Dodaj do ulubionych

Windows 7 najszybciej sprzedającym się systemem...

22.10.10, 10:27
Alez jak to mozliwe? Przeciez MS mial juz upasc a linux mial mu przebiec po plecach?

To co, jak rozumiem - jeszcze nie w tym roku? Dekadzie? Stuleciu?
Obserwuj wątek
    • Gość: rudyyy Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 156.17.166.* 22.10.10, 11:06
      7 bardzo dobry system, nie byłem do niego przekonany ani trochę, szczególnie po doświadczeniach z Vistą. jechałem na starym poczciwym XPku aż kupiłem laptopa z zainstalowaną 7ką. Dużo szybszy od Visty, może nawet tak samo szybki jak XP, a tego, kto w M$ wymyślił nowy pasek zadań powinni obsypać złotem. Rozwiązanie tyle proste co genialne. W ogóle cały design systemu jest świetny, elegancki, prosty, funcjonalny, a nie to co kiczowata Vista. I pokaz slajdów na pulpicie, to akurat nie wiem czy było w Viście, ale w XP musiałem się sporo nakombinować i robić stronę w HTMLu, żeby osiągnąć taki efekt. :P

Co do Linuxa - system nadal przeznaczony dla ludzi z wiedzą, cierpliwością i dużą ilością wolnego czasu. Próbowałem się kilka razy przekonać do Mandrivy i Ubuntu - podobno najprostszych Linuxów, niestety zawsze miałem masę problemów, a to ze sterownikami, a to z jakością filmów, z połączeniem z internetem, w Windowsie rozwiązuje się to bardzo prosto, a w Linuxie trzeba się naklepać w google i to angielskim, bo w polskim ciężko znaleźć rozwiązania a potem kopiować masę komend do konsoli ...
      • Gość: zdziwiony Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.cplus.com.pl 22.10.10, 11:55
        Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak radzisz sobie z obsługą windowsa, skoro piszesz, że miałeś problemy z używaniem ubuntu.

Z ubuntu i minta (czyli w sumie też ubuntu) korzystają moi rodzice, po 60-tce, którzy nigdy wcześniej nie mieli kontaktu z komputerem. Aha, rodzice nie znają języka angielskiego. "Na linuxie": oglądają filmy, korzystają z bankowości internetowej, rozmawiają przez Skype'a i inne komunikatory, obrabiają zdjęcia, które wcześniej jakoś wgrać trzeba do kompa ;) (bez instalowania czegokolwiek linux rozpoznaje podłączony do USB aparat; obróbka nie w GIMPie co prawda, tylko te najprostsze korekty), drukują to i owo (na kilkuletnim Epsonie), itd.

Trudniej mi napisać czego nie robią na linuxie, a co - ewentualnie - mogliby robić na Windowsie
        • Gość: xawery Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 12:20
          Ale rewelacja. Ja to samo robię na TOS2.
          • Gość: takisobie Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.ip.jarsat.pl 23.10.10, 17:43
            Przykład
            XP i procek 1-rdzen - wiele zadan w tle i nawet jak cos ostro zajmuje system (np WinRar albo stary CD-ROM z kt cos ciezko-powoli sie zgrywa) to moge dzialac np w Operze
            Win7 - odczyt (wolny) mp3 ze starego CDROMU ZATRZYMUJE całego kompa (gdzie te cztery rdzenie? Spią?). Mimo niby nowszego systemu, procesora czterordzeniowego (czyli jak dla mnie - jak gdyby 4 procesorow) wielowatkowosc o kant d.. .potłuc. Tak że sredniawo.

Mam 7-kę od miesiaca i na razie to denerwuje mnie to ze gdy zawiesi jakis program to nie moge NATYCHMIAST uruchomic menedzera zadan i zamknac danego dziadostwa - w XP-ku coby sie nie dzialo Menedzera ZAWSZE mozna było uruchomic od razu - teraz nawet jak mam otworzonego Menedzera zadan to przy "zwisie" menedzer tez jest niedostepny.
            Ale moze z czasem sie przekonam do systemu jak poznam jego przewagi (?), zalety nad XPkiem.
            Kupilem bo zmienialem kompa i kupowanie nowej licencji XP wydalo mi sie mało sensowne plus ze wzgledu na 4GB ramu, 64 bity. XP to mimo wszystko system juz 10letni. W 7-ce jak na razie w oczy rzucaja sie graficzne bajery i zmiany w menu do kt trzeba sie troche przyzwyczaic.
            W sumie system dla takiego zjadacza chleba jak ja powinien byc niewidoczny (nie powinienem byl musiec zwracac na niego uwagi) a ze wzgledu na zawieszanie sie (niedostepnosc) Menedzera zadan taki nie jest
            • Gość: aaaa Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 195.82.180.* 24.10.10, 00:02
              Czizys ejcz krajst - to kliknij sobie prawym klawiszem w pasek to ci się pokarze menadżer zadań

A teraz do rzeczy. Właśnie dlatego ludzie psioczą na windę bo nagle okazuje się, że MS śmiał coś zmienić, nagle opcje X są gdzie indziej i już dramat się robi, nagle wyłączenie UAC (3-4 kliknięcia) urasta do roli wyczynu nadludzkiego.

A ja pamiętam, ze to samo mówiono o XP - że programy nie działają, że niepotrzebne wodotryski(sic!) że to, że tamto i że w ogóle to 98 jest najlpszym systemem. A jeszcze wcześniej to samo mówiono o 98 (szczególnie po legendarnej wpadce na prezentacji).

A ja o Viście i o 7 raczej złych słów powiedzieć nie mogę. Przez rok miałem na pc viśtę i radziła sobie całkiem dziarsko - wynik dla xp nie do osiągnięcia, bo zwykle po pół roku, po prostu nie dało się na nim pracować. Zostałem uszczęśliwiony na siłę W7 na laptopie i też nie mam co narzekać-chciałem co prawda na początku zainstalować XP, ale pokorzystałem i stwierdziłem, że jest wygodniejszy od XP w codziennym użytku. Przykład? W końcu nie mam miliona zakładek otwartych na pasku zadań.

Że niby 1 GB ramu pożerają? Oj tam. Ja w moim pierwszym pc z xp miałem 256 MB, co prawda "goły" i zaraz po starcie XP zajmował 60 mb w pamięci, ale realnie zajmował ponad 100 MB (a jak ktoś jeszcze nie wyłączał agentów to więce ;) ), a ludzie jeszcze do niedawna burzyli się, że w erze kiedy standardem są 3-4 GB ramu system pożera 1GB.

Z Linuxem miałem też przelotne romansy, ale na końcu i tak kończyło się zdradom z MS. A to nie było sterwoników do karty wfi PCMCIA, a to Linux nie radził sobie z siecią domową z WEP'em na leciwym routerze, podłączonym po zjaraniu się nowego. No i na końcu okazało się, że fajnie się przegląda strony, odbiera pocztę, tworzy dokumenty, a nawet jakieś filmy ogląda, tylko co z tego skoro do pracy i tak muszę mieć Windę, bo na linuxa nie ma narzędzi (które nawiasem mówiąc są opensourceowe na Windzie). Trzymać Linuxa, żeby tylko internet przeglądać? Bezsensu

• Gość: ooiuyy78 Do obrońców Win7 - co wy na to? IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 15:52
                Ciekawe co fani Win7 odpowiedzą na to:

forum.o2.pl/temat.php?id_p=6683770
                Żaden z przedstawionych tam faili nie miał miejsca pod WinXP, więc... nie wiem czy można mówić o pracy nad nowym systemem czy tylko o nowym produkcie Microsoftu, któremu nie dało się szansy na stanie się prawdziwym sprawdzonym systemem (Jak WinXP/SP4)
        • sierzant_nowak Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system 23.10.10, 12:31
          > Z ubuntu i minta (czyli w sumie też ubuntu) korzystają moi rodzice, po 60-tce,
          > którzy nigdy wcześniej nie mieli kontaktu z komputerem. Aha, rodzice nie znają
          > języka angielskiego.

moze dlatego wlasnie, ze robia to, co sie robi na netbooku? Problem zaczyna sie, jak potrzebujesz sobie zrobic cos bardziej zaawansowanego - np. zainstalowac 64bitowego playera FLASH na 64 bitowym Ubuntu :) Albo zmusić Ubuntu, żeby zaczęło wyglądać przyzwoicie - efekty compiza śliczne, ale ergonomia i wizualna jakość interfejsów linuksowych są lata świetlne za współczesną wiedzą... Widać, że opensource - programista bierze się za grafikę/ui. Efekt - w najlepszym razie akceptowalny...

Chcesz mi powiedzieć, że standardowy windowsowy user znajdzie sposób na to, aby poszerzyć pasek wokół ubuntowych okienek, który pozwala na ich skalowanie? Bo domyślnie ma 1px i trzeba mieć rękę wyćwiczoną na latach FPSów, żeby w niego pewnie trafiać :)

Zainstalowałem specjalizowane sterowniki dla NVidii - rozdzielczość ekranu ładującego ubuntu spadła do jakichś przedpotopoych 640x480 - nie chciało mi się szukać, jak to odrkęcić...

Jestem zaawansowanym użytkownikiem, zawodowo zajmuję się oprogramowaniem. Ostatnio robiłem kolejne podejście do Ubuntu na domowych kompie - i skończyło się na Win7... M.in. dlatego, że linuxy są paskudne - vide standardowe ekrany menadzera plików. Ochydztwo :)
          • mitko32 Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system 23.10.10, 14:05
            Ohydztwem, sierżancie, to jest wasza ortografia!
          • Gość: 666 Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 16:03
            Nie wiem czym się zajmujesz ale na pewno nie oprogramowaniem, pewnie od czasu do czasu wypełniasz arkusze kalkulacyjne w Excelu itp.
            Tak się składa że to Ms Windows kopiuje rozwiania z Linuksa. Można napisać że interfejsy windowsowe są lata świetlne za linuksowymi.
            Problemy z systemami linuksowymi zazwyczaj są po wprowadzeniu nowej wersji i to nie powinno dziwić ludzi znających się na oprogramowaniu. Vista chyba pobiła rekord świata w długości rozwoju a Win 7 to trochę okrojona wersja Visty. Większość dystrybucji linuksowych bardzo szybko się rozwija nowe wersje co 6 miesięcy, ze sterownikami jest już zdecydowanie lepiej niż kiedyś. Coraz więcej oprogramowania komercyjnego powstaje na systemy linuksowe.
            Windows jest popularny bo są ogromne sumy przeznaczane na reklamę, innych powodów nie widzę.
            • Gość: ? Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 82.177.83.* 23.10.10, 18:21
              'Można napisać że interfejsy windowsowe są lata świetlne za linuksowymi. '
              przeczytaj co napisałeś.

A jest Inventor na Linuxa? a Mapple? a jest Unigraphics? a jest EdgeCAM? ....

a chociaż nowy Skype z wszystkimi opcjami? Żeby dało się wideokonferencję zrobić od ręki bez problemów?

i chodzi o pełne wersje najnowsze z wszystkim opcjami Linuxowy tępy półdebilku.

komputer to nie system ale soft który z firmach nie jest widzimisie informatyka - bo informatyk to dziecko co klei kabelki i wpisuje 192.168....

Tylko są to wymagania zleceniodawców tępy baranie. I bez tego nie ma firmy. Jak braknie jednej opcji w starszej wersji to nie otworzysz danych do produkcji, nikt sie nie bedzie bawił z jakims sterownikiem albo ustawieniami bo 4 - godziny pracy specjalisty to koszt Systemu operacyjnego!

W firmach sie nie instaluje softu - jest mapowany dysk. po sieci - wszystko jest na sieci. Żadnych danych na HDD. Czesto sie robi mapowania 2x w tygodniu. Komputerów sie nie wyłącza i wszystkie dane trwałe są szyfrowane włącznie z połączeniami sieciowymi.

rozumiesz tępa linuxowa idioto? wszystko chodzi na Windows. i żeby było miło - moja karta grafiki ma więcej RAM niż twój komp. kosztowała ponad 3000 Euro - to nie jest żaden koszt.

System ma działać bez zadrgnięcia. Jedynym obecnie który obsługuje drogi profesjonalny soft jest Windows. Linux nie ma szans zaistniec przez nastepne 30 lat.

• sierzant_nowak Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system 25.10.10, 12:25
              > Nie wiem czym się zajmujesz ale na pewno nie oprogramowaniem, pewnie od czasu d
              > o czasu wypełniasz arkusze kalkulacyjne w Excelu itp.

No pewnie, sekciarstwo się załącza. Zamiast odpowiedzieć merytorycznie na moje wobec linucha zarzuty - atakować personalnie rozmówcę :)

Z linuxów korzystam na codzien - jako platformy serwerowej. Do wykorzystania jako system na developerską stację roboczą? Próbowałem, wycofałem się. Czegoś chociażby TotalCommanderowi dorównującego - nie znalazłem. Aplikacje mają "rozepchane" UI - kontrolki zajmują 2x więcej miejsca niż w aplikacjach pod windowsem, przez co powierzchnia ekranu jest marnowana. W domu - win7 prezentuje się dużo lepiej, jest wygodniejszy out-of-the-box (vide te cholerne ramki do resize'owania okien na 1px w domyslnym temacie ubuntu).
        • Gość: jan Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.10, 15:05
          A moja 90 letnia babcia wrzuca filmy na youtuba, biega po parku z mp3 i gra w Counter Strikea.
        • Gość: do zdziwionego Linux to najgorszy sysem dla urzytkownikow domowy IP: 167.83.9.* 23.10.10, 17:19
          jak i firm. Jakos nie przekroczyl 2 proc udzialow. Co roku ta sama gadka o tym jak ten Linux w tym roku da popalic i nic sie pod tym wzgledem nie zmienilo odkad Linux isnieje. A to, ze Linx jest najgorszy to nie tylko moje zdanie ale takze urzytkownikow komputerow Mac a takze Windows.
          • Gość: b Re: Linux to najgorszy sysem dla urzytkownikow do IP: *.net.igaz.net 20.06.13, 18:02
            Kolego,
            To, że Linux ma mały procent udziału na rynku nie znaczy, że jest najgorszy.
            I jeszcze jedno - chodzi o dystrybucje komercyjne, których jest znikoma ilość.

---
            Ortografia się kłania
      • Gość: kcik Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.sggw.waw.pl 23.10.10, 12:24
        Problemy z ubuntu? To ja, kobieta bez problemu śmigam sobie na nim; a ty, facet masz problemy?:P
        • Gość: grzes Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.10, 13:04
          @kicia, nie gadaj o czyms o czym tak naprawde niemasz pojecie, takich osob jak ty ktorzy wiele gadaja znam wiele tylko to sie potem nie przeklada na wiedze w tym temacie a jak mowil Kiepski gadac kazdy potrafi tylko niema komu robic..
        • Gość: do kici Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 167.83.9.* 23.10.10, 17:25
          "A ty facet masz problemy?" LOL Sama siebie kicia dyskryminujesz uwazajac, ze facet to ten madrzejszy, ktory z gory wszystko wie... No ale coz, Polka, katoliczka...
      • traianusmaster Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system 23.10.10, 12:25
        Ha! Ten pasek zadań to po prostu zerżneli z innych systemów: mac OS-ów i Linuksów.
      • Gość: eeeee Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.med.nyu.edu 23.10.10, 15:29
        @ rudyyy

calkowicie zgadzam sie z Toba;
        nie chcialem win7 ale go kupilem tzn zostalem do do jego zakupu zmuszony bo nie ma juz laptopow z winXP w sprzedazy i musze orzyznac ze jestem z win7 zadowolony; oczywiscie ma kilka niedoskonalosci (np. instaluje kilkusetmegowe aktualizacje do worda exela etc. nawet jesli tych programow nie ma sie na komupterze, nie obsluguje starego sprzetu np. drukarek wiec wszystko trzeba kupic nowe) ale jest OK;

oprocz tego mam Ubuntu i Ubuntu wymaga mnostwa czas na poczatku zeby go skonfigurowac by dzialal jak nalezy; po pierwszym miesiacu codziennej konfiguracji i poprawiania nalezy wylaczyc mozliwosc jekiegokolwiek aktualizowania systemu (bo kazda nowa aktualizaja zepsuje nam dobrze dzialajacy system), zabezpieczyc wszystko haslem tak by uzytkownik nie mogl juz nic zmienic (instalowalem system dla 70-letniej mamy) i zostawic go jak jest - wtedy dziala bez zarzutu; moja mama radzi sobie z nim swietnie bo nic w nim nie moze zmienic - kazda zmiana wymaga hasla ktorego ona nie zna ale do podstawowych potrzeb dla takiej osoby system jest idealny;

jest jedna podstawowa roznica miedzy win7 a ubuntu - windows7 zmusza uzytkownika do zakupu najnowszego sprzetu bo stary sprzet nie bedzie dzialal podczas gdy ubuntu zmusza uzytkownika do zakupu starego sprzetu bo nowy nie bedzie dzialal; i to wlasciwie najwieksza roznica miedzy tymi systemami; pozostale funkcje obecnie sa praktycznie identyczne; oba systemy po stronie uzytkownika dzialaja praktycznie tak samo i wygladaja tak samo;
      • Gość: Marian Pasek o którym piszesz od dawna mamy w Mac'u IP: *.77.94.5.net.kth.pl 23.10.10, 15:38
        nic nowego.
    • Gość: darek423 Windows 7 najszybciej sprzedającym się systemem... IP: *.dag.pl 22.10.10, 20:06
      właśnie pracuje na tym windowsie i mam do niego sporo zastrzeżeń...

---
      dobre-pozyczki.blogspot.com
      • koham.mihnika.copyright wszystko cacy, gdy dostajesz laptop z w7ultimate 23.10.10, 11:48
        natomiast home to jest psu o dupe potluc.
        w7 przoduje, bo nie ma innych, nawet xp wycofali.
    • Gość: Tomo Windows 7 najszybciej sprzedającym się systemem... IP: *.merinet.pl 23.10.10, 12:06
      Nie dziwię się, bo ten system jest naprawdę przyjazny użytkownikowi i intuicyjny.
      Ominąłem Vistę i z XP przesiadłem się na Win 7.
      I pomimo, że nie jestem fanem tego typu zmian jestem zadowolony.
      A krytyka? Cóż, wiele osób pluje na Windowsa i Microsoft bo to po prostu modne jest...
    • Gość: user A jak z uzyciem pamieci w Windows7? IP: *.net.upcbroadband.cz 23.10.10, 12:53
      Bo czysta Vista po zainstalowaniu zajmowala 1 GB RAM. Czy 7 tez tyle zajmuje?
      • koham.mihnika.copyright netto xp jest lepsze. 23.10.10, 15:58
        przy 4 GB RAMu, XP widzi tylko 3.5 i zajmuje od 200 do 500 MB w zaleznosci od sprzetu i extra programikow. Zostaje minimum 3 GB na aplikacje.
        7 potrzebuje ciut ponad 1 GB, co daje ponizej 3 GB na aplikacje.
        Mnie najbardziej wqrwia traktowanie jak idioty, ze cokolwiek zmienic, zaladowac, musze sie pierd..c z ustawieniami, ktore sa bleboko ukryte. Ja nie kupuje kompa dla zabawy tlko do pracy i chce miec nad nim pelna kontrole. w odroznieniu od dzieciakow spedzajacych czas na zabawach, ja mam ograniczony czas i nie interesuja mnie aero i inne pierdoly do sprzedawania. Pod tym wzgledem najbardziej odpowiadal mi 2000.
    • Gość: Marcin Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 86.43.76.* 23.10.10, 13:42
      Tytuł artykułu jest właściwy: Najlepiej sprzedający się system operacyjny.
      Microsoft zawsze przodował w najlepiej sprzedających się systemach operacyjnych.
      Większość dystrybucji Linux jest za darmo - nie można ich zaliczyć do sprzedawanych.
      MacOS dostajesz z komputerem - znowu nie jest sprzedawany.

Co do Windows 7 to na pewno jest lepszy od Visty. Czy jest lepszy od XP to się okaże.
      Firmy ciągle używają Windowsów na komputerach osobistych bo można nimi zarządzać zdalnie.
      Serwery to już przeważnie linux. Użytkownicy domowi... bez problemu mogą korzystać z linuxa.
      Może jeszcze z instalacją i konfiguracją trzeba trochę po-googlać ale potem mamy stabilny system aż do śmierci komputera. I przede wszystkim mamy pełną kontrolę nad nim.
      Za godzinę konfiguracji linuxa masz 300zl bo system jest za free.

• Gość: aaa O stabilności linuxa słów parę IP: 195.82.180.* 24.10.10, 00:22
        Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Użytkownicy domowi... bez problemu mogą korzys
        > tać z linuxa.
        > Może jeszcze z instalacją i konfiguracją trzeba trochę po-googlać ale potem mam
        > y stabilny system aż do śmierci komputera. I przede wszystkim mamy pełną kontro
        > lę nad nim.

Taaaa Windę siódemkę mam od pół roku i katowałem ją już niemiłosiernie tysiącem okienek, kompilowaniem felernych aplikacji itd. itp. Zwichy-owszem- zdarzały się ale zawsze dało się z tego wyjść, natomiast nigdy system nie posypał się zupełnie. Zainstalowałem linuxa i system posypał się parę razy przy .... kopiowaniu plików z mp3 playera. No i gdzie ta twoja stabilność?
    • wyjepka Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system 23.10.10, 14:03
      Jest to mozliwe dzieki zmowie pomiedzy producentami hardware i microsoftem. Jest bardzo trudno kupic komputer bez windows. Rownie ciezko wyegzekwowac zwrot pieniedzy na skutek niezaakceptowanie umowy z microsoftem i zatrzymac komputer.
      • koham.mihnika.copyright najwiekszy przekret to zmuszanie do kupowania okre 23.10.10, 16:01
        slonego typy 7, wiekszosc to Home, a ja chcialbym decydowac w momencie kupna peceta, ktora wersje wybrac. Tyle ze ciule z Redmont musza zrobic kase.
    • Gość: ja Windows 7 najszybciej sprzedającym się systemem... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.10, 14:28
      He, he, he....
      A ma jakąś konkurencję?
      W segmencie desktop/workstation?
      Poza XP(dobry ale przestarzały) i Vistą(tragicznie niedopracowana)?
      Przecież 90% dystrybucji Linuksa jest za darmo. Ale Linux to tylko ok.3% rynku
      (i więcej nie będzie bo statystycznie tylko 5% ludzi jest wybitnie inteligentna,
      5 % to debile a 90% to przeciętniacy umysłowi
      a przy Linuksie trzeba umieć korzystać z szarych komórek).
      Czyli płatne odmiany to 0,3% rynku.
      Mac opanował jakieś 5% rynku.
      Reszta (ok. 2%) to jakieś niszowe systemy.

Sprzedaż rośnie, bo przecież coraz więcej ludzi na świecie używa komputerów. A i w domach pojawia się ich coraz więcej - obok stacjonarnych i laptopów coraz częściej spotyka się netbooki. Po prostu rynek wciąż się powiększa.

• Gość: ja Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.10.10, 14:33
        Zapomniałem dodać iż MS opanował 90% rynku.
        Oferuje 3 systemy: XP, Vistę i Windows 7.
        Z tym że pierwszy (XP) jest już na wylocie. Vista zupełnie nie reklamowana.
        A Windows 7 mocno reklamowany i wpychany jako OEM gdzie się da. To nic dziwnego że najlepiej się sprzedaje.
      • Gość: Jasio Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 23.10.10, 15:16
        Linux ma 3% rynku, bo tyle wynosi odsetek nudzacych pyszczow na wioskach. Jak ktos ciezko pracuje to nie ma czasu by jeszcze w wolny czas siedziec i spedzac czas na wyszukiwaniu informacji od bandy zadufanych w sobie blaznow z usnetu.
        Kilka razy (trzy) dalem sie skusic i instalowalem ubuntu i jakies inne badziewia. Niby wszystko ok ale za kazdym razem byl jakis problem - a to bezpzewodowo laptop nie chcial sie laczyc a to czcionki jakiej ujowe byly a to cos innego. Oczywiscie powiesz mi, ze tylko cos tam trzeba kliknac i cos tam dopisac i zaraz sie okaze, ze jednak to nie to a jak sie spytasz gdzies na foum to zapyszczony gnom odpisze (jesli odpisze) ze jest w FAQ albo cos w tym stylu. FUCK YOU.
        Sami zescie sobie winni, ze Linux nie rozwinal sie. I nie rozwinie sie. Taka jest pawda.

www.pcworld.com/businesscenter/article/207999/desktop_linux_the_dream_is_dead.html
        • Gość: EM Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 23.10.10, 15:36
          Whatcott o flashu na Linux "It wasn't lack of trying"? Nie, tylko kompletna indolencja. OS X nie wystepuje w dwudziestu odmianach, a mimo to wyczyny programistow Adobe w zakresie flasha wolaja o pomste do nieba. Dopiero ostatnia wersja nie obciaza procesora tak jak poprzednie, ale dotyczy to tylko modeli z nowszymi kartami Nvidii...
      • skinflint Podpisuję się pod tym obydwiema rękami! 23.10.10, 17:06
        Niestety 90% to szara masa, która nie zna się zbytnio na komputerach ani oprogramowaniu. Przeciętny Kowalski idzie do sklepu dla idiotów, pyta sprzedawcę co będzie dla niego najlepsze, a ten wciska mu peceta z preinstalowanym windowsem i 60 dniowym demo MS Office. Tymczasem owy Kowalski mógłby kupić najtańszy zestaw bez windowsa. Nie dość, że miałby zestaw o kilka stówek tańszy (nie płaci za windows, a linux ma mniejsze wymagania sprzętowe), to jeszcze zaoszczędziłby na oprogramowaniu, które w przyszłości przyjdzie mu kupić (antywirus, pakiet biurowy, itd.), bo pewnie nie wpadnie na pomysł, że są w sieci darmowe odpowiedniki.
        Z drugiej jednak strony nie chcę demonizować Microsoftu. Przy bardziej profesjonalnych zastosowaniach często nie ma innego wyjścia jak korzystanie z windowsa. Np. MS Office (które nie oszukujmy się, jest lepsze od OpenOffice) chodzi prawidłowo tylko na windowsie (pod Wine lubi się "krzaczyć"). Grać na linuksie też się za bardzo nie da (no chyba że warcaby i tetris ;).
        W sumie gdyby nie to, że komputera używam niemal wyłącznie do przeglądania internetu, to pewnie też miałbym windowsa. A tak używam od 5 lat ubuntu i jestem zadowolony :)
      • Gość: hahahahahahaah!!!! Re: Windows 7 najszybciej sprzedającym się system IP: 82.177.83.* 23.10.10, 18:33
        5 % to debile a 90% to przeciętniacy umysłowi
        > a przy Linuksie trzeba umieć korzystać z szarych komórek).

obsługa komputera nie ma nic wspólnego z inteligencją - to potrafią 5-latki obecnie.

kwestia czy ktos ma czas na głupoty czy nie. komputer to taka skrzyneczka do obsługi www,poczty, informacji, czytania książek, oglądania zdjęć i konta w banku.

ps. jak miałem 17 lat to wygrywałem olimpiady informatyczne i konkursy na programowanie na czas w assemblerze. To było 20 lat temu. IT to NUDA!
    • rabbinhood Bo Ubuntu jest gratis 23.10.10, 16:00
      Bo Ubuntu jest gratis dlatego nie jest systemem sprzedawanym. Powinno się porównywać ilość udostępnionych a nie sprzedawanych.
    • Gość: wedel ----------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 19:55
      "Windows 7 najszybciej sprzedającym się systemem operacyjnym w tym roku."
      Jaki sens ma porównywanie systemu komercyjnego z darmowym i wyciąganie wniosków, że ten pierwszy lepiej się sprzedaje?!?!?
      Gdyby MS zabezpieczał skutecznie swoje systemy przed piratami (co z pewnością potrafi), to siłą rzeczy masa ludzi przeniosłaby się na Linuksa ...tyle że wtedy MS straciłby swoja dominującą pozycję, a to oczywiście nie jest w jego interesie.
      BTW, w Polsce 54% windowsów to piraty.
      Odpowiadając więc na pytanie kretyna: linux przejdzie MS po plecach, gdy MS zacznie porządnie zabezpieczać swoje systemy przed piratami.
    • tornson Jak może być inaczej jeśli do każdego nowego 25.10.10, 12:50
      kompa wciskają to gawno na siłę, nie ma szans by doprosić się XP!
      A Siódemka to barachło, pół dnia trzeba spędzić żeby wyłączyć cały ten syf jaki dołączyli który uniemożliwia normalne korzystanie z tego barachła (ochrona przed zapisem partycji systemowej, przełączanie się z QWERTY na QWERTZ, auto-istalowanie różnego syfu, debilny pasek u góry ekranu, wyłączenie microsyftowego media player, całej masy niepotrzebnych czasem wręcz szkodliwych usług, w Viście niektóre uniemożliwiały nawet logowanie się do systemu i wiele innych). Do tego dochodzą tragiczne rozwiązania sieciowe, nie da się wyszukać komputerów mających inny system operacyjny, DHCP do dupy znajduje jakieś idiotyczne niewłaściwe adresy i często trzeba ręcznie skonfigurować, włączenie auto-łączenia się z WIFI potrafi sprawić że po zalogowaniu otrzymamy czarny ekran z kursorem i czterema uruchomionymi procesami, a na pełne logowanie czekamy 10-20 minut.
      To tak pierwsze z brzegu patologie nowej Windy.

Microsyft wydaje kolejne Windy chyba tylko po to by zrobić na złość złorzeczącym użytkownikom i udowodnić kolejnym produktem że system który mieli nie był jeszcze najgorszy.
      • romad2447 Re: Jak może być inaczej jeśli do każdego nowego 20.06.13, 19:15
        Widzisz Tornson, zaden komuch nie moze wynalezc cos lepszego i puscic Gatesa z torbami,
        wiec musisz korzystac z tego co Ci ten kapitalistyczny syf wymyslil.
        • Gość: blazko kapitalizm w USA??? no nie wiem... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 16:19
          Jaki kapitalistyczny syf? Że w USA niby jest kapitalizm? Buhehehehehe... chyba dla tych biedaków na dole drabiny społecznej jest kapitalizm. Klasa obżerająca się ma socjalizm, wszystko rozdzielane z góry, wszystko kontrolowane przez dwie największe partie. Protekcjonizm gospodarczy na maxa i korzystanie ze służb specjalnych do robienia biznesu na świecie. USA kapitalistyczne... dobre... naprawdę, wyborny dowcip.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka