Gość: pesotto IP: *.chello.pl 14.09.10, 08:55 Byłem w Japonii, jest tam polska wódka, piękne polskie modelki i kilka sztuk fiata 500. Ale co my exportujemy do Korei to nie wiem? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tornson Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczciwą 14.09.10, 12:11 konkurencję w postaci dumpingu socjalnego! Koreańce to roboty, nie przestrzegają praw pracowniczych, wyzysk tam gorszy nawet niż w Polsce!! upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Yearly_working_time_2004.jpg Jeśli chcą się zaharować na śmierć i nie straszne im karoshi, to ich sprawa, ale nie można wymuszać na cywilizowanej Europie by rywalizowała wyzyskiem z takimi anty-społecznymi państwami! Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczci 14.09.10, 12:35 tornson napisał: > konkurencję w postaci dumpingu socjalnego! > Koreańce to roboty, nie przestrzegają praw pracowniczych, wyzysk tam gorszy naw > et niż w Polsce!! Co do umów, po raz pierwszy zgodzę się z tornsonem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczci IP: *.comarch.com 14.09.10, 13:21 aha czyli jezeli sie wiecej pracuje to jest wyzysk... czyli jak pracuje sie mniej to jest szczesliwość społeczna... tylko skąd potem wziąć pieniądze na ten socjal dla nierobów? i jeszcze jedno. co jak co ale socjalizm to prospołeczny nie jest. jest dokładnie odwrotnie. a wam koledzy jak sie nie chce pracować to po prostu nie pracujcie. tylko nie zmuszajcie innych zeby was utrzymywali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczci IP: *.chello.pl 14.09.10, 15:21 Aleś ty głupi, chcesz pracować więcej za MNIEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczci 14.09.10, 15:29 Gość portalu: TT napisał(a): > Aleś ty głupi, chcesz pracować więcej za MNIEJ? To by było jeszcze do zaakceptowania, ale kretynek chce wszystkim innym takie coś narzucić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman Re: Żak to prawda IP: *.static.kompus.3s.pl 14.09.10, 17:45 siedzą nieroby u mamusi na garnuszku, i udzielają sie w internecie jak to by pracowali długo za czapkę gruszek. A le tyłka nie rusza mamusia da papu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Żadnych umów z państwami stosującymi nieuczci 14.09.10, 15:27 Gość portalu: bobo napisał(a): > aha czyli jezeli sie wiecej pracuje to jest wyzysk... Kiedy zmusza się ludzi do pracy ponad stan. Koreańce niestety mają sprane mózgi i zgadzają się na taki wyzysk u siebie, dlatego nie mogą konkurować swoim dumpingiem socjalnym z bardziej prospołecznymi krajami. > czyli jak pracuje sie mniej to jest szczesliwość społeczna... A co, może nie??? upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Yearly_working_time_2004.jpg > tylko skąd potem wziąć pieniądze na ten socjal dla nierobów? Nierób, według neoliberanych kretynów, to każdy kto nie ma pracy. Im dłużej ludzie pracują, tym mniej pracowników potrzeba, tym więcej bezrobotnych (nierobów według bezmózgich neoliberalnychcw...i). > i jeszcze jedno. co jak co ale socjalizm to prospołeczny nie jest. jest dokładn > ie odwrotnie. > a wam koledzy jak sie nie chce pracować to po prostu nie pracujcie. tylko nie z > muszajcie innych zeby was utrzymywali. Jak chcesz zapie...ć nie licząc się z własnym zdrowiem i własną rodziną twoja sprawa, ale nie zmuszaj normalnych ludzi by zapieprzali jak azjatyckie robociki, bo niektórzy w przeciwieństwie do ciebie mają rodziny i chcą dożyć przynajmniej 70-80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monkeysoundsystem jasne IP: *.chello.pl 14.09.10, 15:47 pewnie stary, poczekaj az Ci sie noga powinie i wyladujesz na ulicy. chyba ze masz bogatych rodzicow ktorzy zawsze pomoga? mialem kiedys takiego kumpla ktory tez tak mowil, tylko chyba nie zdawal sobie sprawy, ze mimo ze pracuje, to jest mamisynkiem ktoremu rodzice nie pozwola zeby stala sie krzywada. wszyscy jestescie wygadani dopoki cos sie nie stanie. macie tak waskie spojrzenie na wszystko i nic nie kumacie, ze az sie odechciewa rozmawiac z wami. poza tym jesli chcesz cale zycie zapie...c jak tepy robot to twija sprawa. rozumiem, ze twoje zycie jest tak nie ciekawe, ze wolisz siedziec w pracy (zapewne jest tworcza i rozwija cie kreatywnie :D ), ale stary uwierz mi, ze jesli bys sobie przypomnial co znaczy zyc, to bys przestal pie...c bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monkeysoundsystem Re: jasne IP: *.chello.pl 14.09.10, 15:48 to moje powyzej mialo byc do "bobo" Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli 14.09.10, 12:12 upaść rodzimym koncernom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli IP: 151.59.19.* 14.09.10, 12:20 pamiętajmy tez o montowniach Koreańskich np .LG w Polsce , przecie one powstały tylko i wyłącznie aby wejść na rynek EU bez ceł. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli 14.09.10, 12:43 Gość portalu: olo napisał(a): > pamiętajmy tez o montowniach Koreańskich np .LG w Polsce , przecie one powstały > tylko i wyłącznie aby wejść na rynek EU bez ceł. Fakt. Do tego skandale z montownią LG w Mławie pokazały że mentalnie niewiele ich różni od braci z północy. Zmuszanie pracowników do kłaniania się w pas przełożonym, do śpiewania co rano jakiś debilnych pioseneczek na cześć firmy i tym podobne idiotyzmy rodem z jakiegoś koszmaru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znikną Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli IP: *.multimo.pl 14.09.10, 12:53 no i montownie LG znikną, ceny mieszkań we Wrocławiu spadną Odpowiedz Link Zgłoś
zazu2 Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli 14.09.10, 12:56 Skoro ludzie nie chcieli sie klaniac i spiewac to trzeba bylo tego nie robic. Zaprzestali by tego albo zwolnili wszystkich i Kim Pah Lee czy jak mu tam sam by skladal swoje telewizory. Druga opcja raczej malo realna. Dlaczego np w amerykanskich/ japonskich itd firmach w WB panuja zwyczaje angielskie a nie kraju gdzie znajdue sie siedziba glowna? Co do Fiata to robia pseudo-samochody ktorych poza makaronami i biedna czescia Europy ludzie raczej nie kupuja. Boja sie konkurencji. Czemu VW nie ma takich rozterek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Podawanie śmierdzących, niemytych łap to IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.10, 13:10 oczywiście ta lepsza, polska kultura. I oczywiście zamiast dbać o firmę lepiej wynosić kradzione części. Kiedyś złapali gnojków, którzy wyrzucali z procy opony za ogrodzenie. To jest właśnie kultura, której trzeba nauczyć Koreańczyków. A śpiewanie tylko przy tym przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Podawanie śmierdzących, niemytych łap to 14.09.10, 15:33 Gość portalu: Vera napisał(a): > oczywiście ta lepsza, polska kultura. Od koreańskiej na pewno, choć od cywilizowanej części Europy dzieli nas przepaść. > I oczywiście zamiast dbać o firmę lepiej wynosić kradzione części. i oczywiście najlepiej popadać ze skrajności w skrajność... > Kiedyś złapali gnojków, którzy wyrzucali z procy opony za ogrodzenie. I pół-niewolnicze stosunki poddany-przełożony w pracy mają to niby ukrócić? Wręcz przeciwnie! > To jest właśnie kultura, której trzeba nauczyć Koreańczyków. Koreańczyków trzeba przede wszystkim nauczyć walki o prawa pracownicze. > A śpiewanie tylko przy tym przeszkadza. W KRLD jest kult państwa i wodza, w Korei Płd. kult firmy i przełożonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 12:48 Jakie my mamy lub mieliśmy koncerny, albo chociaż jaką mamy lub mieliśmy markę rozpoznawalną na świecie. Nie może upaść coś czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Włochy to nie Polska, tam państwo nie pozwoli 14.09.10, 15:33 Gość portalu: mmm napisał(a): > Jakie my mamy lub mieliśmy koncerny, albo chociaż jaką mamy lub mieliśmy markę > rozpoznawalną na świecie. Nie może upaść coś czego nie ma. pl.wikipedia.org/wiki/Zjednoczenie_%28bran%C5%BCowe%29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Naszych montowni LCD również ! IP: 193.110.123.* 14.09.10, 13:38 Gdy zniosą cła Samsungi przeniosą swoje montownie do Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Czy Korea Zniesie Cla na Produkty z UE? 14.09.10, 16:49 Czy Korea zniesie cla na produkty z UE? Bo inaczej to wyjdziemy na tym jak Zablocki na mydle. Nie moze byc tak, ze my dajemy im dostep do naszego rynku, a oni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fiata... 14.09.10, 12:46 No cóż jedność ponad wszystko:) a włosi ostatnio są przodownikiem w protekcjonizmie, szczególnie jeżeli chodzi o ochronę przemysłu motoryzacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fia IP: *.chello.pl 14.09.10, 13:42 Brawo Włochy !!! Jeżeli zgodnie z umową Korea może stosować dumping (np. dopłacać po 1 tys. eur do każdego samochodu) a UE nie, to jest nieuczciwe i umowa powinna być zablokowana. Generalnie UE jest zbyt łagodna. Do nas wszyscy mogą wchodzić i sprzedawać co chcą, a już np. Chiny, Korea i Japonia zamknęły swoje rynki bardzo szczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Hyundai a Fiat IP: *.147.150.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.09.10, 13:07 Mój hyundai był przez cały swój czteroletni okres eksploatacji tyle razy w serwisie, co wcześniejszy fiat przez miesiąc po zakupie. Dodam jeszcze, że hyundai był tylko na przeglądach okresowych, a fiat miał usuwane kolejne usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Hyundai a Fiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 13:47 Ojca Hyundai Atos Prime (2000) nie był w serwisie ani razu poza przeglądami. Musiałeś mieć pecha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO_tworek Pisałem już - Hyundai jeździł tylko na przeglądy IP: *.147.150.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.09.10, 14:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaah Re: Hyundai a Fiat IP: *.kielce.vectranet.pl 14.09.10, 14:40 Na pohybel makaroniarskim nierobom z Fiata. Pewnie, że się boją, bo wciskają ludziom ładnie zapakowane (to im trzeba przyznać), ale jednak zwykłe g... Osobiście się dziwię, że Polacy jeszcze chcą kupować to coś, co wstyd nazwać samochodem. I ciekawe, że tylko oni w całej Unii mają takie rozterki. To chyba świadczy dobitnie, że sami zdają sobie sprawę, że jeżeli dojdzie do bezpośredniej konfrontacji Fiat-Hyundai na równych zasadach, to za parę lat ten pierwszy popłynie. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Hyundai a Fiat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 22:38 A mój Fiat był przez cały swój czteroletni okres eksploatacji tyle razy w serwisie, co wcześniejszy Hyundai przez miesiąc po zakupie. Dodam jeszcze, że Fiat był tylko na przeglądach okresowych, a Hyundai miał usuwane kolejne usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewnis Byłem liberałem IP: *.static.entel.pl 14.09.10, 13:16 Całe życie byłem liberałem i zawsze byłem za wolnym handlem ale już nie jestem. Nie chcę konkurować o miejsca pracy z azjatami którzy pracują za miskę ryżu. Unia europejska a szczególnie stara Unia to najwspanialsza część świata. Wierzę w tak zwaną trzecią drogę. Owszem wolny rynek ale z ochroną pracowników. Konkurencja proszę bardzo ale na uczciwych takich samych warunkach dla wszystkich. Wysokie podatki tak w imię bezpłatnej służby zdrowia i emerytury. Dla mnie wzorem do naśladowania są Szwecja, Finlandia, Dania, RFN, Holandia. Nie zaś Japonia, Chiny czy nawet USA. Co z tego że E-fony produkują Chińczycy i Pan Jobs dokłada kolejny Miliard do swojego majątku który wystarczy dla kolejnych 100 pokoleń. A co z tego ma przeciętny Amerykanin. NIC. Wprowadżmy takie same standardy ochrony środowiska, godzin pracy czy praw pracowniczych a szybko się okaże że Chińczycy wcale nie są konkuręcją dla Europy. Podobno przeciętnie na produkcji Chińczyk zarabia 250 USD tyle że za 12 godzin pracy do tego Juan jest o 30% nie dowartościowany. Zakład nie płaci za ochronę środowiska. Ma dostęp do tanich państwowych kredytów. To nie jest uczciwa konkurencja. U nas się Stocznie zamyka bo są nie rentowne ale to że Korea i Japonia dotują produkcję statków to jest walka rynkowa? Uważam że UE powinna się bronić przed nieuczciwą konkurencją. Niech firmy konkurują ze sobą na rynku UE. Niech bogactwo UE przekłada się na bogactwo obywateli a nie wąskiej grupy właścicieli. Wcale nie musimy uczestniczyć w tym globalnym wyścigu szczurów. Co z tego że w Chinach jest iluś tam Miliarderów skoro przeciętny obywatel klepie biedę. A niech nawet wszystkie 100 osób na liście Forbs będzie Chińczykami czy Amerykanami. Chcesz wejść na rynek UE proszę bardzo ale na naszych zasadach. Walczmy o Europejski standard życia. O wakacje co roku z rodziną o urlop, o bezpieczeństwo na starość, o czyste środowisko, o ośmiogodzinny dzień pracy o godne życie.3 razy 8. Bo inaczej to będziemy zapieprzać po 12 godzin na dobę za głodowe pensje a na starość będziemy przymierać głodem a do lekarza to pójdziemy jak już będzie za późno. A nasze dzieci będą się wychowywać na ulicy pełnej śmieci i toksycznych oparów a wszechwładni właściciele będą kupować sobie kolejną zabawkę za miliony baksów zarobionych na wyzysku. Czy chcemy XIX wieku w XXI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: Byłem liberałem IP: *.comarch.com 14.09.10, 13:26 dobre! jezeli na prawde myslisz ze mozna uwerzyc ze byles liberalem plotąc takie androny to sie jednak myslisz. co to niby jest "tanie panstwowe pozyczki" ??? jak bys sie chwile zastanowil to bys wiedzial ze cudów to w gospodarce nie ma i ktos za to musi zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Re: Byłem liberałem 14.09.10, 13:29 Mam podobne zdanie do Twojego Drewnis. jest tylko maly problem: ci, ktorzy powinni uzywac wyobrazni i mozgow dla dobra ogolu (w tym wypadku europejczykow) uzywaja swojej wladzy aby sie wzbogacic. bo jak sam napisales: kolejny miliard zapewnia dobrobyt 100 pokoleniom jakiegos tam berlusconiego czy sarkozy, maja gleboko w doopie reszte swiata. sa swietnie spleceni z duzymi koncernami a nieraz sa ich wlascicielami i oszczedzic pare kafli na cle im sie oplaca. i zatrudnic sile robocza na coraz gorszych dla tej sily warunkach tym bradziej. ogolnie do dupy ten swiat, wiem, ale i tak jestesmy farciarzami ze mieszkamy w europie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Byłem liberałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 14:13 Oj synku nie znasz sie, a wypowiadasz sie (tylko chodzi mi o kilka kwesti) 1) Tak w Chinach jest kilku miliarderow, a czesc osob zaiste klepie biede. jednak zauwaz, ze 50 lat temu wiekszosc czesc obywateli jadla liscie i robaki rozwijajace sie urynach. Co lepsze? Pracowac za pare dolcow i moc zjesc miske ryzu, czy jesc robaki i liscie? Oczywiscie to pierwsze, Europa jest na innym poziomie, niz kraje Azjatyckie, bo to nasza kultura i nasz swiat byl bardziej rozwiniety. Traz sie to zmienia, bo Azjaci inwestuja w szkolnictwo, ktore jest podstawa rozwoju. Efekty powoli widac (wystarczy sobie poszukac rankingow swiatowych uniwersytetow, coraz wiecej tam tych z Azji). 2) Europejska droga? Tak wspaniala, szkoda ze wiekszosc krajow UE woli sie zadluzac ponad miare przez ten wspanialy socjal i przez wspaniala ochrone srodowiska. Oczywiscie taka Norwegia, to ma zloza i moze sie w spokoju rozwijac. Reszta musi sie przez socjal zadluzac, chociazby Niemcy, a o WB, Hiszpanach, Francji, Wlochach i Grecji nie wspominajac. Ktos ten dlug bedzie musial splacic. 3) Nie mowie, ze spedzanie dlugich godzin w pracy jest dobre. Ale zarowno Korea, jaki Japonia, jaki Tajwan musza sobie na swoj socjal zarobic. Oczywiscie harowanie za dwa dolary dziennie nie jest wspaniale, ale dla wielu pracujacych w takich firmach to lepsza perspektywa, niz zdychanie z glodu. 4) Mozna lubic Azje lub nie, ale jestesmy od nich uzaleznieni, czesciowo nasz wygodny tryb zycia zawdzieczamy wlasnie Chinczykom i ich tanim produkta. Zerwanie handlowych wiezi z Chinami (niektorzy takie cos postuluja by uwolnili Tybet i zaczeli respektowac prawa czlowieka)? Wtedy Twoje wygodne zycie przstanie byc fajne, komputery, telefony, obrobka wielu rzadkich metali potrzebnych do tworzenia tych rzeczy, to wszystko jest w Chinach. Odtworzenie samej obrobki tych metali moze zajac USA 7 lat (nie tak dawno temu minister eksportu w Chinach obnizyl kwoty eksportowe na owe metale, wlasnie eksperci powiedzieli, ze 7 lat zajmie im robienie owej obrobki w USA. W EU? Pewnie zajeloby wiecej). 5) Jestesmy farciarzami ze mieszkamy w EU? I tak i nie, tutaj tez jest wiele biedoty, tez jest wiele problemow. Wzbogacic mozna sie szybciej wlasnie w Azji (i USA) swiat niestety nigdy nie bedzie idealny, zawsze znajda sie ludzie glodni i poszkodowani przez los. Zobaczymy, czy droga zadluzania (jaka idzie Polska) jest dobra. Odpowiedz jednak juz znamy, ta droga jest fatalna, bo ktos to musi splacic, a obsluga dlugu kosztuje. Swiat nie jest bialo-czarny, swiat ma wiele odcieni, radze wam to zapamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Byłem liberałem 14.09.10, 15:41 megg78 napisała: > ogolnie do dupy ten swiat, wiem, ale i tak jestesmy farciarzami ze mieszkamy w > europie... Fakt, choć do tej prawdziwej Europy niestety sporo nam jeszcze brakuje. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Byłem liberałem IP: 194.98.63.* 14.09.10, 14:04 Moge sie zgodzic co do niektorych tez Twojej wypowiedzi i dobrze, ze podajesz tu przyklad np Finlandii czy Danii. Te kraje probuja odnalezc jak to nazywasz 3-cia droge. Niestety Francja, Wlochy, Belgia, Grecja, itp. to juz troche inna bajka. Jesli kraj organizuje strajk za kazdym razem kiedy cos sie niepodoba lub chroni swoj rynek, bo nie umie po prostu obnizyc kosztow wytwarzania i produkowac rentownie, tu mowimy juz o przerosnietym socjalu w Europie, ktorego nie sposob utrzymywac ani akceptowac na dluzsza mete. To nie Koreanczycy sobie zafundowali taki system, tylko rzady tych krajow. I dlatego potrzebne sa raz na jakis czas Hyundaie i inne Kia zeby niektore rzady wziely orzezwiajacy prysznic. Czas w Europie zabrac sie za porzadna restrukturyzacje na masowa skale. Skonczyc z deficytami budzetowymi, itd. Obnizyc koszty socjalne, bo ten system wreszcie peknie jak nadmuchany balon. W samej tylko Francji deficyt sluzby zdrowia za poprzedni rok ociera sie o prwaie 20 mld Euro. A jaka tak w ogole jest kondycja Fiata ? Przeciez regularnie od wielu lat powraca watek ze oni bankrutuja ? Chcesz zrobic zrzutke na kolejna Grecje ? To bedzie z Twoich podatkow kolego. Watpie czy jestes chetny do placenia na taka swietna firme. Podsumowujac, decyzja i tak zostanie podjeta jako wypadkowa interesow wielkich koncernow, politykow i osob trzecich ktore bezposrednio i wymiernie na tym skorzystaja. Dla nas pozostaje dalej ciagnac nasz codzienny wozek i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
soth3d ...za miske ryzu w Korei??? 14.09.10, 14:37 W Korei Poludniowej srednia placa jest 3x wyzsza niz w Polsce, na jakiej planecie Ty zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: ...za miske ryzu w Korei??? 14.09.10, 15:39 soth3d napisał: > W Korei Poludniowej srednia placa jest 3x wyzsza niz w Polsce, na jakiej planec > ie Ty zyjesz? Płaca jest niewiele wyższa niż w Polsce, w porównaniu do Zachodniej Europy Korea to trzeci świat. Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fiata... 14.09.10, 13:21 " Podkreśla, że od 2004 r. polski eksport do Korei - liczonych w złotych - rośnie o 4-5 proc. rocznie, nawet w czasie kryzysu." Pytanie: a liczony w euro procent wzrostu wychodzi inny?? jesli tak to jaki - nizszy czy wyzszy ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argh! Re: Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fia IP: 195.182.9.* 17.09.10, 09:15 Niższy. Bo euro rosło... Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fiata... 14.09.10, 13:25 Czyli tłumacząc na Polski: Będziecie płacić dużo za Hyundaia bo inaczej mniej zarobi prezes Fiata. Inaczej będzie musiał obniżyć ceny swoich fiacików... P.s. Dziękujemy za kradzież fabryki...Idiotów którzy mówią, że nie chroni się swoich firm/gospodarki należy odstrzelić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azz Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fiata... IP: 89.174.38.* 14.09.10, 13:27 zniosą cła i koreańskie zakłady wyniosą sie z Polski w mig ;] ... strefy ekonomiczne opustoszeją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 14:38 ale nie rozumiem. Przecież Hyundai ma fabrykę w UE w postaci KIA na Słowacji. Tak się boją w tym Fiacie ?? To niech zrobią jeden porządny model na którego będzie stać Kowalskiego z pensją 1364 brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiat Re: Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fia IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.10, 15:50 maja auto dla kowalskiego z minimum socjalnym. To autko sie nazywa panda i jest najtanszym sensownym autem na rynku. Dla osob ze srednia krajowa maja punto/bravo wg potrzeb. Dla osob bardzij ustatkowanych i odpowiednio zarabiajacych maja lancie lub alfe, ale to trzeba poszukac co maja aktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafel z Worlin Berlusconi to dyktatorska poczwara, co jest znane. IP: *.versanet.de 14.09.10, 14:37 Ale coz, Fiat to i stanowiska pracy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pytadokolan Berlusconi to Fia(u)t 14.09.10, 15:27 i tyle, Włosi go wielbią a on żyje w kosmicznym świecie bogactwa, dziwek, koksu i polityki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koless Deficyt w handlu z Koreą i tak jest olbrzymi IP: 94.72.100.* 14.09.10, 16:04 Polska również nie ma interesu w tym aby cła zostały zniesione Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszt-of12345 Hyundai do Tychów!!! 14.09.10, 16:09 Może zaczną montować Hyundaie w Tychach po wyniesieniu się fiata. Ja tam jestem pod wrażeniem jakości koreańskich samochodów i motocykli (np. Kymco) Odpowiedz Link Zgłoś
andresz Przez Fiata Polacy byli posmiewiskiem Europy 14.09.10, 16:35 Nie zal mi Fiata. Dzieki clom zaporowym ustalonym pomiedzy Fiatem a polskim rzadem, Polacy przez wiele lat byli zmuszeni sprowadzac samochody w czesciach. Rozkrecano je na ulicach w Niemczech, a nastepnie transportowano oddzielnie zawieszenie, karoserie i silniki do Polski, na lawetach. Wzbudzalo to powszechne zdziwienie na Zachodzie. Wszyscy mysleli ze Polacy tak robia bo sa glupi, a Polacy tak robili bo Fiat byl madry. Do tego te samochody po skreceniu nie bylu juz takie same, a co sie ludzie napracowali bez powodu!!!Wszystko po to "zeby ochronic miejsca pracy w Tychach i Bielsku", a moze przy okazji cos zarobic dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik a jak pamiętam z TVP1 i 2 to KE strasznie chwaliła 14.09.10, 16:46 Kaczyńskiego, że zapomniał czegoś napisać pod traktatem lizbońskim Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar ten kij też ma dwa końce 14.09.10, 17:14 Ochrona rynku za pomocą ceł oznacza, że zmuszeni jesteśmy kupować drożej. Chronimy w ten sposób miejsca pracy w firmach, które nie są konkurencyjne. W przypadku Chin mamy bardzo niskie koszty pracy (przysłowiowa miska ryżu), ale Korei to nie dotyczy, przynajmniej nie w odniesieniu do Polski. Hyundai robi zwyczajnie lepsze samochody od Fiata, ma lepiej zorganizowaną produkcję i jest tańszy, nawet po opłaceniu transportu samochodu z drugiego końca świata. Fiat za to, ledwo podniósł się z desek, dostał bardzo kosztownego i ryzykownego globalnego zapierdu, chce zdobywać Amerykę, przenosi produkcję najtańszego modelu do droższej fabryki (z ziemi Wolskiej do Włoskiej), a ze zwykłym Hyundaiem może konkurować tylko dzięki cłom. Tak się na dłuższą metę nie da. Hyundai ma już fabrykę w Czechach, jak trzeba będzie rozbuduje ją albo postawi następną. GM i Chrysler już udowodniły do czego prowadzi ochrona rynku, przegrywając sromotnie konkurencję z tzw. transplantami. Czy musimy tę samą lekcję przerabiać w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats O co chodzi Wlochom - beda sprzedawali Fiata 14.09.10, 17:16 do Korei Poludniowej bez cel. To powinno byc dla Wlochow bardzo atrakcyjne. Fiat to bardzo nowoczesne auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fiata... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.09.10, 17:20 Myślę że hyundai i30 jest lepszy od bravo a i20 od punto grande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 dla nas chyba takie tanie auta z Korei Pld. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.10, 18:16 to bylaby dobra rzecz,pojawienie sie sensownego auta ponizej cen Fiata,Skody,Opla,itd zmusiloby w/w do obnizki cen, a jest tam jeszcze sporo miejsca na obnizki,bo np.Skode fabie robia Czesi o podobnych do nas wynagrodzeniach i cena za model basic,ze slabym silnikiem moglaby byc w okolicach 26 tys zl,obecne 33 tys zl sa sporo za wysoko,podobnie inne modele innych firm maja ok.5 do 7 tys zl w zapasie,jak taki maly Koreanczyk bylby dobry i o tyle tanszy to bylaby dla europejskich producentow,szczegolnie tych malych,tanich aut dla skromnych ludzi,rewolucja.Mysle,ze masowa produkcja taniego auta bez wielkich bajerow jest mozliwa za duzo mniejsze sumy,przebojem byloby cos malego z malym spalaniem.Granice wyznacza tu Toyota Aygo ze spalaniem 4 l benzyny za ok.30 tys zl, ale dla Koreanczykow jest miejsce w skali cenowej dobrze ponizej Aygo.Jest oczywiscie kwestia jakosci,wygladu,trwalosci.Kupujac Toyote wiemy co kupujemy,to jest ich atut,podobnie VW.Generalnie jednak konsument mialby wybor zakupu czegos super taniego,to bylaby juz jego decyzja.W Polsce Korea ma raczej srednia renome,jednak sa tez tacy ktorzy byli z Lanosa czy Matiza zadowoleni.Ja naleze raczej do grupy kupujacych dobre,uzywane auta w RFN za male pieniadze,bo wole starsza Mazde czy VW niz nowe,tanie eksperymenty.Sa jednak tez zwolennicy kupowania tanich nowych aut na 3 lata,zanim sie zaczna psuc,np.Fabii i wymieniania ic w salonie Skody na swieze.Traca na tym tez ale jak ostatnio musialem zrobic remont Mazdy Diesel ,10 letniej, za prawie 10 tys zl to tez zaczalem myslec czy nie kupic jakiegos malego,taniego,nowego autka i pogonoc nim np. 5 lat, a potem sprzedac.Od takiej decyzji odstrecza mnie tylko koniecznosc zaciagniecia kredytu,bo mam malo kasy na auto, mam inne wydatki na remonty domu,itd.Dotad kupowalem auta za gotowke,ok.4 tys euro w RFN,stare ale dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Nie boj bidy o jakosc Hyundaia 14.09.10, 22:15 W USA poczatkowa jakoscia bija juz Toyote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Rzym blokuje umowę UE z Koreą, by obronić Fia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 22:54 To przeczytaj sobie ostatni numer Auto Moto i Sport. Hyundai przegrał (i to bardzo) zarówno z Bravo jak i z Focusem. Poza tym wsiądź do Bravo i do i30, i zobaczysz różnicę w wyglądzie i jakości użytych materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_rudego Kiedy nasze cymbałki zbudują terminal w Sławkowie? 14.09.10, 18:13 Ta duuuuuża kasa czeka za tranzyt z całej Azji. Ferajna z KOR, S, Krk i ich króliki maja koryta wiec im patriotycznie wisi bezrobocie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 UE tornsona, niestety, idzie pod lód... 14.09.10, 18:55 ...jak na Titanicu poszli elegancko, z "czystymi łapami" wszyscy, którzy ciężko robić nie musieli (jak dziś Koreańczycy, czy Chińczycy...) Tego procesu nie zatrzyma Berluska, przy pomocy erektoratu Topolanka... Nawet, gdyby się skichał! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Kiedys Fiat byl marka dla europejskiej biedoty 14.09.10, 22:19 terasz bedzie Hyundai Odpowiedz Link Zgłoś