Gość: .. IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 23.04.10, 21:15 i dobrze, ten system musi upaść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.o.r.t.e.a Grecy to mądry naród. 23.04.10, 21:21 Lata w Unii, wykorzystali na poprawienie bytu całego społeczeństwa. Porównajcie dostępność do mieszkań w Grecji i Polsce. Co z tego że mamy w Polsce ładne wskaźniki, skoro ludzie wegetują i milionami uciekają za granicę. Grecy nabrali kasy od wielkich banków i przynajmniej dobrze te pieniądze spożytkowali, z korzyścią dla ogółu, a nie garstki elit, jak w przypadku Polski. Pozdrowienia dla Greków. Trzymajcie tak dalej, pokażcie wszelkim Madoffom gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: Grecy to mądry naród. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 21:40 a ten komuszy debil dalej swoje grecy przezarli szmal na kilka nastepnych pokolen - to co przezarli ci kretyni bede musialy splacac ich dzieci za pare latek grecja, ktora nie miala 50 lat komuny bedzie w czarnej d*, a kraje ktore niedawno uwolnily sie od komuchow beda daleko przed nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fircyk Re: Polacy to mądry naród. IP: *.aster.pl 23.04.10, 21:55 Gość portalu: pazdzioch napisał(a): > a ten komuszy debil dalej swoje > > grecy przezarli szmal na kilka nastepnych pokolen - to co przezarli ci kretyni > bede musialy splacac ich dzieci > > za pare latek grecja, ktora nie miala 50 lat komuny bedzie w czarnej d*, a kraj > e ktore niedawno uwolnily sie od komuchow beda daleko przed nimi 30-40 lat temu niejaki Gierek rozdawał młodym rolnikom za półdarmo ziemię wokoło Warszawy. Jakieś programy, jakieś pseudokredyty, dofinansowania, kółka gospodyń, etc. Ci, co wzięli to są goście. Mija trzydzieści kilka lat, a ci, starsi już, "rolnicy" i ich dzieci niczego nie spłacają, tylko cały czas żrą. Jaki stąd wniosek? Jak dają, to brać. Brać, brać, brać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wania moze wyjdzmy z tej UE ? IP: *.chello.pl 23.04.10, 22:30 i włączmy się do Rosji Rosja, obwód Polski skoro tak nas polubili ostatnio przynajmniej mają kilka tys. głowic jądrowych i brak poprawnosci politycznej hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fircyk Re: moze wyjdzmy z tej UE ? IP: *.aster.pl 28.04.10, 23:00 Ja też tęsknię do celników i różnych zezwoleń. Teraz wszyscy wszystko mogą i wszystko robią, koncesji jest tyle, że większość zaczyna mieć je w doopie, marże spadły, trzeba konkurować. A kiedyś to wszystko było zabronione, konkurencji prawie żadnej, parę groszy sypnął celnikom, kontrolerom, pieskom i człowiek trzepał kapuchę aż miło. Gdzie te czasy? Chyba nieprędko wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy to mądry naród. 28.04.10, 11:35 Gość portalu: pazdzioch napisał(a): > za pare latek grecja, ktora nie miala 50 lat komuny bedzie w czarnej d*, a kraj > e ktore niedawno uwolnily sie od komuchow beda daleko przed nimi Za komuny Polska była dużo bogatsza od kapitalistycznej Grecji, kapitalistyczny niedorozwoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolki Re: Grecy to mądry naród. IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 15:02 Symbolem owego bogactwa jest maluch. Luksusowy samochód rodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy to mądry naród. 28.04.10, 15:08 Gość portalu: lolki napisał(a): > Symbolem owego bogactwa jest maluch. Luksusowy samochód rodzinny. Raczej Polonez, dzieciaku, w latach 70ych i 80ych nazywany Mercedesem Wschodu. A Grecy nawet samochodu klasy takiego Maluszka nie potrafili nigdy wyprodukować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwóźdź Re: Grecy to mądry naród. IP: *.chello.pl 28.04.10, 16:54 Tiaaa... Polonez? Zaraz to aby nie to auto na które Fiat odmówił znaczka bo było zbyt szjskie jeśli idzie o technologie? No to gratuluje mercedesa. A co było w takim razie Bentleyem Wschodu? T-55? Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy to mądry naród. 28.04.10, 17:31 Gdybym nie wiedział, że głupota pomyślałbym, że prowokacja: Dochód (PKB) na mieszkańca w/g siły nabywczej w dolarach z roku 1990: Rok 1978 (rok najwyższego PKB w hostorii PRL'u): Polska $6111, Grecja $8695 ... w innych latach wychodzi dużo bardziej na niekorzyść Polski (na podstawie: www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_03-2007.xls ) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy to mądry naród. 28.04.10, 18:44 szefunio1 napisał: > Gdybym nie wiedział, że głupota pomyślałbym, że prowokacja: > Dochód (PKB) na mieszkańca w/g siły nabywczej w dolarach z roku 1990: > Rok 1978 (rok najwyższego PKB w hostorii PRL'u): Polska $6111, Grecja $8695 Porównywanie PKB kraju kapitalistycznego i komunistycznego jest bez sensu, a takie porównania świadczą że nie masz zielonego pojęcia czym jest PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy to mądry naród. 29.04.10, 12:17 > Porównywanie PKB kraju kapitalistycznego i komunistycznego jest bez > sensu... Wyssane z palca brednie o niemożliwości porównania siły nabywszej statystycznego mieszkańca kraju socjalistycznego i kapitalistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy to mądry naród. 29.04.10, 12:41 szefunio1 napisał: > > Porównywanie PKB kraju kapitalistycznego i komunistycznego jest bez > > sensu... > Wyssane z palca brednie o niemożliwości porównania siły nabywszej statystyczneg > o > mieszkańca kraju socjalistycznego i kapitalistycznego. W krajach komunistycznych państwo serwowały obywatelom gro usług za które w krajach kapitalistycznych trzeba było płacić z własnej kiesy, do tego wiele towarów było przez państwo dotowanych, dlatego liczenie PKB jest bez sensu. Jedyną sensowną skalą porównawczą było porównanie produkcji przemysłowej i dostępność do różnych dóbr i usług, a pod tym względem w latach 70ych Polska porównywalna była do Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy to mądry naród. 29.04.10, 15:14 > > Wyssane z palca brednie o niemożliwości porównania siły > > nabywszej statystycznego mieszkańca kraju socjalistycznego i > > kapitalistycznego... > W krajach komunistycznych państwo serwowały obywatelom gro usług > za które w krajach kapitalistycznych trzeba było płacić z własnej > kiesy, do tego wiele towarów było przez państwo dotowanych, > dlatego liczenie PKB... ... wymaga uwzględnienia siły nabywczej (różnic w cenach dóbr i usług w różnych krajach) i dlatego właśnie liczy się 2 PKB - nominalne i "z uwzględnieniem siły nabywczej". Podałem właśnie to drugie. > dlatego liczenie PKB jest bez sensu. Wyssana z palca brednia. > Jedyną sensowną skalą porównawczą było porównanie produkcji > przemysłowej i dostępność do różnych dóbr i usług, a pod tym > względem w latach 70ych Polska porównywalna była do Włoch. I znów wyssane z palca brednie... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy to mądry naród. 29.04.10, 16:58 szefunio1 napisał: > ... wymaga uwzględnienia siły nabywczej (różnic w cenach dóbr i usług w różnych > krajach) i dlatego właśnie liczy się 2 PKB - nominalne i "z uwzględnieniem siły > nabywczej". Podałem właśnie to drugie. Ekonomia kapitalistyczna to naprawdę zbiór banalnie prostych obliczeń, które zrozumie nawet przedszkolak. Doczytaj co to jest PKB, może zrozumiesz dlaczego nie da się porównać obiektywnie PKB krajów komunistycznych i kapitalistycznych, ba nawet porównanie PKB USA i Europy jest skrajnie nieobiektywne na korzyść totalnie skomercjalizowanej Ameryki. > Wyssana z palca brednia. > > I znów wyssane z palca brednie... Powtarzasz non-stop zasłyszany od kogoś innego tekst. Jesteś tak żałosny że aż nie chce mi się dalej nad tobą pastwić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Zapominacie o konflikcie Grecji i Turcji IP: *.chello.pl 04.05.10, 22:00 z tego co wiem i pamiętam to grecka armia jeśli chodzi o ilość sprzętu bije większość armii w Europie na głowę, zestawienie sprzętu - patrz link: en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Hellenic_Army Mają ponad 300 Leopardów 2A4/A6 i 500 starszych 1A5. Mają też ponad 2500 transporterów opancerzonych i dobrze ponad 500 dział samobieżnych kalibrów 155 mm i więcej (Pzh2000 i M109, M110). Posiadają też w linii 160 myśliwców F16 i 50 Mirage 2000 nie licząc starszych typu F4 i A7. en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Air_Force Marynarkę wojenną też mają większą w tym aż 14 fregat. en.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Navy A to wszystko kosztuje straszne pieniądze, bo ćwiczenia tam są nieustanne a greccy piloci mają chyba największy nalot godzinowy w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Zapominacie o konflikcie Grecji i Turcji IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.10, 22:23 Obserwator nie zwalaj na Grecję, nie wiem czy znasz język niemiecki, a skoro nie znasz nich ci ktoś, kto zna się na bankowych określeniach jak i posiada znajomość języka niemieckiego ten artykuł przyswoi, wtedy ci oczy sie otworzą co USA sporządziła światowi. wirtschaftquerschuss.blogspot.com/2008/10/cds-in-aktion.html Wyobraź sobie produkt całego świata wynosi 54,3 biliony (amerykańskie tryliony) dolarów, a CDS (Credit Default Swap - można nazwać toksyczne papiery) wypuszczony przez Amerykanów na świat wynosi 62,2 biliony (amerykańskie tryliony) dolarów. No to teraz uzmysłów sobie kto utrzymuje i za co Amerykanów. Jak ta banka pęknie, nie trzeba ci mówić co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Zapominacie o konflikcie Grecji i Turcji IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.10, 22:53 Obserwator nie zwalaj na Grecję, nie wiem czy znasz język niemiecki, a skoro nie znasz nich ci ktoś, kto zna się na bankowych określeniach jak i posiada znajomość języka niemieckiego ten artykuł przyswoi, wtedy ci oczy sie otworzą co USA sporządziła światowi. wirtschaftquerschuss.blogspot.com/2008/10/cds-in-aktion.html Wyobraź sobie produkt całego świata wynosi minimum 54,3 biliony (amerykańskie tryliony) dolarów, a CDS (Credit Default Swap - można nazwać toksyczne papiery) wypuszczony przez Amerykanów na świat wynosi 62,2 biliony (amerykańskie tryliony) dolarów. No to teraz uzmysłów sobie kto utrzymuje i za co Amerykanów. Jak ta banka pęknie, nie trzeba ci mówić co będzie. Zapomniałam dopisać ze te 62,2 biliony (amerykańskie tryliony) dolarów toksycznych papierów sprzedał tylko jeden bank Lehman Brothers w pierwszym półroczu, a ile wypościli inne amerykańskie banki, można tylko szacować na przykładzie tego? To tez warto przeczytać albo dać sobie przetłumaczyć. wirtschaftquerschuss.blogspot.com/2008/09/occs-derivate-quartalsbericht.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Grecy to mądry naród. IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 29.04.10, 15:03 Grecy dobrze wiedzą, jak sie fałszuje takie dane - w końcu raporty do Unii też potrafili odpowiednio przygotować... Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka płacimy 23.04.10, 22:43 dotąd. Nie tylko pieniążkami, ale i poziomem cywilizacyjnym. W tym poziomem zidiocienia mas ludzkich. Oni nie mieli komuny, ale teraz właśnie wchodzą w fazę nowej ery "pogierkowskiej". Zadłuż i Ty się ponad swoje możliwości, nakup wódy i żarcia, używaj. Nie ma co rajskie perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła 23.04.10, 23:18 redix68 napisał: > dotąd. Nie tylko pieniążkami, ale i poziomem cywilizacyjnym. W tym poziomem > zidiocienia mas ludzkich. (...) Wiesz, to "komuna" zwalczyła analfabetyzm, który teraz się odrodził. Jak można sądzić, że gdyby szlachecka RP rządziła przez cały czas, to mielibyśmy jakiś znaczący postęp cywilizacyjny? Poczytaj historię dwudziestolecia - bałagan, bieda, wieczny kryzys, strzelanie do robotników (i to nie tak delikatne, jak za "komuny", poważne salwy), obozy reedukacyjne, palenie cerkwi, bunty. Gdyby po wojnie elita RP wróciła do władzy, to uciekalibyśmy do Albanii na zarobek. Oczywiście prócz warstwy szlacheckiej. Było by jak wcześniej: 10% szlachty pływało by w dobrobycie i 90% wegetowało by na granicy nędzy. Rozejrzyj się, bo właśnie taki kraj nam się wokół buduje od dwudziestu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jab-77 Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: *.range86-162.btcentralplus.com 23.04.10, 23:28 Co do tych procentów to było tak zawsze bez względu na system polityczny. A do Albanii niektórzy uciekali nawet za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
masturbator2000 Poczytaj coś wydanego po 89 23.04.10, 23:57 COP, Gdynia, PZL, PKP, scalenie kraju z trzech różnych części po których przetoczył się front... I to wszytsko w ciągu zaledwie 20 lat. Rzeczywiście to było nic... wieczny kryzys Który był nie tylko w Polsce, to były czynniki od nas niezależne, lata 1921-24 były ciężkie z powodu niedawno odbytej wygranej lecz bardzo wyczerpującej wojny, lata 1929-35 z powodu katastrofy gospodarczej na świecie. 1926-1929 i 1936-1939 były okresem ogromnego wzrostu gospodarczego średnio 11% w skali roku Oczywiście prócz warstwy szlacheckiej. Było by jak wcześniej: 10% > szlachty pływało by w dobrobycie i 90% wegetowało by na granicy > nędzy. Pomyliło ci się z I RP, w której ten nawiasem mówiąc chłop i tak nie miał tak źle porównując np z Francją w ilości spożywanych kalorii Gdyby po wojnie elita RP > wróciła do władzy, to uciekalibyśmy do Albanii na zarobek. Gdyby ta elita przeżyła i wróciła do władzy bylibyśmy teraz krajem na poziomie Francji lub Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Ja tam nie wiem, ale mam pytanie: 25.04.10, 10:19 masturbator2000 napisał: > Pomyliło ci się z I RP, w której ten nawiasem mówiąc chłop i tak nie miał tak > źle porównując np z Francją w ilości spożywanych kalorii I RP kończy się na III rozbiorze Polski - 1795 r. Moje pytanie: to już przed rokiem 1795, w Polsce i Francji liczono kalorie, zjadane przez chłpopów? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Ja tam nie wiem, ale mam pytanie: 27.04.10, 11:35 Głupiutkie dziewczątko. Już Ci wyjaśniam. Kalorie oblicza się teraz analizując źródła pisane pochodzące z tamtego okresu, z których można wywnioskować co i ile jadł przeciętny chłop we Francji, a co w Polsce. Do tej strasznej polskiej pańszczyzny uciekali chłopi z Niemiec, Czech, Węgier, Słowacji czy Rosji. Bo w niej żyło im się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Co za brednie!!!!! 28.04.10, 12:03 pawelekok napisał: > Głupiutkie dziewczątko. Już Ci wyjaśniam. Kalorie oblicza się teraz > analizując źródła pisane pochodzące z tamtego okresu, z których > można wywnioskować co i ile jadł przeciętny chłop we Francji, a co w > Polsce. > > Do tej strasznej polskiej pańszczyzny uciekali chłopi z Niemiec, > Czech, Węgier, Słowacji czy Rosji. Bo w niej żyło im się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolki Re: Ja tam nie wiem, ale mam pytanie: IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 15:06 Nie: liczono trupy chłopów padłych z głodu. U nas było ich mniej na kilometr kwadratowy. A przed komuną byliśmy bogatsi niż Hiszpania:) Socjaliści nadrobili zaległości i Hiszpania wraca na swoje stałe miejsce. Bogu dzięki, że w Polsce nie ma już lewicy- poza oszołomami na różnych forach. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Ja tam nie wiem, ale mam pytanie: 29.04.10, 09:52 Gość portalu: lolki napisał(a): > Nie: liczono trupy chłopów padłych z głodu. U nas było ich mniej na kilometr > kwadratowy. > A przed komuną byliśmy bogatsi niż Hiszpania:) Bredzisz, przed IIWŚ Polska była obok Rumunii i Albanii najbiedniejszym krajem Europy. > Socjaliści nadrobili zaległości i Hiszpania wraca na swoje stałe miejsce. Bogu > dzięki, że w Polsce nie ma już lewicy- poza oszołomami na różnych forach. Dlatego w Polsce ludzie głodem przymierają, a w socjalistycznej Europie pławią się w dostatku. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Poczytaj coś wydanego po 89 28.04.10, 12:01 masturbator2000 napisał: > COP, Gdynia, PZL, PKP, scalenie kraju z trzech różnych części po których > przetoczył się front... I to wszytsko w ciągu zaledwie 20 lat. Rzeczywiście to > było nic... Nie rozśmieszaj mnie z tym scaleniem kraju! Nie było żadnego scalenia kraju, bo 40% jego obywateli traktowanych było jak obywatele drugiej kategorii! Poza tym ile można ten kraj scalać 20 lat? Pokaż mi inne państwo tak nieudolne administracyjnie jak IIRP. Jugosławia, Rumunia czy Czechosłowacja też musiały się scalać z kilku części i jakoś robili to sprawniej. PKP? Cała kolej została po zaborcach. COP? Kilka fabryczek które pozwoliły na osiagnięcie 10% produkcji przemysłowej Niemiec i zrównaniu się z produkcję przemysłową ziem późniejszej IIRP z 1913 roku, PRL jeszcze w latach 40ych osiągnął poziom produkcji przemysłowej z 1938. Gdynia? A co w tym nadzwyczajnego że kraj z dostępem do morza buduje sobie port? Gdybyśmy go nie zbudowali to byłyby dopiero obciach! Pokaż mi państwo które ma dostęp do morza i nie posiada żadnego portu! > Który był nie tylko w Polsce, to były czynniki od nas niezależne, lata 1921-24 > były ciężkie z powodu niedawno odbytej wygranej lecz bardzo wyczerpującej wojny > , > lata 1929-35 z powodu katastrofy gospodarczej na świecie. Jakoś poza 2-3 latami wielkiego kryzysu cały świat się rozwijał, tylko jedna biedna Polska miała 20 lat kryzysu i recesji. 1926-1929 i 1936-1939 > były okresem ogromnego wzrostu gospodarczego średnio 11% w skali roku > Nie ośmieszaj się!! Jakiego wzrostu? Większy wzrost zanotowano dopiero w 1938 roku. > Pomyliło ci się z I RP, w której ten nawiasem mówiąc chłop i tak nie miał tak > źle porównując np z Francją w ilości spożywanych kalorii Może jakieś dowody na poparcie twoich wyssanych z palca rewelacji? > Gdyby ta elita przeżyła i wróciła do władzy bylibyśmy teraz krajem na poziomie > Francji lub Niemiec. Buuuuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahahahahaha!!! ;oD Prawda jest taka że dziedzicząc silny przemysł po zaborcach byliśmy u progu lat 20ych na poziomie Włoch, w 1913 pod zaborami mieliśmy 2 razy większy przemysł od nich. w 1938 Włochy Polskę wręcz zdeklasowały. To były osiągi tych twoich przedwojennych (sr)elit! Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ile elektrowni wybudowano po 1990 roku 23.04.10, 23:30 w Polsce? Ile cementowni? Marnotrawstwo i złodziejstwo czasów komunizmu było straszliwe i nie może być zapomniane. Ale też trochę wtedy zbudowano. Współcześnie zaś, i to jest sednem mojej krytyki, nadal się ogromnie zadłużamy, ale zwykli ludzie niewiele z tego mają. Przepaść pomiędzy bogatymi i biednymi jest w Polsce największa w całej UE. Odpowiedz Link Zgłoś
masturbator2000 Re: Ile elektrowni wybudowano po 1990 roku 24.04.10, 00:00 Wcale nie jest największa, wiec nie wprowadzaj dezinformacji w oparciu o wiadomości wyssane z palca. I jeszcze tak z innej beczki właściwie dlaczego wszyscy mają mieć podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z komuna Bo to raj dla leni i cwaniakow!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.10, 16:58 Jeden chce sie uczyc,inwestowac w siebie,ciezko pracowac i miec z tego w przyszlosci profity.A drugi woli siedziec z zalozonymi rekami,lenic sie i na wszystko narzekac,placzac na wszelkich forach ze on ma zle,a jego sasiad dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Ile elektrowni wybudowano po 1990 roku 24.04.10, 08:12 Powiem tak: qrwa twoja mać. Trzeba mieć ciężko najebane we łbie żeby pisać takie głupoty. Ja do tej pory pamiętam, jak się wszystko posypało w 1989. I kilka następnych lat sprzątania po komuniźmie kiedy ciężko było związać koniec z końcem. Poradzę ci jedno apologeto socjalizmu: spieprzaj na Kubę. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 To jest lortea. Znany przypadek genetycznego milos 28.04.10, 01:38 nika islamu, katolycyzmu i komunizmu. :) Czyli trzech najdurniejszych ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: To jest lortea. Znany przypadek genetycznego 28.04.10, 11:45 kylax1 napisał: > nika islamu, katolycyzmu i komunizmu. :) Czyli trzech najdurniejszych ideologii > . Napisał faszysta i rynkowy radykał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starzec Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: 89.229.106.* 26.04.10, 22:16 Młody chłopcze, bez Gierka to byś dziś miał zerowy poziom cywilizacyjny, te drogi asfaltowe co nimi jeździsz to za Gierka położono, te elektrownie z których prąd masz tez Gierek pobudował, te domy w których mieszka jakaś 1/3 Polaków to za Gierka wybudowano, również szpitale przedszkola i żłobki, tak wiem, już dużej części z nich nie ma, bo nowa władza uznała że to niepotrzebne. Młody jesteś więc możesz nie wiedzieć że kiedyś w niewielu wsiach prąd był, a i nie wszędzie gaz, że lokomotywy jeździły a nie składy elektryczne. To wszystko Gierek pobudował, powiedz mi co pobudowała przez ostatnie 20 lat nasza demokratyczna Polska skoro zadłużyła się 10 razy bardziej niż Towarzysz Edward Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła 27.04.10, 15:10 Szanowny Panie. Teraz to Polska spłaca te wszystkie "inwestycje" Gierka, a także inwestorów, ktorzy finansowali te inwestycje, czyli między innymi dzisiejszych emerytów. Z takim bagażem zobowiązań, to i tak dużo sie poprawiło w porównaniu do komuny. Juz nie pamiętamy pustych półek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 20:52 Czy ty jesteś jakoś osobno głupi czy co? Skoro kraj jest 10 x tyle zadłużony jak za towarzysza Edwarda, to znaczy, że żadnego długu nie spłaca a co najwyżej go roluje zaciągając następne długi. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła 28.04.10, 15:59 Pomyśl dlaczego ciągle się zadłuża, a dojdziesz do tego, że wypadałoby spłacić zobowiązania wobec ludzi, którzy finansowali Twój "gierkowski cud". Tymi ludzmi są miedzy innymi emeryci, do ktorych trzeba dopłacać kilkadziesiąt miliardów rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starzec Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: 89.229.106.* 28.04.10, 18:01 Czy w Grecji też spłacają Gierkowskie długi? Tam budżet jakby gorzej się dopinał niż w Polsce? A w USA gdzie deficyt jest gigantyczny to też wina Gierka i emerytów? Czy może to jednak wpisana w obecny system przypadłość? Fakty świadczą że to jednak to drugie a nie że to wina Gierka. Tyle już kłamstw słyszałem o epoce Gierka i wciąż dochodzą nowe to bardzo przykre jak przekręca się historię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: *.icpnet.pl 01.05.10, 13:13 Tak, to jest wpisane w obecny system czyli w postępujący socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starzec Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: 89.229.106.* 02.05.10, 00:01 No to za PRL nie było socjalizmu bo budżet był zrównoważony, a właściwie miał nadwyżki spowodowane rosnącą wartością powstających państwowych firm. Na dzień dzisiejszy mimo że "sprzedano" 90% wartości tego majątku to jednak tylko resztki udziałów w spółkach akcyjnych należących do Państwa ma rynkową wartość ponad 100mld pln. Jak wyglądałaby ta wartość gdyby uwzględnić również państwowe firmy nie notowane na giełdzie? Co by było gdyby uwzględnić wartość zbudowanych za Gierka mieszkań, które polskie rodziny przejęły za grosze? No cóż aż strach liczyć, to będą chyba tysiące miliardów pln a więc kwoty nieporównywalnie większe niż zaciągnięte przez Gierka długi i odsetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z urawnilowk Nie moge czytac tych bzdur... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.10, 17:05 Tego po prostu nie da sie komentowac...Zasiana glupota dlugo rosnie i umrze chyba z ostatnimi reliktami komunizmu,czyli wyznawcami ery Gierka.Skoro bylo tak dobrze,to dlaczego sie rozsypalo???Ciemne sily,syjonisci,czy kontrrewolucjonisci.Ten system byl niewydolny,niewydajny,skrajnie,ale to SKRAJNIE niesprawiedliwy i wychwalanie go pod niebiosa wystawia nienajlepsza laurke jego wyznawcom.Kuba i Korea czekaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starzec Re: Nie moge czytac tych bzdur... IP: 89.229.106.* 03.05.10, 22:57 > Gierka.Skoro bylo tak dobrze,to dlaczego sie rozsypalo?? Kryzys na świecie spowodował brak popytu na to co Polska eksportowała i z czego spłacała długi, pechowo trafiła się dekoniunktura na wyroby przemysłu ciężkiego która trwała wiele lat. Spowodowało to kłopoty gospodarcze na całym świecie. W Polsce w związku z tymi kłopotami narastały strajki które te kłopoty spotęgowały. Strajki o jakich w kapitaliźmie nie może być mowy bo ludzie nie mieliby co do gara włożyć, w socjaliźmie ludzie mogli sobie pozwolić bo strajkowano tak długo aż władza godziła się za strajk zapłacić. PRL przetrwał 44 lata Zobaczymy ile przetrwa ta nasza nowa kapitalistyczna Polska bo mi niestety z analizy wzrostu zadłużenie i tego co się na świecie dzieje wychodzi że nie ma szans na 44 lata ciekawe czy wtedy tez się zapytasz czemu się rozsypało... > sily,syjonisci,czy kontrrewolucjonisci.Ten system byl > niewydolny,niewydajny,skrajnie,ale to SKRAJNIE niesprawiedliwy a obecny system jest sprawiedliwy? > wychwalanie go pod niebiosa Nikt go pod niebiosa nie wychwala, ja tylko mówię że cała infrastruktura jaka mamy w Polsce to albo jest poniemiecka albo pogierkowska, bez Gierka dzisiejszy kapitalizm w Polsce miałby spore kłopoty, bo nasza nowa władza buduje drogi znacznie wolniej niż tamta, a np. elektrowni i lini kolejowych nie musi budować w ogóle... dzięki inwestycjom Gierka > wyznawcom.Kuba i Korea czekaja.. To tam Gierek teraz rządzi? Pragnę zwrócić uwagę - nie rozmawiamy o wyższości ustroju socjalistycznego nad kapitalistycznym tylko na wkładzie lat 70-tych w dzisiejszy poziom cywilizacyjny Polski Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Nie moge czytac tych bzdur... 03.05.10, 23:09 Gość portalu: Starzec napisał(a): > Zobaczymy ile przetrwa ta nasza nowa kapitalistyczna Polska bo mi niestety z > analizy wzrostu zadłużenie i tego co się na świecie dzieje wychodzi że nie ma > szans na 44 lata > ciekawe czy wtedy tez się zapytasz czemu się rozsypało... ************ Długo nie potrwa, to jest kwestia tylko miesięcy. Na ten rok jest przewidziany upadek unii, wiec skończy się Polsce i innym unijna darmocha. ----------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Typowe myślenie prostaka. Za długi Gierka pła IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.10, 10:42 Długi Gierka już dawno są spłacone. O czym tu ty piszesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Typowe myślenie prostaka. 28.04.10, 11:37 redix68 napisał: > dotąd. Nie tylko pieniążkami, ale i poziomem cywilizacyjnym. Dzięki Gierkowi Polska dołączyła do grona najlepiej rozwiniętych państw świata, a Polacy posmakowali standardu życia na poziomie Włoch. Najpierw solidaruchy i ich burdy, a potem zwierzęcy kapitalizm przyniosły Polsce nędzę i totalny upadek przemysłu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 08:08 myśmy tak poprawiali byt za gierka do dzisiaj to spłacam trzeba mieć naprawdę pojęcie na poziomie elektoratu Leppera, człowieku nie widzisz tego jak takie cuda opowiadasz????? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 28.04.10, 11:38 Gość portalu: q-ku napisał(a): > myśmy tak poprawiali byt za gierka > > do dzisiaj to spłacam Nie ośmieszaj się nieuku! Gierek zadłużył kraj na marne 20mld, 10 razy mniej niż AWS/POPiS! Do tego zrobił z Polski dostatnie i nowoczesne państwo, nędza i ruina przyszła wraz z solidaruchami! Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 28.04.10, 17:44 Zawsze najbardziej rozśmieszają mnie pajace głoszące poglądy w stylu: "Do roku 1989 Polska była krajem mlekiem i miodem płynącym, a potem przyszedł Balcerowicz i wszystko popsuł". Pajacom tym zawsze jednak mowę odbiera, gdy przypomnieć im, że w roku 1989 Polska miał dochód (PKB) na mieszkańca prawie dwukrotnie niższy niż Czechy i niższy niż ówczesna Białoruś, Ukraina i Armenia (na podstawie: www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_03-2007.xls ) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 28.04.10, 18:46 szefunio1 napisał: > Zawsze najbardziej rozśmieszają mnie pajace głoszące poglądy w > stylu: "Do roku 1989 Polska była krajem mlekiem i miodem płynącym, a > potem przyszedł Balcerowicz i wszystko popsuł". Nikt tak nie mówi, solidaruchy zaczęli swoimi burdami niszczyć kraj już na początku lat 80ych. > Pajacom tym zawsze jednak mowę odbiera, gdy przypomnieć im, że w > roku 1989 Polska miał dochód (PKB) na mieszkańca prawie dwukrotnie > niższy niż Czechy i niższy niż ówczesna Białoruś, Ukraina i Armenia > (na podstawie: > www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_03-2007.xls > ) Wyssane z palca brednie, PKB to nie jest wskaźnik dla krajów komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 08:45 Do tornsona : Napisał :"Nikt tak nie mówi, solidaruchy zaczęli swoimi burdami niszczyć kraj już na początku lat 80ych." Owszem ,wszelkie żądania demokratyzacji były w 1980 uzasadnione ale ... ale podwyżki pensji to czyste szaleństwo . No ale geniusze z "Solidarności " ze swoim doradcami to wymogli na komunie . Może , żeby komuna szybciej padła ale to się tez odbiło i na zwykłych ludziach . Inflacja zniszczyła oszczędności zwykłych ludzi . To samo powtórzyło się w 1989 roku . To Kuroń - a jakże jak ceniony przez niektórych demokratów - zaproponował latem 1989 r indeksacje płac - i to wywołało hiperinflację . I znowu ucierpieli zwykli ludzie - ich oszczędności , może i skromne ale znikły . Stały sie zwykłym papierem . Dlaczego tacy ludzie jak Kuroń i inni z " Solidarności "są ciągle tak wychwalani a nie ganieni jako szaleńcy ekonomiczni ? Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 12:19 > Nikt tak nie mówi, solidaruchy zaczęli swoimi burdami niszczyć kraj > już na początku lat 80ych... Wyssane z palca brednie - kraj zniszcyzli komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 12:42 szefunio1 napisał: > > Nikt tak nie mówi, solidaruchy zaczęli swoimi burdami niszczyć kraj > > już na początku lat 80ych... > Wyssane z palca brednie - kraj zniszcyzli komuniści. jaaaaasne, bo to komuniści kazali solidaruchom zatrzymać produkcję przemysłową, a po 1989 roku rozkraść cały majątek państwowy i społeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 15:27 > jaaaaasne, bo to komuniści kazali solidaruchom zatrzymać produkcję > przemysłową, Tak - kazali - nie będąc w stanie zapłacić pracownikom swoich firm pensji wyższych niż równowartość kilkudziesięciu dolców. Na podobnej zasadzie jak prywatny właściciel firmy który "każe" zatrzymać produkcję w swojej firmie przez to, że nie jest w stanie znaleźć pracowników chętnych do pracy za oferowane przez siebie zarobki. > a po 1989 roku rozkraść cały majątek państwowy i społeczny... ... ten majątek był g... warty i większości trafił na złom, a do jego g...wnianej wartości doprowadzili komuniści właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 16:54 szefunio1 napisał: > Tak - kazali - nie będąc w stanie zapłacić pracownikom swoich firm pensji > wyższych niż równowartość kilkudziesięciu dolców. Co za kretyńska propaganda!! Zrozum dzieciaku że wtedy była zimna wojna i waluty obu wrogich sobie bloków były wzajemnie niewymienialne, więc skończ bredzić w rytm kretyńskiej propagandy. Prawda jest taka że poziom konsumpcji z 1980 roku Polacy uzyskali dopiero po roku 2000, włącznie ze spożyciem mięsa na głowę mieszkańca, tego którego podobno tak mocno za komuny brakowało! Poza tym zarobki kadry dyrektorskiej i kierowniczej były minimalnie wyższe niż zarobki szeregowego pracownika, debilne strajki w takiej sytuacji to oznaka totalnego zidiocenia! > ... ten majątek był g... warty i większości trafił na złom, a do jego > g...wnianej wartości doprowadzili komuniści właśnie. Ten majątek zapewniał Polakom w latach 70ych 10 w świecie produkcję przemysłową, prestiż rozwiniętego i wysoko uprzemysłowionego państwa, oraz poziom życia obywateli porównywalny do Włoch. Tylko wysnuty ze zdolności samodzielnego myślenia leming, ślepo podatny na propagandę mass-mediów, może wypisywać takie idiotyzmy jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 29.04.10, 22:00 > > Tak - kazali - nie będąc w stanie zapłacić pracownikom swoich > > firm > > pensji wyższych niż równowartość kilkudziesięciu dolców. > Co za kretyńska propaganda!! Zrozum dzieciaku że wtedy była zimna > wojna i waluty obu wrogich sobie bloków były wzajemnie > niewymienialne... Mnie nazywasz dzieciaku dzieciakiem? Mi dzieciaku, który nałykałeś się kretyńskiej propagandy bredzisz, że to propaganda? Ja dzieciaku pamiętam te czasy, i takich bredni o "wzajemnej niewymienialności walut" mi nie wciśniesz. Na zachodzie dało się te zachodnie waluty wymieniać na komunistyczne, ale jako że prawie nikt tego nie robił wymiana była możliwa w bardzo nielicznych miejscach (podobnie jak obecnie wymiana "zachodnich walut" np. na dolary Zimbabwe), u nas było to prawnie zakazane (w pewnym okresie nawet pod groźbą kary śmierci) - ale i tak spora część społeczeństwa miała niewielką ilość "waluty" kupioną na czarnym rynku i schowaną "na czarną godzinę". Wczasach, o których piszesz chodziłem do podstwówki i pamiętam że większość kolegów mówiła o zachodnich walutach kupionych na czarnym rynku, które ich rodzice mają "na czarną godzinę" - pewnie niektórzy się przechwalali, ale niektórzy w czasie odwiedzin w ich domach pokazywali zachodnioniemiecką markę czy dolara. > Prawda jest taka że poziom konsumpcji z 1980 roku > Polacy uzyskali dopiero po roku 2000, włącznie ze spożyciem mięsa > a głowę mieszkańca... Wyssane z palca brednie. Konsumpcja mięsa spadła jako jedyna ale nie "tak po prostu", tylko dlatego że zwiększyła się dostępność i konsumpcja alternatyw tj. sera, ryb, owoców, nabiału itd. - ogólna ilość spożywanych kalorii nie spadła. > > ... ten majątek był g... warty i większości trafił na złom, a do > > jego g...wnianej wartości doprowadzili komuniści właśnie. > > Ten majątek zapewniał Polakom w latach 70ych 10 w świecie > > produkcję przemysłową prestiż rozwiniętego i wysoko > > uprzemysłowionego państwa, oraz poziom życia obywateli > > porównywalny do Włoch. Wyssane z palca brednie. > Tylko wysnuty ze zdolności samodzielnego myślenia... Ja te czasy pamiętam > ...może wypisywać takie I potrafię to co pamiętam udowodnić danymi z oszacowaniem PKB (vide: podana przeze mnie tabelka w Excel'u). A Ty na poparcie swoich bredni nie masz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz z komuna Przestan juz dyskutowac z tym ekomatolkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.10, 17:15 I tak go nie przekonasz...Kto pamieta te czasy i potrafi logicznie myslec ten wie jak bylo...Dzisiaj moi rodzice ciesza sie ze doczekali czasow kiedy ich syn ma 2 mieszkania (fakt ze na kredyt) 2 auta (juz bez kredytu) jezdzi 3 razy do roku na wycieczki zagraniczne (bynajmniej nie z biurem podrozy) cieszy sie z zycia i nie wstydzi ze jest z Polski gdzie na zoltaczke typu A (tzw zoltaczke brudnych rak,lub zoltaczke III swiata)przechorowalo za komuny 80% naszych rodzicow(czesto bezobjawowo-wynik statystyczny potwierdzaja miana przeciwcial w surowicy doroslych Polakow).Oni co prawda doczekali sie mieszkania 33m po wielu latach czekania,mieli malucha i byli raz na Wegrzech,ale NIGDY nie osmiesza sie mowiac,ze za komuny bylo lepiej.Po prostu pewnych bredni nawet po pijaku nie wypada wyglaszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Czy strajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:32 Do szefunia 1 : Czy strajko dzisiaj w Grecji poprawiają jej wiarygodność ? Nie . Tak samo nie poprawiały polskiej wiarygodności w latach 1980 / 1981 . Komuniści mieli mało wydolna gospodarkę ale nie niszczyli jej . To strajki niszczyły to co było. Trudno to teraz przyjąć jeśli ma się wpojone , że "Solidarność " walczyła o wolność w 1980 roku . Tak były postulaty wolnościowe i chwała Solidarności za to ale także było sporo zwykłego oszołomstwa gospodarczego Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci 01.05.10, 18:21 szefunio1 napisał: > > Nikt tak nie mówi, solidaruchy zaczęli swoimi burdami niszczyć kraj > > już na początku lat 80ych... > Wyssane z palca brednie - kraj zniszcyzli komuniści. Komunisci zniszczyli ale solidaruchy sprzedali kraj za marne grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: no to se "poprawili byt" kosztem swych dzieci IP: *.vast.net.pl 28.04.10, 12:31 dług Gierka juz dawno został spłacony. Widać niewielu o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Popatrzcie na PKP i Pocztę... IP: *.chello.pl 04.05.10, 21:41 to dwa skanseny komunizmu w naszym kraju, z oszołomami ze związków zawodowych w PKP na czele, i nie opowiadajcie bzdur że za komuny było lepiej, bo doskonale to "lepiej" pamiętam... ze staniem trzy dni i trzy noce po paszport i staniem w kolejce od 7.00 rano po kostkę masła, moja pierwsza pensja to było na wolnym rynku 17$ (siedemnaście dolarów !!)... Czasem zastanawiam się skąd tylu apologetów komuny na forach, naprawdę powinni pojechać na roczny "obóz kondycyjny" na Kubę albo do KRLD, bez prawa wcześniejszego powrotu... ;> Odpowiedz Link Zgłoś
andrewnoni Re: Grecy to mądry naród. 25.04.10, 17:21 l.o.r.t.e.a napisał: > Lata w Unii, wykorzystali na poprawienie bytu całego społeczeństwa. > Porównajcie dostępność do mieszkań w Grecji i Polsce. Co z tego że mamy w > Polsce ładne wskaźniki, skoro ludzie wegetują i milionami uciekają za granicę. > Grecy nabrali kasy od wielkich banków i przynajmniej dobrze te pieniądze > spożytkowali, z korzyścią dla ogółu, a nie garstki elit, jak w przypadku Polski > . > > Pozdrowienia dla Greków. Trzymajcie tak dalej, pokażcie wszelkim Madoffom > gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolki Re: Grecy to mądry naród. IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.10, 14:59 To z Grecji wywodzą się cynicy. Jednak Grecja nie wyjdzie na tym zamieszaniu najlepiej. Skończyły się pieniążki - nikt im już nigdy więcej nie pożyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endil Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 23.04.10, 21:21 30-letnie rozpasanie? tzn co konkretnie w tym czasie Grecy takiego robili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.chello.pl 23.04.10, 21:56 Problem w tym, że nie wiele. Ale za tę niewielką pracę żyli sobie całkiem przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jab-77 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.range86-162.btcentralplus.com 23.04.10, 23:18 Ciekawe jest kto te pieniądze Grecji pożyczał i skąd one pochodziły. Zaskakująca sprawa, pożyczali przez 30 lat i w ogóle nie zainteresowali się na co ta Grecja te pieniądze tak naprawdę przez ten cały czas wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 11:43 Gość portalu: Finwal napisał(a): > Problem w tym, że nie wiele. Ale za tę niewielką pracę żyli sobie całkiem > przyzwoicie. Nie każdy ma wpojoną mentalność niewolnika pracującego ponad stan za miskę strawy, jak Polak. Ale i tak pracowali więcej niż w USA i więcej niż w każdym cywilizowanym kraju Europy. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Yearly_working_time_2004.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 17:58 > Ale i tak pracowali więcej niż w USA i więcej niż w każdym > cywilizowanym kraju Europy... jest: "pracowali" powinno być: "siedzieli w pracy" (słowo klucz: <b>siedzieli</b>) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 18:47 szefunio1 napisał: > jest: "pracowali" > powinno być: "siedzieli w pracy" (słowo klucz: <b>siedzieli</b> > ) Brednie synalka wyzyskiwacza, albo ogłupionego kapitalistycznego leminga, niepotrzebne skreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 29.04.10, 12:32 > ... synalka wyzyskiwacza, albo ogłupionego kapitalistycznego > leminga... Brednie - prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą - zlecenia na zrealizowanie projektów mam różnych klientów - z żadnym z klientów nie mam ani nie miałem związków rodzinnych. > niepotrzebne skreślić. Skraślam zatem Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 29.04.10, 12:43 szefunio1 napisał: > Brednie - prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą - To na jakiej podstawie imputujesz pracownikom lenistwo, jeśli żadnego nie zatrudniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 29.04.10, 15:17 Niestety, nie brednie... Miałem okazje odwiedzać wielokrotnie służbowo Grecję (oddział zachodniej korporacji, gdzie powinno byc lepiej) i pracować z nimi. Nominalnie - praca 9-17, ale o 15;00 - już wszyscy na luzie, okna pootwierane (klimatyzaja oczywiście działała) bo przy biurkach ludzie siedzieli i palili papierosy i popijali kawę... taka była ta ich praca. Siedzieli w pracy dłużej, jak trzeba było coś zrobić i ich przymuszałem (mieli coś zrobić dla mnie). A telefonicznie czy mailem - mozna ich było długo prosić o zrobienie czegos - bo byli tacy zajeci... Trzeba przyznać, że potem szlismy razem na kolację i było bardzo miło. To fajni ludzie, potrafią sie bawić. Tylko niech mnie nikt nie przekonuje, że oni cieżko pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 25.04.10, 10:23 Gość portalu: Endil napisał(a): > 30-letnie rozpasanie? tzn co konkretnie w tym czasie Grecy takiego robili? Rozumiem, że za dużo żarli, a za mało pracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 11:41 Gość portalu: Endil napisał(a): > 30-letnie rozpasanie? tzn co konkretnie w tym czasie Grecy takiego robili? Nie przymierali głodem na bezrobociu, nie pracowali za miskę strawy bez możliwości utrzymania rodziny, nie umierali na uleczalne choroby oszczędzając pieniądze państwowej służby zdrowia, nie głodzili swoich emerytów, nie oszczędzali na transporcie publicznym. Jednym słowem nie zaserwowali swojemu państwu cudu gospodarczego a'la Milton Friedman i nie szli drogą rozwoju Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 18:01 > Nie przymierali głodem na bezrobociu, nie pracowali za miskę strawy bez > możliwości utrzymania rodziny, nie umierali na uleczalne choroby oszczędzając > pieniądze państwowej służby zdrowia, nie głodzili swoich emerytów, nie > oszczędzali na transporcie publicznym. Jednym słowem nie zaserwowali swojemu > państwu cudu gospodarczego a'la Milton Friedman i nie szli drogą > rozwoju Polski... ... tylko drogą niedorozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 18:50 szefunio1 napisał: > ... tylko drogą niedorozwoju. Z dwojga złego lepszy już brak rozwoju niż w rozwoju się cofanie, co uprawia od 20 lat Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 29.04.10, 12:22 > Z dwojga złego lepszy już brak rozwoju niż w rozwoju się cofanie, co > uprawia od 20 lat Polska... Wyssane z palca brednie o cofaniu się w rozwoju. PKB na mieszkańca liczony w/g siły nabywczej się przez te 20 lat podwoił. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 29.04.10, 12:44 szefunio1 napisał: > > Z dwojga złego lepszy już brak rozwoju niż w rozwoju się cofanie, co > > uprawia od 20 lat Polska... > Wyssane z palca brednie o cofaniu się w rozwoju. PKB na mieszkańca liczony w/g > siły nabywczej się przez te 20 lat podwoił. Ten PKB to jakiś wasz chory fetysz. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 03.05.10, 07:11 > Ten PKB to jakiś wasz chory fetysz. Tu niestety masz rację - od wielu lat ekonomiści uważają, że wskaźnik PKB jest niemiarodajny, hermetyczny i nie mówi tak naprawdę nic sensownego o faktycznym poziomie życia mieszkańców danego kraju. A u nas wiele osób się go czepiło jak ostatniej deski ratunku, gdyż jest to jeden z niewielu wskaźników którym jeszcze można się brandzlować. Gdy się takim osobnikom powie coś o np. wskaźniku Giniego, to argumenty im się kończą. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.chello.pl 23.04.10, 21:22 dlatego Merkel nie chce ładować tam kasy niemieckiego podatnika.W kolejce za Grecją stoją dalsze "potęgi":Portugalia,Hiszpania i ,co Was zdziwi,Irlandia.Polska też nie jest w dobrej sytuacji,bo rząd od ok.roku uprawia ostro kreatywną księgowość, przesuwa realne długi państwa, do których nie chce się przyznać, do jakiś funduszy drogowych, nie wpisuje długu ZUS,FUS,miast i gmin,deficyt liczy na 52 mld,Rybiński i Gomułka liczą go inaczej, na 100 mld.Do tego kraj ma dziwną sytuację kolejnego dmuchania bańki na GPW i na złotym.Paliwo, już po 4,60 zł za litr, i inne nośniki energii wpędzą ludzi i biznes w biedę i kłopoty oraz podniosą inflację.Kasa od emigrantów spada, a długi na kartach kredytowych i nie spłacane kredyty rosną.Może scenariusz grecki nam nie grozi, bo nasze długi są jednak sporo mniejsze i jakiś potencjał produkcyjny jest, do tego naród dość spokojnie znosi zaciskanie pasa, inaczej niż lenie Grecy. Jest jednak i u nas wiele potencjalnego bagna w finansach i mało się o tym mówi - może następny wywiad z Rybińskim poświęcić Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takkkkkkkkkk Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.revip2.asianet.co.th 23.04.10, 21:56 tak. Polska w dalekiej przyszłości też może podzielić los Grecji.. wynika to z tego, że nasi politycy z PSL / PIS / SLD / PO (uszeregowanie wg stopnia populizmu gosp. od największych lewaków począwszy) to są w mniejszym lub większym stopniu ekonomiczni populiści.. niestety tak to działa w demokracjach, gdzie większość ludzi to niestety "ciemny lud" (jak cynicznie, ale całkowicie poprawnie zdiagnozował myślenie "elit" o społeczeństwie niejaki Jacek Kurski z PiS).. jak pokazują różne badania opinii publicznej to kilkadziesiąt % Polaków ma problemy ze zrozumieniem treści zasłyszanych w TV wiadomościach.. podobnie wyglądają umiejętności czytania ze zrozumieniem treści gazet etc. brak podstawowej wiedzy z zakresu ekonomii, przedsiębiorczości, prowadzenia biznesu, prawa czy działania systemu finansowego (inwestowanie oszczędności, kredyty, pojęcia takie jak procent składany etc.) powoduje, że polityk niejako musi być populistą, aby jakoś dotrzeć do "motłochu", który jak się posłucha wypowiedzi "zwykłych" ludzi stanowi chyba większość polskiego społeczeństwa.. do tego jak policzyć ludzką zawiść oraz zupełnie bezsensowną wrogość między różnymi odłamami ideologicznymi wśród Polaków, to nie można być optymistą.. idziemy drogą Grecji, tylko jeszcze potrzeba nam sporo czasu, aby się doprowadzić do takiego stanu.. ale na przestrzeni 10-15 lat jest duże prawdopodobieństwo, że i my się tam znajdziemy.. a przyspieszy to zapewne załamanie demograficzne, które może dobić ZUS i przyspieszyć bankructwo państwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex błąd kolego IP: *.flash-net.pl 23.04.10, 22:16 psl nie jest populistyczne tylko złodziejskie. pieniądze podatników sa kradzione i rozdawane śmierdzącym wieśniakom w zamian za głosy wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: błąd kolego 29.04.10, 12:51 Gość portalu: Alex napisał(a): > psl nie jest populistyczne tylko złodziejskie. pieniądze podatników sa kradzion > e > i rozdawane śmierdzącym wieśniakom w zamian za głosy wyborcze. To tobie śmierdzi z ryja, więc go lepiej zamknij śmieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Re: błąd kolego 01.05.10, 18:30 Wlasnie. Najwyzsza pora zlikwidowac te jebane KRUSy i niech sie chlopki wezma do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takkkkkkkkkk Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.revip2.asianet.co.th 23.04.10, 21:23 oczywista "oczywistość".. tak, bankructwo - tak się pewnie skończy zabawa Greków z życia na kredyt i ponad stan, które jest specyfikę tego kraju od dekad.. zresztą patrząc na ciągotki Greków do socjalistyczno-populistycznych rządów w ostatnich dziesięcioleciach, nie specjalnie sytuacja ekonomiczna tego kraju dziwi.. społeczeństwo, które chce wiecznie żyć kosztem innych powinno wreszcie ponieść konsekwencje swojej nieodpowiedzialności.. ciekawe tylko czy to jest początek domina, bo jest jeszcze wiele innych krajów, które w przyszłości może podzielić los Greków.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.ny325.east.verizon.net 23.04.10, 21:30 Najpierw Grecja,pozniej Portugalia a na koncu EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolchoznik Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.04.10, 21:55 eurokolchoz juz za niedlugo rozsypie sie jak domek z kart, u mnie w lodowce juz mrozi sie szampan na ta okazje. A co na to Tusk i jego kamanda??? Tak bardzo na sile chcieli przyjmowac euro, niech wypowiedza sie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokrata Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 22:32 Won komuchu stąd! Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Pieprzysz. Nie rozumiem dlaczego u nas już tak ma 23.04.10, 22:38 być, że bodaj gościu uważa rządzących za durni. Podaj jedną entuzjastyczną wypowiedź Tuska i jego "komandy" dot. euro. Po drugie, jak się rozsypie to cała Europa i twoja Rosja przeżyje wstrząs. Z wyjątkiem Niemiec. Wystarczy, że oni wyjdą ze strefy euro i boom mają gwarantowany. Wtedy przemysł nam poleci na cyce, bo oni ustalą kurs nowej marki na wycięcie konkurencji. A my już nie mamy czym wzmacniać złotego. To jest elementarz i dziecko to rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starzec Re: Pieprzysz. Nie rozumiem dlaczego u nas już ta IP: 89.229.106.* 26.04.10, 22:25 Pan Donald Tusk oskarżał PIS za brak Euro i to ich winił za kryzys: palestrina2005.blox.pl/2009/02/Euro-recepta-na-kryzys.html Link jest nieoficjalny ale w tej chwili nie znalazł mi się lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 23.04.10, 23:07 zepsuje ci się mimo lodówki... sowieckoje igristoje kiepsko się przechowuje... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 25.04.10, 10:32 Gość portalu: gtw napisał(a): > zepsuje ci się mimo lodówki... > > sowieckoje igristoje kiepsko się przechowuje... Może on się zrujnował na prawdziwy szampan, francuski... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 11:51 Gość portalu: kolchoznik napisał(a): > eurokolchoz juz za niedlugo rozsypie sie jak domek z kart, u mnie w > lodowce juz mrozi sie szampan na ta okazje. Od Bu$$ha ten szampan czy od Hu Jintao?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produkuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 21:58 nie może być bogaty i musi żyć za cudze.Dziwne że Zachód tego nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 28.04.10, 12:13 Gość portalu: cezary napisał(a): > nie może być bogaty i musi żyć za cudze.Dziwne że Zachód tego nie > zauważył. A co produkuje Polska poza kiełbachą i kartoflami? Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 28.04.10, 17:54 > A co produkuje Polska poza kiełbachą i kartoflami? W 2008 wyeksportowała towary za 178.4 miliardów $ W 2009 wyeksportowała towary za 134.7 miliardów $ (kryzys niestety odbił się na eksporcie) były to: maszyny przemysłowe i środki transportu: 37.8% półprodukty: 23.7%, inne produkty przemysłowe: 17.1% żywność i żywe zwięrzęta: 7.6% Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 29.04.10, 09:56 szefunio1 napisał: > > A co produkuje Polska poza kiełbachą i kartoflami? > > W 2008 wyeksportowała towary za 178.4 miliardów $ > W 2009 wyeksportowała towary za 134.7 miliardów $ (kryzys niestety odbił się na > eksporcie) To żaden eksport, a jedynie transport z montowni do działów sprzedaży matki-korporacji. > były to: > maszyny przemysłowe i środki transportu: 37.8% > półprodukty: 23.7%, > inne produkty przemysłowe: 17.1% > żywność i żywe zwięrzęta: 7.6% Wszystko to bezwolne montownie, zdane na zagraniczne technologie i podzespoły i istniejące tylko wedle widzi-mi-się obcych korporacji. Jak gospodarka oparta o montownie jest nietrwała i jak szybko może doprowadzić do ruiny widać na przykładzie tyskiej montownie Fiata, gdzie zagraniczna korporacja, ot tak sobie, na życzenie własnego rządu przenosi produkcją do Włoch. Bezwolna gospodarczo Polska nie jest w stanie ani temu przeciw działać, ani samodzielnie przejąć produkcji. O to ten wasz przemysł neoliberalne oszołomy! Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 29.04.10, 12:27 > > > A co produkuje Polska poza kiełbachą i kartoflami? Wyssane z palca brednie: żywność i żywe zwierzęta to tylko 7.6 % eksportu. > przykładzie tyskiej montownie Fiata, gdzie zagraniczna korporacja, > ot tak sobie na życzenie własnego rządu przenosi produkcją do > Włoch. Bezwolna gospodarczo Polska nie jest w stanie ani temu > przeciw działać... Wysane z palca brednie o nimożliwości przeciwdziałania. Przeciwdziałać można wpuszczjąc inne firmy na miejsce tej która odejdzie. > ani samodzielnie przejąć produkcji. O to ten wasz przemysł > neoliberalne oszołomy... Każdy przemysł poza produkcją "kiełbachy i kartofli" opiera się na działalności wielkich korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 29.04.10, 12:50 szefunio1 napisał: > Wysane z palca brednie o nimożliwości przeciwdziałania. Przeciwdziałać można > wpuszczjąc inne firmy na miejsce tej która odejdzie. A jak masz zamiar zachęcić te inne firmy? Proponując siłę roboczą tańszą niż w Chinach i raj podatkowy? Wiesz co to jest wyścig na dno (Race to the bottom) > Każdy przemysł poza produkcją "kiełbachy i kartofli" opiera się na działalności > wielkich korporacji. Korporacje muszą być kontrolowane przez państwo, jak we wszystkich wysokorozwiniętych krajach, inaczej jest to zwykła patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 29.04.10, 15:59 > Korporacje muszą być kontrolowane przez państwo, > jak we wszystkich wysokorozwiniętych krajach, Żyjesz złudzeniami. jest dokładnie na odwrót. Każdą korporację stać na to, zeby kupić tych, którzy stanowią prawo albo kontrolują. Bo to tylko ludzie. Od szarego kontrolera celnego czy podatkowego - do prezydenta (patrz Dablju Bush). Chyba, ze za wysokorozwinięte Państwo uważasz Chiny... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 29.04.10, 17:02 Gość portalu: xx napisał(a): > Żyjesz złudzeniami. jest dokładnie na odwrót. Każdą korporację stać na to, zeby > kupić tych, którzy stanowią prawo albo kontrolują. Bo to tylko ludzie. Od > szarego kontrolera celnego czy podatkowego - do prezydenta (patrz Dablju Bush). USA to patologia, gdzie korporacje rządzą państwem, a w kwestiach społecznych kraj zacofany niemal tak jak Polska. W Europie, o Dalekim Wschodzie nie wspominając, korporacja ma psi obowiązek postępować zgodnie z interesem państwa. Najprostszy przykład Fiat, który na żądanie włoskiego rządu przenosi produkcję do z Polski do swojego kraju. > Chyba, ze za wysokorozwinięte Państwo uważasz Chiny... Technologicznie i gospodarczo na pewno wyżej niż Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk 29.04.10, 16:35 > A jak masz zamiar zachęcić te inne firmy? Nie trzeba zachęcać - same przyjdą, tak jak przychodziły dotąd, co widać po rosnącym regularnie eksporcie: www.money.pl/gospodarka/wskazniki/handel/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: kraj który oprócz wina i oliwy nic nie produk IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 29.04.10, 15:55 Oprócz żarcia (wiem, to jedyne co rozumieja puste głowy) - płaci sie jeszcze za coś takiego, jak usługi. Ale to za trudne dla wiekszości ludzi, bo nawet na uczeniach ekonomicznych kurs o "marketingu usług" (jako oddzielnej sztuce od marketingu towarów) miałem za granicą. Grecja jest miejscem turystycznym, gdzie pieniądze zostawiają od lat bogaci Europy (chyba najwięcej - Niemcy i Anglicy). Problem pojawił sie, kiedy pojawiła sie konkurencja - w Hiszpanii Anglicy kupili sobie nieruchomości (bo bliżej, bo piszą normalnym alfabetem itp.) a inne kraje basenu śródziemnomorskiego (w tym Egipt) zaczęły oferować porównywalnej jakości usługi. Takie usługi generują niemałe przychody, są znaczną cześcią PKB (a nie tylko produkcja przemysłowa), zwykle sa ekologiczne... Ale są wrażliwe na cenę i mocno uzależniają od zamożności innych krajów. Grecja mogłaby nieźle zyć ze swoich warunków naturalnych - ale cenowo odstaje zbyt wysoko. Czas obnizyć ceny! A Grecja kontynentalna - chyba ma duzy problem - tam jest trudniej zorganizować tyrystykę (a jeden Olimp nie wystarczy). Wino i oliwa - to tylko dodatki ale dla wielu - tylko materialne osiagnięcia maja wartość... Microsoft nie produkuje nawet oliwek ani wina - a jest bogatszy od Grecji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.10, 22:36 "żresz" to może ty panie Rybiński. trochę szacunku dla Greków ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.centertel.pl 24.04.10, 07:45 Gość portalu: Tola napisał(a): > "żresz" to może ty panie Rybiński. trochę szacunku dla Greków ! Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć, a te południowe brudasy i nieroby faktycznie przeżerają tylko cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 18:21 Akurat ty bys sie mogl od nich niejednego nauczyc. Na przyklad kultury. No i roz-kurczenia (sjesta i coolness). Wstydz sie, polski "czysciochu"! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 28.04.10, 12:19 Gość portalu: Kirkor napisał(a): > Gość portalu: Tola napisał(a): > > > "żresz" to może ty panie Rybiński. trochę szacunku dla Greków ! > > Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć, a te południowe brudasy i nieroby > faktycznie przeżerają tylko cudze. A na jaki szacunek zasługuje kato-faszystowskie polactwo, o mentalności niewolnika, które swoją mentalnością pracy ponad stan za przysłowiową miskę strawy psuje rynek pracy w całej UE!! Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 na głowę, przy okazji i my możemy dostać po łbie. 23.04.10, 22:45 Dzisiejsze kryzysy są globalne. Chuderlawi cierpią bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewiak Ryszard Zmierzch UE i powrót Rosji IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.10, 22:46 To prawda, że patrząc na to, co dzieje się na ulicach, wprowadzenie ambitnych cięć wydaje się niewykonalne. W jakim kierunku zmierza świat? Biblia zapowiada powrót Rosji (Daniela 11:29a). Stanie się to w wyznaczonym czasie. Niebo już przygotowuje grunt do realizacji tego planu. Jeśli powrót ma być pełny, a wiele na to wskazuje nieuchronny będzie rozpad UE i NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Zmierzch UE i powrót Rosji 25.04.10, 10:35 Gość portalu: Ewiak Ryszard napisał(a) > Biblia zapowiada > powrót Rosji (Daniela 11:29a). A Nostradamus - Chińczyków, cyt: "Rasa żółta zaleje świat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kileer Re: Zmierzch UE i powrót Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 22:43 a ja licze na polskę - ze zaleje.... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Zmierzch UE i powrót Rosji 28.04.10, 12:17 koloratura1 napisała: > Gość portalu: Ewiak Ryszard napisał(a) > > > Biblia zapowiada > > powrót Rosji (Daniela 11:29a). > > A Nostradamus - Chińczyków, cyt: "Rasa żółta zaleje świat". To dziki kapitalizm, dumping socjalny i wyścig na dno (Race to the Bottom) stwarzają zagrożenie zalania świata chińskim modelem wyzysku! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Zmierzch UE i powrót Rosji 28.04.10, 12:15 Gość portalu: Ewiak Ryszard napisał(a): > To prawda, że patrząc na to, co dzieje się na ulicach, wprowadzenie ambitnych > cięć wydaje się niewykonalne. Ambitnych cięć, by ambitnie doprowadzić społeczeństwo do nędzy, a opiekę medyczną, edukację czy transport publiczny do totalnego upadku. Ambitny program jak cholera! > W jakim kierunku zmierza świat? Biblia zapowiada > powrót Rosji (Daniela 11:29a). Stanie się to w wyznaczonym czasie. Niebo już > przygotowuje grunt do realizacji tego planu. Jeśli powrót ma być pełny, a > wiele na to wskazuje nieuchronny będzie rozpad UE i NATO. A może rozpad NATO i UE od oceanu do oceanu! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolchoznik Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.04.10, 23:28 co sie tak komunisci obuzyli ze mnie od komunisty wyzwali??? co prawda w oczy kole??? a jesli nie wiesz o tym ze tusk i jego kamanda chcieli doprowadzic Polske do jak najszybszego przyjecia euro to nie ma co z toba dyskutowac. Po drugie jakbys zobaczyl na moj adres IP to bys zobaczyl ze nie jestem komunista z rosjii ale z przeciwleglego bieguna, i nie bede tego ukrywal ze w naszym interesie jest padniecie eurokomuny na pysk i marginelizacje tej sztucznej waluty euro. Acha jeszcze odnosnie szampana to mrozi sie w lodowce francuzki, ale po ostatnich wydarzeniach i olaniu Polski przez oficjeli z eurokolchozu zdecydowalem jednak ze rozpad tego sztucznego i niesprawiedliwego tworu opije wspanialym Gruzinskim winem. A jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo wbijaj dalej gwozdzie w dachy IP: *.dyn.optonline.net 24.04.10, 04:32 albo podcieaj staryc dziadkow, ale prosze nie wypowiadaj sie na tematy Euro lol Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Ja w kwestii szampana. Francuskiego. 25.04.10, 10:40 Gość portalu: kolchoznik napisał(a): > Acha jeszcze odnosnie szampana to mrozi sie w lodowce francuzki, A nie mówiłam? > ale > po ostatnich wydarzeniach i olaniu Polski przez oficjeli z > eurokolchozu zdecydowalem jednak ze rozpad tego sztucznego i > niesprawiedliwego tworu opije wspanialym Gruzinskim winem. Ty, a co będzie z szampanem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch4cz Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dslextreme.com 27.04.10, 08:13 ... napisal Polaczek z jackowa. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.ptr.magnet.ie 24.04.10, 00:05 blog Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Grecy przeżrą pieniądze z MFW 24.04.10, 00:11 Grek dumny jest, że jest grekiem i jako głupi udaje właśnie greka.Zawsze o tym wiedziałem i nigdy grecje nie odwiedzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW 25.04.10, 10:42 ja.ja222 napisał: > Grek dumny jest, że jest grekiem i jako głupi udaje właśnie > greka.Zawsze o tym wiedziałem i nigdy grecje nie odwiedzałem. Żałuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 01:55 Takie sformulowanie jest po prostu skandalem ! Myslec mozna wiele, nawet mówic, ale wlasciwie formulowac. Fe! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 01:59 To najlepiej wiedza tak wrazliwi na wszystko Polacy - "lenie", "wiesniacy", "zlodzieje", "cwaniacy", "pijacy", ....., no ale o innych mozna sie 'wyslawiac', co ? A ten pan chce niby byc elita i (miedzynarodowym) fachowcem. Troche respektu, wrazliwosci, poziomu, dyplomacji zycze. Ten ton mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 02:01 A w nastepnym odcinku poczytamy o obrzydliwych pyskatych Niemcach, brudnych Ukraincach i falszywych Czechach, co "Herr Fischer" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.knox A tymczasem w Soviet America brak zer na długi IP: *.blutmagie.de 24.04.10, 02:46 Grecja to tylko temat zastępczy. Soviet Ameryka ma dopiero problemy. Długi sięgają centylionów. Grecja to testowanie wody w oczekiwaniu na krach Kołchozu Amerykańskiego. W kongresie skaczą sobie do gardeł a zwykli ludzie są coraz bardziej wsciekli na powszechną nędze. Już wiadomo że Chiny się nie ugną i dewaulacja juana nie wchodzi w rachube. Pierwsze się rypnie dolar, potem Sovietska Ameryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qe Grecja za swoje błędy chce obciążyć UE IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 06:53 i następne 30mld Euro utopić sama nie wprowadzając reform Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Banksterom zacisnac pasa! 24.04.10, 17:57 Czemu zawsze ludzie pracy, klasa srednia i biedni musza zaciskac pasa! Banksterzy doprowadzili do tego kryzysu a teraz maja czelnosc pisac i gadac takie brednie! Im powinno sie zacisnac pasa a raczej gdyby byla sprawiedliwosc wyslac na gulag! Tam by sie dowiedzieli co znaczy zacisnac pasa jakby sie zagonilo ich do kopaln na 14 godzin o kromce suchego chleba i wodzie! To by sie nauczyli! A ze GW wypisuje takie bzdurne artykuly to tez skanadal. Dokladny przyklad jak zbrodniarz (bankster w tym wypadku) zwala wine na ofiare czyli cala ludzkosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: 83.143.161.* 24.04.10, 21:02 a turystyka?, kurcze maja taki klimat dlaczego tego nie wykorzystują? tam powinni odpoczywać europejscy emeryci w ramach wyjazdów uzdrowiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku turystyka? Niestety Polacy muszą do Egiptu:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 08:14 poza tym kto pojedzie do kraju gdzie palą się opony na ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: 83.143.161.* 24.04.10, 21:07 bo socjaliści rozdadzą każde pieniądze byle tylko utrzymać u władzy, nawet jak zbankrutują to i tak sie nie zmienią bo oni potrafia tylko kraść czyli zdzierać z obywateli kasę poprzez wysokie podatki a potem wedle swojego chorego mniemania rozdają bez sensu ta kasę zwłaszcza tym ktorym sie ona w żaden sposób nie należy - grecy powinni wybrac silny prawicowy parlament który zrobi porządek, ale że każdy grek jest juz chojnie obdarowywany państwowymi pieniędzmi to na prawicę nie zagłosują = chyba że zdechną z głodu co może im sie za głupotę i trzymanie sie koryta do śmierci, zdarzyc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Szemiński Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.10, 10:28 Jaki jest cel tego tytułu: Grecy PRZEŻRĄ pieniądze z MFW? Po co używać takich słów, takich sformułowań? Dlaczego na każdym kroku spotykam się z językiem brutalnym, językiem obrażającym kogoś, słowami sprawiającymi przykrość? Czemu Gazeta Wyborcza, MOJA gazeta od początku jej istnienia, zsuwa się w kierunku tabloidów? Na szczęście ciągle jeszcze są autorzy, których teksty na ogół utrzymują poziom nie budzący sprzeciwu. Ale jest ich coraz mniej. Rozumiem, że te słowa (przeżrą) wyszły z ust pana Rybińskiego z SGH, ale do druku skierował je jakiś redaktor. Człowiek świadom wagi słowa drukowanego. Zdaję sobie sprawę, że mój głos nie tylko żadnego skutku nie odniesie, nie dotrze on do nikogo, kto podejmuje decyzje, kto decyduje o kształcie GW, o słownictwie w niej używanym. To smutne, bardzo smutne. To powszechne schamienie, wulgaryzacja rozpowszechniająca się w mediach, które powinny przykładem służyć. Ciągle jeszcze z poważaniem, Marek Szemiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytec Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.enterpol.pl 25.04.10, 16:09 Chyba tytuł trochę przesadzony i w dodatku niezbyt kulturalny. Nas też finansuje cała Europa przez fundusze unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrewnoni Grecy przeżrą pieniądze z MFW 25.04.10, 17:15 Oj chlopie chlopie nie wiem czy Wiesz o czym mowisz?Ale wyczytalem artykul do konca...Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi!Podstawa to zjednoczenie i to po raz kolejny dzieja sie wazne sprawy i po co?Abysmy mogli innych krytykowac a siebie gloryfikowac -pozalic sie nad kims ,lub wysmiac? consensus general consensus we should try to have! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.10, 20:30 Dlaczego przeżrą, a nie na przykład prze....pierdolą, przecież tak lepiej brzmi panie Rybinski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzeczniej Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:32 żre świnia, może i Pan szanowny profesorze, skoro się Pan tak wyraża - grecy przeżywają swoją tregedię, czasem nie stać ich na to by kupić jedzenie i nie jest to brednia wysssana z palca, więc może łaskawie zmieni Pan nieco swój wulgarny język...widać Panu powodzi się całkiem nieźle, skoro tak Pana znieczuliło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HA! Re: Grecy przeżrą pieniądze z MFW IP: *.elk.mm.pl 27.04.10, 17:43 nie obrażaj świń, to pozyteczne zwierzę. Grecy to darmozjady i lenie, żrą nie za swoje a oddawać nie chcą, jak wszystkie socjaluchy. Odpowiedz Link Zgłoś