Dodaj do ulubionych

Brak parku na Nowodworach

09.08.02, 14:59
Zastanawiałam się, dlaczego zamiast planowania parków, planuje się
np.bazarki. Czy sądzicie, że ładny park z ławeczkami, rabatami itp. przydałby
się na Nowodworach? Gdzie mają chodzić mamy, które muszą iść na spacer z
dzieckiem? Jeden park podobno powstał - na Picassa, ale to raczej nie są
Nowodwory. Czy widzicie jakieś fajne miejsce, gdzie można posadzić lub
zaadaptować istniejące już drzewa, zrobić alejki itp.?
Moja propozycja to róg Stefanika i Światowida - może niewiele miejsca, ale
zawsze to coś.
Obserwuj wątek
    • Gość: beata_ Re: Brak parku na Nowodworach IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 21:06
      Róg Stefanika i Światowida, to całkiem niezłe miejsce - szkoda tylko, że to
      nierealne:((( Jakiś inwestor juz sobie pewnie ostrzy zęby na ten kawałek, albo
      wlaściciel (-e) działek czekają, kto da więcej:((((
      Akacyjna pewnie wie z grubsza jaka tam jest sytuacja...
    • Gość: NN Re: Brak parku na Nowodworach IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 09.08.02, 21:29
      Właśnie powstaje coś w rodzaju placu rekreacyjnego po południowej stronie tego
      skrzyżowania. Naciski okolicznych mieszkańców przyniosły wreszcie skutek i być
      może powstanie ładne zielone miejsce, którego brak był odczuwany coraz bardziej
      w rejonie, gdzie od pewnego czasu nie ceni się przyrody. Zarząd Gminy uznał
      bowiem, że skoro drzewa nie płacą podatków, to należy je wyciąć. Korzyść
      podwójna: można zainkasować opłatę za wycięcie a potem pobierać podatek od
      tego, co powstało w tym miejscu. Ten dochodowy (acz krótkowzroczny) proceder
      trwa nadal i nie wiem, co może go ukrócić.
    • Gość: Janul Re: Brak parku na Nowodworach IP: 195.116.133.* 12.08.02, 11:34
      To prawda, brakuje takiego miejsca na Nowodworach, ale akurat ta lokalizacja, o
      której piszesz nie wydaje mi się najlepsza, głównie ze względu na bezpośrednie
      sąsiedztwo bardzo ruchliwej ulicy Światowida. Osobiście zastanawiałem się nad
      bardzo gęsto zadrzewionym terenem przy skrzyżowaniu ul.Stefanika i Strumykowej -
      wystarczyłoby tylko wytyczyć alejki i piękny park gotowy. Pytanie tylko kto
      jest właścicielem terenu i jakie ma w stosunku do niego plany...
      • ula_z Re: Brak parku na Nowodworach 13.08.02, 16:43
        Jak myślicie, co należałoby zrobić lub kto musiałby napisać do Urzędu Gminy,
        żeby cokolwiek w tej sprawie zaczęło się dziać? Zazwyczaj listy piszą albo
        pojedynczy mieszkańcy lub całe wspólnoty mieszkaniowe. Może by tak spróbować
        się zjednoczyć na forum i wysmarować coś do władz gminy?
    • matrek Re: Brak parku na Nowodworach 13.08.02, 16:45
      A od czego masz wał wiślany ? Może to nie park, ale jako miejsce do spacerów,
      coś co mogłyby pozazdrościć nam inne rejony miasta.
      • ula_z Re: Brak parku na Nowodworach 13.08.02, 16:58
        Mam nadzieję, że nie piszesz tego poważnie - przecież wału niedługo nie
        będzie ......... (jeśli wszyscy będą traktować go jak park). Jeżdżą tamtędy
        rowerzyści, chodzą piesi z pieskami, które załatwiają się gdzie popadnie, a
        dróżka robi się coraz szersza. Niestety, nie zastąpi mi to parku choćby
        dlatego, że nie ma ławek, żeby można było na nich usiąść i np. poczytać....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka