Gość: fikumiku IP: 217.153.8.* 16.12.10, 15:02 co wy k***a pie*******e, co za bzdury gazeto kształtująca nasza rzeczywistosc przestan piwe*****ć bzdury bezrobocie ogromne, brak perspektyw, syf, a wy podkręcacie mit zielonej wyspy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hipis Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.12.10, 15:05 W ciągu ostatniego roku. O ile wzrosła średnia płaca a o ile wzrosły ceny: paliwa, energii, żywności... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... 16.12.10, 16:17 Znowu te same skróty myślowe. Co to jest "listopadowa inflacja"? Nie można wyraźnie napisać, że chodzi o wzrost rok do roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... IP: 151.59.18.* 16.12.10, 16:41 Czyli 2500zł na rękę z czego 70% nie zarabia średniej, a w większości 1500zł z nadgodzinami. Przy rozwarstwieniu płac największym w Europie, taka Ameryka łacińska. Od 1999roku 11lat średnia wzrosła o 75% minimalna o 100% ~ogólnie 80%. Ale ceny utrzymania mieszkania + 280% Żywność + 250% Paliwo + 167% Wynajem lub kupno mieszkania + 300% Te trzy składniki żywność + utrzymanie mieszkania + transport to jest 80% wydatków statystycznej rodziny. A wiec w porównaniu do roku 1999 ,Polacy zbiednieli 40~50% TO SĄ FAKTY. Tylko w tym roku cny chleba + ~40% , warzywa +80~100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... IP: 151.59.18.* 16.12.10, 16:52 A poza tym to bezrobocie b.szybko wzrasta w lutym ma byc ponad 13% ,skok o 16% w kilka miesięcy, ile będzie pod koniec długiej zimy 15%?? Zarobki w Warszawie spadają. biznes.interia.pl/makroekonomia/news/wazne-bezrobocie-w-polsce-wzrosnie,1563582 Wiceprezes GUS W listopadzie bezrobocie wzrośnie miesiąc do miesiąca o 0,2-0,3 pkt proc., a na koniec roku wzrośnie do 12,2-12,3 proc. - powiedział PAP wiceprezes GUS Janusz Witkowski. Jego zdaniem, najwyższa stopa bezrobocia przypadnie na luty 2011 roku, kiedy przekroczy 13 proc. biznes.onet.pl/spadly-niektore-pensje-w-stolicy,18563,4011847,1,prasa-detal O prawie 4 proc. w skali roku spadły w stolicy pensje prawników, pracowników nauki, bankowców - zauważa "Życie Warszawy". "Zakończyły się kontrakty, trwa restrukturyzacja" - tłumaczą analitycy rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... IP: *.tvgawex.pl 16.12.10, 20:43 wg moich obliczeń od 1999 r LPG podrożało o 350% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zróbcie może porównanie ile co zdrożało... IP: 151.59.18.* 16.12.10, 22:10 Gość portalu: zxc napisał(a): > wg moich obliczeń od 1999 r LPG podrożało o 350% Masz rację ja zapomniałem o LPG i dieslu. Ja liczyłem tylko benzynę , dla diesla będzie jeszcze więcej a dla LPG jak piszesz to już kosmos. Średnio ponad 200%. A Polak może KUPIĆ za pensje 50% paliwa mniej. to samo z żywnością etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwakwa Mediana lepsza IP: 195.85.196.* 16.12.10, 15:11 Ja bym proponował żeby oprócz średniej, podawać jeszcze medianę - to bardziej odzwierciedla przeciętną płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sr Re: Mediana lepsza IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 16.12.10, 17:19 dokladnie zachecalbym tez do podawania pensji netto szczegolnie gdy porownuje sie to do pensji z innych krajow gdzie podatki sa nizsze i kwoty wolne od podatku wyzsze Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 inflacja z 10% ... 16.12.10, 15:13 ..., wzrost zadłużenia w sektorze publicznym i prywatnym, inwestycje odkładane na nigdy ... 70% ludzi zarabiające minimum. Za to kasta polityczna i jej tuba medialna GW trąbią wniebogłosy jak dobrze. Z utęsknieniem czekam aż w końcu przekroczymy konstytucyjny prób zadłużenia i gdy wszystkie szwindle i przekręty finansowe wyjdą na jaw. Ciekawe czy ludzie będą dalej siedzieć cicho jak się im tak zaciśnie pasek, że się posrają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Jaka "GW"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 17:21 > Za to kasta polityczna i jej tuba medialna GW trąbią wniebogłosy jak dobrze. Na razie to depesza PAP-u na portalu Agory, "GW" ma stronę WWW pod Wyborcza.pl. Tak czy inaczej, takie dane publikuje się co miesiąc. Zresztą jeśli średnia rośnie, to średnia rośnie - a to, czy lepsza średnia arytmetyczna czy mediana - to co innego. Swoją drogą także w tych bogatych krajach, w których rozwarstwienie jest niewielkie, używa się tej pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tow Urban chyba raczej 30% IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 18:50 jak się wezmie podstawowe rzeczy, na które biedota wydaje 100% pensji tylko coraz więcej tej biedoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: chyba raczej 30% IP: *.tvgawex.pl 16.12.10, 20:46 zwykle jest tak że biedota wydaje 150 albo i 200% swojej pensji pytanie ską biora te dodatkowe 50 albo i 100% są też tacy ktrzy nie mają dochodów ale żyją ... cud paniedzieju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: chyba raczej 30% IP: 151.59.18.* 16.12.10, 23:05 Gość portalu: df napisał(a): > zwykle jest tak że biedota wydaje 150 albo i 200% swojej pensji pytanie ską bio > ra te dodatkowe 50 albo i 100% są też tacy ktrzy nie mają dochodów ale żyją ... > cud paniedzieju! A 30mld słane przez emigrantów to co jest, a dodatkowe 2mln osób dorabiających za granicą ,opieka nad starszymi dziećmi, prace sezonowe itp. , jeszcze jest opieka społeczna dopłaty do mieszkań itp. Już wiesz z skąd te pieniądze? ---------------------------- „Młodzi, wykształceni” to nadchodząca postać współczesnej ciemnoty. A trzeba nam wiedzieć, że nie ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona. Zwyczajna ciemnota wie, że jest ciemna i - zdając sobie sprawę z rozmiarów własnej ignorancji – jest ciekawa świata i chłonna, podczas gdy ciemnota oświecona tego nie wie i myśląc, że zjadła wszystkie rozumy, ma skłonność do pogardzania wszystkim, czego nie może pojąć"... Stanisław Michalkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladek Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł IP: *.range217-44.btcentralplus.com 16.12.10, 15:13 Drzizus krajst, KTO, GDZIE zarabia TAKIE pieniadze? to jest smieszne po prostu. Tragicznie smieszne te statystyki. Jak to sie ma do poziomu zycia przecietnego pracownika? Nijak - odpowiem gdyby ktos mial watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł 16.12.10, 16:19 "Takie pieniądze"!? Przecież 3500 to raptem 2500 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedwed uwierz mi IP: *.elpos.net 16.12.10, 16:59 ze takich pieniedzy nie zarabia tu byle kto. (jedno z najwiekszych miast w poslce). a to wlasnie JEDYNE 2500 netto, a ceny kosmiczne!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 15:15 Hahaha, byłem pewien że pod takim artykułem jako pierwszy znajdzie się tego typu komentarz jakiegoś frustrata-nieudacznika :) > co wy k***a pie*******e, co za bzdury gazeto kształtująca nasza rzeczywis > tosc przestan piwe*****ć bzdury bezrobocie ogromne, brak perspektyw, syf, a wy > podkręcacie mit zielonej wyspy Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł 16.12.10, 15:22 Rozumiem, że jak w mediach podano, że w Polsce nie było "obozów" dla "terrorystów" to też łykałeś jak karpik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 15:53 Nie, łykałem jak twoja stara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf Re: Przecietna placa wzrosla do 3526 zl IP: 199.48.147.* 16.12.10, 16:11 To lykaj dalej idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5yh Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł IP: *.tvgawex.pl 16.12.10, 20:48 a co nas obchodzą obozy dla terrorystów jak z tego artykułu wynika że Polska to jeden wielki obóz pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a O medianie. Wklejone. 16.12.10, 15:25 "Wysokość średniej płacy krajowej wywołuje często oburzenie i frustrację. Nic dziwnego skoro okazuje się, że “średniej krajowej” NIE osiąga ponad 65% zatrudnionych. Innymi wskaźnikami, które pokazują poziom płac w Polsce są mediana i moda wynagrodzeń. Jaka jest miedzy nimi różnica? Mediana wynagrodzeń w Polsce wynosi 2639,51 złotych brutto (około 1905 złotych netto). Ale większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa. bo najczęściej pobieraną pensją jest kwota 2091,35 złotych brutto (około 1523 złote netto)." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Re: Przeciętna płaca wzrosła do 3526 zł IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 15:31 Nie wiem jakiej pracy szukasz, ale w tym tygodniu na Telepizzy w Wawie widziałem napis: zatrudnimy dostawcę z samochodem, na innej restauracji od ponad roku wisi napis: zatrudnimy kelnerów. Nie mówię, że to praca marzeń ale jak się nie ma propozycji zostania prezesem banku, to się nie wybrzydza. Najłatwiej wyciągać łapę do podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfasdfasdf Po pierwsze: w Warszawie, wiadomo tam i na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 16:22 jest więcej miejsce pracy. Po drugie, sprawdzałeś ile płacą? Bo może się okaząć, że na rozwożeniu pizzy wychodzisz na minusie, a na pewno poniżej średniej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
laptopek24 BEZ SENSU 16.12.10, 15:41 Przeciętna płaca może i wynosi 3500 zł BRUTTO, ale bardziej miarodajnym wskaźnikiem jest mediana. A według tej miary 90 proc. pracowników zarabia w okolicach 2200 czy 2300 zł. Te przeciętne płace są nic nie wartymi danymi. Ty zarabiasz 5000 zł ja 1000 ale średnio mamy po 3000 zł. BEZ SENSU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorguś Re: BEZ SENSU IP: 89.25.148.* 16.12.10, 18:11 Albo tak: szef 30 000 plus 10 pracowników po 1000. Średnia : około 4000 :))) Szefunio może wrzeszczeć w mediach : średnie zarobki w mojej firmie wynoszą 4000! Odpowiedz Link Zgłoś
bolibok mam wrażenie... 16.12.10, 15:47 ... że to kapitalistyczna wersja propagandy sukcesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POrażka Dane GUS: Firmy zatrudniają, ale podwyżki dają ... IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 15:49 ja p...ę, jak slyszę o średniej pensji, to mnie szlag trafia. TRzeba miec jednak tupet zeby Polakom takie kity wstawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Polskie firmy zbankrutują IP: *.bialystok.vectranet.pl 16.12.10, 15:56 Tylko w sektorze budowlanym zaległości płatnicze w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosły o 95 procent. Opóźnienia wynoszą średnio 30 dni. Grozi to falą bankructw. W przyszłym roku upadnie ponad dwa tysiące przedsiębiorstw. Zaległe płatności burzą optymistyczny obraz naszej gospodarki. Firmy mądrzejsze o doświadczenia kryzysu wystrzegają się nowych kredytów. Rozwój finansują, opóźniając płatności kontrahentom. W samej tylko branży budowlanej nieuregulowane płatności w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosły o prawie 100 proc. W niekończącym się łańcuszku zatorów płatniczych – nie płacę, bo sam nie dostałem – coraz więcej firm bankrutuje mimo rosnącej liczby zamówień i lepszych prognoz eksportowych. W przyszłym roku liczba bankructw przekroczy dwa tysiące i będzie zbliżać się do najgorszego pod tym względem 2003 r. Jeśli pesymistyczne prognozy potwierdzą się, ostatni kwartał przyniesie niemal tyle samo bankructw, ile pierwsze 9 miesięcy. Według szacunków w tym roku może upaść 1850 podmiotów. – Zatory działają jak bomba z opóźnionym zapłonem – mówi Starzyk. Jeszcze gorzej może być w przyszłym roku. Wówczas zagrożonych upadkiem będzie 2050 firm. Falę zatorów płatniczych zapoczątkowały duże firmy, ale nie one odczują najboleśniej jej skutki, lecz małe przedsiębiorstwa zatrudniające do 50 osób; według danych wywiadowni gospodarczych stanowią blisko 70 proc. firm borykających się z problemami finansowymi. A to one są motorem polskiej gospodarki – wytwarzają ponad 60 proc. PKB. dziennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Naiwni czy głupi???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 15:58 jak podają średnie wynagrodzenie ponad 3500, to ludzie się oburzają, że to wyssane z palca dane. A jak w gazecie piszą, że nauczyciel zarabia średnio 3500-4000 zł, to łykają prowokację jak karpie pszenice... Głupota czy taka zajadłość wrodzona??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgh Re: Naiwni czy głupi???? IP: *.tvgawex.pl 16.12.10, 20:52 łykają też jak karpie to że nauczyciel zasuwa tylko 18 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzzyczny Dane GUS: Firmy zatrudniają, ale podwyżki dają ... IP: *.ip.telfort.nl 16.12.10, 16:20 a kraj płynie mlekiem i miodem .....przeterminowanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Dużo Zaniżone !! IP: 80.48.187.* 16.12.10, 16:37 zarabiam 11 tys PLN brutto, i wśród moich znajomych nie znam nikogo kto by zarabiał mniej niż 6 tys. brutto... ok jestem specjalistą(ale nie kierownikiem, pracownik szeregowy) i to są zarobki rejestrowane, Ale osoba pracująca fizycznie na czarno np: murarz zarabia miesięcznie 5000 zł do ręki... pojechałem do wulkanizacji, facet za 30 minut roboty zgarnął 60zł (zakładając ze dziennie przyjmie 20 samochodów) - dniówka mu wyjdzie 1200zł !!!, mógłbym tak mnożyć przykłady... zresztą wystarczy popatrzeć jakie samochody jeżdżą po ulicach... Polacy zarabiają w Polsce sporo kasy. Tak więc średnia 3500 brutto jest bardzo zaniżona, dał bym jakieś 5000 brutto minimum. 3500 - jest dlatego takie małe ponieważ na tej podstawie państwo wypłaca emerytury,renty, itd... Tak samo jest z cenami mieszkań GUS podaje średnią dla Warszawy 6000 zł/m, a talk naprawdę jest niemozliwością kupienie tak tanio mieszania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Masz rację co do jednego : "mieszasz" IP: *.bialystok.vectranet.pl 16.12.10, 16:45 a poza tym same bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mccudden Re: Dużo Zaniżone !! IP: *.icpnet.pl 16.12.10, 16:56 drogi specjalisto! Przeczytaj to, co napisałeś. Nie wiem w jakiej branży jesteś specjalistą, ale z myśleniem masz kiepsko. Po pierwsze, pierwszy raz widzę gościa, który uważa, że fizyczny na wulkanizacji co pół godziny ma klienta...czyli pracuje jak na taśmie. Specjalista wjechał, zrobione, zjechał, następny proszę. No i przelicznik...8 (nie wiem czemu liczysz 10) godzin pracy razy 0,5 h ba klienta razy stawka 60 zł daje 16 klientów i 960 dochodu brutto. I to jest dochód warsztatu. Oczywiście tak się nie zdarza. Dwie wulkanizacje w ciągu dnia, to jest max. 120 zł. Zysk właściciela to 30%. Wulkanizator po odliczeniu podatku, zusu, dostanie za operację 10-20 zł. Amen. Teraz na koniec mam dla Ciebie specu propozycję. Idź do swojego szefa i napluj w mordę wyzyskiwaczowi. Powiedz mu, że Cię okrada. Bo Ty otworzysz zakład wulkanizacyjny i przez 6 dni w tygodniu zarobisz co najmniej 6 000 zł wg Twoich wyliczeń. Przez miesiąc będzie to 24 000 zł. Do dzieła, cymbale, do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Dużo Zaniżone !! IP: 151.59.18.* 16.12.10, 17:02 Tak oczywiście towarzyszu hi hi Nie pitol głupot tylko fakty a nie bzdury z palucha. Średnia jest zawyżona totalnie!!! sam fakt ze średniej nie otrzymuje aż 70% osób , fakt ze rozwarstwienie zarobków jest największe w Europie i zawyża średnia. A tak pracują Polacy o których tu się nie pisze : MINIMALNA 980ZŁ , pracują na 1/2 czy tez 1/4 etatu oficjalnie i takie zarobki, ale praca jak na całym etacie, to są całe masy i ich w statystykach niema. praca.wp.pl/title,Zarabiam-mniej-niz-wynosi-placa-minimalna,wid,11823814,wiadomosc.html 300 zł netto, opiekuna do dziecka, pracuje dziennie 4-5 godzin 600 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym 300 zł netto pracownica recepcji w firmie ogrodniczej pod Elblągiem, pracuje 8 godzin 800 zł netto, sprzedawczyni w sklepie spożywczym Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: GUS powinien byc zlikwidowany 16.12.10, 18:05 GUS powinien byc zlikwidowany za "kreatywne" sposoby badan, zwlaszcza inflacji, ktora jest w rzeczywistosci 3 do 4 razy wyzsza od tej podawanej przez GUS!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lord.wiader Re: GUS powinien byc zlikwidowany 16.12.10, 18:47 GUS liczy inflacje dobrze, tylko ze koszyk inflacyjny ma z ksiezyca wziety. Koszyk powinien odpowiadac strukturze konsumpcji dla gospodarstwa domowego, w ktorym maz i zona zarabiaja po modalnej = ok. 3200 zl netto miesiecznie (lacznie) i maja dwojke dzieci. Wowczas by sie dostalo rzeczywisty obraz inflacji, tak jak ona jest odczuwana przez "usredniona" rodzine. Rzecz w tym, ze to by oznaczalo, ze budzetowce trzeba by podnosic pensje o wiele szybciej niz to ma miejsce obecnie, co jest oczywscie niemozliwe. W tej chwili w koszyku sa dobra i uslugi, ktorych Kowalski zarabiajacy modalna nigdy nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xnonorx na takie teksty można tylko odpowiedziec IP: *.static.entel.pl 16.12.10, 18:19 w ten sposób: $#$^, ku..wa ^%$$ gadacie ^%$%$$ ...ane. Rozejrzyjcie się $%^^$$ ..ane dookoła i przestańcie @## ..ić. Przydałby się wam $%^%$$# wariant grecki, to byście %$%$^^$ się nauczyli liczyć wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Dane GUS: Firmy zatrudniają, ale podwyżki dają ... 16.12.10, 22:22 Zamiast sie cieszyc,ze zarobki rosna,to ludzie sa wkur....ni,cos tu nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Dane znacznie zaniżone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 04:14 Oczywiście, nie należy tych danych traktowac zbyt poważnie. To są dane raczej dla fiskusa, nie dla pracobiorcy. Nagminną rzecza w małych i średnich firmach jest formalne płacenie minimalnej, albo niewiele większej płacy i wypłacanie reszty wynagrodzenia "pod stołem". Sam tak kiedyś pracowałem - realne zarobki były u mnie ok. 2 razy wyższe niz te "oficjalne". Inną jeszcze rzeczą jest to, że około połowa pracujących na etacie nie utrzymuje się jedynie z pensji i premii w "głównym" miejscu zatrudnienia. Są na to różne sposoby. Dla przykładu mój brat, który jest biologiem, pracuje na jednym etacie za ok. 4000 brutto, na połówce drugiego za 2400, i ma dodatkowo z różnych źródeł (np. umowa o dzieło, dochody z praw autorskich itd.) jeszcze kilka tysięcy. Zarabia więc łącznie - dajmy na to - jakieś 10 000. Ale do statystyk idzie średnia z jego "etatowych" zarobków, czyli 3200! A brat nie robi niczego "na czarno". Ciekaw jestem ile wyniosłaby prawdziwa średnia gdyby uwzględnić te wszystkie efekty. 5000? Odpowiedz Link Zgłoś