Dodaj do ulubionych

Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ...

IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 17:26
Dość niekorzystna decyzja Ofcomu dla obu firm. Teraz ludzie zapamiętają, że
program miał rację :P
Obserwuj wątek
    • Gość: usa Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 18:17
      USA regulator by zabronił. W stanach pozwala się na tuczenie dzieci jak
      świniaków. Byłem na wizytacji w jednej szkole i do dziś jestem w szkoku.
      Dzieciaki dostają tam codziennie, fryki, pizze, cole, przetworzone mieso typu
      jakis kotlet, albo paluszki rybne. Jedyne co niby zdrowe to warzywa typu
      groszek. Wszystko tanio i dużo. Plus wszytkie dzieci mają nadwagę. A wiekszych
      szkołach średnich kantyne prowadzą firmy jak KFC czy McDonalds. Państwo w USA
      totalnie nie dba o zdrowie obywateli, może rola państwa nie jest od tego żeby
      zabraniać ale jeśli płaci potem co roku mld za refundacje leków i leczenie
      chorób wywołanych otyłością jak cukrzyca to powinno jednak działać!
      • Gość: TW Bolek Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.dotmatters.com 24.08.10, 18:31
        metody ryzolandii lepsze, glodowe pensje ktore starcza dzieciakom
        zaledwie na zarcie pelne konserwantow z Biedronki plus tak samo
        lobby Kopacz i refundacja lekow na schorzenia wywolane owymi
        chemikaliami.
        No i oczywiscie obowiazkowa "Swiateczna Orkiestra" oraz rzebranina w
        TVP na niedozywione dzieci plus VAT za kazdy dobroczynny SMS.
        • Gość: szaman bolek, zainwestuj w slownik ortograficzny IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.10, 20:28
          i wskaz jakis kraj w Europie, gdzie w ogole nie ma ludzi zarabiajacych malo,
          gdzie wszyscy dostaja wyplaty wystarczajace na codzienne nieprzetworzone zarcie
          w najdrozszych knajpach. Ty, bolek, musisz zrozumiec, ze w kazdym spoleczenstwie
          sa ludzie bogaci i ludzie biedni. Tak bylo od poczatku swiata i tak bedzie po
          jego kres. I WOŚP nic do tego nie ma. Po i twoj umilowany PIS rowniez.
          • mara571 najtansze jest gotowanie w domu 24.08.10, 20:38
            tylko, ze to kosztuje troche czasu.
            • kretynofil Prawda i nieprawda ;) 24.08.10, 22:26
              To znaczy prawda: najlepiej jest gotowac w domu - to prawda.

A co do zuzytego czasu? Zdrowy, niskokaloryczny posilek przygotowuje
              szybciej niz w knajpie bym czekal na realizacje zamowienia.

I co ciekawe - to wcale nie jest takie drogie...
              • imsocool Kretynofill jak zwykle się zna! :) 25.08.10, 08:50
                Chyba jednak sam nie gotujesz, bo zapomniałeś, że trzeba jeszcze kupić
                składniki i umyć naczynia (albo je ze zmywarki wyciągnąć). :D

A co do płatków,to ja sobie sam komponuję ze składników kupowanych
                osobno. Lubie wiedzieć co jem.
                • parazyd Kneblowanie ust opinii publicznej przez koncerny 25.08.10, 12:16
                  no fajnie, wiadomo kto naprawdę rządzi tym światem
                • mara571 Re: Kretynofill jak zwykle się zna! :) 25.08.10, 13:25
                  wiesz robienie zakupow na tygodniowym targu w sobote w kazdym wiekszym miescie
                  na zachod od Odry to przyjemnosc.
                  Trzeba tylko przezwaciezac w sobie ten wewnetrzny opor.
                  Albo poszukac przyjaciolki, ktora chetnie gotuje. Przyznam, ze to dzisiaj trudne.
                  • Gość: bakłażan Re: Kretynofill jak zwykle się zna! :) IP: *.chello.pl 25.08.10, 16:26
                    Od razu podejrzewałem, że gotowanie w domu oplaci wam się dlatego, że robi to
                    "przyjaciółka". Pranie tetrowych pieluch na tarze to też oszczędność, ale coraz
                    trudniej znaleźć entuzjastkę.. To jakiś kryzys kobiecości.
                    • mara571 Re: Kretynofill jak zwykle się zna! :) 27.08.10, 11:22
                      u mnie cala rodzina gotuje.
                      Corka niechetnie, syn niezle, maz kiepsko.
                      Pranie tertowych pieluch nie jest takie trudne odkad mamy pralki automatyczne.
                      Tylko mlodzi rodzice wola pampersy. A potem sie pytaja, skad tyle alergii u dzieci.
                      • wilma.flintstone Re: Kretynofill jak zwykle się zna! :) 27.08.10, 19:15
                        mara571 napisała:

>> Tylko mlodzi rodzice wola pampersy. A potem sie pytaja, skad tyle
                        >alergii u dzieci.

Tja, alergie to od pampersow, jasne....
                • Gość: lol Re: Kretynofill jak zwykle się zna! :) IP: *.chello.pl 05.09.10, 09:55
                  imsocool napisał:

> Chyba jednak sam nie gotujesz, bo zapomniałeś, że trzeba jeszcze kupić
                  > składniki i umyć naczynia (albo je ze zmywarki wyciągnąć). :D

ja tez wole gotowac w domu - szybciej, smaczniej taniej. a kupowanie skladnikow
                  i zmywanie to nie problem (o ile ktos nie ma 2 lewych rąk:P)
          • Gość: elo TW bolek to przyglup - daj sobie spokoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 20:45
            Pzdr
          • tornson Re: bolek, zainwestuj w slownik ortograficzny 25.08.10, 09:13
            Gość portalu: szaman napisał(a):

> i wskaz jakis kraj w Europie, gdzie w ogole nie ma ludzi zarabiajacych malo,
            Na Zachód od Odry i na północnym od Bałtyku.

> gdzie wszyscy dostaja wyplaty wystarczajace na codzienne nieprzetworzone zarcie
            > w najdrozszych knajpach.
            W Polsce 2/3 obywateli ma problem z przetrwaniem od 1 do 1, a tu z jakimiś
            restauracjami wyskakujesz.

> Ty, bolek, musisz zrozumiec, ze w kazdym spoleczenstwi
            > e
            > sa ludzie bogaci i ludzie biedni.
            A ty zrozum że jest coś takiego jak GINI index:
            en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
            > Tak bylo od poczatku swiata i tak bedzie po
            > jego kres.
            Wcale że nie, Szwecja, Białoruś czy Kuba to przykłady egalitarnych społeczeństw
            o różnym stopniu średniej zamożności.
          • Gość: zoska Re: bolek, zainwestuj w slownik ortograficzny IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 11:34
            Wogole, wszyscy... W PL WIEKSZOSC zyje na skraju nedzy biologicznej.

Tu nie chodzi o margines. Chodzi o cirka 2/3 obywalteli.

Okolo 15% iobywateli zyje na poziomie ponizej granicy minimum egzystencji...

www.ipiss.com.pl/opracowania_min.html
            • Gość: bakłażan Re: bolek, zainwestuj w slownik ortograficzny IP: *.chello.pl 25.08.10, 16:29
              To nie żadna większość, tylko ludzie którzy piszą komentarze o 11:34 zamiast
              pracować.
        • tornson Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 09:08
          Gość portalu: TW Bolek napisał(a):

> metody ryzolandii lepsze, glodowe pensje ktore starcza dzieciakom
          > zaledwie na zarcie pelne konserwantow z Biedronki plus tak samo
          > lobby Kopacz i refundacja lekow na schorzenia wywolane owymi
          > chemikaliami.
          Ryżolandii?? Ryż + ryba to chyba najzdrowszy obiadowy posiłek, Japończycy tak
          jedzą i żyją najdłużej.
          • Gość: TW Bolek Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.dotmatters.com 25.08.10, 10:43
            tornson napisał:

> Ryżolandii?? Ryż + ryba to chyba najzdrowszy obiadowy posiłek,
            > Japończycy tak
            > jedzą i żyją najdłużej.

raczej ryba + ryz
            ale dzieki za merytoryczny link
            ryzlonadii - od lyzego plemiela oczywiscie nie ryzu
            • Gość: milo Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: 62.233.149.* 25.08.10, 12:11
              a ja myślałem, że machnąłeś literówkę i powinno być "ry(d)zolandii"
              • Gość: TW Bolek Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.dotmatters.com 25.08.10, 12:22
                to zle myslales (typowe dla wyksztalciuchow w od roznieniu od
                wyksztalconych)
                • bezzebnypirat Wyksztalcony gdzie? 25.08.10, 13:02
                  Powiedz mi prosze ktora szkola wyzsza wyksztalcila Ciebie? Bo udalo im sie
                  wypuscic osobe, ktora pisze nieskladnie, bez znakow interpunkcyjnych i tak
                  dalej. Mowiac krotko: kaleczy jezyk polski. Strone merytoryczna pomine
                  milczeniem, nie kopie sie lezacego.
                  • dellik Re: Wyksztalcony gdzie? 25.08.10, 13:19
                    Piszesz o kimś, że kaleczy język polski, a sam nie używasz tego języka
                    poprawnie. W języku polskim używa się również takich litery jak: ą, ć, ę, itp. :)
                    • bezzebnypirat Re: Wyksztalcony gdzie? 25.08.10, 13:31
                      Ja jestem wyksztalciuch, wiec moge!;-)

Ach i jak juz wymieniamy zlosliwosci, to liter, nie litery. Ale wiem, ze to
                      niespecjalnie.
                      • dellik Re: Wyksztalcony gdzie? 25.08.10, 13:38
                        Och Ty.....

Teraz powinien rzucić złośliwością w odpowiedzi na..., ale jakoś nie mogę nic
                        wymyślić :P
                    • Gość: ktos_z_netu Re: Wyksztalcony gdzie? IP: 78.147.2.* 25.08.10, 13:35
                      a tu jest internet z pewnymi tego konsekwencjami... jak zainstalujesz polska
                      czcionke w komputerze np. z kafejki internetowej gdzies za granica?
                  • Gość: TW Bolek Re: Wyksztalcony gdzie? Aco dyplom ze stadionu nie IP: *.dotmatters.com 25.08.10, 16:38
                    wystarcza czy szwagier nie chce klepnac awansu.

Jesli naturalne ograniczenia nie pozwalaja zrozumiec wypowiedzi to
                    po prostu nie odzywaj sie. Wiem ze to niepojete ale tak robi
                    czlowiek kulturalny.
                    Cos tam zdaje sie zajarzyles i poczules sie nieswojo.
                    Zaswedzialo co ?
                    Popracuj nad swoja a'la gomulkowska retoryka ale pamietaj zeby byla
                    skuteczna musisz miec tez kwity np. pedal, gupi, babcia sie nie
                    opiekuje albo przynajmniej ze ma krzywe nogi. I nie klam ze ZOMO nie
                    kopalo lezacych bo kopalo.

bezzebnypirat napisał:

> Powiedz mi prosze ktora szkola wyzsza wyksztalcila Ciebie? Bo
                    > udalo im sie
                    > wypuscic osobe, ktora pisze nieskladnie, bez znakow
                    > interpunkcyjnych i tak
                    > dalej. Mowiac krotko: kaleczy jezyk polski. Strone merytoryczna
                    > pomine
                    > milczeniem, nie kopie sie lezacego.
          • mara571 nie ryz jest tajemnica dlugowiecznosci, 25.08.10, 10:45
            ale ryby i owoce morza.
            Podobnie dlugowieczni sa Norwegowie i Islandczycy.
            • Gość: TW Bolek czyli sprawa jasna ryzy bedzie nas faszerowal cukr IP: *.dotmatters.com 25.08.10, 11:56
              em zeby nie doszlo do zalamania systemu emerytalnego
      • Gość: prousa Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.icpnet.pl 24.08.10, 18:50
        masz informację z zeszłego wieku....
      • mara571 panstwo moze nie, ale First Lady 24.08.10, 19:56
        zaczela prywatna kampanie.
        A tak na marginesie, ktorys z brytyjskich znanych kucharzy probowal w kilku
        szkolach przestawic stowki na zdrowe jedzenie.
        Wynik byl zalosny: dzieci nie jadly, a grube matki przez plot podawaly pociechom
        menu McDonalda.
        Problem grubych dzieci i nastolatkow dotarl takze do Polski. Przyczyny sa takie
        same jak w innych krajach. Na portalu byl artykul o probach zmiany asortymentu w
        sklepikach szkolnych, usuniecia z nich czekoladowych batonow i chipsow. Proby
        takie podjeto chyba w Sosnowcu, a w Tychach radna-lekarka osiagnela wiecej
        www.stopcodex.pl/2010/06/w-tyskich-sklepikach-szkolnych-przewazaja-zdrowe-produkty/
        Az sie prosi o ogolnopolskie nasladownictwo...
        • Gość: t. Jamier Oliver IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 25.08.10, 00:37
          To on probowal zmienic szkolne stolowki:

en.wikipedia.org/wiki/Jamie%27s_School_Dinners
      • tornson Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 09:07
        Gość portalu: usa napisał(a):

Państwo w USA
        > totalnie nie dba o zdrowie obywateli, może rola państwa nie jest od tego żeby
        > zabraniać ale jeśli płaci potem co roku mld za refundacje leków i leczenie
        > chorób wywołanych otyłością jak cukrzyca to powinno jednak działać!
        USA ma totalnie w dupie swoich obywateli i nie opłaca żadnych usług medycznych.
        • Gość: zoska Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 11:37
          NAsze kochane panstwo opiekuje sie ile da. DLatego co miesiac z moich dochodow
          znika 75% kwoty. Na "pomoc".
          • tornson Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 11:41
            Gość portalu: zoska napisał(a):

> NAsze kochane panstwo opiekuje sie ile da. DLatego co miesiac z moich dochodow
            > znika 75% kwoty. Na "pomoc".
            Przestań łgać, nikt nie płaci 75% podatków!
            www.pracuj.pl//Kalkulatory/kalkulator-wynagrodzen.aspx?gclid=CLTXm_eq1KMCFVOP3wodoBKPtw
            • Gość: :P Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.chello.pl 25.08.10, 16:33
              Policz dobrze WSZYSTKIE podatki i wtedy oskarżaj o łganie
            • black_halo Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 16:45
              Wedle tego kalkulatora, gdy pracodawca daje mi pensje 2500 brutto to
              jego koszty wynosza 2965 zlotych czyli gdzie jest ta prawie druga
              pensja, ktora pracodawca musi oddac na rozne skladki? Rentowe,
              emerytalne, zdrowtne i podatek idzie przeciez z mojej pensji brutto !
        • lord.wiader Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 14:21
          > USA ma totalnie w dupie swoich obywateli i nie opłaca żadnych usług medycznych.

Nidzie na swiecie panstwo nie oplaca uslug medycznych. Co najwyzej posredniczy w
          przekazywaniu kasy od obywateli do szpitali. Tankujac paliwo czy kupujac
          pietruszke placisz za opieke medyczna.
    • Gość: Poznaniak Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 18:22
      A ja tam jadam zwykłe płatki owsiane, które nie zawierają cukru i mają mnóstwo
      wartości. Płatki kukurydziane nawet bez cukru podnoszą poziom cukru we krwi. No
      ale od dawna wiadomo:
      Pokaż mi co jesz a powiem ci kim jesteś :)
      • sselrats Naiwny - zwykle platki owsiane maja cukier 24.08.10, 18:45
        1g w porcji 40g.
        • saqigar Re: Naiwny - zwykle platki owsiane maja cukier 24.08.10, 22:27
          Nie cukier tylko weglowodany.
          • Gość: rat Re: Naiwny - zwykle platki owsiane maja cukier IP: *.tvk3.pl 24.08.10, 23:42
            to żeś teraz błysnął, że hej!
          • sselrats Re: Naiwny - zwykle platki owsiane maja cukier 25.08.10, 00:27
            Weglowodanow w 40 gramach jest 27 gram, w tym cukru 1 gram.
    • sselrats To jakie bylo by tlumacznie doslowne? 24.08.10, 18:34
      >> "What's in Your Breakfast" (w wolnym tłumaczeniu: "Co jest w
      twoim śniadaniu?"). <<
      • tom.gorecki ORLY? 24.08.10, 18:38
        nieeeemooooozliweeeee
        naaapraaawdeeee?
      • Gość: -- Re: To jakie bylo by tlumacznie doslowne? IP: *.ghnet.pl 24.08.10, 19:16
        Tłumaczenie jest wolne, bo tytuł nie brzmi "what’s in thy breakfast". Dosłowne
        byłoby „co jest w waszym śniadaniu” ;)
        • gewoonik Re: To jakie bylo by tlumacznie doslowne? 25.08.10, 07:03
          Moze zacznijmy od poprawienia konstrukcjiz Co jest na co znajduje sie w. Brzmi
          zdecydowanie lepiej po polsku i nie smierdzi tak mocno kalka z angielskiego.
          Pozdrawiam wszystkich
          • Gość: kocikoci Re: To jakie bylo by tlumacznie doslowne? IP: *.107.datacomsa.pl 25.08.10, 12:09
            "Co znajduje się w..." śmierdzi z kolei rusycyzmem. Mówisz "mam w kubku
            herbatę", czy "w moim kubku znajduje się herbata"? Hiperpoprawność też jest
            błędem językowym.
      • Gość: balajanek Re: To jakie bylo by tlumacznie doslowne? IP: 82.132.248.* 24.08.10, 20:50
        Tłumaczenie dosłowne według autora tekst:Co jest w Twoim Śniadaniu?
    • Gość: kontemplator07 Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.10, 18:35
      Marka Nestle i tak ma u mnie przerąbane. Kupili Goplanę, a po pewnym
      czasie wrzucili na rynek wiśnie w czekoladzie w starej okładce
      Goplany, wyprodukowane na Słowacji. W środku był taki szajs, że
      obdarowana osoba wyrzuciła całą zawartośc do zsypu. Kilka lat temu
      upadającą Goplanę odprzedał. Miłośnikom wyrobów Nestle życzę
      smacznego.
      • Gość: Mrufka Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 19:43
        Ja Nestlé mam na indeksie za kilka innych numerów. Bojkotuję ich za dokładne
        spartolenie mojej ulubionej czekolady, ciasteczek oraz herbatników. Z tego
        koncernu jest taki Sadim (Midas wspak) - czego się nie tkną, to w g...o obracają...
        • Gość: Ja Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.61-188.cust.bluewin.ch 24.08.10, 20:10
          A jakie to herbatniki lub ciasteczka produkuje Nestle?
        • mara571 na tym polega strategia wielkich koncernow 24.08.10, 20:37
          rozgladaja sie po swiecie za "lokalnymi markami", ktore konsumenci chetnie
          kupuja. Potem nastepuje przejecie malej firmy i wprowadza sie koncernowe
          porzadki. Na poczatku jest redukcja zatrudnienia, bo na przyklad sprzedawcy na
          dany teren juz sa.
          Potem laboratoria koncernow przystepuja do racjonalizacji kosztow produkcji.
          Skladniki zastepowane sa przez tansze, zwlaszcza jezeli byly naturalne, to
          wygodniej jest je zastapic innymi i dodac aromatow (oczywiscie syntetycznych).
          Sprawdzcie jak zmienil sie smak produktow, ktore przejal Kraft. tam jest dopiero
          syf..
          • Gość: kocikoci Re: na tym polega strategia wielkich koncernow IP: *.107.datacomsa.pl 25.08.10, 12:22
            dodałabym jeszcze, że do wszystkiego dodają olej palmowy, z powodu którego
            wyrzynane są całe hektary dżungli pod hodowlę owych palm - Nestle jest jednym z
            największych "udziałowców" w tym procederze
      • Gość: konsument Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 08:58
        Teraz Nestle nie ma Goplany - kupiłem ostatnio w Kauflandzie wafle i było o dziwo napisane na opakowaniu|: producent Jutrzenka. To ja już wolę Jutrzenkę aniżeli Nestle
        • Gość: ja Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 09:00
          A SWOJĄ DROGĄ TO NIE SŁYSZAŁEM, KIEDY NESTLE SPRZEDAŁO MARKĘ GOPLANA JUTRZENCE
    • Gość: pazdzioch Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 19:42
      Platki, musli i inny syf to przerobione zboze czyli pasza dla tucznikow. Najsmieszniejsze, ze laski sie tym zajadaja, a pozniej sie dziwia, ze maja d*upy ogromne jak swinie albo krowy. No ale jesli zra pasze, ktora powinna byc przeznaczona tylko dla trzody chlewnej to co sie dziwic.

Do tego jeszcze zalewaja te badziewie mlekiem, czyli kolejny syf - pij mleko bedziesz kaleka.

Ani zboza, ani produkty mleczne to NIE jest zywnosc dla czlowieka. Weszly do naszej diety zaledwie pare tysiecy lat temu wraz z poczatkiem rolnictwa. To marne kilkaset pokolen w porownaniu do tysiecy pokolen jakie zyly i JADLY/PILY wczesniej - za krotko, zeby sie przystosowac do mleka/zboz. Dlatego tylu ludzi choruje. Najbardziej zblizona do naturalnej diety czlowieka jest paleo-dieta.
      • Gość: vendettav Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 19:59
        ale jedyne dostępne mamuty są mrożone, świeżych nie uświadczysz :)
      • Gość: lajko Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.ghnet.pl 24.08.10, 20:02
        hehehe no to powiedz mi co jesz wedlug swojej paleo-diety? mamuty?
        chcesz zeby miliardy ludzi odrzucily rolnictwo i zajely sie zbieractwem i
        polowaniami?

rozumiem, ze na twoim stole nie goszcza pomidory, cytryny, owoce morza itd, bo
        nasi przodkowie w praslowianskim lesie nie mieli tych rzeczy.
        akurat mleko jest bardzo zdrowe i my slowianie (moze nie wszyscy) jestesmy w tej
        dobrej sytuacji, ze je trawimy.

• Gość: historyk-dietetyk przez zarcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 20:33
          dlatego slowianie zawsze przegrywali wojny z germanami.
        • Gość: hehe Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.isp.tvkg.net 24.08.10, 20:40
          No cóż, mleko już w "Polanach" (taka gra komputerowa sprzed kilkunastu lat)było
          podstawowym surowcem prasłowian ;P
      • Gość: m Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.chello.pl 25.08.10, 16:41
        Co za bzdury. Cywilizacja się rozwinęła wlaśnie dzięki rolnictwu, a tu jacyś
        kretyni próbują zaprzeczac faktom. Tacy sami jak wegetarianie, też niczego nie
        rozumieją..

> Ani zboza, ani produkty mleczne to NIE jest zywnosc dla czlowieka. Weszly do na
        > szej diety zaledwie pare tysiecy lat temu wraz z poczatkiem rolnictwa. To marne
        > kilkaset pokolen w porownaniu do tysiecy pokolen jakie zyly i JADLY/PILY wczes
        > niej - za krotko, zeby sie przystosowac do mleka/zboz. Dlatego tylu ludzi choru
        > je. Najbardziej zblizona do naturalnej diety czlowieka jest paleo-dieta.
    • kubez_z_kawa Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... 24.08.10, 20:52
      czyżby cnn się obudził ?? nestle to coca cola chyba, a nie oddzielna firma ?
      • exxon71 Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 24.08.10, 21:06
        kubez_z_kawa napisała:

> czyżby cnn się obudził ?? nestle to coca cola chyba, a nie oddzielna
        firma ?

To może już lepiej nic więcej nie pisz...
    • Gość: Znawca tematu Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... IP: *.217.146.194.generacja.pl 24.08.10, 21:43
      Liźnijcie może najpierw trochę prawa o później używajcie słowa "proces" na
      Gazeta.pl.
    • Gość: t. Najlepsza polityka walki z otyloscia? IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 25.08.10, 00:47
      Gdzie? Mieszkam w UK i jakos nie widze. Mnostwo fast foodow z tanim jedzeniem,
      ktore sluza mlodziezy za stolowke. I strasznie grube kobiety (najgrubsze w
      europie, podobno statystyczna Angielka wazy 73kg).

Ostatnim hitem w TV jest Supersize vs Superskinny:

www.channel4.com/programmes/supersize-vs-superskinny
      To taki reality show, gdzie kobieta bliska otylosci zamienia sie posilkami z
      osoba otyla (moim zdaniem 'otyla' to za slabe okreslenie, powinno byc 'mega
      wielki wieloryb; :)). I ludzie ogladaja jak ta grubaska karmi na co dzien swoje
      2-letnie dziecko frytkami i innym kalorycznych jedzeniem. Do tego ogladamy te
      grubasy w bieliznie(!) - naprawde nie zdawalem sobie sprawy, ze
      dwudziestokilkoletnia kobieta moze wygladac tak brzydko. Ale to oczywiscie
      nikogo nie rusza, otylosc w Anglii jest ok...
    • Gość: chłe chłe Ostatnio znalazłem w sklpie maślankę z hasłami, że IP: *.cdma.centertel.pl 25.08.10, 01:01
      naturalna i takie tam. Czytam skład, a tam - pomijając wszechobecne w
      dzisiejszych "naturalnych produktach mlecznych" lajciki typu "guma arabska" czy
      "skrobia modyfikowana" (o dziwo nie było "maki chleba swiętojańskiego) - pewien
      HICIOR. Otóż ta "naturalna" maślanka zawiera... żelatynę WIEPRZOWĄ. Łaaaa!
      • Gość: Waldi Re: Ostatnio znalazłem w sklpie maślankę z hasłam IP: *.range86-177.btcentralplus.com 25.08.10, 11:03
        No co chcesz, przecież świnka to sama natura!
    • Gość: myka Re: mojemusli.pl IP: 192.109.140.* 25.08.10, 09:00
      cena z kosmosu

skomponuj na własną rękę - "zarobisz" ok 25 zł na kg
      • gulcia77 Re: mojemusli.pl 25.08.10, 09:07
        Zwłaszcza, że jeśli kupisz sobie paczkę słonecznika, paczkę pestek z dyni,
        opakowanie płatków błyskawicznych za 99 g, i podsuszysz kilka jabłek w
        piekarniku to masz musli, że hej - ok 6 zł za kg. (nie kupuję gotowców, bo nie
        cierpię rodzynek )
    • tornson Powinni raczej zająć słodzikami. 25.08.10, 09:04
      Nadmiar cukru można spalić uprawiając sport, nadmiaru rakotwórczych substancji
      nie tak łatwo się pozbyć. Dlatego wszelkie reklamy coś tam słodkiego bez
      cukru
      z miejsca odstręczają mnie od tego produktu.
      • Gość: k1 Re: Powinni raczej zająć słodzikami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 09:48
        biały cukier to trucizna w dodatku kaloryczna, syntetyczne substancje słodzące
        bywają podejrzewane o rakotwórczość, ale przynajmniej nie są tak kaloryczne
        • glootech Re: Powinni raczej zająć słodzikami. 25.08.10, 10:11
          Wolałbym być gruby niż mieć raka mózgu. Dlatego jak już mam ochotę
          na colę, to nie bawię się w żadną colę light, czy colę zero. A
          ponieważ uprawiam regularnie sport, to w swoim ciele czuję się
          genialnie.
          • tornson Re: Powinni raczej zająć słodzikami. 25.08.10, 10:15
            glootech napisał:

> Wolałbym być gruby niż mieć raka mózgu. Dlatego jak już mam ochotę
            > na colę, to nie bawię się w żadną colę light, czy colę zero. A
            > ponieważ uprawiam regularnie sport, to w swoim ciele czuję się
            > genialnie.
            Otóż to!!! I o takie podejście chodzi!
            Szkoda że młodzież tego nie rozumie. Czy społeczeństwo grubasów, czy też
            odchudzonych dietetyków ale i tak cherlaków nieuprawiających sportu, jedno warte
            drugiego. Młodzież trzeba zachęcać przede wszystkim do aktywności fizycznej, a
            wtedy będzie można dobrze zjeść a wszystko i tak się spali.
            • Gość: psi Re: Powinni raczej zająć słodzikami. IP: 193.173.115.* 25.08.10, 12:25
              Prawda! Mieszkam w Holandii, diete maja nie lepsza od Anglikow -
              mnostwo zarcia smaza na glebokim tluszczu, do tego duzo mocno
              przetworzonych/gotowych produktow, ale procent otylych jest naprawde
              niewielki. Prawie kazdy uprawia jakis sport, a nawet ci ktorzy tego
              nie robia, jezdza przynajmniej na rowerze.
        • tornson Re: Powinni raczej zająć słodzikami. 25.08.10, 10:21
          Gość portalu: k1 napisał(a):

> biały cukier to trucizna w dodatku kaloryczna, syntetyczne substancje słodzące
          > bywają podejrzewane o rakotwórczość, ale przynajmniej nie są tak kaloryczne
          Durnoty wypisujesz!! Cała toksyczność białego cukru polega właśnie na tym
          że odkłada się w organiźmie i tuczy. Ale aktywność fizyczna pozwala spalić
          spalić nadmiar cukru i po problemie! Z kolei słodzik i jego rakotwórcze
          substancje będą się tobie odkładały w organiźmie bez względu na wszystko.
          • tom.gorecki kolejny głupi wyznawca aspartame hoax 25.08.10, 12:33
            naczytają się głupot w internecie i heja powielać kłamstwa
            (co nie znaczy, że aspartam musi być zdrowy)
            • tornson Re: kolejny głupi wyznawca aspartame hoax 25.08.10, 13:24
              tom.gorecki napisał:

> naczytają się głupot w internecie i heja powielać kłamstwa
              > (co nie znaczy, że aspartam musi być zdrowy)
              O szkodliwości wszelkiej maści słodzików wiedziałem zanim dostałem dostęp do
              internetu.
              • furry Re: kolejny głupi wyznawca aspartame hoax 25.08.10, 16:34
                tornson napisał:
                > O szkodliwości wszelkiej maści słodzików wiedziałem zanim dostałem dostęp do
                > internetu.

A podzielisz się wiedzą? Tzn. podeślij jakieś linki, np. PubMed?
              • tom.gorecki Re: kolejny głupi wyznawca aspartame hoax 26.08.10, 09:36
                Ale nie ZANIM powstał internet. To on stał się wylęgarnią bzdur:

threatinfo.trendmicro.com/vinfo/hoaxes/hoaxDetails.asp?HName=ASPARTAME+HOAX
                Powielanych potem przez niedorozwiniętych i niedouczonych potomków ludzi płodzących potomstwo u schyłku komuny.
    • persephonix Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... 25.08.10, 09:22
      Ilośc cukru na 100 gram powinna byc podana na etykiecie. Swego czasu jadłam
      niby zdrowo i tyłam, teraz przerzuciłam sie na żarcie niskoprzetwarzane i jest
      lepiej,organizm lepiej działa.

DANIO - serek - sam cykier- jeden wielki budyń, proponuje zastąpić twarożkiem
      z łyżeczką dżemu, a nawet dwiema - i tak nie bedzie aż tak słodki.

ACTIMEL - daje odczuwalnego kopa podobnie jak Cola, wywołujac szok cukrowy, po
      długim nie piciu tego gówna, jak wypiłam to myslałam ze się po***am, a my
      dajemy to dzieciom.

płatki sniadaniowe to sam syf, węglowodany, gluten (niezdrowy dla żołądka) i
      CUKIER - zdrowiej zjeść jajecznice

Z reszta sam fakt ze ludzie porzucający cukier i węglowodany na diecie
      białkowej (białka + warzywa) potrafią schudnać nagle 15 kg, oznacza ze
      nieświadomie pompujemy w siebie zapychacze - Cukier i mączne produkty.
      Organizm tego nie potrzebuje wcale, a już nie w takioch ilościach.

Stwardnienie rozsiane atakuje ludzi w regionach dużego spożycia produktów
      przennych, w regionach gdzie ludzie tego nie jedzą - nie występuje ta choroba

KONCERNY TO SYF
      • mietowe_loczki Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 11:22
        Actimel i Activia to tuczący syf.
      • tornson Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 11:56
        persephonix napisała:

> płatki sniadaniowe to sam syf, węglowodany, gluten (niezdrowy dla żołądka) i
        Gluten zawierają wszystkie produkty zbożowe, a jest on szkodliwy tylko dla osób
        chorych na celiaklię (ja choruję na jej skórną wersję). Osoby zdrowe mogą jeść
        bez obaw. Ciężko jest wyeliminować gluten z diety, pieczywo bezglutenowe na ten
        przykład kosztuje 5-7zł za 300-400g.
    • mokos99 Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 10:26
      Dodajmy ze te wszystkie grube kobiety w UK żyją z zasiłków. Człowiek nie
      pracuje, nie dba o wygląd i kondycje fizyczną. Potem dochodzi jeszcze lenistwo w
      kuchnii. Bo to nie jest tak ze ktos nie pracuje ale realizuje sie w domu. Tak
      jest elitarnych domach gdzie facet duzo zarabia i rodzina chce trzymac poziom.
      Tam gdzie matka dostaje zasilek, facet jest z doskoku albo go nie ma. To taka
      kobieta idzie na dalsze lenistwo i daje sobie i dzieciom żarcie z fastfooda albo
      kupujecie w sklepach z mrozkami gotowanie danie do mikrofali. Potem ma też
      bałagan w domu. Byłem w UK to wiem, poza tym jest pełno programó w TV
      pokazujacych ten syf. Taki jest socjalizm, dajemy kasę tym ludzią i degenerujemy
      ich jeszcze bardziej. A po mln polaków w UK widać ze praca w Anglii była i jest.
      Tylko kobieta warząca 80-100kg raczej nie mysli o pracy.
    • Gość: alexo Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.10, 10:27
      jutrzenka, słowianka i inne polskie firmy sa moimi ulubionymi markami.
      po zmianie własciciela katchupu tortex obecnie unilever wiecej juz go nie kupie to nie jest ten smak co kiedys....
      danone tez bez smaku
    • Gość: wiosna Czy koncern może wpaść w furię? IP: *.lodz.mm.pl 25.08.10, 12:09
      Czy koncern może wpaść w furię?
      • Gość: Uzi Re: Czy koncern może wpaść w furię? IP: *.cdma.centertel.pl 25.08.10, 13:20
        Może, Podobnie, jak Anitę Lipnicką mógł "spontaniczny szał porywać", gdy to
        wszystkich wokół porywa szał precyzyjnie zaplanowany.
    • nowaczynska_76 Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... 25.08.10, 13:07
      W Polsce problem otyłości nie jest jeszcze tak widoczny jak np w Anglii czy
      USA, jednak powiem szczerze, że sama z przerażeniem obserwuję coraz
      liczniejszą grupę bardzo młodych ludzi, którzy mają problemy ze zmieszczeniem
      się w na 1 krzesełku komunikacji miejskiej.
    • furry Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... 25.08.10, 14:02
      Z doświadczenia - najgorsze są mieszanki przetworzonych węglowodanów z
      tłuszczami, np. chipsy, frytki, drożdżówki czy właśnie słodzone płatki
      śniadaniowe (Chocapic, Cheerios, crunchy itp.).

Po odstawieniu w/w i zastąpieniu płatków przez musli (np. Sante, Lubella, czy
      nawet Nestle) w niecały rok zeszło mi ~10kg.

Porównajcie sobie wartość kaloryczną i zawartość cukru w 100g Chocapic,
      zwykłych płatków kukurydzianych i musli. Tylko jak tu dziecku wytłumaczyć, że
      nie dostanie zabawki dołączonej to paki płatków?

Sprawdzaliście co jest w Nesquiku, danonkach czy "mleku" Muller? Zdziwicie się.
      • Gość: pytający Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 15:06
        A co w nich jest - doprecyzuj proszę.
        • zazu2 Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 15:32
          Konsument idealny- taki ktory nie czyta/nie rozumie informacji zawartych na
          opakowaniach. Wiele artykulow sprzedawanych w polsce nie powinno nawet nosic
          nazw im przypisanym. Jogurty to troche mleka w proszku, skrobia, barwniki,
          polepszacze smakowe i cukier- im wiecej tym lepiej :) To samo tyczy sie wielu
          innych produktow nafeszerowanych zwiazkami ktorw w UE sa zakazane lub "prawie
          zakazane" jak glutaminiany, barwniki czy niektore zwiazki benzoesanu. Plskie
          prawo tworzy mekke dla wszystkich tego typu producentow bo nie mozna podac ich
          nazw a za sfalszowany sklad czy etykiet dostaja po 500 zl mandatu. Np w UK nawet
          reklama porownawcza jest dozwolona (np: skittles zawieraja barwniki i
          konserwanty a nasze zelki nie) a kary daja sie odcvzuc. Wychowanie spoleczenstwa
          to inna historia.
        • furry Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 16:21
          Kupa cukru. 22 g w kubeczku Danio to nie tak strasznie. Ale zsumuj wg etykiet ilość cukru w produktach które dziennie zjadasz i sprawdź ile tego wyjdzie. Albo rób to przez tydzień, jeśli nie jesz codziennie danio czy płatków. I podziel się na forum :-)

Producenci (nie tylko wyklinane koncerny) walczą smakiem. A wiadomo, im coś jest słodsze, tym dzieci bardziej to lubią, zresztą nie tylko dzieci. Jogurt za kwaśny? Dosypmy jeszcze łyżeczkę cukru.

W czymś, co się nazywa mlekiem Muellera i stoi na półce obok mleka lista składników jest długa. Smakuje jak lody i daje niezłego kopa, bo oprócz zwykłego cukru zawiera też dekstrozę (glukozę). Po co? Bo słodsze=smaczniejsze. Ale dlaczego nazywają ten napój mlekiem?

www.muellermilch.de/fileadmin/documents/infos/info_naehrwerte.pdf
      • Gość: col Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c IP: *.toya.net.pl 25.08.10, 15:57
        ja się nie zdziwię :)
        czytam etykiety.
        szokuje mnie, że coś co ma być żywnością dla dzieci (parówki, wędlina drobiowa
        np.) osobno pakowaną, z obrazkami kreskówek jest załadowane czymś czego w życiu
        bym nie zjadła. i nie chodzi o 'skórki drobiowe' a o całą gamę sztucznych
        zapychaczy, polepszaczy i innych - aczy.
        stoję przed tą lodówką 10-15 minut czytając, szukając i widzę jak rodzice,
        babcie, kupują dzieciakom paróweczkę, która chyba nawet nie leżała obok mięsa.
        Bo dziecko chce. Bo tam takie fajne obrazki, co to je widziało w tv dziś rano.
        • zazu2 Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 25.08.10, 16:15
          To jest kolejna chora praktyka producentow. Wiadomo ze dzieciom ciezko odmowic
          wiec dlatego wszystkie chocapic, frosties i inne go..na swietnie sie sprzedaja.
          To co ze nesquik prawie nie zawiera kakao- fajny zajaczek na opakowaniu to
          nadrobi. Do tego w polsce to prawie produkt luksosowy bo 20 zl za pol kilo cukru
          to sporo.
    • ebenark Re: Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru c 30.08.10, 20:56
      Zajrzyj w mój link- wszystko o odchudzaniu-za rejstracje dostaniesz darmowy
      poradnik o odchudzaniu i zniżki

zapraszam i polecam
    • persephonix Jedna porcja Nestlé i Kellogg ma tyle cukru co ... 03.09.10, 11:08
      Ostatnio zabił mnie sok malinowy do rozcieńczania TENCZYNEK, niby podobny i
      naturalny jak HERBAPOL

tyle ze na etykiecie TENCZYNKA stoi napisane ze na 1 litr produktu jest 980
      gram CUKRU!!!!!!!!!!
      żałuje tylko ze Herbapol na swojej etykiecie nie ma takich danych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka