gajane4 30.11.09, 11:35 To w końcu z jakiego etatu przeszedł na etat "związkowy" ten, który w KGHM bieże 22 tys. zł miesięcznie? Kto tu Kłamie? Jeżeli Kwiatkowski płaci 3100 zł, a jak twierdzi zarabia 4000 zł, to z czego utrzymuje rodzinę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimrat1 gajane4, kto kłamie? związkowiec !! 30.11.09, 11:53 www.dziennik.pl/wydarzenia/article492547/Tak_zwiazkowcy_dorabiaja_sie_fortun.html?page=1------------------- www.dziennik.pl/wydarzenia/article487984/Pensja_zwiazkowca_w_KGHM_to_22_tysiace.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) pamietam taki reportaz w faktach tvn IP: 89.100.241.* 30.11.09, 19:08 sprzed bodajze roku. gornicy chcieli podwyzek. kopalnie stwierdzily, ze nie maja na podwyzki. pokazano biadolaca zone gornika, ktora zalana lzami tlumaczyla, ze to nie prawda, ze gornicy zarabiaja 6tys, bo to brutto, a na reke zostaje jej mezowi 1800zl. swiatly reporter tvn nie zaintersowal sie tym, ze to fizycznie nie mozliwe, bo stawki podatkowe sa jakie sa, zus odciaga tyle a tyle, ale pokazal na migawce kwitek z wyplaty. faktycznie do wyplaty 1800zl, ale jak ktos ogladal w internecie i sobie zatrzymal obraz mimo malego okienka (chcemy faktow full size!!!) mogl odczytac - splata pozyczki zakladowej - 2500zl. to jest wlasnie bieda gornikow. wiem cos o tym bo moj ojciec jest emerytowanym "rylem". barborki, czternastki, talony na wegiel, bony na posilki za ktore mozna zrobic zakupy w sklepie (prawie 10zl za przepracowana dniowke), dotacje do wypoczynku, na zakup podrecznikow, premie za wysluge lat. do tego praca na pol gwizdka, przekrety przy stopniach zaszeregowania od ktorych zalezy placa i emerytura, branie L4 a w tym czasie "fucha" przez podwykonawce na oddziale obok, duza wczesniejsza emerytura itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-lis niech żona górnika 30.11.09, 19:17 się nie tłumaczy opieką nad 10-letnim dzieckiem. Już dawno temu mogła iść do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: niech żona górnika? IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:42 A gdzie ta praca? W Irlandii moze? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: niech żona górnika? 30.11.09, 20:27 jak ktoś chce to ją znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dgt Re: niech żona górnika? IP: *.legnica.vectranet.pl 01.12.09, 09:36 zawistny narodzie....... zginiecie od tego swojego jadu Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: niech żona górnika? 30.11.09, 20:28 i jeszcze jedno. Co jest złego w pracy w Irlandii ? Jak komuś zależy na pracy to i pojedzie do Irlandii a nie będzie czekał z założonymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soli soli Re: niech żona górnika? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 20:29 Praca dla żony jest w Piszu. Robią tam coś z drewna dla IKEI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: niech żona górnika IP: *.icpnet.pl 30.11.09, 19:47 opieka nad dziesieciolatkeim, dobre...hehhe Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: niech żona górnika 30.11.09, 20:17 To jest przelomowy wiek. I co widzisz zlego w wychowywaniu dzieci przez matke? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: niech żona górnika 30.11.09, 20:29 ano to, że tysiące innych matek dziesięciolatków pracują. Czyli, że nie jest to żaden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: gajane4, kto kłamie? związkowiec !! 30.11.09, 20:22 ten typ związkowca = PASOŻYT, OSZUST I KRWIOPIJCA że też nie znajdzie się ktoś z jajami i nie rozbije tej kliki. Czy w majestacie prawa muszą się dziać takie rzeczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: gajane4, kto kłamie? związkowiec !! 01.12.09, 06:05 Ostatnio oglądałam film o zyciu prezydenta USA JFK, w filmie powiedziane było jak doszedł do władzy. Jego ojciec, który fortunę zbił na przemycie alkoholu umówił sie z mafią, że jak poprą JFK to z kolei on da im wolną rękę w hazardzie. Tak też się stało. To opłacani przez mafię związkowcy z USA wybrali prezydenta JFK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie lubie zwiazkow Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: 83.238.171.* 30.11.09, 12:05 Bardzo dobrze, mam nadzieje, ze KGHM sie nie ugnie pod presja zwiazkow i rzeczywiscie sciagnie te pieniadze. Dieta bywa kosztowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:42 A ja nie lubie burzujow i wyzysku robotnikow! Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... 30.11.09, 12:51 Zawodowy"zwiazkowiec", obibok. Gornikom sie w glowach przewraca. Najmlodsi emeryci. Caly czas im sie wydaje ze panstwo musi do nich doplacac. Jak chcial glodowac mogl w domu czy przed domem w ogrodzie, czy musial w kopalni?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:14 Wszystkim tym gowniarzom od walenia w klawiaturę powiem tak: gdy studiowałem, w ramach praktyk studenckich zwieziono nas na dół, na ścianę do kopalni węgla kamiennego. Jak wygląda praca górnika na przodku, obsługujacego kombajn na ścianie to wam nawet synkowie opowiadać nie bedę, bo przekracza to zdolność waszej percepcji. Większość z was chciałaby spieprzać z tamtąd po 1min, podobnie jak ja. I nie zgodziłbym się na tę robotę nawet za 20 tyś. miesięcznie, bo mam 1 życie. Ale co tam, przecież najłatwiej jest być gó...arzem z dużego miasta i klepaćlawiaturę te swoje żałosne mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.sotn.cable.ntl.com 30.11.09, 22:40 nikt ich tam na dol sila nie zaciaga mlotku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:45 A słyszałeś kiedyś takie pojęcia: przymus ekonomiczny i bezrobocie. Pewnie, że każdy chciałby być dyrektorem, ale wiesz dziecko tak się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.80-202-34.nextgentel.com 30.11.09, 23:43 ale ten pracowity zwiazkowiec panie dziadziunio ten co zarabia 22000 to juz chyba dawno bardzo dawno temu byl pod ziemia. ale i tak sie zapewne tym podziemiem zestresowal ze przed Euro 2008 zazyczyl sobie dekoderu polsatu zeby z zaciszu gabinetu mogl skolatane nerwy sobie leczyc i w godzinach pracy mecze sobie ogladac. p.s. a tak na powaznie panie starszy, kupa ludzi wykonuje rozne niebezpieczne zawody i nie ma 14 pensji ani zadan ksiezycowych tylko dlatego ze drabina jest wysoka. mowmy otwarcie: juz dawno tym darmozjadom poprzewracalo sie w glowie i tylko uleglosci politykow zawdzieczaja ze prawo ekonomii nie wyrzuciilo tych krzykaczy za burte. gdyby niepopularne decyzje na szczeblu rzadowym nie mialy wplywy na wyniki wyborow to panowie czeczeski, zbrzyzny czy owy kwiatek cichutko by siedzieli i spiewali cieniutkim sopranem Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 01.12.09, 00:46 > A słyszałeś kiedyś takie pojęcia: przymus ekonomiczny i bezrobocie. > Pewnie, że każdy chciałby być dyrektorem, ale wiesz dziecko tak się > nie da. jakos ty nie masz tego przymusu? Przymus to ma ten kraj do bycia terroryzowanym przez zwiazkowcow ktorych interesuje tylko dojecie tych firm i dojecie budzetu. Dlaczego ja podatkik mam przymus placenia za to? Moze niech to sprywatyzuja i rynek niech wyceni te prace, wtedy nie byloby problemu jednak zwiazki na to nie pozwalaja. Wiec o jakim przymusie tu mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freiman Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.elwico.pl 30.11.09, 23:26 tobie nikt nie bronił skosztować tego miodu Odpowiedz Link Zgłoś
enro_n Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 23:33 A od kiedy to jest przymusem pracować w kopalni ? Czy budowlaniec pracujący na 100m na ziemią ponosi mniejsze ryzyko ? A policjanci i strażacy - to też bezpieczne zawody? Może oni zaczną strajkować co miesiąc, bo zarabiają 30% tego co górnicy. Widać, że problemy z percepcją występują raczej po twojej stronie. A referując do sytuacji - spółka nie powinna żądać pieniędzy za ratowników, których tam posłała. Jeżeli złamał prawo (nie wiem, czy złamał - nie znam się)to policją powinni wyciągnąć gostka na górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryl Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 00:07 dobrze, ze odpadles sa bezpieczniejsze zawody - rybak, zrezygnujesz po 1 sekundzie Odpowiedz Link Zgłoś
soman Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 01.12.09, 00:45 Dzidziunio , jestes młody i bardzo głupi .Studia niewiem ,kto Ci głąbie opłacał , ale z szaunkiem dla wszystkich Górników ,mnie potrzebne jest światełko przy pracy .Z pozdr . rs . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ataa dziadunio ty chyba całe życie IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.09, 07:58 widziałeś jak tych górników na przodku z podziwem i zgrozą, jak widać górnik to nie samobójca i na dole można bez utraty życia pracować latami ale to dziadziuniu przekracza wyobraźnię zwykłego biurokraty i ten bełkot to rozumiem dyktuje uwiąd starczy dziadziuniu, poranna msza i radio maryja to chyba tylko zostało a mądrości to już chyba nawet wnuki nie chcą słuchać Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie 30.11.09, 16:03 najdłużej pracuje i jeszcze płaszczy się przed wyzyskiwaczem a na związkowców którzy walczą o jego prawa pracownicze pluje. Ot mentalność polaczka-niewolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twenty-eighth Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 18:38 No właśnie nie mogę tego pojęć - gościu zarabia 4100 NA RĘKĘ (!) i JESZCZE MU MAŁO. Nie wiem, ile on chciałby zgarniać na rękę, ale jeżeli taka płaca mu nie pasuje (bo w tym strajku chodziło wyłącznie o pieniądze), to zapraszam pana hrabiego górnika-nieroba do pracy na kasę w Tesco za 800 PLN na rękę. Może wtedy ten gieroj zrozumie, że 4100 to każdy Polak (z wyjątkiem tych, co zarabiają więcej) chciałby zarabiać... i jeszcze ma czelność rozpowiadać, że za 4 patyki nie utrzyma rodziny... jezu... bo zaraz czymś walnę w ten monitor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:18 Idioto, naucz się czytać! Strajk był o to, żeby całego zysku nie wypłacać w postaci dywidendy. Jak jesteś matołem, to nie rozumiesz, że takimi działaniami doprowadza się każdą firmę do upadku. Żeby przetrwać, trzeba się rozwijać i modernizować - na to są potrzebne pieniądze z wypracowanego zysku!!! A wypłacenie całego zysku w postaci dywidenty to po prostu drenaż firmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiaczeq Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.adsl.cybercity.dk 30.11.09, 22:46 Sam chyba jesteś IDIOTĄ. Zapomniałeś chyba że KGHM jest spółką notowaną na giełdzie. Akcjonariuszom - Ci którzy wykładają kasę na rozwój firmy poprzez kupno papierów na giełdzie - też chcą coś mieć. I firmy w geście dobrej woli i podziękowania wypłacają określony procent z dywidendy akcjonariuszom. Czy myślisz IDIOTO że inwestorzy to lamusy i ekonomiczne zera jak Ty, baranie :P Do książek gó...arzu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freiman Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.elwico.pl 30.11.09, 23:27 określony procent , czyli w tym wypadku 100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.80-202-34.nextgentel.com 30.11.09, 23:58 jak to wspaniali zwiazkowcy troszcza sie o dobro firmy, az mnie dziw bierze ze sam management nie docenia jakie skarby ma w swoich szeregach typu wspomniany kwiatek, czy rysiek zbrzyzny, czeczerski i inni. ciekaw jestem czy jak zwiazkowcy krzycza za kasa kiedy sa zyski to tak samo pomagaja firmie w sytuaacji kiedy zyskow nie ma? panie starszy nie rznij pan cwaniaka ze tak ucielesnieni sa ci zwiazkowcy, przeciez reasumujac moga zwolnic sie z tej niedobrej firmy i najac sie do tesco albo innych pokrewnych robot. to tez praca i trzeba to wykonac. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_czlek Widziałeś solidarucha z elektrowni 30.11.09, 18:50 lub zakładu energetycznego strajkującego przeciwko podwyżkom cen energii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIu Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.chello.pl 30.11.09, 19:28 "prawa pracownicze"? a co to takiego? jak sie płaca nie podoba to sie składa wymówienie i papa. masz komunistyczną mentalność, wiec to ty jestes niewolnikiem panów zwiazkowców, przez których musisz placic haracz za prąd i ogrzewanie. że nie wspomne o haraczu na panów urzednikow, bo przeciez wszystko musi byc "uregulowane" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:45 Uwazasz, ze czlowiek traci wszelakie prawa przekraczajac granice zakladu pracy? A wiesz jak nazywa sie utroj, ktory jest twoim idelaem? NIEWOLNICTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:45 Slyszales kiedys o ekonomicznym przymusie i bezrobociu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:20 Jak się czyta takie komentarze, to można zwątpić w teorię ewolucji. Co niektórzy, napewno pochodzą w prostej linni od małpy. Życzę powodzenia w pierwszej pracy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Azak Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:53 A jak się czyta Twoje komentarze to można zwątpić w skuteczność naszego systemu oświatowego. Zapamiętaj to sobie kolego raz na zawsze: "napewno" pisze się NA PEWNO osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie 01.12.09, 19:01 Gość portalu: dr Azak napisał(a): > A jak się czyta Twoje komentarze to można zwątpić w skuteczność naszego > systemu oświatowego. Zapamiętaj to sobie kolego raz na zawsze: "napewno" > pisze się NA PEWNO osobno. O taaaak, to czy piszemy "napewno" czy "na pewno" ma decydujące znaczenie w dyskusji na temat praw pracowniczych i związkowych w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie 01.12.09, 18:58 Gość portalu: MIu napisał(a): > "prawa pracownicze"? a co to takiego? Nie wiesz? No fakt skąd niewolnik może to wiedzieć. > jak sie płaca nie podoba to sie składa wymówienie i papa. XIX wiek, którego zasady społeczno-gospodarcze tutaj cytujesz, był dla ludzi bardziej zabójczy niż stalinizm w ZSRR. Za taką gadkę na Zachodzie uznaliby ciebie albo za kompletnego debila albo na żałosnego prowokatora włażącego w dupę jakiemuś złodziejskiemu wyzyskiwaczowi, tak czy tak byłbyś pogardzany. > masz komunistyczną mentalność, Ojoj. :oO Nazywaj sobie to jak chcesz, faktem jest w cywilizowanej Zachodniej Europie niemal wszyscy mają taką mentalność jak ja. :o] > wiec to ty jestes niewolnikiem panów zwiazkowców, Buuuuuuahahahaahaha!! Ty na serio taki głupi jesteś czy wyjątkowo nieudolnie próbujesz prowokować. ;o> > przez których musisz placic haracz za prąd i ogrzewanie. To decyzje o regulacjach URE podejmują związkowcy? Nieźle koleś, ponawiam pytanie nieudolnie prowokujesz czy z Tworek się urwałeś. ;o> I co wspólnego ma wydobycie miedź z produkcją energii elektrycznej i ciepła? > że nie wspomne o haraczu na panów urzednikow, bo > przeciez wszystko musi byc "uregulowane" Haracz?? Kolejny korwinowiec od zerowych podatków nam się objawił. Urzędnicy wykonują kawał dobrej roboty za wyjątkowo marne pieniądze. A ty czep się lepiej kasty managerskiej która w większości przyrasta dupą do stołka i żeruje na wartości dodanej wypracowanej przez szeregowych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Polski niewolnik, zarabia najmniej w Europie IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:43 Wywalczyli sobie polscy robotnicy te wolnosc... :( Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Zwycięstwo związków = koniec KGHM. 30.11.09, 16:07 Za chwilę państwo będzie musiało ratować tonący okręt. Mamy najlepszy przykład działalności związkowej w upadłych stoczniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Zwycięstwo związków = koniec KGHM. IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:47 Pod "potrzebe publiczna" mozna wszystko wsadzic, np. koniecznosc zycia w luksusie przez garstke wyzyskiwaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Zwycięstwo związków = koniec KGHM. 30.11.09, 20:32 np. związkowych wyzyskiwaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
enro_n Re: Zwycięstwo związków = koniec KGHM. 30.11.09, 23:35 Nie ują bym tego lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: 81.219.93.* 30.11.09, 16:16 i bardzo dobrze, karać pieprzonych związkowców bo zniszczą ten kraj, tylko żądania, i m ało, i mało a caly kraj robi na nierobów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 4000? IP: *.chello.pl 30.11.09, 18:39 polowa ludzi cw tym kraju marzy zeby miec hoviasz 2000 nsa reke swoja droga co to do cholery za pomysl ze gornicy decyduja o rozwoju kopalni? im placa za wydobywanie miedzi a nie za rzadzenie kopalnia te zwiazki za bardzo ise rozpanoszyly rzadza sie nie swoim Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: 4000? 02.12.09, 00:56 Gość portalu: ja napisał(a): > polowa ludzi cw tym kraju marzy zeby miec hoviasz 2000 nsa reke > swoja droga co to do cholery za pomysl ze gornicy decyduja o rozwoju kopalni? > im placa za wydobywanie miedzi a nie za rzadzenie kopalnia > te zwiazki za bardzo ise rozpanoszyly rzadza sie nie swoim Czep się może młotku tych co zagarniają kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:26 Baranku jeden z drugim, no dobra zlikwidujmy związki zawodowe, bo i tak w tej firemce, w której pracujesz ich nie ma. Zysk będzie ogromny. Ale, kto stanie na drodze pracodowców do "optymalizacji zysków". Jedna nauka, jaką można wyciągnąć z historii to ta, że ludzka chciwość nie ma granic, podobnie jak ludzka podłość. Kto stanie na drodze pracodawcy, który na kurczącym się rynku pracy zarządzi 14 godzinny dzień pracy i jedną wolną niedzielę w miesiącu - bo sytuacja ciężka? Ty obronisz pracowników swoimi głupimi postami? Historia jest po to, by wyciągać z niej wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
enro_n Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 23:40 A jakich pracowników on bronił. Co gostek od kopania węgla (nie mam nic przeciwko pracownikom fizycznym, ale sam chyba przyznasz, że to nie jego dziedzina) wie na temat ekonomi i zarządzania ? Związki zawodowe najlepiej bronią swoich interesów. Przekonałem się o tym ostatnio jak w mojej firmie "szefostwo związków" poszło negocjować warunki ustalanie premii z zarządem. Wynik był taki, że podpisali się pod czymś czego żaden z nich nie rozumiał i jak na razie dzięki ich "wysiłkom" cała firma się z premią pożegnała. Bo jak można ustalić, że premia będzie zależna od wykonanie planu EBIT, nie wiedząc co to znaczy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyszanin Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 01.12.09, 00:51 jestem tylko znienawidzonym gornikiem pracujacym pod ziemia.Kilka lat spedzilem za granica znam dodrze jezyk angielski a "ebit" jest to wypracowany zysk i umocniony kapital przed okresem finalnym, nie wszyscy gornicy to durnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyh6 Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 01.12.09, 01:22 wow tempaku Odpowiedz Link Zgłoś
enro_n Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 01.12.09, 08:55 Szanuję górników tak samo jak każdy inny zawód - drażnią mnie tylko ich przesadzane ambicje płacowe. Nigdy tak nie twierdziłem, a za przykład podałem sytuację w której brałem czynny udział. Najczęściej w kierownictwie związków są zasłużeni z 30-letnim stażem pracy, ale bez wiedzy merytorycznej potrzebnej na takim stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.range86-139.btcentralplus.com 01.12.09, 16:47 Ale pamientaj, jezeli obrazasz ludzi to jestes zero. Najpierw poznaj ekonomie. Jak sa lata tluste firmy odwdzieczaja sie swoim pracownikom w postaci premi extra bonusow etc. Jak sa ciezkie to firma oczekuje ze pomozesz jej, gdyz... zachowasz swoje stanowisko pracy, a jednoczesnie pomozesz wyjsc jej z tarapatow, nie koniecznie z winy pracodawcy. Tak to dzila na zachodzie, a w Polszce sam widzisz jak i jeszcze tego bronisz. Ja tak teraz pracuje i nie z przymusu ale z ze zlej sytuacji na rynku. Moj pracodawca to nie zaden burak tylko czlowiek ktory postepuje w taki sposob... "tlusty okres firma sie tobie odwdziecza, lata ciezkie potrzebuje twojej pomocy..", i jakos mi sie to oplaca i mojemu pracodawcy. Cale te zwiazki to banda cwanych gap jak rzad Polski. Pie..rza wszystkich do okola byle im bylo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 18:38 A zona? Oczywiscie nie pracuje. Wychowuje 18 letniego syna i 10 letnia corke... Niezle jaja. Czekam na kolejna akcje protestacyjna, jak pani sobie bedzie chciala wywalczyc emeryture oczywiscie jej "slusznie nalezna za wychowywanie dzieci i prowadzenie domu". --------- A po co tu jakaś logika, racjonalizm, konkrety? Katolikowi styka jak jest patetycznie i lekko mrocznawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:48 To jest tez praca, i za nia kobiety powinny otrzymywac godziwe wynagrodzenie... Nie moze byc tak, ze w XXI wieku mamy wciaz de facto niewolnicza, darmowa prace kobiet... Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 21:40 Litosci. Powiedz prosze jak konkretnie wyglada ten dzien pracy przy wychowywaniu takiego konia, jak 18letni syn? Mama z nim w szkole siedzi i dlugopis podaje do reki? A po szkole wozi go na pilke i przebiera w stroj? A moze na basenie mu gacie zaklada? I to jest ta jej praca niby? No ciekawam bardzo. > Nie moze byc tak, ze w XXI wieku mamy wciaz de facto niewolnicza, darmow a prace kobiet... Niewolnicza?? A ktoz je zniewolil biedaczki? --------- A po co tu jakaś logika, racjonalizm, konkrety? Katolikowi styka jak jest patetycznie i lekko mrocznawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 18:38 4 tyś netto to on ma z pewnością ale podstawy, jak ktoś podliczy dodatki to wyjdzie drugie tyle wiec na biednego nie trafiło , a poza tym niech teraz solidarnie związkowcy się zrzucają - za głupotę trzeba płacić zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:30 Nie chlap tak z tym płaceniem za głupotę, bo możesz swoich rachunków nie być w stanie spłacić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz20 Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.chello.pl 30.11.09, 18:41 Proponuje tak samo ukarać wszystkich działaczy stajkujących w latach 70 i 80.Chyba by się nie wypłacili za te wszystkie strajki, rozkręcanie torów i stan wojenny.Teraz sobie stawiają pomniki i dają wysokie nagrody a robotników walczących obecnie o swoje tak nagradzają.Hańba.Tylko zrobić rewolucje i rozgonić całą fałszywą hołotę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol prawdziwy Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.elk.mm.pl 30.11.09, 18:49 weź ,nieszczęsna istoto, jakis podręcznik szkolny z WOSu i tam zobacz czym się różni totalitaryzm od demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ququ Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 18:58 Pewnie tym się różni czym strajk niszczący gospodarkę wtedy i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:53 Czy wedlug ciebie to mamy dzis demokracje (rzady ludu)? I czy wedlug ciebie wolno rozwalac gospodarke kraju, ktorego ustroj ktos arbitralnie uznal, i to poza grancami Polski, za "totalitarny" badz "autorytatywny", a karac za legalna dzialnosc zwiazkowa w ustroju, ktory ktos na 100% arbitralnie nazwal "demokracja", mimo iz z prawdziwa, bezprzymiotnikowa demokracja nie ma on nic wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:34 DEMAGOG ! Nawet nie chce mi się odpowiadać na twoje bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 18:56 wtedy chłopcze nie było tak wielu odważnych. wtedy traciło się prace, zdrowie, albo życie. więc z łaski swojej nie porównuj tamtejszych strajkujących z dzisiejszymi bonzami związkowymi. p.s. specjalista po studiach z wieloletnim stażem chętnie zamieni sie z panem górnikozwiązkowcem na stanowiska pracy i płace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ququ Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 19:03 Każdy walczy o swoje. Trudno żeby ktoś walczył aby mieć gorzej. Wtedy traciło się "pracę, zdrowie albo życie" na styropianie, a dziś w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:54 Jakos wtedy nikt sie nie bal strajkowac, a dzis? Dzis za strajki sie karze, a co najciekawsze, za te strajki karze dzis wladza, ktora do znudzenia powtarza o swym zwiazkowym, "solidarnosciowym" rodowodzie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:35 karze się ? A może oprócz tego jednostkowego przykładu podasz mnóstwo innych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:36 może twoja praca jest po prostu gó... warta... specjalista od czego, bo polski system szkolnictwa ma to do siebie, że produkował i produkuje "specjalistów" od wszystkiego tzn. od niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:49 Otoz to. Niech Walesa z Kaczynskimi teraz zaplaci za koszta ich dzialalnosci strajkowej w latach 1980tych, ktore doprowadzily do upadku polska gospodarke... A jak, nie, to naslac na nich komornika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ran Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 20:36 Kto komu zapłaci za "rozrywkową" działalność działaczy "Solidarności" w latach 1980-89,za zrujnowanie Polski,przechwycenie państwowego majątku i zrujnowanie życia milionom Polaków w imię dobra kilku- dziesięciu tysięcy cwanych i butnych ludzi.Czy ktoś pomyślał o tym jak by dzisiaj wyglądał kraj, gdyby nie "działalność" zbirów z "Solidarności"przy poparciu Kościoła.Czy ktoś jeszcze pamięta smutne oczy starego papieża, bo Mu "Solidarność" zeszła na manowce. Nie tak to miało być Rodacy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:43 Ile masz lat i co zrobiłeś i robisz dalej, żeby było inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyll Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.09, 00:34 a, może tych co wychwalasz najpierw po 45r. mordowali uczciwych ludzi, a potem zrobili się sprawiedliwymi tego świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadzioniunio Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.chello.pl 30.11.09, 22:40 No fakt, nie wiem jak ty, ale ja pamiętam te czasy dobrze. Polska to był kraj mlekiem i miodem płynący, wszyscy mieli mieszkania, wspaniałe pensje, pełne półki w sklepach, kolorowy świat, wolność, demokracja i kwitnąca gospodarka. I tylko przyszła ta paskudna Solidarność i wszystko rozpieprzyła... A teraz idź człowieku weź leki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol prawdziwy Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.elk.mm.pl 30.11.09, 18:46 miejsce takich bandytów jest w kryminale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:55 Przez "bandytow" rozumiesz, oczywiscie, zarzad KGHM. Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:36 w którym związku pracujesz ? A może jesteś przewodniczącym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talayne Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.chello.pl 30.11.09, 18:53 nie sadze... www.arena-albionu.pl/?idpartner=568563 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.chello.pl 30.11.09, 19:00 Na garbach tych'bandytow" politycy dorobili sie i dalej dorabiaja fortun. Gornicy,stoczniowcy itp byli tylko miesem armatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed I dobrze tak gnojowi IP: *.icpnet.pl 30.11.09, 19:08 Koniec samowoli związkwej. Niech wiedzą, że KGHM to jest sółka Skarbu Państwa a nie prywatny folwark. Wkurza mnie takie gadanie, jaka to ciężka praca , a prawda jest taka , że to szwagier górnik najczęściej wyciąga mnie na piwo, ja nie mam już siły ani ochoty a on owszem. Więc wnioski nasuwają się same. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: I dobrze tak gnojowi 30.11.09, 19:26 Gość portalu: Zed napisał(a): > Koniec samowoli związkwej. Niech wiedzą, że KGHM to jest sółka > Skarbu Państwa a nie prywatny folwark. Wkurza mnie takie gadanie, > jaka to ciężka praca , a prawda jest taka , że to szwagier górnik > najczęściej wyciąga mnie na piwo, ja nie mam już siły ani ochoty a > on owszem. Więc wnioski nasuwają się same. ----------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
po_stach Ten pajac nie głodówkował, tylko sie odchudzał..! 30.11.09, 19:29 Głodówka to odmowa jedzenia i picia !! Pijąc napoje energetyczne, wode, itp można głodowac do usranej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ten pajac nie głodówkował, tylko sie odchudza IP: *.bagu.cable.ntl.com 01.12.09, 01:01 To przygloduj tak mlotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba84 Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: 89.25.197.* 30.11.09, 19:25 4000 dla związkowca nic tylko protestować, pikietować i okradać w ten sposób pracodawcę. Może niech zaczną w końcu pracować !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezaangażowany Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.09, 19:29 Myślę, że to właściwa kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:56 Kara za co? Za walke o swoje sluszne prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 20:12 To nie kara. To po prostu zwrot kosztow wywolanych przez balwana. Gość portalu: niezaangażowany napisał(a): > Myślę, że to właściwa kara. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:13 To jest kara. Czt Walesa zwrocil skarbowi panstwa koszty swej dzialnosci zwiazkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Podobno w Polsce rzada ludzie uznajacy etos "S"... IP: 193.136.157.* 30.11.09, 19:37 Ciekawe, czy o to walczyli polscy robotnicy w latach 1980-1981? Gdybym wtedy wiedzial, co bedzie dzis, to zapisalbym sie nie tylko do PZPR, ale nawet do SB zamiast do "S", ktora dzis zdradzila robotnikow i stanela po stronie kapitalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex polonia2 Re: Podobno w Polsce rzada ludzie uznajacy etos " IP: *.cust.telenor.se 30.11.09, 19:52 Kagan ty stary pomylencu,nigdy nie skonczysz wypisywac bzdety ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROKITA Re: Podobno w Polsce rzada ludzie uznajacy etos " IP: *.aster.pl 30.11.09, 19:54 Widzisz Gościu - ile to lat musiało upłynąć żebyś wreszczie zmądrzał. Trzeba się było do mnie zgłosić do Ścinawy, wtedy tam mieszkałem przy ul Słowackiego i wszystko byś wiedział, że to jedna SITWA i zgraja leni - bardzo delikatnie ich określając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdzie a koledzy co na to ? IP: *.range86-157.btcentralplus.com 30.11.09, 20:00 wydelegowali faceta do strajku, a teraz gdzie są ? ps swoja droga, jakos nie slyszalam zeby ktokolwiek i kiedykolwiek był tak ukarany za strajkowanie. to jak to jest ? jeden moze a drugi nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: a koledzy co na to ? 30.11.09, 20:18 Uciekli. Nie ma dzis w Polsce solidarnosci, zostala tylko pusta atrapa zwana NSZZ Solidarnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Podobno w Polsce rzada ludzie uznajacy etos " 30.11.09, 20:30 > Ciekawe, czy o to walczyli polscy robotnicy w latach 1980-1981? Skleroza? Walczyli o zmianę ustoroju z socjalizmu na kapitalizm. > "S" ... stanela po stronie kapitalu Skoro o kapitalizm walczyła, to i po stronie kapitału stanęła, zdradziłaby gdyby stanęła po stronie socjal'u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt KGHM Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: 62.87.215.* 30.11.09, 20:06 ma z czego zwiazkowcy pomoga strzalowy bierze dobra kase co miesiac pracowalem to wiem niech nie mydla oczu Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:17 Chyba nigdy w zyciu nie pracowales! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Jestem pod wrazeniem IP: *.rwd.prospect.pl 30.11.09, 20:07 Robol w firmie chce mowic wlascicielowi na co mu wolno a na co nie wolno wydac zysku. Paranoja jakas, ogon chce machac psem. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Jestem pod wrazeniem 30.11.09, 20:16 To ma byc demokracja, ze czlowiek pracy wyzywany jest od "roboli" i nie ma zadnych praw? O to walczylismy w latach 1980tych? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Jestem pod wrazeniem 30.11.09, 20:42 a czy "związkowiec" ma prawo pasożytować kosztem zwykłych członków związku i firmy ? Czy związkowiec nie MA OBOWIĄZKU dbać o zakład ? Puknij się w łeb. Praca czy walka związkowa to nie jest samowolka i paraliżowanie zakładu. TO co robią takie związki jak w KGHM czy na kopalni to warcholstwo. I nie pisz mi tu, że w latach 80 walczyliśmy o prawo do warcholstwa. Zresztą ty nie walczyłeś bo nie odróżniasz zupełnie tego co się wtedy działo. Odpowiedz Link Zgłoś
zue2 Re: Jestem pod wrazeniem 30.11.09, 20:45 mr_kagan napisała: > To ma byc demokracja, ze czlowiek pracy wyzywany jest od "roboli" i nie ma > zadnych praw? O to walczylismy w latach 1980tych? Panie DOKTORZE przecież Pan uważa ,że strajki w roku 1980 rozłożyły najlepszy ustrój na świecie. To Ty walczyłeś za obaleniem najlepszego systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Jestem pod wrazeniem 02.12.09, 01:01 Gość portalu: MichalM napisał(a): > Robol w firmie chce mowic wlascicielowi na co mu wolno a na co nie wolno wydac > zysku. Ma więcej oleju w głowie niż te fagasy z politycznego nadania po niedzielnych szkółkach ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... 30.11.09, 20:08 I slusznie,bo skoro Rada Nadzorcza firmy przeznaczyla ten zysk na dywidende to protest Kwiatka byl zwykla glupota.A za glupote placi sie i to zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:14 W demokracjinto nawet zwykly gornik tez ma wladze, a nie tylko jego przelozeni! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej 30.11.09, 20:15 Mialo byc: W demokracj, to nawet zwykly gornik tez ma wladze, a nie tylko jego przelozeni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.legnica.vectranet.pl 30.11.09, 20:40 Pop...liło ci się z socjalizmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieczysław moczar Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 20:15 dobry artykuł. wreszcie ktoś pokazał górników jako ludzi, a nie dzikie zwierzęta palące opony i blokujące ruch w ośrodkach "cywilizacji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... IP: *.chello.pl 30.11.09, 20:33 co za nieludzka organizacja... Taki sympatyczny "Kwiatek", lubiany przez kolegów i w ogóle...a tu każą płacić.... Jednak jest sprawiedliwość na tym świecie...jak "Kwiatek" popłynie na 30 parę koła to może reszta się zastanowi 2 razy... Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... 30.11.09, 22:21 Pytanie ktorego nie zadano to po co glodujacy gornik mial az tak potezna ochrone medyczna, ze koszty sa teraz astronomiczne. Wzglednie zdrowy czlowiek moze sobie glodowac nawet kilka tygodni bez wiekszego ryzyka. A juz taki co sobie popija wode i soczki to z miesiac. Goscia wystarczylo zbadac raz dziennie co moglo kosztowac 50 zl/dzien. Czyli pracodawca przesadzil i nie powienien teraz oczekiwac, ze ktos ma zwracac zawyzone koszty jego nadwrazliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej IP: *.google.com 01.12.09, 04:18 > Czyli pracodawca przesadzil i nie powienien teraz oczekiwac, ze ktos > ma zwracac zawyzone koszty jego nadwrazliwosci. Zgadzam się. Powinni po prostu wykopać intruza z terenu firmy, a zamiast lekarzy przysłać ochroniarzy z bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true On walczył by panstwo nie wyplacilo sobie dewidend IP: *.karlik.ds.polsl.pl 30.11.09, 22:28 Panstwo jako akcjonariusz w KGHM moze zarzadac wyplacenie dywidendy a on walczyl by te pieniadze pozostaly w KGHM i poszly na inwestycje a nie do zlobów w Wawie. Dwa.Jeżeli przedzedl do zwiazku z funckji strzałowego to rzeczywiscie ma taką pensje jaka pobierał jako gornik strzałowy.Jak sie nie znacie to nie wypowiadajcie się.Wiem że w Polsce mamy dzis wolne i "rzetelne" media ale nie zawsze to co w nich pisza to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa a kto ci broni należeć do państwa? IP: 195.82.180.* 30.11.09, 22:44 Kup akcje KGHM na GPW to sam się wzbogacisz... Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Górnik wpłacił KGHM 3100 zł za tydzień swojej g... 30.11.09, 22:35 Idiotami łatwo się rządzi. Solidaruchy u władzy, a zwykli ludzie płacą za to swoim życiem. Ludzie z tzw. opozycji jak Wałęsa, Kaczyńscy, Tusk, Bielecki, Krzaklewski, Buzek(od prezydenta RP, premiera, posłów, senatorów, prezydentów miast, radnych, zatrudnionych w spółkach skarbu państwa, miejskich przedsiębiorstwach, sejmikach, urzędach miejskich, skarbowych...wszędzie to są liczy idące w setki tysięcy czy nawet miliony nierobów i przydupasów), i całe ich otoczenie pławi się w luksusach, żyje z podatków, a inni za ich wybryki płacą krocie. Co otrzymują w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś