Gość: bocian IP: *.acn.waw.pl 10.04.03, 20:10 Gdzie można zbudować gniazdko na Mańkach-Wojdach? Z góry dziękuję za pomoc. Bociek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mik0 Re: Mańki-Wojdy 10.04.03, 21:45 Na gminnej (sorry: dzielnicowej) stronie Białołeki znalazłem taka informację: "Teren Dzielnicy Białołęka jest dosyć bogaty w faunę, najliczniej reprezentowaną przez ptactwo. W porównaniu do pozostałych dzielnic warszawskich, na terenie Białołęki występuje najwięcej gniazd bocianich. Przeprowadzona w latach 1994 i 1996 inwentaryzacja gniazd bocianich przez Instytut Zoologii PAN oraz Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody "Pro Natura" wykazała istnienie 11 gniazd, głównie we wschodniej części dzielnicy, gdzie znajdują się rozległe tereny podmokłych łąk, pól i nieużytków. Ptaki znalazły tam doskonałe warunki. W miarę potrzeby dzielnica finansuje naprawę gniazd bocianich lub zamianę na specjalistyczne platformy. Obecnie wszystkie gniazda, które były na słupach elektrycznych zostały wyposażone w platformy. Zabezpiecza to ptaki przed porażeniem prądem, a zakłady energetyczne przed stratami z tytułu uszkodzenia sieci." Popytaj zatem inne bociany, gdzie jest dobre miejsce na gniazdo. One są najlepiej poinformowane:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian Re: Mańki-Wojdy IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 22:49 mik0 napisał: > Na gminnej (sorry: dzielnicowej) stronie Białołeki znalazłem taka informację: > > "Teren Dzielnicy Białołęka jest dosyć bogaty w faunę, najliczniej > reprezentowaną przez ptactwo. W porównaniu do pozostałych dzielnic > warszawskich, na terenie Białołęki występuje najwięcej gniazd bocianich. > Przeprowadzona w latach 1994 i 1996 inwentaryzacja gniazd bocianich przez > Instytut Zoologii PAN oraz Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody "Pro Natura" > > wykazała istnienie 11 gniazd, głównie we wschodniej części dzielnicy, gdzie > znajdują się rozległe tereny podmokłych łąk, pól i nieużytków. Ptaki znalazły > tam doskonałe warunki. > > W miarę potrzeby dzielnica finansuje naprawę gniazd bocianich lub zamianę na > specjalistyczne platformy. Obecnie wszystkie gniazda, które były na słupach > elektrycznych zostały wyposażone w platformy. Zabezpiecza to ptaki przed > porażeniem prądem, a zakłady energetyczne przed stratami z tytułu uszkodzenia > sieci." > > Popytaj zatem inne bociany, gdzie jest dobre miejsce na gniazdo. One są > najlepiej poinformowane:-) Kle, kle, dzięki za info. Spodobała mi się nazwa "Mańki-Wojdy" i chciałem dlatego tam się zagnieździć. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Mańki-Wojdy 11.04.03, 23:06 Jadąc ul.Mohtyńską przez Wojdy mija się chyba 3 gniazda - uwielbiam ich klekotanie - są piękne gdy szybują po niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Mańki-Wojdy 11.04.03, 23:08 sloggi napisał: > Jadąc ul.Mohtyńską przez Wojdy mija się chyba 3 gniazda - uwielbiam ich > klekotanie - są piękne gdy szybują po niebie. Fiu, fiuuuuuu! Klekoczące gniazda i jeszcze szybujące! Sloggi, też chę to usłyszeć i zobaczyć! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Mańki-Wojdy forever 13.04.03, 20:13 beata_ napisała: > sloggi napisał: > > > Jadąc ul.Mohtyńską przez Wojdy mija się chyba 3 gniazda - uwielbiam ich > > klekotanie - są piękne gdy szybują po niebie. > > Fiu, fiuuuuuu! Klekoczące gniazda i jeszcze szybujące! > Sloggi, też chę to usłyszeć i zobaczyć! > :-))) Kobieto przewrotna :) Miałem taki skrót myślowy - zawartość gnizd klekoce. Bocian gdy klekoce ponoć przynosi szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bocian Re: Mańki-Wojdy IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 23:10 sloggi napisał: > Jadąc ul.Mohtyńską przez Wojdy mija się chyba 3 gniazda - uwielbiam ich > klekotanie - są piękne gdy szybują po niebie. Dzięki za komplement, kle, kle Pozdrawiam Bociek Odpowiedz Link Zgłoś
mik0 Re: Mańki-Wojdy 12.04.03, 22:02 Gość portalu: bocian napisał(a): > Kle, kle, dzięki za info. Spodobała mi się nazwa "Mańki-Wojdy" ... Nie tylko Tobie się spodobała:-) Kiedyś na tym forum powołano nawet specjalną komisję śledczą ds. wyjaśnienia tej nazwy. Rezultaty śledztwa były zdecydowanie lepsze od tych, których możemy się spodziewać po komisji Nałęcza:-) Zresztą, przeczytaj sam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=1587477&a=1587477&v=2&strona=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bociek Re: Mańki-Wojdy IP: *.acn.waw.pl 29.04.03, 10:25 mik0 napisał: > Gość portalu: bocian napisał(a): > > > Kle, kle, dzięki za info. Spodobała mi się nazwa "Mańki-Wojdy" ... > > Nie tylko Tobie się spodobała:-) > Kiedyś na tym forum powołano nawet specjalną komisję śledczą ds. wyjaśnienia > tej nazwy. Rezultaty śledztwa były zdecydowanie lepsze od tych, których możemy > się spodziewać po komisji Nałęcza:-) > Zresztą, przeczytaj sam: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=1587477&a=1587477&v=2&strona=0 Przyznam, że ciekawa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś