Gość: lajkonik Czy kapuś to także prowokator ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 11:32 Mam nadzieję, że ze strony Boniego to prowokacja. Kiedyś,gdy nie znano prawdziwego oblicza ministra Boniego, jeden z jego kolegów z Solidarności mówił mi jaki to wspaniały facet. Dobrze, że nie dozył czasów, gdy Boni może więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumiś Re: Czy kapuś to także prowokator ? IP: *.devs.futuro.pl 26.07.10, 17:55 Kapuś zawsze będzie kapusiem. Charakter ubeka ma się niezależnie od tego czy żyje się w komunie czy teraz. Taki facet jak raz zdradził to bez skrupułów zrobi to drugi i trzeci raz.I mówi się że komuna odeszła a tutaj rządzi cały czas bezpieka Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... 26.07.10, 11:38 W podzięce za podwyżkę podatków poparcie dla peło znacząco wzrośnie od wdzięcznego elektoratu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpieram Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... IP: *.stansat.pl 26.07.10, 11:39 Co tak wyjecie pisiory na forum. Gdymy PiS zamiast bawić się teczkami wykorzystał czas prosperity w latach 2005-2007 i przeprowadził reformy, to nie trzeba byłoby teraz podwyższać podatków. Mniej dawajcie na rydzola, to wam starczy od 1 do 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lee Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 23:31 Człowieku PIS rządziło 2 lata i może i bawiło się teczkami, ale zrobiło DUŻO więcej niż rudy wybraniec narodu przez 3 LATA i niż SLD wcześniej przez 4 - czego ty oczekujesz? Obwiniasz ich ze nie zrobili wiecej, kiedy poprzednicy i następcy nie zrobli NIC? Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow 26.07.10, 11:44 O podwyżkach podatków powtarzam jak katarynka od co najmniej pół roku. Widać nie robię tego na daremno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulawy zenek Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... IP: *.emea.ibm.com 26.07.10, 11:45 Boni, a moze od siebie zaczniecie odchudzanie, tzn. napelnianie i nabijanie panstwowej kasy. Odp......ol sie od moich pieniedzy. Moze sobie pozabieracie troche od koryta, biznsesmenom z kosciola katolickiego oraz kolesiom na stolkach w KRUS-ach i innych agencjach rzadowych... Przeciez Donald mowil , ze tak dobrze jest... Piekna zielona wyspa, szczescie, urodzaj, jak pieknie razem byc, zlapmy sie za rece, ta sila nas zjednoczy, bedziemy szczesliwi, podwyzki dla nauczycieli, ulgi studenckie, autostrady, piekne wizje.. I tak o to wyborcow kolejny rzad je.....ie w d.... az milo patrzec. Glosujcie glosujcie dalej.. Jaki kraj, tacy wyborcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Inaczej 26.07.10, 11:46 Zawsze byłem przeciwnikiem podnoszenia podatków. Jednakże fakt, że w Polsce od ponad 20 lat rośnie dysproporcja majątkowa jest niepokojący. Już teraz jest ona największa w całej UE i powoduje, że w Polsce w zasadzie nie ma klasy średniej. Dlatego też trzeba zrobić to, co Amerykanie w latach 50 - podnieść podatki najbogatszym tak, aby dochód narodowy był dzielony w miarę sprawiedliwie a nie na zasadzie przeszło 10:1! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Inaczej IP: *.rwd.prospect.pl 26.07.10, 11:49 Jaki powinien byc ten podatek 60-70% ? I tak z ciekawosci ile to jest 60% z zera bo mam wrazenie ze zero Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Re: Inaczej 26.07.10, 12:04 i od tego czasu bogaci Amerykanie płacą podatki na Bermudach i Kajmanach, nawet rdzennie amerykańska Coca-Cola płaci od tego czasu podatki poza USA. Tak, tak, podnieście podatki, bogaci ludzie sobie poradzą, państwo już na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Inaczej 26.07.10, 13:02 W wielu krajach europejskich bogacze myśleli podobnie. A teraz z czapką w rękach przychodzą do skarbówek błagać o litość. Dzisiaj nikt i nigdzie się nie ukryje. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Re: Inaczej 26.07.10, 13:11 wystarczy z Polski wyjechać do Belgii czy Luksemburga i masz 20% z pensji netto więcej w kieszeni, o wysokości pensji i pewnej składce emerytalnej nie muszę chyba wspominać. nawet płacąc 50% podatek w krajach skandynawskich średnio za rok pracy na państwowym koncie emerytalnym przyrośnie ok 100 eur, a netto wystarczy na godne życie. wielu ludzi czeka na ruch rządu PO. podniesienie podatków oznaczać będzie dramatyczny spadek wpływów do budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 13:56 W Grecji to zjawisko nazywa się "biedny kraj bogatych ludzi". U nas będzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:19 wielki_czarownik napisał: > Zawsze byłem przeciwnikiem podnoszenia podatków. Jednakże fakt, że w Polsce od > ponad 20 lat rośnie dysproporcja majątkowa jest niepokojący. Już teraz jest ona > największa w całej UE i powoduje, że w Polsce w zasadzie nie ma klasy średniej > . > Dlatego też trzeba zrobić to, co Amerykanie w latach 50 - podnieść podatki najb > ogatszym tak, aby dochód narodowy był dzielony w miarę sprawiedliwie a nie na z > asadzie przeszło 10:1! hahahaha nie ma klasy sredniej, bo haracze sa wlasnie za wysokie u nas za najbogatszych uwaza sie tych, ktorzy zarabiaja ogromna kwote okolo 20 tysiecy euro/rok - to wlasnie bije w klase srednia, ktorej de facto nie ma, tzn. jest na zachodzie :-P w USA najbogatsi to tacy, ktorzy zarabiaja powyzej 250tys $ na rok, czyli 750tys PLN - to jest jakies 9x wiecej niz najwyzszy prog PIT 32% Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To racja 26.07.10, 13:15 Dlatego podatki powinny być ustalane na podstawie mediany zarobków. GUS np. w czerwcu podaje ile wynosiła mediana zarobków za poprzednie 12 miesięcy i od stycznia następnego roku ustala się progi podatkowe na tej właśnie podstawie. Przykładowo Zarobki do 66% mediany - 0% podatku od 66% do 200% - 19% podatku od 200% do 500% - 30% podatku od 500% do 1000% - 50% podatku powyżej 1000% - 66% podatku Dzięki temu w interesie najlepiej zarabiających będzie, aby pensje w Polsce rosły (i to nie wyimaginowana średnia krajowa, ale mediana), bo im więcej zarabiać będą zwykli ludzie, tym mniejsze podatki będą płacić najbogatsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joaninha23 Re: Inaczej IP: *.dsl.telepac.pt 26.07.10, 12:24 Za duzo slonca, czy co??? Podnies podatki najbogatszym? ale jak???? Najlepsza metoda, by bogaci placili wiecej podatku, jest wprowadzenie podatku liniowego z pewna kwota wolna od podatku. A nie kombinowanie i komplikowanie prawa, bo wtedy rzeczywiscie z dobrym ksiegowym i prawnikiem mozna wiele pokombinowac. Ale te sku....ny z partii "liberalnej" chca podnosic podatki!!! Z takimi liberalami, na pewno nie potrzebujemy socjalistow. Jejku, jaka jestem wsiekla na nich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbr Re: Inaczej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 12:36 a niby dlaczego ? dlaczego mając dobre dochody mam płacić więcej % niż ci, którym idzie ... gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Inaczej 26.07.10, 13:00 Jak zapłacą więcej ciągle zostanie im bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbr Re: Inaczej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.10, 01:41 nie zgadzam się. Jak zapłacę więcej, zostaje mi mniej i niekoniecznie b. dużo. Sam zapierniczam 7 dni w tygodniu (dosłownie), daję pracę 3 osobom (oni od pon. do piątku po 8 godz.). Ludzie ci żyją na dobrym poziomie, stać ich na kredyty hipoteczne, więc kupili mieszkania, zus w opcji od pełnego wynagrodzenia, żadnej forsy "pod stołem". Jeśli podniosą podatki i zusy, przynajmniej jedną osobę muszę zwolnić, z kolei ta ma kredyt na mieszkanie i co - mam zostawic ją bez pracy ???? Sobie już odejmuję, nie mam domu itd. Nie dorabiam się na innych, jak pracują dobrze - a tak jest - to i wynagrodzenie odpowiednie (i zdolność kredytowa też). Acha, nie jeżdżę porsche ani niczym z tej póleczki Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Inaczej 26.07.10, 13:09 Dlatego, że obecna sytuacja jest szkodliwa dla państwa i dlatego, że im idzie gorzej bo im mało płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To wyjaśniam bliżej 26.07.10, 13:45 Ludzie mają pewne ograniczone możliwości konsumpcyjne. Przecież jedna osoba nie kupi sobie 20 telewizorów ani 50 bochenków chleba. Prawda? W Polsce jest tak, że większość pieniędzy trafia do małej grupki ludzi. W Polsce przeciętna pensja szefa jest 10 razy większa, niż pensja pracownika. Dla przykładu w Szwajcarii czy Finlandii ta różnica wynosi 3:1. Jaki jest tego efekt? Ano taki, że w Szwajcarii przeciętny człowiek ma więcej pieniędzy a więc napędza się konsumpcja. Bo tam pracownika stać na nowy samochód, na wymianę telewizora, na wczasy itp. W Polsce stać na to tylko wąską grupkę ludzi, a wiadomo że oni nie kupią sobie 5 Fiatów, 8 telewizorów i nie pojadą 10 razy w ciągu roku nad morze. Dlatego też popyt w Polsce jest dość mały i jest to szkodliwe dla gospodarki. Upraszczając jeszcze bardziej. Mamy 100 PLN i idziemy na lody. Możemy pójść sami i kupić sobie dużą porcję za 20 PLN (większej już nie zjemy) albo możemy zaprosić 9 znajomych i kupić każdemu z nich średnią porcję za 10 PLN. Co jest lepsze dla gospodarki? Oczywiście zapytasz co z pozostałymi 80 PLN. Pójdą na konto w banku i zostaną pożyczone biedniejszym na ich potrzeby. Ci biedniejsi nie za bardzo mają z czego spłacić i witamy w USA albo w Grecji - plajtujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 mało tego 26.07.10, 14:02 popyt bogaczy (często nie zasłużonych) kierowany jest na tzw. dobra luksusowe NIE wytwarzane w kraju - super auta, jachty, motocykle samoloty (vide odrzutowiec Wojciechowskiego). do tego wyposażenie ich wypasionych chawir to też na ogól import - parkiety, płytki, armatura łazienkowa, systemy ogrzewania, mozna w nieskończoność). sprawia to że pieniądze te, gdyby trafiły do tzw. zwykłych ludzi byłyby w większym stopniu wydane na produkcję krajowych firm ze wszystkimi nastepswami - tak to hula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: mało tego IP: *.chello.pl 26.07.10, 22:37 To wskazywanie palcem i oskarżanie że inny ma a ja nie i że jest to niesprawiedliwe ma jedną przyczynę (ciężko to sobie uświadomić jak w swoich oczach jest się fajnym gościem, z misją poczucia sprawiedliwości) to zazdrość której się wypierasz. Właśnie kupiliśmy dom - nic wielkiego szeregowiec nowy a z czego? z pracy rąk własnych wyrzeczeń niewyjeżdżania na wakacje latami, oszczędzania, kredytu i sprzedaży mieszkania - mamy 3 kę dzieci oboje pracujemy ja po robocie maluję ściany - chciałbyś mi powiedzieć że powinnam się podzielić z tymi co nie lubią się przepracować? że skoro ja się dorobiłam (w umyśle wielu tobie podobnych ukradłam tym i innym)to moim obowiązkiem jest zabrać moim dzieciom? Ja w każdym roku szkolnym muszę kupić 3 komplety książek do szkoły - ale ja mogę w twojej opinii dla wielu którzy nie widzą wkładu mojej pracy i lat wyrzeczeń jestem tylko bogata tak wygodniej widzieć dom samochód i luksus przecież nie zasłużony (mam szwedzką armaturę , mozaikę za 2 tys,i wg mnie fajny sprzęt - nie mam odrzutowca, przepraszam za ogrzewanie podłogowe i rekuperator - przepraszała bym bardziej gdybym posiadała pompę ciepła .... to nie fair że inni nie mają a ja tak :POSTULUJĘ DLA KAŻDEGO UBOGIEGO MODELKA OD VERSACZE W KOŃCU WSZYSTKIM SIĘ NALEŻY NO NIE (MUSI BYĆ SPRAWIEDLIWOŚĆ NA TYM ŚWIECIE!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Nie 26.07.10, 23:25 Ten domek powinnaś mieć bez takich wyrzeczeń. O to chodzi. Żeby w Polsce podział dóbr był taki jak np. w Czechach a nie w Mongolii. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: To wyjaśniam bliżej 26.07.10, 14:02 Problem w tym, że ty sytuację chcesz "naprawić" w typowo komuszy sposób, tzn. "ma, niech oddaje" Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: To wyjaśniam bliżej 26.07.10, 14:10 a ty pojmujesz to na typowo "polsko-kapitalistyczny" sposób. Polski kapytalysta najczęściej MA tylko i wyłacznie dlatego, że może pracownikowi zapłacić ochłapy i wychodzi na swoje (tzn. znajduje klienta) praktycznie tylko dzięki niskim cenom - niestety Polacy są za ciency, by wymiślic coś nowego i innowacyjnego. Więc może warto czasem się podzielić - i tak że przeżrą wszystkiego - du trumny pójdą tak samo biedni jak przyszli na ten świat przez kuciapkę swej godnej uszanowania mamuśki Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: To wyjaśniam bliżej 26.07.10, 14:20 A ty wykazujesz się typową polską niekumacją, czy wręcz ciasnotą. Skoro sytuacja jest chora to należy leczyć przyczyny, a nie brać się za sprawy o d*py strony i przywalać wszystkim, którym się dobrze powodzi, bo "polski kapitalista to wyzyskiwacz". A, "i pijak...". Poza tym taka sama stawka % podatku nie znaczy, iż każdy do budżetu wnosi tyle samo kasy. Tak o tym wspominam, bo mam wrażenie, że większość nawołujących do gradacji procentowej chyba w szkole na matematyce grała w statki lub innego wisielca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C. Nic nie wyjasniasz. IP: *.motorola-solutions.com 26.07.10, 15:21 W tym kraju mamy takze dobrze oplacanych specjalistow ktorzy dostaja pieniadze za swoje kompetencje. Pracownikow to oni nie maja. Teoretycznie(*) te dochody sa dla kazdego dostepne (w sensie wynagrodzenia za prace). (*) - teoretycznie, bo wiekszosc spoleczenstwa nie wyobraza sobie trwajacej latami nauki (nie mylic z przedluzaniem mlodosci na pedagogikach czy socjologiach). Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ty nic nie rozumiesz 26.07.10, 16:17 Nie chodzi o to, czy są dobrze opłacani specjaliści, czy nie. Chodzi o to, że przepaść majątkowa w Polsce jest na poziomie Mongolii czy Meksyku a nie krajów UE. A co do wykształcenia, to uwierz, że braków nie mam. Nie mówię bynajmniej o zwykłym mgr. Ale znowu wracamy do punktu wyjścia, a mianowicie rozwarstwienia majątkowego. Co z tego, że w Polsce ktoś jest wykształconym naukowcem regularnie publikującym artykuły w czasopiśmie z Listy Filadelfijskiej, skoro zarabia mniej, niż sprzedawca w... Niemczech? Nie! W Czechach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C. Nadal nic nie rozumiesz. IP: 89.174.216.* 26.07.10, 18:27 Specjaliści w swoim zawodzie to nie to samo co autorzy artykułów publikowanych w czasopismach z listy filadelfijskiej. Oczywiście w małej liczbie przypadków to te same osoby. Chodzi mi o zupełnie inną grupę osób. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Nadal nic nie rozumiesz. 26.07.10, 18:59 Czyli osoby zajmujące się nauką na najwyższym poziomie nie są specjalistami i powinni zarabiać tyle, co sprzedawca? Kim więc są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C. Re: Nadal nic nie rozumiesz. IP: 89.174.216.* 26.07.10, 21:13 1. Trzeba przeczytac to co napisalem jeszcze raz i jeszcze raz ... aż osoba zrozumie. 2. Nie używam słów typu: "powinni", "muszą" etc. Dochody ustala ich klient. Jeśli oferują coś, co ktos inny chce mieć to zarabiają (akurat oni), bardzo dużo. 3. Ad. 2 Oczywiście osoba zajmująca się tylko badaniami teoretycznymi musi byc najlepsza albo też udzielać swej wiedzy i wyników praktykom. Inaczej dużo nie zarobi. 4. Ad 3. W kraju zwanym 'Polska' jest akurat odwrotnie. A pogarda okazywana przemysłowi jest powodem do dumy. Dochody takich osob sa też adekwatne. 5. Zawody wymagające wieloletniej specjalizacji i doświadczenia to: inzynierowie konstruktorzy, (mikro)elektronicy, informatyka (ale nie klepanie stron w pehape), automatyka. 6. Generalnie radziłbym zawsze próbować swoich sił na arenie miedzynarodowej. Tam następuje prawdziwa weryfikacja wiedzy i umiejętności i odpowiednia gratyfikacja finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Nadal nic nie rozumiesz. 26.07.10, 21:51 Problem jest taki, że nie odnosisz się do meritum a mianowicie do faktu, że w Polsce dysproporcja między zarobkami jest na poziomie krajów III świata a nie Unii Europejskiej. Tu jest problem. Na całym cywilizowanym świecie podział zysków jest o wiele bardziej zrównoważony, niż w Polsce. To należy zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sbr Re: Nadal nic nie rozumiesz. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.10, 11:51 ojej, jak Marek C. zasugerował - co robiłeś na matmie? Przecież jeżeli np. zarabiam 10 tys, to i tak moje 18% podatku (a później 32%) to zdecydowanie więcej kasy dla Państwa niż od tego, co cały rok płaci 18%, bo zarabia 1500. Yasne ;) ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To pomysł rodem z USA! 26.07.10, 16:08 Mówisz, że to komuszy sposób. Po pierwsze sposób ma być skuteczny, a czy on jest lewicowy czy prawicowy, to nie ma znaczenia. Jak jesteś chory, to chcesz być zdrowy. Masz w rzyci, czy uleczą Cię akupunkturą, ziołami czy tabletką. A mój pomysł, to pomysł który wprowadzono w życie w USA w latach 50 i dzięki temu mieli okres prosperity trwający ponad 20 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: To wyjaśniam bliżej 26.07.10, 19:13 Przypominam, że podatki to przymus i nie respektują twojego widzi mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joaninha23 Re: Inaczej IP: *.dsl.telepac.pt 26.07.10, 16:31 No wlasnie???? Kombinowanie z prawem podatkowym zawsze zle sie konczy. Prawo powinno byc proste. Zazwyczaj ustala sie stawke wolna od podatku, nie wiem, moze 600zl lub 800zl. A od reszty placi sie jeden podatek, nie wiem moze 17%. To zalezy od kraju. I gdy przychodzi do zaplaty, to nie ma co kombinowac i nie mozna juz sie tlumaczyc, ze sie czegos nie zrozumialo. A z roznymi stawkami zazwyczaj jest tak, ze dochodza do tego jakies tam odpisy, jak sie ma 4 krowy lub dwie swinie, albo dom nad morzem lub w gorach, a w nim 3 okna, a w drugim 4, trawe przed czy za domem i takie tam inne bzdury. I wtedy ok, z dobrym ksiegowym i prawnikiem mozna sobie pokombinowac. I dlatego chcialam partii liberalnej, no ale ta wypowiedz Boniego wyprowadzila mnie z rownowagii, bo to czysty komunizm. Jestem wsciekla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mohair Co wy na to lemingi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 11:47 Będą was dymać nowymi podatkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkus Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:08 Nie martwcie sie o podwyżki podatków w Polsce. W pobliżu są kraje gdzie podatki są niższe a obsługa tansza. Nic tylko zalozyc tam firm. Ja np. otworzylem firme via portal Bratyslawa.pl za nasza pld granica - w Slowacji. Kumpel przeniosl firme informatyczna na Cypr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow IP: *.bremultibank.com.pl 26.07.10, 12:11 Oczywiście. Zwiększcie podatki, to kamień na kamieniu nie zostanie z tego kraju. Dziura budżetowa nie powinna być problemem każdego obywatela, tylko rządu, który za niego odpowiada. Nie macie pieniędzy? To znajdźcie w końcu sposób, żeby zarabiać dla państwa, ale nie kosztem obywateli. Wysokie podatki są domeną państw, które mogą sobie na to pozwolić. Ktoś zaraz rzuci przykładem, że w UK, Norwegii, są wyższe podatki, ale nikt nie zwróci nawet uwagi, że poziom życia i socjal jest tam na wyższym poziomie. Polska nie jest bogatym krajem, odstajemy od całego zachodu na jakieś 20 lat i jedynym sposobem na polepszenie tej sytuacji jest rozkręcenie gospodarki. Jak to się robi Panowie ekonomiści? Tania siła robocza w tym kraju już na to pozwala, ale najważniejsze są niskie podatki, które przyciągną inwestorów i pomagają rozwijać się startującym podmiotom gospodarczym. Jak chcecie zrobić "by żyło się lepiej" jeśli na każdym kroku bijecie w kieszeń każdego obywatela. To jest skandal, bo nie po to na was głosowałem, żeby być z roku na rok biedniejszym. Uwolnijcie w końcu płace, bo to śmiech na sali jeśli po wejściu w strefę euro za kilka lat, będziemy zarabiali średnio 850 euro na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaqu "liberalne" podwyższanie podatków IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.07.10, 12:13 Gratuluję wyborcom PO obniżki podatków, zlikwidowania niepotrzebnej biurokracji, zmniejszania zadłużenia Polski. PiS też jest do dupy, ale przynajmniej troszkę obniżyli podatki! Mam dość podcierania się liberalizmem przez tuska i po. Jesteśmy tak obciążeni że dzisiaj podwyżka podatków OBNIŻY wpływy do budżetu państwa. Ponieważ jeszcze więcej osób wejdzie w szarą strefę. Lekarze może i zamontują kasę fiskalną, ale na pewno część z lekarzy zejdzie w szarą strefę. I państwo straci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baster22 Co by tu jeszcze spieprzyć panie Tusk IP: *.chello.pl 26.07.10, 12:15 Niszczycie wszystko lemingi z PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joaninha23 Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow IP: *.dsl.telepac.pt 26.07.10, 12:16 Sku.....ny!!!!! I to ma byc partia liberalna??????????? Swinie jedne!!! Sami socjalisci i komunisci - swinie jedne. Ani grosza wiecej nie zaplace. Niech mnie scigaja, ale nie dam wiecej! Tylko krasc potrafia od ludzi uczciwie pracujacych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neith Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... IP: *.home.aster.pl 26.07.10, 12:17 Proponuję zacząć od zajęcia się KRUSem - nie po to haruję po 8-12h dziennie przez 20-22 dni w miesiącu, oddając około 1/3 moich zarobków państwu i ZUSowi, żeby później dostawać taką samą (lub niższą) emerytuję, jak (przeciętny, czyli posiadający niewielkie gospodarstwo) rolnik, który płaci 100-150zł kwartalnie, dodatkowo mogący liczyć na mnóstwo niebotycznie wysokich dopłat unijnych i rządowych :/ Zaraz po tym proponuję się wziąć za darmozjadów z cyrku przy Wiejskiej w Warszawie - bo kto to widział, żebyśmy mieli więcej polityków opłacanych z pieniędzy państwowych, niż wyżej rozwinięte (i większe) państwa, na dodatek takich, którzy w 100% są opłacani z naszych pieniędzy, żyją w niesamowitych luksusach i o uczciwej pracy bardzo szybko zapominają... A człowiek młody, zaraz po studiach, próbuje jakoś dożyć od pierwszego do pierwszego, choć nie zawsze jest to proste, bo mu to utrudnia kochane państwo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow 26.07.10, 12:48 Czy zajęcie sie KRUS-em to problem tych z Wiejskiej,rozpadnie sie koalicja z mumją .Jak długo robotnik,czy kioskarka ma dopłacać do emerytury rolnika.Prawdą jest,że posłów jest zbyt wielu , wystarczy obejrzeć transmisję z obrad .Puste ławy poselskie i mimo dokooptowania brakujących posłów,nadal fotografie w miejscach przez nich zajmowanych.Dowodzi,że nadmiar szkodzi,a głos zabierają tylko spikerzy,bez słuchaczy.W pałacu prezydenckim ,powtarzaja wszystkie ministerialne stołki,dublują rząd,po co ? Zlikwidować funkcję prezydenta,kwiatki i medale może wożny rozdawać,bo do niczego więcej prezydent jest potrzebny.Rozejrzeć sie po wszystkich szczeblach administracji,poszukać tu oszczędności.Naprawdę jesteśmy bardzo bogatym krajem i proszę nie zmarnujmy tego dobra.Należy coś jeszcze pozostawić dzieciom,wnukom.Obecnie co wypracowaliśmy za komuny zjedliśmy i Boni już nie ma kasy,szukać nie potrafi we Własnej kieszeni.Najlepiej obciążyć dalej społeczeństwo podatkami i rozrzucać się kasą np. na pomniki śp L.Kaczyńskiego ,świątynie opaczności, dofinansowanie kopalń,stoczni,lub innych deficytowych zakładów .Boni zacznij liczyć kasę i nie patrz na dotacje z Unii.Ta kasa powinna być wydawana na wsparcie przedsiebiorczości a nie dofinansowanie administracji państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baster22 Co by tu jeszcze spieprzyć panie Tusk IP: *.chello.pl 26.07.10, 12:17 Podatek Belki powinien wynosić 30%. Od zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus737 Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... 26.07.10, 12:24 a wszystkiemu winien kaczor bo obniżyli no i teraz trzeba POdnieść by było z czego kraść,ale jaja,POzdrowienia dla POyebów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx A może by tak zabrać się wreszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 12:43 ... za organizację przestępczą o nazwie KRUS? 70% ubezpieczonych (na nasz koszt) w tej instytucji nie ma nic wspólnego z rolnictwem poza faktem posiadania niewielkiego kawałka ziemi nabytego właśnie w tym celu. Są to często świetnie prosperujący przedsiębiorcy, przedstawiciele wolnych zawodów zarabiający po kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie (np. dziennikarz Rafał Ziemkiewicz), ludzie zatrudniający się na czarno i psujący przez to rynek pracy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 12:43 mam dosyć reform boniego, tak to i ja potrafie, podatki do góry a moze boni i ta ciamna masa posłów obniżyc im pensie i bedzie kasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrrek TW Boni: kiedy pan przeprosi Pana Macierewicza? IP: 77.252.242.* 26.07.10, 12:51 Za ten pański stek wyzwisk i inwektyw, za te pańskie kłamstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welcometohell Lichwa 50% zamiast obiecanego liniowego 15% ? IP: *.era.pl 26.07.10, 13:00 Brawo PO! Będzie kaska na ratowania zasr. banków, kolejne przekrętowe inwestycje, kolejne wojenki oraz AirForce One dla vip-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l PO zaczyna realizować swe przedwyborcze tajemnice 26.07.10, 13:16 Czekając aż osiągnie pełnię władzy, Tusk narobił ogromnych długów by nas oszukać co do naszego polskiego "dobrobytu" . Teraz za kanty Tuska zapłacimy POdwyżką podatków: Po odejsciu od urny reklamacji nie uwzględnia się. Bronek POdpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus737 Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentowej... 26.07.10, 13:22 nie potrafię się doczekać jakiegoś komentarza Pana h-s,znanego piewcy obecnego nierządu,szkoda,może jest na urlopie,w końcu należy się za tyle POchlebnych postów,a może robi kolejną sekcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewak Re: Boni nie wyklucza podwyższenia składki rentow IP: 89.230.64.* 27.07.10, 06:16 nie potrafię się doczekać jakiegoś komentarza Pana h-s,znanego piewcy obecnego nierządu,szkoda,może jest na urlopie,w końcu należy się za tyle POchlebnych postów,a może robi kolejną sekcję Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Beton! 26.07.10, 13:31 Zwiększyć wpływy do budżetu można albo uzdrawiając pewne mechanizmy, albo przypieprzając w obywateli podatkami. Oczywiście typowy beton wybierze to drugie rozwiązanie, które zresztą może zadziałać tylko doraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Beton! IP: *.chello.pl 26.07.10, 13:55 Proponuje zacząć od likwidacji połowy z ponad 2000 tysięcy samochodów służbowych naszych elyt. W szwecji jest jakieś 90 samochodów słuzbowych i jakoś żyją. Przydałoby się też zlikwidować senat i połowę z liczby posłów. A tak nawiasem mówić czerwony i ogłupiały elektoracie PO teraz to wam wasi wybrańcy pokażą. By żyło się lepiej swojakom. Komuchy jedyne co potrafią to podnosić podatki. Jakie by to nie były lewackie czy lyberalne z Peło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek C. 2000 tysiecy to dwa miliony. IP: *.motorola-solutions.com 26.07.10, 15:22 Co naprawde miales na mysli ? Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Beton! 26.07.10, 19:17 To nic nie da bo wielka forsa cieknie kranami tych którzy tutaj robią biznes a zyski wywożą precz. I niby podkręca to PKB, ale my jako kraj mamy z tego praktycznie gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Ciekawe które? 26.07.10, 13:45 Jak znam życie do zbrodniarze podniosą podatki pośrednie VAT i akcyzę, które już są najwyższe w Europie. Mam lepszą radę, rząd w każdej chwili może uzyskać ponad 100 mld. zł bez podnoszenia podatków i kombinacji przy KRUS. Wystarczy znieść przymus OFE, dając do wyboru ZUS. Składka do ZUS będzie o 7% niższa, bo ZUS nie bierze prowizji. Stawiam EURO przeciwko dolarom, że więcej niż 90% przymusowych płatników ZUS/OFE mając możliwość zaoszczędzić 7% zrezygnuje z OFE przekazując całą składkę do ZUS, to oznacza 50 mld. wydatków mniej i 50 mld. długu publicznego mniej. Jeśli dalej nie wystarcza, to proponuję przywrócić stawkę 40% w podatku dochodowym od osób nie prowadzących działalności gospodarczej. Ta stawka obejmowała tylko 1% podatników, ale wpływy z niej to było 20 mld. zł to wiele mówi o rozwarstwieniu dochodów w Polsce. Osoby, które dostają na etacie sześciocyfrowe sumy (nie są to osoby prowadzące firmy) powinny płacić 50% podatku dochodowego, bo na rynku pracy takich ofert nie ma, na takie fuchy trafia się wyłącznie dzięki koneksjom. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Re: Ciekawe które? 26.07.10, 15:13 już SLD podniosło PIT z 40 do 45% 15 lat temu i wpływy do budżetu spadły o 25mld zł rocznie tylko z tytułu PIT, ponieważ ci z 6cio cyfrowymi pensjami wyjechali z Polski. tak dla pełnego zrozumienia, nie trzeba pracy dla polskiego rynku wykonywać konkretnie z terytorium Polski. Odpowiedz Link Zgłoś