Dodaj do ulubionych

Gwarancja i rękojmia Developera

12.04.07, 08:22
Czy ktoś z mieszkańców już próbował zgłosić coś do dewelopera w ramach
gwarancji i rękojmi?? Ja dzwoniłem i na to żeby mi poprawili miejsce
postojowe w garażu które jest nie równo wylane – jest w nim dołek i woda
ciągle tam stoi (czasem nawet tydzień lub dwa) pan Abramczyk odpowiedział mi
żeby wysłać do nich pismo (to rozumiem) ale na odpowiedz kiedy mi usuną tą
usterkę odpowiedział mi że nie wcześniej niż za dwa lata. Co wy na to!! Czyli
w momencie jak będzie kończył im się trzy letni okres gwarancji – lub może
nawet się w tym czasie nie wyrobią.
Obserwuj wątek
    • zzbryczek Re: Gwarancja i rękojmia Developera 12.04.07, 08:33
      Moim zdaniem nie może tak Ci odpowiedzieć :/
      Twoje miejsce jest niepełnowartościowe i skoro nie chcą usterki (do której
      zresztą się przyznali)usunąć to nie wiem czemu masz płacić za użytkowanie.
      Od inwestora ciężko jest coś wyegzekwować po zakończeniu inwestycji, musisz ich
      zasypywać pismami. Powodzenia.
      • zzola Re: Gwarancja i rękojmia Developera 13.04.07, 12:44
        Jeżeli zauwazycie jakies wady, usterki i inne nieprawidłowości budynku lub jego
        najbliższego otoczenia / posesji / należy pisemnie zgłosić to jako wadę z
        żadaniem jej usunięcia. W tymże pismie, adresowanym na adres dewelopera a nie
        jakiegoś Abramczyka , nalezy określić termin w jakim oczekujecie na zajęcie w
        opisanej sprawie stanowiska. A to min po to aby nie czekać miesiącami. Jeżeli
        brak będzie w wyznaczonym terminie odpowiedzi, należy wysłać jeszcze jedno
        pismo przypominające o poprzednim i ponaglające do odpowiedzi także w
        określonym przez was terminie. Pisma wysyłamy poleconym, zachowując kopie wraz
        z dowodem nadania. Jeżeli nadal będzie brak reakcji, nalezy szybko udać się do
        UOKiK. Tam poradzą co dalej. Nalezy pamiętać, że deweloper mając wizję dużych
        wydatków związanych z usunięciem wady będzie wszystko robił aby problem
        zminimalizować, oddalić, udac że to nie on itp. Dlatego nie ma sensu w tej
        sprawie rozmawiać telefonicznie z Abramczykiem bo nie od niego kupowaliście
        mieszkanie! Czas na skuteczną reklamację to 3 lata licząc od daty pokwitowania
        kluczy do lokalu. Pamiętać także należy aby zauważoną wadę zgłosić bez zwłoki
        tzn zaraz po jej zauważeniu, co w praktyce oznacza np nie dłużej jak miesiąc. I
        jeszcze jedno: nie do was nalezy definiowanie czy ustalanie przyczyn np
        niesprawności jakiegoś elementu wyposażenia budynku. Wy stwierdzacie np że
        wentylacja działa nieprawidłowo, zamiast wywiewać nawiewa powietrze zewnętrzne.
        I tyle / problem wentylacji pojawi się wam zimą /. Tak samo przenikanie kanałem
        wentylacyjnym zapachów sąsiada. Nie bawcie się w wyjasniania, nie przyjmujcie
        też wyjaśnień typu : ,,jest zgodnie z projektem,, ponieważ wentylacja nie może
        słuzyc do nawaniania waszego mieszkania zapachami sąsiedzkich kuchni.
        • markadek Re: Gwarancja i rękojmia Developera 16.04.07, 17:12
          witam!
          Ja będę już w przyszłym tygodniu zgłaszał wadę tarasu. Wada była zaznaczona już
          w protokole odbioru. Chodzi o to, że źle wylano szlichtę i schodzi warstwami.
          Jeżeli nie wyznaczą mi po dwukrotnym wezwaniu bliskiego terminu na usunięcie
          tej wady, to mam zamiar wystąpić do sądu o nakazanie usunięcia tej wady, a
          jeśli tego nie zrobią to o usunięcie tej wady na koszt developera, za
          jednoczesnym zabiezpieczeniem kosztów tego usunięcia. Zobaczymy :)
          • zzola Re: Gwarancja i rękojmia Developera 16.04.07, 19:13
            najprawdopodobniej taras jest w całości wadliwie wykonany.Zgłos ten fakt na
            piśmie / za potwierdzeniem odbioru / wyznaczając termin na ustosunkowanie się
            dewelopera. Jakieś 2 tygodnie. Jesli po tym terminie nic się nie będzie działo,
            wyznacz kolejny. Sad musi mieć podstawę do stwierdzenia że deweloper nie
            reaguje lub odmawia uznania wady itp. Osobiście radże ci znależć rzeczoznawcę
            aby stwierdził jaki jest w rzeczywistości zakres wady. Jesli tego nie będzie
            zasmaruja szlichtę tak aby ze trzy lata wytrzymała a potem to już będziesz
            musiał na własny koszt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka