bacowa O jakiej trosce o niż demograficzny oni ględzą? 30.12.10, 17:31 to pieprzenie kotka za pomocą młotka rozsiewają banialuki o niżu demograficznym a wsparcia rodzin w temacie dzieci żadnego kryteria w sprawie przyznawania zasiłku rodzinnego są śmieszne po przekroczeniu dochodu brutto na osobę w rodzinie w wysokości 504 zł na osobę przy trzech osobach w rodzinie, jeden pracujący z minimalnym wynagrodzeniem i po zasiłku za Komuny niejeden mający kilkoro dzieci miał więcej zasiłku rodzinnego jak pensji bogaty ma w czterech literach te 90 zł (i tak są najmniej licznymi rodzinami) ale dla biednych rodzin to bardzo dużo a jak słychać coraz mniej rodzin spełnia kryteria i zasiłek rodzinny bierze ilość liczona na palcach to samo giertychowskie porodowe bogaty taką kwotę przepije na jeden raz przy ,,pępkowym'' a dla biedaka to na zachętę, bo na dzieciaka i tak trzeba łożyć prawie 20 lat albo więcej a tu bida aż piszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:33 Zwykła kradzież pod pozorami "prawa". Warto może przypomnieć tzw. "ekonomistom" z rządu, że to nie są państwowe pieniądze - to pieniądze prywatne należące do konkretnej grupy ludzi, tych których wcześniej zmuszono do zapisania się do OFE. Teraz pan tusk będzie musiał poszukać sobie nowych wyborców - ja z pewnością zagłosuję przeciwko PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:40 Jeśli to są twoje pieniądze, to spróbuj je wypłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hank Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:41 Złodzieje zacznijcie oszczędzanie od Siebie. A co z KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:43 Co KRUS? Gówno. Prowizje dla OFE są większe niż cały KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:46 Tego się można było spodziewać. Te całe "konsultacje" wyglądały dokładnie tak samo jak przy podnoszeniu VAT. Próbny balon w prasie, seria skrytych badań opinii publicznych jak jest to przyjmowane, kilku pożytecznych idiotów (jak ci klakierzy tu na forum) - i ciach Polaków po kieszeni! Ten rząd to banda cieniasów i tchórzy. Zamiast reform i ryzyka politycznego z tym związanego mamy festiwal pr w celu utrzymania się przy korycie. PO skończy jak SLD... Żeby nie było: PiS to takie samo badziewie, tyle że sie tak nie maskuje. Prosto z mostu mówią "jesteśmy socjalistami z narodowym skrzywieniem". Mimo wszystko to chyba bardziej uczciwa postawa... A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:48 Jakie ciach po kieszeni. Dopóki nie zaczniesz dostawać świadczeń skąd możesz wiedzieć, że ZUS cię orżnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 20:04 > Jakie ciach po kieszeni. Jakieś. Chyba, że zakładasz iż to całkowita bujda i nie będzie żadnej kasy. W takim rozumowaniu "nie ma i nie będzie" masz rację. Ale pewnie coś będzie, "ciachnięte" ale będzie... A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Pasuje, czyli teraz mogę zabrać z OFE swoje IP: *.bialystok.vectranet.pl 30.12.10, 17:46 pieniądze. Nie widzi mi się nabijanie kabzy cwaniaczkom z kasyna zw. GPW. Odpowiedz Link Zgłoś
nosferatu_mysli Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:48 Tak więc ostatni raz głosowałem na PO, ja, który mogłem się dotąd określić jako żelazny elektorat Platformy, Tusk łamie społeczną umowę, a ja wolę przekazać mój głos choćby na lewicę. To przelało czarę goryczy, choć niepokojące dla mnie już było uchwalanie prawa niezgodnego z konstytucją, bez oglądana się na opinie specjalistów (obecnie sprawa dorabiających emerytów czy w kwestii dopalaczy). Wybierałem PO, bo liczyłem, że tu znajdę namiastkę uczciwości, którą PiS zwykł wycierać sobie gębę na każdym kroku. To strzał w stopę panie premierze, taka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HL Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 18:02 A co Ci się konkretnie nie podoba w tym pomyśle? To, że nie będziesz już płacić 3,5% prowizji tylko za to, że OFE inwestują 60% twojej składki w obligacje skarbowe? Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Jako człowiek rozsądny rozumiem, że łatanie dziury 30.12.10, 17:48 budżetowej jest konieczne, ale dlaczego po raz kolejny odbywa się to kosztem nas obywateli ? I jeszcze premier robi ze mnie osoby inteligentnej debila mówiąc, że kolejna "pożyczka" od nas młodych aby kupić kilka lat spokoju, to dla mnie szansa na wyższą emeryturę. Bo to jest kolejna pożyczka na sfinansowanie rozbuchanego zusowskiego systemu jałmużny nazywanej oficjalnie emeryturą. Od kilkudziesięciu lat każdy kolejny rząd "pożyczał" pieniądze od pracujących, aby zamknąć usta emerytom z błogą świadomością, że zanim owi przymusowi "pożyczkodawcy" dojdą do wieku emerytalnego minie akurat tyle czasu, aby rządzący sami byli już na sutej państwowej emeryturze a roszczenia orżniętych obywateli będą problemem jakiejś innej ekipy. Zgodnie z starą dobrą zasadą "po nas choćby potop" Oczywiście wszytko to w imię szczytnego ideału solidarności pokoleniowej. Ciekawa jestem jak ona będzie wyglądała jak nadejdzie czas mojej emerytury a będzie to już w czasie gdy z uwagi na dziurę demograficzną na moje świadczenie będzie pracować jeden pracujący ;) Pożyjemy zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Jako człowiek rozsądny rozumiem, że łatanie d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:56 Jako człek rozsądny powinieneś wiedzieć, że dziura budżetowa nazywa się OFE i nie ma mowy o likwidacji dziury bez zaszycia paszczy OFE. I trudno się dziwić, że dziura powstała skoro wsadza się do OFE część pieniędzy z normalnego obiegu, ale nie są do nadwyżki. Gdyby do OFE wkładać nadwyżki nie byłoby problemu z dziurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzięki (ło)buzkowi Re: Jako człowiek rozsądny rozumiem, że łatanie d IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.10, 21:19 A kto zakładał to OFE. Poprzednicy ideowi PO czyli AWS z sukcesem-polskiej-dyplomacji Jerzym Byzkiem na czele. Złodziejstwo politycy PO widać mają we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
cotbus76 Tobie się chyba coś pomyliło :) 30.12.10, 22:11 Dziura budżetowa nazywa się ZUS i nie ma mowy o jakimkolwiek stanie równowagi finansów publicznych dopóki nie uda się zasypać przepaści pomiędzy kwotą wypłacaną emerytom, których haracz został ściągnięty gdy pracowali a następnie natychmiast wydany na wypłatę bieżących świadczeń a kwotą jaka obecnie wpływa z haraczu ludzi pracujących legalnie. To właściwie nie przepaść tylko Wielki Kanion Kolorado lub nawet Rów Mariański biorąc pod uwagę, że oprócz ogolonych wcześniej przez system emerytalny owieczek z jego żałosnych świadczeń korzysta cała masa czarnych owieczek, które do systemu nie włożyły nic lub prawie nic a pobierają świadczenia. OFE nie są częścią pieniędzy wyłączoną z obiegu, bo przecież towarzystwa inwestują te pieniądze w gospodarkę. I choć nie są bez skazy, bo jakby nie patrzeć to nie Caritas, lecz pomimo wszystko inwestują, co jest kolosalną różnicą w stosunku do ZUS, który jedynie przelewa kasę z jednego naczynia do drugiego mniejszego a nadmiar wydaje na siebie co możemy sobie zobaczyć udając się do najbliższego oddziału. Prawda jest taka, że kołderka emerytalna jest w Polsce jak wszędzie na świecie za krótka, bo obecnie istniejące systemy były zaplanowane dla ludzi ciężko harujących a potem dożywających jakiejś 70-tki a co najważniejsze najczęściej umierających szybko na jakąś chorobę nabytą na skutek warunków pracy. Tymczasem żyjemy coraz dłużej a co najważniejsze długo przewlekle chorujemy a przemysł farmaceutyczny i system opieki zdrowotnej są bardzo zainteresowani w jak najdłuższym leczeniu nas nawet jeśli z punktu widzenia biologii jesteśmy już bardziej preparatem biologicznym żyjącym na odżywkach niż osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
antropolog-na-marsie Gratulacje od byłego wyborcy PO!! 30.12.10, 17:52 Gratuluję rządowi odwagi w przeprowadzaniu bolesnych reform. Chciałbym wyrazić podziękowania za niezwykle odważne i dalekowzroczne pozbawienie przyszłych emerytów należnych im składek. Mam tylko nadzieję, że po dwóch latach składka zostanie obniżona z 2.3 do maksimum 0.000001 procenta. Prosiłbym też o zmniejszenie opłat składek na KRUS do maksymalnie 3 złotych i objęcie KRUSEM wszystkich Polaków. Postuluję również wprowadzenie przywilejów emerytalnych dla kolejnych grup zawodowych i obniżenie progu emerytalnego do 45 lat. Tygodniowy czas pracy nie powinien wynosić więcej niż 20 godzin. Należy też jak najszybciej wykreślić złośliwy zapis w konstytucji zabraniający zwiększania długu publicznego powyżej 55 % PKB. No i mam też propozycję odnośnie kolejnych dni świątecznych: 10 IV - dzień narodowego protestu wobec niemiecko-rosyjskich knowań (z pewnością uda się zawiązać koalicję z PiS, aby wprowadzić wolny dzień), 24 XII, Wielki Tydzień (cały wolny), dzień jedności narodowej (data do ustalenia), dzień polityka PO i przede wszystkim światowy dzień solidarności z ZUS. Dziękuję, jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HL Jakich należnych składek? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 18:00 Pieniądze dalej będą na twoim indywidualnym koncie. Tyle, że w ZUSie, a nie OFE. Czym to się różni? Ja twierdzę, że niczym. Tak czy siak emerytury nie dostaniesz ani z jednego ani z drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider I co lemingi? IP: *.multimo.pl 30.12.10, 17:53 Wasz guru was wydymał. Młodzi wykształceni z wyżu demograficznego będziecie korę z drzewa wpiee...ć na starość, bo przy takim funkcjonowaniu ZUS ta argentyńska piramida finansowa się zawali, demografia zrobi swoje, nie będą miały rządy z kogo ściągać składek na wypłaty waszych emerytur. Głosowaliście na PO, teraz do apteki po wazelinę i ściągać gacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: I co lemingi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:58 Nie bój żaby. Jak nie będzie z kogo ściągnąć to się pożyczy. I przyszli emeryci będą żyć jak pączki w maśle. A że na kredyt? Po nich choćby potop. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: I co lemingi? 30.12.10, 19:11 Jak Polska będzie bankrutem to nikt nam niczego nie pożyczy. Tylko kop w dupę i żreć trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hank Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:55 Ano co. Ci co płacą KRUS emeryturę dostają z ZUS. A decyzja niepolityczna /PAWLAK/ Odpowiedz Link Zgłoś
balbiana Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:57 To skandal. Zabierając moje pieniądze w OFE i dając je do ZUSu to tak jakby oddać je w zarządzanie ZŁODZIEJOWI. Przecież nie ma większego złodzieja niż ZUS. Obok PKP, Lasów Państwowych, ZUS to symbol gospadarki socjalistycznej. Panie TUSK coraz mniej mi się podoba Pana gospodarowanie. Może lepiej pokusic się o jakieś inowacyjne rozwiązanie. ZUS to kompletna tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Tylko jak na razie to OFE płaci 23 zł emerytury IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 18:00 a "złodziejski" ZUS wypłaca prawdziwe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_kkkk Re: Tylko jak na razie to OFE płaci 23 zł emerytu 30.12.10, 18:34 Teraz wypłaca, ale za 20 lat w wariancie optymistycznym dostaniesz 1/4 ostatniej pensji, a w wariancie pesymistycznym i zarazem bardziej realnym - nie dostaniesz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spider A najgorsze jest to IP: *.multimo.pl 30.12.10, 17:58 że lemingi teraz się odgrażają, pokrzyczą, potupią nóżkami, a na jesieni już nie będą o tym pamiętać i polecą do urn zagłosować na tą super nowoczesną partię PO czy HGW jak to się będzie wtedy nazywało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: A najgorsze jest to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:00 Będzie to świadczyć o tym, że wszystko co wypisujesz na temat katastrofy OFE to zwyczajne brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bog&dag Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:01 TO POCZĄTEK ZŁODZIESKIEGO PLANU ZAWŁASZCZENIA NASZYCH PIENIĘDZY. Naprawdę ręce precz od tych pieniędzy - to są nasze przyszłe emerytury. Ograniczcie liczbę etatów publicznych, zamknijcie niepotrzebne urzędy typu Regionalne Ośrodki Polityki Społecznej, zmniejszcie płace w budżetówce, przyjrzyjcie się wydatkom, ale tych pieniędzy nie zabierajcie OFE które pobiera zaledwie kilka procent, a resztę inwestuje (w przeciwieństwie do ZUS-u). Byłem rok temu w ZUSie w Krakowie na Zakopiańskiej i wysłano mnie stamtąd do nowej siedziby w Łagiewnikach (zresztą nie potrzebnie) i powiem wam że siedziba wyła wielkości stadionu i klasy hotelu pięciogwiazdkowego, a w środku marmury i luksus. Ja się pytam "Za czyje to pieniądze?" Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywizm-net Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 18:06 Dokiladnie prawda znowu wienksza biurokracja i wiencej naszych pieniendzy bendzie wyrzucona w bloto .Tusek sobie nie zdaje sprawy jak zla decyzje popelnil bendzie za pozno kiedy to zobaczy a kto dostanie po kieszeni dzieki Tuskowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:07 Nie byłeś w siedzibach OFE to się nie wypowiadaj. ZUSy przy nich to wiejskie chlewiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bog&dag Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:56 Złapał Pan sedno OFE pobiera tylko kilka procent od każdej wpłaty. Dobrze zarząda i zazwyczaj mały zespół i mają te OFE dobrze. A gdzie są pieniądze wysyłe do ZUS-u? Ludzi za dużo, budyków zbyt dużo, a prezesi zbyt wielkie premie i absurdalne wydatki - poczytaj w necie. Renty rozdawane ot tak bo pieniądze publiczne - poczytaj w necie Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywizm-net Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 18:02 Tusk oglosil bardzo nietrafna decyzje dla naszych przyszlych emerytow. Przez to ze politycy nie umia trzymac deficytu niskiego grupa ludzi co najmniej zarabia dostanie jeszcze mniej na emeryture .Tusek juz wiencej na ciebie nie glosuje. Teraz na wybory to juz nie ma co isc kazda partia w polsce nadaje sie ale nie do rzondzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hank Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:03 Złdzieje po cichu w zamieszaniu sylwestrowym uchwalili, może nikt nie zauważy. Następny krok to nasze konta w bankach. A potem co. Nie lepiej zreformować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:12 Prawdziwa reforma oznaczałaby pognanie znacznie większej masy ludzi do legalnej roboty. Tusk tego ani nie potrafi, ani mu się nie chce. Praca na czarno choć powszechna nie jest w żaden efektywny sposób ścigana. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk zgadza się, taka jest cała prawda ;P 30.12.10, 18:05 tylko kręcić bicz i poganiać pacholęta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polo PO straciła mój głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:45 To zwykła kradzież. Ja nie chce dawać na ZUS. Podpisałem akces do OFE. Po 11 latach państwo łamie zasady i zabiera do ZUS MOJE PIENIĄDZE. Jedyne wyjście to świadczyć pracę jako osobny podmiot np sp. z o.o. i nie pobierać pensji, tylko zabierać zysk po odliczeniu kosztów!!!! Państwo łamie zasady, to dla czego ja mam tak nie zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Re: PO straciła mój głos 30.12.10, 20:00 Szkoda, że kiedykolwiek je zyskała. Szkoda, że za Twója głupotę muszę i ja płacić. PS. Te pieniądze NIGDY nie były Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Brawo komuniści z PO IP: *.ip.jarsat.pl 30.12.10, 20:45 PO co reformować KRUS, emerytury górnicze, brak oPITowania rolników (swięta nacja w PL), po co reformowac system emerytalny, wykłócać sie z POlicjantami o wiek emerytalny, po co górnicze protesty pod URM - można łatwiej - można gwizdnąc ludziom kase z OFE. Brawo komuniści z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
titilion Re: Brawo komuniści z PO 31.12.10, 03:37 popieram Twoje spostrzeżenia i też nie mogę zrozumieć "sprawiedliwości społecznej" wg. rządzących. Za kilka lat będę przechodził na emeryturę po 50-ciu latach pracy z czego blisko 40 lat prowadząc własną firmę i płacąc składkę 60% od średniej krajowej a ZUS oblicza mi emeryturę od najniższej krajowej. Krew mnie zalewa jak pomyślę, że są osoby które nie przepracowały ani jednego dnia w swoim życiu i pobierają np. 3.500 zł/m-c a mi wyliczyli ok 800 zł emerytury i jeszcze straszą, że i to nie jest takie pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Brawo komuniści z PO IP: *.aster.pl 31.12.10, 11:39 Tak jest - KRUS i dopłaty do "mundurówek" co roku kosztują budżet państwa prawi tyle samo , co wyliczona rzekomo "zaoszczędzona" kwota na reformie OFE. Nie lubię ani OFE ani ich polityki wobec mnie ,szaraczka, ale to , co zrobiło PO z moimi pieniędzmi składanymi na emeryturę to jest tak totalne przegięcie, tak całkowite pokazanie środkowego palca: "mamy ciebie gdzieś, bo nie jesteś ani rolnikiem, ani związkowcem ani mundurowym", że to się w głowie nie mieści !!!! A tak ich zachęcaliśmy do przeprowadzenia niepopularnych reform ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Nic Ci nikt nie zabiera IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 21:46 To dotyczy składek, które będą płacone od kwietnia, a nie składek już wpłaconych. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 to dopiero od kwietnia będą mnie okradać? 31.12.10, 09:39 Jak się cieszę, hurra, niech żyje Tusk. Ludzki pan, przecież mógł ukraść wszystko od razu, a ten dopiero od kwietnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Nic Ci nikt nie zabiera IP: *.toya.net.pl 31.12.10, 15:16 A te składki to z powietrza się biorą, czy z naszej pracy? Otóż właśnie zabiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bog&dag To początek złodzieskiego planu zawłaszczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:05 Naprawdę ręce precz od tych pieniędzy - to są nasze przyszłe emerytury. Ograniczcie liczbę etatów publicznych, zamknijcie niepotrzebne urzędy typu Regionalne Ośrodki Polityki Społecznej, zmniejszcie płace w budżetówce, przyjrzyjcie się wydatkom, ale tych pieniędzy nie zabierajcie OFE które pobiera zaledwie kilka procent, a resztę inwestuje (w przeciwieństwie do ZUS-u). Byłem rok temu w ZUSie w Krakowie na Zakopiańskiej i wysłano mnie stamtąd do nowej siedziby w Łagiewnikach (zresztą nie potrzebnie) i powiem wam że siedziba była wielkości stadionu i klasy hotelu pięciogwiazdkowego, a w środku marmury i luksus. Ja się pytam "Za czyje to pieniądze?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: To początek złodzieskiego planu zawłaszczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:10 Zobaczymy ile dostaniesz z tego uwielbianego przez ciebie OFE. Ostatnie zawirowania na rynku wskazują, że możesz dostać mniej niż wpłaciłeś i że praktycznie nie istnieje dno do jakiego mogą upać OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bog@dag Re: To początek złodzieskiego planu zawłaszczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 19:01 Tak będę wpłacał do ZUS-u na czyjeś emerytury, a jak pójdę do piachu przed piędziesiątką to ZUS się ucieszy. Moje dzieci nic nie dostaną od ZUS-u(poza pogrzebem) tylko z dostaną pieniądze ze składki OFE. Czujesz różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Reforma emerytalna - na czym polega jej demontaż ? IP: *.icpnet.pl 30.12.10, 18:10 W grudniu 2008 roku Sejm uchwalił, a następnie prezydent RP, Lech Kaczyński podpisał, ustawę o emeryturach kapitałowych, na mocy której wprowadzono rozwiązania przeciwne do założeń reformy emerytalnej z 1999 roku. Bowiem nie będzie emerytur małżeńskich ani dziedziczenia pieniędzy gromadzonych na indywidualnych kontach w OFE. Przyjęta ustawa nie przewiduje zapowiadanych uprzednio przez rząd emerytur małżeńskich i wyklucza dziedziczenie zgromadzonych przez lata środków pieniężnych w OFE. Ale ktoś z tych pieniędzy na pewno skorzysta. Tylko dlaczego nie najbliżsi emeryta? Przeczytaj więcej na ten temat : Reforma emerytalna - na czym polega jej stopniowy demontaż ? niss26an50.wordpress.com/2009/11/14/reforma-emerytalna-na-czym-polega-jej-stopniowy-demontaz/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Reforma emerytalna - na czym polega jej demon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:17 Skoro jest tak źle jaki jest w ogóle sens kontynuowania tak poronionego systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihrak Emerytury to ściema dla lesnych ludków. IP: 193.239.127.* 30.12.10, 18:12 Niema się co podniecać, wszystkie te wypowiedzi w stylu ze "po do granda i wiecej nie bede na nich głosować" są śmieszne... przecież zawsze było to oczywiste... Kasa się kończy i skad rząd ma ją wziasc? Cały urok PO polega na tym że oni nic nie robią przez co są lepsi od partii alternatywnych, które by coś robily i jeszcze gorzej byśmy na tym wyszli... Ja sobie nawet nie zawracałem głowy wyborem funduszu, tylko dałem się wylosować i jak się okazuje nie pomyliłem się! Cały system emerytalny to jedna wielka ściema. Należy przyjąć założenie że z OFE, ZUS czy co tam jeszcze wymyślą te pentaki, będzie wypłacać miesięcznie góra 20% tego co obecnie zarabiamy. Trzeba ukrywać swoje dochody przed fiskusem ile się da... Głupio trochę ale co zrobić, albo to albo bedziecie dziadować na stare lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Zaraza Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.static.espol.com.pl 30.12.10, 18:17 złodzieje nie glosuje na: zlodziei, pis. psl, sld, pjn, mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bramka nr 1 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.studio / 192.168.0.* 30.12.10, 18:17 Wybieram bramkę nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywizm-net Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 18:20 To jest nie samowite Tusek chce za nasze pieniadze zrobic z Polski najwienksza biurokracje w europie. Dziekuje ci Tusku za znajomosc economi jest ona na bardzo smiesznym poziomie jak na premiera polski takie paradoksy w polsce to normalka. Ci co popieraja Tuska przemyslcie to jeszcze raz ja juz podjalem decyzje precz politycy (Bonni gdzie on studiowal ekonomie w Rosji) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:20 Dyskusja na temat OFE i ZUS jest pozbawiona elementarnej matematyki przez co każdy może bezkarnie bredzić co tylko ślina na język przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Zaraza Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.static.espol.com.pl 30.12.10, 19:01 wez swoja matematyka i wsadz sobie w dupe! Przyszły emeryt odklada przez 32 lata pracy w ZUS 400 tys zł do emerytury musi jeszcze pracowac 14 lat . Gdyby dzisiaj mial do dyspozycji te pieniadze i gdyby wplacil je do banku na 5% to z samych odsetek mialby prawie 400 tys zł dodajac do tego skladki w wysokosci 200 tys zl mamy 1000000 zl. Dzis pier..y zus przysyla pismo ze szacunkowa emerytura bedzie wynosila 2000 zl. Przyjmujac ,że gdyby dostal swoje pieniadze i chcial je przejesc nie trzymajac w banku to przez 10 lat to miałby bez niczego wyplacaC SOBIE PO 100000 ZL/ rokA GDYBY WSADZIL JE NA 5% MIAL BY ROCZNIE 50 TYS ZL. nALEZY WYJEBAC TEN CALY ZLODZIEJSKI ZUS W KOSMOS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cornerek No nie mogli się opanować... 30.12.10, 18:21 ... i rozmontowali najlepszą reformę, która mogła nas spotkać w ostatnich latach. Politycy PO okazali się niezdolni do zarządzania finansami państwa. Stojąc pod ścianą, zrobili to, co było najprostsze - okradli ludzi, którzy w tej chwili pracują i płacą składki. Zamienili realne pieniądze, które są im co miesiąc przelewane do prywatnych OFE na nicnieznaczącą polityczną obietnicę, której za kilkadziesiąt lat nikt nie będzie pamiętał. O fakcie, że reforma emerytalna była słuszna świadczy to, że pieniądze przelane już do OFE nadal tam są i Tusk nie może ich tak łatwo wydać. A na pewno bardzo tego chce. Jeszcze ma czelność mówić, że ZUS będzie działał jak bank! To przecież brzmi jak dobry żart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ciicho! Spaliłeś niespodziankę! IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 18:26 O przejęciu środków już zgromadzonych na OFE mieliśmy nie mówić przed wyborami, zapomniałeś?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: No nie mogli się opanować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:29 Do OFE przelewasz prawdziwe pieniądze, masz za to w zamian kasynowe żetony zwane jednostkami uczestnictwa. Ile to będzie pieniędzy dowiesz się gdy będzie za późno na refleksje nad swoją bezbrzeżną głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: No nie mogli się opanować... 30.12.10, 20:10 Grzeczniej pierdoło, sam sobie przeczysz. Jeszcze przed chwilą twierdziłeś, że to nie są kogokolwiek pieniądze bo SN stwierdził itp... Teraz okazuje się, że jednak jakies są ale goowno warte. Jak Twoje posty. A. Odpowiedz Link Zgłoś
cornerek Re: No nie mogli się opanować... 30.12.10, 21:58 Raczysz sobie żartować? Jednostki uczestnictwa są po to, aby można było wycenić zgromadzony kapitał. Przecież w OFE nie leżą banknoty, tylko papiery wartościowe, w tym akcje polskich spółek. No i te nieszczęsne obligacje na które wylewa się pomyje. Tyle że rząd obligacje sprzedane prywatnej instytucji musi wykupić (no, niby może jeszcze zbankrutować, ale to nie jest takie proste), a zapiski w ZUS może sobie sam wykreślić w ciągu jednego dnia. Jasne, może też wybrać scenariusz węgierki i znacjonalizować OFE. No ale to też jest trudniejsze niż zmiana zasad funkcjonowania państwowego ZUS. Dzisiaj w TVN24 Minister Finansów opowiadał jakieś bajdurzenia o "stopie zwrotu" ze środków w ZUS. Jaka stopa zwrotu? Jakie środki w ZUS? W ZUS nie ma ani stopy zwrotu (tylko waloryzacja ogłaszana w ustawie: "A co się przejmujemy, ogłośmy 100% wzrostu co roku na kontach w ZUS!"), ani środków (bo są dawno wypłacone dzisiejszym emerytom). Odpowiedz Link Zgłoś