Dodaj do ulubionych

tandetne dzwonki w drzwiach

28.01.05, 22:41
Czy ktoś z Państwa zwrócił uwagę, że drzwi zamontowane w naszych lokalach
wyposażone są w watpliwej urody i przydatności dzwonki, podczas gdy te
prezentowane w siedzibie AGMETU w miejscu dzwonka posiadają "szybki zamek",
który umożliwia zamknięcie drzwi od wewnątrz bez użycia klucza? Ta funkcja
jest o wiele bardziej przydatna, tym bardziej, że każdy lokal posiada dzwonek
elektryczny. Gdy zapytałam w siedzibie AGMETU skąd ta zamiana, usłyszałam, że
tylko ja jestem niezadowokona i tylko ja zgłaszam ten problem? Czy to jest
prawda"
Obserwuj wątek
    • trepcio Re: tandetne dzwonki w drzwiach 31.01.05, 09:01
      Witam,

Oczywiście, że zwrócił:) Posiadałem drzwi tej firmy w obecnym mieszkaniu i nie
      sądziłem, że tak obrzydliwa wersja może istnieć... Założyłem, że ze względu na
      znanego producenta nie muszę ich oglądać przed założeniem w nowym mieszkaniu.
      No i chyba nie przewidziałem, że tam gdzie to jest najmniej prawdopodobne można
      umieścić dzwonek mechaniczny, obrzydliwy jak nie wiem co. Niestety nie
      interesowałem się przyczynami takiego wyboru w AGMECIE, ale może Prezesowi się
      spodobały takie dzwonki:)
      Pozdrawiam
      Sebastian
    • intruder2 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 08:00
      Pewnie że są byle jakie ale przynjmniej uniwesalne bo jedni lubią ptaszki inni
      gongi a jeszcze inny ryczenie krówek więc docelowo każdy sobie kupi taki jaki
      chce a tak na prawdę jakie to polskie - nikomu są sie dogodzi. Ludzie zajmijcie
      się sprawami ważnymi jak kąty ścian, sufitów, jakość instalacji, wentylacji
      mocowania okien itd a nie tzw. pierdółkami.
      Ponarzekać każdy potrafi,

Pozdrawiam wszystkich w tym malkontentów

Intruder
      • d-tka Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 14:11
        Być może dla Ciebie fakt, że zamontowano Ci drzwi nie takie, jakie wcześniej
        zaoferowano jest sprawą marginalną, bzdurą - dla mnie nie!!!
        I nie chodzi tu wcale o dźwięk dzwonka jak próbujesz szydzić (zresztą chyba nie
        bardzo wiesz o czym piszesz, sugerując, że można zmienić dżwięk dzwonka np. na
        ryczącą krówkę)tylko o to,że aby zamknąć lub otworzyć drzwi od strony
        mieszkania będziesz musiał używać kluczy, a nie wygodnej "klameczki".
        Zły login sobie obrałeś, powinieneś nazywać się "maruder pierwszy".
        A tak na marginesie; trochę więcej pokory, nie oceniaj wszystkich swoją miarką.
        Skoro Tobie nie przeszkadza, że wciskają Ci kit, to jest Twoja sprawa, ale ja
        mam inne zdanie na ten temat, skoro płacę wcale nie małe pieniądze mam prawo
        wymagać, aby AGMET instalował mi "towar", który wcześniej zaoferował, a ja
        zaakceptowałam. Zanim zdecydowałam się na kupno mieszkania na tym osiedlu
        zwiedziłam mnóstwo nowobudowanych osiedli i nigdzie - podkreślam nigdzie nie
        było tak archaicznego rozwiązania. Widocznie dostawcy zostały drzwi z jakiegoś
        zlecenia. Ma farta, że trafił na tak wyrozumiałych klientów jak Ty, któremu
        jest wszystko jedno. Aż się dziwię, że martwisz się o ściany, okna itd.
        Pozdrowienia
        • kociszek Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 17:26
          Hmmm szykujemy krucjatę na Armet z powodu drzwi? Dla mnie takie są ok., jak mi
          się zechce to sobię wymienię, a co, stać mnie na to :)))) I nie rzucaj się tak
          d-tka bo może trzeba było lepiej pilnować jak zakładali drzwi :))) A poza tym
          faktycznie bardziej mnie obchodzą ściany i kąty...
        • kamash12 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 22:16
          A ja się zgadzam z d-tką. Mi też dzwonki przeszkadzają, tak samo jak brak
          zasuwki wewnątrz mieszkania-nie wyobrażam sobie codziennego zamykania się
          kluczem od środka. W mieszkaniu obchodzą mnie nie tylko proste ściany,ale także
          detale, bo to w nich tkwi urok bądź brzydota wnętrza. Uważam że dzwonki są
          okropne,są tak wielkie,ze obawiam się zahaczania o nie przy przechodzeniu obok
          drzwi :) A tak poważnie to nie badałam dokładnie sprawy i nie wiem, czy jest
          możliwość wykręcenia takiego dzwonka i zamontowania w jego miejscu wewnętrznego
          zamka albo sztywnego łańcucha-gdyby była taka możliwość, to ok, ale jeśli nie to
          dla mnie osobiście jest dramatem, mieć w przedpokoju taką busolę...
          Pozdrawiam wszystkich - tych bardziej i mniej dociekliwych
          Marta
        • bobm1 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 02.02.05, 11:46
          Witam,

Ja też jestem zdania że dzwonki są tandetne i niepraktyczne. Z mojego puktu
          widzenia wolę mieć dodatkowy zamek i szytwny-łańcuch. Niestety sprawdziłem w
          swojej umowie i tam na temat drzwi jest napisane jedynie "antywłamaniowe" nie
          mam zdefiniowanej pełnej specyfikacji co i jak. Jeśli dzwonek jest bonusem ze
          strony Developera to OK, jeśli zamiast sztywnego łańcucha to źle. Nie moge sie
          skontaktowac z Agmetem żeby sie dopytac ale bede walczył o łańcuch.

Inna sprawa związana z dzwiami to brak progu. Może teraz sie tak buduje - nie
          wiem ale mi brak progu przeszkadza. Nie lubie jak wiatr gwiżdże pod dzwiami i
          nawiewa piasek do środka, że o mrówkach i innych wedrujących robalach nie
          wspomnę ...

----------
          Pozdrawiam
          Bober
    • celkra Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 17:42
      Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów orientuje się, czy w bud. C założono te tak
      bardzo dyskusyjne drzwi? Przyznam, że od dwóch tygodni nie przechadzałam się po
      swoim M, a jak wiadomo "pańskie oko konia tuczy" ;))
      pozdrawiam serdecznie
      celkra
    • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 20:11
      Witam,

Ponieważ nie byłem na budowie i nie widziałem opisywanych drzwi, proszę o
      wytłumaczenie problemu. Czy zamontowane drzwi nie posiadają zamykanego ręcznie
      zamka od środka? Czy żeby zamknąć drzwi od wewnątrz trzeba używać klucza?

Rozumiem, że drzwi nie posiadają tzw. sztywnego łańcucha (funkcja, na którą
      bardzo liczyłem i widziałem w drzwiach wystawionych w siedzibie Agmetu).

Jaki jest producent i model tych drzwi - może ktoś ma jakieś namiary żeby je
      zobaczyć w Internecie?
      A może jest jakaś możliwość żeby jednak w nich zamontować sztywny łańcuch bez
      wymiany całości? I czy można zamontować w nich dodatkowy zamek ? (jeśli tak, to
      problem zamykania od środka jest rozwiązany - trzeba tylko założyć odpowiedni
      zamek i po kłopocie)

Czy ktoś rozmawiał z Agmetem na temat „upgrade’u” drzwi do lepszej wersji?

Pzdr
      Krzych
      • agua Re: tandetne dzwonki w drzwiach 01.02.05, 21:39
        www.dierre.com.pl/
        Niestety nie znalazłem drzwi z dzwonkiem na ich stronie, ale być może ktoś ma
        bystrzejsze oko.
        A.
        • radzio-bud.b Re: tandetne dzwonki w drzwiach 23.02.05, 17:47
          agua napisał:

> www.dierre.com.pl/
          > Niestety nie znalazłem drzwi z dzwonkiem na ich stronie, ale być może ktoś ma
          > bystrzejsze oko.

Ten dzwonek to wymysł inwetora i DIERRE nie ma z tym nic wspólnego. A same
          drzwi są bardzo solidne i estetyczne, identyczne montuje się w budynkach o
          znacznie wyższym standardzie.
    • intruder2 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 02.02.05, 08:10
      Droga D-kto,

Stanowczo wypraszam sobie wycieczki personalne i czepianie się mojego "Nick".
      Proszę zwrócic uwagę iż wewnętrzna stona zasuwki zezwala na zamnknięcie drzwi
      bez użycia klucza, natomiast kwestionowanie rodzaju dzwonka - to poprostu
      śmieszne bo każdy ma inny gust, napisz pismo do Agmetu - może ci odliczą. A tak
      na prawdę niech każdy sobie weźmie dobrego fachowca do odbioru i sprawdzi kąty,
      płaszczyzny i inne "drobiazgi", bo będzie kombinował z glazurą, wanną, szafami
      wnękowymi, szafkami w kuchni i podłogą w całym mieszkaniu, bo jak będzie źle to
      bedzię tak klął, że mu sie dzwonek sam odezwie a drzwi same otworzą z wrażenia.
      Jakie to kurcze polskie marudzić z byle powodu a ważne rzeczy umykają, umykają.

Pozatym jestem Intruder jako fan tego produktu firmy Suzuki, Marauder ( czyt.
      maruder) też jest produktem tej firmy więc mnie nie obrazisz.

Pozdrawiam wszystkich i Ciebie D-tka też.

Intruder vel Marauder
    • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 12:36
      Chciałbym przekazać informacje a propos drzwi, uzyskane z Agmetu.

Instalowane drzwi to dokładnie ten model, który jest wystawiony w siedzibie
      Agmetu + dodatkowy dzwonek.
      Drzwi będą wyposażone w sztywny łańcuch (jeśli nie ma go teraz, to oznacza, że
      nie został jeszcze zamontowany).
      Drzwi można wyposażyć w dodatkowy zamek (co rozwiązuje problem zamykania od
      wewnątrz bez użycia klucza) ale trzeba to zrobić poprzez producenta (Dierre)
      żeby nie stracić gwarancji.

Pzdr
      Krzych
      • malgorzaten Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 14:55
        Dzięki Krzychu za konkretne informacje.
        Pozdrawiam,
        Malgosia
        • agua Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 15:34
          Uwaga zła informacja:
          Dzwoniłem do Dierre - żeby założyc drugi zamek trzeba:

a. zmienić konstrukcję drzwi przez firmę Dierre - koszt 1200 zł netto (!)
          lub
          b. założyć zamek na własną rękę - UTRATA GWARANCJI!!!
          lub
          c. założyć drugi zamek bez utraty gwarancji na własną rękę - po roku lub 2
          latach :(

Co Wy na to?
          Klucz cały czas w drzwiach przez 2 lata?
          Telefon do Dierre: 611 97 99
          • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 16:14
            agua napisał:

> Uwaga zła informacja:
            > Dzwoniłem do Dierre - żeby założyc drugi zamek trzeba:
            >
            > a. zmienić konstrukcję drzwi przez firmę Dierre - koszt 1200 zł netto (!)
            > lub
            > b. założyć zamek na własną rękę - UTRATA GWARANCJI!!!
            > lub
            > c. założyć drugi zamek bez utraty gwarancji na własną rękę - po roku lub 2
            > latach :(
            >
            > Co Wy na to?
            > Klucz cały czas w drzwiach przez 2 lata?
            > Telefon do Dierre: 611 97 99

Dzwoniłeś do Agmetu w tej sprawie (co oni na to?)? Ja dzisiaj rozmawiałem z p.
            Magdą i to ona udzialiła mi informacji o możliwości dołożenia drugiego zamka
            poprzez Dierre.

Trzeba to ostatecznie wyjaśnić - faktycznie zamykanie drzwi od środka bez
            dołożenia 2-iego zamka jest beznadziejne.

--
            Krzych
          • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 16:21
            agua napisał:

> Uwaga zła informacja:
            > Dzwoniłem do Dierre - żeby założyc drugi zamek trzeba:
            >
            > a. zmienić konstrukcję drzwi przez firmę Dierre - koszt 1200 zł netto (!)
            > lub
            > b. założyć zamek na własną rękę - UTRATA GWARANCJI!!!
            > lub
            > c. założyć drugi zamek bez utraty gwarancji na własną rękę - po roku lub 2
            > latach :(
            >
            > Co Wy na to?
            > Klucz cały czas w drzwiach przez 2 lata?
            > Telefon do Dierre: 611 97 99

Jeszcze jedno - czy ten model montowany przez Agmet to: ASSO ?

A może rozwiązaniem problemu zamykania drzwi od środka (bez dokładania
            dodatkowego zamka), byłaby zamiana zewnętrznej klamki na gałkę?

Pzdr
            Krzych
            • agua Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 16:36
              Jak napisałem, dzwoniłem w tej sprawie do Dierre, nie do Agmetu.
              Pani zdawała się znać już temat, nie pytała nawet o model drzwi, stwierdziła
              jak napisałem wyżej - wymiana konstrukcji.Gałka od strony zewnnętrznej - nie
              wiem czy spełnia standarty bezpieczeństwa.
              A.
              • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 03.02.05, 17:02
                agua napisał:

> Jak napisałem, dzwoniłem w tej sprawie do Dierre, nie do Agmetu.
                > Pani zdawała się znać już temat, nie pytała nawet o model drzwi, stwierdziła
                > jak napisałem wyżej - wymiana konstrukcji.Gałka od strony zewnnętrznej - nie
                > wiem czy spełnia standarty bezpieczeństwa.
                > A.

Na stronach Dierre widać w niektórych drzwiach gałki. Nie wiem o jakim
                bezpieczeństwie myślisz, przecież kiedy jesteś w domu i zatrzaśniesz drzwi (bez
                zamykania zamka na klucz) to nikt z zewnątrz nie wejdzie. A w sytuacji kiedy
                nikogo nie ma w domu to drzwi będą zamknięte na zamek.

--
                Krzych
                • blackcat Re: tandetne dzwonki w drzwiach 04.02.05, 09:45
                  Jest możliwość zamontowania gałki, koszt ok 100-150zł (nie pamiętam dokładnie)-
                  informacja z Dierre. Tylko zawsze trzeba pamiętać wychodząc, nawet po pocztę,
                  aby brać ze sobą klucze. To mnie trochę zniechęca do tego rozwiązania.
                  Agieszka
                  • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 04.02.05, 11:51
                    blackcat napisała:

> Jest możliwość zamontowania gałki, koszt ok 100-150zł (nie pamiętam
                    dokładnie)-
                    > informacja z Dierre. Tylko zawsze trzeba pamiętać wychodząc, nawet po pocztę,
                    > aby brać ze sobą klucze. To mnie trochę zniechęca do tego rozwiązania.
                    > Agieszka

A nie orientujesz się przypadkiem, czy jest możliwość zmiany wkładki zamka na
                    taką, która jest zamykana na klucz z zewnątrz a od środka ma pokrętło? To by
                    chyba było najlepsze rozwiązanie, ale nie wiem czy Dierre ma coś takiego w
                    ofercie...

Pzdr
                    Krzych
                    • blackcat Re: tandetne dzwonki w drzwiach 07.02.05, 09:53
                      Wydaje mi się że ktoś już o tym pisał - możliwość jest ale to kosztuje ok.1200
                      zł.
                      Pozdrawiam z budynku D.
                      Agnieszka
                      • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 07.02.05, 11:59
                        blackcat napisała:

> Wydaje mi się że ktoś już o tym pisał - możliwość jest ale to kosztuje
                        ok.1200
                        > zł.
                        > Pozdrawiam z budynku D.
                        > Agnieszka

Pomyliło Ci się - to chodziło o dołożenie 2-go zamka (nawiasem mówiąc to jakaś
                        absurdalna kwota te 1200zł). A informacja, że trzeba zapłacić taką sumę nie
                        przekonuje mnie za bardzo - przecież wymiana tego mechanicznego dzwonka na
                        dodatkowy zamek nie powinna stanowić specjalnego problemu, wszak dziura w
                        drzwiach jest juz zrobiona.

Co do wymiany wkładki (w głównym i jedynym zamku) to podobno jest to
                        bezproblemowe i można sobie założyć dowolną wkładkę (np. taką z gałką od
                        wewnątrz, co w naszym przypadku jest jedynym sensownym wyjściem). Koszt zależy
                        od jakości wkładki - dobrej klasy kosztują do 200zł. Informacji tej nie
                        uzyskałem od producenta drzwi (czyli firmy Dierze), ale od kogoś kto miał taki
                        sam problem jak my z drzwiami innej firmy i rozpoznał ten temat.

Pzdr
                        Krzych

PS. Pytanie czy warto walczyć o założenie drugiego zamka w drzwiach? Są one na
                        tyle dobrej klasy, że być może wystarczy dobra wkładka do podstawowego
                        zamka ... Muszę jeszcze przemyśleć temat.
                        • blackcat Re: tandetne dzwonki w drzwiach 07.02.05, 12:07
                          Dzwoniąc do Dierre dostałam informację o tych dwóch możliwośćiach 1. zmiana
                          klamki na gałkę 2.wymiana całej wkładki (1200zl). Na własną rękę zapewne jest
                          więcej rozwiązań, ale wtedy traci się gwarancję.
                          Agnieszka.
                          • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 07.02.05, 12:43
                            blackcat napisała:

> Dzwoniąc do Dierre dostałam informację o tych dwóch możliwośćiach 1. zmiana
                            > klamki na gałkę 2.wymiana całej wkładki (1200zl). Na własną rękę zapewne jest
                            > więcej rozwiązań, ale wtedy traci się gwarancję.
                            > Agnieszka.

Naprawdę ?? Aż mnie zamurowało ...
                            To ja w takim razie pie... ich gwarancję - to są jakieś żarty. Tzn. że zawsze
                            jak zgubię klucz i będę chciał wymienić zamek to zapłacę 1200zł ??? Może nie
                            dogadaliście się? - to byłoby normalne złodziejstwo ze strony Dierre.

Ale jeśli to prawda, to ja myślę, że można zrobić tak:
                            wymienić wkładkę we własnym zakresie (koszt jak pisałem do 200zł). A w razie
                            konieczności wyegzekwowania gwarancji podmienić wkładkę na oryginalną
                            zamontowaną przez Dierre.

Pzdr
                            Krzych
                            • bobm1 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 08.02.05, 07:05
                              Witam,
                              Musze sprostować - 1200 PLN kosztuje założenie dodatkowego zamka do drzwi wraz
                              z wymiana mechanizmu rygli wewenątrz drzwi (jest to wymagane). A o temat
                              kosztów wymiany wkładki nie pytałem. Na pewno wkładki do zamka bedzie wymienił
                              Agmet w chwili przekazania kluczy bo przecież teraz to są tam wstawione takie z
                              kluczem uniwersalnym.

----------
                              Pozdrawiam
                              Bober
    • pawelsierra Re: tandetne dzwonki w drzwiach 04.02.05, 10:22
      To naprawde godne podziwu - kwestia dzwonkow zajela najwiecej miejsca na tym
      forum. Mnie taki dzwonek sie bardzo podoba, a z jego wielkosca to bym nie
      przesadzal tak jak to robia niektorzy. Co do sztywnego lancucha to nie ma
      potrzeby montowania go samemu - on juz jest zamontowany, tyle ze nie ma jeszcze
      galki, ale mysle ze bedzie zamontowana zanim dostaniemy klucze do swoich
      mieszkan.
      Naprawde mysle ze warto zwrocic uwage na rzeczy wazniejsze niz niewielki,
      staromodny dzwonek.
      Pozdrav drodzy Sasiedzi!!!
      • krzyk007 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 04.02.05, 11:58
        pawelsierra napisał:

> To naprawde godne podziwu - kwestia dzwonkow zajela najwiecej miejsca na tym
        > forum. Mnie taki dzwonek sie bardzo podoba, a z jego wielkosca to bym nie
        > przesadzal tak jak to robia niektorzy. Co do sztywnego lancucha to nie ma
        > potrzeby montowania go samemu - on juz jest zamontowany, tyle ze nie ma
        jeszcze
        >
        > galki, ale mysle ze bedzie zamontowana zanim dostaniemy klucze do swoich
        > mieszkan.
        > Naprawde mysle ze warto zwrocic uwage na rzeczy wazniejsze niz niewielki,
        > staromodny dzwonek.
        > Pozdrav drodzy Sasiedzi!!!

Bez przesady. W tym momencie nie chodzi już o dzwonki tylko o kwestie zamykania
        drzwi od środka, bez używania klucza, a to jest chyba dość istotna sprawa?!

Druga ważna rzecz w tym wątku to sztywny łańcuch – dla mnie rzecz o kapitalnym
        znaczeniu. Cieszę się, że będzie, bo na początku nie byłem tego pewien (na
        marginesie po obejrzeniu filmu „Symetria” postanowiłem, że taki patent będę
        miał na 100% w nowym mieszkaniu).

Pzdr
        Krzych

PS. Przy okazji polecam w/w film ;-))
      • guldun1 Re: tandetne dzwonki w drzwiach 04.02.05, 23:30
        Drogi Pawle Sierro Nevado.
        Zprawde powiadam ci, ze godne podziwu jest to co wypisujesz. Czy ma to
        oznaczac, ze skoro Tobie podobaja sie gobeliny na scianach to wszyscy musimy je
        miec??? Zastanow sie nad tym co piszesz.
        A swoja droga, konsekwentnie bede zadal zamontowania takich dzrzwi jakie
        zaprezentowano mi w siedzibie AGMET-u w dniu podpisywania przedwstepnej umowy
        kupna lokalu.
        Pozdrawiam wszystkich mieszkancow/przyszlych/, zarowno tych zadowolonych jak i
        tych mniej zadowolonych i tych najmniej zadowolonych z posiadania cudownego
        osiagniecia mysli technicznej jakim jest to "cudo" w naszych drzwiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka