Dodaj do ulubionych

Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt

• Gość: bbe Czy w pożywkach Greber są zmielone na kremowo żyły IP: *.ifmpan.poznan.pl 13.01.11, 13:34
      Artykuł jest bulwersujący.
      Ale bardziej irytuje mnie wypowiedź Gerbera. Cytuję "(produkty) muszą posiadać (..) kremową, jednolitą konsystencję". To rozumiem bo należy mięso bardzo dokładnie zmielić (mechanicznie). Ale dalej w tym samym zdaniu dodają " którą zapewnia mięso oddzielane mechanicznie". Aby otrzymać dobrej jakości mięso (bez żył i ścięgien) nie należy oddzielać go mechanicznie !!!

Proste pytanie do Gerbera: czy w waszych pożywkach dla dzieci są zmielone żyły i ścięgna na kremową masę?

• Gość: towarzyszbio Re: zadyma bio IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.11, 13:47
        wyglada to wszystko nagrubymi nicmi szyta biozadyme bo wojenka klimatyczna nie wychodzi szczepionki grypowe klapa atom przeciko ruskim mineralnym atak bez skutku to teraz inna strategia oj uchachac sie mozna
      • nikodem123 Re: Czy w pożywkach Greber są zmielone na kremowo 13.01.11, 14:06
        Rzeczywiście wielki skandal!

"MOM budzi kontrowersje. Uzyskuje się go przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po odłączeniu od nich tuszy lub z tusz drobiowych, za pomocą środków mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych "

Rzeczywiście jak można dziecku podawać mięso, które utraciło struktury włókien mięśniowych !!!!

Zakazać stosowania blenderów w przygotowywaniu domowych zupek dla dzieci!!!
      • Gość: axxagr Żyły i ścięgna to zabójcza toksyna!!! IP: *.cdma.centertel.pl 13.01.11, 14:39
        Dlatego biegnij do chirurga, niech szybko cię zoperuje! Nie chce cię martwic, ale ty też zawierasz w swojej "anatomii" żyły i ścięgna!!! Jesteś zagrożona, ale jest ratunek! Tylko usunięcie wszystkich żył i ścięgien z ciała może cię zbawić. Idź też do pediatry - obawiam się, że twoja pociecha też mogła już od tej diety wykształcić w swoim ciele żyły i ścięgna...
        PS. Neandertalczyk nie potrafił usunąć żył i ścięgien z upolowanego mamuta i dzieci to jadły. A skutek jest taki, iż Neandertalczyk (pewnie właśnie dlatego) wymarł.
    • Gość: mag Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.11, 13:44
      No może w końcu się ktoś za tego GERBERA zabierze,
      Moja córka była karmiona GERBERM i trafiła do szpitala.
      Przez lata miała przewlekła problemy z przewodem pokarmowym, zaparcia takie paskudne, że aż wyła z bólu (miała 3 latka), żylaki, badani doodbytnicze przez lekarza chirurga(w tym wieku odradzam) a wszystko przez firmę GERBER bo była tylko na jej zupkach. Ordynator oddziału na którym była odradziła mi używanie GERBERA i poleciła gotowanie własnych zupek. Zastosowałam się i córka wróciła do zdrowia.

Ale GERBER dalej kwitnie.....

To bylo 10 lat temu ale widze, nic si nie ZmienioLO

RODZICE WALCZCIE O SWOJE POCIECHY!!!

• nikodem123 Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt 13.01.11, 13:49
        Fajna z Ciebie matka!
        Cyt:
        > Przez lata miała przewlekła problemy z przewodem pokarmowym, zaparcia takie pas
        > kudne, że aż wyła z bólu.

I tak przez lata nie przyszło Ci do głowy, aby coś pokombinować z dietą?! Moje gratulacje, ha, ha!

• Gość: m Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.01.11, 13:58
          dziwisz się? swiadomośc zdrowotna przecietnego Polaka jest na zenujacym poziomie
    • pinezka82 Gdyby tego nie kupowano, nie byłoby w sklepach 13.01.11, 14:06
      A skoro jest znaczy to tylko tyle, że są ludzie którzy karmią tym swoje dzieci i jest im zapewne wszystko jedno, czy ich dzieci zjedzą przemielony filet z indyka czy przemielone ścięgna i inne odpadki. Dopóki ktoś będzie chciał zapłacić za to 4 PLN, dotąd będzie to stało na półkach sklepowych. Bojkot konsumencki to nie bicie piany na forum, a na prawdziwy bojkot nie ma co liczyć, bo taki skład te słoiki mają pewnie wiele lat (na pewno był taki 3 lata, kiedy to nie odważyłam się tego kupić własnemu dziecku) i to cud, że GW odkryła to dopiero teraz ;)
      Odżywki dla dzieci i produkty przeznaczone specjalnie dla dzieci bardzo często kryją różne niespodzianki i jak się wczytać w etykiety, to ciężko zrozumieć dlaczego tak późno zaleca się przejście na normalne, przygotowane z głową jedzenie. Jak się samemu je zdrowo to nie ma potrzeby gotowania niczego specjalnego po nocach, wystarczy blender do zmielenia i danie, którego skład jest znany gotowe.
      • nikodem123 Re: Gdyby tego nie kupowano, nie byłoby w sklepac 13.01.11, 14:09
        A możesz mi wytłumaczyć, czym różnią się aminokwasy pochodzące ze ścięgien od tych z polędwiczek?
        • Gość: towarzyszekolog Re: Gdyby tego nie kupowano, nie byłoby w sklepac IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.11, 15:03
          jakas nowa sciema zeby przejsc na potrawke z narzutem ekologicznym czyli dac sie odkuc za nieudane akcje klimatyczne i grypowe - widocznie to swojskie jedzenie i picie niektorym zmiany w mozgu porobilo
        • pinezka82 Re: Gdyby tego nie kupowano, nie byłoby w sklepac 13.01.11, 16:24
          nikodem123 napisał:

> A możesz mi wytłumaczyć, czym różnią się aminokwasy pochodzące ze ścięgien od t
          > ych z polędwiczek?

Nie umiem i mało mnie to obchodzi (choć domyślam się, że muszą się czymś różnić skoro tkanki te mają różne właściwości i funkcje).
          Wiem natomiast, że ścięgno nie jest mięsem, a polędwiczka nią jest (nie znam się na drobiu, ale drób chyba nie ma polędwiczek ;)). Ja nie lubię ścięgien i innych niemięsnych części zwierząt hodowlanych i nie widzę powodu, żeby karmić tym swoje dziecko. Jak ktoś ma ochotę to proszę bardzo, tyle że nie rozumiem skąd się bierze święte oburzenie, że w słoikach dla dzieci jest syf skoro jest to czarno na białym napisane na opakowaniu. Skoro uważam coś za syf (subiektywnie rzecz jasna, bo być może faktycznie ścięgna są fantastycznym źródłem składników odżywczych tylko ja o tym nie wiem), to nie daję tego dziecku niezależnie od tego co mówi slogan reklamowy. Proste.
          • nikodem123 Re: Gdyby tego nie kupowano, nie byłoby w sklepac 13.01.11, 16:32
            Ja też nie lubię żył i ścięgien. Dlaczego? Bo są niesmaczne. I wolę cielaczka od starego wołu. Dlaczego? Bo mięso jest delikatniejsze.

Co nie zmienia faktu, że wartość odżywcza wszystkich tych rzeczy jest taka sama.

Skoro Nestle są w stanie te wszystkie niesmaczne rzeczy przerobić na rzeczy jadalne, to chyba trzeba im gratulować.

Jakkolwiek rozumiem psychiczny opór: jak mam karmić swoje dziecko tym, czego nie lubię.
    • Gość: jadło Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 81.219.206.* 13.01.11, 14:33
      wy się tutaj kłócicie,a gerber zaciera ręce i liczy kasę SMACZNEGO wszystkie obrończynie firm-molochów,to dopiero początek afer i czubek góry lodowej,sami nie wiecie co żrecie i za co tak naprawdę wywalacie ciężką kasę
    • placebo_99 Gdy byście wiedzieli co jecie... 13.01.11, 14:36
      Już dawno byście zarzygali podłogę.
      • Gość: SAK Re: Gdy byście wiedzieli co jecie... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.14, 10:27
        powiem tak kozie mleko mięsko ze świnki krówki na sianku skoszonym w lato i wtedy wiecie co jecie. A nie brzydzi was nawóz naturalny"gnój" w warzywach?
        • greg7380 Re: Gdy byście wiedzieli co jecie... 07.01.14, 23:24
          Naturalne i ekologiczne jedzenie jest teraz na wagę złota. Dlatego powróciłem na wieś na ukochane kujawy, aby w spokoju zająć się tym co lubię polecam blog:
    • dudi11 Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt 13.01.11, 14:39
      To tak samo jak z kosmetykami wszyscy wiedza że wkładają tam padline a i tak na twarz nakładają i bulą za to kasę.
    • Gość: bezdzietny Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.range86-161.btcentralplus.com 13.01.11, 14:40
      Widziecie Polacy jak zydowskie firmy karmia dzieci i na tym zarabiaja. Niech karmia tymi odpadami swoich w Izraelu. Amen.
    • dudi11 Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt 13.01.11, 14:40
      To tak samo jak z kosmetykami wszyscy wiedza że wkładają tam padline a i tak na twarz nakładają i bulą za to kasę.
      hobby-survival.blogspot.com
    • kserkses1 mięso w parówkach? 13.01.11, 15:03
      ciekawe których ;)
      Notabene - parówki to u nas też przyjęty sposób karmienia dzieci...
      /mój kot tego nie tyka nawet kijem, mądre zwierzę/
    • Gość: ida Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 13.01.11, 15:14
      Chwileczke! Te produkty sa testowane i zatwierdzane, wiec kto tu ponosi wine za wprowadzanie swinstwa na rynek!
    • Gość: konsument Produkty Nestle? Nie, dziękuję. IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 13.01.11, 15:14
      A ja nie kupuję żadnych produktów Nestle. Kupili Winiary - smak majonezu z Kalisza już nie taki jak dawniej. Kupili Princessę - wafelki kokosowe są jak dla mnie mdłe. Ech, kiedyś to były dobre POLSKIE produkty, dzisiaj jakość poszła w dół!
    • kwis.abcdw.pl Mam nadzieję, że szybko ta informacja nie zniknie 13.01.11, 15:21
      z internetu. Też przykładam do tego rękę zostawiajać odnośnik w moim blogu.
    • Gość: zimka Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 15:25
      Jak to jest możliwe, że dorośli ludzie potrafią uwierzyć w to, że konserwa może być zdrowa? Jak to jest możliwe, że dorośli ludzie potrafią uwierzyć, że "mielone" zawiera pełnowartościowe surowce? Jak, w dodatku, jest to możliwe w kulturze, w ktorej podobno człowiek ufa średnio tylko trzem osobom, i to najbliższym? Odpowiadam: to nie jest możliwe i dorośli nie są durniami, jest im tylko wstyd że karmią dzieci śmieciem, więc udają zdziwionych durniów - bycie zaskoczonym durniem wydaje im się bardziej godne niż świadome karmienie własnych dzieci śmieciem.
    • calvadosusmak ad rem 13.01.11, 15:33
      Pomijajac te ponizej wszelkiego poziomu dywagacje, ktora kura jest lepsza - ta co siedzi w domu i gotuje czy ta co pracuje i nie ma na to czasu, chce nadmienic tylko, ze sloiczki smierdza. Wiem, ze ich sklad opracowali dietetycy i podobno:) jest dostosowany do mozliwosci trawiennych malego dziecka (o ironio!). Kupilam pare razy skuszona prostota przygotowania posilku (zludna jak sie potem okazalo, bo klucz to wlasciwa organizacja rodzinnego menu). Na szczescie moje dzieci nigdy nie byly zainteresowane dziwnej konsystencji i koloru mazia o smaku wszystkiego tylko nie marchewki czy kurczaka (co sugerowala etykieta). O wiele bardziej intrygujace dla malego smakosza pod wzgledem tekstury, bylo wreczenie mu do raczki malej rozyczki brokula, czegokolwiek byle nie w papce. I tak juz zostalo. Draznia mnie tylko te Gerbery jadac na opinii "ekspertow w zywieniu niemowlat" wypracowanej w szalonych latach 60tych, gdy np.powszechnie nie widziano nic zlego w paleniu w ciazy. No i ten manipulujacy emocjonalnie marketing dzieciecych produktow...ohyda.
    • Gość: qropatfa Pani lekarz/poseł IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 15:58
      Nigdy nie dałabym czegoś takiego swojemu dziecku - mówi nam pani poseł, lekarz z wykształcenia. - Zapytam Ministerstwo Zdrowia o technologię wytwarzania takiego produktu, o receptury.

czyli jeszcze nie wie ale już wydaje opinie. I to ma być lekarz? hmmm

Mi też się nieprzyjemnie zrobiło po tym tekście, sam karmiłem malca masą tych słoików uważając że wydaję kosmiczną kasę ale zapewniam to co najlepsze a tu takie wątpliwości teraz.

Może ktoś to wiarygodnie wyjaśni w tej naszej ziemniaczano-buraczanej republice.
    • Gość: karolina Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 81.95.207.* 13.01.11, 22:38
      tak naprawde tylko matki i ojcowie bez wyobrazni , rozleniwieni i slepi nie zauwazyli ze Gerber wszystko co sprzedaje ma w podobnym kolorze i smaku wiec nie dziwi mnie fakt .poniewaz wiedzialam ze ich jedzenie nie jest zdrowe dla mojego dziecka, ze dodaje ulepszacze do zywnosci i mieso ktore nie przypomina miesa. MIEJCIE NA WZGLEDZIE SWOJE DZIECI I SAMI GOTUJCIE IM JEDZIENIE!!!! TAK JAK TO ROBILY NASZE MAMY I BABCIE.!!!!
      • Gość: Horyzont A HIPP? A Bobovita? Poplujcie tez na innych ;-) IP: 91.189.75.* 13.01.11, 23:57
        Karolina - tylko mamy bez wyobrazni skupiają się wyłącznie na jednej firmie :-) jedziesz po gerberze, jak po łysej kobyle, a czemu nie po inncyh, podobnych? Hipp czy Bobovita maja podobne składy :-))))) a dania różnią się ino nazwami od gerbera (tu jarzybki, tam warzywka etc.)

Najlepsza jest domowa syta zupka i taką pozostanie, ale zanim zaczniesz się wypowiadać o dodawaniu ulepszaczy, to sprawdż, czy chociaż wiesz, co to jest. W słoiczkach nie ma ani MSG, ani rybotydów.

i aloha dla wszystkich, tylko wywalcie z kuchni vegetę i kostki - tak a proposik domowego zdrowego gotowania bez ulepszaczy ;-) nasze babcie radziły sobie bez nich :-)
    • Gość: mela Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 80.50.128.* 14.01.11, 00:05
      nie przesadzajcie! czy Waszemu dziecku kiedykolwiek coś sie działo po spozyciu Gerberka? bo mojemu nie. Owszem w cuda nie wierzę, ale uważam że trzeba wybrać mniejsze zło a ze wszystkich odzywek najardziej ufam gerberkom, bo firma z tak długim stazme poprostu nie może sobie pozwolić na wypuszczenie na rynek produktu niedozwolonego do spożycia przez dziecko. Poza tym moja znajoma pracowała kiedys w gerberze i mówila, że wielu dostawców mięsa boi się z nimi wpsółpracować bo mają tak wysokie wymagania jakościowe. Wolicie kupić w supermarkecie kurczaka naszprycowanego hormonami i takiego podac dziecku...ja nie.
    • Gość: anna Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 80.50.128.* 14.01.11, 00:17
      jako studentka reklamy i marketingu stwierdzam, że cała sprawa to poprostu czarny PR. konkurecja chciała sobie poprawić wizerunek kosztem innej firmy. Bo skoro wszytskie informacje o produkcie są na etykiecie to firma jest ok, jedynie kupujący jest sobie winien ze kupił produkt który uważa za nieodpowiedni. Sprawę musiał rozdmuchac i przedstawic wszytsko w złym swietle, konkurent.
    • Gość: mama_2latki Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.11, 01:14
      COS NIESAMOWITEGO! TAKIE JEDZENIE DLA TAKICH KOCHANYCH MALUSZKOW. CIEKAWA JESTEM CO ZAWIERA MLEKO? MOZE TEZ TAKIE SMIECI?
    • gelbigel odczepcie sie od MOma 14.01.11, 01:14
      w dobie głodującej ludzkości chwala bogu że wynaleziono ten rodzaj odzyskiwania mięsa. Przynajmniej wiadomo że nie marnuje się cenna tkanka. A to że was to obrzydza to tylko kwestja hipokryzji ludzkiej. Nosicie sobie buty ze skóry, jecie parówki. Nie moja wina że mało wyobraźni w tych głowach
    • Gość: Cezek Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.kns.pw.edu.pl 14.01.11, 09:05
      jest tylko jedno wyjście - nie kupować produktów gerbera. Niech qrwy splajtują.
      • Gość: malwina Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 80.50.128.* 14.01.11, 10:16
        sam splajtuj idoto a nie zycz takj źle setkom ludzi którzy tam pracują
      • czula_b Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt 14.01.11, 20:13
        Nie, no proszę was! jesli Gerber nie pisze, co daje do srodka, to swinstwo i moze nawet naruszenie przepisow, jesli faktycznie nie mozna tym karmic dzieci. Ale jesli podaje informacje na opakowaniu, to rodzice maja okazje, a nawet obowiazek sie z nia zapoznac, podobnie jak z data przydatnosci do spozycia.

A jak ktos nie ufa Gerberom, Bobowitom etc. to ma jedno wyjście - niech sam gotuje.
        Reszta historii na blogu:
        projektjunior.blox.pl/2011/01/Gotuj-sie-kto-moze-1.html
    • Gość: Paweł Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 18:36
      Od dawna nie ufam tej firmie Nestle! Ich płatki kukurydziane są robione z taniej genetycznie modyfikowanej kukurydzy - dlatego tak samo jak papka nie nadają się dla dzieci!
    • Gość: Karolina Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 19:28
      To jest skandal, właśnie dzisiaj kupiliśmy małej 6 szt gerbera z indykiem- nie podamy tego. Jest to jawne oszukiwanie klienta i żerowanie w najgorszej formie na naiwności rodziców.
      • Gość: gość Re: Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 213.31.11.* 17.01.11, 12:46
        Co jest oszukiwaniem klienta? Przecież na wyrobach, w których składzie jest MOM (są to 2 wyroby: Kurczak i Indyk, czytaj UWAŻNIE: supermarket.blox.pl/2011/01/Gerber-stosujemy-MOM-aby-dac-dzieciom-odpowienia.html) widnieje jasna informacja o zawartości mięsa oddzielonego mechanicznie. Sprawa dotyczy tylko tych dwóch wyrobów!!! Ludzie, czytajcie etykiety!!! Łatwo jest ignorować podane na nich informacje, a potem rozpowszechniać zupełnie co innego i jeszcze na dodatek mieć pretensje do całego świata!!! Żenujące! Tak jak to, że niemal przy wszystkich artykułach umieszczone są zdjęcia wyrobów, w których MOMu nie ma!!! Konkurencja ma pożywkę...i ubaw po pachy!!!
    • Gość: mama Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: 78.155.123.* 16.01.11, 20:17
      Skandal! Nie do pomyślenia! Jak nie kawałki szkła w słoiczkach to najgorsze gó... w składzie zawartości, którym faszerujemy nasze ukochane maleństwa! Taka firma powinna splajtować! Nigdy więcej produktów gerbera!
    • Gość: gosc Mięsne wypełniacze w jedzeniu dla niemowląt IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 17.01.11, 00:12
      wszystkim milosnikom MOM polecam obejrzenie z czego produkuje sie McNuggets w McDonald's

www.youtube.com/watch?v=T67DvoH2H3E&NR=1
      a tutaj Jamie Olivera - "Nugget experiment epic failure" swietna pogladowo aczkolwiek nieudana proba obrzydzenia dzieciakom fast foodow z MOM w roli glownej (po polsku to bedzie mielone razem z buda)

www.youtube.com/watch?v=S9B7im8aQjo&feature=player_embedded
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka