renay 09.11.05, 21:30 Witam, niestety finanse się kończą i najwyższy czas zaciągnąć kredyt. Może macie jakieś doświadczenie w tej dziedzinie. Jaki bank polecacie, jaką walutę. Co myślicie o doradcach finansowych? Rena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela_waw1 Re: kredyty 10.11.05, 08:30 Hej, ja swój kredyt brałam w banku millenium we frankach. Skorzystałam z pomocy doradcow finansowych i wybralam jednego z Open finance. Polecam. Nic mnie to nie kosztowało. Wszystkie formalnosci pomiedzy bankiem a developerem załatwił za mnie. Moge tego milego Pana polecic jakby co i dac do niego namiar. Odpowiedz Link Zgłoś
chrostula Re: kredyty 10.11.05, 18:48 ja tez polecam open finance szybko sprawnie i bez problemów i tez millennium Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 10.11.05, 20:54 Ja duzo spedzilem na rozmowach z bankami i analizach ich ofert. Zacząłem juz w sierpniu. Teraz złożyłem wniosek do Fortis Banku w CHF na 1,88% [1% marża plus 3 m-czny LIBOR] i bez prowizji na 30lat. Mi Millenium nie podpasował, ale każdy ma inne potrzeby. Drugi wniosek składam do DeutcheBanku na podobnych warunkach [jeszcze negocjuje]. Warto jeszcze wziąć pod uwagę Nordea Bank [ok. 2,10%- 2,20%], ale wszystko trzeba negocjować na samym wstępie warunki są fatalne i jak się nie upomni człowiek to nic nie dostanie. Jeśli chodzi o doradców to przeszedłem ten temat możliwie głęboko. Byłem w Expanderze, OpenFinance i Bankierze. Po wizytach miałem jedno wrażenie, że OF i Bankier jest beznadziejny [ale tutaj nie można się sugerować tym, poniewać to wszystko zależy na jakiego doradce się trafi - ja miałem pecha...] Reasumując: jeśli CHF to Fortis [lepszych warunków nie znalazłem] ew. DeutcheBank, a złotówki to tylko PeKaO [można wynegocjować 1%-0,5% marża plus WIBOR]. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 10.11.05, 22:04 Czesc, my tez wzielismy kredyt. W banku Millennium. Wczesniej probowalismy w mbanku, ale dostalismy kopa i stracilismy dyszke :/ Potem probowalismy poradzic sie Open Finance- ze spotkania z doradca nie wynioslam wiele nowego. Potem probowalismy z Expanderem, ale nie przkonali mnie do siebie, znow nic konkretnego sie nie dowiedzileismy. W koncu trafilismy na pana z Millennium na targach w PKiN, ktory wszystko od poczatku do konca cierpliwie nam wyjasniał. No i sie zdecydowalismy. Kredyt we frankach. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 11.11.05, 20:59 Wszyscy mówią o Millenium, a jakie warunki macie, że wszyscy [większość] tam zaciąga kredyt. Mnie nie przekonali. Może o czymś nie wiem. Mam jeszcze czas dopiero składam wnioski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renay Re: kredyty 13.11.05, 21:25 Dziękuję za wszystkie informacje. Zdziwiło mnie, że polecacie Milenium, wogóle nie braliśmy tego banku pod uwagę. rena Odpowiedz Link Zgłoś
sylwinka80 Re: kredyty 14.11.05, 13:07 my wzielismy kredyt w BPH, ale teraz będziemy zmieniać na Fortisbank, dobre oprocentowanie, brak oplaty za prowizję, kredyt w CHF Odpowiedz Link Zgłoś
kbor Re: kredyty 14.11.05, 20:52 coz... Fortis jest dla wybrancow z ustabilizowana pozycja zawodowa. Mlodzi gniewni nie maja tam czego szukac bo nie spelniaja warunkow podstawowych. Mi proponowano rowniez BPH... ale nie jako najlepsza oferte ale jako przykladowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 19.11.05, 13:15 Warto zainteresować się DeutscheBankiem. W internecie nic nie ma, ale trzeba kontaktować się bezpośrednio i negocjować indywidualnie. Próbowałem przez Expandera ale mieli gorszą ofertę niż wywalczyłem bezpośrednio. Dla zainteresowanych mogę podać namiary na przedstawiciela. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
chrostula Re: kredyty 19.11.05, 15:59 Bierzecie kredyt w walucie czy w zlotowkach? My w walucie. pm Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 19.11.05, 20:16 CHF, przeliczałem na różne sposoby, ale ni jak obecnie w pln nie opłaca się Hej Odpowiedz Link Zgłoś
sylwinka80 Re: kredyty 21.11.05, 10:42 Tomaskub, jesli można wiedziec jakie macie warunki? Głównie interesuje mnie marża bankowa Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 21.11.05, 15:43 marża bankowa 1% przez cały okres kredytowania Hej Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 21.11.05, 19:18 Taka marze oferuje dzisiaj na normalnych warunkach chyba tylko Fortis, myle sie? pm Odpowiedz Link Zgłoś
sylwinka80 Re: kredyty 22.11.05, 11:17 masz racje Fortis - 1%marży, 0% za prowizję bankową, własnie jesteśmy w trakcie załatwiania:) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 22.11.05, 12:48 tak ale maja tez minusy inaczej jest przeliczany kurs kupna i sprzedazy, dodatkowo wnioskujesz (a wydajesz zlotowki) na przyklad o 50 tys frankow, czyli o 127500 zł (liczac po kursie 2.55) i teraz jak frank sie wahnie to roznice doplacasz samemu z wlasnej kieszeni (na przyklad w millenniuim sami powiekszaja kredyt). Nie umiem tego dobrze wylumaczyc:) jestem informatykiem a nie bankowcem. Maja tez dlugie okresy rozpatrywanai wnioskow, przynajmniej ostatnio bylo to cos okolo 2 tygodni. NO i ostatni minus ktory spowodowal ze my nie bierzemy w Fortis, to uregulowany stosunek do sluzby wojskowej :) (mi nie chcieli uregulowac) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaskub Re: kredyty 23.11.05, 16:32 1% marży można uzyskać także [poza wspomianym Fortisem] w Deutche Banku, tyle, że tam trzeba negocjować indywidualnie [jak wpominałem mam namiary na doradce z DB]. Przez Expandera uzyskałem gorsze warunki niż indywidualnie :) Minusem jest to, że tam max to 20 lat [do negocjacji, ale trzeba mieć argumenty] i prowizja do 0,99% [też do negocjacji do ok. 0,75%]. Duzym plusem to bardzo przejrzysta umowa [sam jeszcze jej nie czytałem, ale kolega już porównywał umowy różnych banków [najgorsza umowa to KredytBank]. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 09.12.05, 12:05 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3056888.html art pt: bankowy szlaban na kredyty. fajnie, my mamy we frankach :[ Najgorsze ze sie nie znam na tym wszystkim za bardzo i panikuje przy kazdej wzmiance o kredytach. echchch. co slychac ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 09.12.05, 12:39 Raczej nie ma sie czego obawiac, musialby nastapic naprawde jakis krach w Szwajcarii, zeby splacac taki sam kredyt jak bysmy brali w zlotowkach. Mimo wszystko, kredyt nie jest uzalezniony jedynie od liboru ale takze od kursu CHF. Bedzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
agas06 Re: kredyty 09.12.05, 13:53 Zgadzam się, że nie ma jeszcze co panikować. Dziś po tych informacjach przeliczyłam swój kredyt i wyszło mi, że wyższy LIBOR (jak informują o 0,5 pkt proc.) to 1 zł więcej miesięcznej raty. Więc na razie jeszcze nie przewalutowujemy:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 12.12.05, 12:54 skoro stan surowy otwarty ma byc w polowie stycznia - wg info bodziacha to na pewno prace nie ida zgodnie z planem. W naszzej umowie z deweloperem ten stan powinien byc gotowy ok. 21 grudnia. My pierwsza transze kredytu musimy wyplacic nie pozniej niz 60 dni od podpiania umowy kredytowej, wiec jezeli Pulchny nie wyrobi sie do polowy stycznia, tak jak teraz mowi, to co mnie czeka??? Kolejne ubiegane sie o kredyt??? Pewnie nie tylko my jestesmy w takiej sytuacji :( Odpowiedz Link Zgłoś
agas06 Re: kredyty 12.12.05, 13:23 Czy to na pewno chodzi o wypłatę pierwszej transzy??? Wydaję mi się, że wystarczy zgłosić się do banku z informacją, że ulega zmianie harmonogram wpłat. To jest sytuacja losowa i bank nie powinien robić problemów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bodziach Re: kredyty 12.12.05, 13:43 Wg nich daty w umowie były podane orientacyjnie. A, że warunki były sprzyjające to szybciej poszła budowa budynku B (choć planowali, że będą szły równolegle), a teraz wszyscy robotnicy przeszli na A i wszystko ma wyjść na zero ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 12.12.05, 14:13 ja nie pamietam jaki my mamy zapis, ale napewno mozna to jakos zmienic, bo przeciez bankowi zalezy na tym zebysmy wzieli kredyt od niego i oddali mu wiecej kasy jak ktos bedzie wiedzial, cos na ten temat to niech pisze, ja sie bede dowiadywal jutro w zwiazku z naszym kredytem w Millennium Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 12.12.05, 15:56 My tez mamy w Millennium. wiem, ze istnieje regula 60 dni. Na przyklad: skladasz wniosek ... od zlozenia wniosku do podpisania umowy nie moze minac wiecej niz 60 dni. Podpisujesz umowe kredytowa....od podpisania umowy do przelania kasy - 1 transzy, nie moze minac wiecej niz 60 dni. I ostatnia transza tez musi byc wplacona nie pozniej niz rok od podpisania umowy. Ale moge sie mylic. Trzeba to dokladnie sprawdzic. No i mam nadzieje, ze Pulchny sie wyrobi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 12.12.05, 16:17 W kazdym razie dla spokoju ja sie bede dowiadywac Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 12.12.05, 16:26 no jasne, ja tez juz sprawdzam. pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 12.12.05, 16:29 :) Tak zadzwonilem do janpula i ... w budynku A2 ma byc maly poslizg, ale Pani nie chce mnie wprowadzac w blad i mam zadzwonic jutro i sie dokladnie dowiedziec. Wiec nei wiadomo jak z tym kredytem Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar Re: kredyty 12.12.05, 16:45 wiesz co mnie w tym wszsystkim drazni?? ze jeszcze w poniedzialek tydzien temu, pani powiedziala: Tak, ok 21 grudnia !! a juz w piatek mowila o polowie stycznia :/ Poza tym pojechalam na budowe w poniedzialek no i 3 pietra jeszcze nie ma wiec watpliwe by sie wyrobili z tym wszystkim w terminie. Ja rozumiem ze moze byc obsuwa w pracach budowlanych. Ale lepiej by sie zmiescili w tej polowie stycznia!!!! Malkos jak sie dowiesz co z kredytem to daj znac!!!! a kiedy podpisywaliscie umowe kretydowa? Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 12.12.05, 17:18 jakos pod koniec listopada, nie pamietam dokladnie bo w pracy jeszcze jestem, ale sprawdze no fakt, malo udalo im sie ostatio zrobic ale jakby chcieli to przez 10 dni mozna zrobic naprawde duzo badzmy dobrej mysli:) Odpowiedz Link Zgłoś
malkos_i_chrostula Re: kredyty 12.12.05, 17:19 info od naszego doradcy: Panie Pawle, Jeśli chodzi o uruchomienie kredytu to to musi ona nastąpić w przeciągu 60 dni ale jest punkt również mówiący, że bank może to przedłużyć. Jeśli motywujemy to tym, że deweloper po prostu nie wywiązuje się ze swych prac to nie powinno to stanowić problemu dla banku ponieważ bank równiez nie chce wypłacać pieniędzy skoro prace słabo sie posuwają. Wiec nie powinno byc problemu :] Odpowiedz Link Zgłoś
nossidar 60 dni !!! na 100% 12.12.05, 17:28 Dzwonilam, pytalam, wiem! 60 dni od podpisania umowy kredytowej do wyplaty pierwszych srodkow. W razie czego mozna starac sie o wydluzenie do 90 dni, ale tylko raz!!! Jezeli deweloper znowu sie spozni trzeba bedzie przedstawiac zaswiadczenie z pracy oraz wyciag bankowy. Odpowiedz Link Zgłoś