Dodaj do ulubionych

Wykopali Irenę, wstawili Helenę

15.09.05, 11:47
Imieniem Heleny Rzeszotarskiej została wczoraj nazwana dotychczasowa ul. Ireny
Kosmowskiej (położona między ul. Targową a Szwedzką). Nowa patronka była
założycielką i wieloletnią przełożoną szkoły dla dziewcząt, mieszczącej się
przy ul. Konopackiej na Pradze Północ. Po upaństwowieniu szkolnictwa w 1949 r.
nieodpłatnie przekazała cały majątek szkolny praskiemu społeczeństwu. Dawna
szkoła dla dziewcząt to dzisiaj Liceum im. Ruy Barbosy.
/rzeczpospolita.pl/
Obserwuj wątek
    • margala Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 15.09.05, 12:07

a dlaczego Kosmowska jest be?

zsr-kluczkowice.pulawy.net.pl/Patronka/zyciorys.htm
    • miszka44 Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 15.09.05, 12:16
      sloggi napisał:

> Imieniem Heleny Rzeszotarskiej została wczoraj nazwana dotychczasowa ul. Ireny
      > Kosmowskiej (położona między ul. Targową a Szwedzką).

Poprawka: między Al.Solidarności a Wileńską, przedłużenie Konopackiej. Właśnie
      przy Konopackiej 4 stoi kamienica, w której mieściła się szkoła
      p.Rzeszotarskiej. Co roku w kościele M.B.Loretańskiej byłe uczennice spotykają
      się na mszy w jej intencji.

Pzdr
      M44

Warszawa subiektywnie
      • Gość: sztompel Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.acn.waw.pl 15.09.05, 16:24
        No również chciałbym wiedzieć, czemu ta Pani Kosmowska (z tego co wyczytałem
        pobieżnie) - miedzywojenny polityk kobieta (rzadkość!) i działaczka polonijna
        zasłuzyła na to, żeby pozbawiać Ja ulicy. A poza tym zmiana ta pociągnie za
        sobą dodatkowe koszty zwiazne ze zmianą nazwy przystanka autobusowego. Nie
        rozumiem po co.....
    • postkeeper Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 15.09.05, 23:25
      polecam staranną lekturę tekstu wraz z załacznikami:
      www.praga-pn.waw.pl/pragapn/aktualnosci/1126216800_helena_rzeszotarska_patronka_ulicy
    • pam_pa_ram_pam Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 16.09.05, 09:46
      Ja myślę, że obie panie zrobiły dużo dla Polski i, jeśli istnieje jakieś życie
      po zyciu, obu jest przykro w związku z zaistniałą sytuacją.
      • palker Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 16.09.05, 10:02
        Uchwała Nr XXXVI/834/2004

Rady miasta stołecznego Warszawy

z dnia 31 sierpnia 2004 roku

w sprawie zmiany nazw ulic w Dzielnicy Praga Północ m.st. Warszawy

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 13 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie
        gminnym
        (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) - Rada m.st. Warszawy uchwala, co
        następuje:

§ 1

Ulicy Ireny Kosmowskiej będącej drogą publiczną, łączącej al. Solidarności
        z ul. Wileńską, nadaje się nazwę Heleny Rzeszotarskiej.

Ulicy Wiosennej będącej droga publiczną, łączącej al. Solidarności z ul.
        Grodzieńską, nadaje się nazwę Ireny Kosmowskiej.

Usytuowanie oraz przebieg ulic, o których mowa w ust. 1 i 2, ilustruje szkic
        sytuacyjny stanowiący załącznik do uchwały.

§ 2

Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi m.st. Warszawy.

§ 3

Uchwała wymaga ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego
        i wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

za sprawą tytułu wątku (stołeczna by sie nie powstydziła), dyskusja stoczyła
        się w ślepą uliczkę;-)
        a jest to przykład rozsadnego kompromisu, którego tak często brakuje, gdy
        jakieś lobbies umysla sobie, ze koniecznie cos trzeba uczcić zmieniajac nazwę
        placu czy ulicy.
        • margala ale absurd 19.09.05, 13:29
          > Ulicy Ireny Kosmowskiej będącej drogą publiczną, łączącej al. Solidarności
          > z ul. Wileńską, nadaje się nazwę Heleny Rzeszotarskiej.
          >
          >
          > Ulicy Wiosennej będącej droga publiczną, łączącej al. Solidarności z ul.
          > Grodzieńską, nadaje się nazwę Ireny Kosmowskiej.

ale absurd.
    • Gość: wiem Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.05, 14:01
      Ten absurd zafundowali nam radni Pragi Północ z kalicji PO i PiS. Miłe złego
      początki.
      • Gość: warszawiak Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: 81.210.38.* 20.09.05, 15:34
        Naśładuja komunę, a co komu przeszkadzała Wiosenna? taka typowo warszawska
        nazwa, a jeśłi Kosmowskiej było juz przed wojna to powinno tak zostać! Tumany
        przyjeżdząją do naszego miasta i jeszcze oddaje im się władzę, Warszawiacy do
        Rad!
        • Gość: Wściekamsię. Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 15:42
          masz rację , miłe złego początki.
          Jak PO i PIS do władzy dojdzie, to nam wszystko w tym stylu zmienią.
          I będą się chwalić, że zmiany robią.
          A my?
          Będziemy mieli jeszcze gorzej - ale za to na innych ulicach będziemy mieszkali.
          W dzielnicach ludzie na Partię Demokratyczną powinni głosować - żeby desant z
          Gdańska nas tak nie przemeblowywał..
        • Gość: Zpragi Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:56
          Warszawiak ma rację - przyjeżdzają i władzę im oddajemy.
          Warszawiacy do władzy!
          • Gość: ddddddddddd Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: 212.76.37.* 20.09.05, 22:02
            Ul.Wiosenna zmieniona zosatała w lipcu. Były wówczas dwie Kosmowskiej,. Jednak
            nie zmienia to postaci rzeczy-pomysł do dupy!
    • palker chyba się zirytowałem:-) 21.09.05, 09:35
      Właściwie na czas kampanii wyborczej powinienem zawiesić pisanie na forum, bo
      ten spęd oszołomów różnej maści którym sperma wyborcza zalewa oczy uniemożliwia
      jakąkolwiek rzeczowa dyskusję.
      Ulica Ireny Kosmowskiej, to fragment dawnej ulicy Konopackiej. Nazwa została
      nadana 05.05.1960 r. i poprzedzała sprowadzenie prochów Kosmowskiej do kraju i
      uroczystości pogrzebowe na Powązkach. Można zapytać: i komu przeszkadzała ulica
      Konopacka wytyczona jeszcze w XIX w. gdy powstawała Nowa Praga? Nie ujmując
      niczego pamięci o Irenie Kosmowskiej, rodzi się pytanie, dlaczego tej wybitnej
      postaci nie zafundowano ulicy w jakiejś innej części Warszawy? Przecież
      działalność Kosmowskiej była luźno związana z Warszawą. Dlaczego wybrano akurat
      mały cichy praski zakątek - uliczkę łączącą
      al. gen Świerczewskiego, wytyczoną przy okazji budowy trasy WZ, z ul. Wileńską?
      Czy aby nie zrobino tego aby przyćmić żywa jeszcze wówczas pamięć o Helenie
      Rzeszotarskiej, której zasługi dla Pragi są oczywiste?
      Dla mnie nie ulega najmniejszej wątpliwości, że usiłowano zepchnąć w otchłań
      zapomnienia postać Rzeszotarskiej. Dla napływowych Warszawiaków, jest ona kimś
      mało znaczącym ale dla rodowitych Prażan jest postacią wybitną. I dobrze się
      stało, że po wielu latach odzyskuje należne miejsce w historii. Nadanie ulicy
      jej imienia to nie tylko sprawiedliwość dziejowa ale i trafna decyzja. Bo
      właśnie tu, na dawnej Konopackiej nr 4 mieściła się jej szkoła.
      Gdy na Pradze II powstawała nowa szkoła przenoszona z Konopackiej 4
      (obecneLiceum im. Ruy Barbosa). można było nadać jej imię Rzeszotarskiej, ale
      tego nie zrobiono Zmiana nazwy szkoły byłaby teraz nieporozumieniem i słusznie,
      że do tego nie dążono. Bo i do Ruy Barbosy nie ma się o co przyczepić i
      przywiązanie dawnych wychowanków do nazwy liceum jest zrozumiałe.
      Dobrze jednak, ze pedagodzy z liceum Ruy Barbosa czują się moralnymi
      spadkobiercami szkoły Rzeszotarskiej i starają się to podkreślać przy każdej
      okazji.
      Szkoda tylko, że przy okazji nie nadano jakiejś nowej warszawskiej ulicy
      imienia Ireny Kosmowskiej, tylko uczczona nią zaniedbana Wiosenną, której to
      nazwa tak kontrastowała z zaniedbaną Szmulowizną, że było to nawet zabawne:-)
      • margala Re: chyba się zirytowałem:-) 21.09.05, 12:08
        Palker,

a co byś powiedział gdyby zminiono nazwę ulicy Sobieskiego na ul. Sikorskiego
        [bo gen. tu mieszkał] a w zamian Al. Sikorskiego na Sobieskiego?

Też byłbyś za?

pozdrawiaM.
        • palker Re: chyba się zirytowałem:-) 21.09.05, 12:34
          rozumiem doskonale groteskowość sytuacji, którą opisujesz:-)
          tu skala owej groteskowosci jest jakby mniejsza i nie pierwszoplanowa, co
          starałem się opisac w swoim poście.
          Cała historia ze zmiana ulicy miała ponury poczatek: wywalic Kosmowska niech
          zyje Rzeszotarska. Potem była próba poszukiwania kompromisu. Radni wszystkich
          opcji znaleźli takie a nie inne rozwiązanie, bo przeciwstawianie sobie zasług
          obu pań jest idiotyzmem. A przeciez chciano tylko przywrócic pamięć
          Rzeszotarskiej, którą chciano przysypać popiołem zapomnienia. I wyszło z tego
          przesadzanie drzew. Na miejscu klonu rosnie brzoza a na miejscu brzozy klon.
          Jasne, że należy zawsze uwzględniać argumenty w rodzaju: do tej pory lałem pod
          klonem co stał na winklu a tera jest tam brzoza i to mi się strasznie nie
          podoba :-)
      • Gość: Baseciq Re: chyba się zirytowałem:-) IP: *.supermedia.pl 11.10.05, 19:56
        > Szkoda tylko, że przy okazji nie nadano jakiejś nowej warszawskiej ulicy
        > imienia Ireny Kosmowskiej, tylko uczczona nią zaniedbana Wiosenną, której to
        > nazwa tak kontrastowała z zaniedbaną Szmulowizną, że było to nawet zabawne:-)

Dlaczego zaniedbana? :-) Byłeś kiedyś na podwórku wiosennej 3? Bardzo czysto,
        ładno i schludnie, a nawet nie zamknięte osiedle...
    • Gość: wiem Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.05, 16:28
      Drogi Palkerze nie radni wszystkich opcji. Była to autorska propozycja radnych
      PiS i PO. Odsyłam do protokołu z Sesji i wyników głosowania
      • Gość: Popieram Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:55
        margala i wiem:
        Macie rację.
        Popieram Wasze wypowiedzi.
        I zgadzam się, że Warszawiacy powinni na Partię Demokratyczną głosować.
        PO PiS leży w interesie desantu z Gdańska.
        • palker Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 21.09.05, 21:11
          a to się Margala ucieszy:-)
        • miszka44 Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 22.09.05, 11:14
          > I zgadzam się, że Warszawiacy powinni na Partię Demokratyczną głosować.

Nie szkoda ci zmarnowanego głosu? Zombie to nie żywy człowiek.

Pzdr
          M44

Warszawa subiektywnie
      • palker Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 21.09.05, 21:13
        no to jestem zaskoczony, bo ja myslałem, że to propozycja jakiś rozsądnych
        ludzi była:-)
        • margala Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę 22.09.05, 11:36
          palker napisał:

> no to jestem zaskoczony, bo ja myslałem, że to propozycja jakiś rozsądnych
          > ludzi była:-)

też jestem zaskoczony, ale dlatego, że myślałem, że radni PiS i PO to rozsądni
          ludzie. wierzę, że na poziomie krajowym przedstawiciele PO i PiS okażą się
          rozsądniejsi.
          nie chciałbym żeby zmienili Władysławowa na Józefów ;-) albo cos w tym rodzaju.
          • Gość: Wiem Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:52
            Kogo wykopać, kogo wstawić?
            www.wybieram.pl/
    • Gość: Baseciq Re: Wykopali Irenę, wstawili Helenę IP: *.supermedia.pl 11.10.05, 19:54
      No tak, ale za to skasowali Wiosenną (od Szwedzkiej/Solidarności do
      Grodzieńskiej) i tam zrobili Kosmowskiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka