Dodaj do ulubionych

Po zebraniu???

01.03.07, 11:05
Czy wogole sie odbylo?
Dzialo sie na nim cos ciekawego??

Dziex
Obserwuj wątek
    • pmb5 Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 12:53
      Odbyło, odbyło.
      Ciekawego? Oprócz gardłowania? Niewiele... wszak nie jesteśmy (jeszcze) władni
      podejmować jakichkolwiek decyzji.

Po podpisaniu aktów, mającym się rozpocząć 14 (dobrze pamiętam?) marca, mamy się
      znów spotkać - tym razem już w celu podjęcia różnych decyzji.
      • malkos_i_chrostula Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 13:53
        a moglbys cos wiecej powiedziec?
      • bodziach Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 14:47
        Akty mają być od 14 marca, zebranie pod koniec marca.
        Za luty jesteśmy obciążeni kosztami za ochronę - 2,24zł/m2.
        Aster City dopiero w II połowie roku. Najkonkretniejszą ofertę przedstawiła
        firma www.JMDI.pl - podłączenie osiedla do miesiąca.
        Podano również firmę sprzątającą, ochroniarską itp.
        Ochroniarze są na osiedlu od 20 do 10 - 2os. i 10-20 - 1os. Dostają 7zł/h. Na
        spotkaniu pod koniec marca mamy zdecydować, czy z niej rezygnujemy, czy
        wybierzemy inną formę zabezpieczenia osiedla.
        Ponoć JP niebawem ma wystąpić o zmianę C11 na G11.
        Każdy obecny dostał rozliczenie Spektry za pierwsze miesiące.

To tak w skrócie, bo nie mam w pracy notatek ;)
        • mxmarek Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 15:03
          co sadzicie na temat dodatkowego ochroniarza w nocy? moim zdaniem jest to zbedny
          wydatek, z przedstawionych ofert wychodzi ze stawka godzionowa za ochroniarza
          7zl to raczej bez vat wiec 8,50 co daje 8,50x24x30 = 6120 / 84 = 72.8 srednio za
          ochrone, przy wiekszych mieszkaniach wychodziloby pewnie ok 90 zl, a dodatkowy
          ochroniarz pracujacy 20-10 rano to dodatkowe 12x8.5x30=3060 / 84 = 36.5 srednio
          miesiecznie, a przy wiekszych mieszkaniach prawie 50zl wydaje mi sie ze jest to
          zbedny wydatek jak ochroniarz i tak wzywa patrol interwencyjny jakby sie cos
          dzialo i dodatkowo mozna zamontowac kamery, wiec chyba lepszy jeden ochroniarz
          niz zaden :) a dodatkowe 40-50zl praktycznie za nic nie ma chyba sensu
          • ludo69 Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 17:03
            wydaje mi sie, ze faktycznie moznaby bylo zrezygnowac z jednego ochroniarza w nocy
        • lgawin Re: Po zebraniu??? 01.03.07, 16:15
          > Każdy obecny dostał rozliczenie Spektry za pierwsze miesiące.

Raczej plan gospodarczy na rok 2007.
          • cougar4 Ochrona 01.03.07, 17:48
            Kolejny raz sie spytam: czemu mamy placic za ochrone ktora jest WYMUSZONA? Nie mamy ani mozliwosci przeglosowania czy ochrona na osiedlu ma byc czy nie ani mozliwosci samodzielnego wyboru firmy. Wiec czemu mamy placic za cos co jest nam narzucane?
            • agros11 Re: Ochrona 01.03.07, 20:38
              TAk masz racje, była piodnoszona ta kwestia na zebraniu i co się okazało że
              Spektra zrobiła "przetarg"i wybrała tą foirmę dla naszego dobra,ponoć był włóam
              do kotłowni i .... Rozumiem że dla naszego dobra ale dlaczego nikt z nami tego
              nie konsultował. Rozumiem że chca chronić nasze mienie i chwał im za to ale
              niech to konsultuja z nami. Zebranie robią po trzech miesiącach od przekazania
              lokali to już o nich kiepsko świadczy - zupełnie nie czują tematu zarządzania.
              Zaczyna mi się nei podobać ta firma. Przypadkowo przysłuchiwałem sie rozmowie
              jednego z naszych sąsiadów z całym szefem spktry - sprawa dotyczyła
              automatycznego zamykania bramy wjazdowej - na proste pytanie kiedy uruchomią ta
              opcje, padła odpowieć ze nie wiadomo kiedy a jak sąsiad zaczął go przyciskać że
              to jest proste pytanie to gość lekceważąco skończył rozmowę i poprostu odszedł
              sobie. TA sytuacja dął mi dużo do myślenia, tez mogę być tak potraktowany jak
              oprzyjdę z problemem. TAk na marginesie jeśłi oni nie potrafią odpowiedzieć z
              marszu na tak proste pytanie to nie wróże nam najlepiej - nie wiem czy nie pora
              rozglądac sie za inna firmą. Apropo ochrony to uważam że musimy sie rozglądać
              za innym rozwiazaniem może kamery z rejestracją obrazu w newralgicznych
              miejscach bo koszt 2,40za m2 mieszkania w chwili obecnej to juz jest kosmos a
              trzeba sobie zdac sprawe ztego że koszty pracy bęą rosnąć a co sie z tym wiąże
              również ochrony
              • renay Re: Ochrona 01.03.07, 22:35
                Mam wrażenie, że Spektra nie działa tak do końca w naszym interesie. Obecnie
                naszym osiedlem zarządza Janpul (jak w umowie) i to on zatrudnia Spektrę. Kto
                zaten zarabia na zarządzaniu naszym osiedlem, myślę, że obie firmy.
                1,10 za zarządzanie to też nie jest mało, są firmy, które robią to znacznie
                taniej.
                Dziwi mnie sposób naliczania zaliczek. Wiekszość opłat liczona jest za m2, ale
                do metrażu mieszkania wliczona jest komórka lokatorska, trochę dziwne.
                Nie rozumiem też dlaczego ochrona liczona jest od m2, a nie od mieszkania -
                gdzie tu logika.
                Ochrona napewno jest potrzebna, ale nie za taką cenę. Nie widzę potrzeby
                zatrudniania 2 osób na tak małym osiedlu.

r.
                • agros11 Re: Ochrona 02.03.07, 08:35
                  Renay, podpisuję sie pod tym co napisałaś. Nie podoba mi sie jeszcze jedno -
                  dlaczego umowa z ochroną jest podpisana z trzymiesięcznym okresem
                  wypowiedzenia?? Przecież, jełi w marcu zdecydujemy się na wypowiedzenie umowy
                  to tak naprawdę będziemy płacić przez trzy miesiące za coś czego nie chcemy. No
                  tutaj jest ewidentnyt przykład działania na naszą szkodę przez Spektrę.
                  Przeciez powazny zarządca, który chce z nami współpraciować dalej powinien
                  ważne decyzje konsultowac z nami nawet jeśłi nie jesteśmy jeszcze wspólnotą. A
                  on nas poprostu ignoruje. Nie czepiam się - choć powinnam - jego pozostałych
                  decyzji tzn. wyboru ekip sprzątających, konserwujących urządzenia, itp.
                  ponieważ są to niezbyt duże koszty ale z ochroną to juz przesadzili. Nie ważne
                  czy ona musiała być czy nie ale powinien nas o tym uprzedzić.
                • bodziach Re: Ochrona 02.03.07, 08:37
                  Z tego co wiem to można to zmienić - sposób naliczania ochrony (nie za m2 a za
                  lokal), ale dopiero jak powstanie wspólnota.
                  • cougar4 Re: Ochrona 02.03.07, 13:18
                    Na zebraniu bylo podkreslane ze w umowie zobowiazalismy sie do ponoszenia kosztow utrzymania osiedla od czasu przejecia lokali od czasu uzyskania wlasnosci.

Tylko wychodzi na to ze developer ma prawo w tym momencie stwierdzic co mu sie podoba i my mamy za to placic?

Np ze do utrzymania osiedla potrzeba projektanta zieleni za 30 tys zl miesiecznie i tez mamy to placic? Bo poki co to z ochrona wlasnie tak zrobil!!!
                    • terrkad Re: Ochrona 03.03.07, 16:59
                      Również jestem przeciwny utrzymywaniu dwóch ochroniarzy w nocy.
                      Mam znajomego który wraz z sąsiadem prowadzi sprawy swojej wspólnoty (trzydzieści parę lokali) poradził mi że lepszym rozwiązaniem dla takich osiedli jest firma portierska. Panowie są w tym samym wieku co nasi obecni ochroniarze no i mają jeszcze dodatkowe obowiązki (nie tylko chronią). No niestety nie mają takich ładnych ubrabek z napisem ochrona. Firma oferuje też sprzątanie. Podobno gratisowo sprzątają garaż dwa razy w roku jakąś specjalną maszyną. W portierni mają zamontowany przycisk "do ochrony" za 122 zł miesięcznie. Podobno wychodzi znacznie taniej, a firma ochroniarska i tak za nic nie odpowiada. Sami powiedzieli że nie odpowiadają za to co zginie gdzieś gdzie nie ma kamery.
                      Jak mu powiedziałem że koszt założenia kamer wycenili nam na 30000 to złapał się za głowę i powiedział że można to samo zrobić za mniej niż połowa tej ceny.
                      No i jeszcze bardzo ważna sprawa.
                      Na następnym zebraniu będziemy wybierać zarząd. Jeśli go nie wybierzemy to zarządzać nami będzie Spektra, czyli będzie mogła podpisać w naszym imieniu wszystkie faktury (np. projektant zieleni za 30 tys.). My oczywoście będziemy musieli to spłacić.
                      Może zgłosiłoby się parę osób, ktore chciaż w małym zakresie znają się na zarządzaniu nieruchomościami, albo mają coś z tym tematem wspólnego. Pewnie pięć osób by wystarczyło. Chodzi tylko o kontrolowanie administratora.
                      Czy ktoś jest chętny?
                      • renay Re: Ochrona 04.03.07, 11:18
                        Myślę,że w naszej sytuacji portier to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie.
                        Jeżeli coś się dzieje dzwoni po straż miejską lub policję. Nie mieszkamy na
                        końcu świata,więc nie ma konieczności wynajmowania ochroniarzy, tym bardziej że
                        policja jest kilkaset metrów od osiedla.
                        rena
                        • nen7 Re: Ochrona 09.03.07, 14:14
                          Nawet zmniejszenie do jednego ochroniarza przez całą dobę coś daje.
                          7zł/h x 24h x 31 dni w miesiącu daje 5 208 zł. Dzielimy to przez
                          powierzchnię osiedla czyli 6006 m2 co nam daje 0,86 zł/m2.
                          Każdy może sobie policzyć teraz ze swoją powierzchnią mieszkania.
                          Do kwoty chyba trzeba tylko dodać VAT. A jeżeli coś źle policzyłam
                          to mnie poprawcie :)
                          Swoją drogą portier to też dobre rozwiązanie.
                • bodziach Zarządzanie za 0,65zł/m2 08.03.07, 21:57
                  Na osiedlu na Malborskiej/Kondratowicza firma administrująca pobiera 0,65zł za
                  m2 za administrowanie. Prawie dwa razy mniej niż Spektra.
                  Firma nazywa się Dom Serwis Elżbieta Brzostek, tel. 022 301 19 36,
                  elzbietabrzostek@wp.pl. Z tego co wiem, to mieszkańcy tego osiedla są
                  zadowoleni z działania tej firmy, a ona jest zainteresowana zarządzaniem naszym
                  osiedlem (byłem tam ostatio po ofertę firmy). Co o tym myślicie?
                  A może znacie inne firmy administrujące?
                  • cougar4 Re: Zarządzanie za 0,65zł/m2 09.03.07, 03:42
                    Roznica w stawce za administrowanie nie robi wiekszej roznicy przy obecnych kosztac ochrony. Mi wychodzi 174 zlote miesiecznie!!!!!!!!! Przy reszcie oplat na poziomie 500 zlotych wiec sa to koszty niemale i to... za NIC praktycznie jak dla mnie poniewaz za mieszkanie nie odpowiadaja a samochod w garazu tez nie podlega ich odpowiedzialnosci.

Co do Policji czy Strazy Miejskiej to juz nie ma co liczyc na ich interwencje chociaz i to sie zdarza;-)

Natomiast przycisk anytnapadowy za 80 zl miesiecznie wydaje sie byc OK. Tak wiec jak koszty przedstawiaja sie przy portierze?
                    • goska10 Re: Zarządzanie za 0,65zł/m2 09.03.07, 08:42
                      Witam,
                      Tak się składa, że mieszkałam na tym osiedlu (Malborska/Kondratowicza) kilka
                      lat. Firmę administrujacą mogę z czystym sumieniem polecic.
                      Natomiast jesli chodzi o koszty ochrony, to bądźmy realistami. Trudno
                      porównywać nasze malutkie, osiemdziesiecioczterolokalowe osiedle z molochem
                      przy Malborskiej. Tam placilam mniej niz 30 zl za ochrone. Koszty rozkladaly
                      sie na ponad 500 mieszkan. Osiedle jest monitorowane przez kilka kamer. Na
                      dyzurze sa co najmniej dwaj ochroniarze przez całą dobę.

Decydujac sie na zamieszkanie w znacznie mniejszej wspolnocie bylo dla mnie
                      jasne, ze tego typu koszty bedą zdecydowanie większe.
                      Dziwię się Waszemu zaskoczeniu w tej kwestii. Chyba kazdy robił wstepne
                      kalkulacje przed podjęciem decyzji o zamieszkaniu.
                      Oczywiście warto szukac jak najtanszego rozwiązania, ale też nie popadajmy w
                      przesadę.
                      Zawsze można zaistalowac sobie w każdym mieszkaniu monitoring (z guzikiem
                      antynapadowym) za te 80 zl miesiecznie (plus koszty instalacji ok.1500)i
                      zrezygnować w ogole z ochrony.
                      Ale to sie skonczy tym, że za dwa miesiące nie poznamy własnych budynków. Nie
                      pilnowane bloki sa do obejrzenia na Bródnie w wielu miejscach. Polecam
                      oględziny :-).

• bodziach Re: Zarządzanie za 0,65zł/m2 09.03.07, 08:59
                        40 groszy różnicy na administrowaniu to oszczędność od 22 do 30zł miesięcznie,
                        w zależności od powierzchni mieszkania. Mało?
                        Jestem też przekonany, że firma ta przedstawiłaby nam bardziej atrakcyjną
                        ofertę ochrony. To prawda, że nie liczyłem na ochronę osiedla za 27zł za lokal
                        (bez względu na powierzchnię) jak to ma miejsce w dużo większym osiedlu na
                        Malborskiej, ale ponad 160zł to jednak gruba przesada.
                        • cougar4 Re: Zarządzanie za 0,65zł/m2 09.03.07, 13:02
                          A czy ktos moze zna warunki umowy ktora JanPul zawarl z firma administrujaca osiedlem? Bo moze wlasnie tam siedzi zapis o np. 2-letnim okresie wypowiedzenia albo karach za wczesniejsze zerwanie umowy
                    • terrkad Re: Zarządzanie za 0,65zł/m2 09.03.07, 10:02
                      ofertę firmy portierskiej będę miał we wtorek w następnym tygodniu
    • cougar4 Re: Po zebraniu??? 03.03.07, 18:08
      Nie do konca masz racje chociaz zgadzam sie z pomyslem. Raz w roku bedzie zebranie i glosowanie nad rocznym planem gospodarczym. I jesli nie zaakceptujemy jako wiekszosc jakichs wydatkow to administrator NIE MOZE w naszym imieniu nagle czegos wymyslac
      • tomaskub Re: Po zebraniu??? 09.03.07, 16:06
        ja jestem za ochroną, ale wydaje mi się [nie tylko mi], ze jedna osoba to
        wystarczy wtedy wychodzi ok 1pln brutto za m2 [jak wcześniej ktoś wyliczył], do
        tego pewnie trzeba by było dorzucić jeszcze trochę kosztów jednorazowych za
        montaz kamer i bedzie git [jesli chodzi o portierow to bym bym ostrożny - Ci z
        reguły sa w gorszym stanie zdrowia i bardziej zaawansowani wiekiem], ale
        pozyjemy zobaczymy, i jeszcze slowo dotyczące administracji, jesli mozna cos
        oszczedzic to jestem za.... milego dnia [wieczoru tez...]
        • edyta263 Re: Po zebraniu??? 12.03.07, 11:25
          Zgadzam się z "tomaskub" w 100%. Jednorazowy koszt zamontowania kamer i 1
          ochroniarz=rewelacja...tak mi się wydaje
          • cougar4 Re: Po zebraniu??? 12.03.07, 20:11
            A mi sie nie usmiecha bo nadal wychodzi ze mam placic 120 zlotych miesiecznie. Teraz place 174 i w sumie nic z tego nie mam...
            • tomaskub Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 10:03
              cougar4, przecież na naszym osiedlu nie ma 120 m2 mieszkań :-), największe to
              ok 98 m2 więc wychodzi 100 pln miesięcznie plus oczywiście koszty JEDNORAZOWE
              instalacji kamer [pewnie ok 400-600 pln na mieszkanie - a może trochę mniej,
              ale to tylko raz na początku, chyba, że dojdzie jeszcze coś na serwis tych
              kamer], taniej się nie da... tak mi się wydaje, ja liczylem się z kosztami
              ochrony [ok 80-100 pln], i obecne ok. 170 zł też mi się nie podoba, ale nie
              wyobrażam sobie osiedla bez ochrony, miłego
              • ludo69 Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 14:10
                jak ktoś mi da te 400-600 zł to chetnie zainwestuje. Ostatnio jestem jakos
                wyczerpany finansowo ;(
              • cougar4 Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 14:40
                Nie, nie, nie. Skoro teraz jest 170 zlotych to jak odejmiemy jednego ochroniarza z nocki to nadal zostaje jeden na caly dzien. Tak wiec bylo 1,5 ochroniarza na dobe a bedzie 1. Tak wiec koszty nie spadaja dwukrotnie a tylko o 1/3. Tak wiec wychodzi mi jakby nie patrzec 120 zl
                • renay Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 15:42
                  A ja wciąż jestem za portierem, ponieważ będzie robił dokładnie to samo co
                  obecna ochrona i rozliczeniem kosztów za mieszkanie, nie za metry.
                  Dostałam wreszcie fakturę za luty i kwota do zapłaty mnie poraziła. Jesteśmy
                  chyba jedną z droższych wspólnot.Zdziwiła mnie kwota utrzymania części wspólnych
                  - to ponad połowa czynszu.

rena
                • tomaskub Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 16:18
                  drogi cougar4 poniżej male wyliczenie:
                  stawka netto 7,0 zł
                  stawka brutto [22%] 8,5 zł
                  stawka brutto x ilość godzin 24h 205,0 zł
                  jw. x 31 dni [choć są m-ce po 30 dni] 6 353,8 zł
                  wartość jw. / 84 lokale 75,6 zł do zapłaty [plus ew. serwis
                  kamer]
                  pozdrawiam
                  • cougar4 Re: Po zebraniu??? 13.03.07, 17:27
                    No tak, tylko wlasnie na szybko wrzucilem powierzchnie wszystkich mieszkan z naszego osiedla w excela i co mi wyszlo?

Ze osoby ktorym taniej wychodzi placic za ochrone za metr kwadratowy a nie po rowno za kazde mieszkanie maja w naszym osiedlu 64% udzialu w powierzchni.

Wniosek? Szczerze watpie zebysmy placili za ochrone po rowno bo nie wiem kto to przeglosuje. Poza tym chcialbym nadmienic ze Spektra nie ma chyba stawki 7 zl netto za godzine pracy jednej osoby.
                    • bodziach Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 09:23
                      Spektra nie, ale ponoć firma ochroniarska przez nią zatrudniona tak. Tak
                      przynajmniej mówiono na ostatnim spotkaniu. Tzn. że najtańsza oferta wynosiła
                      właśnie 7zł netto/h i oni wybrali najtańszą.

Myślę, że możliwe jest głosowanie, którym ustalimy np. że płacimy za ochronę od
                      lokalu i jednocześnie nasze głosy w innych sprawach są tak samo ważne, a nie w
                      zależności od udziału (czyli metrażu).
                      • tomaskub Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 09:52
                        według mnie sensowne jest płacenie za ochronę od lokalu a nie powierzchni, bo
                        niby dlaczego Ci co zapłacili więcej za mieszkanie [większy metraż] mają płacić
                        więcej, przecież ochrona robi tyle samo dla tych co mają po 100m2 i dla tych,
                        którzy mają 40m2 - dodam tylko, ze ja nie mam 100m2 to tak dla formalności :-)?
                        jeśli chodzi np. o wywóz śmieci to jestem to wstanie zrozumieć [choć w tym
                        przypadku powinno być od ilości osób zamieszkujących, ale to może być trudno
                        określić...] milego dnia
                        • mxmarek Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 11:04
                          zgadzam sie ze wielkosc lokalu nie powinna miec znaczenia i z tego co sie
                          orientuje na innych osiedlach nie ma, wiadomo ze kazdy chcialby placic jak
                          najmniej ja tez (52m2) ale przeciez powierzchnia lokalu nie ma tu najmniejszego
                          znaczenia i taki podzial moim zdaniem jest niesprawiedliwy, ale to raczej trzeba
                          bedzie ustalic na glosowaniu pozdrawiam
                          • ludo69 Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 15:43
                            moze i podzial wg. metrazu nie jest sprawiedliwy ale czy jesli ktos wynajmie
                            komus pokoj, lub mieszkanie np. studentom i zamiast zglosic to, informacja sie
                            nie podzieli to w wiekszym mieszkaniu potrafi sie upchnac wiecej osob. Wiecej
                            osob powoduje wiekszy przyrost np. smieci, zuzycia pradu w czesci wspolnej itp.
                            Dla mnie moze zostac wg. metrazu (u mnie 52m2 z hakiem). i raczej za tym bede
                            glosowal na ew. glosowaniu.

ps. coraz bardziej sklaniam sie do wynajecia komus pokoju dlatego o tym
                            wspominalem jako przykladzie.
                            • tomaskub Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 16:09
                              i tu masz racje, śmieci, część wspólna itp. powinny zależeć od ilości osób [to
                              byłoby najlepiej], natomiast mówiliśmy o ochronie, a tutaj nie widzę
                              specjalnie argumentów za podziałem wg metrażu, miłego dnia
                              • mxmarek Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 16:17
                                dokladnie to co zwiazane z iloscia osob na pewno powinno byc liczone inaczej
                                (smieci itd.), ale ochrona raczej nie ma nic wspolnego z iloscia osob, a swoja
                                droga z metrazem tez bywa roznie bo w mieszkaniu 3 pok moze mieszkac 1 osoba a w
                                2 pok 4 i wiecej :)
                                • terrkad Re: Po zebraniu??? 14.03.07, 23:26
                                  dostałem wstępną ofertę z firmy portierskiej. Po krótce przrdstawia się ona następująco:
                                  w zakresie usług portierskich:
                                  przy dwóch osobach na zmianie 13 710 zł, przy jednej osobie połowa stawki czyli 6855 miesięcznie. Do tego załączono mi przykładowy zakres obowiązków, którego w całości nie jestem w stanie tu przytoczyć. Może zacytuję fragment tej oferty "potrierzy ... wykonują na terenie wspólnoty szereg prac gospodarskich... Do prac takich należy np. koszenie trawników, dosiewanie trawy, przecinanie krzewów, dosypywanie kory pod krzewy, wymiana żarówek, spisywanie liczników, odśnieżanie, itp."
                                  W zakresie prac porządkowych i utrzymania czystości:
                                  4000 zł miesięcznie, to chyba wychodzi więcej niż proponuje spektra, czy się mylę? Oprócz czynności dla mnie oczywistych, które znalazły się w zakresie jest comiesięczne maszynowe mycie garażu. Sprzęt i środki chemiczne są w cenie. Utrzymywanie porządku dotyczy całego terenu osiedla oczywiście.
                                  Co do szczegółów konieczne są negocjacje.
                                  • cougar4 Re: Po zebraniu??? 15.03.07, 01:46
                                    Ale to wychodzi drozej niz ochrona ze Spektry. Szczegolnie ze dodane uslugi nie kosztuja juz tak wiele. A nie uwazam za realne zeby jedna osoba na zmianie miala kiedy wykonywac wszystkie te czynnosci
                                    • terrkad Re: Po zebraniu??? 16.03.07, 08:42
                                      racja drożej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka