Dodaj do ulubionych

McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada podwy...

25.01.11, 12:39
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: fastfud Restauracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:44
      wyborne
      • Gość: pantulipan Re: Restauracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:53
        Gość portalu: fastfud napisał(a):

> wyborne

Znaleźli się komentatorzy. W pracy jedzą żarcie z mikrofali, a w delegacji i tak odwiedzają McDrive'a albo Sphinxa - super restauracje, na super poziomie. Uwielbiam tych skrytych przeciwników Maca. ;]

pTp
        • Gość: gdańsk Re: Restauracja? IP: *.air-net.gda.pl 25.01.11, 13:59
          a Ty to pewnie u Geslerowej jadasz wołowinkę? Takie pierdoły piszesz, że chyba masz już gąbkę zamiast mózgu. Zastanów się, zanim zaczniesz coś pisac.
          • Gość: es W 99% restauracji sprzedają ścierwo... IP: *.ip.jarsat.pl 25.01.11, 14:31
            ...dlatego jem w domu - obiady przygotowane z podstawowych surowców (nieprzetworzonych) mięso i warzywa kupowane od sprawdzonych sprzedawców na rynku a nie nafaszerowane azotanami g... z marketów.
            • tatazygmuntaaa haha "od sprawdzonych sprzedawców na rynku" 25.01.11, 16:29
              zbadales te warzywa w laboratorium, ze jestes tak pewny ze nie ma tam azotanow lol?
            • Gość: Zezeze Re: W 99% restauracji sprzedają ścierwo... IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 25.01.11, 21:04
              Kolejny fan mięsa i owoców/warzyw z bazarków!

Sam widziałem jak handlarze z bazarku kupują w Lidlu. ;)

• Gość: es Re: W 99% restauracji sprzedają ścierwo... IP: *.ip.jarsat.pl 25.01.11, 22:38
                A to ciekawe bo nie widziałem żeby w Lidlu sprzedawali całe półtusze wieprzowe z kt to kroją mi mięso na targu
                • koham.mihnika.copyright BigMac kosztuje z 5 dolcow - sol, tluszcz - syf 25.01.11, 23:59

• koham.mihnika.copyright w pobliskim "hotel" -pubie kupuje surowego 26.01.11, 00:02
                    steka i sam sobie smaze na ruszcie. Moze i drozej, ale w dobrym towarzystwie i zdrowiej.
                    Z fast foodow jadam pizze zrobiona przez zone - "pospiesz sie, KOCHANIE".
                • mirkrup Re: W 99% restauracji sprzedają ścierwo... 26.01.11, 10:02
                  2€ za kg tuszy w Kauflandzie w Niemczech - 2 torby o wadze 36-38 kg :))
        • Gość: Lil Re: Restauracja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 23:46
          Gość portalu: pantulipan napisał(a):

> Gość portalu: fastfud napisał(a):
          >
          > > wyborne
          >
          > Znaleźli się komentatorzy. W pracy jedzą żarcie z mikrofali, a w delegacji i ta
          > k odwiedzają McDrive'a albo Sphinxa - super restauracje, na super poziomie. Uwi
          > elbiam tych skrytych przeciwników Maca. ;]

Nie sądź wszystkich wedle swojej miary. Niektórzy nie zwykli stosować zbrodni na własnych kubkach smakowych.
        • jujuns Re: Restauracja? 26.01.11, 11:27
          A jak mieli się inaczej nazwać ? Bar szybkiej obsługi ??? :) Wtedy ceny byłyby inne hehehe

Jeśli podniosą ceny to przecież mamy wolny rynek ... spadnie liczba klientów, obroty i zyski. Wtedy ktoś się zastanowi, że marża którą robią (średnio 70%) jest wystarczająca ! Na napojach marże przekraczają 100% ... więc jest z czego żyć !

Pozdrawiam,
      • Gość: zxcv Re: Restauracja? IP: 195.82.180.* 25.01.11, 12:58
        Dokładnie.

A tak w ogóle to rzeczywiście jest to news, na główną - przecież tam nikt nie żre regularnie
    • Gość: malkontent Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:51
      Myślałem, że dziennikarze mają jakiekolwiek pojęcie o języku. MCD nie spełnia kryteriów definicji restauracji, nie ma w nim obsługi kelnerskiej. MCD to bar lub snack-bar. Proszę skończyć z tą żenującą manierą nazywania szamba perfumerią.
      • kotek.filemon Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod 25.01.11, 12:55
        > Myślałem, że dziennikarze mają jakiekolwiek pojęcie o języku.

To McD uparcie nazywa w materiałach prasowych (i wszystkich innych) swoje przybytki "restauracjami".
        • Gość: malkontent Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:58
          Co nie usprawiedliwia dziennikarzy powielających te bzdury.
        • tatazygmuntaaa Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod 25.01.11, 16:32
          To dlatego, ze MCd jest restouracja. Ty masz po prostu zla definicje tego slawa
          • Gość: najmądrzejszy Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 20:49
            Dokładna nazwa to fast-food restaurant i takiej się używa na całym świecie.
            W Polsce kojarzy się wciąż jedzenie w lokalu jako luksus mamy manierę do nazywania wszystkich lokali z żarciem restauracjami.
      • Gość: ppp Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: 217.153.242.* 25.01.11, 13:08
        witamy w polsce. w kraju szczęśliwości, psiej kupy i ekspertów od wszystkiego. ponieważ nie mamy innych problemów, dlatego dyskutujemy, czy mcd mieści się w klasycznej definicji restauracji.

• Gość: malkontent Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:22
          Zabij mnie za to, że nie należę do grupy idiotów którym jest wszystko jedno i którzy na gó... wołają papu.
          • Gość: ppp Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: 217.153.242.* 25.01.11, 13:33
            Gość portalu: malkontent napisał(a):

> Zabij mnie za to, że nie należę do grupy idiotów którym jest wszystko jedno i k
            > tórzy na gó... wołają papu.

za to należysz do grupy idiotów, którzy nie dostrzegają, że to marginalny problem.
            • Gość: malkontent Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:45
              Jeśli uważasz że wypaczanie znaczeń jest marginalnym problemem to chyba nie rozumiesz na czym polega komunikacja.
              • Gość: ppp Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: 217.153.242.* 25.01.11, 13:58
                Gość portalu: malkontent napisał(a):

> Jeśli uważasz że wypaczanie znaczeń jest marginalnym problemem to chyba nie roz
                > umiesz na czym polega komunikacja.

haha.to pisze ktoś, kto pod tekstem o podwyżkach napisał, że mcd nie mieści się w definicji pojęcia "restauracja". powiedz tylko, skąd zaczerpnąłeś tajemną definicję restauracji i kto ją stworzył. ministerstwo ds.wypaczeń nazw?

zdarzało Ci się nazwać sukę psem?

i żeby była jasność, zgadzam się, że nazywanie tego "restauracją" jest na wyrost, ale to jest marketing.a firmy pr czuwają nad wizerunkiem.

nie wiem, po co to pisze, ale bawi mnie rozmowa z tobą.typowa dla polaczkowa.
                • Gość: goscinnie Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.tmark99.revers.nsm.pl 25.01.11, 14:03
                  Mam wrażenie, że to właśnie Ty jesteś takim polaczkiem, któremu wszystko zwisa :]
                • asperamanka Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod 25.01.11, 14:08
                  Wiesz, tu sie nie ma co spierać, to oczywiście jest marketing i można się tylko smiać z pomysłu że McD jest nazywany "restauracją" z uporem maniaka. Nie potrzeba żadnych oficjalnych definicji żeby intuicyjnie wiedzieć co to jest "restauracja" w języku polskim.

Przypomina mi się mój kiedyś ulubiony cytat z "Hrabiego Monte Christo" Rzecz się dzieje we Włoszech. To szło jakoś tak, cytuję z pamięci. "Oberżysta podszedł do Alberta (de Morcef) i powiedział: Wasza Ekscelencjo, karoca czeka pod pałacem. Albert się chwilę rozglądał zanim się zorientował że 'pałac' to ta obskurna oberża, 'karoca' to ta czekająca furmanka, a 'ekscelencja' to on sam" ;-)
                • Gość: ter Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 15:18
                  Czy definicja ze słownika PWN wystarczy? sjp.pwn.pl/szukaj/restauracja
                  • tatazygmuntaaa Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod 25.01.11, 16:41
                    ta definicja jest zla. Pierwsza tak zwana "restouracja" nie miala wcale kelnerow.
                    Powinno byc raczej: miejsce gdzie posilki sa serwowane.
                    • Gość: najmądrzejszy Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 20:53
                      Bo Ty wiesz lepiej od autorów SJP oczywiście...Tu są eksperci od wszystkiego.

Bo MCD nazywa się powszechnie fast-food restaurant, a że w PL po angielsku to tylko 'halo' do słuchawki ludzie znają, to się skraca i mamy restaurację.
                • Gość: tu Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 20:52
                  To nie jest restauracja debilu i nie obchodzi mnie debilu ich marketing, jasne?
    • Gość: jurek kiler McDonald's chwali się wynikami i zapowiada podw... IP: *.kamiennagora.vectranet.pl 25.01.11, 13:10
      Abstrahując od jakości "dań" i nazewnictwa tego przybytku - uważam, że przynajmniej w Polsce, ceny w McD i tak są wysokie! Podczas gdy w McD, żeby w ogóle poczuć, że coś się jadło, trzeba wydać minimum 20zł, w każdym innym, ale nie sieciowym fast-foodzie za 10-15zł dostaniemy takiego hamburgera/kebaba/cokolwiek że zaspokoimy głód i to z nawiązką. Przy czym jakość tych wyrobów nie będzie odbiegać od tej z McD.
      Niech więc śmiało podwyższają ceny, a część osób się na pewno do nich zniechęci. Inna sprawa, że McDonald's, podobnie jak Coca-Cola, oferuje głównie MARKĘ, a nie produkt (bo ten jaki jest każdy widzi) i w takim biznesie, opartym głównie na marketingu, podwyżka cen nie robi wielkiej różnicy. Podstawy mikroekonomii się kłaniają i cenowa elastyczność popytu.
      • Gość: ziuzia to prawda, CENY IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 13:46
        u byle chinola na roku za 12PLN dostanę krewety w cieście i prawdziwy 100% sok, porządny półkilogramowy posiłek. w MD za tę cenę 100g frytek i 200g kanapki które ostygną zanim doniosę (sam) je do stolika. aha, plus wodny roztwór karmelu z gazem.
        • Gość: SM Re: to prawda, CENY IP: *.play-internet.pl 25.01.11, 15:37
          Z fabryki mięsa w podziemiach dworca centralnego...
          • Gość: ylk Re: to prawda, CENY IP: *.4web.pl 25.01.11, 16:26
            Czyli o jakości nie odbiegającej od McD :)
    • Gość: faloxx McDonald's chwali się wynikami i zapowiada podw... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 13:15
      " utrzymać dotychczasowe ceny na niskim poziomie "

A to ci dowcip miesiąca. A od kiedy u nich są ceny na niskim poziomie hahaha ?
    • Gość: kazik To na serio ktoś tam kupuje ??? IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 13:25
      Do tej pory nigdy nic u nich nie kupiłem , ani w podobnych miejscach
      • Gość: zupa pomidorowa Re: To na serio ktoś tam kupuje ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:23
        bo lepiej zjesc arbuza niz u McD łobuza
    • Gość: Ala ma kota McDonald's jest dla ludzi z kasą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:08
      Za zjedzenie 3 zestawów (rodzice + dziecko) trzeba zapłacić ok. 50 zł. Za 20 zł mam kurczaka, surówkę, ziemniaki, kompocik i pycha obiad w domu!!!!
      PS. Jak dobrze, ze nie jem tego shitu!
      • asperamanka Re: McDonald's jest dla ludzi z kasą 25.01.11, 14:25
        Ale jedząc kurczaka za 20 zł w domu pozbawiasz swoje dziecko możliwości obcowania od małego z wyższą kulturą, jedzenia w porządnej "restauracji" w kulturalnym towarzystwie ludzi z wyższych sfer, bo tylko tacy jadają w "restauracjach". ;-)

A tak na poważnie, to własnie do tego jest im potrzebne wmawiania ludziom że McD to "restauracja". W USA im się udało przekonać klientów że to taka sma "restauracja" jak inne, ale "inna niż wszystkie". W Polsce też próbowali, pamiętam takie akcje reklamowe w radiu, kalki z USA, "wypraw swojemu dziecku urodziny w McD" albo "zaproś partnera na lunch biznesowy w McD", to ostatnie leciało na początku lat dwutysięcznych przez parę miesięcy. Chyba się szybko zorientowali że ich ludzie w Polsce śmiechem zabiją. Już sobie wyobrażam jak zapraszam klienta na "lunch biznesowy" do McD ;-)
    • gottmituns Dla McD rosnące ceny żywności to żaden problem 25.01.11, 14:10
      Do żarcia nasypią więcej śmieci, a pracownikom przytną głodową pensję, motywując ich wizją "przyszłej kariery". I tyle.
      • billy.the.kid Re: Dla McD rosnące ceny żywności to żaden proble 25.01.11, 14:44
        to ĆWIERĆFUNCIAK ile bedzie kosztował????????????
      • Gość: abc Re: Dla McD rosnące ceny żywności to żaden proble IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 22:43
        nikt w Macu nie wierzy w żadną 'karierę' pracują tam ludzie, którzy z różnych powodów potrzebowali pracy na 'już' i nikt tam nikogo nie mobilizuje wizją awansów, znam takich co robią po 11 lat ale to naprawdę trzeba mózgu nie mieć żeby tyle w takiej pracy tyrać..
    • Gość: ogoninio Cholerni manipulatorzy IP: 62.29.253.* 25.01.11, 14:47
      W linku na głównej "McDonalds zapowiada spore podwyżki cen" a w artykule na samym końcu dowiadujesz się że chodzi o ok. 3 proc.!

Czyli zamiast Cheesburgera wartego 3 zł zapłacę 3,09 zł.

Zbliżają się wielkimi krokami dni kiedy rozstanę się bezpowrotnie z portalem Gazeta.pl.
      • Gość: hans Re: Cholerni manipulatorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 17:16
        Nie do końca masz rację... bo w maku z racji szybkiej obsługi ceny muszą być okrągłe.
        Tak więc średnia podwyżka o 3-5%, jak to często statystyka wypacza, okaże się podwyżką na pojedyncze kanapki nawet o 1/3(w przypadku gdy hamburger podrożeje o 1 zł).
        Osobiście obstawiam wzrost o 50 gr czyli jakieś 17% - dość sporo, nie?
    • Gość: smrodek71 McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... IP: *.domar.pl 25.01.11, 15:13
      Ci piszący,że nie jedzą w Mc - gratuluje ale jesteście w mniejszości więc...

Moim skromnym zdaniem to te "kanapki" nie są warte funta kłaków ale jak jadę samochodem i jestem głodny to bik maka wciągne czasami i do tego własnie jest Mc albo jak się nawalisz w piątek albo sobotę i włączy sie gastro- osobiście polecam Jacka i Placka na Nowym Targu we Wrocławiu, nie mają pieprzu normalnego ale tak to 1000x lepiej niż w Mc i tak samo szybko
      • Gość: Maciek Re: McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.01.11, 23:26
        To musisz tam chodzić na mocnym kacu...

Na nowym targu we wrocławiu jest Jacek i Agatka... ;)
        • Gość: asdasd Re: McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... IP: *.tvk.torun.pl 26.01.11, 00:01
          on chcial napisac ze byl nawalony i lezal jak placek
    • Gość: ogi Europa poznała się na tym gó...e! IP: *.piaseczno.pl 25.01.11, 15:42
      8p
    • Gość: józek Nie byłem w Macu odkąd cheesburger pozdrożał z 2zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 15:46
      do 3zł (czyli o 50% !!!), więc niech śmiało dalej podnoszą ceny :)
      • Gość: Magdonald Re: Nie byłem w Macu odkąd cheesburger pozdrożał IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 25.01.11, 21:06
        To straszne!

Właśnie zbiera się narada w HQ McD żeby coś z tym zrobić.

Utrata takiego klienta to wielka strata dla koncernu!
        • Gość: józek Re: Nie byłem w Macu odkąd cheesburger pozdrożał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 12:01
          Nie chodzi tłuku o to, że nie miałbym tych 3zł, tylko o to, że już podnosili mocno ceny (jakoś gdy sprzedawali po 2zł też im się opłacało). Jak na polskie warunki ceny i tak są wysokie, a klient, który nie jest tak głupi jak ty zauważy, że z niego zdzierają i tak jak ja "dla zasady" przestanie do nich chodzić.
    • Gość: mis Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.11, 15:58
      Mogą być buły po milion PLN i tak tego szajsu do ust nie wkładam.
    • Gość: ylk McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... IP: *.4web.pl 25.01.11, 16:25
      Coś mi sie wydaje, że mogą na tym stracić - i tak ceny są tam relatywnie wysokie w stosunku do jakości "posiłków". Zdarzało mi się tam czasem wpadać jak byłem w trasie, ale jak podniosą ceny to na pewno wybiorę budę z kebabem :)
    • sselrats Nazywanie McDonald'sa "restauracja" 25.01.11, 16:44
      to jak nazywanie "samochodem" pojazdu z silnikiem wysokopreznym.
    • robakandrzej w restauracji płaci się po konsumpcji !!! 25.01.11, 17:32
      więc MD to zwykły bar szybkiej obsługi
      albo niech zmienią zwyczaje zatrudnią kelnerów i szatniarzy .........

kto POzwolił by MD nazywał się restauracją a do Hoteli to się czepiali i POzmieniano nazwy na hoteliki !
      w Polsce zawsze jest.......................
    • sselrats Bez znaczenia - w Polsce i tak nikt nie je w McD 25.01.11, 17:42
      tak przynajmniej wynika z forum Gazety...
    • Gość: T Polecam film IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 20:00
      Food Inc.
    • Gość: . Re: McDonald's przedstawia wyniki i zapowiada pod IP: *.aster.pl 25.01.11, 20:27
      > plebs jak szczury zapier..w kolowrotku i jest karmiony jak szczury....
      A ty arystokrato nie zapier... i żresz jak król.... lol
    • led47 McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... 25.01.11, 20:40
      Niektórym to smakuje, no i ten "wielki świat" - niedziela na Głównym
    • romad2447 McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... 25.01.11, 20:47
      Jak zwykle wyksztalcony mgr.Polak ma problem z nazwaniem McD restauracja,natomiast nie potrafi zastapic "fast food" polskim odpowiednikiem.W jezyku amerykanskim restaurant ma wieksze zastosowanie, niz w jezyku polskim restauracja.
    • dogbono166 MAK Donald juz zapowiedzial podwyzki wczesniej :) 25.01.11, 20:59
    • popijajac_piwo Flaczki drobiowe marki Smoleńsk 25.01.11, 22:50
      Mam ich całą lodówkę i nie muszę się martwić wzrostem cen żywności. A jak mi parę słoików ubędzie, to zaraz mi pislamiści w mediach uzupełnią zapasy.
    • Gość: zeus_gromowladny Grubo. n/t IP: *.bb.sky.com 25.01.11, 23:21
    • Gość: FASTfudISpisOWszit McDonald's chwali się wynikami i zapowiada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 00:13
      "Jadłem" tam przysłowiową bułkę z błotem za dwa złote tylko dwa razy i tylko dlatego, że mają kibel bo w polskich miastach wieczorem nie ma gdzie kulturalnie oddać moczu lub kału.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka