Dodaj do ulubionych

PiS chce opłat od gazu z łupków

24.05.11, 04:01
Wow pierwszy raz w zyciu zgodze sie z PIS.... W UK wydobycie jest z platform, ktore sa drogie i zaawansowane technicznie....

Moim zdaniem Polska to stabilny kraj z lokalna sila robocza i raczej przyjazny dla obcokrajowcow. Wiec wydobycie tutaj bedzie proste.... 40% to nie tak duzo, a fajnie, zebysmy w koncu dlugu nie mieli..
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: PiS chce opłat od gazu z łupków IP: *.finemedia.pl 24.05.11, 06:29
      Wszystko świetnie, pięknie, ale na takie decyzje jest o wiele za wcześnie. Gazu jeszcze nie ma i przez co najmniej kilka lat nie będzie, nie wiadomo jak opłacalne będzie wydobycie (może się okazać, że przynajmniej oficjalnie dochodów z tego prawie nie będzie), ale politykom już ręce z pazerności się trzęsą na myśl o pieniądzach jakie z tego mogą być. Co do długu to zapewniam - jest, był i będzie dopóki nie zbankrutujemy. Nawet jeśli budżetowe dochody z podatku od łupków wyniosą dziesiątki miliardów, zawsze znajdą się "społecznie słuszne" cele, na które można by je wydać i na które pod zastaw przyszłych dochodów z łupków będzie można zaciągnąć kredyt...
    • wels5 PiS chce opłat od gazu z łupków 24.05.11, 06:54
      Niedźwiedź jeszcze w lesie a PIS już dzieli jego skórę.
    • Gość: chip-chop Ja chcę opłat od pis-głupków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 08:23
    • Gość: camelos Re: PiS chce opłat od gazu z łupków IP: *.tge.pl 24.05.11, 09:17
      pod tym względem też się zgadzam z PiS (aż dziwne, że to napisałem :)) Gaz Łupkowy to duża szansa dla Polski, żeby poprawić finanse publiczne. mam nadzieję, że regulacje zostaną tak napisane, że zyski ze sprzedaży gazu będą zostawały w Polsce - a 40% to moim zdaniem i tak niewiele. Warto w tym przypadku spojrzeć na Norwegię.
      • pojemniczek Re: PiS chce opłat od gazu z łupków 24.05.11, 15:16
        Ja się z PiSem nie zgadzam, bo niby dlaczego wydobycie gazu w ten konkretny sposób ma być opodatkowane inaczej niż wydobycie m.in. gazu "tradycyjną" metodą, węgla różnego rodzaju, rud metali (np. miedzi), czy innych kopalin. Firmy wydobywcze (co do zasady to wszystkie firmy) powinny być opodatkowane w taki sam sposób, aby nikt nie był uprzywilejowany.
    • kotek.filemon Re: PiS chce opłat od gazu z łupków 24.05.11, 09:42
      W Bolandzie model norweski raczej się nie przyjmie. Już prędzej model nigeryjski, tzn. "opłaty koncesyjne" to będzie bakszysz do kieszeni politruków a reszta narodu goowno z tego zobaczy, za to nie będzie się już mogła kąpać w rzekach...
      • m-kow Re: PiS chce opłat od gazu z łupków 25.05.11, 14:20
        Bardzo chcę wierzyć, że się mylisz, ale nagła troska "urzędnika" o niskie ceny wskazywałaby rzeczywiście na to, że Halliburton odniesie korzyści finansowe a Polska "społeczne".
        Czyli Gaz (G)łupkowy od Głupków...

---
        "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • Gość: amanasunta Gdy PiS NIE dojdzie do włądzy będzie...góra 5% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 09:10
      I to według takiego kursu jak dolar w NBP za komuny-:))))
    • Gość: Andy PiS chce opłat od gazu z łupków IP: *.zamosc.mm.pl 25.05.11, 22:10
      Powinni całkiem zakazać wydobycia i ustanowić rezerwę geologiczną z łupków. Ludzie, czy Wy nie rozumiecie??? W USA wody gruntowe nie nadają się do spożycia ze względu na technologię wydobycia właśnie. Wielkie korporacje - pomimo kontroli skaziły gleby terenów USA. Ponadto nasz rząd wyprzedaje gaz za 1/20 wartości!!! Dość składne streszczenie: extremeconcept.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=91:korupcja-lupkowa&catid=1:latest-news&Itemid=18 Czekam na opinie zwolenników wydobycia gazu.
    • costa3500 PiS chce opłat od gazu z łupków 26.05.11, 08:30

Bardzo słusznie partia Jarka potrzebuje większych dotacji aby przetrwać.
    • Gość: mad max Re: PiS chce opłat od gazu z łupków IP: *.202.115.209.in-addr.arpa 26.05.11, 10:44
      Ludzie, n ie mówcie głupot. Za wcześnie na jakiekolwiek dywagacje, bo nie wiemy ile mamy zasobów! Chcecie by firmy zagraniczne szybko od nas uciekły, bo nasza polityka próbuje się wypromować??? To jest chore! Szczekanie polityczne przed wyborami! Dajcie działać ekspertom, a polityków trzymajcie od tego tematu jak najdalej! Polskie piekiełko jak zwykle działa, nie wiedząc jaki PR tworzy za granicą. Żyjemy nw kraju buraków....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka