Gość: Nie dla PSL. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 13:07 Szkodnik z PSL. O wiele bardziej szkodliwy niż "zawiany" poseł-alkoholik Pałys. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Staruszek Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: 178.73.63.* 25.10.10, 13:59 To są moje pieniądze i łapy polityków precz od nich! Pani Fedak, a ja chcę, żeby pieniądze, które trafiają do KRUS, trafiały do ZUS. Koniec przywilejów za moje pieniądze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.tktelekom.pl 25.10.10, 14:06 mylisz się.. to nie są twoje pieniądze .. i nigdy twoje nie będą. Swoimi pieniędzmi możesz dowolnie dysponować, wypłacić i wydać kiedy uważasz za stosowne a także zostawić w spadku potomnym. Te pieniądze zostały ci zabrane .. i jeśli kiedykolwiek państwo nasze kochane życzliwie ci trochę wypłaci w formie emerytury to będzie to promil tego co ci zabrano. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 Fedak - odpier się od mojej emerytury 25.10.10, 14:27 ta pani mówi że boi się ludzi którzy planują jak będzie za 30 lat (słuchałem wywiadu) kto zgodził się ją przyjąć na tak odpowiedzialne stanowisko ? Tusk i Pawlak do raportu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bunio34 ta głupia baba sama sobie przeczy 25.10.10, 14:55 Po co komplikować i tak już bardzo skomplikowane systemy świadczeń? Gdyby zrealizować wasze propozycje, to zaoszczędzilibyśmy raptem 30 mln zł, resztę pożarłaby administracja, bo ktoś musiałby te dochody weryfikować, podliczać, księgować. W państwach, gdzie funkcjonuje system emerytury obywatelskiej, przed jej przyznaniem jest oceniana sytuacja materialna ubiegającego się o nią (czyli ktoś musi sytuację materialną zweryfikować, podliczyć i zaksięgować) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opbb Nie jest taka głupia,choć chyba za kołnierz nie wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 15:29 lewa. Emerytury obywatelskie to mądry pomysł, niestety kosztuje.O rolnikach nie powie jasno, a na pewno nie przed wyborami bo jest z PSL, to oczywiste. OFE to wyjątkowe złodziejstwo jak widać i z tym trzeba skończyć oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc Re: Nie jest taka głupia,choć chyba za kołnierz n IP: 67.159.44.* 25.10.10, 16:26 Jak uniknąć ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zawsze_dziewica "Państwo" chce ukraść moje pieniądze? 25.10.10, 16:34 Tylko dlaczego zaraz te pieniądze miałyby trafić do budżetu, a nie na moje konto? Państwo chce mi je ukraść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br00net Czy wy wiecie jak ten mechanizm? IP: *.pruszcz.mm.pl 25.10.10, 17:03 Czy wy wiecie co się dzieje z pieniędzmi w OFE? Pieniądze które wpłacacie do OFE muszą być inwestowane zgodnie z pewnymi ograniczeniami ( patrz ) Wynika z tego że większość pieniędzy OFE wydaje na teoretycznie bezpieczne obligacje (przynajmniej 60%). W poprzednim systemie pieniądze trafiały do ZUS, który miał pewne wydatki. Teraz ZUS nie dostaje sporej części z tych pieniędzy, ale wydatki pozostały te same - brak reform. Żeby załatać brakującą dziurę, państwo emituje obligacje, które następnie kupują OFE. Tak więc dług państwa rośnie i staje się to coraz większym problemem. Najprostszym rozwiązaniem redukcji długu jest dopuszczenie do wysokiej inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutex Re: "Państwo" chce ukraść moje pieniądze? IP: *.wroclaw.mm.pl 25.10.10, 17:05 na to wygląda - że chce ukraść wypracowane pieniądze. Skoro nawet pracujący w szarej strefie płacą podatek VAT, to nie możemy powiedzieć, że państwo nie ma wobec nich żadnych obowiązków. a to szara strefa nie korzysta z remontowanych dróg w swoich miastach? z przedszkoli? ze szkół dla własnych dzieci? z zapomóg i zasiłków? szara strefa nie figuruje jako "bezrobotny/a" i nie jest z automatu dopuszczona do publicznej służby zdrowia na którą płacą ludzie pracujący? ręce mi opadły... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Nie jest taka głupia,choć chyba za kołnierz n 25.10.10, 17:51 emerytura społeczna nic kosztowac nie będzie. to sa te pieniądze które i tak państwo będziem usiało dawać tym którzy na stare lata pozostaną bez praw do emerytury. po prostu inna nazwa - zamiast pomoc spłeczna będzie społeczna emrytura. kobita ma t o tyle rację że pracobiorca chętnie wolałby pracować legalnie. jeśli pracuje na szcaro czy carno to dlatego że musi. Ma jeszcze rację w innej kwestii. OFFE faktycznie wygląda na świetnie zorganizowany przekręt tysiąclecia. państwo przekazuje forsę obywatela który MUSI płacić za to prowizję, a nstepnie pożycza te pieniądze na wysoki procent. Ma kobita rację - tego nie wprowdzono w żadnym innym kraju na świecie. Nic dziwnego że nas chwalą ... takich jeleni nigdzie nie ma poza PL Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz do jakiego budżetu!!! ku..waaaaa 25.10.10, 14:39 Sie nóż w kieszeni otwiera na widok takich złodziejskich pomysłów. Przecież to są prywatne pieniądze (tyle że gó... mogę z nimi zrobić, ale są na moim koncie ) to jak pani chce je zabrać do budżetu to znacz że chce skroić obuwateli na taką kasę???? Pomijam fakt że one nie czekają w gotówie na koncie ale są utopione w akcjach , obligacjach itp. To jak je będą chcieli nam ukraśc to przy okazji chyba zabiją giełdę bo nie wiem jak sobie wyobrażają spieniężenie takiej ilości akcji. Jakim trzeba być amoralnym gnojem by wogóle takie pomysły mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
sidian Re: do jakiego budżetu!!! ku..waaaaa 25.10.10, 15:07 No wlasnie, sam jestem ciekaw, co na to gielda. Poza tym pani minister moze by tak w morde kopane troche spojrzala na rzeczywistosc? Jedno dziecko latwo jest wychowywac? Dwoje trudniej? Troje to obciazenie dla "mlodej rodziny"? Komus tu chyba na mozg padlo. Przecietny kredyt mieszkaniowy pochlania polowe zarobkow pary, zakladajac ze oboje pracuja, a jesli kobieta jest w ciazy, to z praca ciezko (oczywiscie sa wyjatki, niektore firmy fenomenalnie ulatwiaja prace kobietom w ciazy, za co mam do nich gleboki szacunek) i z czego utrzymac to dziecko? Do tego rachunki, a potem sie zaczynaja wydatki na dziecko. Skad to w ogole brac? Sam czynsz w moim niewielkim mieszkaniu wynosi 650zl/mies. Gdybym mial jeszcze splacac to mieszkanie (na szczescie jest moje), to doszloby mi jakies 2.500 miesiecznie na splate kredytu. O jakich dzieciach w ogole mowa? Stworzyliscie chory system, w ktorym normalny czlowiek rozmnazac sie nie moze, a potem placzecie, ze nie ma z czego emerytur wyplacac? Posrance. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: do jakiego budżetu!!! ku..waaaaa IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 15:09 > Pomijam fakt że one nie czekają w gotówie na koncie ale są utopione w akcjach , > obligacjach itp. To jak je będą chcieli nam ukraśc to przy okazji chyba zabiją > giełdę bo nie wiem jak sobie wyobrażają spieniężenie takiej ilości akcji. > > Jakim trzeba być amoralnym gnojem by wogóle takie pomysły mieć. > dobre sobie,a krach na giełdach, lata trzydzieste .pewnie to wymysł historyków albo jak wolisz histeryków,hahaha na ile wystarczy dodruku papierów" wartościowych" na pół dekady,całą dłużej ??? kto i po co miałby spieniężać akcje/papiery.wyślą je do skupu makulatury,albo do pieca i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
bceuropa Re: do jakiego budżetu!!! ku..waaaaa 25.10.10, 15:19 Tu nie chodzi o to że te pieniądze kuszą jak pisze jeden z Was. To jest wprowadzanie w życie planu na ratowanie gospodarki przed kryzysem, który dopiero nas czeka. Oczywiście nic to nie da. To co nas czeka, przerośnie wyobrażenia większości o tym jak może wyglądać kryzys i ruina Państwa. Jest wiele czynników które się na to złożą. Jednym z nich będą emerytury, które za niedługi czas przyjdzie wypłacać, ludziom z powojennego wyżu demograficznego. To że rząd jest tego świadomy widać po działaniach które się wprowadza pod płaszczykiem np "nowoczesności". Mam na myśli projekt w którym wszystkie emerytury i renty będą wyłącznie przelewane na konto bankowe. To informacja która zawiera swój prawdziwy cel między wierszami. Powszechnie wiadomo, że w obrocie jest dużo więcej pieniędzy (w formie cyferek) niż jest naprawdę gotówki na rynku. To prosty schemat. Państwo liczy na to że przelewając świadczenia na konta choć część z nich zostanie rozdysponowana przez emerytów w formie elektronicznej. Bo pieniędzy w postaci cyferek może być prawie dowolnie dużo. To będzie już jakieś kilkanaście procent z tego co zabraknie. Aktualne słowa Pani minister są tylko zapowiedzią że Państwo tak czy inaczej sięgnie po kasę z OFE. Nie będzie miało innego wyboru. Ale to tylko jeden problem. Będzie ich więcej - dużo więcej. Prawdziwy kryzys dopiero przed nami i nie trzeba tu wróżbity. Wystarczy trochę ekonomii z nutką analizy, a uwierzcie że tego obrazu który powstaje nie trzeba wcale koloryzować - on sam w sobie jest niewiarygodnie brzydki i koszmarny. Na pocieszenie można dodać, że nie będziemy w tym osamotnieni, to będzie problem całego cywilizowanego świata. Ten "kryzys" który się niby właśnie kończy, to jedynie statek zwiadowca potężnego okrętu który się zbliża. Osobiście kalkuluje że "polecą" dosłownie wszystkie giełdy, fundusze, 90 procent banków. Najmniej według mnie ucierpią najbiedniejsi, bo są najmniej zadłużeni. Najbardziej dostanie po uszach klasa średnia. Szczególnie Ci którzy żyją na kredyt. Nie przypadną im do gustu monity od banków o potrzebie natychmiastowej spłaty zobowiązań :P Jedyna nadzieja w tym, że jak to przejdziemy to być może odezwie się w ludziach rozum i zaczniemy budować ekonomię od nowa na całkiem innych bardziej racjonalnych zasadach. Może uda się powrócić np do zasady - że bank pożycza do wysokości zgromadzonego kapitału, a nie jak teraz, w niektórych krajach za każda pozyskaną złotówkę,bank może pożyczyć 100. Przygotować się na to uda niewielu, pozostaję już teraz (kto jeszcze nie zaczął) robić co tylko rozum podpowie, aby minimalizować skutki osobiste tego co nadchodzi. Pamiętajcie im mniej długów, tym lepiej. Kto ma mieszkanie na kredyt dobrym wyjściem jest sprzedać, spłacić bank a lokum dla siebie wynająć. Pozostałe pieniądze ze sprzedaży będą wystarczające na zakup mieszkania jak nadejdzie kryzys. Wtedy będzie tanio. Wiadomo nie jest to opcja dla wszystkich. To tylko jeden pomysł. Chodzi o to, aby zrobić co się da aby zostać bez długów, niekoniecznie obniżając zauważalnie poziom życia. Po pierwsze pozbyć się manii własności. Lol to tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 ciekawa progonoza.... 25.10.10, 15:50 Poprzednie wielkie kryzysy kończyły się wielkimi wojnami. Czy zatem przewidujesz nową "wielką" wojnę? Zgadzam się co do tego, że kończy się epoka powojennego dobrobytu. Ale co przyniesie nam przyszłość? Znam ludzi, którzy twierdzą, że najlepiej było za Gierka. Wydaje się, że mają sporo racji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ciekawa progonoza.... IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 16:08 na pewno nic pozytywnego, wiedzą to doskonale ci co tymi piramidkami zrządzą, stąd takie parcie na kasę teraz, bo za niedługo nie będzie co ukraść. jak szaleć to szaleć puki jeszcze się da. Odpowiedz Link Zgłoś
bceuropa Re: ciekawa progonoza.... 25.10.10, 16:29 hehe... osobiście myślę, że żadnej wojny (przynajmniej w powszechnie rozumianej postaci) nie będzie. Ludzie są za mądrzy i za bardzo szanują pokój. Wojny będą, ale w wymiarze ekonomicznym. Będzie walka o rynki zbytu, bo one tylko zapewnią względne zaspokojenie potrzeb. Może się pojawić bardzo poważny problem bezrobocia, choćby ze względu na nadmierną ostrożność w zakupach, co spowoduje znaczne spowolnienie produkcji i sektora usług. Może to i dobrze, bo stopień marnotrawstwa w dzisiejszym świecie jest zatrważający. Zresztą wiele rzeczy w dzisiejszym świecie osiąga granice absurdu i niewiele trzeba aby osiągnąć punkt krytyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ciekawa progonoza.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.10, 17:50 > hehe... osobiście myślę, że żadnej wojny (przynajmniej w powszechnie rozumianej > postaci) nie będzie. A zastanowiles sie nad tym, co wojna przynioslaby za korzysci? Ropa,wegiel i gaz sa na wyczerpaniu... Na ile wiecej starczylyby te surowce, gdyby tak wymordowac polowe ludzi na ziemi? I tak teraz tylko polowa jakos godnie zyje, reszta jest zbyteczna. Tak tez na pewno na gorze mysla. I wyglada mi na to, ze nato napadnie rosje, zeby zawladnac jej surowcami. Odwet prowadzony z ubootow pewnie wlicza w ta kalkulacje a i tak sie im bedzie oplacac. Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 BCeuropa; To bedzie wielki i podstepny kryzys 25.10.10, 16:27 Zgadzam sie ze wszystkim co piszesz z wyjatkiem jednego; - Twoje rekomenacje by sprzedawac domy kupione za kredyt jest dobre ale na deflacje. - rzeczywiscie, z poczatku moze byc krotki okres deflacji gdy bedzie brak pieniedzy w obiegu - niestety, z powodu masowej 'produkcji' pieniadza bedzie wkrotce potem duza inflacja - W czasie super- a zwlaszcza hyper-inflacji, oplaca sie te domy trzymac bo splaca sie je potem bezwartosciowymi pieniedzmi. Chyba ze w Polsce jest jakas automatyczna podwyzka oplat. Ja mam w USA maksymalna stawke 12.5% i przy inflacji ponad 1000% (a taka bedzie!), to dom moze byc jak za darmo. To beda z pewnoscia ciekawe czasy. Az nie moge sie ich doczekac bo lubie mrozace krew w zylach przygody. dla super inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: BCeuropa; To bedzie wielki i podstepny kryzys IP: *.chello.pl 25.10.10, 20:15 Ale wiesz, że w czasach hiperinflacji (Niemcy przedwojenne, Węgry powojenne) ceny domów, a tym bardziej kamienic (z mieszkaniami na wynajem) leciały na pysk w stosunku do innych dóbr (nie pieniądza oczywiście, ale drożały wolniej niż inflacja)? Kamienicę kupowało się za równowartość pianina, bo właściciel tejże musiał za coś kupić chleb, a czynsze nie wystarczały na nic, do tego chętnych do wynajmu za bardzo nie było (bo bezrobocie). Jak ktoś spodziewa się takiego scenariusza (ja liczę że jednak nie będzie tak źle, a w razie czego uda się wcześniej zdobyć fiolkę z cyjankiem - dzieci nie mam, walka o przetrwanie w ogólnym chaosie mnie nie bawi), to najlepiej wrzucić wszystko w złoto albo w dobra codziennego użytku z długą datą ważności (kawa, papierosy, mydło itp. - pewnie również baterie, żarówki, świece i zapałki jak się zacznie robić naprawdę "wesoło" - tylko to wszystko trzeba mieć gdzie trzymać...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z polski Re: BCeuropa; To bedzie wielki i podstepny kryzys IP: *.146.55.45.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.10.10, 17:30 To się ku... zapisz do Afganistanu, ciemniaku jankeski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kraluch Re: do jakiego budżetu!!! ku..waaaaa 25.10.10, 20:34 > Przecież to są prywatne pieniądze (tyle że gó... mogę z nimi zrobić, ale są na > moim koncie ) to jak pani chce je zabrać do budżetu to znacz że chce skroić obu > wateli na taką kasę???? :DDDDD Aleś Ty naiwny człowieku... "Prywatne pieniądze", "moje konto" - to po prostu zapis na papierze, w systemie. Do ZUSu wpłacasz składki za obietnicę otrzymania świadczenia emerytalnego w przyszłości. Zostają one przeznaczone na bieżące wydatki. Do OFE wpłacasz składki, które w +-60% muszą być przeznaczone na zakup obligacji i też w końcu zostają skonsumowane na bieżące wydatki. Różnica jest taka, że w tym drugim przypadku pośrednik -OFE praktycznie za nic bierze dużą prowizję. W związku z tym pomysł p. minister (jeśli dobrze zrozumiałem) polegający na pozostawieniu OFE tylko tych aktualnych 40%, które mogą przeznaczyć na spekulacje w kasynie zwanym giełdą jest sensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Póki mamy Fedak w rządzie, nie zagłosuję na PO 25.10.10, 14:46 Fedak lub inne miernoty tego pokroju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku ręce precz od moich pieniędzy komuchy jedne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:32 PSL zaczyna gadać jak Lepper "a skąd wziąć pieniądze? Z banku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 14:39 dziadek,co ty pieprzysz,jakie twoje,to kasa takich spekulantów jak np. Madoff.ale ty o tym jeszcze nie wiesz. dowiesz się jak ofe się zawalą.zapewniam cie że wtedy grzecznie z garnuszkiem w garści pójdziesz po prośbie do zus. ale jeżeli się chcesz upierać że twoje to spróbuj je wybrać, hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.sta.asta-net.com.pl 25.10.10, 16:54 Po pierwsze te pieniądze odkładane są z moich składek więc są moje.Po drugie zgadzam się ,że OFE pobierają za dużą prowizję ,że prezesi OFE nabijają sobie kasę ,że zysk oferowany przez OFE jest znikomy itp, ale jak na razie to jest najlepsza propozycja lokowania moich składek,lepsza niż ZUS.Po trzecie nie zgadzam się aby pieniądze wycofane z OFE trafiły do budżetu na finansowanie kampanii politycznych ,ratowanie ZUS,KRUS i tym podobnych kwiatków.Po czwarte wreszcie ,kiedy Pani Fedak weźmie się za reformę KRUS i ZUS .Kiedy rolnicy zaczną płacić normalne składki zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 17:23 skoro są "twoje" to idź i spróbuj sobie wypłacić. wiem, lubisz żeby sobie leżały i pracowałłłłły,pytanie na kogo?? bo na pewno nie na ciebie. ofe to mega przekręt, "twoje pieniążki służą głównie do pompowania bańki spekulacyjnej, jak banieczka pęknie to twój będzie jedynie smród, jaki się z niej wydostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 15:00 Jak pieniądze w OFE są twoje to wypłać je, albo napisz jak to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.chello.pl 25.10.10, 16:35 Umiera kobieta w wieku 45 lat, zostaje mąż 46 lat i dziecko 19 lat. Kobieta przepracowała 20 pełnych lat, z czego do OFE trafiała 1/3 składki emerytalnej przez 10 lat. Z ZUS mąż nie dostanie nic, dziecko o ile będzie studiować na dziennych studiach do 26 roku życia dostanie rentę lub również nic. Z OFE dostanie uposażony w gotówce połowę kwoty zgromadzonej przez te 10 lat. ZUS- u nie dziedziczymy, bo górnicy, nauczyciele, itp. itd - na przywileje składają się inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 16:44 piszesz że z ofe dostanie połowę,a gdzie druga połowa,czyżby prezesi ofe też byli krewnymi i należał sie spadek. zatem ile "lewej" kasy zgarnie ofe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepsydra czasu Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: 212.160.114.* 26.10.10, 09:49 Przeczytaj najpierw na spokojnie cały artykuł i zrozum o co w nim chodzi - chyba ze nie jesteś do końca myślącym człowiekiem to możne potrzeba ci wyjaśnić tak łopatologicznie i wtedy zrozumiesz - jeśli tak to powiedz chętnie to zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesio A może kase z OFE na KRUS ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:00 Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd spokojnie, to będzie nastepny krok... 25.10.10, 14:43 wszystko w swoim czasie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: spokojnie, to będzie nastepny krok... 25.10.10, 15:57 Nie ma żadnej różnicy, na ZUS czy na KRUS. Kradzież środków zgromadzonych w OFE przez ZUS zmniejszy dotację do ZUS z budżetu państwa. Zaoszczędzone środki można przeznaczyć na zwiększenie dopłaty do KRUS, bo jeszcze nie wynosi 100% wypłat, tylko bodajże powyżej 80%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: 178.73.63.* 25.10.10, 14:02 Gangsterzy wydają najwięcej - im najwyższe emerytury obywatelskie! Populizm Siejące Lebiegi łapy precz od gospodarki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodarek Najlepiej te pieniądze dać PSL 25.10.10, 14:04 Oni ich najlepiej użyją. W naszym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodziej Kuszą cudze pieniążki, oj kuszą... IP: 193.164.157.* 25.10.10, 14:04 Co by tu zrobić, żeby je zgarnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtf Idiotyzm IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 25.10.10, 14:04 Pieniądze, które odkładam z mojej pensji (czyt. zabiera mi je ZUS, OFE itd.) mają iść na moje konto i być moją emeryturą. Te pieniądze mają też zarabiać. Nie zgadzam się zatem, aby z tych pieniędzy wypłacane były emerytury innym osobom. To samo się tyczy składek na ubezpieczenie zdrowotne - te pieniądze powinny iść za mną. A tymczasem mamy to wszystko scentralizowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Idiotyzm IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 14:11 tak zarabiają w ofe dla ciebie ,jak zarabiały u Madoffa.hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
balbin79 Re: Idiotyzm 25.10.10, 14:29 Gość portalu: x napisał(a): > tak zarabiają w ofe dla ciebie ,jak zarabiały u Madoffa.hahaha. wiesz ale pieniadze z tych ofe wygladaja na pewne, a z tymi naszymi zusami roznie to moze byc, juz teraz jest cienko , zus musi brac kradyty , a co bedzie za lat kilka:)? jedyna rada zezwolic kazdemu decydowac co chce robic z wlasnymi pieniedzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Idiotyzm IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 14:59 z zus-em jest cienko od paru dekad,i co ,i trwa. tak , masz rację w ofe wyglądają na pewne,a najpewniej wyglądają w kieszeniach prezesów,hahaha.u Madoffa też wyglądały na pewne. jak myślisz, te kilkadziesiąt miliardów $ to mu wpłacili w jeden dzień,a na drugi zbankrutował.guzik prawda,przekładanie z kieszeni do kieszeni trwało prawie dwie dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Idiotyzm 25.10.10, 14:33 Gość portalu: x napisał(a): > tak zarabiają w ofe dla ciebie ,jak zarabiały u Madoffa.hahaha. A to twoje pieniaze?? Jak ci nie pasuje to nie inwestuj, każe ci kto? A od cudzej kasy się odwal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Idiotyzm IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 15:19 > A to twoje pieniaze?? Jak ci nie pasuje to nie inwestuj, każe ci kto? A od cudz > ej kasy się odwal.. > tak, przecież przynależność do ofe jest dobrowolna hahaha.sami ochoczo zanosimy tam kasiorę, głupich nie sieją ,sami się rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r0nin81 Re: Idiotyzm IP: 192.156.102.* 25.10.10, 14:44 Madoff mial piramide finansowa tak jak ZUS - ofe to troche inna bajka... ale jezeli panstwo polozy na tych pieniadzach lape to wyjdzie z tego to samo ... Politycy to balwany i analfabeci ekonomiczni ale przeciez to (wd, nich) nic zlego przeciez ekonomisci to ci zli co nie rozdaja bez sensu tylko wola najpierw przemyslec sprawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greed Re: Idiotyzm IP: 66.90.104.* 25.10.10, 15:29 Kto myśli, że ZUS jest lepszy od Madoffa ten jest potwornie naiwny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Idiotyzm IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 25.10.10, 16:13 kto myśli że ofe to lekarstwo na chory zus,jest piramidalnie naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
roy_x Re: Idiotyzm 25.10.10, 14:16 Podsumowując: likwidacja składek ZUS składka zdrowotna uzależniona od dochodu (PIT) wzrost podatku PIT (Część z PIT i VAT) na jednakową emeryture dla wszystkich. Jak ktoś coś odłoży na stare lata na prywatna emeryture to jego sprawa. Tylko kraśc by nie można było i napuszczać jednych na drugich. A tak to sie przelewa z próżnego w puste i kasuje kupe kasy za obsługe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Idiotyzm IP: *.internetunion.pl 25.10.10, 14:32 baba mowi, ze nie dosc ze ktos kradnie (nie placi od tego podatkow) to jeszcze dostanie emeryture. do bani z taka wladza, na ktora glosuja tylko przestepcy. rozgonic towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronin Ty tak na poważnie czy sobie jaja robisz? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 15:51 A jako dziecko nie chorowałeś ? Też wtedy leczyli cię za twoje pieniądze? Twoja matka już odłożyła pieniądze na emeryturę tylko z własnych składek ? Ciekawe czy na przeszczep też sobie już odłożyłeś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.inig.pl 25.10.10, 14:05 I dobrze głupia krowo. Wara od moich pieniędzy, zajmij się wypasaniem kóz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: 195.245.213.* 25.10.10, 14:05 Patrząc na wyniki finansowe OFE niestety muszę stwierdzić, że faktycznie są bez sensu. Pomysły pani minister choć czasem oderwane od rzeczywistości (np. zabranie głodowych emerytur doprabiajuącym gdzieś po portierniach), w niektórych przypadkach moga być trafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad20101 precz z łapskami od cudzych pieniędzy IP: *.tktelekom.pl 25.10.10, 14:06 apetyt peeselowskich, złośliwych trolli jest nieposkromiony. Odpowiedz Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:06 Brawo Fedak, przynajmniej Ty zrozumiałaś, że OFE to przekładanie pieniędzy z jednej kieszeni do drugiej, przy czym spora część tych pieniędzy ulatnia się podczas tego transferu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miq Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.toya.net.pl 25.10.10, 16:14 co z tego? PO przecież będzie chronić kase prezesów OFE więc nic z tego nie wyniknie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.inig.pl 25.10.10, 14:07 Druga Fotyga. Co za głupie babsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ałtoryjtet Gdyby to PIS wysunął taki pomysł, IP: *.mtvk.pl 25.10.10, 14:07 to ręka, noga, mózg na ścianie. Byłby rwetes, autorytety, palenie kukły pisowskiego min. finansów, zamach na demokrację i nasze pieniądze. Tymaczsem artykuł przez pół dnia dorobił się jednego komentarza - nikogo nie interesują pieniądze w OFE? Młodzi i wykształceni, to chyba same gołodupce pomieszkujące kątem u mamusi Odpowiedz Link Zgłoś
2mimoza Re: Gdyby to PIS wysunął taki pomysł, 25.10.10, 14:26 Gość portalu: ałtoryjtet napisał(a): Gdyby to PIS wysunął taki pomysł > to ręka, noga, mózg na ścianie. > > Byłby rwetes, autorytety, palenie kukły pisowskiego min. finansów, zamach na de > mokrację i nasze pieniądze. > > Tymaczsem artykuł przez pół dnia dorobił się jednego komentarza - nikogo nie in > teresują pieniądze w OFE? > Młodzi i wykształceni, to chyba same gołodupce pomieszkujące kątem u mamusi Młodzi i wykształceni ..... ciężki będzie Wasz los, Wasza przyszłość, Wasza starość. Tylko Wam współczuć, szczerze, z całego serca. Ale ...... sami tak sobie POścieliliście. Gangsterzy robią z Was parobków, murzynów, bo mają Was za wyborczych głupków. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Gdyby to PIS wysunął taki pomysł, 25.10.10, 14:28 a jaka jest alternatywa? Głosowania na partię szalonego Jarosława? Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 Re: Gdyby to PIS wysunął taki pomysł, 25.10.10, 14:32 to chyba jest wiersz BIAŁY ? no bo trochę rymy nie teges los -starość murzynów - głupków ale generalnie utwór oryginalny i w swej asymetrycznej formie utrzymuje pewną ciekawą rytmikę która zadziwia i zastanawia ... Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 Re: Gdyby to PIS wysunął taki pomysł, 25.10.10, 14:38 to chyba jest wiersz BIAŁY ? no bo trochę rymy nie teges los -starość murzynów - głupków ale generalnie utwór oryginalny i w swej asymetrycznej formie utrzymuje pewną ciekawą rytmikę która zadziwia i zastanawia ... Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 czyli to samo co z Fedakową ? 25.10.10, 14:29 ale nie wysunął to po co się podniecasz i kłapiesz dziobem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku twoim zdaniem to ktoś chwali?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:33 czytasz takie coś na tym forum? Pochwały dla PSL za te durnotę?? Odpowiedz Link Zgłoś
ganz Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:07 Nie wiem jak bardzo musi się pani minister wykazać brakiem kompetencji aby została usunięta ze stanowiska. Jej pomysły są rodem z PRL co chyba nie powinno dziwić bo jest przecież z PSL a to tylko 1 litera różnicy ;-)). Bardzo wielu korci aby położyć łapę na składkach z OFE i w ten sposób sobie poprawić notowania przed wyborami. Nie mogą zrozumieć, że w ZUS to kasa jest marnotrawiona bo jakimś dziwnym sposobem rozpłynęły się np. składki obecnych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:23 Najlepsze sa te teksty o tym zeby to ubezpieczenia i swiadczenia obejmowaly takze szara strefe :)))))))) Spoko - oczywiscie ta kasa wezmie sie z vat-u, bo chyba nie z podatkow tych normalnie pracujacych pani fedak? Przepraszam - to chyba nie jest smieszne, to tragiczne. Nie, w sumie, to ciezko mi znalezc slowo opisujace to co proponuje ta psychiczna potwora. I to jest minister, przypominam. Nie jakis palikot - to jest minister rzadu tuska. Komu jeszcze wydaje sie ze polska polityka siega szczytow abstrakcji? I jest to dzielo płemieła, tylko i wylacznie jego. To on sprowadzil to do takich poziomow - polityka milosci to wlasnie polityka takich ludzi i takich postaw. A male litery sa zamierzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:07 Czy ta baba ma po kolei w głowie? Kto ją tam władował.... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:25 Ty - bo zapewne nalezysz do tej ogromnej wiekszosci popierajacej płemieła i wszystko co robi. przepraszam - mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:08 Niestety pudło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloczykijas Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.trzebinia.mm.pl 25.10.10, 14:08 Popieram! Jedna z nielicznych W MIARĘ racjonalnych osób w tym rządzie... :' Odpowiedz Link Zgłoś
55_latek Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:08 Jedynie OFE gwarantuje, że pieniądze znajda się kiedyś na moim koncie i nie będę musiał zebrać i rozumieć że w ZUS brakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.chello.pl 25.10.10, 15:44 hahahahaha. Jaki to trzeba mieć umysł wyprany. Twoje pieniądze? No więc tak po krótce. Masz 10 złotych te 10 złotych leci do OFE, OFE zabiera procent i kupuje obligacje. Obligacje, które za jakiś czas i tak będzie trzeba wykupić, a co to jest państwo? Twór jakiś osobny? To Ty ja i wszyscy zrzucą się na to by tą rzekomo Twoją emeryturę wykupić, więc różnica między państwowym a OFE jest taka, że na tamtych pieniądzach ktoś się jeszcze pasie, a spłacane będą w przynajmniej 70% przez Ciebie za o wiele większą wartość. Dlaczego nie zrobić emerytury obywatelskiej dla wszystkich finansowanej z VAT'u? Przecież więcej pieniędzy w naszych portfelach to więcej konsumpcji, to więcej wpływu do budżetu, to wzrost zatrudnienia a przez to zmniejszenie się strefy zasiłków. To przecież też mniej administracji wymaga, więc kolejna korzyść. Ale właśnie chodzi o to że OFE+politycy zatrudniający znajomych królika w administracji są takim prostym pomysłom przeciwni. Przecież taki urzędnik nic nie produkuje. Jest zbyteczny. Każda administracja traci nasze pieniądze, bo przecież do OFE czy ZUS i tak TWÓJ pieniądz musi opłacić jeszcze dodatkowo koszty istniania OFE, one nie wytwarzają niczego. Więc dlaczego tak zaciekle bronisz tego chorego systemu? Spójrz na bank. Zwykły komercyjny bank. Idziesz do niego i Twoje pieniądze są Twoje. Możesz przyjść i powiedzieć "dzień dobry poproszę pieniądze, moje pieniądze" i bank Ci je da. Po jaką cholerę mnożyć administrację na twór jakim jest OFE? Dlaczego jak mam kaprys tych rzekomych swoich pieniędzy nie mogę wypłacić z OFE? Są tak samo marnotrawione jak w ZUS. Nie jestem zwolennikiem ZUS'u ale też i OFE. Jestem za tym że każda rozumna jendostka myśli trochę i wie, że swoje pieniądze rozdysponuje jak chce. Państwo to obywatel, nie może być tak że ma wyręczać Cię w myśleniu. Ja wiem że dla wielu to wygodnie, bo przecież państwo obiecało. Ale co obiecało? Ja Ci nieczego nie obiecywałem, ja Ci mówię tylko walcz o swoje pieniądza bez OFE i bez ZUS, a z dwojga złego wolę państwowe wspólne niż prywatne, lecz nie moje ani Twoje, tylko prezesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miq Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.toya.net.pl 25.10.10, 16:28 patrząc na komentarze nie zostaniesz zrozumiany niestety w Polsce podejście do OFE jest podobne jak do PO vs PIS, PO jest wspaniałe bo PIS jest zły, OFE jest wspaniałe bo ZUS jest zły... i już nieważne są argumenty, najlepiej powiedzieć 'głupia baba' a obalić argument o tym, że płacimy kasę do OFE, z których prezes dostanie procent i za resztę kupi obligacje, za które my później i tak zapłacimy to już nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 17:31 Przeciez to nie chodzi o to czy prezes sobie zarobi. NIECH SOBIE ZARABIA, prosze bardzo! Ba, niech nawet cala swoja rodzine zatrudnia! Mam to w ciemnej ciasnej, jak wiekszosc spoleczenstwa!!!! Ale niech beda jakies reguly gry! Niech bedzie jakas konkurencja na rynku! Niech bedzie dowolnosc wyboru - moze np. niech ludzie maja prawo inwestowac w jakies dlugoterminowe obligacje albo polisy zamiast OFE. Niech powstana mechanizmy, ktore spowoduja jakakolwiek konkurencje na rynku! A tak to se mozemy pogadac o niczym - tusk i tak ma to gdzies. Dla niego licza sie sondaze, a tymi moze manipulowac wykorzystujac dokladnie te same mechanizmy co w programach typu Mam talent i Big Brother. Glupota ludzka po prostu nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwin Typowa maciora przy korycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.10, 14:08 Wiadomo o co chodzi - o kasę. Pomysłów brak to takie kretyńskie wypowiedzi się pojawiają. Nie po to zawarłem z państew układ ponad 10 lat temu żeby teraz jakś głupia baba z partii koryciarzy mówiła mi że to jest bez sensu bo w ZUSie (zwykłym złodzieju) brakuje kasy. I utrzymanie takiej kretynki idzie równiez z moich podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:09 Panie Rostowski reforma nie polega na zabranie pieniędzy dla dzieci, reforma polega na zlikwidowaniu bandytyzmu finansowego. Ma pan pieniądze i nie umie Pan je znaleźć a są w zasięgu ręki. Fundusz kościelny ja płacić nie chcę a na dzieci chcę, emerytury z ZUS dla księży też nie chciałbym żeby zostały wypłacane z moich składek, utrzymanie czarnej mafii w urzędach administracji państwowej ,armii, policji, i szkole. Ile z budżetu ucieka pieniędzy? tu Pan szukaj oszczędności a nie na dzieciach Pan oszczędzaj i weź się Pan do pracy. To by była reforma. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 14:47 Nie potrzeba wcale likwidowac administracji, co chyba proponujesz. Wystarczy zabrac sie za reformy w gornictwie i w KRUS-ie. I bedziemy bezpieczna wyspa na morzu kredytowych bogaczy. Tylko ze tego płemieł nigdy nie tknie - to go przerasta i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sthoss Do zwolnienia! Natychmiast! 25.10.10, 14:09 Z takim rozumieniem otaczającego świata i mechanizmow to można co najwyzej pieczątki na poczcie przybijać. Co najwyżej, bo już funkcja popierania opłat przerasta chyba tę panią. I to jest minister? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform ... 25.10.10, 14:09 "Skoro nawet pracujący w szarej strefie płacą podatek VAT, to nie możemy powiedzieć, że państwo nie ma wobec nich żadnych obowiązków. Państwo nie może swoich obywateli zostawić bez pomocy w biedzie i nieszczęściu." To jest najzwyczajniej niewyobrażalne, żeby Minister Pracy publicznie deklarował zamiast zaostrzonych kar zobowiązania państwa wobec oszustów i zwykłych złodziei. Praca w szarej strefie jest okradaniem tych co płacą składki, jest fałszowaniem konkurencji, jest bardzo poważnym przestępstwem. Państwo ma się troszczyć o złodziei i oszustów w sytuacji w ktorej nie potrafi zapewnić elementarnej troski tym którzy nie uchylają się od płacenia składek ?? Nie tylko możemy ale musimy wreszcie przestać honorować niezliczona rzesze w naszym kraju cwaniaków i oszustów od dziesięcioleci żerujących na naszych wspólnych pieniądzach tylko dlatego, ze "zarządzają" nimi tacy idioci jak Jolanta Fedak. Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_3m Re: "Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform 25.10.10, 15:22 I to jest rzeczowy komentarz i opinia oparta na rozsądnym myśleniu. Podpisuję się wszystkimi kończynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: "Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: *.chello.pl 25.10.10, 16:01 a bzura. Pani Minister tylko powiedziała prawdę. To jakby nagle w tym kraju powstał pomysł zalegalizowania i opodatkowania wszystkich narkotyków, aborcji i eutanazji. To że się powie że tego zrobić nie można, że to idiotyzm nie załatwi nagle sprawy że nie będzie aborcji/narkotyków/eutanazji. Tak samo z szarą strefą. Przecież szara strefa nie powstaje "tak o!" bo fajnie. Szara strefa powstaje bo lepiej jest zarobić niż niezarobić. Przecież Ci ludzi rzeczywiście nie płacą podatków, ale to niech ich wina. Co mają zrobić? Lecieć po zasiłek czy niech lepiej zarobią i płacą państwu w postaci chociażby VATu. Sami się nie zatrudniaja na czarno bo lubią. Robią to bo muszę, bo chcą pracować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ming ming Re: "Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform IP: 178.73.49.* 25.10.10, 16:31 > Ci ludzi rzeczywiście nie płacą > podatków, ale to nie ich wina. Zayebiste stwierdzenie. Po prostu tekst roku. > Robią to bo muszą, bo chcą pracować! To niech pracują legalnie. Na razie robią to, co robią, bo są przyzwyczajeni, że można kraść. A wypowiedzi takich różnych Fedaków ich w tym przekonaniu utwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Ci ludzi rzeczywiście nie płacą podatków, ale to 25.10.10, 17:49 "Ci ludzi rzeczywiście nie płacą podatków, ale to niech ich wina." Sa dwie metody likwidacji szarej strefy: represyjna i ta polegająca na obniżaniu wszelkich obciążeń jakim opodatkowana jest praca. W naszym kraju nie funkcjonuje ani jedna ani druga. "Sami się nie zatrudniaja na czarno bo lubią. Robią to bo muszę, bo chcą pracować!" Chciałbym w to wierzyć: ilu jest takich co korzysta z socjalu, opieki zdrowotnej zapewnionej przez pracującą oficjalnie żonę samemu zgarniając na czarno niejednokrotnie dwukrotną pensje jaka zarobiłby oficjalnie i śmiejąc się z frajerów, którzy płacą podatki. Na tych oszustwach korzysta i zatrudniający i zatrudniany. Tracą część rynku uczciwie odprowadzające podatki firmy. Te przestępstwa są w Europie surowo karane: za jednego pracującego na czarno kary liczy się obecnie w dziesiątkach tysięcy € nieomal w całej Europie. Szara strefa powstaje głównie z dysproporcji jaka istnieje pomiędzy obciążeniem pracy podatkami nieproporcjonalnymi do istniejącej efektywności pracy. Fakt, ze wraz z wzrastającymi kwalifikacjami pracowników jej zakres się zmniejsza dowodzi, ze albo proste prace są w naszym kraju obciążone zbyt dużymi podatkami albo ze roszczenia placowe pracownikow bez żadnych kwalifikacji przerastaja mozliwosci pracodawców ( a co za tym idzie rynku pracy) Re: "Póki mamy OFE, nie przyłożę ręki do reform Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx dokladnie IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.10, 15:41 mi, czytajac ten artykul, tez staly wlosy deba na glowie. sam znam takie gnidy ktory doskonale wiedza jak i gdzie sie zakrecic by wydoic kase. jeszcze mamy ich promowac? to sie po prostu w glowie nie miesci :( Odpowiedz Link Zgłoś
apendula_niewdziosek Niektórzy pracują na czarno, bo inaczej nie mogą! 25.10.10, 14:10 Np. mi komornik zajmuje 100% dochodów (dług niezawiniony - VAT od niezarobionych pieniędzy). Z powodu opieki nad chorą żoną muszę pracować w domu, więc etat nie wchodzi w grę. Z kolei z umów zleceń pazerni komornicy zajmują 100%, więc taka praca mijałaby się z celem. Pozostaje szara strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Placek Re: Niektórzy pracują na czarno, bo inaczej nie m IP: *.olsztyn.vectranet.pl 25.10.10, 14:26 Mogą, tylko oszukują. Złamałeś prawo raz, teraz łamiesz je po raz 2. Jak jesteś taki uczciwy, to dobra, zostań w szarej, ale płać składkę na leczenie i na emeryturę. Inaczej łamiesz prawo po raz 3 i żerujesz na innych, którzy płacą. Dorabiacie do tego zgrabne historyjki, jak niedorobione dzieci, żeby się czuć rozgrzeszonymi. Gdy wejdziecie w wiek emerytalny, pierwsi będziecie jęczeć, czemu tak mało. Bo nie płaciliście, załamasy, tylko siedzieliście w szarej. Cieszcie się, że i tak dostaliście i że macie lekarza za darmo, bo po prawdzie nie należy wam się nic. Mam się rozpłakać? Wzruszyła mnie twoja historia? Więzenia też są pełne niewinnych. Skończ człowieku. Jak kantujesz innych, to się chociaż nie przyznawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
apendula_niewdziosek Re: Niektórzy pracują na czarno, bo inaczej nie m 25.10.10, 14:52 > Mogą, tylko oszukują. A co proponujesz? Oddać 100% zarobków komornikowi i mieszkać pod mostem? > Złamałeś prawo raz, teraz łamiesz je po raz 2. Bycie ofiarą przekrętu nie jest złamaniem prawa. Niestety, nasze państwo nie ściga sprawców oszustw ale ich ofiary, więc potem już nie ma wyjścia - trzeba łamać prawo, jeśli się nie chce mieszkać pod mostem. > to dobra, zostań w szarej, ale płać składkę na leczenie Ale państwo nie chce jej ode mnie! Każe mi wtedy płacić gigantyczny haracz za "przerwę" w ubezpieczeniu. > Inaczej łamiesz prawo po raz 3 i żerujesz na innych, którzy płacą. Bzdura i demagogia. To państwo żeruje na mnie, każąc mi płacić podatek od pieniędzy, których nigdy nie dostałem. > Bo nie płaciliście, załamasy, tylko siedzieliście w szarej. Nie, to państwo czyni mnie wyjętym spod prawa. A to właśnie przez takich "pożytecznych idiotów", którzy obwiniają ofiarę a nie sprawcę bronią durnego prawa. > Jak kantujesz innych, To się fachowo nazywa "penalizacja ofiary". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kichot Re: Niektórzy pracują na czarno, bo inaczej nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 15:58 z Plackiem dyskusja nie ma sensu bo to "praworządny" socjaldemokrata z rzetelnie wypranym mózgiem. Rozgrzeszy bandyckie państwo z każdego nonsensu i obrzuci błotem ofiary istniejącego systemu monstrualnego złodziejstwa. Państwo jest dla takich bogiem, a z wierzącymi wymiana poglądów jest bezcelowa. Szkoda zdrowia i nerwów. Hołota reprezentująca państwo, a zwana "politykami" będzie rozgrzeszona nawet gdy zrabuje 100% dochodów państwowych chłopów pańszczyźnianych ("obywateli"/"podatników"). Bo przecież oni chcą naszego "dobra" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dryft Re: Niektórzy pracują na czarno, bo inaczej nie m IP: *.acn.waw.pl 25.10.10, 17:24 heh, ale jestes glupi ! Odpowiedz Link Zgłoś
fan_pani_minister Zabierzcie te zlodziejkę od nas!!!!!!! 25.10.10, 14:10 Niech się ta baba odczepi od naszych pieniędzy!!! Jak też uważam że OFE niepotrzebne, wystarczyłoby żeby każdy inwestował obowiązkowo pewna sumę w co chce, i zdawał tylko roczne sprawozdanie, ale jak tak nie można to NIE POZWÓLMY się okradać ma rzecz rolniczo-górniczo-mundurowego lobby Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 turyści też u nas płacą VAT 25.10.10, 14:10 im też musimy zorganizować emerytury?? Chyba z KRUSu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duckPiS Re: turyści też u nas płacą VAT IP: 66.90.104.* 25.10.10, 17:22 To czym wreszcie jest VAT? Wszystkim? Podatkiem i składką emerytalną? Jesli tak to niech pani minister funduje emerytury "społeczne" po prostu z VAT-u. Istny teatr absurdu. Ktoś zjadł cały VAT i chciałby go mieć. Jeszcze raz pokazuje się paskudna tendencja polskich władz do wielokrotnego podliczania tych samych pieniędzy i naliczania od nich wielokrotnych należności Masz dochód ? OK, zapłacisz podatek od dochodu jaki jest ale i zapłacisz też dodatkowy podatek od różnicy pomiędzy tym dochodzem a jakimś innym, który mógłbyś mieć, choć go nie miałeś, a miał go sąsiad Kowalski (to się nazywa "i inne przychody" - buhahahaha). Skąd się wziął ten drugi podatek? Aaa, podliczyliśmy twoje dochody dwa razy, raz z góry do dołu a raz z dołu do góry więc widzisz, że podatek należy się dwukrotnie. Widać wyraźnie, że w umyśle pani minister kompletnie zatarła się różnica pomiędzy składką ubezpieczenia społecznego a podatkiem. Jeśli chodzi p procent tego ubezpieczenia to porównywanie się z Zachodem nie ma sensu. W Polsce wydatki na podstawowe potrzeby stanowią większą część dochodu narodowego gdyż jest on mniejszy niż na Zachodzie! Pani minister jest po prostu śmieszna i kompletnie nielogiczna. Absulutnie śmiesznym jest mówić, ze za płacenie VAT-u należy się emerytura a później szukać pieniędzy na tą emeryturę gdzie indziej niż w VAT, w kieszeni kogo innego niż tego, kto VAT płacił. To sytuacja jak z Monty Pythona - cudowne rozmnożenie chleba i pieniędzy albo jak w ruskim filmie "Oligarcha" - rozmnażanie mioteł lub oscylator Bagsika - jedne i te same pieniążki służą do płacenia nie raz, a wiele razy - buahahaha. Jeden i ten sam dochód służy do wielokrotnego płacenia tego samego rodzaju podatku, jeden i ten sam podatek służy do wielokrotnego otrzymywania świadczeń - tylko w Polsce. Przychodzi kilient do sklepu i chce kupić bułkę i kiełbasę. OK, mówi sprzedawca "ale musi pan zapłacić też za bułkę tego drugiego pana ponieważ on nie ma na bułkę". Dlaczego ja mam mu tą bułkę kupować? "Należy mu się. Ten pan już u mnie kupił kiełbasę, więc na bułkę też zasługuje. Kiełasa bez bułki nieważna. Ten pan nie ma na nią pieniędzy bo kupił też piwo i pieniądze mu się skończyły. Logiczne jest więc, że pan musi mu zapłacić za bułkę. Ja nie mogę bo mam już zaplanowane wydatki i dług do spłacenia, a pan jak widać jest przy forsie, więc pan musi" Każdego kto widzi takie sztuczki powinno to natychmiast przekonać, że pani minister próbuje z ludźmi prowadzić gierkę w miotełki lub oscylatorek. Nie wiadomo, czy to brak rozsądku czy sprytna zręczność odpustowego cwaniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinek Boże, co za niekompetentna osoba ! IP: *.dint.wroc.pl 25.10.10, 14:11 Tą panią należy jak najszybciej usunąć z rządu, zanim wyrządzi jakieś poważne szkody i okradnie nas z naszych emerytur !!! Co za idiotyczny pomysł, żeby fundować emerytury nierobom i kombinatorom ? A z czyich pięniedzy utrzymywana będzie służba zdrowia, szkoły i policja ? PSL musi przepaść w kolejnych wyborach razem z panią Fedak ! Odpowiedz Link Zgłoś