Dodaj do ulubionych

Minister Sawicki ukróci marże w marketach

IP: *.subscribers.sferia.net 01.10.09, 07:01
Nareszcie coś konkretnego wymyślił ten wieczny "koalicjant"
i "języczek u wagi", wiszący odwiecznie przy polskich rządach. Hej !-
Obserwuj wątek
    • Gość: prostychłop Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.gl.digi.pl 01.10.09, 07:51
      No, Baćka Łukaszenka by się nie powstydził...
      • Gość: Romek won kartofle kopac "byznesmeni" wyludzacze IP: *.pvpn.iad.witopia.net 01.10.09, 21:48
        • jimmyjazz Zamordują małe sklepy! 01.10.09, 21:58
          Jeżeli koszt produkcji pojawi się na produktach w markecie to ten sam koszt będzie na produktach w sklepiku osiedlowym. Wtedy klienci dostaną zawału jak to porównają. Mimo wszystko w marketach jest taniej.

Inna sprawa to kwesta metody liczenia kosztu produkcji. Tutaj dopiero będą jaja i wałki.
          • bogulo2 Podatki!!! 01.10.09, 23:38
            Na miejscu marketów wytłuszczałbym kwoty PODATKÓW jakie są wliczone w cenę i marżę. Moze to otrzeźwiłoby ten tępy lud tyrający ponad pół roku by napełnić koryto urzędnikom (a ci i tak mają o 50mld za mało)
            • Gość: Tomek Kolejny pomysł na ulepszenie życia obywatelom... IP: *.google.com 02.10.09, 04:06
              Na szczęście ten nie ma (chyba!) szans wejść w życie, bo on się w ogóle nie
              trzyma kupy.

Co to jest "koszt producenta"? To jest wielkość niezdefiniowana. Producent może
              sprzedać marketowi butelkę mleka i butelke Coca-Coli w zestawie za 10 zł - no
              więc ile wynosi wtedy koszt mleka? Połowę? Podobnie przy kupnie hurtowym,
              podobnie przy umowach długoterminowych... Taka definicja po prostu nie istnieje.

Co więcej - nawet gdyby to dało się zrealizować, to jaki to ma cel? Co klienta
              interesuje "koszt producenta"? Nic. Jego interesuje cena końcowa towaru, i to
              porównuje.

Załóżmy że sklepik osiedlowy ma na jakimś towarze "koszt producenta" 5.50 zł, i
              sprzedaje to za 5.55 zł. A supermarket ma "koszt producenta" 2 zł, i sprzedaje
              po 3 zł. Który układ jest lepszy dla klienta? Oczywiście ten drugi.
              • jarnuzo Najlepiej wprowadzić cenę detaliczną 02.10.09, 15:36
                bedzie jak za komuny
            • Gość: rumimoss Re: Podatki!!! IP: 194.156.48.* 02.10.09, 10:12
              Racja. Podatki. Koszt wytworzenia produktu jest niski, a potem gwaltownie
              rosnie, bo przeciez musimy sie wszyscy zrzucic na to Panstwo.
    • bercik38 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 08:13
      Wiele wyrobów posiada cenę producenta, która jest celowo zawyżona tylko po to
      aby hurtownikowi sprzedać towar za połowę tej ceny.
    • Gość: MarekWrocław Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.09, 08:24
      Minister Sawicki popisał się demagogią, populizmem a jego pomysł to
      żenada nie wymagająca komentarza (jeżeli ktoś jednak chciałby
      komentarz - to proszę, jest w każdym dobrym podręczniku mikro i
      makro ekonomii, trzeba się uczyć po prostu).
      • Gość: ziuzia lekarstwa i papierosy też? IP: 94.254.185.* 01.10.09, 19:06
        alkohol też? fajnie :) może i mój diler w końcu zacznie mówić że sprzedaje po
        25pln stuff który kosztuje go 4pln :)
    • Gość: Ry Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.10.09, 08:53

Zacznijmy od benzyny na stacjach benzynowych (wysokość akcyzy i
      podatku)
      Rysiek
    • Gość: Artur Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: 193.36.183.* 01.10.09, 08:54
      Moim zdaniem najbardziej ucierpią na tym sklepiki osiedlowe. To samo masło, które w hipermarkecie kosztuje 2-3pln nam potrafi kosztować nawet 5pln. A ja jakbym zobaczył na maśle cenę 2,30 a pani powiedziałaby mi 5 to nie kupiłbym go. Dla mnie ceny powinny być na wszystkich produktach a wtedy rynek sam wyreguluje resztę - ludzie będą niechętnie robić zakupy u sprzedawców, którzy mocno odstają ceną i wtedy, albo spadnie cena albo sprzedawca wypadnie z gry.
      • Gość: Bogusław Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.10.09, 17:55
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Moim zdaniem najbardziej ucierpią na tym sklepiki osiedlowe. To
        samo masło, któ
        > re w hipermarkecie kosztuje 2-3pln nam potrafi kosztować nawet
        5pln.

Jesteś w błędzie.Hipermarkety mają marże nawet 80%,sklepiki 15-25%.
        Ludkom wydaje się,że kupują w marketach taniej.A w sumie to płacą
        więcej,ponieważ niskie ceny są tylko na niektórych artykułach i
        bardzo dobrze widoczne dla klienta,a to robi wrażenie.Zarabiają na
        pozostałych z nawiązką.No i do tego,produkt produkowany dla marketu
        jest gorszej jakości.
        • Gość: le ming Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.aster.pl 01.10.09, 18:24
          Takiej serii glupot w jednym poscie dawno nie widzialem. WSZYSTKO, co kupuje w
          supermarkecie, w moim sklepiku osiedlowym jest drozsze, i to tak ze 20-30%. A
          jesli chodzi o jakosc - produkty sa dokladnie takie same. Chyba ze mowisz o tzw.
          markach wlasnych marketow czy dyskontow. Ale marek wlasnych nie musisz kupowac.
          Ty chyba musisz miec wlasny sklep, bo nie wierze, zeby osoba niezaangazowana
          osobiscie w te sprawe mogla az tak klamac.
          • Gość: as Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:21
            To dlaczego kupujesz w tym sklepiku? I dlaczego jeszcze nie upadł?
            Przecież ludzie widzą, podobnie jak Ty, że wszystko jest tam
            droższe.
            • Gość: qba Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.jmdi.pl 02.10.09, 07:50
              Ja kupuje w markecie za kazdym razem gdy robie wieksze zakupy, ale przeciez jak
              mam za 50 pln cos na sniadanie i obiad kupic plus jakies piwo to nie bede robil
              wycieczki do marketu (dojazd z 10 min, stanie do kas itp.)
          • Gość: bartekpawel Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.pol-net.pabianice.pl 01.10.09, 19:28
            > A jesli chodzi o jakosc - produkty sa dokladnie takie same.

I tu niestety się mylisz. Chyba, że masz wypaczony zmysł smaku i zapachu...
          • Gość: jo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.era.pl 01.10.09, 21:10
            A co ma cena końcowa do marzy ? Niższa cena w superkarkecie przy
            wyższej marzy nominalnej niż w sklepiku to codzienność, tylko
            finalnie traci na tym producent ktory MUSI sprzedaż towar (duże
            ilosci) po beznadziejnie niskich cenach supermarketowych. Jak
            producent nie sprzeda to wyrzuci np. żywnośc. W sklepikach nie
            ulokuje całego swojego towaru, jest zależny od WIELKICH odbiorców i
            sytuacja się powtarza. W końcu pada.
            • Gość: MichalM Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.rwd.prospect.pl 02.10.09, 09:06
              Nic nie musi moze ograniczyc produkcje, poza tym handel wielkopowierzchniowy
              odpowiada w Polsce za 40% sprzedazy a tradycyjny za 60% wiec generalnie wiece
              sprzedaje sie w malych sklepach
            • Gość: mirek Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internet.szczecin.pl 02.10.09, 10:06
              tylko
              > finalnie traci na tym producent ktory MUSI sprzedaż towar (duże
              > ilosci) po beznadziejnie niskich cenach supermarketowych.
              co za IDIOCI ci rolnicy. Zmuszają ich do sprzedaży poniżej kosztów
              ich towar. To hurtownik jest zależny od producenta a nie odwrotnie.
              Jaki to problem aby organizacje producentów rolnych lub zsami
              rolnicy zorganizowali sobie własną sieć dystrybucji. Praktycznie
              żaden. Ale trzeba się na tyym znać.
        • Gość: best Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:56
          heh, głupota ludzka nie zna granic. Hipermarkety, supermarkety i dyskonty maja
          nizsze ceny, bo nizsze sa przede wszystkim stale koszty funkcjonowania
          wynikajace z ekonomii skali tj. koszty personalne, koszty zakupu towarów i
          usług, wyższa jest wydajność pracownika. A w to, ze male sklepiki oferuja wyzsze
          jakosciowo produkty wierzy chyba tylko elektorat RM i samoobrony.
          • Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:11
            pracowałem w kilku fabrykach. Dostawy do marketów były specjalnie oznakowywane
            (wewnętrzne kody), a linia przestawiana.
            • Gość: marketingowiec Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 08:50
              Tak, jasne, przeciez to ten sam kod kreskowy. Ogromna ilość sklepów
              zaopatruje się w makro lub selgrosie, więc to ten sam towar co w
              hipermarkecie. Od tego są działy marketingu i sprzedaży, żeby
              negocjować ceny, warunki sprzedaży i półkowe, a nie osobna linia
              produkcyjna. Nawet logistycznie taka operacja - produkcja margaryny
              innej do marketu i do hurtowni nie ma żadnego sensu. Róznica może
              być co najwyżej w produkcie dedykowanym - czyli tak jak np. Lisner
              produkuje swoje ryby pod marką własną dla sklepów, a dla Lidla pod
              nazwą Toppo, a dla biedronki jeszcze inną, której nie pamiętam. Tu
              zapewne jest różnica w jakości. Ale cena też jest o 30% niższa w
              dyskontach.
              • Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:16
                nie wiem jak w spożywce, ale na proszkach linię przestawiali przed zmianą, a
                produkcja szła pod określonego klienta.
                • Gość: marketingowiec Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 10:28
                  Proszki to zupełnie osobna sprawa i problem. Wiadomo, że inne się
                  produkuje na rózne rynki. Ale i tak nie wierzę, że proszek kupiony
                  przez sklepikarza w hurtowni, nie mówiąc o Makro różni się
                  specjalnie od hipermarketowego, to ten sam typ klienta. Nie ma
                  żadnego powodu, żeby dla jakiejś tam hurtowni produkować lepiej.
                  • Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 11:46
                    Bo źle do tego podchodzisz. To nie dla hurtowni produkujesz lepiej, tylko dla
                    sieci gorzej, bo zmuszają Cię do tego warunki handlowe narzucane przez nich.
          • Gość: lejzab Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 22:17
            warzywa, pieczywo, wędliny - wszystko to w hipermarketach jest tańsze i
            gorsze.
    • Gość: Al Bitwa o handel - następne pokolenie IP: *.procommerce.lodz.pl 01.10.09, 10:59
      1. Uwertura - zwracamy uwagę na łupieżczą działalność sklepikarzy
      2. Andante - na fali słusznego oburzenia społecznego powołujemy
      stosowne instytucje kontrolne
      3. Allegro moderato - ujawniamy i piętnujemy jaskrawe nadużycia
      4. Allegro - sadzamy najbardziej upartych do kozy
      5. Allegro vivace - wyrywamy handel z nieodpowiedzialnych objęć
      prywatnej inicjatywy i oddajemy go słusznym siłom uspołecznionym
      6. I tak da capo al fine
      • wujaszek_joe Re: Bitwa o handel - następne pokolenie 02.10.09, 12:05
        piękne.
        Ten Sawicki to kretyn czy tylko udaje?
    • Gość: Ch. Norris Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: 212.2.115.* 01.10.09, 12:38
      Trochę nie rozumiem o co chodzi ministrowi rolnictwa. Dziwi go duża między
      ceną detaliczną a ceną producenta? W taki sposób wygórowanych marż nie
      zlikwiduje. Może to wymusić tylko konkurencja. I trzeba tę konkurencję
      wzmacniać, a rynek sam obnizy cenę i zmniejszy marże. Trzeba pamiętać, że na
      różnicy cen zarabiają tysiące ludzi, którzy pośredniczą między porucentem a
      sklepikarzem: transportowcy, firmy energetyczne, paliwowe i inne. Przecież na
      tym polega nasza cywilizacja. Gdybyśmy kupowali produkty od rolnika to ile
      ludzi by miało pracę?
      • billy.the.kid Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 18:04
        -Paru głupkóW coś tu naskrobało.
        nie ma mowy o regulacji cen.
        na towarze ma byc uwieczniona cena producenta i handlarza.
        producent napisze 1 zł. handlarzyna ma pełne prawo napisac1500zł. i
        za tyle też sprzedac. JAK KTOŚ TO KUPI.
        może to i dla handlarzyn wstyd, ale wstyd to oni już dawno zjedli.
        • Gość: handlarzyna Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.poczesna.netcominternet.pl 01.10.09, 21:47
          billy.the.kid
          chłopcze
          spróbuj być "handlarzyną" zobaczymy czy wszystko ci tak gładko będzie szło.
          Podstawowym wykładnikiem ceny jest ilość produktu na rynku i to ile jest w
          stanie zapłacić konsument za dane towary.
          Sztuczne regulacje cen ,ilości towarów już przerabialiśmy przed rokiem 1990. i
          na dobre to nie wychodziło.
          prawda będzie taka:
          sklepy będą się zaopatrywać w produkty spoza granic naszego kraju (wolny handel
          w strefie UE)
          A ROLNICY ZOSTANĄ Z WYPRODUKOWANYM TOWAREM .
          SZANOWNY PAN MINISTER OD "SIEDMIU BOLEŚCI"
          niestety nie zna lub nie chce poznać prostych zasad.
          jedną z nich jest "nie sztuką jest wyprodukowanie jakiegokolwiek produktu
          natomiast wielką sztuką jest jego sprzedaż"

• Gość: xx Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:28
            > sklepy będą się zaopatrywać w produkty spoza granic naszego kraju
            (wolny handel
            > w strefie UE)

Czy myślisz, że wtedy marże będą mniejsze?
          • korkix78 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 02.10.09, 01:05
            > Sztuczne regulacje cen ,ilości towarów już przerabialiśmy przed
            rokiem 1990. i
            > na dobre to nie wychodziło.

Pewnie ze nie, bo zmuszanie do ustalania ceny dla klienta to zly
            pomsyl. Ale kto tu kogo zmusza do ustalania jakichkolwiek niskich
            czy wysokich cen?

Gdzie tu jest jakakolwiek ingerencja w cene? Podanie ceny producenta
            to tylko informacja, ktora do niczego nie obliguje nikogo, poza jej
            podaniem. Tak samo jak podanie ile soli jest w 100gramach produktu.
            Tylko informacja i az informacja.

Nie kocham PSL ale akurat wszystkie argumenty przeciwnikow sa jak
            dal mnie denne i latwo zbijalne.
      • Gość: dinus Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:10
        Dokładnie. Banda bezmuzgowców!!!
    • krytyk67 Koniec gospodarki rynkowej,wraca socjalizm???????? 01.10.09, 18:03
      Rząd przyjmując taką ustawę jest jak samobójca,doprowadzi do sporu z UE ,niech
      się chłopkom nie da wodzić za nos.
      • faolitarna Zaraz, zaraz 02.10.09, 13:28
        Przeciez jeszcze nie tak dawno przeciwko polskim przepisom toczyło
        się najwięcej procesów o niezgodność z prawem unijnym.

Pamiętam, jak za rządów Marcinkiewicza co tydzień jakaś sprawa
        trafiała do trybunału.

Samo monitorowanie cen nie jest w żaden sposób zabronione. mam duże
        wątpliwosci, czy mozna nakazać umieszczanie takich informacji na
        etykiecie sklepowej...
    • Gość: dinus Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:08
      Nasz Rząd naprawdę nie ma poważniejszych problemów??
      Szkoda gadać, na co oni marnują czas!!!
    • Gość: MichalM Jestem za ale... IP: *.rwd.prospect.pl 01.10.09, 18:11
      Jako wlasciciel malego sklepu nie mam nic przeciwko ale chce miec dokladnie
      taka sam cene zakupu kazdego towaru jak maja hipermarkety i i mam d d....pie
      jak producent mi to zagwarantuje, przywozi serek do hipermarketu po zlotwce i
      jeszczee doplaca "półkowe" nie ma sprawy, ale ma tez przywiec mnie po zlotowce
      i tez doplacic takie same "półkowe". i niech nie jeczy ze do mnie mu sie nie
      oplaca wtedy moze sobie nabijac na opakowaniu co mu sie podoba. Bo prawda jest
      taka ze "byznesmeny producenci" oddaja towar do tzw "nowoczesnego handlu" na
      granicy kosztow podbijaja natomiast ceny dla handlu tradycyjnego, a ludzie
      mysla ze maly sklepikarz zaraba krocie bo ma kawe czy serek 10% drozej. Prawda
      jest taka ze marze w marketach po doliczeniu wszelkiego rodzaju oplat
      dodatkowych siegaja na PDK (produktach duzej konsumpcji) i świeżych 25%, na
      przemyslowce 50% podczas gdy w handlu tradycyjnym 20% jest sukcesem a
      standardem 17%
      • Gość: k! Re: Jestem za ale... IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.09, 19:54
        Typowo komunistyczna mentalność.

> Jako wlasciciel malego sklepu nie mam nic przeciwko ale chce miec
        dokladnie
        > taka sam cene zakupu kazdego towaru jak maja hipermarkety i i mam
        d d....pie
        > jak producent mi to zagwarantuje...

To zamów tak jak hipermarket 2000kg tego serka na raz i producent
        bedzie mial w d.... jak Ty to sprzedasz ale sprzeda Ci "po
        złotówce".
        Jęczysz że jesteś biedny - "byznesmeny producenci" cię oszukują to
        weź się do roboty i sam nim zostań. Tak - to takie proste...
        • Gość: Roland Re: Jestem za ale... IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:27
          Nie zrozumiales przedmowcy - ja to odbieram troche jak ironie. Reasumujac:
          komunizm w czystej postaci. Jak marze sa wysokie to zostan sprzedawca i...
          bedziesz zarabiac krocie. Proste?
      • Gość: handlarzyna do MichalM IP: *.poczesna.netcominternet.pl 01.10.09, 22:04
        CZŁOWIEKU SE KUP ALBO ZBUDUJ SUPERMARKET TO BĘDZIESZ MIAŁ MARŻE TAKIE JAK
        supermarket.
        A jeśli ci nie idzie biznes to zmień profil i przestań narzekać jak większość
        "biednych Polaków" sprzedaj swego nowego Mercedesa na którego "uciułałeś" z tych
        17% marży. będziesz miał na fundamenty :)

• Gość: MichalM Re: do MichalM IP: *.rwd.prospect.pl 02.10.09, 09:03
          Chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem. To nie ja wymyslilem zeby nabijac cene
          produkcji na opakowaniu. Dla mnie regulowanie cen i pietnowanie zbyt wysokich
          marzy jest socjalizmem w cztstej postaci. Wg. ok jest ze market zamawia wiecej i
          placi mniej ja zamawiam mniej i place wiecej, ale jezeli ci krzywdzeni
          producenci serkow chca sie zalic na opakowaniu jak malo dostaja za swoj produkt,
          to niech tez pokaza jak doja male sklepy cenami. Niech nabijaja nie koszt
          wytworzenia tylko cene za jaka sprzedaja do marketu i do handlu tradycyjnego.
          Dla mnie jedyna zdrowa sytacja jest gdy producent sprzedaje po tyle po ile
          dogadal sie z kupcem, sklep doklada tyle ile uwaza za sluszne klient kupuje albo
          nie w zaleznosci od tego czy mu cena i towar odpowiada, a nie jakies komusze
          regulowanie cen, pietnowanie marzy moze jeszcze podzielimy kraj na regiony i z
          zakazem sprzedazy do innego regionu a potem wprowadzimy przymus kupowania
          okreslonych towarow zeby producent nie byl stratny.
          • uknown a ja mam twoje wyliczenia gdzieś ... 02.10.09, 11:32
            ja chcę mieć tani produkt i jeżeli ci się nie będzie kalkulowało to nie handluj
            albo zbuduj duży sklep i kupuj taniej od producenta, co mnie obchodzą twoje żale
            że ci nie chcą serka po złotówce sprzedać ... zresztą ja i tak nie kupuję w
            osiedlowych sklepikach, bo od dawna wiem że tam drogo, towar często stary i
            zleżały a klient nabijany w butelkę z uśmiechem i w "rodzinnej" atmosferze, więc
            jak znikną takie sklepy ja tego zupełnie nie odczuję ... a inni może wreszcie
            zrozumieją jak są łojeni przez takich handlowców jak ty!
    • Gość: kixx prosimy takze o informacje o kosztach produkcji IP: *.acn.waw.pl 01.10.09, 18:19
      benzyny,papierosow,alkoholi i napojow alkoholowych
      przydala by sie takze informacja o podatkach zawartych w cenie tych
      artykulow
    • incipit Komuna wraca - paranoja 01.10.09, 18:28
      Komuna wraca - paranoja
    • Gość: pytam się Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 18:40
      Ale dlaczego tylko żywność?? A inne towary?? Kiedy się ktos weźmie
      za cwaniactwo MEDIA MARKTÓW, SATURÓW, czy EMPIKÓW.
    • karol64 Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 18:51
      Ciekawe co oni tam "biorą"? Bo po trzeźwemu takich rzeczy to nie da się wymyślić.
    • Gość: aka Epic fail IP: *.acn.waw.pl 01.10.09, 18:52
      Ten odgrzewany kotlet jest pozbawiony sensu wedle samych założeń. Szkoda mi tylko, że na te wymysły idą pieniądze z moich podatków. :/
      • Gość: jo Re: Epic fail IP: *.era.pl 01.10.09, 21:27
        A mi nie szkoda tych podatków. W przeciwnym razie za lat parę
        bedziesz 'wcinał z niesmakiem' towar (bo zywnością to trudno bedzie
        nazwac) od jednego sprytnego 'pRODUCENTA, któremu UDAŁO SIE
        przetrwać ...podczas gdy reszta Producentów zbankrutuje. sprawdz co
        jesz, bo chyba nie wiesz co piszesz...
    • muszek0 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 19:09
      może od razu wprowadzić ceny urzędowe? wyzyskiwaczom i zapłutym
      karłom reakcji mówimy stanowcze: NIE.

• Gość: agata Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:18
      Wreszcie jakiś sensowny projekt. Oby tylko wszedł w życie.
      • Gość: o_O Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 19:21
        "Jak czytamy w uzasadnieniu zarządzenia, wprowadzenie cen producenta jest konieczne, bo "w okresie ostatnich ośmiu lat ceny, po jakich producenci sprzedają żywność, wzrosły o 16 proc., ceny surowców rolnych także o 16 proc., a ceny detaliczne żywności o 25 proc., co obrazuje nieproporcjonalny wzrost marż handlowych"."

a ceny transportu, pradu, czeynszow etc. oraz pensje pracownikow pozostaly niby takie same? niech ktos tu sie w glowe puknie
        • Gość: orient Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:36
          Rozumiem, że przy produkcji nie potrzeba transportu i pracują krasnoludki pod
          muchomorem, tak więc płace i czynsz nie ma znaczenia. Kto tu się powinien puknąć
          w głowę?
      • Gość: Roland Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:28
        Przeraza mnie ilu Polakow ma typowo komusza mentalnosc.
    • Gość: ra Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.szczecin.mm.pl 01.10.09, 19:33
      Bardzo dobrze! Pozwoli to uniknąć kupowania produktów, na których więcej
      zarabia pośrednik (lub pośrednicy) niż producent.

• imw nie ukróci ... 01.10.09, 20:18
        tylko urzędas mógł wymyślić taką głupotę - nie tędy droga ...
      • Gość: Roland Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:30
        Przeciez to wierutna bzdura. Sam producent juz jest posrednikiem. Dla rolnika na
        przyklad... On chce zarabiac. Jesli nie bedzie mu to dane to stwierdzi ze
        chromoli interes... i jeszcze ludziska pojda na trawke.
        Ten pomysl to kompletna bzdura.
    • bemowiak2008 Powinna byc tez informacja ile podatnik doplaca do 01.10.09, 19:51
      kazdego towaru, ta i informacja o marzy pokazalby realne informacje
      o tym ze do mleka za ktore rolnik dostaje 80groszy, podatnik doplaca
      40 czy 50 groszy a moze i wiecej a sklep sprzedaja za 2 zlote

wniosek:

podatnik placi za mleko 2.50zl?:P
    • Gość: Finwal Wyjątkowo ten pomysł mi sie podoba IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.09, 19:54
      Chociaż nie lubię PSL i uważam ich za pasożytów to ten pomysł (wiem, zrobiony
      z myślą o elektoracie PSL) mi się podoba. Proponuję rozciągnąć go na wszystkie
      towary sprzedawane przez sklepy wielkopwierzchniowe. Choć boję się, że znajdą
      sposób. Np. kupią drożej, sprzedadzą z marżą minimalną a następnie dostawca
      skoryguje fakturę (tak sprzedaje się samochody).
    • Gość: mz Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.marketing-house.pl 01.10.09, 20:00
      Marża - a za co zapłaci pracownikom?????? A za co wydrukuje gazetki??? Za co
      zapłaci za prąd???? Ma za darmo użyczać tego wszystkiego rolnikom?????? OTO
      POLSKA WŁAŚNIE
    • Gość: antoni99 Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chelm.mm.pl 01.10.09, 20:03
      niech Pan minister od " rolnictwa" zajmie się rolnictwem ! Taka jego rola, a
      nie wpinanie się do marż w sklepach ! Rolnicy żądają by cena zbóż nie była
      dyktowana przez " odpowiednie" czynniki ! Niech tam zapanuje rynek ! On
      powinien dyktować ceny !
    • imw czy cena produkcji będzie inna dla każdego 01.10.09, 20:11
      producenta?
      bo wiadomo, że każdy ma inną cenę produkcji - a tę można sztucznie podnieść tak
      aby debilni urzędnicy byli zadowoleni
    • Gość: edek Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 20:33
      Heja, a jak obliczac cene wyprodukowania towarów w których 80-95% to marketing
      albo cena nowości. Np. miśki Haribo, butelka Coca-Coli, sos chiński Knorra_
      cena wyprodukowania jest pewnie nie większa niż 50gr - 1zl. Ale kosztują już
      całkiem sporo i co na nich też będzie cena 1zl??
      • Gość: xx Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:31
        Haribo, Coca-cola - bardzo dobre przykłady. Może wtedy wreszcie do
        ludzi dotrze, że nie warto kupować goowna tylko dlatego, że ma ładne
        opakowanie i ładną reklamę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka