palker 25.12.04, 11:59 będzie jakiś koncert kolęd u św.Floriana albo w Bazylice na Michałowie? Jak ktoś coś wie, niech napisze:-) pozdrawiam świątecznie P. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata_ Re: czy w te święta 25.12.04, 15:40 Masz coś? Obwąchałam NGP i stronę Św. Floriana i nic nie widzę:( ps zresztą chyba juz po herbacie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: No i...? Był konsert? [n/t] 26.12.04, 23:23 Był, deszcz grał na dachu dzwonnicy..... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 00:55 Jego Eminencja bp. L.S.Głódź lubi widać ciszę w diecezji a nie hałasy koncertowe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 02:33 No to się "wygłódził"...szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
robert28 KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:09 25.XII.2004 o godz.12.30 w Katedrze Św.Floriana odbyła się uroczysta msza w której uszestniczyli dostojnicy kościelni.Msza prowadzona była przez biskupa Kazimierza Romaniuka w obecności arcybiskupa Głódzia i biskupa Stanisława Kędziory.Kolędy śpiewane były przez zaproszony chór z Saskiej Kępy.Była to piękna i doniosła uroczystość.Ale informacji o takim wydarzeniu nie szuka się w internecie ha ha!Arcybiskup Głódź prowadził Pasterkę - to tyle dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:12 Nie-no, jasne, trzeba latać do kościoła...najlepiej co godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: KONCERT BYŁ! 27.12.04, 09:26 ani Katedra św.Floriana ani Bazylika nie sa moimi parafiami bo mieszkam na Targówku. Pytałem o koncert kolęd, który zazwyczaj odbywał się w godzinach popołudniowych lub wieczornych w II dzień świąt w jednym z dwóch wymienionych kościołów. Jako,że były to wydarzenia wykraczajace poza porzadek nabożeństw światecznych i, z reguły, współorganizowane przez samorzady, informacje na ten temat można było znaleźć w internecie. W tym roku ekstra konceru nie było, nie było zatem i informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:13 No to się "wygłódził"...szkoda... Byłam na tej mszy było to dla katolików ogromnie ważne przeżycie, chór z Saskiej Kępy śpiewał pięknie. A ty Beato zanim coś napiszesz to na chwilę uruchom rozum..... Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:17 Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o to było pytane... Odpowiedz Link Zgłoś
renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 09:48 > Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może > nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o > to było pytane... Na koncert to się wybierz do filharmonii.Śpiewanie kolęd przez chór z Saskiej Kępy w Katedrze było tylko dodatkiem do uroczystej Mszy Bożonarodzeniowej może niekoniecznie dla żarliwie wierzących ale napewno wierzących jako że odbywa się w każdym roku o tej samej godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:18 renata19 napisała: > > Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy m > oże > > nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje s > ię o > > to było pytane... > > Na koncert to się wybierz do filharmonii.Śpiewanie kolęd przez chór z Saskiej > Kępy w Katedrze było tylko dodatkiem do uroczystej Mszy Bożonarodzeniowej może > niekoniecznie dla żarliwie wierzących ale napewno wierzących jako że odbywa się > > w każdym roku o tej samej godzinie. Renatko, nie tłumaczmy sobie rzeczy oczywistych. Już pisałem, ze Katedra nie jest moim kosciołem parafialnym. Gdyby była, miałbym tę sama wiedzę co Ty na temat chóru z Saskiej Kępy. Kościoły, od dawna są nie tylko miejscem kultu religijnego ale i miejscem wydarzeń kulturalnych: koncertów, festiwali, recitali znanych artystów itp. I ja o tym. Nie musisz nikomun dopiekac uwagami w rodzju: jak byś chodziła do koscioła, to byś wiedziała. pozdrawiam poświatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:20 Strasznie mnie spostponowałaś - rozumiem, nie dla psa kiełbasa...nie wiem, jak będę mogła z tym żyć. Oj, Renia, Renia... Odpowiedz Link Zgłoś
renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 10:52 Jeśli odebraliście to jako krytykę to trudno.Moją intencją była tylka informacja,mieszkam na ZZ na Bródnie i Katedra nie jest moją parafią.A tak ogólnie to pierwsze zainteresowanie koncertem miało miejsce 25.12.2004 o godz.11.59 czy trochę nie za późno.Może udzieliłabym informacji ale w tym czasie byłam już w drodze na mszę do Katedry.I dajcie sobie spokój z doszukiwaniem się od razu złośliwości. > Strasznie mnie spostponowałaś - rozumiem, nie dla psa kiełbasa...nie wiem, jak > będę mogła z tym żyć. a uważam Beatko że będziesz mogła z tym żyć dalej dokładnie tak jak żyłaś do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 11:12 A dziękuję Szanownej Pani za przyzwolenie i zrozumienie dla mojego dotychczasowego życia, o którym Szanona Pani nie ma pojęcia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
renata19 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:33 > A dziękuję Szanownej Pani za przyzwolenie i zrozumienie dla mojego > dotychczasowego życia, o którym Szanona Pani nie ma pojęcia :-) > Przykro mi ale odnoszę wrażenie ,że albo za mało zjadłaś albo za dużo wypiłaś w te święta i czepiasz się jak "pijany płotu" skoro nie wiem o co Ci chodzi to nie chcę już dłużej ciągnąć tych wywodów.Odnoszę wrażenie że jeszcze moment a będziesz agresywna a poco mi to.A tak chciałaś iść do Kościoła na koncert ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:53 renata19 napisała: > Przykro mi ale odnoszę wrażenie ,że albo za mało zjadłaś albo za dużo wypiłaś > w te święta i czepiasz się jak "pijany płotu" skoro nie wiem o co Ci chodzi > to nie chcę już dłużej ciągnąć tych wywodów.Odnoszę wrażenie że jeszcze > moment a będziesz agresywna a poco mi to.A tak chciałaś iść do Kościoła na > koncert ?????? Nie odnoś lepiej wrażenia, tylko uważnie czytaj, co kto napisał i kto czego chciał, wtedy na pewno będziesz wiedziała o co chodzi - to po pierwsze. Po wtóre - nie znasz mnie, widzę Cię tu pierwszy raz, możesz zatem nie wiedzieć, że z natury jestem łagodna jak baranek, natomiast lubi mi się włączać agresor, kiedy ktoś, tak jak Ty, czepia się kogoś tylko dlatego, że ma nieco odmienne poglądy i wyjeżdża z naukami typu, gdzie powinno się słuchać koncertów, albo z uwagami na temat sposobu spędzenia świąt i ilości spożytych produktów różnego typu. I żeby nie było nieporozumień - osobą, której ktoś się czepia w ten sposób nie muszę być akurat ja. Nie ja chciałam iść akurat na ten koncert, którego nie było w tym roku, choćby z uwagi na to, że w drugi dzień świąt pracowałam. Nie znaczy to, że nie dowiedziałabym się chętnie ze strony internetowej parafii Św. Floriana, że podczas mszy 25.12 o godz. 12:30 będzie można oprócz uczestnictwa w tejże wysłuchać kolęd w wykonaniu chóru z Saskiej Kępy. Czy zbyt wiele wymagam? ps mam nadzieję, że zanim odpiszesz przeczytasz posty od PIERWSZEGO do ostatniego...i nic juz nie odpiszesz, bo byłoby to w dalszym ciągu czepianie się, Twoje.. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 12:41 Wraz z przewidywanym zwycięstwem wyborczym LPR i Pięknego Romana zapowiada nam się krawawa dintojra ze strony PT Fundamentalistów Katolickich. I, co ciekawe, dobiorą się oni w pierwszym rzędzie nie do niewierzących, bo im to LPR może "naskoczyć", ale tzw. "słabowierzącym", którym niniejszym składam wyrazy współczucia... zacznie się sprawdzanie obecności na maszach i znakowanie mieszkań tych, co dzieci nie posyłają na lekcje religii. NB - pamiętam, jak do kościoła Karola Boromeusza (w Wiedniu) weszła grupka dzieci, usiadły w ławkach i, ni z tego, ni z owego zaczęły śpiewać - potem dowiedziałem się, że było to kilkunastu z Wienersingerkaben, którzy chcieli poćwiczyć w dobrej akustyce. Wrażenie niesamowite, zwłaszcza wyczuwalny fakt, że śpiew nie był wymuszony, nawet bez dyrygenta. A na Pradze to najładniej śpiewaja nie w kościołach, ale w Cerkwi. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 14:02 na szczęście ojciec wychował mnie w tradycji protestanckiej, w której sprawy wiary traktuje sie jako bardzo indywidualne i osobiste i nie prowadzi sie o nich debat, prawie w myśl zasady, że o "gustach się nie dyskutuje też":-) Dobrze, że mi przypomniałeś o prawosławnej katedrze Marii Magdaleny. Różnice w terminie liturgii bożonarodzeniowej pozwolą mi się złapać na duchową podróz w świat Bizancjum. Od dawna się tam wybierałem a teraz okazja będzie szczególna. pozdrawiam poświatecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: No i...? Był konsert? 27.12.04, 10:45 "Na koncert to sie wybierz do filharmoni...." Oh dear!. Filharmonia?? .Cos okropnego!. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: No i...? Był konsert? 27.12.04, 10:48 witaj Glory - rzadki gościu forumowy:-) wszystkiego najlepszego jeszcze w swiatecznym nastroju:-) Odpowiedz Link Zgłoś
glory Do Palkera! 27.12.04, 11:19 A dziekuje za zyczenia i tez zycze wszystkiego najlepszego i spelnienia marzen w 2005 roku . Ja caly czas swietuje choc zaraz sie ugotuje!.40 stopni w cieniu!. Cos okropnego. Piwo zimne juz nawet nie pomaga. A propos 2005 to dla mnie jest to liczba kosmiczna. Jeszcze pamietam taki serial "Rok 2002" w latach siedemdziesiatych( Studio 2). Wedlug tego programu w 2002 mielismy latac bez zaklocen na ksiezyc ,Marsa i inne planety. Taaaak. Narazie to ja mam zaklocenia w nogach. Gdzie jest moja lodowka???. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do Glory 28.12.04, 20:54 Tak się wtrącę w sprawie tego filmu, z tych samych lat, z tego samego Studio 2 pamiętam taki wieszczący kosmiczną przyszłość serial ale on się zwał "Kosmos 1999"... I nawet dwa tygodnie temu widziałem jeden odcinek na jakimś "cyfro+wym" kanale... Odpowiedz Link Zgłoś
witek18 Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 14:32 >Na mój rozum, powinna być o tym informacja, dostępna i dla tych, którzy może nie są żarliwie wierzący, ale chętnie koncertu by posłuchali...bo zdaje się o to było pytane... Na Twój rozum- to gdzie tej informacji szukałaś ? 25.12.04 jak już się najadłaś i n..... zachciało Ci się koncertu w Kościele.I co myk do internetu a potem obrażanie biskupa że nie znalazłaś.Powinni Ci taką informację do skrzynki wrzucić czy co? jak się nawet rzadziej chodzi do Kościoła to się wie.A Ci co nawet w Boże Narodzenie siedzą w internecie to znaczy że nic innego nie ma dla nich wartości.I skończ już te głupoty wypisywać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 15:32 Witek! Witek. Czlowieku!. Opanuj sie. Spokojnie!.Relaks. Wez pigulke! Pamietaj. Wez pigulke. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Pigułkę?! 27.12.04, 15:44 To chyba za mało... Do Finlandii go wywieźć (teraz tam coś około -20 stopni), przerębel w jakimś jeziorze wyrąbać i głową w dół do wody - to go otrzeźwi! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: No i...? Był konsert? [n/t] 27.12.04, 16:37 witek18 napisał: > Na Twój rozum- to gdzie tej informacji szukałaś ? 25.12.04 jak już się > najadłaś i n..... zachciało Ci się koncertu w Kościele.I co myk do internetu > a potem obrażanie biskupa że nie znalazłaś.Powinni Ci taką informację do > skrzynki wrzucić czy co? jak się nawet rzadziej chodzi do Kościoła to się > wie.A Ci co nawet w Boże Narodzenie siedzą w internecie to znaczy że nic > innego nie ma dla nich wartości.I skończ już te głupoty wypisywać!!!! Zniżę się i powtórzę to, co powiedziałam numerowanej_Reni - bądź łaskaw CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM i postarać się zapamiętać, co przeczytałeś. Gdyby sie nie udało za pierwszym razem - polecam powtórkę, aż do skutku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=18861172&a=18861172 Nie Tobie sądzić, czego się komu zachciało i jakie ma potrzeby, chodzenie do kościoła nie jest jeszczee obowiązkowe, niechodzenie także nie. Koncertów wysłuchać można w różnych miejscach - to tak na wypadek, gdyby przyszło Ci do głowy wzorem Reni wysłać mnie do Filharmonii... Tak samo nie Tobie sądzić kiedy, gdzie i jak będę szukać interesujących mnie, albo moich znajomych informacji, ani kiedy i ile czasu spędzać będę w imternecie...tyle, panie_numerowany. A tak przy okazji - jakiś wysyp numerków ostatnio mamy na tym forum i wszystkie kleją się do mnie...czy to oznacza, że się nagle wzbogacę? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś