pj.pj DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... 09.05.11, 00:45 "Ludenbach, prywatnie wielbiciel walk byków..." Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co ma ta informacja do reszty artykułu??? Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... 09.05.11, 02:04 Nie wiem jak jest obecnie (a nie chce mi sie sprawdzac) ale kilka lat temu firmy udostepniajace tzw numery audiotele (0700xxxx) scisle okreslaly jaki rozmiar procentowy musiala miec informacja o cenie w stosunku do wielkosci glownej tresci reklamy i samego numeru. Jaki problem jest wprowadzic regulacje prawna wielkosci najmniejszej czcionki w umowach ? i jezeli czcionka bylaby mniejsza taka umowa automatycznie bylaby nie wazna. Mala czcionke wykozystuja tez tak oszukancze firmy jak banki, firmy telekomunikacyjne itp. dodatkowo tez wykorzystuja "dlugosc" umowy czyli kilkanascie stron tekstu ktory nie ma istotnego znaczenia a ma glownie zniechecic do dokladnego przeczytania calosci. A przeciez mozna by wzorem innych formularz urzedowych np. PIT, VAT itp. wprowadzic wzory umow kupna/sprzedazy, umow kredytowych pozostalych gdzie tylko w odpowiednich rybrykach wpisany bylby przedmiot umowy kwota w przypadku kredytow oprocentowanie marza, prowizja. Teoretycznie jest to proste praktycznie niemozliwe bo prawo ustalaja politycy a ci jak wiadomo bedac oszustami sa na utrzymaniu oszukanczych firm a przeciez nie podcina sie galezi na ktorej sie siedzi ani nie kasa reki ktora karmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość O co chodzi z tym wysylaniem życzeń? IP: *.srv.volvo.com 09.05.11, 12:40 ja a propos fragmentu: "(...) odbiorca potwierdzi, że owszem, otrzymał pismo polecone od polskiego klienta, ale zamiast oświadczenia woli były tam życzenia świąteczne.(...)" Na moje naiwne oko to taki numer nie przejdzie bo przynajmniej w polskim sądzie podstawą jest pismo - wyslane, jest potwierdzenie odbioru z poczty (czy faktycznie odebrane czy nie to niewazne - wyslane na adres podany na fakturze, wystarcza dwa awiza i pismo jest uznane za prawidlowo doreczone). Gdyby naprawde ktos w sadzie wyskoczyl z takim numerem to mysle ze o ile sad o nie wysmieje od razu to odpowiedz krotka: prosze okazac oryginal tych zyczen, z moim podpisem i tak dalej. I nie brac go w rece tylko poprosic sad o zlecenie ekspertyzy (grafolog, daktyloskopia) czy istotnie to ja wyslalem pismo. Jest to z pewnoscia okolicznosc istotna dla rozpoznania sprawy wiec sad nie powinien miec oporow.. Faks jest slaby bo wystarczy nie wlaczac faksu i co wtedy? A to przeciez zbyt prosty numer aby cwaniaki na niego nie wpadly.. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson I tak właśnie w Grajdole robi sie największe 09.05.11, 13:10 pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benzol DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 14:47 nie mogę tego pojąć jak ludzie mogą się tak dawać naciągać przecież to od razu widać ze ktoś chce ich naciągnąć mało znana firma, a obiecuje jakieś gruszki na wierzbie zresztą w kwestii reklamy to sam wolę ufać firmom profesjonalnym kiedyś może i bym skorzystał z takiej mało znanej, ale tez się przejechałem i wolę dwa razy do tej samej rzeki nie wchodzić od kilku lat korzystam tylko z panoramy firm - lidera w katalogach internetowych przynajmniej mam pewność, że porządna firma mnie obsługuje a nie jakaś która drobnym druczkiem próbuje mnie załatwić na szaro. do tego efekty z reklamy nie są tylko na papierze a realnie przekładają się na zyski firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
xym POwinna być ustalona minimalny rozmiar czcionki 10.05.11, 14:49 dla umów, stosowanie mniejszej zostało by uznane w sądzie za nieważne. Przykładowo to co jest napisane czcionką mniejsza niż 8 nie jest wiążące. To jednak mogło by powodować odwrotne zagrania, gdzie pisano by czcionka 7,5 korzystne dla kontrahenta ustalenia a potem sądownie unieważniano je. No cóż, przyjdą czasy podpisu elektronicznego umów czytanych i problem wielkości czcionki przestanie stanowić problem dla kontrahentów. Mimo wszystko ja uznał bym umowy zawierane w taki sposób za nieważne z powodu powszechnego braku woli zawarcia umowy u jednej ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kgb DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.toya.net.pl 10.05.11, 21:30 Wystawić na prokuraturę i wysłać? Niech nękają prokuratora :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synek ze Śląska DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 09:58 Identyczne naciąganie to www.iromsig.pl/ "Internetowy Rejestr Ogłoszeń Monitora Sądowego i Gospodarczego" Jeszcze nie otrzymałem pisma z sądu o nadaniu KRS założonej spółce a już miałem od nich pismo i dane na jakie mam przelać pieniądze!! Działają błyskawicznie, nie zapłaciłem od razu mimo, że chciałem to zrobić, za 2 tygodnie ponaglenie! Wtedy coś mnie tknęło by sprawdzić i wygooglałem, że to oszustwo. Trzeba mieć oczy szeroko otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
giles DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożnych... 13.05.11, 16:04 Nie placic!!!! Orzecznictwo niemieckich sadow jest jednoznaczne: Rechtsprechung zum Thema der rechungsähnlichen Eintragungsofferten: Wer Angebotsschreiben planmäßig durch Verwendung typischer Rechnungsmerkmale (insbesondere durch Hervorhebung von Kassenzeichen und Zahlungsfrist, Beifügen ausgefüllten Überweisungsträgers, etc.) so abfasst, daß der Eindruck einer Zahlungspflicht entsteht, dem gegenüber die – kleingedruckten – Hinweise auf den Angebotscharakter völlig in den Hintergrund treten, begeht eine (versuchte) Täuschung im Sinne des § 263 Abs. 1 StGB. BGH, Urteil vom 26.04.2001, Az.:4 StR 439/00 BGHSt 47, 1 www.jurpc.de/rechtspr/20010173.htm Dies gilt auch dann, wenn es sich bei den Adressaten um kaufmännische Unternehmen handelt OLG Frankfurt, Urteil vom 13.03.2003, Az.: 1 Ws 126/02 NJW 2003, 3215 Odpisac, ze nie zaplacicie bo czujecie sie oszukani i powolac sie na powyzsze wyroki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mello czy na pewno usługa została wykonana???? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.11, 16:34 Sprawa jest banalnie prosta do wygrania. Wystarczy wykazać że ta oszukańcza firma nie zaserwuje danych zleceniodawcy ktore zobowiazała sie serwowac na stronie internetowej. Jak to zrobić? ........ :) Potem mozna wypowiedziec umowę z winy uslugodawcy, lub zgłosic próbę wyłudzenia (usluga niezrealizowana) lub jak ktos ma fantazje moze zażądać odszkodowania za niezrealizowaną usługę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w miarę ostrożny firmy, żerują na naiwnych w jak DAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 08:48 Inne, tak podobnie firma - panarama firm, na siłę co jakiś czas dzwoni, by uaktualnić dane, a nowy wpis, bardziej wyróżniony itp. Od lat też dostaję typu, baza danych, formularz do uzupełnienia, nie tylko dane firmy a nawet banki, gdzie nie mam konta. Wielu naciągaczy wykorzystuje pośpiech i małe zaangażowanie w czytanie tego co po chwili podpisujemy. Teksty układane są przez "psychologów" Nudzi nas czytania drobnego druku i w kolorach np niebieskie na niebieskim, czy szare na szarym. Iinny chwyt to tekst który ma zwrócić uwagę np. ZA DARMO, aż krzyczy kolorem, a tekst jak podpiszesz to zapłacisz tyle a tyle to kolor typu "poświata" lub zlewający się. Poprostu czytając, czy słysząc propozycję DAJEMY ZA DARMO LUB PREZENT ZA DARMO to jest czysty chwyt, za który i tak płacimy. np. tankowanie za punkty, punkty w aptekach, czy super hiper marketach. bo coś dostaniemy, poprostu trzeba czytać, Jak w poczcie mailowej mi nie pasuje zaznaczam jako spam i usuwam do kosza, Zablokowałem też usługi dziwnych smsów - typu wygrałeś tylko .... to smsy za które się płąci nawet za jednego od złotówki do kilku dziesięciu złotych, Warto wiedzieć, że w tych smsach droga liczba to kwota jaką my płacimy. Wiele firm na siłe chce zmusić nas by płacić za swoją czasem naiwność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w miarę ostrożny Re: firmy, żerują na naiwnych w jak DAD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 08:56 dodam także, że coraz rzadziej zamawiam różne produkty przez internet w sklepach internetowych. gdyż zachodzi wręcz wymuszenie logowania, a logowanie to identyfikacja ... wiele firm wymusza "WYRAŻAM ZGODĘ NA ..... i takch zgód jest kilka. Koło się zamyka. Tak szukam towarów ale zamawiam telefonicznie lub pisząc maila, Nie loguję się do powiązanych systemów - baz danych. proponuje przeczytać książkę autorstwa Mystnick - sztuka ...... może otworzy .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt To jest proste wygrać z z tym czymś przed sądem.. IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 19:33 Trzeba by udowodnić (pokazać), że w takim jednym czy drugim formularzu wszystkie informacje mają taką samą wagę, są tak samo ważne więc pisanie czegoś małymi literkami jest celowym wprowadzaniem potencjalnego klienta w błąd. A nawet więcej, bo informacje dotycząca ceny jest jedną z najważniejszych informacji więc powinna być wyraźna i mieć conajmniej równą wagę jeśloi nie wyższą z innymi informacjami!!!! Taki zapis wogóle powinien istnieć w Prawie!!! I jeszcze jedno, te wszystkie przepychanik z takimi naciągaczami/oszustami są walką z objawami a nie z przyczyną, a przyczyna jest taka jak to opisałem kilka linijek wyżej. To powinno poskutkować, ponieważ nikt oferując coś komuś innemu nie mam prawa wprowadzać kogoś celowo w błąd, a jeśli taki ktoś tłumaczył by się ze to niecelowo to jest podstawa do unieważnienia zlecenia/umowy i f i n i t o. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Schemat wykorzystuje to, ze szkola nie uczy czytac 20.05.11, 23:50 ale kerzyze w klasach wisza - a jakze. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proc Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.171.95.242.static.crowley.pl 22.06.11, 01:43 Bardzo podobny pomysł firmy Procreate z Poznania Całość opisana m.in. tu: procreate.wyludzenia.info Odpowiedz Link Zgłoś
canen Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny 07.12.11, 19:48 Witam. Właśnie dostałem nowe stanowisko i nowe problemy... Mój poprzednik "podpisał" umowę z DAD i zapłacił już wszystko. No cóż szkoda gadać. Na wszelki wypadek od razu wysłałem pismo że zapłaciliśmy (firma) wszystko i dziękujemy za współpracę (tzn. spadajcie na bambus oszuści). Dostałem pismo zwrotne że " umowę należy wypowiedzieć nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem upływu ważności umowy". Czy dobrze rozumuję że umowę trzeba wypowiedzieć 3 miesiące przed jej zakończeniem? Czy to znowu jakieś naciąganie i kruczki typu że musi wpłynąć do nich dokładnie 3 miesiące przed a jak już 2 to umowa się przedłuża itp. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 16:37 selekcja naturalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poszkodowany Re: procreate.pl IP: *.ip.netia.com.pl 13.12.11, 14:35 Prawda wreszcie na na Top 1 ? Podziękowanie dla administratora portalu Tekst linka za próby naświetlenia zagadnień związanych z poczuciem oszustwa które opisuje kilkadziesiąt firm z terenu całego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
sniepr Re: DAD i inne firmy, które żerują na nieostrożny 12.12.14, 17:28 Pare słów z autopsji: sami prowadzimy katalogfirm.warszawa.pl/ - branżową bazę firm z Warszawy i tego typu działania są po prostu żenujące i psują opinię rzetelnym serwisom. Wyzyskiwanie i cwaniactwo nie popłaca, lepiej przedstawić od początku uczciwą i jasną ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś