pburkiewicz 16.08.05, 12:33 Przeczytałem niedawno na Forum, że pojawiła się na Tarchominie ulica Hanki Ordonówny. Miały także pojawić się ulice Mariana Hemara i Lucny Messal. Czy ktoś wie, gdzie i czy nadano takie nazwy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kurka Re: Nowe ulice w Białołęce IP: *.aster.pl 16.08.05, 22:17 Niestety nie wiem gdzie są te ulice,ale zastanawia mnie inna rzecz dlaczego piszesz w Białołęce a nie na Białołęce tj na Bródnie,na Targówku,na Tarchominie?? Oczywiście nie czepiam się tylko zastanawiam jak jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Burkiewicz Re: Nowe ulice w Białołęce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.08.05, 22:37 Piszę tak dlatego, bo bardziej mi się podoba =) Oczywiście obie formy są poprawne, o czym świadczy fakt, że obie formy są w obiegu (np. potocznie i oficjalnie - w prasie). Rzeczywiście, co do Bródna, Targówka i Tarchomina używa się formy "NA". Jednakże czy mówisz "NA Wilanowie" bądź "NA Wesołej"? Otóż nie; mówisz W Wesołej i W Wilanowie. I na odwrót - mawia się nie "Karczma W Wierzbnie", tylko "Karczma NA Wierzbnie". Uff...Ale ze mnie Bralczyk =) Pozdrawiam i dalej drążę temat ulic W/NA Białołęce. Odpowiedz Link Zgłoś
misiekka Re: Nowe ulice w Białołęce 17.08.05, 08:11 Wyjasnienie w/s Ordonowny masz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=27592178&a=27776991 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pburkiewicz Re: Nowe ulice w Białołęce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.05, 10:02 To, że jest Ordonówny, to wiem. Ale chodzi mi o Hemara, Messal i Operową... Odpowiedz Link Zgłoś