Gość: beno IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.09, 13:06 oh, te ich kawusie po... 12 pln Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prigoda Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... 13.12.09, 13:14 szkoda bo naprawdę dobre kawki robią i w dodatku polski kapitał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptasznik69 Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:29 coffee heaven to żal. Byłem tam raz z ciekawości, i skuszony 20% zniżką, jaką mi daje ubezpieczenie. Mimo tej zniżki, i tak zapłaciłem drożej niż w konkurencyjnych kawiarniach, bo ponad 6 złotych. Do tego była paskudna, i podana w kartonowym kubku. Wogóle ten lokal nie zasługuje na miano kawiarni, prędzej na "bar dla buraków" czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Przestań narzekać IP: 84.13.35.* 13.12.09, 13:47 Przestań się użalać, to była polska sieć na naprawde dobrym poziomie. I miała program lojalnościowy dla pracowników z czego studenci byli zadowoleni. A teraz pójdzie w obce ręce i kolejna polska marka zniknie z rynku. Cena odpowiadała standardowi lokalu a jak komuś się nie podoba to może kupić kawkę budce na ulicy albo z automatu. Dostałeś kawke w kartonowym kubku bo chciałeś na wynos, na miejscu podają w kubeczkach o czym każdy bywalec wie. Następna narzekająca ofiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Bywalec? To powód do wstydu. Wstrętna lura IP: *.ists.pl 13.12.09, 14:49 nie mająca nic wspólnego z kawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Costa to jedyna sieciowa z dobrą kawą IP: *.icpnet.pl 27.05.10, 09:33 I to jest tajemnica sukcesu w UK. Tam NIE MA dobrej kawy poza Costa i czasem kawiarniami. Ale w Polsce będą mieli trudno. Lavazza, Segaferdo, Vergnano rozgościli sie na rynku małych kawiarni. Natomiast w rynku sieciowym na pewno powalczą. Coffeheaven? Dobry produkt marketingowy, ale kawa... Dobra, było minęło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Bardzo dobra kawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:55 Denerwuje cię kartonowy kubek, a to wspaniała sprawa móc wziąć na wynos wielki kubeł kawy, zwłaszcza jesienią i zimą. Ciekawe jest podawanie informacji, że jedni mieli straty (głównie w Czechach - może w Polsce były zyski) a znowu że Costa miała zyski - nie licząc nowo otwartych kawiarni, czyli w sumie mieli straty :) takie wybiórcze podawanie informacji, zależy co wygodniej. Podobnie był kiedyś napisany artykuł w dziale gospodarczym o świetnej sytuacji polskiej Orange extraklasy- że ma coraz większe przychody. Nie wspomnieli, że tylko trzy kluby miały zyski, reszta notowała straty, a zadłużenie polskich klubów przekracza ich cały majątek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.multimo.pl 13.12.09, 13:45 Nie rozumiem, jak można płacić tyle kasy za kawę. Za taką cenę to kupię cały słoik porządnej kawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iapetus Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.acn.waw.pl 13.12.09, 13:53 Cóż, jeżeli uważasz za "porządną" kawę, która kosztuje 12 złotych za słoik... No to rzeczywiście nie zauważysz różnicy między kawą z coffee shopu (Cofeeheaven, Starbucks etc.) a kawą z automatu:/ A więc szczęścia, zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:54 Taa... Jak Tchibo, Jacobs, Nescafe nazywasz porządną kawą to daleko zajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.K. Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: 195.242.108.* 13.12.09, 14:44 Mówiąc "słoik" od razu wiem co pijesz - pewnie jakieś rozpuszczalne śmieci. Jednak masz rację, że za 12zł można kupić dużo porządnej kawy - ja za tyle kupuję najlepszą kawę na świecie- Kenię AA, do tego surową zieloną i wypalam sama na patelni. Super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: 195.242.108.* 13.12.09, 14:47 Mówiąc "słoik" od razu wiem co pijesz - pewnie jakieś rozpuszczalne śmieci. Jednak masz rację, że za 12zł można kupić dużo porządnej kawy - ja za tyle kupuję najlepszą kawę na świecie- Kenię AA, do tego surową zieloną i wypalam sama na patelni. Super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabak Przecież to nie jest zapłata za kawę! IP: *.acn.waw.pl 13.12.09, 19:02 Kawy można się napić w domu (choć lepiej nie tej ze słoika po 12 zł...). Do kawiarni idzie się posiedzieć / pogadać / popracować i te pieniądze to jest głównie opłata za wynajem miejsca, a tylko w drobnej części za napój. A swoją drogą, to w Coffee Heaven byłem kilka razy i zawsze dawali w kartonie, wcale nie na wynos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a nie pije kawy w sloikach :) Costa Coffee przejmie IP: *.mck.krakow.pl 14.12.09, 09:52 ale prawda jest taka, kawa jest tu droga, nie jest zla ale tez bez rewelacji takze tylko zmuszona brakeim alternatyw pilam w CoffeeH - majac wybor szlam do konkurencji gdzie troszke taniej i kawa lepsza a nie kiedy bardziej indywidualna - tj mozna pokombinowac zamowic espresso o po swojemu cos pododawac jak na w Tribece, takze ja sie nie martwie ze zmieni sie gracz na rynku kaw na wynos, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość cenzura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:52 Kto w imię jakich praw wyciął ok. 16 komentarzy pod tym artykułem i zostawił 3? Piewcy wolności słowa bawią się w cenzora rodem z państw komunistycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 13:58 Jak walną ceny jak w Costa to mogą się pożegnać z duuuużą cześcią klientów. Bye bye. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawakawa Cenzor - pała! IP: 212.180.160.* 13.12.09, 14:10 Dziękuję za skasowanie mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no comment Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.chello.pl 13.12.09, 21:48 ceny W Cosie sa nizsze od CH. porównaj rozmiary, w Coscie mała to w CH srednia, w Coscie srednia to w CH duża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M kubki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 14:14 B. lubię coffee h. (najbardziej z tego typu sieciówek), ale to prawda o papierowych kubkach - w większości lokali kawa i w środku jest w nich podawana - tylko kilka np. Nowy świat w Wawie ma ceramiczne kubki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: kubki IP: *.lublin.mm.pl 13.12.09, 14:48 w Lublinie podawana jest na miejscu w ceramicznych i na dodatek do tej pory jest to jedyne miejsce w mieście, gdzie można wypić latte z mlekiem poniżej 3.2 tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sakal Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... IP: *.chello.pl 13.12.09, 14:41 Właścicelem coffeeheaven byla inna spółka brytyjska więc formalnie nic się nie zmieni. Costa działała do tej pory w Polsce w formie franszyzy i pewnie początkowo nie zmieni nazwy coffeeheaven. Polska spółka akurat byla dochodowa ;). Co do jakości to była chyba najlepsza z sieciówek z najlepiej wyszkolonymi pracownikami zresztą wygrali chyba jak do tej pory większość polskich mistrzostw baristów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Ki. Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 15:03 Ta firma to dno. Znam ich na wylot i powiem szczerze, że nadszedł właśnie na nich czas. Oszukują klientów (mieszanka kawy)i pracowników (płacą grosze, pozwalają na mobbing itp.). To duża firma, która zatrudnia małych ludzi. Ktoś napisał, że mają zaplecze socjalne. Człowieku, ja i moi znajomi pracowaliśmy tam po kilka lat, teraz jesteśmy szczęśliwi, że wyrwaliśmy się z tego szamba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epicene0 Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.centertel.pl 13.12.09, 16:13 Od kiedy to mieszanka kawy, czyli ROBUSTA, jest oszukiwaniem klientów??????? Ogólnie mieszanki kaw są nawet lepsze smakowo niż 100% ARABICA. To tak jak powiedzieć, że czekolada to oszustwo bo to nie jest 100% CACAO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robinschudł Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.09, 17:39 Od kiedy to Robusta jest mieszanką kaw? Robusta nawet w czasach PRL-u była nie lubiana bo to zwykły syf. Robusta to gatunek kawy pochodzący z zachodniej Afryki. Produkowany jest obecnie głównie w Afryce i Brazylii; ten gatunek kawy rośnie także w południowo-wschodniej Azji, gdzie pod koniec XIX wieku francuscy koloniści zapoznali z uprawą mieszkańców Wietnamu. (Wietnam jest obecnie drugim na świecie eksporterem kawy). Robusta jest łatwiejsza w uprawie niż arabika, stąd też jest tańsza w produkcji. Robusta zawiera ponadto średnio dwa razy więcej kofeiny, aniżeli arabika. Około jedna trzecia światowej produkcji kawy pochodzi z gatunku robusta. Robusta rośnie jako drzewo do około 10 metrów wysokości. Jej owoce potrzebują około 10-11 miesięcy by dojrzeć; mają wtedy owalny kształt. Plantacje robusty, w przeciwieństwie do arabiki, opierają się na olbrzymich powierzchniach i są mniej wrażliwe na choroby i szkodniki, robusta ma też bardziej gorzki smak od arabiki. Robusta jest uważana za gatunek gorszej jakości od arabiki i przez to stosuje się ją głównie w mieszankach jako wypełniacz. Używa się jej także do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszankach espresso dla uzyskania charakterystycznej kremowej pianki, tzw. "crema". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.chello.pl 13.12.09, 18:18 Jeśli pijesz kawę w tej sieci i myślisz, że pijesz espresso z 5 arabik z domieszką robusty (bo tak Ci powiedzą pracownicy), to muszę Cię zmartwić. Tam nie ma tylu gatunków arabik, a domieszka, to raczej nie domieszka tylko 1/4, bo trudno 25% nazwać domieszką. Kup sobie blend w kawiarni i lupę, albo lepiej zdobądź jakoś mieszankę, z której robią Ci espresso, bo te w paczkach dla klientów są lepsze jakościowo. W mojej opini robusta w tym wypadku to ekonomiczny wypełniacz. Oczywiście robusta ma swoje zalety i walory, ale w tym wypadku uważam, że jest to oszukiwaniem klientów. z 3 arabik robi się 5, a domieszką nazywa się 25% (pracownicy powiedzą Ci, że jest około 20%). Jeśli znasz się na kawie i posiadasz jakąś podstawową wiedzę, to wiesz gdzie jest największy port przerzutowy kawy na Europę. Teraz policz sobie ile kosztuje przetransportowanie tego do UK, gdzie kawa ta jest wypalana dla tej sieci. Zastanów się jeszcze dlaczego w UK, a nie w Polsce, a następnie odpowiedz sobie na pytanie, jak kilogram tej "szlachetnej" kawy może kosztować sieć kawiarni mniej niż dwa bilety do kina, uwzględniając oczywiście takie fakty jak pozycja na rynku, stały odbiór, ilość kawiarni... Odpowiedz Link Zgłoś
vanee Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... 13.12.09, 15:13 Ja od kawy w CH jestem niemal uzależniona, bywam tam codziennie. Jeśli po przejęciu jakość spadnie albo ceny się podniosą, to ja się z nimi pożegnam :( A co do komentarzy, że drogo - nikomu się nie zabrania kupić neskę za 1,20zł w plastikowym kubeczku w budce z hamburgerami. Jeśli chodzi o jakość kawy, to CH nie ma sobie równych. Kawa ze Starbuck's jest dla mnie nie do przełknięcia (jakaś taka chemią zalatująca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka Re: Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffe IP: *.chello.pl 13.12.09, 18:20 naprawdę współczuję poglądów. Może pójdziesz kiedyś gdzieś, gdzie pracują bariści, a nie pracownicy kawiarni? :) Kawa, którą pijesz, jest w przybliżeniu warta tyle, co neska w budce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daa niech już będzie zupełnie tak,jak za granicą IP: *.barn.cable.virginmedia.com 13.12.09, 15:31 niech nie zostanie ani jedna polska firma. widać polskie to zupełne dno, nigdy nie znasz dnia ani godziny, kiedy padną! za to robi się powoli tak, jak na zachodzie, niedługo tylko poprzez wąsy przechodniów będzie można rozróżnić kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho W których miastach sprzedają te siki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 18:45 Niby lider kawy, a ja o tych chlewniach w ogóle nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeneQ Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 07:32 Te kawiarnie sieciowe są dla prawdziwego kawosza tym czym McDonald dla smakosza! Smacznego! A ja wolę kawę w kawiarni niesieciowej - nam takowe w Poznaniu gdzie w porcelanie podają Jamaican Blue Mountain, w przeciwieństwie do CH nigdy niema tłoku, działa WiFi a siedzieć można dowolnie długo a obsługa nie przylezie z pytaniem "co panu podać" z intonacją "kupuj lub wyp...j". Najzabawniejsze jest to, że kawa wcale nie jest tam droższa niż kawopodobna ciecz podana w papierowym kubku w sieciówce. No, ale to właśnie to - z punktu widzenia bywalca "kawiarni sieciowych" w której podają kawowy ersatz - wadą nie do przeskoczenia bo nie można wyleźć z kubkiem z logo i lansować się na mieście, bo tak w "Vivie" napisano, że to teraz en vogue. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawoholiczka Costa Coffee przejmie polskie kawiarnie Coffeeh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 22:37 Nie ! Tylko nie to ! Najlepsza kawa, jaką kiedykolwiek piłam i chcą to zabrać.. Odpowiedz Link Zgłoś