Gość: Drzazga 101 IP: *.subscribers.sferia.net 01.10.09, 07:01 Nareszcie coś konkretnego wymyślił ten wieczny "koalicjant" i "języczek u wagi", wiszący odwiecznie przy polskich rządach. Hej !- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prostychłop Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.gl.digi.pl 01.10.09, 07:51 No, Baćka Łukaszenka by się nie powstydził... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek won kartofle kopac "byznesmeni" wyludzacze IP: *.pvpn.iad.witopia.net 01.10.09, 21:48 Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Zamordują małe sklepy! 01.10.09, 21:58 Jeżeli koszt produkcji pojawi się na produktach w markecie to ten sam koszt będzie na produktach w sklepiku osiedlowym. Wtedy klienci dostaną zawału jak to porównają. Mimo wszystko w marketach jest taniej. Inna sprawa to kwesta metody liczenia kosztu produkcji. Tutaj dopiero będą jaja i wałki. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Podatki!!! 01.10.09, 23:38 Na miejscu marketów wytłuszczałbym kwoty PODATKÓW jakie są wliczone w cenę i marżę. Moze to otrzeźwiłoby ten tępy lud tyrający ponad pół roku by napełnić koryto urzędnikom (a ci i tak mają o 50mld za mało) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Kolejny pomysł na ulepszenie życia obywatelom... IP: *.google.com 02.10.09, 04:06 Na szczęście ten nie ma (chyba!) szans wejść w życie, bo on się w ogóle nie trzyma kupy. Co to jest "koszt producenta"? To jest wielkość niezdefiniowana. Producent może sprzedać marketowi butelkę mleka i butelke Coca-Coli w zestawie za 10 zł - no więc ile wynosi wtedy koszt mleka? Połowę? Podobnie przy kupnie hurtowym, podobnie przy umowach długoterminowych... Taka definicja po prostu nie istnieje. Co więcej - nawet gdyby to dało się zrealizować, to jaki to ma cel? Co klienta interesuje "koszt producenta"? Nic. Jego interesuje cena końcowa towaru, i to porównuje. Załóżmy że sklepik osiedlowy ma na jakimś towarze "koszt producenta" 5.50 zł, i sprzedaje to za 5.55 zł. A supermarket ma "koszt producenta" 2 zł, i sprzedaje po 3 zł. Który układ jest lepszy dla klienta? Oczywiście ten drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
jarnuzo Najlepiej wprowadzić cenę detaliczną 02.10.09, 15:36 bedzie jak za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumimoss Re: Podatki!!! IP: 194.156.48.* 02.10.09, 10:12 Racja. Podatki. Koszt wytworzenia produktu jest niski, a potem gwaltownie rosnie, bo przeciez musimy sie wszyscy zrzucic na to Panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bercik38 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 08:13 Wiele wyrobów posiada cenę producenta, która jest celowo zawyżona tylko po to aby hurtownikowi sprzedać towar za połowę tej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekWrocław Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.09, 08:24 Minister Sawicki popisał się demagogią, populizmem a jego pomysł to żenada nie wymagająca komentarza (jeżeli ktoś jednak chciałby komentarz - to proszę, jest w każdym dobrym podręczniku mikro i makro ekonomii, trzeba się uczyć po prostu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuzia lekarstwa i papierosy też? IP: 94.254.185.* 01.10.09, 19:06 alkohol też? fajnie :) może i mój diler w końcu zacznie mówić że sprzedaje po 25pln stuff który kosztuje go 4pln :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ry Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.10.09, 08:53 Zacznijmy od benzyny na stacjach benzynowych (wysokość akcyzy i podatku) Rysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: 193.36.183.* 01.10.09, 08:54 Moim zdaniem najbardziej ucierpią na tym sklepiki osiedlowe. To samo masło, które w hipermarkecie kosztuje 2-3pln nam potrafi kosztować nawet 5pln. A ja jakbym zobaczył na maśle cenę 2,30 a pani powiedziałaby mi 5 to nie kupiłbym go. Dla mnie ceny powinny być na wszystkich produktach a wtedy rynek sam wyreguluje resztę - ludzie będą niechętnie robić zakupy u sprzedawców, którzy mocno odstają ceną i wtedy, albo spadnie cena albo sprzedawca wypadnie z gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogusław Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.10.09, 17:55 Gość portalu: Artur napisał(a): > Moim zdaniem najbardziej ucierpią na tym sklepiki osiedlowe. To samo masło, któ > re w hipermarkecie kosztuje 2-3pln nam potrafi kosztować nawet 5pln. Jesteś w błędzie.Hipermarkety mają marże nawet 80%,sklepiki 15-25%. Ludkom wydaje się,że kupują w marketach taniej.A w sumie to płacą więcej,ponieważ niskie ceny są tylko na niektórych artykułach i bardzo dobrze widoczne dla klienta,a to robi wrażenie.Zarabiają na pozostałych z nawiązką.No i do tego,produkt produkowany dla marketu jest gorszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.aster.pl 01.10.09, 18:24 Takiej serii glupot w jednym poscie dawno nie widzialem. WSZYSTKO, co kupuje w supermarkecie, w moim sklepiku osiedlowym jest drozsze, i to tak ze 20-30%. A jesli chodzi o jakosc - produkty sa dokladnie takie same. Chyba ze mowisz o tzw. markach wlasnych marketow czy dyskontow. Ale marek wlasnych nie musisz kupowac. Ty chyba musisz miec wlasny sklep, bo nie wierze, zeby osoba niezaangazowana osobiscie w te sprawe mogla az tak klamac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:21 To dlaczego kupujesz w tym sklepiku? I dlaczego jeszcze nie upadł? Przecież ludzie widzą, podobnie jak Ty, że wszystko jest tam droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.jmdi.pl 02.10.09, 07:50 Ja kupuje w markecie za kazdym razem gdy robie wieksze zakupy, ale przeciez jak mam za 50 pln cos na sniadanie i obiad kupic plus jakies piwo to nie bede robil wycieczki do marketu (dojazd z 10 min, stanie do kas itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekpawel Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.pol-net.pabianice.pl 01.10.09, 19:28 > A jesli chodzi o jakosc - produkty sa dokladnie takie same. I tu niestety się mylisz. Chyba, że masz wypaczony zmysł smaku i zapachu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.era.pl 01.10.09, 21:10 A co ma cena końcowa do marzy ? Niższa cena w superkarkecie przy wyższej marzy nominalnej niż w sklepiku to codzienność, tylko finalnie traci na tym producent ktory MUSI sprzedaż towar (duże ilosci) po beznadziejnie niskich cenach supermarketowych. Jak producent nie sprzeda to wyrzuci np. żywnośc. W sklepikach nie ulokuje całego swojego towaru, jest zależny od WIELKICH odbiorców i sytuacja się powtarza. W końcu pada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.rwd.prospect.pl 02.10.09, 09:06 Nic nie musi moze ograniczyc produkcje, poza tym handel wielkopowierzchniowy odpowiada w Polsce za 40% sprzedazy a tradycyjny za 60% wiec generalnie wiece sprzedaje sie w malych sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internet.szczecin.pl 02.10.09, 10:06 tylko > finalnie traci na tym producent ktory MUSI sprzedaż towar (duże > ilosci) po beznadziejnie niskich cenach supermarketowych. co za IDIOCI ci rolnicy. Zmuszają ich do sprzedaży poniżej kosztów ich towar. To hurtownik jest zależny od producenta a nie odwrotnie. Jaki to problem aby organizacje producentów rolnych lub zsami rolnicy zorganizowali sobie własną sieć dystrybucji. Praktycznie żaden. Ale trzeba się na tyym znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: best Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 21:56 heh, głupota ludzka nie zna granic. Hipermarkety, supermarkety i dyskonty maja nizsze ceny, bo nizsze sa przede wszystkim stale koszty funkcjonowania wynikajace z ekonomii skali tj. koszty personalne, koszty zakupu towarów i usług, wyższa jest wydajność pracownika. A w to, ze male sklepiki oferuja wyzsze jakosciowo produkty wierzy chyba tylko elektorat RM i samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:11 pracowałem w kilku fabrykach. Dostawy do marketów były specjalnie oznakowywane (wewnętrzne kody), a linia przestawiana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketingowiec Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 08:50 Tak, jasne, przeciez to ten sam kod kreskowy. Ogromna ilość sklepów zaopatruje się w makro lub selgrosie, więc to ten sam towar co w hipermarkecie. Od tego są działy marketingu i sprzedaży, żeby negocjować ceny, warunki sprzedaży i półkowe, a nie osobna linia produkcyjna. Nawet logistycznie taka operacja - produkcja margaryny innej do marketu i do hurtowni nie ma żadnego sensu. Róznica może być co najwyżej w produkcie dedykowanym - czyli tak jak np. Lisner produkuje swoje ryby pod marką własną dla sklepów, a dla Lidla pod nazwą Toppo, a dla biedronki jeszcze inną, której nie pamiętam. Tu zapewne jest różnica w jakości. Ale cena też jest o 30% niższa w dyskontach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:16 nie wiem jak w spożywce, ale na proszkach linię przestawiali przed zmianą, a produkcja szła pod określonego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketingowiec Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 10:28 Proszki to zupełnie osobna sprawa i problem. Wiadomo, że inne się produkuje na rózne rynki. Ale i tak nie wierzę, że proszek kupiony przez sklepikarza w hurtowni, nie mówiąc o Makro różni się specjalnie od hipermarketowego, to ten sam typ klienta. Nie ma żadnego powodu, żeby dla jakiejś tam hurtowni produkować lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 11:46 Bo źle do tego podchodzisz. To nie dla hurtowni produkujesz lepiej, tylko dla sieci gorzej, bo zmuszają Cię do tego warunki handlowe narzucane przez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejzab Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 22:17 warzywa, pieczywo, wędliny - wszystko to w hipermarketach jest tańsze i gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Bitwa o handel - następne pokolenie IP: *.procommerce.lodz.pl 01.10.09, 10:59 1. Uwertura - zwracamy uwagę na łupieżczą działalność sklepikarzy 2. Andante - na fali słusznego oburzenia społecznego powołujemy stosowne instytucje kontrolne 3. Allegro moderato - ujawniamy i piętnujemy jaskrawe nadużycia 4. Allegro - sadzamy najbardziej upartych do kozy 5. Allegro vivace - wyrywamy handel z nieodpowiedzialnych objęć prywatnej inicjatywy i oddajemy go słusznym siłom uspołecznionym 6. I tak da capo al fine Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Bitwa o handel - następne pokolenie 02.10.09, 12:05 piękne. Ten Sawicki to kretyn czy tylko udaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Norris Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: 212.2.115.* 01.10.09, 12:38 Trochę nie rozumiem o co chodzi ministrowi rolnictwa. Dziwi go duża między ceną detaliczną a ceną producenta? W taki sposób wygórowanych marż nie zlikwiduje. Może to wymusić tylko konkurencja. I trzeba tę konkurencję wzmacniać, a rynek sam obnizy cenę i zmniejszy marże. Trzeba pamiętać, że na różnicy cen zarabiają tysiące ludzi, którzy pośredniczą między porucentem a sklepikarzem: transportowcy, firmy energetyczne, paliwowe i inne. Przecież na tym polega nasza cywilizacja. Gdybyśmy kupowali produkty od rolnika to ile ludzi by miało pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 18:04 -Paru głupkóW coś tu naskrobało. nie ma mowy o regulacji cen. na towarze ma byc uwieczniona cena producenta i handlarza. producent napisze 1 zł. handlarzyna ma pełne prawo napisac1500zł. i za tyle też sprzedac. JAK KTOŚ TO KUPI. może to i dla handlarzyn wstyd, ale wstyd to oni już dawno zjedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlarzyna Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.poczesna.netcominternet.pl 01.10.09, 21:47 billy.the.kid chłopcze spróbuj być "handlarzyną" zobaczymy czy wszystko ci tak gładko będzie szło. Podstawowym wykładnikiem ceny jest ilość produktu na rynku i to ile jest w stanie zapłacić konsument za dane towary. Sztuczne regulacje cen ,ilości towarów już przerabialiśmy przed rokiem 1990. i na dobre to nie wychodziło. prawda będzie taka: sklepy będą się zaopatrywać w produkty spoza granic naszego kraju (wolny handel w strefie UE) A ROLNICY ZOSTANĄ Z WYPRODUKOWANYM TOWAREM . SZANOWNY PAN MINISTER OD "SIEDMIU BOLEŚCI" niestety nie zna lub nie chce poznać prostych zasad. jedną z nich jest "nie sztuką jest wyprodukowanie jakiegokolwiek produktu natomiast wielką sztuką jest jego sprzedaż" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:28 > sklepy będą się zaopatrywać w produkty spoza granic naszego kraju (wolny handel > w strefie UE) Czy myślisz, że wtedy marże będą mniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 02.10.09, 01:05 > Sztuczne regulacje cen ,ilości towarów już przerabialiśmy przed rokiem 1990. i > na dobre to nie wychodziło. Pewnie ze nie, bo zmuszanie do ustalania ceny dla klienta to zly pomsyl. Ale kto tu kogo zmusza do ustalania jakichkolwiek niskich czy wysokich cen? Gdzie tu jest jakakolwiek ingerencja w cene? Podanie ceny producenta to tylko informacja, ktora do niczego nie obliguje nikogo, poza jej podaniem. Tak samo jak podanie ile soli jest w 100gramach produktu. Tylko informacja i az informacja. Nie kocham PSL ale akurat wszystkie argumenty przeciwnikow sa jak dal mnie denne i latwo zbijalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinus Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:10 Dokładnie. Banda bezmuzgowców!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk67 Koniec gospodarki rynkowej,wraca socjalizm???????? 01.10.09, 18:03 Rząd przyjmując taką ustawę jest jak samobójca,doprowadzi do sporu z UE ,niech się chłopkom nie da wodzić za nos. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Zaraz, zaraz 02.10.09, 13:28 Przeciez jeszcze nie tak dawno przeciwko polskim przepisom toczyło się najwięcej procesów o niezgodność z prawem unijnym. Pamiętam, jak za rządów Marcinkiewicza co tydzień jakaś sprawa trafiała do trybunału. Samo monitorowanie cen nie jest w żaden sposób zabronione. mam duże wątpliwosci, czy mozna nakazać umieszczanie takich informacji na etykiecie sklepowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinus Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:08 Nasz Rząd naprawdę nie ma poważniejszych problemów?? Szkoda gadać, na co oni marnują czas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Jestem za ale... IP: *.rwd.prospect.pl 01.10.09, 18:11 Jako wlasciciel malego sklepu nie mam nic przeciwko ale chce miec dokladnie taka sam cene zakupu kazdego towaru jak maja hipermarkety i i mam d d....pie jak producent mi to zagwarantuje, przywozi serek do hipermarketu po zlotwce i jeszczee doplaca "półkowe" nie ma sprawy, ale ma tez przywiec mnie po zlotowce i tez doplacic takie same "półkowe". i niech nie jeczy ze do mnie mu sie nie oplaca wtedy moze sobie nabijac na opakowaniu co mu sie podoba. Bo prawda jest taka ze "byznesmeny producenci" oddaja towar do tzw "nowoczesnego handlu" na granicy kosztow podbijaja natomiast ceny dla handlu tradycyjnego, a ludzie mysla ze maly sklepikarz zaraba krocie bo ma kawe czy serek 10% drozej. Prawda jest taka ze marze w marketach po doliczeniu wszelkiego rodzaju oplat dodatkowych siegaja na PDK (produktach duzej konsumpcji) i świeżych 25%, na przemyslowce 50% podczas gdy w handlu tradycyjnym 20% jest sukcesem a standardem 17% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k! Re: Jestem za ale... IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.09, 19:54 Typowo komunistyczna mentalność. > Jako wlasciciel malego sklepu nie mam nic przeciwko ale chce miec dokladnie > taka sam cene zakupu kazdego towaru jak maja hipermarkety i i mam d d....pie > jak producent mi to zagwarantuje... To zamów tak jak hipermarket 2000kg tego serka na raz i producent bedzie mial w d.... jak Ty to sprzedasz ale sprzeda Ci "po złotówce". Jęczysz że jesteś biedny - "byznesmeny producenci" cię oszukują to weź się do roboty i sam nim zostań. Tak - to takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Jestem za ale... IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:27 Nie zrozumiales przedmowcy - ja to odbieram troche jak ironie. Reasumujac: komunizm w czystej postaci. Jak marze sa wysokie to zostan sprzedawca i... bedziesz zarabiac krocie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlarzyna do MichalM IP: *.poczesna.netcominternet.pl 01.10.09, 22:04 CZŁOWIEKU SE KUP ALBO ZBUDUJ SUPERMARKET TO BĘDZIESZ MIAŁ MARŻE TAKIE JAK supermarket. A jeśli ci nie idzie biznes to zmień profil i przestań narzekać jak większość "biednych Polaków" sprzedaj swego nowego Mercedesa na którego "uciułałeś" z tych 17% marży. będziesz miał na fundamenty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: do MichalM IP: *.rwd.prospect.pl 02.10.09, 09:03 Chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem. To nie ja wymyslilem zeby nabijac cene produkcji na opakowaniu. Dla mnie regulowanie cen i pietnowanie zbyt wysokich marzy jest socjalizmem w cztstej postaci. Wg. ok jest ze market zamawia wiecej i placi mniej ja zamawiam mniej i place wiecej, ale jezeli ci krzywdzeni producenci serkow chca sie zalic na opakowaniu jak malo dostaja za swoj produkt, to niech tez pokaza jak doja male sklepy cenami. Niech nabijaja nie koszt wytworzenia tylko cene za jaka sprzedaja do marketu i do handlu tradycyjnego. Dla mnie jedyna zdrowa sytacja jest gdy producent sprzedaje po tyle po ile dogadal sie z kupcem, sklep doklada tyle ile uwaza za sluszne klient kupuje albo nie w zaleznosci od tego czy mu cena i towar odpowiada, a nie jakies komusze regulowanie cen, pietnowanie marzy moze jeszcze podzielimy kraj na regiony i z zakazem sprzedazy do innego regionu a potem wprowadzimy przymus kupowania okreslonych towarow zeby producent nie byl stratny. Odpowiedz Link Zgłoś
uknown a ja mam twoje wyliczenia gdzieś ... 02.10.09, 11:32 ja chcę mieć tani produkt i jeżeli ci się nie będzie kalkulowało to nie handluj albo zbuduj duży sklep i kupuj taniej od producenta, co mnie obchodzą twoje żale że ci nie chcą serka po złotówce sprzedać ... zresztą ja i tak nie kupuję w osiedlowych sklepikach, bo od dawna wiem że tam drogo, towar często stary i zleżały a klient nabijany w butelkę z uśmiechem i w "rodzinnej" atmosferze, więc jak znikną takie sklepy ja tego zupełnie nie odczuję ... a inni może wreszcie zrozumieją jak są łojeni przez takich handlowców jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx prosimy takze o informacje o kosztach produkcji IP: *.acn.waw.pl 01.10.09, 18:19 benzyny,papierosow,alkoholi i napojow alkoholowych przydala by sie takze informacja o podatkach zawartych w cenie tych artykulow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam się Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 18:40 Ale dlaczego tylko żywność?? A inne towary?? Kiedy się ktos weźmie za cwaniactwo MEDIA MARKTÓW, SATURÓW, czy EMPIKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 18:51 Ciekawe co oni tam "biorą"? Bo po trzeźwemu takich rzeczy to nie da się wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Epic fail IP: *.acn.waw.pl 01.10.09, 18:52 Ten odgrzewany kotlet jest pozbawiony sensu wedle samych założeń. Szkoda mi tylko, że na te wymysły idą pieniądze z moich podatków. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Epic fail IP: *.era.pl 01.10.09, 21:27 A mi nie szkoda tych podatków. W przeciwnym razie za lat parę bedziesz 'wcinał z niesmakiem' towar (bo zywnością to trudno bedzie nazwac) od jednego sprytnego 'pRODUCENTA, któremu UDAŁO SIE przetrwać ...podczas gdy reszta Producentów zbankrutuje. sprawdz co jesz, bo chyba nie wiesz co piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach 01.10.09, 19:09 może od razu wprowadzić ceny urzędowe? wyzyskiwaczom i zapłutym karłom reakcji mówimy stanowcze: NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:18 Wreszcie jakiś sensowny projekt. Oby tylko wszedł w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chello.pl 01.10.09, 19:21 "Jak czytamy w uzasadnieniu zarządzenia, wprowadzenie cen producenta jest konieczne, bo "w okresie ostatnich ośmiu lat ceny, po jakich producenci sprzedają żywność, wzrosły o 16 proc., ceny surowców rolnych także o 16 proc., a ceny detaliczne żywności o 25 proc., co obrazuje nieproporcjonalny wzrost marż handlowych"." a ceny transportu, pradu, czeynszow etc. oraz pensje pracownikow pozostaly niby takie same? niech ktos tu sie w glowe puknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 19:36 Rozumiem, że przy produkcji nie potrzeba transportu i pracują krasnoludki pod muchomorem, tak więc płace i czynsz nie ma znaczenia. Kto tu się powinien puknąć w głowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:28 Przeraza mnie ilu Polakow ma typowo komusza mentalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.szczecin.mm.pl 01.10.09, 19:33 Bardzo dobrze! Pozwoli to uniknąć kupowania produktów, na których więcej zarabia pośrednik (lub pośrednicy) niż producent. Odpowiedz Link Zgłoś
imw nie ukróci ... 01.10.09, 20:18 tylko urzędas mógł wymyślić taką głupotę - nie tędy droga ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.as.kn.pl 01.10.09, 20:30 Przeciez to wierutna bzdura. Sam producent juz jest posrednikiem. Dla rolnika na przyklad... On chce zarabiac. Jesli nie bedzie mu to dane to stwierdzi ze chromoli interes... i jeszcze ludziska pojda na trawke. Ten pomysl to kompletna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Powinna byc tez informacja ile podatnik doplaca do 01.10.09, 19:51 kazdego towaru, ta i informacja o marzy pokazalby realne informacje o tym ze do mleka za ktore rolnik dostaje 80groszy, podatnik doplaca 40 czy 50 groszy a moze i wiecej a sklep sprzedaja za 2 zlote wniosek: podatnik placi za mleko 2.50zl?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Wyjątkowo ten pomysł mi sie podoba IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.09, 19:54 Chociaż nie lubię PSL i uważam ich za pasożytów to ten pomysł (wiem, zrobiony z myślą o elektoracie PSL) mi się podoba. Proponuję rozciągnąć go na wszystkie towary sprzedawane przez sklepy wielkopwierzchniowe. Choć boję się, że znajdą sposób. Np. kupią drożej, sprzedadzą z marżą minimalną a następnie dostawca skoryguje fakturę (tak sprzedaje się samochody). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.marketing-house.pl 01.10.09, 20:00 Marża - a za co zapłaci pracownikom?????? A za co wydrukuje gazetki??? Za co zapłaci za prąd???? Ma za darmo użyczać tego wszystkiego rolnikom?????? OTO POLSKA WŁAŚNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni99 Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.chelm.mm.pl 01.10.09, 20:03 niech Pan minister od " rolnictwa" zajmie się rolnictwem ! Taka jego rola, a nie wpinanie się do marż w sklepach ! Rolnicy żądają by cena zbóż nie była dyktowana przez " odpowiednie" czynniki ! Niech tam zapanuje rynek ! On powinien dyktować ceny ! Odpowiedz Link Zgłoś
imw czy cena produkcji będzie inna dla każdego 01.10.09, 20:11 producenta? bo wiadomo, że każdy ma inną cenę produkcji - a tę można sztucznie podnieść tak aby debilni urzędnicy byli zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 20:33 Heja, a jak obliczac cene wyprodukowania towarów w których 80-95% to marketing albo cena nowości. Np. miśki Haribo, butelka Coca-Coli, sos chiński Knorra_ cena wyprodukowania jest pewnie nie większa niż 50gr - 1zl. Ale kosztują już całkiem sporo i co na nich też będzie cena 1zl?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Minister Sawicki ukróci marże w marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:31 Haribo, Coca-cola - bardzo dobre przykłady. Może wtedy wreszcie do ludzi dotrze, że nie warto kupować goowna tylko dlatego, że ma ładne opakowanie i ładną reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś