Dodaj do ulubionych

Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 23:21
Auto z kratka, to kpina od zawsze. Albo cos jest dostawczego albo nie, bez wzgledu na kratke. To widac po samochodzie i dokumentach, ale nie tych wyimaginowanych, czy kombinowanych.
Podobna bzdura, to jazda sluzbowym, firmowym samochodem na wczasy do kosciolka i do tesciwoej na obiad.
Tzw przedsiebiorcy na bezczela okradaja panstwo [czyli nas, obywateli] w majestacie prawa. Ale jakie panstwo, tacy przedsiebiorcy. Nie od dzis wiadomo, ze Polak to zlodziej i kombinator. Nawet za Oceanem z tego slyniemy.
Jesli rzad Tuska cos z tym zrobi, to mi kaktus na dloni wyrosnie!
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.10, 23:25
      zgadzam sie z premierem co do aut luksusowych w kturych i tak nie są montowane kratki .
      moim zdaniem na ulgi i odliczenia jest prosty sposup okleić każde służbowe auto minimum w 70% żadnych kratek za oklejenie takich aut i tak sobie firma odliczy podatek ułatwienie dla wszystkich i jeszcze darmowa reklama firmy klatki nie pikapy nie to może to coś zmieni pozdrawiam
      • Gość: xiunc Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:31
        Rozumiem że Porche Cayenne to taki niemiecki cieńkuś z kratką.
        • Gość: Autor Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:04
          Jakby chciał ograniczyć luksusowe auta z kratą to by wprowadzili limit, że można odliczać max. VAT do wartości auta z kratą np. 150 tys. zł, wtedy nikt by nie montował kraty w auto co kosztuje 400 tys. zł... a teraz to po prostu skok na kasę i łupienie drobnych firm, np. instalatorskich, monterskich, serwisowych i od groma innych...

ale to już taka nasza specyfika, jeżeli coś dział jak należy w 95% przypadków, a w 5% jest nadużywane to należy całkowicie tego zakazać i tym 95% rzucać kłody pod nogi... tym samym wędrujemy na jakieś 150 miejsce na świecie pod względem przyjazności państwa dla małego biznesu...
          • Gość: tpepe Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:34
            Nie przesadzajcie z tym łupieniem, jest mnóstwo małych samochodów użytkowych i można zastrzec, że tylko takie mogą mieć odliczany vat. Sam pomysł kratki jest porąbany, to taka drobna dokuczliwość, żeby dokuczyć komuś, kto chce używać normalnego samochodu do celów firmowych. Sam mam samochód z kratką, który nieopatrznie odkupiłem poleasingowo od znajomego i to jest irytujące, że mimo płacenia wszystkiego co trzeba kratki zdjąć nie mogę, bo musiałbym zmienić typ pojazdu w dowodzie. Ona tak bardzo nie przeszkadza, ale czasem tak i to zazwyczaj w sytuacjach, kiedy muszę przewieźć coś większego :)
            • Gość: Autor Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:51
              jak kratki nie bronię jako takiej, ale możliwości odliczania VAT,

zgadza się, ze krata to porąbmy pomysł, ale to po prostu odpowiedź na debilne przepisy podatkowe,
              i racja, zwykle ona przeszkadza w przewożeniu większych przedmiotów...
              • Gość: ? Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.10, 05:46
                Ale żeby tak się ku...ć dla 6000 PLN?!
                • krzych.korab Dlatego oni są bogaci a ty jeździsz starym żukiem 18.11.10, 07:20
                  aby zarobić na rodzinę. Wolą się skur..ć niż stracić kasę.
                  • Gość: komunista skonfiskować spekulantom te kratki razem z autem ! IP: *.chello.pl 18.11.10, 11:32
                    w
                • sammler Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 18.11.10, 07:23
                  I ty - jak widzę, nie za bardzo orientujesz się w temacie. VAT od pojazdu to jedno. VAT od paliwa to zupełnie co innego. Nie możesz odliczać VAT-u od paliwa do samochodów osobowych, nawet jeśli wykorzystujesz je na cele prowadzonej działalności. To jest wg ciebie normalne? Czy normalna jest wg ciebie sytuacja, gdy robi się specjalne wyjątki od ogólnych reguł rozliczania podatku VAT, które są sprzeczne z jego ideą?

S.
                  • Gość: gm Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 178.56.135.* 18.11.10, 09:31
                    To jest mentalność zakompleksionych ludzi, którzy widzą mercedesy z kratką i to ich tak boli ,że nie są w stanie myśleć. Oczywiście kratka to zemsta rządu za mozliwosć odliczenia watu. Normalnie to powinna być mozliwość odliczenia watu od samochodów osobowych jeżeli są używane w firmie.A nawet jeżeli ktoś takim samochodem pojedzie raz w roku na wakacje , albo przy okazji wyjazdu słuzbowego zrobi zakupy to jest taka strata dla budżetu. Jeżeli ledwie 5% (albo mniej) wyjazdów to wyjazdy prywatne to wszyscy widzą te prywatne . Samochody z kratką rzucają się w oczy w górach pod wyciągami lub nad morzem ale mało kto zwraca na nie uwagę pod urzędami , w hurtowniach czy na wyjazdach serwisowych.Czy księgowy albo informatyk , lekarz,architekt itd muszą sobie kupić 3-osiową wywrotkę ,żeby odliczyć vat od auta i paliwa?
                    • krzych.korab Jak lekarz,księgowy itd bedą mieć kasę fiskalną to 18.11.10, 10:21
                      niech sobie odliczają.
                      • Gość: księgowy Re: Jak lekarz,księgowy itd bedą mieć kasę fiskal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 10:49
                        No to sobie wyobraź, że jako księgowy muszę mieć kasę fiskalną (o ile moja sprzedaż usług osobom nieprowadzącym działalności przekroczy określoną wartość). Odpowiedz mi natomiast na pytanie: czy aby móc dojeżdżać do klientów autem mam sobie kupić wywrotkę? Inaczej nie mam możliwości odliczenia vatu ani od zakupu auta, ani od paliwa. Mam autobusem jeździć? Z segregatorami dokumentów klientów? A może jako "wykształciuch" mam mieć po prostu gorzej, niż handlarz pietruszką? Wraca stare? Chyba tak. Po prostu boli niektórych, jeśli ktoś żyje z pracy głową, a nie fizycznej.
        • vader2010 jak sobie premierunio życzy 18.11.10, 08:49
          długo kupowałek olej od Wani, potem wróciły stare przepisy i kupowałem na stacji, teraz znowu wrócę do "Wani". Mógł mieć premierunio z każdego mojego litra 2 pln, chciał 3 pln to dostanie wała w zeby. pozdrawiam
      • Gość: Kroolik Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 77.236.28.* 17.11.10, 23:36
        Jak ja lubię takie wypowiedzi! Wiesz co, załóż sobie firmę, to będziesz mógł odliczać VAT od wszystkiego i żyć jak pączek w maśle. Ktoś ci tego broni? Będziesz leżał całymi dniami, popijał piwko, a co miesiąc na konto będzie ci wpływał zylion dolarów. Do czasu aż zakosztujesz tych rozkoszy, proponuję powstrzymanie się od komentowania kwestii podatkowych, których jak wnioskuję z twojego postu - nie rozumiesz.
    • Gość: ps Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 17.11.10, 00:05
      to wg ciebie jak jestem informatykiem i jeżdżę po firmach np. naprawiając kompy to mam sobie Kamaza kupic zeby vat byl dla mnie neutralny i żebym mogl go odliczyc z paliwa, tak ?? Wez pomyśl czasem, to nie boli.
      • Gość: afgh Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:04

To aż lexusa potrzebujesz do tego?
        • imw ??? 17.11.10, 08:23
          to on ma lexusa?
          • Gość: fgh Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 09:16

Najwyraźniej, skoro mu ograniczenie wysokości odliczanej kwoty przeszkadza.
            • sammler Re: ??? 17.11.10, 23:25
              Gość portalu: fgh napisał(a):

>
              > Najwyraźniej, skoro mu ograniczenie wysokości odliczanej kwoty przeszkadza.

A ty w ogóle czytasz posty, na które odpowiadasz? On pisał o VAT-cie od paliwa... Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci, co g***no - za przeproszeniem normalnych użytkowników tego forum - wiedzą...

S.
            • Gość: xxl a jakie to ma k#$%^ znaczenie, jaki to samochód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 00:00
              chcesz kupić do firmy i odliczyć od niego vat? jakie znaczenie ma, ile on kosztuje? przecież vat jest proporcjonalny do kwoty. chcę robic wrażenie na klientach, których odwiedzam - kupuje S500 i kij ci do tego. skoro mam kasę, nie ukradłem, tych pieniędzy,a samochód wykorzystuje w pracy, to dlaczego mam tego nie zrobić?

A do komputera za 10.000 zł już się nie przyczepisz? przecież można kupić cpu za 500zł, a na pewno uzytkownik ogląda gole d..y w necie, przegląda allegro itp. I odliczył vat, mimo że używa kompa do celów wybitnie prywatnych.

Więc jak to jest?
        • Gość: malkontent Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 07:51
          >
          > To aż lexusa potrzebujesz do tego?

Czy masz zamiar ingerować również w to jaki sprzęt wykorzystuje w działalności? Core i7 to może być za dużo dla mnie, ma mi wystarczyć core 2 duo, bo taka jest wola ludu? Zamiast Eizo mam sobie kupić samsunga?
        • Gość: Wojtek Lexus zły? To co dobre, opel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 10:33
          Czy też za dobry? Może seicento?
      • Gość: xiunc Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 08:35
        Kamaza może nie, ale np. Renault Kangoo na pewno wystarczy.
        • Gość: Hermilion Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:32
          Tyle ze pewnie woli tak jak ja Renault Clio 2 miejscowy bo taniej wychodzi ..
        • Gość: dany Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 02:56
          A jak to Kangoo będzie można odliczyć, bo to typowy model "służbowy", teraz kupowany z kratką bo inaczej się nie da odliczyć VAT.

Przykład zza granicy: Niemiecka firma świadczy usługi serwisowe, posiada zdalnych pracowników, flotę pojazdów Citroena (Berlingo na krótsze i C5 Break na dłuższe trasy), żadnych kratek, do przewiezienia tego co potrzebują wystarczy a jest dość wygodnie, oczywiście odlicza wszystko, paliwo na postawie byle paragonu

Polska: podobna firma, flota Toyoty, z kratkami, bo inaczej nie można, i nagle od 2011 koszty wzrastają o 23%, samochody trzeba wymieniać, następnego się już nie kupi z pełnym odliczeniem, więc firma nie kupuje, jeździ starymi, ponieważ koszty paliwa wzrastają, a nie da się podnieść cen usług, zwalnia się 1/5 załogi, witamy w Polsce.

Na Porsche Cayenne trzeba sporo wydać, żeby go zakupić, pieniądze na niego też trzeba zarobić płacąc po drodze podatki, w cenie zawarta jest akcyza, zarabia importer....

Ale zresztą, szkoda słów, zdawało się że PO wiedziało o tym co tak naprawdę jest potrzebne i forsowało swój pomysł 3x15%, uproszczenie księgowości i systemu podatkowego, i co ?
      • Gość: Seba Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.acn.waw.pl 18.11.10, 00:00
        Witam,

Do wszystkich, którzy są przeciw kratce, wyobraźcie sobie informatyka/hydraulika/architekta itp, który dowozi swój drobny towar komputery/armatura/projekty do firmy/sklepu/klienta itp.

Jeśli Ci przedsiębiorcy nie odprowadzaliby tego VATu od tych towarów sprzedawanych to wtedy będzie OK. Podam prosty przykład: ktoś wozi twarde dyski do sklepu codziennie 100 sztuk razy 20 dni daję 2000 dysków miesięcznie po 300PLN gdzie VAT stanowi 54PLN razy 2000 sztuk, daje 108000PLN miesięcznie. I teraz niech ktoś mnie przekona, że taki przedsiębiorca nie może odliczyć 50 000 vat od zakupu auta, którym będzie woził ten towar?
        Proszę mnie przekonać, bo jak narazie to Pan premier dał dla mnie ciała... Cayenem nie wozi sie jajek, wozi się drogi towar np. powiedzmy biżuterię.... ale nawet takie tanie dyski by sie opłacało....
        Pozdrawiam
    • amelie2 Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 17.11.10, 08:10
      Państwowi krwiopijcy i różnej maści pasożyty żyją z przedsiębiorców, którym zatruwają życie jak mogą. Kratki czynią z nas pośmiewisko w całej Europie. A wszystko po to , aby przedsiębiorcy nie mogli odliczać VATu od samochodów niezbędnych do prowadzenia działalności gospodarczej. To, że VATu nie można odliczać od zakupionego paliwa to fiskusowi za mało!
    • radek1341 Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 17.11.10, 08:57
      Premier przekroczył granicę śmieszności. Przypomniał mi się Marek Belka, który jako premier mówił o cwaniakach wykorzystujących ulgę podatkową w związku z darowiznami.
      Po co te kratki? Dlaczego przedsiębiorca, na przykład informatyk, nie może sobie kupić osobowego auta i odliczyć całego Vatu(?) i całego Vatu od paliwa? Odpowiedź jest jedna. Bo nasze państwo traktuje nas jak poddanych, a nie jak obywateli.
      Moja znajoma w Czechach jest prawnikiem. Prowadzi kancelarię prawną. Co dwa lata zmienia auto i odlicza sobie uczciwie wszystkie koszty. Żadnych kratek i oszukiwania, bo państwo czeskie jej nie kiwa.
      Nasze państwo jest nieudolne i woli zakazać. Jeszcze bezczelnie na żer rzuca się porshe cayenne. Jeśli są nieuczciwi lidzie, którzy służbowym autem odpisując sobie Vat od paliwa jadą na urlop, albo do kościoła (niemożliwie, by wierni kościoła katolickiego byli tacy nieuczciwi;-), to po to jest urząd skarbowy, by to wykryć. Ale po co, lepiej zakazać i okraść uczciwych ludzi.
      Panie Tusk et consortes! Nie ułatwiajcie życia przedsiębiorcom, olać jedno okienko etc. Wystarczy nas traktować uczciwie i nie okradać.
      • Gość: Autor Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:10
        ale u nas elektorat nie zdzierży tego, że ktoś ma nowe auto... nie będzie zazdrościł ładnej żony, mądrych dzieci, ciekawego życia bez problemów ale właśnie nowego auta, to go boli najbardziej....
      • Gość: xxl Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 00:04
        państwo traktuje nas nie jak poddanych, tylko jak idiotów i to do tego ze skłonnościami do złodziejstwa
      • Gość: MalaRysa Twoja znajoma w Czecha robi to uczciwie IP: 80.50.61.* 18.11.10, 07:40
        A nie na zasadzie jak tu najlepiej nabić państwo w butelkę.
    • francebernar Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 17.11.10, 14:34
      Problem opodatkowania samochodów służbowych użytych czasem do „prywatnego” przejazdu to jest problem zastępczy służący wyłącznie odwracaniu uwagi Polaków od tych problemów, które nie są rozwiązywane, choć obiecano to w kampanii wyborczej. Nie ma się, czym bulwersować. Ktoś ma taki przywilej, że na koszt podatników otrzymuje emeryturę rolniczą płacąc swoich składek tylko, 8% podczas gdy inni muszą zapłacić 100% w ZUS, który w dodatku ich okrada nie przekazując należnej części do OFE. Ktoś na koszt podatników otrzymuje i pensję i emeryturę, ktoś inny na koszt podatników jest leczony w klinice rządowej i jego rodzina również i ktoś następny otrzymuje na koszt podatników darmowe bilety kolejowe, choć kolej jest nierentowna i trzeba ją dotować a inny Polak otrzymał w prezencie od podatników emeryturę górniczą w wieku 39 lat, choć nie pracował pod ziemią tylko na wieży wyciągowej w klimatyzowanym pomieszczeniu jako maszynista. Więc co takiego innego, gorszego jest w tym, że ktoś na koszt swojej własnej firmy pojedzie służbowym samochodem na zakupy prywatne? Dlaczego akurat to jedno uprzywilejowanie ma być złe a wszystkie inne przywileje finansowane na koszt podatników są dobre? Czyżby Ci Polacy, którzy prowadzą na własne ryzyko i na własny rachunek działalność gospodarczą nie byli obywatelami, którzy mają takie same prawa do jakichś przywilejów z racji pracy, służby czy obowiązującego ich rodzaju opodatkowania? Czy może to Ci podatnicy do niczego nie mają w tym kraju prawa a tylko obowiązek dostarczania podatków służących finansowaniu przywilejów dla tych dobrych Polaków, którym różne przywileje po prostu należy zapewnić. Bo nie o prezesów i dyrektorów przedsiębiorstw mających samochody służbowe z kierowcami tu chodzi, ale o 2 miliony najbiedniejszych Polaków, którzy aby nie być bezrobotnymi zarejestrowali działalność gospodarczą i starym samochodem jeżdżą jako sprzedawcy od sklepu do sklepu lub od warsztatu do warsztatu oferując trudno zbywalne produkty i robią tak po 1000km tygodniowo a w sobotę lub niedzielę, jeżeli tym samym samochodem, bo innego przecież nie mają, pojadą z rodziną na zakupy lub do rodziców to Uprzywilejowani Polacy otrzymujący pensje miesięczne takie jak pracujący na własny rachunek mają dochód roczny chcą ich opodatkować, bo mogłoby zabraknąć im na pensje i wczasy w rządowych ośrodkach i odprawy z tytułu zakończenia kadencji lub 3 miesięczne odprawy z tytułu odwołania z funkcji ministra po 3 tygodniach sprawowania urzędu itp. przywileje płacowo emerytalno socjalne całkiem należne, bo przecież uchwalone jako prawo obowiązujące przez kolegów posłów i senatorów. Kto służy ołtarzowi powinien żyć z ołtarza, kto służy w wojsku żyje z wojska itd. Nie dajmy się zwariować! Po co jednym przepisem dawać możliwość odliczenia VAT, od zakupu samochodu, aby drugim pobrać z powrotem więcej podatku komplikując i rozbudowując biurokrację. To nie jest próba wprowadzania sprawiedliwych obciążeń to dalsze dzielenie polaków na kastę obdarzaną przywilejami znacznie kosztowniejszymi niż zaniżenie o kilkadziesiąt złotych podatku dochodowego przez prywatny wyjazd samochodem, który jest środkiem trwałym w prowadzonej działalności gospodarczej i pariasów, którym wyznacza się tylko rolę podatnika zobowiązanego do płacenia podatków. A może w zamian rząd spowoduje, że w terminie 60 dni będzie zwracana podatnikom należna nadwyżka VAT, który teraz za cichym poleceniem ministerstwa jest prawem kaduka przetrzymywany przez Urzędy skarbowe przeciągające w nieskończoność kontrole, mimo, że nie ma żadnych przesłanek do przedłużania terminu kontroli, bo w czasie od jej rozpoczęcia do zakończenia przez kilka miesięcy nie wykonuje się żadnych czynności. Podatnik występujący o zwrot VAT jest, więc bezprawnie okradany z swoich pieniędzy, tarci możliwość regulowania swoich zobowiązań i dlatego nie może rozwijać swojej działalności i zatrudnić nowego pracownika. O tym wypowiedział się rzecznik praw obywatelskich, ale minister finansów uważa, że jest dobrze, bo urzędnicy są górą. To kolejne tematy, które, powinna opracować i nagłaśniać oraz lobbować w sejmie reprezentacja podatników samozatrudnionych. Może na znak poparcia naszych wniosków zmierzających do zmniejszenia biurokracji przeszkadzającej w rozwoju gospodarczym i podrażającej koszty pracy; wszyscy mali i średni przedsiębiorcy oraz mikro przedsiębiorcy i osoby samozatrudniające się okleimy plakatami lub oflagujemy swoje firmy i samochody po wyborach a zapamiętajmy kto jest zawodowym politykiem utrzymywanym z naszych podatków któremu stale mało i stale wydaje więcej i zadłuża Polski Naród!
      • Gość: yk Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.smstv.pl 17.11.10, 23:28
        tak, każdy drobny przedsiębiorca traktowany jest jak złodziej... może tak należy zwrócić uwagę na kghm, pgnig, tvp... ?
    • Gość: Bernard+ Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 14:37
      O rozwarstwianiu się małego i średniego biznesu i ucieczce do przodu dużych wiadomo jest od kilku lat. Równe szanse rozwoju były tylko do 1993 roku potem, gdy wszystkie ekipy rządzące zaczęły głosić wspieranie małego i średniego biznesu równocześnie stanowiąc prawem coraz większe obciążenia właśnie dla tych najmniejszych i początkujących, liczba firm, które z kategorii mikro przechodzą do małej a z małej do średniej jest coraz mniejsza. Ta deklarowana pomoc natomiast została tak mocno zbiurokratyzowana i zetatyzowana, że stale rośnie tylko liczba urzędników i instytucji zajmujących się doradzaniem i szkoleniem jak pozyskać pomoc, ale realnej pomocy lub przynajmniej zmniejszenia „dojenia” osób prowadzących działalność gospodarczą nie ma. Obciążenia ciągle rosną. Średnią, która uspokaja statystycznie opinie publiczną windują bogaci, uwłaszczeni na państwowym majątku, którzy co roku uzyskują przyrost bogactwa, o 20-30% co przy stagnacji małych i biednych daje zadowalający wynik przeciętny 5-6%
    • anna22290 Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 17.11.10, 15:16
      ta kratka drodzy rodacy sluzy do bezpieczenstwa aby w razie wypadku bagaz nie przedostal sie na siedzenia pasazerow ,to nie zabawka do obnizania podatkow ,i ngdzie w cywilizowanych krajach EU tak nie jest ,no ale pomimo otwarcia granic Polska jeszcze nie jest natym etapie narazie to krzyze ,pomniki imodlitwy
      • Gość: gugcia0 bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa z IP: *.chello.pl 17.11.10, 23:22
        kratka,ze sluzbowymi Jaguarami dla zony,z odpisywaniem paliwa,itd.Powinna byc likwidacja wszystkich takich ulg i odpisow,i to radikal,od 1.1.11 wszystkiego.Kto ma potrzeby wozic towar powinien miec ulge na normalne auto ciezarowe,kto ma male rzeczy do wozenia na vana,ale takiego 2 miejsca z przodu,sciana z blachy,skrzynia ladunkowa,zadnych Cayenne i Land Roverow z kratka na firmy.A jak ktos potrzebuje super auta do wozenia gosci lub prezesa Mercem S-Klasse to bez ulg,kraj,ktory ma klopoty z wyplata swiadczen na dzieci i biednych,ostatnio byly problemy w Lodzi,slyszalem w radio,kraj taki nie moze dawac ulg na Merca S-Klasse.Kto ma potrzebe nim jechac,to bitte schoen,za wlasna kase,paliwo i naprawy tez.Jestem za calkowita likwidacja wszystkich takich bonusow,spa,prywatnego leczenia,komorek,laptopow,wyjazdow,premii,prezentow,rautow,itd.Moga byc,OK,ale bez zadnego wpuszczania w koszty,bez ulg,bez odliczen,skarbowka powinna ostro ukarac kilku za takie przekrety,ale tak naprawde ostro,milionowymi domiarami,i bylby Ordnung.Jakos moj znajomy w RFN do wozenia towaru Cayenne odpisac nie moze,do wozenia kapusty do kuchni ma towarowego Fiata Doblo,w RFN,nie Porsche ani Land Rovera.Jakos niemiecki urzad skarbowy potrafi trzymac bat nad nimi.U nas, jak za Rzeczpospolitej Szlacheckiej,lud w kurnych chatach,panowie podkuwali konie zlotymi podkowami.Nic sie nie zmienia nad Wisla.
        • Gość: Autor Re: bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:47
          zrozum kolego, że nie wszyscy zarabiają 2 tys. na miesiąc wożąc worki z kartoflami, jest od groma ludzi, którzy teraz zarabiają po 20-50 tys. na miesiąc a chcą zarabiać po 200-500 tys. i im właśnie taka s-klasa by się m.in. do tego przydała, aby się jakoś prezentować... to nie jest fanaberia ale postrzeganie przez naszych rodaków, Ty też jak widzisz kogoś w s-klasie to mu bardziej ufasz jako swojemu kontrahentowi a nie komuś kto chce z Tobą robić biznes a przyjedzie fabią twierdząc, że 'po co przepłacać'...

nie martw się o wyjazdy na wakacje, osoby jeżdżące s-klasą nie będą się nią rozbijać po polskich drogach jadąc na Mazury a polecą sobie na Bali czy inną Dominikaną, czy co tam zechcą...

pamiętaj, że niemiecki urząd potrafi trzymać bata ale nad tymi, co na prawdę dużo zarabiają, a nasz polski urząd dobiera się już do tyłka osobom, które nie stać nawet opłacić miesięcznie głupiego ZUS, nie mówiąc już o kupnie nowego auta za 50 tys... o s-klasie 99% nawet nie śni, bo szkoda czasu, nigdy nie będzie ich nawet stać na to auto...
          • dungeon.master Re: bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa 18.11.10, 01:25
            > zarabiać po 200-500 tys. i im właśnie taka s-klasa by się m.in. do tego przydałą,
            > aby się jakoś prezentować...

Ta. S-klasa z kratką jest baaardzo reprezentacyjna.
            • Gość: Autor Re: bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 01:49
              nie chodzi o kratę, ale o możliwość odliczenia VAT,
              w tej chwili nie ma takiej możliwości dla s-klasy, bo jak zauważyłeś, nikt tam kraty nie instaluje...
              • dungeon.master Re: bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa 18.11.10, 02:35
                Aha. Ale chodzi o to, że wszyscy posiadacze s-klasy mają być zwolnieni z płacenia VAT-u, czy tylko ci, którzy mają zarejestrowaną działalność gospodarczą? Bo myślę sobie, że wszyscy nowobogaccy (jak tlenu) potrzebują prestiżu i szacunku społecznego, i takie ogólne zwolnienie podatkowe bardzo by im w tym pomogło.
                • Gość: Autor Re: bardzo dobrze,zlikwidowac te wieczne oszustwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 11:17
                  ludzie z ulicy nie kupują s-klasy, sprzedaż jest niemal wyłącznie dla firm...
                  większość droższych aut jest sprzedawana na firmę, te najdroższe to niemal wyłącznie na firmę... także luksusowe kabriolety, inne porsche, czy ferrari, itd... oczywiście mam na myśli leasing, bo to właśnie w taki sposób są finansowane luksusowe auta...
        • Gość: Franek gugcia0 (zero) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 08:25
          Z jednej strony piszesz żadnych ulg, a z drugiej o ulgach na dostawcze i małe vany, potem o zasiłkach na dzieci itd. Widzę, że przepisy i podatników traktujesz wybiórczo czyli w/g swojego widzimisie! Gó..o Cię powinno obchodzić jakim ja będę jeździł samochodem w swojej firmie za swoje zarobione pieniądze! A podatki wystarczy obniżyć ( tak jak kiedyś akcyzę na wódkę) i problem sam zniknie. Tylko co wtedy zrobić z nikomu nie potrzebną armią urzędników, prawda?
        • Gość: Mario Co za debilna wypowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:18
          > lemy w Lodzi,slyszalem w radio,kraj taki nie moze dawac ulg na Merca S-Klasse.K
          > to ma potrzebe nim jechac,to bitte schoen,za wlasna kase,paliwo i naprawy tez.J

"bitte schoen,za wlasna kase?" Czy już kompletny debilizm Cię omotał? A ty myślisz że te samochody są kupowane za TWOJĄ kasę? Przecież Ci ludzie kupują samochód za swój dochód netto, czyli już opodatkowany a więc złupiony przez państwo!
      • Gość: Antoni Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 17.11.10, 23:23
        Pitu, pitu, bo tak w połowie takich aut nikt nigdy nie przewoził żadnego towaru.
        • Gość: Hermilion Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:36
          Ale zarabia przy ich pomocy pieniądze w swojej firmie ..
        • Gość: Autor Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:55
          krata nie jest po to aby towar przewozić, ale po to aby VAT odliczyć... od wożenia towaru są auta ciężarowe, dostawcze... tylko trzeba pamiętać, że w dzisiejszych czasach większość firm to firmy usługowe, które z założenia nie sprzedają kartofli ma bazarze, i pytanie, dlaczego te firmy nie mogą wykorzystywać w pełni swoich aut jako auta firmowe? więcej do budżetu jest kasy z takich właśnie usługowych firm niż handlujących kartoflami na bazarach...
          • luni8 Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 18.11.10, 00:43
            > krata nie jest po to aby towar przewozić, ale po to aby VAT odliczyć

To jest fakt, tylko o ile by było prościej gdyby zamiast bawić się w ulgi zwyczajnie zmniejszyć VAT?
            • Gość: Autor Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 01:41
              stawka VAT a odliczenia VAT to zupełnie inne kwestie...

możliwość odliczenia VAT to nie jest ulga tylko główne założenie, całą filozofia i sens tego podatku...

z założenia cały VAT zawsze i wszędzie powinno dać się odliczyć, wtedy byłoby najprościej, szczególnie, gdyby była jedna stawka, nie było by luk i kombinowania, ale to nie o to chodzi... problem jest głównie taki, że auto to obiekt westchnień i zazdrości...

bez problemu można sobie co pół roku kupować nowy laptop, elektroniczne bajery na firmę i korzystać z nich prywatnie, wynajmować jako siedzibę firmy willę, w której będzie 'po tajniacku' piątro użytkowane prywatnie, latać i mieszkać w hotelach, itd.. nie jest to nijak kwestionowane przez US, ale już auta nie można, bo właściciel po pracy pojedzie nim do domu, do sklepu, a w weekend do lasu... dobrze, że już telefon komórkowy nie jest obiektem zazdrości bo swego czasu to były problemy, że ktoś z firmowej komórki prywatnie rozmawia...
      • Gość: kobik Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 17.11.10, 23:38
        Panno Anno - problem jest w tym ze w wielu zawodach, zwlaszcza w malych przedsiebiorstwach, sporo czasu spedza sie przemieszczajac z miejsca na miejsce. A jak sie pracuje jako informatyk, ksiegowy, prawnik itd to wcale nie trzeba przewozic skrzynki pomidorow zeby skutecznie sprzedawac swoje uslugi. I dlaczego ktos kto sprzedaje towary moze odliczyc vat a ktos kto sprzedaje uslugi - nie?
        A Polska jak to Polska - zamiast zaufac obywatelom i scigac tych co naciagaja, karze sie wszystkich rowno.
        • wuzuwela Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 18.11.10, 00:42
          trzeba miec dwa samochody,jeden do pracy,jakiś van,dostawczy itp. ,a drugi do wożenia dupy prywatnie.Coś jak ubranie robocze i wyjściowe.I będzie git.Nie stać na dwa?no to trudno,znaczy się biznes niewygodny.Biznes powinien zarobić na siebie,ciebie i samochód dla ciebie i do pracy.
          • Gość: malkontent Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 07:54
            Tak, masz rację. Zamiast jechać w Polskę wygodnym sedanem, będę transitem woził powietrze. Cały "towar" mam na pendraku.
          • Gość: Skewl Czytam takie wypowiedzi IP: *.krakowskiinternet.pl 18.11.10, 08:28
            i już mnie nic nie dziwi. Kraj d.e.b.i.l.i
          • Gość: iffo Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.cust.dsl.teletu.it 18.11.10, 08:39
            zgadzam sie w pelni. mieszkam we wloszech i mam samochod firmowy z tzw kratka , ale moge go uzywac tylko w pracy,a moga mnie sprawdzic wszyscy po drodze podczas zwyklej kontroli drogowej tj policja, carabinieri, policja finansowa itp jesli nie potrafie udowodnic, ze akurat sie nim poruszam w celach sluzbowych (np nie mam dokumentow przewozu materialow do klienta albo jest niedziela i jade na saksy) to moga mi nawet zarekwirowac auto.
            i to jest logiczny system, a nie zabieranie wszystkim, nawet tym, komu odpis sie nalezy
          • Gość: Adam Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 178.56.75.* 18.11.10, 09:49
            Ale gościu pitolisz.

Jeżdżę do klientów do Białegostoku, Kielc, Krakowa, Gdańska, Ełku, Poznania.
            Świadczę im usługi, do tego celu potrzebny jest mi laptop, czasem jakiś karton z materiałami, który spokojnie mieści się w 300 l bagażniku.
            Wytłumacz mi, na gwizdek mam kupować vana? Do prowadzenia mojej działalności nie potrzebuję 2 samochodów.
            Jazda do kościoła, na zakupy?
            Pitolenie o szopenie, do kościoła mam 2 km, co w dwie strony daje 4 km, samochód pali 6 l na 100 km, ile razy muszę do tego kościoła pojechać, żeby odliczyć sobie około 4 zł VAT?
            podpowiem około 6 miesięcy, czyli miesięcznie odliczę jakieś 0,8 gr., doliczmy do tego wyjazdy na zakupy, itp. od "prywatnego użytkowania" odliczę sobie około 2 zł miesięcznie w skali roku jakieś 25 zł na prywatne cele.
            W międzyczasie generuję dochód kilkadziesiąt razy większy od którego odprowadzam podatki.

I żeby nie było, nie jeżdżę Porsche, czy innym luksusem, a zwykłym autem typu skoda, fiat, czy ford.

• wuzuwela Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 26.11.10, 19:01
              Gość portalu: Adam napisał(a):

> Ale gościu pitolisz.
              >
              > Jeżdżę do klientów do Białegostoku, Kielc, Krakowa, Gdańska, Ełku, Poznania.
              > Świadczę im usługi, do tego celu potrzebny jest mi laptop, czasem jakiś karton
              > z materiałami, który spokojnie mieści się w 300 l bagażniku.
              > Wytłumacz mi, na gwizdek mam kupować vana? Do prowadzenia mojej działalności ni
              > e potrzebuję 2 samochodów.

zgadza się,potrzebujesz jednego więc kup go aby był wyłącznie do roboty i gwizdek.Nikt cię nie zmusza do pracowania dwoma samochodami,ten drugi to prywatny więc nim możesz hasać ile wejdzie po pracy,czyż nie?

> Jazda do kościoła, na zakupy?
              > Pitolenie o szopenie, do kościoła mam 2 km, co w dwie strony daje 4 km, samochó
              > d pali 6 l na 100 km, ile razy muszę do tego kościoła pojechać, żeby odliczyć s
              > obie około 4 zł VAT?
              > podpowiem około 6 miesięcy, czyli miesięcznie odliczę jakieś 0,8 gr., doliczmy
              > do tego wyjazdy na zakupy, itp. od "prywatnego użytkowania" odliczę sobie około
              > 2 zł miesięcznie w skali roku jakieś 25 zł na prywatne cele.
              > W międzyczasie generuję dochód kilkadziesiąt razy większy od którego odprowadza
              > m podatki.
              >
              > I żeby nie było, nie jeżdżę Porsche, czy innym luksusem, a zwykłym autem typu s
              > koda, fiat, czy ford.
              >

nic nie pomogą twoje żale bo musiałbyś długo udowadniać że nie jesteś wielbłądem,a wszystko dzięki takim co takim sposobem chcą najebać fiskusa,czyli państwo ,czyli ciebie i mnie kupując porsche ,Hummera czy merca z kratką.Jest akcja i jest reakcja.
    • Gość: ro Tusku Tusku, ty komunisto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:08
      Niczym pierwszy sekretarz gromi z trybuny krwiopijców badylarzy ...
      Kratka dotyczy głównie małych jednoosobowych często firm - dla nich te kilka tysięcy VATu do zwrotu to bardzo dużo. A to te firmy płacą podatki i utrzymują darmozjadów młodych emerytów górników, policjantów na 100% płatnych zwolnieniach itp. Ale to ci ostatni są elektoratem,który trzeba wyrwać SLD,więc olać przedsiębiorców ...
    • jantos51 Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 17.11.10, 23:46
      Auto z kratką to wymysł bezmózgowia, człowieka który musiał mieć w tym interes i to nie mały. Dlaczego muszę mieć samochód ciężarowy do przewiezienia 20 kg części które wykorzystuję do produkcji. Dlaczego nie mogę do tych celów użyć mojego samochodu osobowego który spala 5,00L/100km, tylko muszę użyć ciężarówki. Są potrzeby użycia dużych samochodów i małych takich jak Fiat Panda. Poroniony pomysł i dla mnie jest nie zrozumiały. Następne przepisy o podatkach i VAT. Zlikwidować wszystkie ulgi i zwolnienia podatkowe a VAT obniżyć do 20% i wszystko będzie dobrze. Dziura w budżecie jak pół Europy a zlikwidować w dobie komputeryzacji powiaty i policzyć jakie z tego powodu są oszczędności. Itd.
    • popijajac_piwo Kratka jest potrzebna 17.11.10, 23:58
      Pies mi nie przeskakuje z bagażnika na siedzenia :D.
      • Gość: Seba Re: Kratka jest potrzebna IP: *.acn.waw.pl 18.11.10, 00:56
        Ludzie też troszkę nie rozumieją, że zakup takiego auta (aut) generuje dodatkowe miejsca pracy, teraz będzie "troszkę" gorzej bo nagle sprzedaż spadnie 40% w dół, zwolnią trochę sprzedawców w salonach, mechaników, ubezpieczyciele też będą "troszkę" w plecy, sprzedaż paliw, szara strefa... itd.

Generalnie ma tak być do 2012 roku, wszyscy w to uwierzyli???.... zobaczymy. Ja miałem w przyszłym roku, kupić dwa nowe samochody, ale wstrzymuję się z decyzją na dłuuugoooo...
        Pozdrawiam
    • Gość: anioł Łgarstwo biznesu IP: 77.236.26.* 18.11.10, 00:25
      Przedstawiciel biznesu samochodziarskiego łże jak bura suka. To nieprawda, że tylko 10% pojazdów z kratką to auta luksusowe. Czym innym są luksusowe marki (i tych jest 10%), a czym innym luksusowe auta: Toyota LandCruiser czy Mitsubishi Pajero za 250 tys. PLN to także luksusowe auta, choc nie marki. I w nich też montuje sie kratki, by okraść Polaków. Problem nie w kratkach leży, tylko w możliwości kupowania aut (i innych dóbr), które de facto służą do użytku prywatnego na firmę. Robi to każdy przedsiębiorca a niektórzy tylko w tym celu zakładają firmy. I to jest złodziejstwem na masową skalę. Okradaniem państwa i Polaków.
      • Gość: xxx Re: Łgarstwo biznesu IP: *.chello.pl 18.11.10, 00:40
        Dla mnie luksusem jest KIA za 50-60tys, w której w celach biznesowych i ku chwale ojczyzny przewożę mikroprocesory i różne malutkie rzeczy. Od sprzedaży i wdrożeń daję Polakom szmal w postaci podatków i nikogo nie okradam. A dlaczego nie mogę od przychodu odprowadzić kosztu uzyskania tego przychodu jakim niewątpliwie jest zakup auta?
      • Gość: sprzedawca Re: Łgarstwo biznesu IP: *.chello.pl 18.11.10, 05:12
        <<...Robi to każdy przedsiębiorca a niektórzy tylko w tym celu zakładają firmy...>>

Litości,idioto.
      • Gość: Mario Re: Łgarstwo biznesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:05
        > Pajero za 250 tys. PLN to także luksusowe auta, choc nie marki. I w nich też mo
        > ntuje sie kratki, by okraść Polaków. Problem nie w kratkach leży, tylko w możli

By okraść Polaków? No już bardziej debilnego komentarza trudno szukać? Przecież ludzie, którzy kupują samochód płacą swoim dochodem netto, który już był złupiony przez Państwo (opodatkowany)! Niby których okradanych Polaków masz na myśli?
    • Gość: k Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 18.11.10, 01:10
      Jak się wozi np. ważnych klientów to nie wypada wsadzić gościa w skodę.
      Jak np. ktoś używa porsche do przewożenia ważnych dokumentów wartych wiele milionów to czym to się różni od wożenia kartofli skodą?
      Większe pieniądze inna skala, a jak bogaty się wnerwi to przeniesie firmę na Cypr wzorem najbogatszych polaków i nie będzie podatków płaconych w Polsce.
    • Gość: js Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.nat.emory.edu 18.11.10, 02:13
      Ci co tak pyszcza za pozostawieniem kratki. Jedno pytanie:
      Jezdzisz z domu do firmy/z firmy do domu samochodem z kratka?
      Jesli odpowiedz jest twierdzaca, to morda w kubel. Z domu do firm mozesz jeden z drugim jechac autobusem.
      Oczywiscie, ktos moze powiedziec, ze ma firme w domu. Wiec, czy jezdzisz "kratka" do sklepu? Jesli tak, to "morda w kubel".
      • Gość: majkel Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 79.97.75.* 18.11.10, 02:48
        w kraju mniej porabanym niz pl rozwiazano to tak ze mozna sobie wziasc na firme dowolny samochod moze to byc land rover cayenne albo czinkleczneto tylko ze nie ma tylnych siedzen a tylne szyby ma miec zaklejone/zamalowane i niema naciagania wszyscy sa zadowoleni
      • Gość: k Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 18.11.10, 07:01
        Gość portalu: js napisał(a):

Tak jeżdżę i nie mam kratki, jak również nie rozliczam się w Polsce.
    • sselrats Another Polish joke 18.11.10, 04:02
      Jak Polak robi ciezarowke z samochodu ososbowego? Montuje kratke w srodku.

Ludzie, czy nie widzicie jaki to obciach i zebractwo z tymi kratkami? Waszym najlepszym prezydentem byl Lech Kaczynski trzymajacy polska flage do gory nogami.
      • Gość: Zdzisiek A ja właśnie chcę zdążyć z autem z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 11:23
        > Ludzie, czy nie widzicie jaki to obciach i zebractwo z tymi kratkami? Waszym na

Kupuję nowe BMW X6 z kratką za koło 380,000, dzięki czemu nie pozwolę Państwu złupić moich 100,000 zł. Wszystkim życzę takiego żebractwa
    • Gość: mw Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 80.94.16.* 18.11.10, 05:59
      Masz takie same zjebane podejście jak ten rudy chooy i cała horda rządzących przed nim przez ostatnie paręnaście lat.

Powtórzę, co już kiedyś napisałem: TO JEST BOLSZEWICKA MENTALNOŚĆ - UZNAWANIE, ŻE SAMOCHÓD W FIRMIE MOŻE PRZYNOSIĆ DOCHÓD TYLKO WOŻĄC MARCHEWKĘ.

Co roku odprowadzam parędziesiąt tysięcy złotych z tytułu PIT-u. Pieniądze dla tego bantustanu zarabiam wożąc swój tyłek do klientów. Ale po to, żebym mógł na ludzkich warunkach rozliczać paliwo - musiałem zamontować kratkę.
    • Gość: kw Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 18.11.10, 06:13
      Do tego artykułu dwa dni temu było ponad 100 komentarzy!!!! Szok , WYBIÓRCZA!!!!!
    • Gość: tppiotr Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.nplay.net.pl 18.11.10, 06:19
      Uderzmy się w serca i tak uczciwie sobie powiedzmy, czy ... premier rządu który mówi że będzie naginał prawo działa dla dobra publicznego ?
    • Gość: kratka Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.chello.pl 18.11.10, 06:23
      Już biegnę głosować na PO.
      • Gość: cooleczka Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.centertel.pl 18.11.10, 07:07
        Prowadzę działalność od ponad 2 lat, płacę spore podatki bo i sporo udaje się zarabiać. W maju kupiłem Forda Cmaxa, oczywiście z kratką, żeby odliczyć Vat.
        Pracuję od poniedziałku do piątku, po 12-15 h, prowadzę prezentację produktów u klienta, więc w bagażniku ale i na siedzeniach wożę kartony i skrzynie z produktami. Robię 4000-6000 km miesięcznie.
        W sobotę jadę do Tesco robić zakupy, w niedzielę siedzę w domu i odpoczywam.
        Pierdzielę Was wszystkich, szczególnie kolegę/koleżankę "js", którzy szczekacie na takich jak ja, jak na złodziei. Płacę ogromne podatki, wysoki ZUS i zapierdzielam jak mały automacik.
        JS: morda w kubeł piszesz? Spójrz w lustro i napisz kogo tam ujrzałeś.
    • Gość: kw Zostają pro Tuskowe komentarze IP: *.chello.pl 18.11.10, 06:28
      Premier strzelił sobie gola.
      • Gość: mw Re: Zostają pro Tuskowe komentarze IP: 80.94.16.* 18.11.10, 09:38
        Gość portalu: kw napisał(a):
        > Premier strzelił sobie gola.

A powinien - w łeb pie...ąć.
    • Gość: jon Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 195.56.140.* 18.11.10, 06:37
      Kilka lat temu będąc w Grecji widziałem auta z kratką które miały obowiązkowe naklejki informujące o ograniczeniu ich prędkości do 80 km/h. Przy przekraczaniu granicy nie stały tam gdzie osobowe tylko tam gdzie ciężarowe.
    • Gość: error Polacy zarzucają premierowi nadużycia IP: *.nyc.res.rr.com 18.11.10, 07:17
      ...i kryminalne działania w interesie międzynarodowych bankowych karteli na szkodę Narodu.
    • Gość: Gość. Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 46.112.137.* 18.11.10, 07:33
      Zaczynam zastanawiac się, czym różni się PO od Samoobrony ?
    • Gość: malkontent Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 07:46
      Przykro mi to mówić, ale premier jest najzwyczajniej ograniczony, dla niego jajka, ziemniaki i węgiel są kwintesencją przedsiębiorczości. Z takim podejściem konkurencyjność polskiej gospodarki będzie przejawiać się jedynie w taniości siły roboczej.
      • sammler Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką 18.11.10, 07:56
        Aż pomyślałem, że dobrze byłoby mu wręczyć - najlepiej w świetle kamer, bo tylko to może przynieść jakiś efekt w przypadku p. Tuska - rocznik statystyczny GUS-u, gdzie będzie miał napisane czarno na białym, jaką część polskiego PKB wytwarzają przedsiębiorcy pracujący w sektorze usług, którzy żadnych jajek czy pomidorów nigdzie nie wożą...

S.
        • Gość: malkontent Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 08:04
          Ale on to doskonale wie, tylko przeczytał rano sondaż, że warto by dopier.. kułakom bo tego oczekuje lud. Ten człowiek nie ma wizji ani kręgosłupa, jest zbudowany z wypadkowej sondaży.
          • Gość: mw Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: 80.94.16.* 18.11.10, 09:33
            Gość portalu: malkontent napisał(a):
            Ten człowiek nie ma wizji ani kręgosłupa, jest zbudowany z wypadkowej sondaży.

Bardzo trafne spostrzeżenie.
    • Gość: misiaczekk Re: Premier zarzuca nadużycia w autach z kratką IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.10, 08:06
      Brak możliwości odliczenia vatu od samochodu który kupuje do prowadzenia działalności gospodarczej to kpina. Mogę odliczyć od każdego artykułu tylko nie od samochodu lub paliwa - dlaczego?
      Jeszcze ktoś może się zastanawiać po co mi samochód osobowy do prowadzenia działalności - ehm a widziałeś kiedyś przedstawiciela handlowego w STARze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka