Dodaj do ulubionych

Dar miasta dla SPALARNI

22.04.05, 21:39
PW-0151/2194/2005

Zarządzenie Nr 2194/2005
Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy
z dnia 14 lutego 2005 r.
w sprawie użyczenia gruntu zabudowanego obiektami Oczyszczalni
Ścieków „Czajka" położonego w rejonie ulic Czajki i Chlubnej na rzecz
Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S. A.
Na podstawie art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 15 marca 2002 r. o ustroju m.st.
Warszawy (Dz. U. Nr 41, poz. 361 z późn. zm.), art. 30 ust. 2 pkt 3 w zw. z
art. 11a ust. 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.
U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.), art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 21
sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (t.j. Dz. U. z 2004 r. Nr 261,
poz. 2603 ze zm.), w związku z art. 710 i następne kodeksu cywilnego,
zarządza się, co następuje:
§ 1
Oddaje się Miejskiemu Przedsiębiorstwu Wodociągów i Kanalizacji w m.st.
Warszawie S.A. w bezpłatne używanie, na okres do dnia 31 grudnia 2015 r.,
grunt o pow. 497510 m2 będący własnością m.st. Warszawy, położony w rejonie
ulic Czajki i Chlubnej, na którym zlokalizowana jest Oczyszczalnia
Ścieków „Czajka", stanowiący następujące działki ewidencyjne o nr nr:
• 4/1, 6/1, 6/4, 6/7, 6/9, 6/11, 6/12 z obrębu 4-02-04,
• 2/1, 2/2, 2/5, 2/4, 2/7, 2/10, 2/13, 2/15, 2/12, 2/14, 2/17, 2/18,
2/19, 2/21, 2/35, 2/36,
2/37, 2/23, 2/24, 2/26, 2/29, 2/30, 2/32 z obrębu 4-02-05,
• 1/1, 16/1, 4, 15, 14/1, 17/1, 18/1, 10, 6, 7, 13/1, 12, 9, 3/1, 5/1,
37/1, 8 z obrębu
4-02-11,
• 15/2, 2/4, 2/2, 22/3, 22/4, 22/5 z obrębu 4-02-06,
• 2/2 z obrębu 4-02-12,
wskazany na załączniku do niniejszego zarządzenia.

§ 2

Wykonanie zarządzenia powierza się Dyrektorowi Biura Gospodarki
Nieruchomościami Urzędu m.st. Warszawy.

§ 3

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
Prezydent
Miasta Stołecznego Warszawy

/-/Lech Kaczyński
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.aster.pl 23.04.05, 23:27
      Co ten Kaczor kombinuje?
    • palker Re: Dar miasta dla SPALARNI 24.04.05, 00:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=22177008&v=2&s=0
    • Gość: deresa Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.chello.pl 24.04.05, 16:36
      Palker, co tam słychać ?
      Kto Ci płaci pensję, chyba Miasto Warszawa albo MPWiK - przedsiębiorstwo
      akcyjne czyli prywatne. Dziś akcjonariuszem jest Miasto a jutro Staś Kowalski
      from New York....
      • palker Re: Dar miasta dla SPALARNI 24.04.05, 21:35
        Gość portalu: deresa napisał(a):

> Palker, co tam słychać ?
        A dziękuję, jakoś leci:-)
        W sobotę jeździłem na rowerku a potem do późna pracowałem. Za to dziś byłem na
        działce i w Chojnowskim Parku Krajobrazowym. Przywiozłem sesję zdjęciową pana
        trznadla, dosiałem trawę na działce po zimowych harcach kretów i nornic oraz
        naprawiłem jeden schodek, który się zepsuł. Jednym słowem spedziłem czas wedle
        reguły "przyjemne z pożytecznym" :-)
        A co u Ciebie?

> Kto Ci płaci pensję, chyba Miasto Warszawa albo MPWiK - przedsiębiorstwo
        > akcyjne czyli prywatne. Dziś akcjonariuszem jest Miasto a jutro Staś Kowalski
        > from New York....

Pensję płaci mi mój pracodawca. Nie jest to ani Ratusz ani kanalizacja z
        wodociągami:-)
        Nie będę Cie zanudzał wykładem z prawa korporacyjnego ale uwierz mi na słow, ze
        to co napisałem wczesniej to prawda. Ja wiem, ze strach ma wielkie oczy ale
        nawet najwięksi chachmęciarze nie sa w stanie z umowy uzyczenia zrobić tytułu
        własności. Ja wiem, ze - wedle swego z serca płynacego przekonania - walczysz o
        jakowąś słuszna sprawe. Ale nie pompuj - ani siebie ani biednych skołowanych i
        tak ludzi - adrenaliną, kiedy nie ma ku temu zadnych podstaw. Przeciez walczysz
        o jakąs tam prawdę zatem nie "lepperyzuj". Według mojego przekonania nalezy
        zawsze posługiwać się prawdziwymi argumentami a nie argumentami doginanymi na
        siłę do potrzeb. Przejrzałem wasz protest - niestety i tam są naciagane
        argumenty a skoro tak, szanse na powodzenie macie marne.
        Pozdrawiam serdecznie
        P.
        • Gość: Morgan Re: www.zb.eco.pl/inne/spalarni/arg.htm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:32
          Nie bardzo się palker z toba zgadzam.
          Pieniądze które daje unia na takie imprezy jak spalarnia idą w krajach UE tylko wtedy kiedy nie ma protestów mieszkańców.
          Czyli to miasto musi przekonać Unię ,że brak jest protestów albo że załagodzono protesty mieszkańców itp. Szanse na tą inwestycję i pieniądze są już przesądzone. Nie będzie spalarni bo są protesty , duzo protestów i nikłe szanse na ich załagodzenie.
          Za to dla ciebie mam palker świetną lekturę:
          www.zb.eco.pl/inne/spalarni/arg.htm
          • palker Re: www.zb.eco.pl/inne/spalarni/arg.htm 25.04.05, 12:47
            ja nie pisałem o zasadach przyznawania środków przez UE w świetle braku lub
            istnienia protestów tylko o umowie użyczenia i próbie wyciągania z tego faktu
            mocno naciaganych wniosków. Zatem rozumiem, że nie zgadzasz się z tym o czym
            nie pisałem:-)
            Teraz też próbujesz naciagnąc czytelników forum podkładając im tekst o spalarni
            odpadów komunalnych. Bo spalarnia osadów z oczyszczalni i spalarnia odpadów
            komunalnych to dwie różne bajki:-)
            • Gość: Morgan Re: www.zb.eco.pl/inne/spalarni/arg.htm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 12:55
              Jestem przeciwny spalaniu odpadów w spalarniach w mieście i bezpośrednim sąsiedztwie osiedli i terenów rekreacyjnych.
              Nie ma dla mnie znaczenia czy spala odpady komunalne czy inny syf.
              Więc nie zciemniaj że spalarnie jakoś tam się dzielą. Może na zdrowsze i mniej zdrowe dla otoczenia?
              • palker Re: www.zb.eco.pl/inne/spalarni/arg.htm 25.04.05, 13:15
                Gość portalu: Morgan napisał(a):

> Jestem przeciwny spalaniu odpadów w spalarniach w mieście i bezpośrednim
                sąsied
                > ztwie osiedli i terenów rekreacyjnych.
                > Nie ma dla mnie znaczenia czy spala odpady komunalne czy inny syf.
                > Więc nie zciemniaj że spalarnie jakoś tam się dzielą. Może na zdrowsze i mniej
                > zdrowe dla otoczenia?

- nie ściemniam
                - był tu na forum wpis bardzo dokładnie pokazujący różnice między obiema typami
                spalarni
                - wiem, ze Ci jest bez znaczenia.... bo byle nie w Twojej okolicy
                - brałes może udział w protescie przeciko budowie spalarni na Targówku? założę
                się, że tylko zacierałeś łapki, że to nie na Białołece

a skoro już jesteś takim egoista, to zapytam: po cholerę zamieszkałes w
                sasiedztwie "Czajki". Trzeba się było popisać przezornością na tym etapie. A
                jak uwazasz, ze Cię oszukano, to teraz wyduś urzedasów z ratusza, bo to oni, w
                pełni świadomie (lecz i nie bez "zachęty" ze strony inwestorów), wydawali zgody
                na budowanie domów w strefie ochronnej "Czajki"
          • palker PS 25.04.05, 12:53
            napisz lepiej, co Twoim zdaniem nalezy robić ze ściekami w Warszawie a jak
            przyznasz, że jednak należy je oczyszczać, to co należy zrobić z osadami. Masz
            pomysł, powiedz?
            W tej całej dyspucie jedno mi przeszkadza: jesteście przeciwko, bo maja budować
            u Was. Gdzie indziej mogą. Takie postawienie sprawy po mojemu przekreśla cały
            sens protestu. Przekonaj mnie, ze jest inaczej to moze sie dołaczę:-)
            • Gość: Morgan Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:11
              palker napisał:

> napisz lepiej, co Twoim zdaniem nalezy robić ze ściekami w Warszawie a jak
              > przyznasz, że jednak należy je oczyszczać, to co należy zrobić z osadami.

Palker. To nie moja sprawa rozwiązywać problemy miasta.
              Moją sprawą jest reagować jeżeli sposoby rozwiązania tych problemów przez urzędników naruszają moje interesy ( zagrażają mojemu zdrowiu , mojej rodziny itp)

Masz
              > pomysł, powiedz?

Jak wyżej. Nie płacą mi za to władze miasta.

> W tej całej dyspucie jedno mi przeszkadza: jesteście przeciwko, bo maja budować
              >
              > u Was. Gdzie indziej mogą.
              No jak ktoś da sobie wybudować w środku miasta/osiedla spalarnię i jest wystarczająco daleko ode mnie to faktycznie jego sprawa. Chce żeby go truli to jego sprawa.

>Takie postawienie sprawy po mojemu przekreśla cały
              > sens protestu. Przekonaj mnie, ze jest inaczej to moze sie dołaczę:-)

Może ciebie problem nie dotyczy? Jak go nie czujesz to nie ma sensu abyś sie na siłę przekonywał.
              • palker Re: PS 25.04.05, 13:18
                no własnie, takiej odpowiedzi się spodziewałem.......
              • palker Re: PS PS 25.04.05, 13:28
                jedyna rzecz, która jest w tej chwili do osiagniecia to niedopuszczenie do
                spalania osadów z budowanej aktualnie oczyszczalni "Południe". Dowozenie tych
                osadów do "czajki" ciężarówkami przez całe miasto, to dopiero moze być gehenna.
                Proponuję się zatem skupić na tym, co jest mozliwe do utargowania.
                • Gość: Tony Re: PS PS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:53
                  www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/pliki/20050301_NCh_Spalarnia%20osadow%20na%
                  20Czajce.pdf

Tony

• tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 26.04.05, 12:28
      Zanim zaprotestujecie zapoznajcie się z drugą stroną medalu:
      www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/
      • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 26.04.05, 15:31
        Witam

Tarantula z całym szacunkiem ....i co to da, kanalizacja to pikuś w porównaniu
        z kosztami jej otrzymania.
        Kupowałem mieszkanie na Białołęce gdy nic o spalarni nie było wiadomo, więc
        wszelkie argumenty "trzeba było myśleć..." odpadają.
        Moim koronnym PRZECIW jest to, że jest to naprawdę piękna okolica z ogromną
        ilością terenów zielonych. Tym kierowałem się przy wyborze miejsca na
        mieszkanie i zapewniam, że brałem pod uwagę Czajkę i wielokrotnie byłem w
        pobliżu i "organoleptycznie" sprawdzałem uciążliwość jej "smrodku" I TO MI NIE
        PRZESZKADZAŁO!!!!! Ale spalarnia to już przesada.
        pzdr
        b
        • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 26.04.05, 17:06
          Podałem przeciwwagę, bo być może projektu zmian i nowej uciążliwości Czajki nie
          bierze się pod uwagę w wystraczającym stopniu. Dochodzi do tego widmo płacenia
          za wodę i ścieki kwoty ok. 15 zł/m3, w przypadku szukania innej mozliwości
          spełnienia warunków postawionych przez władze sanitarne.
          • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 27.04.05, 10:19
            Oczywiście ja Ciebie rozumiem,ale....ujmę to tak: ewentualny koszt posiadania
            kanalizacji pod domem jest zbyt duży, mam na myśli spalarnię, znacznie wyższy
            od 15 pln za m3.
            pzdr
            b
            • Gość: deresa Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.mofnet.gov.pl 27.04.05, 13:00
              No cóż Palker. To ty nie masz pomysłu na to co zrobić ze ściekami, bo jedyną
              Twoją ofertą jest spalanie ich pod naszymi domami. Nieważne kto dopuscił do
              zabudowy mieszkaniowej w tym rejonie ale ważne, że jest to aktualnie teren
              zamieszkały głównie przez młodych ludzi z dziećmi. Powiedź synowi: -Wiesz masz
              raka bo Tatuś jest za wybudowaniem spalarni dymiącej dzień i noc pod Twoim
              oknem.
              Czy spotkasz się ze zrozumieniem u tego dziecka ?
              • palker Re: Dar miasta dla SPALARNI 27.04.05, 14:28
                Gość portalu: deresa napisał(a):

> No cóż Palker.

>>> No cóż Deresa, masz poważny kłopot z czytaniem ze zrozumieniem. Ja wiem, że
                jak człowiek jest przejęty, to nieraz traci zdolność jasnego osadu rzeczy i
                problemów.
                Popatrz się na tytuł tego wątku i na moje odpowiedzi.
                W tym wątku (przynajmniej na poczatku) jest O UMOWIE UŻYCZENIA GRUNTÓW i o
                sugestii, że to jakiś gigantyczny przekręt, a skoro przekręt to... to nie
                wiadomo co. Najlepiej unieważnić całą sprawę "Czajki"

>To ty nie masz pomysłu na to co zrobić ze ściekami, bo jedyną
                > Twoją ofertą jest spalanie ich pod naszymi domami.

>>> Pomysł mam. Jest to pomysł oczywisty i stosowany od dawna na całym świecie.
                Ścieki, w tym ścieki komunalne, SIĘ OCZYSZCZA w oczyszczalniach a potem
                oczyszczone zwraca naturze. Ścieków komunalnych się nie spala i nikt nigdzie
                tego nie robi i chyba robić nie będzie. Spala się natomiast stałe odpady
                komunalne czyli śmieci. Spalanie śmieci to jedna i - nie przeczę - wcale nie
                najlepsza metoda utylizacji odpadów. Sa inne , lepsze, bardziej przyjazne i
                ekologiczne i ludzie maja tu wybór metody. Przy ściekach komunalnych moga je
                tylko oczyszczać albo, tak jak w średniowieczu, zadawalać się tym, że wszyscy
                mają proste połaczenia własnych dup z Wisła, która jest kanałem ściekowym z
                którego czerpie sie następnie wodę do picia. Albo używać nieszczelnych szamb,
                które trwale zanieczyszczaja wody gruntowe a wodę pić ze studni wykopanej w
                sasiedztwie tego szamba. A jak się szambo za bardzo zamuli to trzeba je
                oczyscić i całą breje wywieźć do sąsiedniego lasu i tam wylać. Byle z daleka od
                domu. Czy zdajesz sobie sprawe, że tysiące osób choruje i przedwczesnie umiera
                bo pije wodę złej jakości?
                A wracając do spalania odpadków. Ilość dioksyn, która się uwalnia przy spalaniu
                1 (jednej) pustej butelki typu "pet", podana bezpośrednio, jest w stanie
                natychmiast usmiercić dwie dorosłe osoby. Popatrz się na swoich sąsiadów
                z "Zielonej Białołeki" co palą w ogniskach, w ramach jesiennych lub wiosennych
                porządków. To "Zielona Białołęka" słynie z zaradnych ogrodników, którzy opalają
                szklarnie paląc zużyte opony samochodowe. I to oni własnie emituja do atmosfery
                po tysiąckroc więcej trucizn niż dziesięć spalarni razem wziętych.
                I jeszcze jedno - już mnie to mierzi, że nie potrafisz odróznic spalarni osadów
                z oczyszczalni od spalarni śmieci. Bóg z Tobą:-)

>Nieważne kto dopuscił do
                > zabudowy mieszkaniowej w tym rejonie ale ważne, że jest to aktualnie teren
                > zamieszkały głównie przez młodych ludzi z dziećmi.

>>> pewnie, że niewazne. A kto by się chciał przyznac do własnej głupoty

>Powiedź synowi: -Wiesz masz
                > raka bo Tatuś jest za wybudowaniem spalarni dymiącej dzień i noc pod Twoim
                > oknem.
                > Czy spotkasz się ze zrozumieniem u tego dziecka ?

>>> i ta przerazająca hipokryzja poparta łzawymi argumentami, które do mnie
                wcale nie trafiają. Bo chodzi o Twoje dzieci - inne niech zdechna, jak im
                wybuduja spalarnie gdzieś daleko o twojego domu. A rakiem mnie nie wzruszysz.
                Mam od 6 lat. Ty tez może masz, tylko o tym nie wiesz. Ale nie martw się, kazdy
                musi kiedyś na coś umrzeć.
                • skiela1 Re: Dar miasta dla SPALARNI 27.04.05, 18:37
                  Palker napisal:
                  >...bo chodzi o Twoje dzieci-inne niech,zdechna jak im wybuduja spalarnie gdzies
                  daleko od Twojego domu<

I tu jest cala prawda o nas.
                  Deresa-czy gdyby ta oczyszczalnia miala byc wybudowana np.na...Zaciszu to tez
                  bylby problem czy machnelabys reka?
                  • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 28.04.05, 11:27
                    A jak jest na Białołece to Ty też machniesz reką. Tak???
                    b

Cały pic polega na tym że zawse się znajdą ludzie , którym takie sąsiedztwo nie
                    będzie pasowało, a im dalej od niego tym mniej przeciwników, to logiczne!!!!!
                    Oczywiście że jak wybudują tą spalarnie na Ursynowie to będzie mnie to mniej
                    przeszkadzało ( co nie oznacza że się zgadzam na budowanie takich wynalzków w
                    obrębie gdzie mieszka dużo ludzi i znajduje się wiele terenów rekreacyjnych)
                    • skiela1 Re: Dar miasta dla SPALARNI 28.04.05, 13:30
                      Gość portalu: b napisał(a):

> A jak jest na Białołece to Ty też machniesz reką. Tak???
                      > b
                      >
                      > Cały pic polega na tym że zawse się znajdą ludzie , którym takie sąsiedztwo nie
                      >
                      > będzie pasowało, a im dalej od niego tym mniej przeciwników, to logiczne!!!!!
                      > Oczywiście że jak wybudują tą spalarnie na Ursynowie to będzie mnie to mniej
                      > przeszkadzało ( co nie oznacza że się zgadzam na budowanie takich wynalzków w
                      > obrębie gdzie mieszka dużo ludzi i znajduje się wiele terenów rekreacyjnych)

Nie,to nie jest logiczne.
                      • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 29.04.05, 09:09
                        Tak to jest logiczne, a przynajmniej polskie!!!
                        • Gość: silver Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.05, 09:18
                          > Tak to jest logiczne, a przynajmniej polskie!

To postaw sobie przydomowa oczyszczalnie i uspokoj sumienie, bo widze gryzie
                          Cie, ze produkujesz tyle smieci i sciekow. Przydaloby sie tez segregowac smieci,
                          kompostowac odpady organiczne i kupic zgniatarke do samochodow.

Tak wiec, co ma w zwiazku z tym "polskosc", "polactwo". Weszlismy rok temu w
                          struktury UE, ktora znana jest z norm i przykazow. Po rozbudowie okaze sie, ze
                          przekroczone zostaly normy, wtedy Czajka zostanie zamknieta? :>
                          • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 29.04.05, 10:53
                            Gość portalu: silver napisał(a):

> > Tak to jest logiczne, a przynajmniej polskie!
                            >
                            > To postaw sobie przydomowa oczyszczalnie i uspokoj sumienie, bo widze gryzie
                            > Cie, ze produkujesz tyle smieci i sciekow. Przydaloby sie tez segregowac
                            > smieci, kompostowac odpady organiczne i kupic zgniatarke do samochodow.
                            >
                            > Tak wiec, co ma w zwiazku z tym "polskosc", "polactwo". Weszlismy rok temu w
                            > struktury UE, ktora znana jest z norm i przykazow. Po rozbudowie okaze sie, ze
                            > przekroczone zostaly normy, wtedy Czajka zostanie zamknieta? :>

To jest dobre pytanie. Prawdopodobnie wówczas Warszawa będzie musiała zapłacić
                            tę karę, której chce uniknąć poprzez dokończenie OŚ Czajka. Dokończenie budowy,
                            tak jak planowano to ponad 20 lat temu (600 tys. m3/d). Dla przypomnienia
                            uruchomiono oczyszczalnię przy 1/3 planowanej przepustowości .
            • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 28.04.05, 14:40
              To weź pod uwage fakt, że gdyby teraz Warszawa musiała zapłacić karę za
              odprowadzanie nieoczyszczonych ścieków do Wisły, to jest to kwota ok. 500 000
              000 zł - wypada średnio ok. 250 zł na każdego mieszkańca Warszawy. Czterosobowa
              rodzina musiałaby zapłacić 1000 zł. A na zapłaceniu tej kary się nie skończy.
              Bowiem za recydywę (dalsze spuszczanie ścieków) jest jeszcze wyższa kara. Taka
              kwota zostałaby ekstra doliczona do opłat za wodę pobieraną z wodociągów
              miejskich i do opłat za opróżnianie szamba.
              Chyba, że masz studnię własną, a szamba nie opróżniasz (masz takie duże lub
              jest nieszczelne) albo masz przydomową oczyszczalnię.
              • Gość: silver Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 15:07
                > To weź pod uwage fakt, że gdyby teraz Warszawa musiała zapłacić karę

Madry Polak po szkodzie. Pomysl urodzil sie na kolanie? Problem ujawnil sie
                dopiero, kiedy nad miastem zawisla wizja kary? Tak to odbieram, na to wyglada.

> Chyba, że masz studnię własną, a szamba nie opróżniasz (masz takie duże lub
                > jest nieszczelne) albo masz przydomową oczyszczalnię.

A widziales kiedys przydomowa oczyszczalnie z bliska? :> To akurat postep w
                czystej formie, beczka przyjezdza raz do roku. Utrzymywac jednak trzeba jak
                wszystko inne z nalezyta starannoscia, pamietajac o zyjatkach jak w jogurtach.

To samo patrzac na miasto jako calosc, kiedy kazda dzielnica musi sobie radzic z
                tym problemem, docenia skale problemu (jak przydomowa). Dywersyfikacja,
                decentralizacja na jaka dziedzine nie spojrzec wychodzi na zdrowie. Pakowanie
                natomiast w jedno miejsce czesto konczy sie katastrofa, o to zdaje sie tu chodzi.
                • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 28.04.05, 15:22

> > To weź pod uwage fakt, że gdyby teraz Warszawa musiała zapłacić karę
                  >
                  > Madry Polak po szkodzie. Pomysl urodzil sie na kolanie? Problem ujawnil sie
                  > dopiero, kiedy nad miastem zawisla wizja kary? Tak to odbieram, na to wyglada.

Nie, tak nie jest, bowiem lokalizacja Czajki została obliczona na o wiele
                  większe moce przerobowe. Dotychczas nie było też środków na rozbudowę. A
                  kary "pojawiły się" również stopniowo - wraz z ostrzejszymi normami środowiska
                  i innymi zmianami prawnymi w Polsce.

> > Chyba, że masz studnię własną, a szamba nie opróżniasz (masz takie duże
                  > > lub jest nieszczelne) albo masz przydomową oczyszczalnię.

> A widziales kiedys przydomowa oczyszczalnie z bliska? :> To akurat postep w
                  > czystej formie, beczka przyjezdza raz do roku. Utrzymywac jednak trzeba jak
                  > wszystko inne z nalezyta starannoscia, pamietajac o zyjatkach jak w jogurtach.
                  >
                  > To samo patrzac na miasto jako calosc, kiedy kazda dzielnica musi sobie
                  > radzic z tym problemem, docenia skale problemu (jak przydomowa).

I np. Ursus kieruje swoje ścieki do oczyszczalni w Pruszkowie chyba.

> Dywersyfikacja, decentralizacja na jaka dziedzine nie spojrzec wychodzi na
                  > zdrowie. Pakowanie natomiast w jedno miejsce czesto konczy sie katastrofa, o
                  > to zdaje sie tu chodzi.

Dlatego próbuje się zbudować OŚ Południe - ale jak wiesz tam też oprotestowano
                  tę inwestycję. W tej chwili jednak OŚ Południe jest na ukończeniu. Przynajmniej
                  Mokotów, Ursynów i Wilanów nie będą "smrodzić" w Czajce... . Skala i zagrożenie
                  nie będą wyższe niż w przypadku zagrożenia awarią w którejkolwiek z EC w
                  Warszawie.
                  Jak to dobrze, że nie trzeba budować nowej lub rozbudowywać istniejącej EC w
                  Warszawie. Bo to też byłby problem jak cholera.
                  • Gość: silver Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 15:30
                    > Jak to dobrze, że nie trzeba budować nowej lub rozbudowywać istniejącej EC w
                    > Warszawie. Bo to też byłby problem jak cholera.

A kto widzial co sie robi ze sciekami z EC Zeran? Jezdzi sobie traktorek po polu
                    i rozrzuca maz przypominajaca smar albo olej. Za to nie ma jeszcze kar? Chyba,
                    ze to niedawno opracowana technologia przywracania gleby do zycia, ale mi na to
                    nie wygladalo (nie byla to cienka warstwa wegla kamiennego).

Pamietam, ze kiedy tu wyladowalem, Bialoleka promowala sie jako zielona
                    dzielnica. Probowano segregacji smieci, ktore jednak i tak byly mieszane u celu.
                    To bylo za drogie, czy nasze wladze sie rozleniwily? Kompostowanie za miastem
                    jest bardzo proste i przynosi swietne rezultaty. Czemu nie mozna tego robic w
                    Warszawie? Tylko na skroty, puscic w komin i zapomniec.
                    • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 28.04.05, 16:08

> > Jak to dobrze, że nie trzeba budować nowej lub rozbudowywać istniejącej EC
                      > > w Warszawie. Bo to też byłby problem jak cholera.

> A kto widzial co sie robi ze sciekami z EC Zeran? Jezdzi sobie traktorek po
                      > polu i rozrzuca maz przypominajaca smar albo olej. Za to nie ma jeszcze kar?

Są, a właściwie powinny być o ile stosowne służby o tym wiedzą - powiadom, jak
                      widziałeś. Ponadto widziałeś to na terenie EC Żerań?

> Chyba, ze to niedawno opracowana technologia przywracania gleby do zycia, ale
                      > mi na to nie wygladalo (nie byla to cienka warstwa wegla kamiennego).
                      >
                      > Pamietam, ze kiedy tu wyladowalem, Bialoleka promowala sie jako zielona
                      > dzielnica. Probowano segregacji smieci, ktore jednak i tak byly mieszane u
                      > celu.

To jest dobry przykład, jak hasło pozostaje częściowo zrealizowane. Pomimo
                      segregacji przez obywateli, potem śmieci i tak są mieszane.

> To bylo za drogie, czy nasze wladze sie rozleniwily? Kompostowanie za miastem
                      > jest bardzo proste i przynosi swietne rezultaty. Czemu nie mozna tego robic w
                      > Warszawie? Tylko na skroty, puscic w komin i zapomniec.

Odsyłam na stronę www.mpwik.com.pl -> modernizacja czajki, to tam
                      dowiedziałem się dlaczego spalanie, a nie kompostowanie.

W dużym skrócie za dużo ścieków, aby w ten sposób je składować i aby miejsce
                      składowania było bezpieczne i nie zabrakło w nim ... miejsca na ścieki - patrz
                      Łubna.
              • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 29.04.05, 09:17
                Wiesz co? Chrzanić Warszawę ( mam na myśli tych którzy mają za to zapłacić), a
                co mnie to ze musi zapłacić karę.....sorry czy to ma odbyć się MOIM kosztem.
                Dlaczego ktoś z Bielan, Srodmiescia czy innej czesci Warszawy, bedzie cieszył
                sie podwojnie ( bo odda scieki i sie nie bedzie martwił- czytaj mniej za nie
                zapłaci, a wciąż bedzie miał czysto wokól siebie) a ja mam placic zdrowiem bo
                Warszawa wymysliła sobie zrobić gigant spalarnię w centrum lasu i osiedli
                domków.

Zresztą o czym my tu rozmawiamy, na szczescie zeby wybudowac spalarnie
                potrzebna jest kaska z Unii, a Unia jej nie da bo protesty sa coraz wieksze, i
                po ptokach......
                b
                • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 29.04.05, 11:01
                  Brak oczyszczalni w Warszawie, które mają oczyszczać wszystkie ścieki
                  wytwarzane przez miasto, odczują też i Ci, którzy są w pewnym stopniu
                  samowystarczalni pod względem zaopatrzenia w wodę (mają studnie) i
                  odprowadzenie ścieków (szamba, przydomowe oczyszczalnie albo jeszcze co
                  innego). Po prostu wywóz nieczystości, których już nie można dalej przetworzyć,
                  a tylko można wywieźć do... oczyszczalni właśnie, będzie kosztował o wiele
                  więcej niż teraz. Niektóre osoby zdecydują się pewnie na pomysły w postaci: "To
                  ja sam sobie opróżnię szambo do kanałku. Tylko wodę zleję znad osadu kału i
                  innych brudów. Albo wywiozę ten balast do lasu." Tylko potem te trucizny wrócą
                  do nich przez ich studnie albo będą mieli odór w lesie, do którego chodzą na
                  spacer.
                  • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 29.04.05, 12:50
                    Masz absolutną rację, tylko nie o to tu chodzi. Nie mozesz "uszczesliwiać"
                    jednych by inni mieli dobrze. Tym bardziej, ze "marchewka" jest lipna, bo za
                    przyłączanie do kanalizacji płaci inwestor a nie gmina czy MPWIK. Więc dziekuje
                    za taką łaskę.
                    • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 29.04.05, 14:39
                      Poniewąż nie wiem gdzie obecnie znajduje się kanalizacja w Białołęce, zakładam
                      więc, że tu jej nie ma:
                      www.is.pw.edu.pl/~akk/ks2/informacja_techniczna8.htm
                      Po zrealizowaniu projektu dużo osób będzie miało rzut beretem do sieci. a być
                      może teraz mają ta sieć b. daleko. Jeśli się mylę, to wyprowadź mnie z błędu.
                      • Gość: b Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: 195.85.249.* 29.04.05, 17:05
                        Oczywiście ze na Białołece sieć kanalizacyjna jest uboga, ale to zadanie gminy
                        jest ją rozwijać. Ponad to zgodnie z tym co jest napisane na strone
                        www.bialoleka.waw.pl KAZDY moze zglosic wniosek do gminy o wybudowanie
                        kanalizacji w jego okolicy NA JEGO KOSZT.!!!
                        pzdr
                        b
                        • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 29.04.05, 22:28
                          Gość portalu: b napisał(a):

> Oczywiście ze na Białołece sieć kanalizacyjna jest uboga, ale to zadanie
                          gminy
                          > jest ją rozwijać. Ponad to zgodnie z tym co jest napisane na strone
                          > www.bialoleka.waw.pl KAZDY moze zglosic wniosek do gminy o wybudowanie
                          > kanalizacji w jego okolicy NA JEGO KOSZT.!!!
                          > pzdr
                          > b

W tym wypadku, jeśli dobrze odczytałem intencje, to MPWiK buduje ową
                          kanalizację swoim kosztem, a ten kazdy musi tylko ponieśc koszt krótkiego
                          odcinka, który będzie znajdował się na terenie jego posesji. To można nazwać
                          przyłączem. Bo co innego budować za swoje pieniądze rurociąg 500 m, a co innego
                          rurę ściekową o długości 10 m.
                          • Gość: deresa Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.chello.pl 01.05.05, 20:02
                            Wszyskie wątki o spalarni są dokładnie torpedowane przez przedtawicieli miasta
                            i MPWiK. Ale nic z tego. Pod protestem podpisało się już pięć tysięcy osób i
                            trafiło to do miasta
                            pozdro
                            • tarantula01 Re: Dar miasta dla SPALARNI 02.05.05, 20:29
                              Wiem, gratuluję. Dodam, że sam się nie podpisałem, choć miałem okazję przy
                              kosciele św. Franciszka z Asyżu. Nie gabywano mnie o podpis, doceniam.
    • Gość: duch forum Dość hipokryzji mieszkańców Białołęki IP: *.chello.pl 30.04.05, 12:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=23077905&a=23315091
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=23077905&a=23326449
    • Gość: zbukzobrzeży Re: Dar miasta dla SPALARNI IP: *.chello.pl 03.05.05, 06:45
      ostatnia aktualizacja: środa, 09 marca 2005 godz. 17:30

Warszawa największym trucicielem Bałtyku
      Unia Europejska poczeka jeszcze pięć lat na ostateczne rozwiązanie problemu zanieczyszczania Bałtyku przez Warszawę. I jeszcze dużo wody upłynie zanim to się zmieni.
      Osiemdziesiąt pięć procent Warszawy jest skanalizowane. To dobry wynik. Problem stanowi przetransportowanie tych wszystkich ścieków do oczyszczalni, które będą spełniać wszystkie wymagania. Z tym nie jest już tak różowo.

W całej Warszawie z tego co wypływa z kanalizacji, tylko jedna trzecia jest oczyszczana zanim trafi do rzeki. W tej chwili działa jedna oczyszczalnia - Czajka. Ursus oddaje swoje ścieki do Pruszkowa. Cała reszta "zasila" rzekę.

Od dwunastu lat powstaje Oczyszczalnia Ścieków Południe. W dwutysięcznym roku dzięki środkom z Unii prace nabrały tempa.

Docelowo, kiedy ruszy Oczyszczalnia Południe - połowa stołecznych ścieków będzie oczyszczana. Ale to wciąż zbyt mało. Do końca dwa tysiące dziesiątego musimy oczyszczać wszystkie ścieki. Dlatego MPWiK złożyło wniosek o trzysta trzydzieści milionów euro na rozbudowę Czajki.

Docelowo Czajka ma obsługiwać także północną część lewobrzeżnej Warszawy. Jeśli w ciągu pięciu lat nie uda się oczyszczać wszystkich ścieków - będziemy musieli zapłacić olbrzymie kary.

Przez to, że próbujemy uporać się z tym śmierdzącym problemem - na razie są one tylko naliczane, ale nie pobierane. Do tej pory kara wynosi pięćset milionów złotych i każdego roku rośnie o kolejne czterdzieści. Jeśli przyjdzie do płacenia to za metr sześcienny ścieków - Warszawiacy zapłacą zamiast dwóch złotych sześćdziesięciu pięciu groszy około dziesięciu złotych....

ww2.tvp.pl/View?Cat=840&id=185433

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka