Dodaj do ulubionych

Trzeba zmniejszyć koszty firm

IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.09, 22:12
ten artykuł powinien mieć raczej tytuł "wywiad z betonem".
Obserwuj wątek
    • Gość: mick piramidka finansowa IP: *.komster.pl 26.09.09, 00:12
      "Nasz system ubezpieczeń jest tak skonstruowany, że wypłatę tych
      świadczeń finansujemy z tego, co na bieżąco wpływa do kasy ZUS.
      Czyli ze składek pracowników i przedsiębiorców, którzy uczciwie je
      płacą.

Będziemy musieli podnieść wysokość składek emerytalno-rentowych.
      Zapewniam, odczuje to każdy podatnik. "

Typowa piramidka finansowa - przed ktrymi wszyscy ostrzegaja -
      CIekawe kiedy upadnie
      • Gość: AntyZUS Jeremi na emeryturę IP: *.chello.pl 26.09.09, 00:57
        nic mądrego już nie wymyślisz

i odwal się od mojej kasy
        • parazyd Morda.. ty moja, 26.09.09, 18:30
          nie wydurniaj się na starość! Nasz ZUS i KRUS jak i fiskus to pospolita mafia.
          To zdroworozsądkowy i moralny obowiązek każdego wpłacać tam jak najmniej. A
          obowiązek polityków - zreformować wreszcie ten skansen komunizmu.
          • Gość: leo Re: Morda.. ty moja, IP: 85.222.87.* 26.09.09, 19:43
            I taka qu..rwa zusowska ma czelność oskarżać kogoś o złodziejstwo, jak sam i jego je..bany ZUS okrada pracujących żeby utrzymywać siebie i całą grandę nierobów i 40 letnich emerytów
            • szarak_44 A gdzie prawa tych, co płacą ??? 26.09.09, 20:20
              Skoro gromy płyną na tych co unikają, to może ktoś by się
              zinteresował, tymi, którzy płacąc nie otrzymują nawet podstawowych
              świadczeń, gdy przyjdzie potrzeba :/

---
              Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas
              Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami.
              Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami...
              Jesteśmy Słowianie !

• poborowy102 Re: A gdzie prawa tych, co płacą ??? 26.09.09, 20:32
                państwo to największy złodziej.
                • Gość: miś jakie porównanie do tramwaju? tramwajem mogę nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 21:13
                  jechać, zus muszę płacić czy mi się to podoba, czy nie.
                  • Gość: Tomek Re: jakie porównanie do tramwaju? tramwajem mogę IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 27.09.09, 00:39
                    1. Spójrzmy na to tak: ktoś jedzie tramwajem bez biletu. Jest cwaniakiem czy
                    złodziejem? Moim zdaniem jest złodziejem! Tak samo jest tutaj.

No nie do końca tak samo. Jak się decyduję na jazdę cudzym tramwajem, to
                    chętnie zapłacę uzgodnioną opłatę za przejazd. Jak prowadzę własną
                    działalność, to nie chcę płacić komuś obowiązkowej opłaty za ochronę.

2. Przykro mi bardzo, że Polacy są oszustami w skali większej niż obywatele
                    innych krajów Unii. Przykro mi, że są twórczy w wyszukiwaniu luk w prawie.

Proszę się zdecydować - są oszustami, czy też działają zgodnie z prawem?

3. Czy ci przedsiębiorcy, którzy teraz oszczędzają kilkaset złotych, mają
                    świadomość, że z ZUS na starość nie dostaną żadnej emerytury? Moim zdaniem nie
                    mają tej świadomości.

Myli się Pan, myślę że jednak interesują się własną sytuacją finansową.

4. Jeśli ludzie masowo zaczną uciekać z polskiego systemu ubezpieczeń, to
                    skąd weźmiemy pieniądze na wypłatę emerytur i rent? Nasz system ubezpieczeń jest
                    tak skonstruowany, że wypłatę tych świadczeń finansujemy z tego, co na bieżąco
                    wpływa do kasy ZUS. Czyli ze składek pracowników i przedsiębiorców, którzy
                    uczciwie je płacą.

A za chwilę:

Obecnie każdy na emeryturze dostanie dokładnie tyle, ile sobie uzbierał na
                    osobistych kontach emerytalnych.

No to jak w końcu, te pieniądze są zbierane na osobistych kontach, czy też są z
                    nich spłacani poprzedni inwestorzy?
                    • Gość: ajmax Porównanie z tramwajem słuszne, tylko wnioski złe. IP: *.aster.pl 27.09.09, 08:16
                      Pan Mordasewicz słusznie porównał ZUS do tramwaju, tylko wyciągnął
                      odwrotne wnioski. Jeżeli porówna się ZUS do tramwaju, to powinno być
                      tak, że jak do tego tramwaju wsiadamy, to motorniczy nam płaci. Tak
                      działa ZUS. Człowiek robi coś dla kogoś i jeszcze musi płacić.
                      Jeżeli w tym modelu ktoś jedzie bez bileu, to nie okrada
                      motorniczego. W tym konkretnym przypadku możemy mówić, że motorniczy
                      to złodziej, bo nie płaci. Jakoś nie przekonuje mnie ten przykład
                      przełożenia działań ZUS na jazdę tramwajem, a wręcz ilustruje i
                      potwierdza rację tych, którzy ZUS'u nie płacą.
                      • Gość: AS I kto tu fikcyjnie pracuje? IP: *.anonymouse.org 27.09.09, 10:56
                        Fikcyjnie to pracuje pan Mordasewicz w Radzie Nadzorczej ZUS, bo nie
                        ma zielonego pojęcia, ile wynosi składka zdrowotna dla
                        przedsiębiorców(150zł? 224.24zł!) Wyrażając pogląd, że jak ktoś
                        fikcyjnie pracuje, to jest złodziejem, złodziejem nazywa sam siebie.
                        • Gość: pol ZUS to też złodziej.Państwowy. Pracuję na etacie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 11:29
                          mam działalność, jestem ubezpieczony na zdrowie prywatnie.
                          1. Płacę pełną składkę z etatu
                          2. Płacę podatek za ubezpieczenie prywatne (bo to niby dochód)
                          3. Płace składkę zdrowotną z działalności- a niby dlaczego? czasem nie mam z
                          niej żadnego dochodu.
                          • Gość: piteraasa glupszego zdania nie slyszalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 12:27
                            oni sa naprawde tacy głupi czy tylko udają ?
                            skoro ludzie uciekaja przed ZUS zagranice bo za wysokie skladki
                            to oni
                            "Będziemy musieli podnieść wysokość składek emerytalno-rentowych"

przecież wtedy jeszcze wiecej ludzi ucieknie z ZUS i co znowu podniosą składki ?

• manhu Re: glupszego zdania nie slyszalem 27.09.09, 12:51
                              A czemu nie? Z akcyzą robią podobnie.

Zaś Morda-siewicz to komuch, jakim prawem bezmyślnie śmie oskarżać o złodziejstwo?
                              Sprawa jest prosta: jeśli ktoś nie płaci składek lub płaci małe to dostanie zerową lub małą (minimalną) emeryturę!!!

To nie tak jak inny komuch napisał o jeździe bez biletu, to jest jak z ubezpieczeniem od kradzieży samochodu: jeśli się nie ubezpieczę to jak ukradną to nic nie dostanę! Nieubezpieczenie się nie jest kradzieżą! Natomiast przymusowe ubezpieczenie jest kradzieżą!
                              • Gość: ronin Bezczelny sku...n ! ! ! IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.09, 13:31

Zgadam się źe obowiązkowe ubezpieczenie to złodziejstwo, bo to tak samo jak opłacanie haraczu. A jakie to niby świadczenia mamy z tego zusu ? ? Co do tego że każdy odkłada na własną emeryturę to kompletna bzdura! Jeśli tak jest to dlaczego nie wypłacają co do grosza tych pieniędzy co je odkładasz? No i jeszcze pozostaje jedna sprawa... co będzie jak system padnie lub będzie jak w państwach bałtyckich? a nie jest to niemożliwe przecież! też dostanę te swoje pieniądze? wątpię... i wtedy Morda powie o sobie złodziej czy oszust? też wątpię! Bezczelny sku..n i tyle w tym temacie.

P.S.
                                A może ktoś pamięta za co wyleciał z PO? może za jazdę bez biletu...

• Gość: Slowianin Nie jest s...synem, on jest zydem a to 100 razy IP: *.chello.pl 27.09.09, 14:14
                                  gorsze.
                                  JA ZAPYTAM CZYM JEST ZUS? I GDZIE SA MOJE PIENIADZE KTORE ODKLADAM
                                  JUZ 30 LAT. NIE W KIESZENI CZLONKA RADY NADZORCZEJ MORDASIEWICZA?
                                  Moze rok '68 trzeba powtorzyc?
                                  • Gość: ded Re: Nie jest s...synem, on jest zydem a to 100 ra IP: *.ecatel.net 31.01.13, 13:44
                                    zwolnic 50% urzedasaów i od razu pkb wzrosnie, niestety bezrobocie tez bo kto bedzie chciał ich zatrudnic ja na pewno nie
                      • Gość: MisMis MORDA sewicz - dokąd jedzie ten gramwaj?? IP: *.multimo.pl 27.09.09, 22:28
                        że tak już pytał jeden co to napisał.
                    • Gość: Inny Tomek Re: jakie porównanie do tramwaju? tramwajem mogę IP: *.ghnet.pl 27.09.09, 11:48
                      Świetny komentarz.

Ja jeszcze dodam komentarz do tego fragmentu:

"Obecnie każdy na emeryturze dostanie dokładnie tyle, ile sobie uzbierał na
                      osobistych kontach emerytalnych."

To jest dopiero złodziejstwo. Przecież wpłacić te pieniądze do Zakładu
                      Utylizacji Składki to jak schować do materaca. A przecież jakbym dostał te
                      pieniądze do ręki, to mogę je zainwestować i odzyskać choćby % inflacji, jeśli
                      nie zarobić więcej. Przez te wszystkie lata oddawania kontrybucji pieniądze te
                      byłyby przecież niemałe.
                      • Gość: klakier Re: jakie porównanie do tramwaju? tramwajem mogę IP: *.nyc.res.rr.com 02.11.11, 06:53
                        Racja ! Gdyby każdy zamiast płacić ZUS kupił przy każdej wypłacie 1 dębową deskę a sprzedał drewno w momencie przejścia na emeryturę to by miał nie tylko pieniądze do końca życia i jeszcze materiał na trumnę.
                    • rekin761 Re: jakie porównanie do tramwaju? tramwajem mogę 28.09.09, 09:13
                      racja, to właśnie zus i panstwo są złodziejami, płacimy tyle lat składki i co z tego mamy? emerturę 1000 zł , brak dróg, brak ochrony zdrowia, szkolnictwo na poziomie 0 itd, więc każdy kombinuje jak może bo na panstwo i zus nie liczymy!dlaczego za moje pieniądze idzie kasa na górników i innych 30 letnich emerytów, CZY ONI SOBIE ODŁOŻYLI NA SWOIM KONCIE TYLE ABY MIEĆ EMERYTURY PO 3000 PO 25 LATACH PRACY? CZYLI ZUS ZABIERA MOJE PIENIĄDZE!dlaczego np murarz po 40 latach pracy ma 1000 zł a górnik po 25 latach ma 3000?
                      PANIE MORDASIEWICZ TO JEST WŁASNIE KRADZIEŻ!!!KRADZIEŻ MOICH I TEGO MURARZA PIENIĘDZY!!!
                • erroid Re: A gdzie prawa tych, co płacą ??? 26.09.09, 21:14
                  zus - zaplac, ukleknij, spier...

prowadze mala firme, czasem zdarzy mi sie spoznic z zusem, bo czasem sa slabsze
                  miesiace, za okres kiedy zalegam z zusem nie przysluguje mi oczywiscie
                  ubezpieczenie zdrowotne, jezeli cos mi sie stanie nie mam co liczyc na sluzbe
                  zdrowia - oczywiscie za ten okres w ktorym z zusem zalegalem i tak musze uiscic
                  oplate - co z tego ze w tym przypadku place za nic... do tej pory placilem troch
                  ponad 300,- jak jest koniunktura to jeszcze dochodzi podatek, jak sa suche
                  miesiace to takze jest to kwota do zaakceptowania, ale za dwa miesiace konczy mi
                  sie znizka na zus i nie widzi mi sie placic 850,- nawet jak nie zarobie
                  grosza... zastanawiam sie nad zawieszeniem dzialalnosci do czasu znalezienia
                  pracy na 1/n etatu, eh...
                  • Gość: kulamżółwia Re: A gdzie prawa tych, co płacą ??? IP: *.xdsl.centertel.pl 26.09.09, 21:37
                    był taki pomysł żeby z każdej prywatyzacyjnej transakcji odkładać
                    procent na kapitał emerytalny. Korzystnie obracany + dobre
                    zarządzanie Zusem lub tym co by go zastąpiło(Lesław Gajek miał górkę
                    finansową zusu), i może wróciłyby te pieniążki przez lata zabierane
                    pracownikom na ZUS i potem ukradzione
                    • ojojoj1 Złodziej okradł złodzieja? 26.09.09, 23:10
                      Jak dobrze rozumiem tego człowieczka, to ma pretensje, że drobni
                      złodziejaszkowie okradają capo di tutti capi złodziei.
                      • Gość: ciekawe Składka zdrowotna to od dawna PONAD 200zł IP: 94.254.204.* 26.09.09, 23:19
                        Ciekawe że pan Mordasewicz płaci ok 150. Tyle to było kilka lat temu. G...o wie ile płaci i g...o się zna na ZUSie.
                        • Gość: antyZUS Re: Składka zdrowotna to od dawna PONAD 200zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 23:02
                          no na ZUSie to nikt sie nie zna
                          - taki system -

bo tego g-o-w-n-a nie da sie rozumem objac
                          dlatego ten syf nie dziala

i Morda m-o-r-d-e drze:
                          lapac zlodzieja krzyczy zlodziej...

rowniez wychodze z tego syfu
                          bo nie chce mi sie placic za cos z czego
                          g-o-w-n-o mam i g-o-w-n-o miec bede...

jak mialem 2krotnie zapalenie pluc w piatek i ledwo chodzilem
                          to po wizycie w przychodni i tekscie ze lekarz przyjmie mnie w srode
                          p-i-e-r-d-o-l-e system

leki mialem w ciagu 10minut za kase
                          a L4 to moge sie podetrzec

• wasik79 Re: A gdzie prawa tych, co płacą ??? 28.01.13, 01:18
                    Przykro czytać, co ZUS robi z ciężko pracującymi przedsiębiorcami. Takich historii jest całe mnóstwo.
          • Gość: tomekjot Za 15 -20 lat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.09.09, 09:22
            te cwaniaczki z szarej strefy będa płakać, że panstwo im nie zapewnia godziwej emerytury, a ich mamusi i tatusiwoi zapewniało.

Oj beda dziadować na starość
            • Gość: łobywatel Re: Za 15 -20 lat IP: 217.149.242.* 27.09.09, 12:07

> te cwaniaczki z szarej strefy będa płakać, że panstwo im nie zapewnia godziwej
              > emerytury, a ich mamusi i tatusiwoi zapewniało.
              >
              > Oj beda dziadować na starość

niestety, ale z ZUSowską emeryturą też będą dziadować.
            • maruda.r Re: Za 15 -20 lat 28.09.09, 02:31
              Gość portalu: tomekjot napisał(a):

> te cwaniaczki z szarej strefy będa płakać, że panstwo im nie zapewnia godziwej
              > emerytury, a ich mamusi i tatusiwoi zapewniało.
              >
              > Oj beda dziadować na starość

Niedawno ktoś tu podał, że płacą w tej chwili 850 zł do ZUS-u może liczyć na 600
              zł emerytury.

Skoro dziadowanie drobnego przedsiębiorcy na emeryturze jest prawie pewne, to po
              co się teraz szarpać?

• 1410_tenrok jedyny złodziej, którego znam, to mordasewicz! 26.09.09, 23:58
          przecież własnie on ukradł moje pieniądze! Podobno, pieniądze, które składamy na
          OFE miały zostac nam/naszym spadkobiercom wypłacone, ale ta szuja mordasewicz
          uznał, że należy nam te pieniądze ukrasc.
          ZUS buduje sobie siedziby za nasze pieniądze! Zus pobiera skandalicznie wysokie
          prowizje od przelewów na NFZ!
          Ten kto nie płaci na zus robi mądrze, albowiem po co nam kolejny podatek? A z
          Zusu i tak nie będziemy mieli nic, oprócz suchego chleba i nedznego serka.........
        • Gość: Jaga Re: Jeremi na emeryturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.12, 13:17
          Jeremi nie pójdzie na emeryturę, bo on bierze ogromną kasę za to swoje gadanie, za które nie ponosi żądnej odpowiedzialności! Kto by zostawił taką robotę!? Tak jak mordasiewicz to ja mogłabym się zatrudnić dożywotnio!
        • dzid52 Re: Jeremi na emeryturę 30.01.13, 12:30
          Jaka twoja kasa??? za PRL zarabiałęś 50 dolców.. to oblicz ile odłożyłeś na swoją emeryturę..
      • Gość: samozatrudniony Re: piramidka finansowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:50
        > Będziemy musieli podnieść wysokość składek emerytalno-rentowych.
        > Zapewniam, odczuje to każdy podatnik. "

Hehe, czyli jak zwykle dokopać uczciwym. A może by tak obniżyć ZUS
        chocby do 500 PLN, żeby ci, którzy uciekli, mogli wrócić? Ja,
        niestety, płacę cały haracz, bo dopiero niedawno dowiedziałem się o
        możliwości jego uniknięcia. Ale jeśli morda i jego banda w przyszłym
        roku podniesie tę stawkę chociaż o 10 PLN, idę w szarą strefę i
        goowno będą z tego mieć. Podejrzewam, że setki tysięcy innych
        zrobią tak samo. Tylko z czego wtedy morda yebana będzie żyła? Bo
        jak nikt nie będzie wpłacał do ZUS, to nawet rada nadzorcza się nie
        wyżywi.
        • Gość: Macho Re: piramidka finansowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:20
          Dokładnie. Już dawno powinno się wymyślić coś na kształt "pół-ZUSu" czy nawet
          "ćwierć-ZUSu" dla tych których biznesy są maleńkie lub małe. Liczy się przecież
          to, by płynęły składki, a niekoniecznie ich wysokość.
      • Gość: mm Re: piramidka finansowa IP: *.mlyniec.gda.pl 26.09.09, 21:49
        > Typowa piramidka finansowa - przed ktrymi wszyscy ostrzegaja -
        > CIekawe kiedy upadnie

nigdy, bo zostanie podniesiony wiek emerytalny do 70 lat i polowa przyszlych
        emerytow nie dozyje a za kilkanascie lat jak wszyscy beda rozliczani wg nowego
        sposobu (1 i 2 filar) problem teoretycznie sam sie rozwiaze
      • w.s3 Re: piramidka finansowa 27.09.09, 08:45
        Piramida nie upadnie bo jest dofinansowana z państwowej kasy.
        Na moim osobistym koncie powinno być 420tys zł oszczędności nie
        licząc odsetek.Przez całe pracujące życie byłem 12 dni na zwolnieniu
        lekarskim.Jeżeli choruję to od 18tej w piątek do 7,30 w
        poniedziałek.Kto roztrwonił moje oszczędności?
    • maruda.r Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 04:28

"- Spójrzmy na to tak: ktoś jedzie tramwajem bez biletu. Jest cwaniakiem czy
      złodziejem? Moim zdaniem jest złodziejem! Tak samo jest tutaj. Ludzie, którzy
      unikają płacenia ZUS, nie są cwaniakami, tylko zwykłymi złodziejami."

Analogia zupełnie nietrafiona. Bo ów człowiek nie jedzie tramwajem, tylko
      własnym rowerem. A Mordasewicz żąda, by nawet jeżdżąc rowerem płacił za
      tramwaj. Ba! Ma płacić za tramwaj nawet wtedy, gdy tramwaj stoi zepsuty w
      zajezdni.

Mordasewicz od lat ma przyklejony tyłek do stołka i zupełnie stracił kontakt z
      rzeczywistością. Rzesza drobnych biznesmenów to nie są jacyś krezusi, ale
      ludzie, którzy wiążą koniec z końcem dzięki sprzedaży pietruszki, usług
      hydraulicznych, szewskich czy fryzjerskich. Dla nich zebranie 850 zł
      miesięcznie bywa poważnym problemem. Nie mogą ot tak sobie pójść pod
      kancelarię i spalić kilku opon, bo w przeciwieństwie do etatowych związkowców
      nikt im za to nie zapłaci. Korzystanie z usług służby zdrowia jest całkowitą
      fikcją. Dla tych ludzi z pójścia na L4 nic nie wynika, bo tracą dochód i
      klientów. Jeżeli chodzą do lekarza, to po to, by się leczyć, a nie bumelować.
      I wobec tych ludzi wszelkie usługi ZUS-owskie są tak dalece restrykcyjne,
      kłopotliwe i upokarzające, że szukają innych rozwiązań.

• oloros Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 09:14
        kladnie tak mialem napisac
        Pan Morda... zapomina ze ludzie ucza sie od panstwa
        i jego urzednikow ktorzy w tym systemie sa wlasciwa grupa przestepcza
        a juz opowiadanie ze na starosc ZuS bedzie im placil jest chyba jakims
        ponurym dowcipem - jezeli jeszcze w ogole bedzie istnial to raz a jak
        juz bedzie palcil to wzbudza w kazdyn z nas gorzki smiech
        czyta sie to jak wywaid z kierownikiem finansowym niskiego szczebla w
        PZPR
        • Gość: Krauze Cham Morda, a nie 'pan' Morda. IP: 89.174.216.* 26.09.09, 18:42
          .
        • Gość: fajfus Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było IP: 77.255.254.* 26.09.09, 20:15
          Goopi c....j
          Jestem zatrudniony "na umowę o pracę" od mojej zupelnie przyzwoitej pensji idzie
          na zusik skladka.
          Dodatkowo prowadze wlasna dzialalnosc, i musze placic zdrowotne.
          Rocznie wychodzi tego sumarycznie, zupelnie zacna kwota.
          ROk temu polamalem sobie nogę, zaraz nad stawem skokowym, nfz zaproponowal mi
          gips,i zadnej pewnosci, ze poworce do aktywnego, sportowego trybu zycia.
          Musialem wiec wylozyc 14 tys na operacje w prywatnej klinice.
          W doopie to mam.
          Mordo kmiocie...wez sie w garsc i zejdz na ziemie.
      • Gość: J-k Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 16:21
        Pan Mordasewicz prawdopodobnie nie ma o tym pojęcia, bo on reprezentuje interesy
        dużego i średniego biznesu, a nie drobnych kupców, rzemieślników i usługodawców.
        A składka zdrowotna wynosi obecnie 224,24 PLN. 150 złotych płaciło się w 2004
        roku! Pięć lat temu.
        • agata789 Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 18:14
          Morda-coś-tam reprezentuje interesy organizacji przestępczej o
          nazwie ZUS, ponieważ co jako ch..., przepraszam, członek rady
          nadzorczej, dostaje od nich dużą kasę.
      • zawirowany Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 17:55
        Brawo , popieram twoją wypowiedź w całej rozciągłości. To przez takich dupków
        jak Jaremi my musimy robić różne wolty. Może on by się wziął za pracę a nie
        rżnął głupa.
      • agata789 Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 18:09
        >Nie mogą ot tak sobie pójść pod
        > kancelarię i spalić kilku opon, bo w przeciwieństwie do etatowych
        związkowców
        > nikt im za to nie zapłaci.

I dlatego małe firmy są chyba najbardziej prześladowaną i okradaną
        grupą w tym kraju. Nie wiem, czy nie powinniśmy jednak się jakoś
        zorganizować. Do takich jak ten morda-coś-tam nie przemawiają żadne
        cywilizowane argumenty. Do nich trzeba z dynamitem.
      • klip-klap ciekawe kiedy ktos pozwie tego 26.09.09, 19:44
        pomawiacza za okreslanie ludzi legalnie obnizajacych haracz "zlodziejami".
        Zasluzyl klamczuszek.
      • karim1972 Re: Tak durnego wywiadu już dawno nie było 26.09.09, 23:48
        Dokladnie, a na dodatek zarowno w ZUSie, jak i US sa traktowani z
        gory, jak potencjalni zlodzieje, albo nawet nie potencjalni przez
        biurwy, ktowre z tych ludzi pieniedzy maja pensje!!!!!!!!! Gdzie tu
        jest logika???
        Inna rzecz: na Zachodzie juz dawno wykomobinowali, ze to wlasnie
        tacy drobni i sredni przedsiebiorcy rozkrecaja gospodarke, i
        ulatwiaja takim ludziom zycie jak moga. Dla polskiego rzadu to za
        trudne.... Minelo 20 lat, a oni wciaz sie nie nauczyli. Trzeba
        placic na KRUS i na gornikow i na policjantow, i na zolnierzy i na
        zlodzieji z rzadu i tzw. parlamentu.
      • lahdaan Argument o emeryturze 27.09.09, 11:13
        To kolejny "kula w płot" p. Mordasiewicza. Ta ok 400 zł różnica między "polskim"
        a "zagranicznym" ubezpieczeniem, przeważnie jest przeznaczana WŁASNĄ EMERYTURĘ.
        I te pieniądze nie leżą na jakimś zakurzonym koncie bankowym - jak w przypadku
        ZUS - lecz są pomnażane za pomocą funduszy inwestycyjnych. Dzięki temu, ci
        "złodzieje polskiego systemu ubezpieczeń" na starość będą się śmiać p.
        Mordasiewiczowi w twarz, wygrzewając swoje starcze bóle na plażach tropikalnych
        wysp.
    • Gość: tol Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 10:18
      Nie! to państowo jest złodziejem bo mnie okrada z 900 zł,i zmusza
      mnie bo jeżeli nie zapłacę to nie dostanę zaświadczenia o
      niezaleganiu ze składkami, które jest potrzebne do przetargu.A w
      zamian będe miał 400zł emerytury!!W panstwach UNI nie ma złodzieji
      ZUSÓW w Irlandi w porównaniu z polską symboliczna kwota pobierana z
      pensji idzie na konto pracownika a nasze składki idą na budowane
      gmaszyska i na wszystkich tych złodzieji, którzy tym zarządzają
      łącznie z wszystkimi pracownikami, którzy biorą tyle pieniędzy za
      nic!! Proszę policzyć gmaszyska zusów i tych nierobów.Tam są
      pieniądze na godziwe emerytury. Zlikwidować zusy a wtedy nikt nikogo
      nie będzie okradał panie mondralo!A co do służy zdrowia to chodzę
      prywatnie i płacę z własnej kieszeni i płacąc na swoje konto składkę
      900 zł państwo polskie nie musiałoby troszczyć się o moją emeryture.
    • oloros Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 11:22
      a poza tym niech sie juz pan Prezes tak nie troszczy o nasze zdrowie
      jak zachoruje to mam czym zaplacic ale niech pan bedzie pewny ze nie
      polskim szpitalom i lekarzom
      po takim wywiadzie czlonka rady nadzorczej tego czolowego
      socjalistycznego oszusta powinni Pana prerzesa z honorami
      wyprowadzic z Lewiatana
      a juz po przeczytaniu tych wypocin wielu przedsiebiorcow zrozumie
      czym jest ZUs i chyba cieniutko skoro juz do Prokuratora apeluje
      to by sie zgadzalo - jak komunie nie szlo zupelnie wtedy tylko w
      ZOMO byla nadzieja
      i wie Pan Panie Prezesie my sie juz prokuratury nie boimy -
      w ogole nie wiem czy Pan rozumie jak wiele firm nie jest juz
      zarejestrowana w Polsce - czy cos Pan zrozumial czy dalej ple ie bez
      sensu?
      • Gość: bartekpawel Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.pol-net.pabianice.pl 26.09.09, 17:56
        > a poza tym niech sie juz pan Prezes tak nie troszczy o nasze zdrowie
        > jak zachoruje to mam czym zaplacic ale niech pan bedzie pewny ze nie
        > polskim szpitalom i lekarzom

taa, zwłąszcza jak trafisz na oiom, gdzie doba kosztuje przynajmniej kilkanaście
        tysięcy złotych...
        • Gość: aa Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:24
          czytaj dokladnie, jak trafi na OIOM to zaplaci za niego ZUS
          angielski badz litewski
        • Gość: przedsiebiorca Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.multi-play.net.pl 26.09.09, 18:32
          zastanów się, 220 zł zdrowotnego gdybym płacił prywatnie co miesiąc na
          ubezpieczenie (analogiczne w PZU niecałe 100 (do kwoty 200tyś euro) chyba) to by
          lekarz codziennie poślady ściskał żebym jak najdłużej w szpitalu został,
          szczerze to wole zdychać niż łaskawie czekać na śmierć w poczekalni,

wyleczyłem się z ZUSu bo zachorowałem ciężko, zadzwoniłem do przychodni i
          usłyszałem że "mojego" lekarza dziś nie ma i mogę się zarejestrować na następny
          tydzień !!!!!, wieczorem czułem się tragicznie zadzwoniłem na pogotowie
          usłyszałem że mogą być za godzinę..., zadzwoniłem do prywatnej przychodni, facet
          przyjechał w 10 min, dostałem Tramal i parę innych leków dwie wizyty i mogłem
          dalej pracować całość kosztowała mnie niecałe 400 stówy

a jak się spóźnię s jedna składką to muszę napisać pismo z prośba o przedłożenie
          terminu płatności bo inaczej nie mam prawa do świadczeń przez pół roku

teraz płace jak chce i mam w głęboko w dupie, powtarzam w D U P I E ... Zakład
          Ubezpieczeń Społecznych...

pozdrawiam wszystkich mikro i małych przedsiębiorców
          • Gość: Macho Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:37
            PO wyczuwa chyba sprawę forsując prywatyzację opieki. W praktyce i tak każdy kto
            ma pieniądze dopóki nie potrzebuje iść do szpitala, leczy się prywatnie i płaci
            za leki 100%. Dla NFZ miód. Tylko Morda chce komuny dla wszystkich.
    • Gość: Yantosh Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 26.09.09, 11:35
      Najpierw pan prezes mówi, że system jest nieuczciwy a potem wyzywa od oszustów
      ludzi, którzy próbują z tym systemem walczyć,
      a że nie kojarzy rzeczywistości: choćby nie wie ile wynosi składka zdrowotna,
      którą płacisz, gdy pracujesz na emeryturze, choć nic ci z tego nie przybywa,
      czyli: następne oszustwo.
    • Gość: ja Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.09.09, 12:11
      "Przykro mi, że są twórczy w wyszukiwaniu luk w prawie. " - przykro mi, ze
      jakosc polskiego prawa jest tak slaba...
    • Gość: K Coś mi tu nie gra... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.09.09, 15:46
      Może się nie znam, ale coś mi tu nie gra...
      Po pierwsze - czy przypadkiem, jeżeli ktoś nie płaci składek ZUS to nawet jak
      trafi do szpitala, to nie będzie musiał zwracać kosztów pobytu i leczenia?
      Po drugie - czy ten pan przypadkiem nie przyznał właśnie publicznie, że ZUS
      funkcjonuje na zasadzie przekrętu typu "piramida"?
      • Gość: Freelanserka Re: Coś mi tu nie gra... IP: *.lukman.pl 26.09.09, 16:22
        Od lat nie płacę na ZUS, nie korzystam i nie chcę korzystać z zabezpieczeń, jakie mi oferuje - ani zdrowotnych ani emerytalnych.

Największym oszustwem w tym biznesie jest zmuszanie mnie do udziału w utrzymywaniu Zakładu.
        Wszystko inne to konsekwencja tego przymusu.
        Rozumiem dobrowolność ubezpieczeń i nie mam nic przeciwko firmom, które z takowych żyją.

_____Dopóki mam wybór:

- samodzielnie dbać o swoje zdrowie, czy za dość wysokie składki zwalić to na pożal-się-boże-lekarzy-z-przychodni,

- czekać na pożal-się-boże zabezpieczenie emerytalne, czy w formie wybranej przez siebie zabezpieczyć się inaczej (licząc się i ponosząc ewentualne ryzyko błędu),

_____powtarzam - dopóki mam wybór, jest OK.

Zmuszanie administracyjne do składek ubezpieczeniowych (bez żadnej gwarancji na godną emeryturę czy godne leczenie) i ubliżanie od oszustów mi absolutnie nie odpowiada.
        Ja wychodzę.
        • Gość: samozatrudniony Re: Coś mi tu nie gra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:28
          Robisz na umowy o dzieło? To uważaj, bo qoorwy i sqsyny ze skarbówki
          mogą Cię pozwać do sądu i ZMUSIĆ do założenia "firmy"! Takie
          przypadki były ostatnio.
          • Gość: Macho Re: Coś mi tu nie gra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:24
            To Freelance zarejestruje działalność za granicą i tam będzie płacić składki -
            prawdziwe, nie fikcyjne i ZUS ze Skarbkiem mogą jej naskoczyć.
    • Gość: Irys Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 16:59
      Skoro pan Mordasewicz dostał się do rady nadzorczej ZUSu i miał reprezentować
      wszystkich pracodawców jak i rzemieślników w walce o lepsze nasze emerytury i
      być tym który naprawdę zmienił cały system na lepszy,to niestety nie sprostał
      zadaniu.I szkoda aby brał dalej niezłą kasę za udział w tym cyrku co się zwie
      ZUS.Nazwał tych którzy omijają złodziejskie praktyki ZUS złodziejami.To mam
      pytanie jako rzemieślnik po co ja płacę pieniądze na fundusz pracy skoro nie
      mam prawa do zasiłku dla bezrobotnych.A utrzymywać nierobów nie mam ochoty.Czy
      ktoś w urzędach pracy zweryfikował ilu jest wiecznych bezrobotnych?Wiem że
      tego nikt nie weryfikuje.Panie Mordasewicz pora walnąć się w pierś i
      powiedzieć sobie i innym swoim kolesiom z Lewiatana niestety nie podołałem w
      reformowaniu tej "pijawki" i odejść z godnością zanim tą instytucje zlicytują
      komornicy.Pora skończyć z tą farsą jaką jest ZUS.Panowie politycy więcej
      odwagi i pokażcie że można tą instytucje szybko z reformować.Inaczej stracicie
      nasze poparcie przy następnych wyborach.
      • agata789 Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 18:11
        > Skoro pan Mordasewicz dostał się do rady nadzorczej ZUSu i miał
        reprezentować
        > wszystkich pracodawców jak i rzemieślników w walce o lepsze nasze
        emerytury

Jeżeli bierze kasę od ZUS (a podejrzewam, że bierze dużo), to nie
        może reprezentować interesów tych, którzy na ZUS płacą. To
        nielogiczne.
    • Gość: asd Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:20
      Mordasewicz, zamiast walczyć o obniżenie ZUSu i umożliwić PRZEŻYCIE
      drobnym przedsiębiorcom, włazi w doopę rządowi.
      • Gość: Łoś_bimbacz Mordka w Zusie:))) IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.09, 17:29
        ubawiłem się i dostałem zajadów ze śmiechu. Kreatura, która całe
        lata zwalczała prawa pracownicze i wielbiła neoliberalizm nagle
        dostała się do rady nadzorczej ZUS i wzywa do płacenia obowiązkowych
        składek:))) Smaczku dodaje fakt, że nawet nie wie ile one wynoszą
        (150 pln:))). A ile wynosi honorarium tego osobnika za bycie
        Czołnkiem Rady???, czy jako przymusowy płatnik składek moge się
        dowiedzieć???
        • Gość: samozatrudniony Re: Mordka w Zusie:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:40
          Neoliberalizm każe dbać wyłącznie o własne interesy oraz o
          maksymalizację własnego zysku. Morda yebana zwęszyła, że w radzie
          nadzorczej ZUS dużo dają, a nic nie trzeba robić, czyli czysty zysk,
          więc wszystko się zgadza.
        • Gość: Henka Bochniarz Ile w RN ZUS dostaje Jebani Mordek? IP: *.chello.pl 26.09.09, 18:39
          W
          2003 członki Rady Nadzorczej ZUS dostali po blisko 90 tys zł gołego
          wynagrodzenia.
          . Teraz na pewno znacznie więcej...
          • Gość: zaradny I nie płaci od tych kilkudziesięciu tysięcy ZUSu IP: *.chello.pl 26.09.09, 21:22
            a dokładniej składki emerytalnej. Bo od wynagrodzeń w organach
            stanowiących podmiotów prawnych pobiera się tylko składkę zdrowotną.
            I to już nie jest kradzież, tylko zaradność. Taki wywiad odbieram
            jako bezczelność.
    • Gość: samozatrudniony Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:25
      "Przedsiębiorca, który płaci prawie 900 zł do ZUS miesięcznie - a
      sam jestem w takiej sytuacji - dostaje w zamian wiele usług"

MORDASEWICZ, TY SQSYNU YEBANY!!! Ja rozumiem, że jak ktoś kradnie co
      miesiąc miliony, tak jak ty, sqsynu yebany, to 900 PLN dla niego
      jest niczym. Ale zrozum, sqsqynu yebany, że dla 90%
      polskich "przedsiębiorców", czyli samozatrudnionych, taksówkarzy,
      krawcowych itp., którzy miesięcznie wyrabiają brutto po 3-4 tyś.
      PLN, 900 PLN to OGROMNA KWOTA!!!!!!

P*dolisz jak ta królowa, która kazała ludowi jeść ciastka. Mam
      nadzieję, że wkrótce skończysz, sqsynu yebany, tak jak ona.
      • Gość: lucek Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:35
        Leśny dziadku a jak nazwać biznesmenów płacących podatki w rajach na
        Szeszelach i takich podobnych zamiast w Polsce?.Tacy własnie są na
        liście najbogatszch w Polsce łącznie z pewnym przygłupem z Lublina.
        Mordo ty moja
      • agata789 Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 19:47
        Gość portalu: samozatrudniony napisał(a):

> P*dolisz jak ta królowa, która kazała ludowi jeść ciastka. Mam
        > nadzieję, że wkrótce skończysz, sqsynu yebany, tak jak ona.

Jakby co, to zgłaszam się na ochotnika, żeby odciąć mu łeb.
    • Gość: nik Kto to jest ten pan, ze zabiera w ogole glos w tej IP: 217.98.39.* 26.09.09, 17:30
      sprawie? "Polacy są oszustami w skali większej niż obywatele innych krajów
      Unii" - bezczelny gość. Sam oszukuje, bo przy swoich dochodach móglby zaplacic
      wieksza kwote do ZUS, niz te 900zl o ktorych mowi.
    • Gość: samozatrudniony Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:34
      "Jeremi Mordasewicz, członek rady nadzorczej ZUS i Polskiej
      Konfederacji Pracodawców Prywatnych "Lewiatan"

To czyje interesy ten sqsyn reprezentuje? Pracodawców czy ZUS-u?
      • Gość: Macho Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:28
        A jeden mądry z Nazaretu mówił, że nie można dwóm panom służyć.
        • m_bacmaga Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm 26.09.09, 20:10
          Wyrwać chwasta!
    • Gość: Ja, Złodziej. Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 80.94.16.* 26.09.09, 17:36
      Właściwie to powiedzieliście wszystko, co powiedziec chciałem.

Zostało mi dodac: Mordasewicz, ty zakłamany s.kur.wy.synu.
    • Gość: luki Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:37
      Szanowny Panie Mordasiewicz najuczciwszą pracą jest praca na czarno - nikomu
      nie płaci się haraczu. A ZUS to zwykła mafia za którą stoi aparat państwowy.
      Dlaczego własne zarobione pieniądze, własnymi siłami mam oddawać ZUSowi? Co mi
      ZUS daje w zamian? Ja nie chce emerytury z ZUSu! Ja nie chce Państwowych
      przychodni i szpitali. Nie korzystam z tego badziewia. Policja tez mnie nie
      interesuje. Mam własna ochronę. Panie Mordasiewicz to Pan okradasz zwykłych
      obywateli i jeszcze obłudnie wciskasz uczciwym ludziom którzy nie chcą płacić
      haraczu że to oni są złodziejami. Gdzie tu są zasady zdrowej logiki? Urodziłem
      się i nagle muszę haracz płacić - za to że oddycham.
      • Gość: samozatrudniony Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:56
        Musisz płacić haracz, żeby mordy yebane z rady nadzorczej ZUS mogły
        co miesiąc brać sobie po kilkadziesiąt tysięcy, nie robiąc nic.
    • Gość: kkk Mamy chyba komunistę w kraju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:39
      Mam nieodparte wrażenie że pan Mordasiewicz wielbi komunizm.
    • Gość: west Złodzieje sa w zus i całe zus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:40
      to złodziejska instytucja i dawno powinna być rozgoniona z tymi pseudo
      specjalistami którzy za nic biorą wielkie pieniądze, o wiele większe niż
      emeryci, to jest żenada skandal prostactwo i złodziejstwo, panie jakiś tam....
    • Gość: dzikus Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.acn.waw.pl 26.09.09, 17:41
      Powiem krótko. Kodeks karny skarbowy i pozostałe przepisy
      ubezpieczeniowo-podatkowe to już dawno jest anachronizmem. Moim zdaniem każdy
      obywatel "oszust" zasługuje na uścisk ręki za to że nie daje się ograbić temu
      nienormalnemu krajowy zwanemu Polską. Popieram "oszustwa" podatkowe i
      ubezpieczeniowe bo to świadczy tylko o tym, że ludzie nie pozwalają się robić
      w bambuko. Niech moc będzie z wami a aparatowi ucisku na pohybel.
      Mordasewicz???? .....przecież to żyd z Izraela, który oszukuje Polaków.
    • Gość: Przemek Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.ghnet.pl 26.09.09, 17:41
      JAKOŚ NIEŻAL ZŁODZIEJOWI OKRADAĆ ZŁODZIEJA - CZYLI zus!!!
    • Gość: JacekKra zrdowotna to 224,24 a nie 150 Panie Mordasewicz !! IP: *.autocom.pl 26.09.09, 17:45
      Członek RN ZUSu i nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.

TOTALNY IGNORANT !!!
    • Gość: T.W.Kalafior Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 17:46
      Złodziej okrada złodzieja no no ciekawe czasy....
    • Gość: megister Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: 79.162.178.* 26.09.09, 17:47
      Bruner powiedział by "ależ Hans, nie rozśmieszaj mnie!". A kto jak
      nie kancelarie doradztwa podatkowego i inne firemki (często
      pracownicy US po godzinach) rozliczające przedsiębiorców nie
      kombinują tak, by jak najmniej podatku zapłacili? Fakturka tu,
      fakturka tam, makro pełen wózek żarcia - i wrzucamy w koszty.
      Obiadek w Hacjendzie - spotkanie biznesowe. Dwudziestolecie szkoły w
      Dziabdziakowie - i w koszty. Za nichj się zabrać! Jak wszyscy to
      wszyscy. Lenina nam trzeba! Dlaczego ja, pracując uczciwie na
      etacie, nie kombinując, nie będąc bamberkiem nie mam ani grosza ulg,
      dopłat, etc?
      • Gość: Macho Re: Trzeba zmniejszyć koszty firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:32
        Nikomu nawet się nie śniło jakie cuda można wrzucać w koszty. Nasze prawo
        podatkowe z kolei nie pobiera podatków tam gdzie jawnie nakazuje to UE. I gdzie
        tu porządek?
    • wykresy-gieldowe Oto nowa twarz globalizacji. 26.09.09, 17:47

Pięć lat temu Polacy zrezygnowali z usług NBP i zaczęli zadłużać się we
      Frankach Szwajcarskich. Teraz Polacy zrezygnowali z usług ZUSu i na emeryturę
      oszczędzają na Litwie i w GB.

Pamiętajmy, że to kredyty w CHF były paliwem skoku gospdarki w latach
      2005-2007, co będzie teraz ??
      • Gość: Macho Re: Oto nowa twarz globalizacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:33
        Wykresie nie wiem. Ale jedno jest pewne - to rozwiązanie nie będzie pochodzić z
        Polski.
    • Gość: xxx Mordasiewicz - kompletny kretyn IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.09, 17:49
      zdaje sie, ze za podobne rzeczy jak robi ZUS w USA wsadzaja za kraty (Madoff).
      ZUS to klasyczna piramida finansowa. Co gorsze OFE wcale nie sa od niego lepsze
      - sa maszynka do robienia pieniedzy dla calej sitwy, ktora zawiaduje systemem -
      najmniej zyskuja sami ubezpieczeni, ktorzy nie maja wyboru ( przymus ) musza z
      tych watpliwej jakosci uslug korzystac. Dlaczego tego bufon bredzi cos o
      obnizaniu skladek jedynie przedsiebiorcom i malo-zarabiajacym? Jesli ktos
      zarabia troche lepiej to ma byc jeleniem ? Dlaczego taki Mordasiewicz placi na
      ZUS grosze, a sredniozarabiajacy zatrudniony na umowe o prace placic ma dwa razy
      wieksza skladke? Najglosniej o dolegliwosci ZUS krzycza ci, ktorzy w sumie placa
      na niego grosze.... Dlaczego jedni placa jedynie ryczalt a inni musza placic
      skladke uzalezniona od wysokosci swoich zarobkow?
      Plan zmian powinien byc nastepujacy:
      1. wszyscy ubezpieczeni w ZUS placa ryczalt w tej samej wysokosci - skladka na
      ZUS to zaden podatek i nie powinna byc uzalezniona od wsokosci zarobkow (
      podobnie zreszta skladka na ubezpieczenie zdrowotne )
      2. nie moga istniec dwa rozne systemu ubezpieczen KRUS i ZUS - wszyscy obywatele
      powinni byc ubezpieczeni wedle takich samych zasad.
      3. zniesc przymus ubezpieczen w OFE, wprowadzic mozliwosc wyplaty zgromadzonego
      kapitalu w OFE w calosci ( zgodnie ze wczesniejszymi zapowiedziami )
      w normalnym kraju tacy ludzie jak Mordasiewicz pracowaliby na kasie w tesco
      • Gość: Macho Re: Mordasiewicz - kompletny kretyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 18:40
        4. I na odwrót. Obywatel powienien mieć prawo wpłacenia w każdym czasie i każdej
        wysokości pieniędzy z przeznaczeniem ich na przyszłą emeryturę. Zamiast
        regularnych wielce uciążliwych składek, składki nieregularne, ale jednak składki
        a nie fru za granice.
      • Gość: Krauze Z OFE dostajesz wszystko, nawet w wypadku śmierci. IP: 89.174.216.* 26.09.09, 19:30
        !
        • Gość: joankb Re: Z OFE dostajesz wszystko, nawet w wypadku śmi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.09, 19:32
          Tak MIAŁO być, tak nam wmówiono.
          Dostajesz/małżonek dostaje - jeśli umrzesz PRZED emeryturą, albo pobierasz ją
          krótko. Potem nie dostaniesz nic.
          • Gość: Krauze Re: Z OFE dostajesz wszystko, nawet w wypadku śmi IP: 89.174.216.* 26.09.09, 20:24
            Dokładnie, ale to 'potem' to nie jest juz ofe, tylko tzw. zakład emerytalny.
      • Gość: Jaga Re: Mordasiewicz - kompletny kretyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.12, 12:59
        Oj, oj! To nie kretyn. To niebezpieczny cwaniak, który chce zrobić z Polski obóz dożywotniej pracy przymusowej! Mordasiewicz dobrze główkuje - chce znieść ochronę wieku emerytalnego i wydłużyć wiek emerytalny nie tylko po to, żeby zawłaszczyć składki ZUS tych, którzy emerytury nie doczekają, ale także by zwiększyć konkurencję na rynku pracy, by pracownikom płacić mniej i stwarzać im gorsze warunki, no bnoi jak ium się coś nie będzie podobało, to na ich miejsce będzie kilkudziesięciu chętnych. Ale ten dobrodziej Mordasiewicz robi to wszystko dla naszego dobra oczywiście!
        • Gość: Jaga Re: Mordasiewicz - kompletny kretyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.12, 13:11
          Mordasiewicz twierdzi, że ci, co nie płacą składek ZUS to złodzieje. A jak się nazywają ci, którzy zmuszają obywatela do płacenia składek, a następnie zawłaszczają jego pieniądze, gdy ten przedwcześnie umrze? A jak się nazywają ci, którzy za pieniądze wpłacane do ZUS budują bogate siedziby, zwiększają zatrudnienie i wypłacają sobie wysokie pensje i wysokie honoraria pożal się Boże doradcom?! Mordasiewicz to cyniczny cwaniak. On uważa, że garstka wybranych ma prawo do godnego życia, a reszta hołoty do roboty za parę grosz do końca swoich dni!

Gdyby w tym kraju najpierw zaczęto się martwić o tworzenie miejsc godnej, dobrze płatnej pracy, to nikt nie chciałby z niej odchodzić. Od tego należało zacząć i od ograniczenia biurokracji, likwidacji przywilejów itp. Problem z wydłużeniem wieku emerytalnego nie polega na tym, że ludzie w ogóle nie chcą  pracować. W Polsce, w większości przypadków, praca angażuje człowieka  praktycznie na cały dzień,  jest związana ze stresem, ogromnym zmęczeniem, utratą zdrowia, niskimi zarobkami, złą atmosferą, poczuciem niepewności i zagrożenia i, coraz częściej, mobbingiem. Pracując w takich warunkach wiele osób musi odłożyć realizację swoich pasji na emeryturę. Wolny czas i spokojna głowa to dla nich dobro najwyższe i te osoby zdecydowanie wolą niższe świadczenie z szansą na możliwość "doznania siebie", jak to określił Cioran. Nasze władze traktują obywateli jak motłoch i odbierają im prawo do zaspokajania wyższych potrzeb, zapominając, że człowiek ma prawo do samorealizacji, choćby miało to nastąpić u schyłku jego życia.  Zatem obywatelom należy pozostawić WYBÓR.

Zgadzam się pracować dłużej pod warunkiem, że żony i dzieci Mordasiewicza, Komorowskiego, Tuska i innych przemądrzałych polityków i analityków będą 7 lat przed emeryturą stać na kasie w supersamie i żyć wyłącznie za pieniądze zarobione na tych stanowiskach, a także korzystać z publicznej służby zdrowia i komunikacji . A oni sami do magazynu, do rozładunku towaru!!!
    • bogucjusz Czegoś takiego jeszcze świat nie widział... 26.09.09, 17:50
      Bandzior sięga po Twój portfel/torebkę, Ty starasz się mu nie oddać, a on
      wtedy do Ciebie - "Ty złodzieju!"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka