Dodaj do ulubionych

Wielka awaria w mBanku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 19:01
Oj... coś mieszają Ci fachowcy z BRE... Czyżby faktycznie jakiś wirus?? YTo
by oznaczało że trzeba czym predzej wycofać kaskę .. Ale przeciez i tak się
do tego nie przyznają:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.spx.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 19:04
      Tylko Lukas Bank i żaden inny.
      • Gość: :) Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 19:14
        Tak akurat w Lukas Banku jakieś misiąc temu było podobnie musiałem ganiać przez
        dwadni do placówki co by mi przelewy porobili :( na szczęscie 5PLN prowizji
        potem oddali :( tak że zaden internetowy nie jest doskonały, jest tylko sprawa
        jak bardzo niedoskonały :(
    • Gość: Piotruś Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:38
      ja miałem problemy z połączeniem z Multibankiem ( w okolicy południa ) więc
      może to ta sama przyczyna - to w końcu ta sama grupa kapitałowa? o tej porze
      zdechła mi też w internecie wyborcza. inne stronki otwierały się bez problemu.
      • Gość: musashi MultiBank to nie mBank IP: *.amw.gdynia.pl 11.05.04, 09:59
        Serwis MultiBanku jak ktoś spojrzy jest zdecydowanie lepszy, bo serwis mBanku
        to uproszczona wersja serwisu MultiBanku. I oprogramowanie mimo problemów
        działało. Widać gdzie tnie się koszty. Jak dla mnie mBank jest droższy od
        MultiBanku, bo na przelewy musiałbym wydać kilkanaście złotych. No i nie mają
        bankomatowej Visa Classic dla zwykłych klientów. A brak oddziałów też
        denerwuje, gdy coś chciałem załatwić. W MultiBanku to samo co w mBanku z
        potwierdzeniem załatwia się 3 dni, a w mBanku 3 tygodnie.
      • Gość: Zyga To był problem POLPAKU IP: *.best.pl 11.05.04, 11:47
        tak mi powiedział znajomy provider.
    • Gość: MAREK LESZEK FEDOROWICZ Z BARU4 KANDYDUJE DO PARLAMENTU IP: *.proxyplus.cz / *.mielno.sdi.tpnet.pl 10.05.04, 21:46
      EUROPEJSKIEGO
    • Gość: gites Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 00:38
      Przypuszczam ze wirus, byc moze nawet Sasser. Tym bardziej ze serwis mbanku
      dziala najprawdopodobniej na serwerach windowsowych. Nalezy sie zaczac martwic
      o swoje pieniadze :(
      • hombre_x Re: Wielka awaria w mBanku 11.05.04, 07:31
        "Co było przyczyną awarii? Szymon Midera zaprzecza, jakoby bank został zaatakowany przez wirusa lub hakerów (tylko tak można byłoby tłumaczyć duże obciążenie systemu we wczesnych godzinach porannych, o którym początkowo informował mBank)." - ech ci "fachowcy" z Wyborczej. Na jakiej podstawie twierdzą, że TYLKO wirus lub hakerzy mogą spowodować duże obciążenie systemu w banku??? To mogło być 10 innych przyczyn: choćby źle zaprojektowaby system, błąd systemu operacyjnego, błąd operatora systemu, źle dopracowane interfejsy pomiędzy aplikacjami... oj, Panowie dziennikarze - DO SZKOŁY! ;)
      • makryba Re: Wielka awaria w mBanku 11.05.04, 12:11
        najprawdopodobniej? a sprawdzałeś?
        uptime.netcraft.com/up/graph/?host=mbank.com.pl
    • Gość: Karol Re: Wielka awaria w mBanku IP: 195.119.114.* 11.05.04, 07:23
      Pisane jakby pod dyktando nie-internetowych bankow.
      Wiele razy nie moglem dostac swoich pieniedze z takiego zwyklego
      banku bo komputery padly.
    • Gość: Rebeli@nt Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.dabrowa-gornicza.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 07:40
      Ehmm a ja tak niesmialo zapytam szanownych panow redaktorow ZUS to aby nie
      placimy do 15 a nie do 10 jak sugerujecie ?
      • Gość: Maćkos Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.04, 08:03
        Ano do 10-go....przepisy się zmieniają:))))
        • Gość: Meg Re: Wielka awaria w mBanku IP: 62.233.173.* 11.05.04, 13:51
          do 10. osoby oplacajace skladke wylacznie za siebie
          do 15. pozostale firmy
          sa jeszcze terminy na 5. i chyba 25. ale to dotyczy chyba budzetowki
      • Gość: Magdi Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.wroclaw.mm.pl 11.05.04, 08:36
        15 to termin dla przedsiębiorców zatrudniających pracowników.
        Z samodzielnej działalności gospodarczej płaci się do 10-tego

• Gość: jednoosobowy Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:45
        Dziesiatego płaci ZUS firma jednoosobowa a 15 ta która ma pracowników
    • Gość: Marcin Grzyb Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 07:56
      Ta a mi kurna podpieprzono karte i niestety we wtorek nie mogłem zablokować
      karty dzwoniłem nawet do BRE bo to niby oni są właścicielami ale gówno oni się
      do tego nie przyznają no i w środe od razu z tego gówna zrezygnowałem łajzy
      pierdolone!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: do Marcina Grzyba Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.centrum.punkt.pl / *.punkt.pl 11.05.04, 08:01
        a inteligencji i elementarnych zasad kultury czasem przy tym też Ci nie
        ukradziono???
    • Gość: doCENT GAZETA jak zwykle (prze)kłamuje IP: *.centrum.punkt.pl / *.punkt.pl 11.05.04, 07:59
      Zgadza się, owszem, że system mBanku w poniedziałek przez jakiś czas nie
      działał, ale nie przez kilka godzin. Gdyby tak było, jak piszą wietrzący
      sensację dziennikarze Gazety, to by mi się nie udało zalogować do systemu i
      wykonać przelew wczoraj tuż po godz. 8.00, a wydrukować potwierdzenia przelewu
      ok. 12.15.
      • Gość: abc Re: GAZETA jak zwykle (prze)kłamuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:44
        yhyyyyyyyy a nie dzialalo do 17 albo i pozniej, daruj sobie
        • Gość: doCENT Re: GAZETA jak zwykle (prze)kłamuje IP: *.centrum.punkt.pl / *.punkt.pl 11.05.04, 18:34
          To miałeś pecha, bo mi przelew wyszedł właśnie wczoraj...
      • Gość: PK Re: GAZETA jak zwykle (prze)kłamuje IP: 62.233.135.* 11.05.04, 12:26
        ale masz farta. Ja nie mogłem się zalogować od rana do 16. Dziś też zresztą
        miałem problemy...
    • Gość: normalny Re: Wielka awaria w mBanku IP: 195.117.255.* 11.05.04, 08:11
      Awarie sie zdarzaja, to w koncu tylko maszyny. Natomiast dziwi:
      - brak wyjasnienia awarii ze strony mBanku
      - pisanie ze system sie zawiesil to niepowaznie brzmi, rozumie, ze to tylko rzecznik
      ale wystarczylo, bedac samemu niekompetentnym porozmawiac z dowolnym
      inzynierem, na pewno inaczej by to zostalo sformuowane.

Oj, Panowie naczytaliscie sie ksiazek, jak powstawalo amazon, clutrain itd.
      ale gdzies po drodze zgubiliscie te wszystkie zasady wedlug ktorych i dla
      ktorych istniejecie. Teraz juz tylko z gorki na /dev/null.

Jedym produktem godnym uwagi szczegolnie dla tych co np. potrzebuja bank na
      console, jest inteligo.pl a za nim dlugo dlugo nic nie ma ....

Pozdrawiam
      normalny
    • ksawerys Re: Wielka awaria w mBanku 11.05.04, 08:16
      Nie żal mi tego banku odkąd chce bym mu zapłacił za kartę o której wznowieniu
      za opłatą nie poiformawano mnie: będę miał satysfakcję, jak go robale
      intrnetowe do cna zeżrą!
      • Gość: zorro ty tępa kicho IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 08:52
        Nie siej zamętu. Opłaty są tylko za niektóre karty. Visa electron ciągle jest
        free. Jak jesteś palantem, który płaci za kartę, to nie masz się czym chwalić.
        Lepiej już nic nie pisz.
      • Gość: jasio Re: Kiedyś ten bank lubiłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 19:26
        po prostu LUBIŁEM, jak większość jego klientów, ale od czasu jak wprowadzili,
        zresztą marne i niskie, prowizje stał się takim samym bankiem jak inne i już mu
        nie życzę dobrze (a wręcz przeciwnie) i nie polecam go już moim znajomym.
    • Gość: piko mBank IP: *.tele2.pl 11.05.04, 08:34
      NADAL NIE MOŻNA SIĘ ZALOGOWAĆ....
      • Gość: Ya$eR Re: mBank IP: *.energetyka.czest.pl 11.05.04, 08:40
        Bo może ktoś ci zmienił hasło ;)
        Ja tam bez problemu sie logowałem dziś i wczoraj rano.
      • Gość: rady mbank IP: 158.75.16.* 11.05.04, 08:41
        faktycznie, chociaz wczoraj po poludniu wszystko dzialalo!!!
        Co jest grane!!!
    • Gość: fredek Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.radom.pl 11.05.04, 08:46
      Sądzę, że masowe wycofanie swoich pieniędzy z niesolidnego banku nauczyłoby go
      trochę. Do czego zresztą zachęcam, ja w każdym razie to zrobię NA PEWNO.
      Inaczej bedziemy zawsze bici jako klienci.
      • Gość: Ya$eR Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.energetyka.czest.pl 11.05.04, 08:52
        Pokaż mi taki bank, w którym przez kilka lat nie było żadnego problemu z systemem informatycznym. Tylko nie podawaj takich co nie maja takich systemów.
        Miałem konto w Banku Śląskim i też było to samo, tylko tam wszystko kosztowało więcej.
        Nie w czym ten bank jest taki nie solidny ?
        • Gość: doCENT Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.centrum.punkt.pl / *.punkt.pl 11.05.04, 09:05
          Oczywiście, awarie zdarzają się wszędzie, w bankach też. Nie tak dawno stał
          cały opolski PKO BP - ludzie nie mogli nawet wypłacać z bankomatów.

Skoro każdemu bankowi może się to zdarzyć, to pytanie powinno brzmieć: któremu
          zdarza się to najrzadziej? Co by nie mówić, banki internetowe to wygoda, niskie
          opłaty (wyjątek oczywiście Inteligo po przejęciu przez PKO BP!) i nowoczesność.

Nigdy nie rozumiem, po co ludzie stoją w tradycyjnych bankach w kolejkach, żeby
          zrealizować przelew czy w(y)płacić swoje pieniądze. I nie są to tylko ludzie
          starsi, dla których Internet to czarna magia...
          • Gość: Szkorbik Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:56
            Witam:)
            Mialem konta w wielu bankach (m.in. millenium-paranoja bankowosci i WBK-
            tragedia). Od dwoch lat z hakiem mam konto w mBanku i jestem jak na razie z
            niego zadowolony. Nie ma idelanego banku i każdemu zdarzają się wpadki. Dla
            mnei liczy się wygoda, niskie (a w zasadzie brak) opłat. A to daje mi jak na
            razie tylko mBank. I jakos nie miałem wczoraj problemu z zalogowaniem. Tak wiec
            jesli ktos chce bezpieczenstwa swoich pieniedzy to polecam skarpete babuni bo
            zaden bank nie daje 100% gwarancji.
            • Gość: Julian Re: Wielka awaria w mBanku IP: 212.160.234.* 11.05.04, 13:22
              Szanowny "Szkorbik'u" coś kłamiesz - opłat brak ale za każdy przelew płacisz
              jak za zboże (np. czynsz, energia, gaz, woda, kablówka, telefon stacjonarny,
              komórka moja żony i syna, i jakaś rata i inne)w sumie kosztuje trzy razy tyle
              ba sześć razy co opłata 3zł (trzy zł.) w Multibanku i wszystkie przelewy +
              karta taka sama jak w mbaku za DARMO !!!
              I co Ty nato ????
              Zatkało Cię ?
              • Gość: jasio Re: Julian, masz rację, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 19:30
                a ten Twój poprzednik to chyba pracuje w BRE albo w mbanku i ma przelewy za
                darmo w ramach przywilejów socjalnych.
        • Gość: Ya$eR Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.energetyka.czest.pl 11.05.04, 10:18
          Z tego co widze to tematem news'a była awaria w mBanku, a nie udowodnianie wyższości Świąt Bożegonarodzenia nad Świętami Wielkanocnymi.
        • Gość: Poke A prosze IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.04, 11:22
          bardzo np. CitiBank. Trzeba miec mala glowe ab trzymac pieniadze w bankach gdzie dostep jest TYLKO przez internet i telefon. Kompletny brak wyobrazni. Od razu mowie ze EOT.
    • Gość: mi od niedawna mam w BPH IP: *.comarch.pl 11.05.04, 10:09
      System interentowy mBank w porownaniu z BPH to Trabant przy Marcedesie.
      • Gość: jo o nie tylko nie BPH !!! auuu tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:36
        byle nie w BPH !! za zadne skarby nie miejscie tam konta, ile razy nie mozna
        sie dostac na swoj rachunek to nie zlicze !! tragedia i wysokie oplaty !!
    • Gość: Trap Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.05.04, 10:16
      Wielka mi afera. W Citi mają tak przynajmniej raz w tygodniu
    • Gość: gość Re: Wielka awaria w mBanku IP: 213.158.197.* 11.05.04, 10:58
      Chciałem zauważyć, że autoryzacja kart płatniczych również zawodziła wczoraj
      popołudniu.
    • Gość: Max Re: Wielka awaria w mBanku IP: 212.244.167.* 11.05.04, 12:59
      Zaprzeczył też pogłoskom, że system mBanku nie jest przygotowany na duże
      obciążenia, jakie pojawiają się w kluczowych dniach ....

AHAHAHAHA - zarzeczac sobie moze ale to PRAWDA!!! W normalne dni jeszcze jako-
      tako dziala, ale w dni podwyzszonej aktywnosci jest MIZERNIE!!!
    • Gość: Pawel Re: Wielka awaria w mBanku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 18:29
      System mBanku o ile mi dobrze wiadomo pracuje
      na maszynie klasy Mainframe i jest zrobiony w COBOLu.
      Wiec jesli ktos tutaj mowi o wirusie, mowi glupoty.

Nie sadze zeby to byla wina samego Mainframe, bo
      jest to jedna z nastabilniejszych i przygotowanych
      pod duze obciazenia instalacji. Jedynie co moglbym
      podejrzewac, to motor bazy danych sie skaszanil.
      • Gość: bratek Re: Wielka awaria w mBanku IP: 194.204.184.* 12.05.04, 08:29
        Jasne - motor bazy danych się skaszanił
        Sam z siebie i w sposób całkowicie niezależny od mBanku...
    • Gość: jo czyli co ?? warto czy nie ??? miec tam kase ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:33
      bede wdzieczna za info, czy warto lub nie trzymac tam kase,szukam dobrego
      banku, gdzie moge realizowac przelewy itp, nie place kroci za to ze mam tam
      kase !! a dostep mam przez internet, z gory dzieki !!
      • rychu_z_przemysla Tradycyjne "marmury" gorą? :) n/t 13.05.04, 13:35

• Gość: jo Re: czyli co ?? warto czy nie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:38
        czekam - tak czy nie ?? gdzie warto internetowo trzymac kase :)
        bo mam nienajlepsze doswiadczenia z bankai, np. BPH !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka