Gość: lego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 05:09 Cuda-wianki. Urzędnik skarbowy jest MOIM pracownikiem, a nie ja JEGO podwładnym. Czas najwyższy, by ta banda to zrozumiała :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: naczelnik US zmieni interpretację przepisu i zabawa zacznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 05:24 US zmieni interpretację przepisu i zabawa zacznie sie od nowa docen swoj US, bo mogą zaje...baĆ kazdego w każdej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax e- przegięcia IP: *.acn.waw.pl 21.05.10, 08:23 TP SA żąda ode mnie, żebym wchodził na ich serwis i wydrukował sobie fakturę. To samo Aster SA. Już inni fanatycy e-biznesu podpytują mnie, czy nie chciałbym korzystać z ich elektronicznego serwisu w celu tym, czy tamtym, w tym drukowanie faktury. Bez przesady, ja nie mam ani czasu, ani ochoty łazić po serwisach i drukować sobie faktury. Na Wilgę (serwis Atera) nigdy nie udało mi sie wejść. Dwa razy dawali mi jakieś kody i gucio. Moja współpraca z tymi firmami zaczyna się i kończy na ich usługach. Poznawanie tych firm i ich serwisów nie leży w sferze moich zainteresowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: e- przegięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:36 cóż...pewnie konta bankowego obsługiwanego przez internet też nie masz? bo przecież nie interesuje cię wchodzenie na stronę banku... siedź dalej w XX wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ale on ma racje... 21.05.10, 08:45 Dopoki rzeczywiscie korzystasz z SelfService na stronie dostawcy uslugi, to dostep do jego strony jest wymagany - ale pamietanie kilkunastu hasel tylko po to zeby pobrac fakture do zaplaty to troche nonsens... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdf W UK nawet nie wiedza co to pieczatka..... IP: *.zone3.bethere.co.uk 21.05.10, 09:01 a wiekszosc firm nie ma fizycznie faksu - kozysta sie uslug typu efax.com gdy wymagaja tego partnerzy z europy wschodniej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Cyli większość sędziów to komunistyczne tłumoki.Do IP: *.egoproducts.com 21.05.10, 09:13 brze że w NSA ktoś przynajmniej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: Ale on ma racje... IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 09:14 powinno się mieć wybór ja korzystam z 2 banków przez internet i na podstawie faktur papierkowych wpłacam im kasę prze e-mail można sie pogubić szczególnie gdy dotknie mały kataklizm dysk c: energia woda śmieci telefon internet telewizje abonament + c+ Komureczki i ja to p.. co m-c wchodzić i pamiętać o tym że trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Ale on ma racje... 21.05.10, 09:30 To masz mój drogi fatalny system archwizowania. Po cholerę masz na C tyle folderów? To koszmarnie nieefektywne. Każda firma ma unikatowy system numerowania faktur. Wystarczy, że będziesz miał jeden katalog na rok, a każdy plik fakturowy będzie oznaczony numerem danej faktury. Sortowanie po dacie pliku albo jego nazwie ułatwi sprawę. Do tego istnieje mnóstwo programów (darmowych) pozwalających zarządzać dokumentami spoza windowsowego, klasycznego explorera. Odpowiedz Link Zgłoś
daje_co_mam Przesada 21.05.10, 10:09 Czy Ty nie przesadzasz? Czy tak napisales glupiego posta? Energia - platna raz na dwa miesiace, stala kwota (nie trzeba wchodzic) Woda - co miesiac stala kwota Smieci - co miesiac stala kwota Telefon - co miesiac stala kwota Internet - co miesiac stala kwota Abonament TV - co miesiac stala kwota Komoreczki - co miesiac, na podstawie faktur Wiec w swojej smiesznej bankowosci internetowej ustaw sobie szablony platnosci i nie masz problemu, bo raptem jedna pozycja z Twojej listy wymaga sprawdzania co miesiac kwoty faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Jak ty to robisz? :) 21.05.10, 10:48 daje_co_mam napisał: > Energia - platna raz na dwa miesiace, stala kwota Raz na dwa miesiące ale zawsze zmienne kwoty > Telefon - co miesiac stala kwota Co miesiąc, ale kwoty zmienne > Komoreczki - co miesiac, na podstawie faktur Co miesiąc ale kwota zmienna Jak ty to robisz, że zużywasz każdego miesiąca tyle samo KWh, i gadasz dokładnie tyle samo minut przez telefon stacjonarny i komórki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Jak ty to robisz? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:59 kómórki to napisał, że na podstawie faktur. al;e a drugiej strony... od dwóch lat każdy rachunek taki sam, mmieszczę się w tym, co mam w abonamencie. dzownię tylko. kilka smsów miesięcznie, więc żadnej wykakującej nieprzewidzianej opłaty np. za przesyłanie danych nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Jak ty to robisz? :) 21.05.10, 11:10 Gość portalu: aa napisał(a): > od dwóch lat > każdy rachunek taki sam, mmieszczę się w tym, co mam w abonamencie. No tak, z komórkami można, ze stacjonarnym, przy odpowiednio dużym abonamencie, może też. Ale prąd, gaz itp. zależne od liczników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Jak ty to robisz? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:32 > Ale prąd, gaz itp. zależne od liczników? To wam ZE co miesiąc przysyła fakturę? U mnie przesyłają co pół roku, a opłaty są prognozowane na podstawie poprzedniego zużycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Jak ty to robisz? :) 21.05.10, 12:38 Gość portalu: gari napisał(a): > To wam ZE co miesiąc przysyła fakturę? U mnie przesyłają co pół roku, a opłaty > są prognozowane na podstawie poprzedniego zużycia. U mnie też co pół roku ale płaci się przecież różne kwoty co dwa miesiące a nie całość co pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płatnik faktur proste IP: *.jmdi.pl 21.05.10, 11:53 > No tak, z komórkami można, ze stacjonarnym, przy odpowiednio dużym abonamencie, > może też. Ale prąd, gaz itp. zależne od liczników? robisz sobie przelewy zdefiniowane a potem raz w mcu puszczasz je wpisując tylko odpowiednie kwoty i już. Sporo firm wysyła na SMS lub maila informacje ile trzeba zapłacić w danym mcu - wklepujesz tylko kwotę do szablonu i leci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Jak ty to robisz? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:29 > Jak ty to robisz, że zużywasz każdego miesiąca tyle samo KWh, i gadasz dokładni > e tyle samo minut przez telefon stacjonarny i komórki? :) Wiesz co to polecenie zapłaty? Mi wszystkie rachunki płacą się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dydek zaraz, moment a czemu nie mailem? IP: *.static.espol.com.pl 21.05.10, 11:41 Czemu nie mogą przysłać na maila tej faktury? wtedy nie trzeba nigdzie wchodzić, logować etc? raz definiujemy maila i już. Ewentualnie mailem przysyłają link do strony, z której można pobrać fakturę. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojek Re: zaraz, moment a czemu nie mailem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 12:01 Ale macie problemy, wszystkimi powyższymi zajmuje się mój BANK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najaremo dajcie sygnature tego wyroku!!! IP: 195.42.249.* 21.05.10, 12:13 no co za palant pisał ten artukuł, żeby nawet sygny nie podać tylko człowiek musi tracic czas na szukanie odmulcie sie pismaki z dupy!! Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen polecenia zapłaty nie zawsze zdają egzamin 21.05.10, 12:37 Gość portalu: gari napisał(a): > Wiesz co to polecenie zapłaty? Mi wszystkie rachunki płacą się same. Oj wiem, wiem... :( Mnie też się płaciły - dopóki gazownia się nie pomyliła i (poleceniem zapłaty) nie ściągnęła mi z konta kwoty o 30(!) zł za dużej bo nie uwzględniającej jakiejś faktury korygującej. Byłem wtedy na dłuższym wyjeździe i nie sprawdziłem od razu. Reklamowałem, pisałem - oddali... po roku! (znaczy nie oddali tylko odliczyli od następnej faktury). A gdyby ściągnęli nie 30 ale 300 zł za dużo? Od tamtej pory wyleczyłem się z poleceń zapłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
daje_co_mam Re: Jak ty to robisz? :) 28.05.10, 13:47 Nie wiem jak u Ciebie na wsi, ale za prad placi sie taka sama kwote przez pol roku, co dwa miesiace, bo to sa prognozy. W telefonie stacjonarnym, masz najczesciej staly abonament. A czego nie doczytales w komorkach? napisalem (co sam skopiowales) ze kwota na podstawie faktury, czyli zmienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Ale on ma racje... IP: 83.13.200.* 21.05.10, 13:07 jak masz skleroze to zrob sobie zlecenie stale od tego ono jest pewnie wolal bys dostac papier od kazdego z nich isc na poczte i tam wplacac wtedy pogodz sie z faktem ze za kazda korespondencje zaplacisz +1,6 do Twojego rachunku (jest np koszt drukowania faktur w zakladzie energetycznym doliczany) i dodatkowo na poczcie prowizje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrx Re: Ale on ma racje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 19:36 NIE MA komureczek - przyjacielu, nawet w Twojej głowie :/ Bywają za to pojedyńcze, owszem komóreczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedsię Nie ma IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.05.10, 10:53 Gdy wystawią fakturę, wysyłają maila z informacją, loginem i hasłem (Vectra np.). Całość operacji, łącznie z opłaceniem, zajmuje mi jakąś minutę, góra dwie. Po co się tak rzucać, trzeba przyznać, że się nie umie posługiwać komputerem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:55 A ja gościa rozumiem. Mam takiego dostawcę VoIP, w którym system jest w permanentnym stanie przejściowym. Funkcji i możliwości jest tam chyba więcej jak w NASA. W dodatku dochodzą coraz to nowe, a interface co kwartał jest inny. Zamówiłem wersję papierową i dodatkowo za to płacę 2 zł. Ale tak ma być, ten ich panel jest zbyt awaryjny i zmienny. Chociaż łączność jest OK. Innymi słowy komputery są takim samym narzędziem jak młotek. Ale jak w młotku musisz za każdym razem kręcić rączką i go klinować, to taki nowoczesny młotek za 200 zł przegrywa z młotkiem za 6 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax Re: e- przegięcia IP: *.acn.waw.pl 21.05.10, 08:56 Gość portalu: greg napisał(a): > cóż...pewnie konta bankowego obsługiwanego przez internet też nie masz? bo > przecież nie interesuje cię wchodzenie na stronę banku... > > siedź dalej w XX wieku... Misiu, funciaki z Londynu do Warszawy sprowadzam w 5 sekund, za darmo. Może jesteś lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przedsię Re: e- przegięcia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.05.10, 10:54 Nie gibaj się tak jak p... rezus, bo nie ma z czym. A wiesz ile za te 5s płacisz prowizji? Powiedz ludziom, skoro taki bujany jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: e- przegięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:44 Przecież napisał, że nic nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: e- przegięcia 21.05.10, 08:38 jesteś pewny, że każą drukować? Jak na razie faktura elektroniczna w wersji drukowanej jest nieważna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: e- przegięcia IP: *.elpos.net 21.05.10, 09:19 Przyjazne państwo Tuska? Nic nie zrobili dla gospodarki. Przecież gdyby coś mieli naprawdę do zaproponowania, to Komorowski mógłby to od ręki podpisać. Sądziłem, że są nowocześni. Nic z tego. PiS przynajmniej ścigał łapówkarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: e- przegięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 11:48 Słuchaj, niech rząd lepiej nam nie pomaga, będziemy mieli lepiej. A PiS nie ścigał łapówkarzy. PiS bardzo nieudolnie próbował ich kreować. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Spoko loko, to sie zmieni... 21.05.10, 08:43 W cywilizowanych krajach powstaja juz rozwiazania ktore to ulatwiaja - jeden serwis i jedna skrzynka na ktora przychodza faktury (podpisane elektronicznie!) od dostawcow uslug. To naprawde ulatwia zycie - tak klientom jak i dostawcom. Sa rowniez takie rozwiazania jak dostarczanie faktur do zaplaty bezposrednio do Twojej bankowosci internetowej - z poziomu panelu klienta w banku mozesz podejrzec swoje faktury oraz od razu je zaplacic. To akurat tez wprowadza sie tez w PL: www.kir.com.pl/main.php?p=4580 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krkaós Re: e- przegięcia IP: *.chello.pl 21.05.10, 08:48 Masz rację, też mnie to wkurza. To nie jest kwestia braku umiejętności, ale braku czasu na logowanie się do 10-20 serwisów, by pozbierać faktury. Jeśli nie będą dostarczać faktur na mejla, to ja z tego nie będę korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: e- przegięcia IP: *.vast.net.pl 21.05.10, 10:34 moze do firmy tak jest, natomiast faktury telefonu domowego TP SA przychodza na skrzynke elektroniczna gospodarza mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk ale przecież nie musisz ich drukować IP: 217.168.129.* 21.05.10, 12:11 faktury mogą sobie po prostu istnieć w sytstemie - a jak urząd jakiś będzie je chciał, to możesz ich kopie w PDF przesłać mailem. NIC NIE DRUKUJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micky Re: ale przecież nie musisz ich drukować IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 13:39 Taaa, kurwa. Taki Polkomtel trzyma w systemie faktury wyłącznie z ostatnich 6 miesięcy. Jakbym miał kontrolę, z US, to co - za dziadowanie się Polkomtela JA idę do pierdla na kilka lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Mają przysyłać faktury jak chcą kasę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 14:11 Dokładnie. Mają przysyłać faktury jak chcą kasę. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gas Re: e- przegięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 17:14 masz rację, nikt nie może nas zmuszać do korzystania z komputera, czy otrzymywania e-faktur. Dobrze mieć taką możliwość, ale nie może to być jedną opcją. Podoba mi się kiedy firmy zachęcając do korzystania z e-faktur dają zniżki na usługi lub dodatkowe pakiety, opcje do swoich ofert. Takie postępowanie uważam ze normalne i godne. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: US zmieni interpretację przepisu i zabawa zac 21.05.10, 09:03 Gość portalu: naczelnik napisał(a): > US zmieni interpretację przepisu i zabawa zacznie sie od nowa > > docen swoj US, bo mogą zaje...baĆ kazdego w każdej chwili Jasne, zwlaszcza w takim kraju bezprawia moga to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: US zmieni interpretację przepisu i zabawa zac 21.05.10, 09:24 > US zmieni interpretację przepisu i zabawa zacznie sie od nowa to fakt, dla poszczególnych US wyroki sądu nie zawsze są wiążące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.chello.pl 21.05.10, 06:40 Niestety wyrok jest w jednostkowej sprawie. Potrzeba zmian w przepisach. Zbędnym wydaje się także drukowanie faktury u nabywcy. Wystarczyłoby przechowywanie odebranego pliku np. PDFa. Lobbujcie u swoich posłów i senatorów o zmianę prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 pomieszanie z poplątaniem 21.05.10, 08:08 Akurat dla dużych operatorów telekomunikacyjnych nic się nie zmieni - ufaktura elektroniczna obowiązuje od dawna, a dla firmy mającej 2mln klientów koszt utrzymania podpisu elektronicznego są pomijalnie małe (no i się ich nie drukuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwant0 Re: pomieszanie z poplątaniem IP: *.ghnet.pl 21.05.10, 08:18 Jeszcze jakby zaczęli szyfrować te faktury przy przesyłaniu byłoby wspaniale. Mógłbym się pożegnać ze wszystkimi papierowymi listami z banków/ISP. Trochę niefajnie jak dostaję jawnym tekstem wyciąg z karty kredytowej na e-mail... W jednym z banków zapytałem czy mogą szyfrować faktury, odpowiedzieli że tak, zapytałem jakim algorytmem / jaką metodą... Po ciężkich konsultacjach z kwaterą główną uzyskałem odpowiedź: ,,standardową''. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Boskie ;) 21.05.10, 08:37 Ale widzisz - nie ma tego zlego. Zaloz firme doradcza, ktora bedzie oferowala wsparcie dla dostawcow w tworzeniu takich rozwiazan - a dobrze na tym zarobisz ;) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: pomieszanie z poplątaniem IP: *.acn.waw.pl 21.05.10, 09:49 Ciesz sie że nie powiedzieli 'zaszyfrujemy przez SHA1' :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryspin Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 07:20 Dla fiskusa orzeczenie NSA, nie ma mocy ustawodawczej. Jaki jest cel wysyłania faktury w pliku PDF a potem drukowanie. Jest to tylko przełożenie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 07:56 Wydrukowanie jednej strony jest tansze niz wyslanie poczta jednaj kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Owszem, tylko ze... 21.05.10, 08:35 ...koszt wysylki pokrywa wystawca faktury a wydruku - odbiorca. Z punktu widzenia odbiorcy - PDF jest bardziej kosztowny. Gdyby operatorzy byli laskawi podzielic sie oszczednosciami z klientami - nie byloby problemu. Rzecz w tym ze dla nich to nie do pomyslenia - ostatnio dyskutowalem o tym z biznesem u swojego klienta (operator telco) i dla nich to nie do pomyslenia zeby klientowi dac cos w zamian za to ze zdecyduje sie na faktury elektroniczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Owszem, tylko ze... IP: 194.114.62.* 21.05.10, 08:43 A mi się wydaje, że PTC dawała jakieś punkty Era Premia za rezygnację z papierowej faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Owszem, tylko ze... 21.05.10, 08:46 Gość portalu: Tomek napisał(a): > A mi się wydaje, że PTC dawała jakieś punkty Era Premia za rezygnację z > papierowej faktury. Ja za rezygnację z papierowej faktury dostałem od Ery dodatkowe 40 minut miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zonajana Re: To jestem pod wrazeniem, naprawde ;) 21.05.10, 10:24 W Holandii juz od dawna wiekoszosc firm stosuje faktury online. Dostaje sie maila z linkiem, tak wiec nawet (jesli oczywiscie nie zmieni sie ustawien) nie trzeba pamietac kolejnych loginow, hasel itd. Za to, ze rezygnuje sie z papierowych faktur zazwyczaj placi sie mniejszy rachunek. Do tego wszystkiego dorzua sie klientowi podziekowania za jego troske o ochrone srodowiska i wszyscy sa zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: To jestem pod wrazeniem, naprawde ;) 25.05.10, 21:38 Cóż za błyskotliwy komentarz. Sam na to wpadłeś, czy ktoś ci podpowiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Owszem, tylko ze... IP: 195.2.222.* 21.05.10, 08:46 Oczywiście, tylko zauważ, że dzięki obniżeniu kosztów prowadzenia działalności firma może obniżyć choćby ceny swoich produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Jasne ;) 21.05.10, 09:20 I dlatego ze na rynku jest "konkurencja" ktora sprawia ze "obniza sie ceny" - stawki roamingu w UE musiala regulowac Komisja Europejska ;) Nie ma sie co oszukiwac - jedyne co moze sklonic operatora do obnizki cen to bat. Marchewka nie dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Socjalizm jest dobry dla bogatych, a nie biednych 21.05.10, 09:49 Jak słusznie zauważył Daniel Hannan (www.youtube.com/watch?v=uf7HfFGkafY) sztuczne zmuszenie operatorów do obnizenia cen roamingu jest zagraniem pod bogatych, bo tylko bogatsi jezdzą po Europie, a nie biedni. Co biedny ma z tego ze obnizono ceny rozmow po Europie? Jak juz dojdziesz do tego ze nic, to pomysl ze ten biedny moze na tym stracic, bo jak operatorzy nie zarabiają na roamingach to odbiją to sobie na rynku krajowym, na ktorym juz niestety ale jest wiele osób, dla ktorych jest wazne czy sms kosztuje 50 czy 20 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil To akurat zadne odkrycie... 21.05.10, 11:04 ...ze przecietny Kowalski na tym nic nie zyska. I nie chodzi o "bogaczy" ktorzy jada na weekend do Paryza, tylko o duze firmy ktore narzekaja na niejednolity rynek i wysokie koszty dzialania na pozornie ujednoliconym i wspolnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Narzekać to one se mogą 21.05.10, 12:08 i widocznie mają wpływy w Unii, skoro az Unia interweniowała, aby "ułatwić" zycie duzym firmom, pod przykrywką "interesu" przeciętnego Europejczyka. W ogole co to za pomysl, zeby regulować odgornie ceny czegokolwiek? Kto dal im takie prawo? Zaczyna się jak w PRL, gdzie ceny byly urzędowe, a na półkach tylko ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Owszem, tylko ze... 21.05.10, 10:51 Gość portalu: mkrs napisał(a): > dzięki obniżeniu kosztów prowadzenia działalności > firma może obniżyć choćby ceny swoich produktów. Może ale nie musi, przynajmniej w Polsce. To jak na naszych stacjach benzynowych - gdy ropa na świecie drożeje, to paliwo w Polsce drożeje. Gdy ropa na świecie tanieje, to paliwo w Polsce... nie tanieje :) Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Re: Owszem, tylko ze... 21.05.10, 08:51 Tu chodzi nie tylko o koszt wysyłki. Załóżmy, że dziś kupiłem na Allegro towar, wysyłam go od razu na granicę, by się clił. Ale clić go nie mogę, bo nie wystawiłem faktury eksportowej. A wystawić jej nie mogę, bo nie przyszła jeszcze pocztą FV od sprzedawcy z Allegro. Wyrok NSA to początek likwidacji oczywistego absurdu i dostosowanie do realiów obrotu. Operatorzy podzielą się zyskami - co rok jest taniej, znikąd się to nie bierze - spadają koszty, spadają ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Optymista ;) 21.05.10, 09:22 > Operatorzy podzielą się zyskami - co rok jest taniej Ale nadal bardzo drogo w porownaniu z reszta EU... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bo jak paniusia z US przyjdzie na kontrole... 21.05.10, 09:25 ...to zapomnij o tym ze pokazesz jej PDF ;) Ostatnio musialem pani z US tlumaczyc swoja umowe z kontrahentem. I moze bym to zrozumial, gdyby umowa byla w suahili czy innym egzotycznym jezyku - ale byla po angielsku. I co najlepsze - nie wymagala tlumaczenia przysieglego, wystarczylo jej "oswiadczenie o warunkach umowy". To zreszta pryszcz, Najlepsza z Zon opowiadala mi znacznie lepsze historie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Bo jak paniusia z US przyjdzie na kontrole... 21.05.10, 09:29 ależ - powołujesz sie na rozporządzenie ministra i już (a jeśli przyniesiesz wydrukowaną, a powiesz, że to elektroniczna, to będziesz miał problemy - z praktyki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk zgodnie z prawem wręcz jej płytę CD z fakturami IP: 217.168.129.* 21.05.10, 12:18 nie może odmówić. urzędników trzeba edukować - przecież jak wszyscy będą z podkulonymi ogonami gromadzić papierki, to żadna ustawa nie pomoże - bo urzędnicy będą się trzymać przyzwyczajeń. UŻYWAJCIE WERSJI ELEKTRONICZNYCH! to jest tak, jak w szkole, gdzie jeden dzieciak bije inne, bo żadne mu się nie postawiło - i uważa to za normalne - do momentu, aż pojawi się ktoś, kto odważnie zareaguje - nagle czar pryska. jakby nagle chociaż 20% przedsiębiorców zaczęło kontaktować się wyłącznie w formie elektronicznej, to urzędnikom by się to spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Ale to dobrze świadczy ! 21.05.10, 09:55 > I co najlepsze - nie wymagala tlumaczenia przysieglego, wystarczylo > jej "oswiadczenie o warunkach umowy". To akurat zapisałbym na wielki plus dla US - jeden z rzadkich przypadków w których urzędnicza zachowała się w podobny sposób jaki stosują w krajach anglosaskich: zdrowy rozsądek i zaufanie do obywatela (domniemanie uczciwości). Gdyby w większości spraw tak się zachowywali - prowadzenie działalności gosp. byłoby 1000 x łatwiejsze. Jest to ideał do którego powinni dążyć. Fakt że nie znają angielskiego - cóż, obstawiam że przeciętny kontroler z Inland Revenue zobaczywszy umowę po niemiecku czy francusku też nie potrafiłby jej przetłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil I tu sie zgadzam! 21.05.10, 10:59 Tak, to fajne ze urzednik okazuje zaufanie - ale to wynika z czego innego. To nie jest "uprzejmosc" urzednika tylko fakt ze oswiadczenie jest dla niego wygodniejsze. Podanie pelnej tresci umowy zobowiazaloby go do analizy i samodzielnego wyciagniecia wnioskow. Natomiast oswiadczenie pozostawia odpowiedzialnosc po mojej stronie i otwiera droge do ewentualnych kolejnych roszczen. Co mi po wyniku kontroli opartym na moim oswiadczeniu ze wszystko jest ok? Kolejna kontrola to zaneguje - i znowu trzeba tlumaczyc. Juz to przerabialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ghost Re: Ale to dobrze świadczy ! IP: 195.205.249.* 21.05.10, 11:29 > > I co najlepsze - nie wymagala tlumaczenia przysieglego, wystarczylo > > jej "oswiadczenie o warunkach umowy". > > To akurat zapisałbym na wielki plus dla US - jeden z rzadkich przypadków w To nie żadna łaska. W trakcie kontroli podatnik ma obowiązek (wynikający z ustawy) dostarczenia tłumaczeń dokumentów na własny koszt, ale nie muszą to byc tłumaczenia przysięgłe. Może sam to nawet przetłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamany Re: Owszem, tylko ze... IP: 109.243.243.* 21.05.10, 09:07 Play daje - minuty lub MB, sprawdź... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Dzieki za info... 21.05.10, 11:09 ...ale nie skorzystam. Mam numer w Plusie bo to jedyny operator (moze juz nie - wtedy na pewno tak) ktory uwzglednial ruch wygenerowany w roamingu w comiesiecznych pakietach kwotowych. Mi nie sa potrzebne jakies cholerne "darmowe weekendy", "minuty za friko" itd. tylko mozliwosc pokrycia z abonamentu rozmow za granica... Niemniej jednak dzieki za info - fajnie wiedziec ze w Polsce operatorzy podchodza do tego nieco powazniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.toya.net.pl 21.05.10, 08:07 No właśnie. Nie ważna jest faktura czyli dokument. Najważniejsze jest czy pieniądze za fakturę wpłynęły/wypłynęły i to one są tu najważniejsze. No ale jak kurwa chce się mieć niewolników to wymyśla się takie przepisy aby tylko utrudnić obywatelom życie. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spamek Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.toya.net.pl 21.05.10, 07:59 nowy rodzaj spamu ! Zostaniemy zasypani fakturami. Skrzynki pocztowe będą pękać. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 07:59 > Cuda-wianki. Urzędnik skarbowy jest MOIM pracownikiem, a nie ja JEGO podwładnym > . Czas najwyższy, by ta banda to zrozumiała :-( Gówno prawda, to Ty pracujesz na urząd skarbowy i całą administrację państwową. Oni są po to, żeby stworzyć Ci warunki do prowadzenia działalności i po to, żeby Cię regularnie strzyc. A strzyżenie może być bolesne, bo w potrzebie jest wiele niepotrzebnych i zbędnych urzędów i organizacji, zatrudniających mniej bystrych i mniej zdolnych pociotków ludzi biznesu. Odwrotnie było w PRL-u, gdzie państwo było w rękach pracowników (za pośrednictwem reprezentującej ich partii - PZPR). O szczegóły zapytaj starszych, może do Ciebie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrs Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: 195.2.222.* 21.05.10, 08:47 Taaak, bo władza PRL-u tak się bardzo liczyła z obywatelami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as PRL IP: *.chello.pl 21.05.10, 11:30 Liczyła się tak bardzo, że aż im nie pozwalała wyjechać z tego raju! Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 09:59 Przepraszam, a czy w PRLu mogłeś sprzedać (zamienić na gotówkę) udziały w tych firmach których byłeś właścicielem? Bo jak nie, to nie ma mowy o żadnej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Dzień Przedsiębiorcy IP: 83.143.138.* 21.05.10, 08:02 Dzień ten w którym NSA ogłosił tą wiekopomny wyrok powien przejść do historii a następny Prezydent ogłosić jako Dzień Przedsiębiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Dzień Przedsiębiorcy IP: *.subscribers.sferia.net 21.05.10, 08:07 Tak jest! Allelujah! Koniec z wygniecionymi, rozmokniętymi, startymi, wiecznie ginącymi fakturami w skrzynce pocztowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.toya.net.pl 21.05.10, 08:08 Na piśmie będą przychodziły tylko wezwania do zapłaty za niechciane faktury ! Każdy może każdemu wystawić fakturę i żądać zapłaty. Będzie wielki bałagan. Ktoś przyśle fakturę która trafi do spamu a dług rośnie. MY SIĘ DO TEGO NIE NADAJEMY. Może w Japonii ale nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:15 Rekordzista to chyba ZUS ja dostalem koperte, ba... pakiet ok 15 stron w duzej kopercie, oplaconej solidnie, by poinformowac mnie ze nie zgadza sie cos o slownie 1 grosz. (0,01 zl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.chello.pl 21.05.10, 08:49 Głupstwo. Tak najlepiej my się do tego nie nadajemy, to może na powrót poprosimy Austrię, Niemcy i Rosję by się nami zaopiekowali? Bo MY SIĘ DO TEGO NIE NADAJEMY? Wszystko polega na zaufaniu. Oszukiwać można na milard sposobów. Ale po co? Poza tym firma, która wystawia fakturę na kwotę X musi odprowadzić od tej faktury VAT. Więc za taką lewą fakturę oszust musi najpierw odprowadzić VAT, sądzisz że po pierwsze będzie musiał od fikcyjnej sumy najpierw zapłacić podatek a potem czekać na sąd aż mu powie, że jest oszustem? W tym czasie firma może olać delikwenta. Gdyby chcieć oszukiwać to i dziś możnaby wysyłać towary za niezamówiony towar pocztą. Różnic poza oszczędnościami nie ma. Poza tym każda firma ma bazę kontrahentów, umowy przedwstępne, to łatwo sprawdzić czy X lub Y cokolwiek zamówiło. Jeżeli nie to niech sie buja. Baza kontrahentów dziś jest zwykle w formie elektronicznej, więc sprawdzić podejrzaną fakturę to kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.vast.net.pl 21.05.10, 10:44 spamy tez sprawdzac trzeba, bo trafiaja tam zwykle korespondencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury? IP: 217.98.20.* 21.05.10, 08:10 Zastanawiam się jaki firma wysyłająca fakturę będzie miała dowód, że odbiorca ją otrzymał? Potwierdzenie odczytania e-maila to żaden dowód, bo odbiorca nie musi tego wysłać. Tak więc jeśli firma będzie chciała mieć formalny dowód, że inna firma (odbiorca faktury) fakturę otrzyma to i tak musi ją wysłać pocztą, poleconym. Kropka. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptf Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:20 A jak do ciebie operator telefoniczny wysyła fakturę, to wysyła poleconym? W 99% przypadków potwierdzenie otrzymania faktury nie jest do niczego potrzebne; więcej - pocztowe potwierdzenie odbioru poleconego dowodzi tylko, że COŚ otrzymałeś, nie mówi nic o tym, czy koperta była pusta, czy były w niej życzenia świąteczne. Więc argument jest bzdurny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajmax Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.acn.waw.pl 21.05.10, 08:36 Faktura pocztą jest potrzebna, chociażby po to, żeby wiedzieć, ile zapłacic. TP przegięła w drugą stronę. Żądają ode mnie, żebym wszedł na ich serwis i sam sobie wydrukował fakturę. I dochodzi do absurdu. Kopertę otwiera asystentka, przesyła fakturę do księgowośi i po sprawie. Szybko i prosto. A teraz ja muszę kogoś do tego oddelegować, ktoś będzie tracił czas, łaził po serwisie i drukował. A TP to nie jedyna firma, która ma takie oczekiwania. Niektóre serwisy tych firm też pozostawiają wiele do życzenia, faktury mają gdzieś na 16-tym poziomie menu, serwisy potrafią nie działać, e-mail nie dojść. Otwieranie koperty jest standardową czynnością, niezależną od e-fanaberii różnych dostawców usług. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury 21.05.10, 09:02 A teraz asystentka ma dostęp do X portali, na które musi się zalogować, wydrukować faktury i przesłać je dalej. Oszczędność czasu i pieniędzy. Zresztą powiem Ci, że macie tam strasznie archaiczny system. W wielu dużych firmach wprowadzono tzw "workflow" fakturowy. U mnie wszystkie faktury trafiające do firmy (oprócz faktur za materiał produkcyjny, bo te idą via EDI i żaden papier nie jest potrzebny, są w jednym miejscu skanowane i archiwizowane (te papierowe). Skan w odpowiednim systemie trafia do osoby, która za tą fakturę odpowiada, jest opisywany i odsyłany do płatności. NIKT już nie lata z papierową fakturą. Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury 21.05.10, 09:51 U nas liczy sie osobogodzina. Upodmiotowienie faktury raczej by nie przeszło. Faktura, to tylko atrybut jakiejś akcji. Skanowanie faktury to tylko strata czasu pracownika. Ważna jest tylko wartość. Taki mamy model (usługi). Nie atomizujemy pozycji jak w produkcji. Nie twierdzę, że wszyscy mają tak mieć. Księgowość to też tylko atrybut działalności i jako taki jest przy sekretariacie (żeby nie trzeba było daleko latać z fakturami ;-) Zresztą, księgowość to pan, który przychodzi na 15 min w piątek. Oczywiście w stracie czasu są wyjątki, ale wynika to tylko z zachcianek naszych kooperantów. Tolerujemy je, bo w zamian mamy niższą cenę (u poddostawców) lub wyższą (u klientów). Jakieś pro- formy, potwierdzenia, kopie na mail, itp. biurokratyczne bzdety, bez których inni jeszcze nie potrafią funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury 21.05.10, 10:12 Piszesz, że skanowanie takiej faktury to strata czasu. To zróbmy krótkie przeanalizowanie strumienia wartości: W przypadku klasycznych faktur pocztą ktoś musi tą pocztę: 1. Dostarczyć na biurko sekretarki; 2. Otworzyć, 3. Zidentyfikować, 4. Przesłać papier do księgowości, 5. Zaksięgować, 6. Zarchiwizować. Teraz weźmy przykład faktur "schodzących" z zewnętrznym aplikacji, wymagających logowania. 1. Logowanie (w przypadku dobrej przeglądarki wystarczy kliknięcie w jednego linka), można to robić np raz na tydzień. 2. Zidentyfikowanie nowego dokumentu, 3. Download 4. Przekazanie elektronicznej wersji księgowości 5. Zaksięgowanie 6. Zarchwizowanie wersji elektronicznej Jeśli założysz, że faktury elektronicznie z automatu trafiają do odpowiedniej skrzynki mailowej - masz to jeszcze szybsze. Teraz zerknijmy na przykład ze skanowaniem, potrzebujesz do tego jedynie dobrze skonfigurowanego skanera, można to zrobić łatwo nawet pod windowsem: 1. Dostarczenie poczty 2. Otwarcie 3. Zidentyfikowanie 4. Zeskanowanie - faktura trafia od razu do jednego folderu z odpowiednim opisem, księgowy ma do niego dostęp. 5. Księgowy księguje na podstawie skanu, papier jest raz na jakiś czas odbierany i archwizowany. Nie znam dokładnego profilu, ale wydaje mi się, że osobogodziny się zmniejszą. Oczywiście im większa liczba faktur, tym większy zysk w osobogodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Wszystko fajnie... 21.05.10, 11:12 ...ale to zalezy od skali. Moze jestem w bledzie - ale do obslugi formatu EDI potrzeba jakiegos porzadnego systemu informatycznego, trzeba zatrudnic kogos kto sie tym zajmie itd. Jesli masz tysiace faktur - owszem, ma to sens. Jesli jednak masz ich kilkadziesiat to to jest gruba przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:21 Chyba się nie mylisz. Ale zwróć uwagę, że tepsa, orange czy cyfra wysyłają swoje faktury zwykłymi (nie poleconymi) listami. Czyli wcale nie zależy im na potwierdzaniu ich odbioru. Będą woleli wysłać mailem. A jeśli ktoś zechce potwierdzenia, niech płaci poczcie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.toya.net.pl 21.05.10, 08:22 Bo moim skromnym zdaniem najważniejsze jest czy towar usługa została wykonana/odebrana i to jest najwazniejszy dowód w sprawie. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.chello.pl 21.05.10, 08:26 Do tej pory było dokładnie tak samo, co nie przeszkadzało większości dużych firm lać z góry na to czy odbiorca dostał fakturę czy nie. Wysyłali zwykłymi listami, a jak nie zapłaciłeś to grozili odcięciem usług. W końcu dostawałeś telefonicznie (na swój koszt oczywiście, bo to klient zaniepokojony możliwością odcięcia usługi dzwonił na infolinię - nie zawsze bezpłatną) informację o kwocie do zapłaty, a firma wysyłała duplikat faktury znów zwykłą pocztą i znów miała w dupie czy ją dostaniesz, bo przecież ty już zastraszony zapłaciłeś. I to się najwyraźniej opłacało, bo koszt listu zwykłego (zwłaszcza w ilościach hurtowych) jest kilkukrotnie niższy niż poleconego. Dlatego dla odbiorcy faktury - osoby fizycznej lub po prostu słabszej strony umowy o świadczenie usług, ważniejsze byłoby uzyskanie takiej interpretacji, żeby to po stronie sprzedawcy było zadbanie żeby dostał fakturę. Moim zdaniem powinno być tak: nie ma faktury - nie ma zobowiązania. Tak samo w sklepach - nie dostaniesz faktury lub paragonu - możesz nie zapłacić. Oczywiście znaleźliby się cwaniacy, którzy migaliby się od odbioru faktur, ale to już da się tak opisać w umowach i regulaminach świadczenia usług żeby w wypadku nieodebrania można było rozwiązać umowę i ukarać nieuczciwego klienta. (np obowiązek potwierdzenia odbioru maila z fakturą) Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrassill Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury 21.05.10, 12:20 pamietaj ze kosztem doręczenia faktury tak czy inaczej bedziesz obciazony Ty jako klient a polecony to prawie 4zl plus ewentualny zwrot do nadawcy ze wzgledu chocby na nieodebranie w terminie i masz kolejne 4zl ;) ja wole zeby nie obarczono mnie kosztami biurokracji wiec wole pdf :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzef Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.rzeszow.mm.pl 21.05.10, 14:16 Firma nie ma obowiązku dostarczyć FV o ile płatność jest zapisana w umowie na wykonanie lub stałe wykonywanie usługi. Nie zapłacisz, chociaż możesz sobie sprawdzić w umowie to zapłacisz z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury 21.05.10, 08:32 potwierdzenie odbioru faktury przydaje się przy KOREKCIE (bez tego US nie uznaje jeśli się nie mylę) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: A jaki jest dowód dostarczenia takiej faktury IP: *.toya.net.pl 21.05.10, 08:44 Faktura, paragon to tylko potwierdzenie wykonania umowy i są to dokumenty potrzebne dla stron tej umowy. Natomiast u nas faktura (nie wiem czy coś się nie zmieniło bo robię dla osób prawnych) jest dla państwa dokumentem obciążającym obywatela. W komunistycznych państwach nie ważne czy umowa była wykonana i nastąpił z tego tytułu faktyczny obrót pieniądzem. Faktura w takich państwach jest podstawą do prześladowań obywateli. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio a ty skąd będziesz wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:24 że poczta dostarczy twój list? chyba, że wysyłasz za potwierdzeniem odbioru :) jeśli tak to gratuluję; a może najlepiej kurierem, i to jeszcze jakąś ubezpieczoną przesyłką? żeby tylko koszty przesyłki nie przebiły kwoty z faktury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk od 5 lat faktura NIE musi mieć podpisu odbiorcy IP: 217.168.129.* 21.05.10, 12:22 nawet ta papierowa! a potwierdzenie odbioru listu poleconego nie jest dowodem - przecież mogłeś wysłać co innego poleconym (np. pozdrowienia) - na potwierdzeniu nie ma informacji, że to odbiór TWOJEJ FAKTURY. o fakturę bardziej się troszczyć musi odbiorca (choćby dlatego, że bez niej nie będzie mógł poświadczyć swoich kosztów) niż nadawca. najważniejsza i tak jest umowa - jak w umowie jest napisane, że np. ktoś ci musi co miesiąc płacić 100zł, to nawet jak zapomnisz mu wysłać faktury, to on i tak musi zapłacić - faktura to tylko dowód dla niego dla skarbówki. Odpowiedz Link Zgłoś
tlum.cz Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 08:24 Tak przy okazji, jak jest w Czechach: "Jeżeli przesyłamy fakturę e-mailem jako plik PDF bez podpisu cyfrowego (elektroniczna faktura przesyłana e-mailem nie musi być opatrzona w cyfrowy podpis), ma odbiorca dwie możliwości, jak fakturę przetworzyć i zachować. 1) Albo fakturę sobie wydrukuje, opatrzy ją podpisem osoby, która fakturę zaksięgowała i w papierowej formie ją umieści w archiwum, albo 2) fakturę zostawi w elektronicznej postaci (PDF, obrazek PNG, JPG), plik jednak opatrzy [swoim] cyfrowym podpisem i zapisze do elektronicznego systemu archiwum." Źródło: www.euroekonom.cz/podnikani-faktura.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:25 Gość portalu: lego napisał(a): > Cuda-wianki. Urzędnik skarbowy jest MOIM pracownikiem, a nie ja JEGO podwładnym > . Czas najwyższy, by ta banda to zrozumiała :-( Ta banda to rozumie. Wie jednak, że prawo stworzono tak, że to oni są panami i władcami, że mogą Tobie-pracodawcy wejść na głowę i ukarać za to, że jesteś wielbłądem (jeśli nie przerwiesz wakacji i w ciągu 7 dni nie udowodnisz, że nie jesteś). Skarbówki są takim samym wrzodem jak związki zawodowe - każdy pracodawca musi im ustępować, bo w naszej d***kracji wyrobiły sobie uprzywilejowaną rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 08:29 napisze tylko - NARESZCIE!!!! bo to że w prawie to jedno a to co wymyślił urzędnik z US to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
morozov_pavlik Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 08:38 Zawsze był jeden oryginał faktury i dowolna liczba kopii. Teraz z PDF-u mogę sobie wydrukować dowolną ilość oryginałów. Cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
tlum.cz Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 08:45 morozov_pavlik napisał: > Zawsze był jeden oryginał faktury i dowolna liczba kopii. Teraz z > PDF-u mogę sobie wydrukować dowolną ilość oryginałów. Cudownie. A wcześniej jak odróżniałeś oryginał faktury od kopii? Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen oryginały i kopie 21.05.10, 11:08 morozov_pavlik napisał: > Zawsze był jeden oryginał faktury i dowolna liczba kopii. Teraz z > PDF-u mogę sobie wydrukować dowolną ilość oryginałów. Cudownie. Kiedyś był negatyw zdjęcia (czyli oryginał) i dowolna ilość odbitek (czyli kopii). Teraz przy zdjęciach cyfrowych są same oryginały. I też jest cudownie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: oryginały i kopie IP: 195.117.221.* 21.05.10, 14:00 Nie cudownie, tylko nielogicznie. W przypadku tworów cyfrowych zwyczajnie nie ma sensu mówić, że coś jest oryginałem, a coś kopią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iradek Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.compi.net.pl 21.05.10, 17:05 To jest nastepna bzdura, którą trezba usunąć oryginał.kopia/duplikat - niczym się nie różniące dokumenty nie mające przy obecnych przepisach żandego sensu.. jest faktura, która ma jedną możliwą postac i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.xdsl.centertel.pl 21.05.10, 08:39 Faktura elektroniczna bez zbednych i nonsensowych podpisow elektronicznych to podstawa demokracji i spore ulatwienie dla przedsiebiorcy, ktore zmniejsza biurokracje. Mam nadzieje sie elektroniczne przesylanie faktur szybko sie przyjmie w praktyce urezdow skarbowych. Odpowiedz Link Zgłoś
belialos Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 08:41 Ktoś zna adres publikacyjny tego orzeczenia? W jakim składzie NSA rozpatrywał tę sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: 80.48.102.* 21.05.10, 08:51 Super! Papierowa faktura to średniowiecze! Marnotrastwo kasy na wysyłke, papier, koszt druku! Poza tym listy wysyłane np. inpostem nie są bezpieczne - moje rachunki z tpsa znajdował w różnych miejscach wokól domu np. na iglakach, skrzynce sąsiada, swoim balkonie. Teraz dostaje 1 prosty plik pdf i jest prosto i czytelnie. ps faktury papierowe mogą być tylko dla osób które nie mają w domu komputera Jak ktoś ma to totalnie nie rozumiem po co papier! Chyba ze lubi miec segregatory w domu i bawic sie w domowego ksiegowego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 08:58 Artykuł jest o wyroku. Arcyważnym wyroku. Przydałoby się choć napisać, kto kogo zaskarżył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.10, 08:59 Kiedy wreszcie NSA zajmie się też wolnym przepływem towarów i usług w turystyce. Chodzi o nieszczęsne prawo dające uprawnienia do przewodnictwa po 10 miastach w Polsce lokalnym przewodnikom . Przecież to jawna kpina z prawa europejskiego, które takich praktyk zabrania. Potem jak w PRL organa robotniczo-chłopskie gonią- straż miejska i przedstawiciele lokalnych przewodników innych przewodników . Haracz musisz im zapłacić. Po za tym to zamach na konstytucyjną wolność do przekazywania informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki A może tak urzędasy zajmą się EDI? 21.05.10, 09:03 Tutaj jest dopiero koszmar. Obowiązuje nas jeszcze ustawa z 1995 roku, która nakłada na przedsiębiorstwa chcące pracować na bazie EDI idiotyczny przymus podpisywania specjalnej umowy. Problem jest w tym, że nie obowiązuje to nigdzie w UE, a co za tym idzie - ciężko przetłumaczyć firmie zza granicy po co ten kontrakt jest. Nasze prawo nie nadąża za technologią. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Przełomowy wyrok NSA-zenujace 21.05.10, 09:05 Dla mnie to jest zenada, ze NSA rozstrzyga w takich sprawach.Qwa co to za kraj? Rzeczy oczywiste rozstrzyga sad i to najwyzszy a wszystkim wokolo "staje" z podniecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
keny_ns Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 09:05 A co z pieczątka na takich FV i podpisem? Muszę je zeskanować i wrzucić w PDFa czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 09:09 Jeśli będziesz je wystawiał w Wordzie albo Excellu a potem robił pdfa - to tak. Faktury które dostajesz z dużych firm są generowane przez program, który automatycznie dokłada podpis/pieczątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 09:28 zgodnie z prawem pieczątka i podpis NIE SĄ WYMAGANE :) "Zgodnie z rozdziałem 4 paragraf 12 Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 27.04.2004r. wraz z późniejszymi zmianami, wystawiona faktura jest ważna bez podpisów odbiorcy oraz wystawiającego. Archiwizacja wymaga wydrukowania przesłanej faktury VAT." natomiast odnosnie pieczątki w ustawie (nie mam jej pod ręką) jest opisane co jest wymagane na fakturze i NIE ma tam słowa pieczątka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooper69 Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m IP: *.chello.pl 21.05.10, 09:49 Faktura już od dawna JEST WAŻNA bez podpisu i pieczątki. Podpis jest tylko i wyłącznie w interesie wystawiającego bo faktura jest formą umowy i jako taka nie podpisana może zostać zakwestionowana np. przez cwaniaczka, który z założenia nie miał zamiaru za nią zapłacić. Pieczątka to też relikt i każdy w kilka godzin może mieć jakikolwiek wzór. Czepiają się jej urzędasy (bezpodstawnie bo nie jest wymagana), z poprzedniej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen faktura bez pieczątki 21.05.10, 11:04 Gość portalu: cooper69 napisał(a): > Faktura już od dawna JEST WAŻNA bez podpisu i pieczątki. ...jeżeli dane stron transakcji (kupujący / sprzedający lub podobnie) są kompletne i naniesione na fakturze w sposób trwały (wydrukowane lub wpisane długopisem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem IP: 94.254.245.* 21.05.10, 09:09 A czy ktoś zwrócił uwagę na problem z przechowywaniem danych elektronicznych? Raczej urząd skarbowy nie będzie zbyt wyrozumiały, gdy dysk twardy padnie... Dla dużej firmy to nie problem, ale dla małej i osób prywatnych wymaga to mechanizmu tworzenia kopii zapasowych. Nagranie na zwykłą płytę DVD nie wystarcza. Za krótki czas życia. Regularnie trzeba sprawdzać jakość nagrania. Teoretycznie można sobie wydrukować, ale koszt druku jednej faktury na drukarce w firmie/domu jest znacznie wyższy niż koszt druku masowego. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać m 21.05.10, 09:19 Masz dwa wyjścia. Po pierwsze: możesz znaleźć firmę zewnętrzną, która za grosze udostępni Ci miejsce na serwerze. Widziałem dwa typy tekich rozwiązań: 1. Osoba odbierająca tego pdfa wysyła go na specjalną skrzynkę. Tam wiadomości/pliki są archiwizowane, a całość ma certyfikaty zabezpieczeń uznawane przez US (spełniają wymogi w kwestii EDI). 2. Masz bezpośredni dostęp do takiego serwera. 3. Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Jeśli firma daje Ci dostęp do faktur elektronicznych za pomocą serwisu elektronicznego - to można uznać że archiwum tych faktur jest właśnie tam. Sprawdź, jak długo faktury są w tym serwisie widoczne. Poza tym wybacz, ale okres życia płyty DVD jest dłuższy niż okres życia papierowej faktury. Na dodatek płyta DVD jest odporniejsza na czynniki zewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s W kwestii UPC IP: 62.233.200.* 21.05.10, 09:23 Oni rzeczywiście przesyłaja faktury mailem, ale są to dokumenty opatrzone własnie bezpiecznym podpisem cyfrowym. Nie wiem, czy w zwiazku z tym mogę ufać, że autorzy artykułu jeszcze czegoś nie pokręcili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi No właśnie IP: *.chello.pl 21.05.10, 10:25 Też to zauważyłem bo jestem klienem UPC. Autorzy zapewne nie bardzo wiedzą o czym piszą, co jest nagminne wśród dziennikarzy. Ja w takich sprawach zwracam uwagę na cytaty ekspertów, urzedów (w tym przypadku NSA), natomiast do komentarzy i przykładów pochodzących od dziennkarza stosuję zasadę ograniczonego zaufania. Nawet w Gazecie Prawnej czytałem bzudry na temat e-faktur i tzw. faktur mailowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Przełomowy wyrok NSA: Faktury można wysyłać mailem 21.05.10, 09:26 Świetna informacja! Ale dlaczego taki wyork dopiero w 2010 r. dlaczego polskie rządy nie załatwiły sprawy wcześniej jednym zdaniem w ustawie!? Odpowiedz Link Zgłoś