Dodaj do ulubionych

Śmietnik I etapu

18.09.06, 14:11
Sprowokowany równoległym wątkiem śmietnikowym, pozwolę sobie zwrócić uwagę na
weekendowy wygląd śmietnika naszego etapu. Wszyscy widzimy jak wyglądają
śmietniki w niedzielny ranek, niestety jest to wynikiem lenistwa niektórych
sąsiadów. Ludzie! "Tylne" kontenery również służa swoim celom! W tej chwili
wygląda to tak, że z bliższych kontenerów kipią śmieci, natomiast tylne są
zapełnione w 1/3! Jeśli chcecie rychłego rozwoju robactwa tudzież gryzoni na
osiedlu nadal oszczędzajcie na tych dwóch krokach wgłąb śmietnika.
Andrzej
Obserwuj wątek
    • mcdzia1 Re: Śmietnik I etapu 18.09.06, 14:14
      Wiadomość z dzisiejszego poranka.
      Wszystkie śmietniki były zapełnione po brzegi.
      Również te w głębi.
      Wiem bo sama dokładałam do tej sterty.

Pzdr.
      • dinee Re: Śmietnik I etapu 18.09.06, 14:30
        po stanie śmietnika w poniedziałkowy poranek widać jak część mieszkańców
        intensywnie pracuje w dni świąteczne (myślę tu o odpadach budowlanych) - to w
        związku z zakłucaniem świętego spokoju w święta. A wczoraj był dość ważne
        święto. Jeśli zaś chodzi o gryzonie to już się pojawiły - osobiście widziałam
        grasującego szczura w okolicy tarasu na parterze - pewnie odgłosy ciętych
        płytek wczoraj go wystraszyły.
        Pozdrawiam patriotów i innych przyzwoitych mieszkańsów pracujących w pocie
        czoła.
        Ania
        • kociszek Re: Śmietnik I etapu 18.09.06, 15:05
          Patryiotyzm wyraża się tym w jaki sposób posługujesz się ojczystym językiem...
          a śmietniki pełne, szczęście że nie ma zsypów w bloku...
        • guuferek Re: Śmietnik I etapu 18.09.06, 15:24
          Aniu, nie wymagaj od ludzi aby w jakiś specjalny sposób świętowali rocznicę
          najazdu sowietów na nasz kraj, jeśli wogóle można to nazwać świętem.
          Wydaje mi się ,że ostatnio zbyt dużo martyrologi wdziera się w nasze życie.

A jeśli ktoś chce pracować w niedzielę i nie ma co do tego obiekcji, jego
          sprawa, pod warunkiem że odgłosy tej pracy bedą słyszalne wyłącznie w jego
          mieszkaniu.

pozdrawiam
          • dinee Re: Śmietnik I etapu 18.09.06, 16:07
            > A jeśli ktoś chce pracować w niedzielę i nie ma co do tego obiekcji, jego
            > sprawa, pod warunkiem że odgłosy tej pracy bedą słyszalne wyłącznie w jego
            > mieszkaniu.
            Właśnie wystarczy mi żeby spełniono ten warunek - nikomu nie chcę narzucać
            obowiązku wspominania w rocznicę czy uczczenia minutą ciszy kogoś/czegoś - co
            dla niektórych jest ważne. Obawiam się tylko czym będą żyły nasze dzieci - bez
            znajomości historii, dobrych obyczajów, kultury narodowej jak i osobistej,
            brakiem poszanowania dla innego człowieka. Pogonią za pieniądzem - bo to
            największa wartość. Uważam, że warto wiedzieć co działo się kiedyś i szanować
            rocznice choćby dlatego żeby nie dopuścić do powtórki z historii.
            • kociszek Re: Śmietnik I etapu 20.09.06, 10:23
              Romek!!!! Romek!!! Romek!!!
    • d-tka Segregacja śmieci 18.09.06, 15:11
      Wczoraj w telewizji usłyszałam, że w Polsce tylko ok. 6% śmieci poddawanych jest
      recyklingowi, podczas kiedy w innych (czyt. bogatszych krajach) aż 92%. Myślę,
      że w naszym śmietniku przydałyby się pojemniki do segregacji śmieci. Dobrze
      byłoby, aby wyrzucając śmieci pamiętać o zgniataniu kartonów i butelek
      plastikowych. Może chociaż z tego powodu śmietniki nie bedą się tak szybko
      zapełniać.
      • intruder2 Re: Segregacja śmieci 18.09.06, 20:57
        Podzielam pogląd, myslę, ze możnaby w cywilizowany sposób ustawic w poblizu
        osiedla pojemniki do recyklingu, szkło, papier itp. U mnie wiekszość odpadów to
        surowce wtórne. Chiałbym moje dzieci wychowac w poczuciu odpowiedzialnosci za
        środowisko, i co z tego jak segreguję odpady, jak i tak trafiają do wspólnego
        wora. Poruszmy ten temat na zebraniu.

Pozdrawiam

Intruder

D-tko, podzielam Twój pogląd
        • kociszek Re: Segregacja śmieci 20.09.06, 10:25
          Jestem za. Na Bródnie stoją takie pojemniki, a tutaj...
      • rodolf Re: Segregacja śmieci 21.09.06, 05:18
        Na osiedlu, gdzie mieszkam problem śmieci został rozwiązany w ten sposób, że
        firma, która opróżnia kontenery zostawia specjalne duże, plastikowe worki
        przeznaczone na śmieci, które mogą być skierowane do recyklingu. Raz w tygodniu
        każde mieszkanie dostaje 2 takie worki. Rzecz jasna za ich wywóz nie płacimy.
        Opłaty dotyczą tylko śmieci wyrzuconych do kontenerów. Niedługo przeprowadzam
        się do mieszkania w PL i trochę martwi mnie to, że nikt nie pomyślał o
        segregowaniu śmieci na samym początku. mam nadzieję, że mieszkańcy wszystkich
        etapów będą tym zainteresowani.
        • intruder2 Re: Segregacja śmieci 21.09.06, 09:32
          Rodolfo, daj namiar na firmę.

Pozdrawiam

Intruder
          • michal.basic Re: Segregacja śmieci 21.09.06, 13:06
            Na Mokotowie działa Ekon i jest dokładnie jak pisze Rodolfo: wt i pt wywóz
            odpadów.

Pozdrawiam,
            Michał
          • rodolf Re: Segregacja śmieci 23.09.06, 10:12
            Zajmuje się tym firma Remondis
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka