiego najlepszego i spelnienia marzen
                        w 2005 roku . Ja caly czas swietuje choc zaraz sie ugotuje!.40 stopni w
                        cieniu!. Cos okropnego. Piwo zimne juz nawet nie pomaga.
                        A propos 2005 to dla mnie jest to liczba kosmiczna. Jeszcze pamietam taki
                        serial "Rok 2002" w latach siedemdziesiatych( Studio 2). Wedlug tego programu
                        w 2002 mielismy latac bez zaklocen na ksiezyc ,Marsa i inne planety.
                        Taaaak. Narazie to ja mam zaklocenia w nogach. Gdzie jest moja lodowka???.
                        Pozdrawiam.
                        • pan_pndzelek Re: Do Glory 28.12.04, 20:54
                          Tak się wtrącę w sprawie tego filmu, z tych samych lat, z tego samego Studio 2
                          pamiętam taki wieszczący kosmiczną przyszłość serial ale on się zwał "Kosmos
                          1999"... I nawet dwa tygodnie temu widziałem jeden odcinek na
                          jakimś "cyfro+wym" kanale...
                • witek18 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 14:32
                  >Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może
                  nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o
                  to było pytane...

Na Twój rozum- to gdzie tej informacji szukałaś ? 25.12.04 jak już się najadłaś
                  i n..... zachciało Ci się koncertu w Kościele.I co myk do internetu a potem
                  obrażanie biskupa że nie znalazłaś.Powinni Ci taką informację do skrzynki
                  wrzucić czy co? jak się nawet rzadziej chodzi do Kościoła to się wie.A Ci co
                  nawet w Boże Narodzenie siedzą w internecie to znaczy że nic innego nie ma dla
                  nich wartości.I skończ już te głupoty wypisywać!!!!
                  • glory Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 15:32
                    Witek! Witek.
                    Czlowieku!. Opanuj sie. Spokojnie!.Relaks.
                    Wez pigulke!
                    Pamietaj.
                    Wez pigulke.
                    • chaladia Pigułkę?! 27.12.04, 15:44
                      To chyba za mało...
                      Do Finlandii go wywieźć (teraz tam coś około -20 stopni), przerębel w jakimś
                      jeziorze wyrąbać i głową w dół do wody - to go otrzeźwi!
                  • beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 16:37
                    witek18 napisał:

> Na Twój rozum- to gdzie tej informacji szukałaś ? 25.12.04 jak już się
                    > najadłaś i n..... zachciało Ci się koncertu w Kościele.I co myk do internetu
                    > a potem obrażanie biskupa że nie znalazłaś.Powinni Ci taką informację do
                    > skrzynki wrzucić czy co? jak się nawet rzadziej chodzi do Kościoła to się
                    > wie.A Ci co nawet w Boże Narodzenie siedzą w internecie to znaczy że nic
                    > innego nie ma dla nich wartości.I skończ już te głupoty wypisywać!!!!

Zniżę się i powtórzę to, co powiedziałam numerowanej_Reni - bądź łaskaw CZYTAĆ
                    ZE ZROZUMIENIEM i postarać się zapamiętać, co przeczytałeś. Gdyby sie nie udało
                    za pierwszym razem - polecam powtórkę, aż do skutku.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=18861172&a=18861172
                    Nie Tobie sądzić, czego się komu zachciało i jakie ma potrzeby, chodzenie do
                    kościoła nie jest jeszczee obowiązkowe, niechodzenie także nie. Koncertów
                    wysłuchać można w różnych miejscach - to tak na wypadek, gdyby przyszło Ci do
                    głowy wzorem Reni wysłać mnie do Filharmonii...
                    Tak samo nie Tobie sądzić kiedy, gdzie i jak będę szukać interesujących mnie,
                    albo moich znajomych informacji, ani kiedy i ile czasu spędzać będę w
                    imternecie...tyle, panie_numerowany.

A tak przy okazji - jakiś wysyp numerków ostatnio mamy na tym forum i wszystkie
                    kleją się do mnie...czy to oznacza, że się nagle wzbogacę? :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka