Dodaj do ulubionych

Senat wybrał członków RPP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 16:15
No to 1 Euor dobije do 5,50 PLN
Obserwuj wątek
    • mkopyt Senat wybrał członków RPP 14.01.04, 16:17
      No to nam Pan Noga podłoży nogę logicznej polityce pieniężnej!!!
      • Gość: Marian Noga Re: Senat wybrał członków RPP IP: 158.75.5.* 14.01.04, 16:22
        Wy mi uwierzyc, ze ja naprawde znac sie na ekonomia i byc najlepsza kandydat do
        RPP. Ja byc rektor bardzo dobra akademia ekonomiczna, a sprawa o plagiat byc
        swinia podlozona przez moich wrogow.
        • Gość: zeta218 WYBRALI NA WOŹNYCH CZY SZATNIARZY? IP: *.sympatico.ca 14.01.04, 17:17
          Rany boskie, co za mordy, co za nazwiska...
          • Gość: hipnoza zbiorowa on IP: *.cyfronet.krakow.pl 14.01.04, 18:00
            Kazdy wypisuje rozne rzeczy chyba nie wiedzac zupelnie co pisze. Nogi za
            dobrze nie znam, ale wyjatkowym dupkiem na pewno nie jest jesli wziac pod
            uwage ze jest profesorem. Natomiast nie wiem czy zdajecie sobie sprawe z tego,
            ze profesor Stanisław Owsiak jest uważany za najwybitniejszego eksperta od
            finansów publicznych w Polsce? Natomiast Halina Trenkner na pewno nie moze byc
            uwazana za "partyjna" - przeciez pelni swoja funkcje juz od wielu lat - Była u
            Kołodki, Belki, Bauca, Balcerowicza, Raczki... Wicepremierzy i ministrowie sie
            zmieniali, a ona wciaz na tym stanowisku - fakt, ze zatrudnialy ja zarowno
            rzady prawicowe jak i lewicowe chyba swiadczy o jej kompetencjach. Zreszta
            sama byla ministrem finansow i to raczej nie za rzadow SLD. Poza tym nie
            rozumiem co zlego jest w zwiazaniu z jakims srodowiskiem, czy nawet nalezeniu
            do partii. Jedynym czynnikiem jaki moze byc brany pod uwage sa kompetencje.
            Przeciez czlonkowie sa powolywani na 6-letnia kadencje i sa zupelnie w swych
            dzialaniach niezalezni. Za 6 lat to prawdopodobnie Sld juz dawno nie bedzie i
            nie sadze by ktorykolwiek z czlonkow mial jakikolwiek interes w glosowaniu
            zgodnie z interesem czyimkolwiek. Przed odpowiedzialnoscia za swoje dycyzje
            nie mozna uciec, a nikt na pewno nie bedzie podejmowal decyzji
            krotkowzrocznych skoro maja siedziec na tym stanowisku przez 6 lat (musieliby
            potem sami po sobie sprzatac). To, ze ktos byl wiceministrem jak Wasilewska
            czy Czekaj dla logicznie myslacego czlowieka powinno mowic przede wszystkim
            tyle, ze ma doswiadczenie na szerokich wodach i instytucjach, ktore sa trudnym
            kawalkiem chleba.
            Ludzie, przebijacie sie zjadliwoscia komentarzy na temat nowowybranych
            czlonkow, a ciekawy jestem czy ktokolwiek zainteresowal sie np. ich dorobkiem
            naukowym. Gdy czyta sie komentarze na forum to tak jakby nikt nie mial swojej
            wlasnej opinii. Wszzyscy mowia jednym glosem i wyrazaja cudza opinie o ktorej
            nie maja zielonego pojecia.
            • Gość: kr Czlowieku. Kto w Polsce jest odpowiedzialny IP: *.arc.ab.ca 14.01.04, 18:42
              za swoje decyzje?
            • Gość: Mala Re: on IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.04, 22:38
              Prof. Noga jest rektorem Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, o czym redakcja
              nie raczyła poinformowac. Jest specjalistą z dziedziny makroekonomii, czyli
              jego dorobek naukowy jest raczej odpowiedni do stanowiska jakie dziś objął. Nie
              cieszy sie sympatią wśród swych studentów, ale może to specyfika przedmiotów,
              które on wykłada. A jeśli chodzi o niektóre komentarze na forum...ludzie chyba
              nie bardzo wiedzą jeszcze co to np stopa procentowa.
              • Gość: pac Re: on IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 01:34
                wybrali sobie na rektora kogoś posądzanego o plagiat???
                świetnie to świadczy o wrocławskiej AE, nie ma co...
              • sir_fred Bajeczki mała bajeczki opowiadasz 15.01.04, 10:22
                Gość portalu: Mala napisał(a):

> Prof. Noga jest rektorem Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, o czym redakcja
                > nie raczyła poinformowac. Jest specjalistą z dziedziny makroekonomii, czyli
                > jego dorobek naukowy jest raczej odpowiedni do stanowiska jakie dziś objął.

Taa, chyba nie zdajesz sobie sprawy z poziomu tzw. specjalistów z epoki PRL w
                dziedzinach tak upolitycznionych jak ekonomia. Rektorzy AE bywają różni,
                ostatnimi czasy poza śp. panem Baborskim byli to ludzie z aparatu.

> Nie cieszy sie sympatią wśród swych studentów, ale może to specyfika
                > przedmiotów, które on wykłada.

Raczysz żartować. Wykłada przedmioty lekkie, łatwe i przyjemne w porównaniu z
                taką statystyczną analizą danych na przykład. Poza tym o ile pamiętam,
                zaliczenia u niego odbywają się w "atmosferze nieformalnej" i absolutnie do
                trudnych nie należą, więc studenci nie narzekają - tyle że trochę lekceważą.

> A jeśli chodzi o niektóre komentarze na forum...ludzie chyba
                > nie bardzo wiedzą jeszcze co to np stopa procentowa.

Wiedzą, wiedzą i dlatego właśnie trochę boją się tego co Noga i inni
                zachłyśnięci Keynesem i pochodnymi mogą zaproponować.

Absolwent AE
    • Gość: Andrzej Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.nll.se 14.01.04, 16:26
      Czlonek (przepraszam za wyraz) RPP Noga! Nomen omen?
    • Gość: ZEUS Pani Wasilewska jest ok... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 17:09
      inna sprawa, ze ludzie inaczej mówią jak teraz a inaczej jak juz pełnią taką
      funkcje, wiec nie spodizewam sie niczego wielkiego.. raczej bedzie spokojnie..
      • Gość: siławjedności Re: Pani Wasilewska jest ok... IP: *.bmts.com / *.xlccorp.com 14.01.04, 22:29
        bo musi być spokewniona z Wandą Wasilewską i jak wskazuje druga czść nazwiska,
        ma bardzo owocny stosunek z palestyńskimi sasiadami. Wyszło na to, że
        absolutnie wszyscy łączący się towarzysze, są bardzo, bardzo OK?
        • Gość: ZEUS swoja głupota dobiłes dna.. gratuluje... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 08:35
          .
    • Gość: zapytka Czemu nie ma zdjecia Owsiaka? Podczas WOSP bylo go IP: *.cec.eu.int 14.01.04, 17:13
      dosc?
    • Gość: tom no to dupa... tzn. noga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 17:15
      10 na Kuczynskiego to malo, widac ze BlokS01 tez dal plame. dobrze ze chociaz
      Trenkner weszla... zal mi Balcerowicza i pieniedzy
    • wolo Re: Senat wybrał członków RPP 14.01.04, 17:23
      Zdjecia super. Jakbym ogladal Lot nad kukulczym gniazdem.
    • Gość: Pablo Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 17:30
      Kolejny polityczny wybór, w szczególności wicemister Trenker i senatora Nogi
      (obie osoby z SLD). Regularne obnizanie stóp procentowych, nawet
      krotkookresowych, to pozytywny sygnał dla potencjalnych inwestrów, dla których
      będzie on stanowil bodziec do podjecia działań. Całe zasługi przypisze sobie
      oczywiście ekipa Millera. Swoj ekonomiczny rodowód nowi członkowie są gotowi
      poświęcić dla politycznej kariery. Miejmy nadzieję, że nie zapomną, iż każdy
      medal ma dwie strony. Być może powiewem racjonalizmu będą prawdziwi specjaliści
      występujący jako kandydaci prezydenccy (Wojtyna, Pietrzak). Jeśli nie -
      INFLACJO WELCOME BACK!
    • Gość: Em. Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.kuleuven.ac.be 14.01.04, 17:32
      No to sie Senat wykazal... Zeby do Rady wybrac taka noge jak Noga to tez trzeba
      byc geniuszem. Coz za parlament teraz mamy, ratunku.
      • Gość: Be. Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.dialup.umn.edu 15.01.04, 07:30
        Pozdrowienia dla kolegi/kolezanki w Leuven! Jak tam zycie na Naamsestraat?
    • Gość: milhaus Dziura Budzetowa IP: 137.120.187.* 14.01.04, 17:33
      tak nazwali Pania Trenkner Rewinski i Piasecki
    • Gość: on hipnoza zbiorowa IP: *.cyfronet.krakow.pl 14.01.04, 17:54
      Kazdy wypisuje rozne rzeczy chyba nie wiedzac zupelnie co pisze. Nogi za
      dobrze nie znam, ale wyjatkowym dupkiem na pewno nie jest jesli wziac pod
      uwage ze jest profesorem. Natomiast nie wiem czy zdajecie sobie sprawe z tego,
      ze profesor Stanisław Owsiak jest uważany za najwybitniejszego eksperta od
      finansów publicznych w Polsce? Natomiast Halina Trenkner na pewno nie moze byc
      uwazana za "partyjna" - przeciez pelni swoja funkcje juz od wielu lat - Była u
      Kołodki, Belki, Bauca, Balcerowicza, Raczki... Wicepremierzy i ministrowie sie
      zmieniali, a ona wciaz na tym stanowisku - fakt, ze zatrudnialy ja zarowno
      rzady prawicowe jak i lewicowe chyba swiadczy o jej kompetencjach. Zreszta
      sama byla ministrem finansow i to raczej nie za rzadow SLD. Poza tym nie
      rozumiem co zlego jest w zwiazaniu z jakims srodowiskiem, czy nawet nalezeniu
      do partii. Jedynym czynnikiem jaki moze byc brany pod uwage sa kompetencje.
      Przeciez czlonkowie sa powolywani na 6-letnia kadencje i sa zupelnie w swych
      dzialaniach niezalezni. Za 6 lat to prawdopodobnie Sld juz dawno nie bedzie i
      nie sadze by ktorykolwiek z czlonkow mial jakikolwiek interes w glosowaniu
      zgodnie z interesem czyimkolwiek. Przed odpowiedzialnoscia za swoje dycyzje
      nie mozna uciec, a nikt na pewno nie bedzie podejmowal decyzji
      krotkowzrocznych skoro maja siedziec na tym stanowisku przez 6 lat (musieliby
      potem sami po sobie sprzatac). To, ze ktos byl wiceministrem jak Wasilewska
      czy Czekaj dla logicznie myslacego czlowieka powinno mowic przede wszystkim
      tyle, ze ma doswiadczenie na szerokich wodach i instytucjach, ktore sa trudnym
      kawalkiem chleba.
      Ludzie, przebijacie sie zjadliwoscia komentarzy na temat nowowybranych
      czlonkow, a ciekawy jestem czy ktokolwiek zainteresowal sie np. ich dorobkiem
      naukowym. Gdy czyta sie komentarze na forum to tak jakby nikt nie mial swojej
      wlasnej opinii. Wszzyscy mowia jednym glosem i wyrazaja cudza opinie o ktorej
      nie maja zielonego pojecia.
      • Gość: ZEUS Obawiam sie, ze ten post jest zbyt inteligentny IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 18:14
        jak na grono tu piszące... pozdrawiam..
      • Gość: Bolek Re: hipnoza zbiorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 18:55
        Pan niestety nie birze pod uwagę faktu,że mając w cuglach porażkę w najbliższych
        wyborach SLD i PSL nie będą ułatwiać rządzenia przyszłej koalicji POPIS-su Im
        bardziej skład RPP będzie kontra Balcerowiczowi, skłonny do osłabiania
        złotego,tym trudniej będzie rządzić i uzdrawiać finanse państwa. Dotychczasowy
        skład na to wskazuje. Nie mam najmniejszych wątpliwości ,że jest to gr interesów
        partyjnych a nie dbanie o interes państwa.
      • Gość: tom zgadzam się, ale... noga, pietrewicz i nieckarz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 21:04
        i chyba tez czekaj to partyjne padalce
      • Gość: Bez optymizmu Re: hipnoza zbiorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 08:43
        Witam. Dla mnie niestety fakt, że Pani Wasilewska była wiceministrem w rządach
        o różnych kolorach politycznych i była odpowiedzialna za konstrukcję budżetu
        m.in. za ministra Bauca oraz kilku ministrów SLD jest obciążający. Widzę tu
        niepokojącą alternatywę - albo nie jest dobra, za to dobrze umocowana. Albo
        jest świetna i niezastąpiona - co powoduje, że swoim odejściem z ław rządowych
        spowoduje problem. Czyż można zastąpić osobę niezastąpioną?

"Natomiast Halina Trenkner na pewno nie moze byc uwazana za "partyjna" -
        przeciez pelni swoja funkcje juz od wielu lat - Była u Kołodki, Belki, Bauca,
        Balcerowicza, Raczki..." - pisze mój szlachetny przedmówca. Otóż ja byłem
        zaniepokojony tym, że SLD przygarnęło osobę od "tworzenia budżetu" po
        AWSoswskim rządzie. Tak jak nie było widać wtedy ekonomicznwego geniuszu pani
        Wasilewskiej - tak i nie było go widać w późniejszych konstrukcjach budżetu. I
        nie można mówić, że wszystko zepsuli politycy, Sejm itd. Bo jak ktoś zepsuje
        naszą pracę - to się pod nią nie podpsujemy.
    • Gość: Stalinowski Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 18:40
      Dlaczego ona nazywa siebie Wasilewska? Czy to córka wszecurew Wandy
      Wasilewskiej? Dlaczego jej zdjęcie jest w pozycji orantki? Czy ona jest z Radia
      Maryja? Czy ona się na tym zdjęciu modli? Ale po co? Euro jej nie wysłucha, a
      dolar z pewnością nie wie o jej istnieniu.
    • Gość: wojtek Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.ztpnet.pl 14.01.04, 20:31
      A czy to źle czy dobrze? Przez kilka lat wysłuchiwałem wyrzekania na
      nadwrtościową złotówkę. Politycy głowili się, jak ją osłabić. A teraz kiedy
      wreszcie osłabła, komuś to przeszkadza? Przeszkadzją wyniki w eksporcie?
      Proponuję aby profani ekonomiczni nie wypowiadali sie na tematy o których nie
      mają pojęcia.
    • Gość: Obywatel Szlag mnie trafia... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 20:31
      ...przed tymi calymi wyborami zewszad - nie bedziemy upolityczniac, to
      niedobrze itd itp
      a jak przychodzi co do czego, to wybieramy takich, ktorzy: ciesza sie poparciem
      rzadu, prezydenta lub senatu. no zesz w morde.
      co, rzad jest apolityczny? eee, na pewno nie tak jak senat, o nie.
      • Gość: wojtek Re: Szlag mnie trafia... IP: *.ztpnet.pl 14.01.04, 20:38
        I chyba tak zostanie. Polityka apolityczna? Rząd apolityczny? Nic z tego nie
        rozumiem. A co w polityce złego? Czy istnieją rządy bez polityki? Chyba na
        marsie. A z tą przypadłością to do psychiatry.
        • Gość: Obywatel Re: Szlag mnie trafia... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 20:58
          no nie rozumiesz, to prawda. jest cos zlego w polityce?
          tak - jest wszedzie, a nie powinna.
          zreszta nie chce mi sie pisac ci o co mi chodzi. spiesze sie do psychiatry.
    • Gość: Stefek Myślałem, że Jurek Owsiak IP: *.kluczbork.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 21:09
      Jak by był Jurek Owsiak to by mnie interesowało a tak, to nie i basta!
    • Gość: . Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.server.ntli.net 14.01.04, 21:20
    • Gość: . Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.server.ntli.net 14.01.04, 21:21
    • Gość: . Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.server.ntli.net 14.01.04, 21:22
      Tralalala...
    • Gość: . To byl tylko test systemu - GW ma jakies problemy, IP: *.server.ntli.net 14.01.04, 21:24
      brak potwierdzen wyslania. Serdecznie Panstwa przepraszam! A o skladzie Rady
      etc. to...NAWET MOWIC SIE NIE CHCE!!!
    • Gość: domi Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 22:11
      Ja w kwestii czysto estetycznej. Pani minister jakis fryzjer by sie przydal.
      Zdjecie jest ok, ale w tv byla pelna awangarda. Cos jakby wnuk sie bawil we
      fryzjera.
    • Gość: se-nat-o Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.bmts.com / *.xlccorp.com 14.01.04, 22:19
      W wyborach-nominacji zadecydowały punkty za pochodzenie, aktywność rodziców w
      okresie 1944 i póżniej, zaufanie do swoich towarzyszy, z szaronem włącznie.
    • Gość: < Re: Senat wybrał członków RPP IP: *.server.ntli.net 14.01.04, 22:43
    • Gość: Ktosiek Marian Noga... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.04, 23:17
      Swego czasu miałem przyjemność spotkać się na studiach z wtedy jeszcze dr hab
      Nogą. Facet był w porządku ale nie o to chodzi. Wydaje mi się że to co mówicie
      w Wybiórczej na jego temat jest tendencyjne. Studia w Leningradzie.... hmmm z
      tego co pamietam to właśnie na tych studiach doktoranckich więcej się nauczył
      o ...EKONOMII POLTYCZNEJ KAITALIZMU - (dla niewtajemniczonych - o teorii i
      praktyce makroekonomicznej na zachodzie) nioż tu w Polsce. Czemu? Jak kiedyś
      nam tłumaczył w ZSRR był dostęp do literatury zachodniej - na potrzeby jej
      krytyki. Czyli żeby wiedzieć co krytykować a u nas dostępne były tylko dzieła
      już przetworzone. A na makro to się on dobrze zna.
      Fakt że sprawa plagiatu jest śmierdząca. Nie znam nie komentuję.
      O ile natomiast mi wiadomo jak na "twardogłowego aparatczyka" (tak gdzieś na
      forum czytałem) całkiem nieźle współpracuje z Solidarnościa na swojej uczelni
      (bardzo radykalna) - bowiem m.in. ich głosami został wybrany - swego czasu
      było w prasie o tym głośno.
      Owsiak kojarzy misię natomiast z taką książką do finansów całkiem nieźle
      napisaną, może napisał już coś nowego?
      A te rankingi publikowane w RP (ocena według uczestników rynku kapitałowego) są
      g... warte ponieważ wyglądaja jak wzięte z powietrza - prezentuje się proceduę
      badawczą w całości (no choćby pytania i poszczególne odpowiedzi). A poza tym
      dobór próby? 10 ekonomistów (z tego co wiem w tym 4 po SGH, dwóch po AE w
      Poznaniu) szopka.
      Miejmy nadzieję ,że ci ludzie będą myśleć.
      Ktosiek
    • Gość: mee... Re: SKOK SLD NA NARODOWY BANK POLSKI... IP: *.proxy.aol.com 14.01.04, 23:37
      ...dlugo tej twierdzy nie mogli zdobyc ...ale w koncu zdobyli...wlasciwie to
      juz koniec...oczywiscie dociagna jakos do maja...po nas -sld to nawet powodz co
      to ich obchodzi...
    • Gość: jajo Co robił towarzysz Noga w Marcu? IP: 62.233.177.* 15.01.04, 01:06
      Moze Gazeta zainteresuje sie, co porabiał tow. M. Noga w Marcu '68 albo w
      stanie wojennym? Zapewniam, ze beda to rzeczy całkiem ciekawe...
      • Gość: ZEUS 35 lat temu??? nie badź smieszny... IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 10:43
        prof Noga ma dbac o złotówke i mój portwel.. historia nic do tego nie ma...
        • Gość: max Byłem studentem docenta Nogi IP: 217.11.133.* 15.01.04, 11:07
          W czerwcu 1989 zdawałem u niego egzamin z Ekonomii Politycznej Kapitalizmu. W
          zerowym terminie, bo nie było innych! Flaszka dla docenta, kwiaty dla małżonki
          oraz czekolada dla synka (120 kg żywej wagi), a w indeksie pół stopnia więcej
          niż na zaliczenie. Egzamin dla całej grupy (25 osób) trwał około pół godziny.
          Wszyscy studiujący w latach 80tych na wrocławskiej AE właśnie w ten sposób
          zdawali ten egzamin.
          Co prawda było to 15 lat temu, ale jeżeli taki gość ma dbać o złotówkę i mój
          portfel to ja serdecznie dziękuję. Nie sądzę aby gość zmienił kryteria moralne,
          którymi się kierował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka