Gość: masonek IP: *.cdma.centertel.pl 28.05.11, 13:24 Unia nas wykończy. W imię cywilizowanego świata! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rabbinhood wszystko pięknie 28.05.11, 13:34 ale gdzie wyrzucisz zbitą szybę? Ostatnio miałem taki przypadek. Sprawdź czy można wyrzucić do zwykłych śmieci, do kontenerów zbiórki selektywnej, albo czy w okolicy ktoś zbiera. Aż strach pomyśleć o bardziej skomplikowanych śmieciach. Sam przepływ informacji to dopiero katorga, bo kogo się nie zapytasz ten nie wie, w internecie nie ma szczegółów segregacji i miejsc gdzie można się pozbyć poszczególnych rodzajów śmieci. Ciekawe czy coś się ruszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 13:34 Prezes Remondisu ma rację. Optymalne rozwiązanie musi uwzględniać przede wszystkim mentalność naszego społeczeństwa, która odnośnie śmieci wygląda tak: to co za moim płotem już mnie nie obchodzi. Nakładanie jednakowej opłaty na wszystkich jest niesprawiedliwie, bo dlaczego ja, który śmieci segreguję mam płacić za tych, którym się robić tego nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rj Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.unknown.vectranet.pl 28.05.11, 13:49 zmiana mentalności wymaga pokoleń, a dzięki tej ustawie pozbędziemy siętrzech niezwykle uciążliwych problemów: smrodu z kominów, ton śmieci z lasu i plagi mieszkańców domków jednorodzinnych podrzucających śmieci do bloków od razu. prezes marudzi bo on na tym straci, jeśli firma padnie będzie musiał oddać lizingowaną beemkę, państwo nie straci podatków bo znając w życie prezes i tak wszystko w koszty wrzuca. nie stracą jego pracownicy, bo dla nich zawsze będzie praca, śmieci nie ubędzie i jak nie u niego to gdzie indziej ją dostaną. nie stracą mieszkańcy. więc o co kaman? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 13:58 Typowo polski brak zaufania do kogolwiek - skoro coś mówi to na pewno ma w tym interes. Ale przecież sam prezes mówi, że ta ustawa ograniczy konkurencję na rynku 'śmieci', co nie jest korzystne dla mieszkańców. Zgadzam się z nim, że niesprawiedliwe jest obciążanie wszystkich jednakową opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 28.05.11, 14:12 oj najmądrzejszy.....tak się podpisujesz a głupiś!!!! jak myslisz kto dzisiaj płaci za usuwanie przez gminy , etc śmieci z lewych wysypisk? zwykli obywatele. kto utrzymywałby pomysły prezesa remondisu... monitoring smieciowy , policję smieciową? on? czy my? a stała opłata jest dobra! nie prowadzisz działalności gosp - masz stałą , prowadzisz? płacisz wg branży. poza tym jeśli przy stałej opłacie gmina mi dostarczy zółte worki na alu , niebieskie na szkło białe , odpowiedni pojemnik na papier to ja je chętnie posegreguję - za pewny upust , ale nie będę zainteresowany wywózką tapczanu do lasy czy telewizora nad jezioro. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Brak zaufania do tego prezesa, nie do kogokolwiek 28.05.11, 14:17 Przedmówca okazał zaufania wobec tego akurat prezesa firmy, który wskutek wprowadzenia ustawy może stracić posadkę prezesa - a nie wobec "kogokolwiek". Jesli dobrze pamiętam treść artykułu, to ten sam prezes twierdził, że lepiej byłoby wprowadzić "policję środowiskową" "natychmiast karzącą brudasów wyrzucających śmieci do lasu". Przykro mi, ale trudno darzyc zaufaniem kogoś, kto opowiada tak piramidalne bzdury. Osobiście wolałbym, żeby publiczne pieniadze szły na budowę tych spalarń śmieci (zwłaszcza że gaz też nie jest tani), niż na opłacanie nowych oddziałów policji, która i tak nie miałaby szans przeciwdziałać problemowi (ciekawe, jak miałaby działać ta instytucja: zasadzki po lasach? patrole w śmigłowcach wyposażonych w kamery termowizyjne? W czasach wojny naziole odgradzali nieraz lasy od ludzkich osiedli - ale 1) kordony te i tak nie były w pełni szczelne, 2) w razie naruszenia kordonu żandarmi pruli z mauserów do wszystkiego, co się rusza - czy Panu Prezesowi chodzi mniej więcej o takie sposoby działania?) Odpowiedz Link Zgłoś
czernobyl2 Re: Brak zaufania do tego prezesa, nie do kogokol 28.05.11, 15:41 Mieszkam w popularnej miejscowości letniskowej, - morze domków jednorodzinnych. Gdy robi się wieczór, znaczna część mieszkańców zaczyna palić śmieci w piecu. robi się taki smog ze dziwie się ze ci mieszkańcy jeszcze żyją. Ta ustawa to może maleńki krok w stronę normalności, tam gdzie podły robak, katolik, wyborca pis, który pali śmieci aby „zaoszczędzić” 10pln/miesiąc bycmoze za kilka lat dojdzie do wniosku ze to się nie opłaca, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rj Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.unknown.vectranet.pl 28.05.11, 16:08 nie nazałbym tego typowo-polskim-brakiem-zaufania, tylko logiką. zakładam, że prezes zostanie w pewien sposób dotknięty przez ustawę, bo dotyczy ona jego branży - to jest pewne, skoro marudzi, tzn. że na tym straci. boi się przetargów i tego, że nie wygra, że zostanie podwykonawcą, w sumie o to, że będzie mniej zarabiał. jak się kończy nadmiar zaufania? doświadczamy tego w tej chwili, gdzie małe polskie miasteczka są pkryte smogiem, dużo gorszym i bardziej toksycznym niż w największych chińskich aglomeracjach (śląsk to małe miki) lasy przy dorgach natomiast metrową warstwą śmieci, a przy osiedlowych śmietnikach dochodzi do pobić "prezesów" którzy próbując oszczędzić 10 złotych podrzucają śmeici ze swoich domków do osiedlowych kontenerów. jestem gotów zapłacić więcej za wywóz śmieci, żeby uniknąć tego typu sytuacji. jeśli przy okazaji poprawi to wskaźniki ich segregowania, bo prezes teraz zamiast wyrzucać śmieci do lasu odpowiednio je podzieli, żeby zaoszczędzić 6,5 zł to będzie naprawdę super. a co do policji ekologicznej? przecież to absurd i nie chodzi tu tylko o koszty utrzymania, ale o tworzenie kolejnych służb i urzęddów za pieniądze podatnkików - nigdy nie uwierzę, żeby jakikolwiek przedsiębiorca domagał się rozszerzenia działania państwa, bez uzyskania z tego powodu wymiernych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Nareszcie IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 13:55 Tak, bo nie będziesz mógł zaoszczędzić grosiwa wyrzucając swoje smrody i brudy do lasu lub paląc je w kominku? NARESZCIE SKOŃCZY SIĘ TEN PRZERAŻAJĄCY BRUD W POLSCE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 14:33 Gość portalu: R napisał(a): NARESZCIE SKOŃCZY SIĘ TEN PRZERAŻAJĄCY BRUD W POLSCE!! -- Niech żyje naiwność. Oprócz brudu będziesz miał też "lub czasopisma" w ustawie, wyższe koszty, armię urzędników itd. A wystarczyło parę wysokich mandatów za śmiecenie. I ulgi za sortowane śmieci. Wyobraźcie sobie sortowanie śmieci w bloku i ich odbiór np. raz w tygodniu (tak jest w Szwecji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nareszcie IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 15:39 w Łodzi się sortuje !!! i co za filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Nareszcie 28.05.11, 16:57 Do namierzenia delikwentów wyrzucających śmieci do lasu, potrzebna jest armia policjantów i innych strażników. Myślisz, że oni pracują za darmo? Wprowadzenie "podatku śmieciowego" spowoduje, że nie będzie się nikomu opłacało wywozić śmieci do owego lasu. Żadna dodatkowa armia urzędników nie jest potrzebna, bo w każdej gminie są osoby odpowiedzialne za pobór lokalnych podatków - będą miały jedynie trochę więcej do roboty. A ulgi za sortowanie są wpisane w ten projekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Re: Nareszcie IP: *.net-serwis.pl 28.05.11, 20:04 Nie wystarczyłoby. Wszystkich nie upilnujesz, a niestety mimo pięknych słów o zaufaniu, nasi współobywatele nie graną się do uczciwego postępowania, jeśli chodzi o śmieci. I nie jest to kwestia jakiejś biedy, tylko skąpstwa, chamstwa i olewania przestrzeni publicznej. Ludzi stać na wybudowanie willi, ale śmieci podrzucają do lasu. O paleniu w piecach już nie wspomnę. Warszawa - Jelonki, nie jest to na pewno polska enklawa biedy. A wystarczy przejść się np. ulicą Kruszyńską i powąchać co wali z kominów domków jednorodzinnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: segregator Rewolucja sięgnęła wysypiska - dlaczego tak późno. IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 14:12 Warto spróbować, jak zadziała taka Ustawa. Lepsza taka niesprawiedliwość, niż widok codziennej głupoty wyrzucających śmieci. Np. cały kontener zajęty wielkim, pustym(!) pudłem i 5l niezgniecione baniaki na nim. I za chwilę (weekend), wokół walające się worki, bo w pojemnikach nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik(sic!) Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska - dlaczego tak p IP: *.4.pxs.pl 01.06.11, 21:48 Chyba wiemy, jak zadziała, bo przykład mamy we Włoszech - w Neapolu śmieci leżą na ulicach, a policja włoska nie umie sobie z tym bałaganem poradzić. Myślę, że u nas może być jeszcze gorzej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk24 Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.ghnet.pl 28.05.11, 14:31 no i ja sie ciesze, a ten prezes to na prawde piramidalne bzdury plecie, pewnie mialby chrapke zrobic takiego smieciowego justusa, firme ktora by strzegla aby smieci kazdego kowalskiego ladowaly w smietniku a nie w lesie oczywiscie w praktyce za lapowy mozna by smiecic do woli, a kase za dozor by sie bralo z publicznej kasy:P a ze niesprawiedliwe? no nie ma na swiecie sprawiedliwosci ale czy w obecnym systemie sprawiedliwe jest ze moj sasiad w zimie pali wszystkie smieci w piecu i truje cala okolice? a w lecie kursuje taczkami i zasmieca pobliski zagajnik i lake - nie mowiac o zonce ktora siaty ze smieciami rzuca za plot na niezagospodarowana dzialke, ew wozi smieci na bloki wszystko to w imie tych 200-300 zl rocznie a biedni nie sa mysle ze wlasnie takie ludziska przestana smiecic jak beda placic tak czy inaczej (choc palenie moze i nie bo w koncu ogrzewanie kosztuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Ciekawe kiedy wyjdzie dziadek Korwin Mikke IP: *.woodcrane.com 28.05.11, 14:40 Ciekawe kiedy wyjdzie dziadek Korwin Mikke, bozyszcze wszystkich ignorantow i powie, ze to czysty socjalizm, komunia i spisek czerwonej bandy i bedzie udowadnial jak to slodko jest zyc w syfie i smrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Wyśmiewanie się z podeszłego wieku 28.05.11, 21:18 innych, to jest prostactwo. Nie pozostaje nic innego jak życzyć, żebyś doświadczył tego. To będzie lokalny monopol. Czyli socjalizm. I to nie ma nic wspólnego z JKM. Gdybyś żył w tamtych czasach, to byś zrozumiał co to za system. Ale bez obaw - doświadczysz jego elementów dzięki nowej ustawie Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Rewolucja sięgnęła wysypiska 28.05.11, 14:48 Minister: musimy dogonić Unię W pensjach też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolar wszystko pięknie, IP: *.alfanet24.pl 28.05.11, 14:50 ale co z popiołem z domowych kotłowni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.11, 15:14 Panie Autorze, nie wysypisk a składowisk. Dziennikarz z Pana czy dziennikarzyna?Wniosek dziennikarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
mark014 Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska 28.05.11, 15:25 Osoba zorientowana w temacie wie, że chodzi o składowiska odpadów, a nie wysypiska. Może ustawa nie jest idealna, ale obecny stan wołał o zmiany. Ludzie zaśmiecają lasy, przydrożne rowy, brzegi jezior. Gmina nic z tym nie robi, bo wywiązała się z obowiązków, postawiła parę kontenerów na posegregowane śmieci i prowadzi wywóz śmieci dla osób płacących za tę usługę. A reszta wywala śmieci, gdy nikt nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Rewolucja sięgnęła wysypiska 28.05.11, 15:27 w powodzi faktó, cyfr, cen, kosztów i złotówek pani dziennikarz WYBIÓRCZO? pominęła drobiazg. otóż od dłuższego czasu płacimy codzienne kary za brak ustawy śmieciowej i brak segregacji śmieci. Zdaje się że 150 tys EUR dziennie. To teraz bo od lipca będzie kara wyższa, a od nowego roku bardzo wysoka. brak tych informacji pewnie jest objawem troski dziennikarki by nie osłabić PO i czołowego opie...cza RP III czyli premiera Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 15:54 to ta kara którą płacimy od stycznia jako naród za opieszałość rządzących dotyczących wprowadzenia obowiązku sortowania śmieci i obniżenia ich wywózki na składowiska ;) Ano i jeszcze jakiś oszołom proponuje stworzyć policję śmieciową! I bardzo mi się podoba ten pomysł. Niech każdy osobnik w domu ma stałą stawkę na miesiąc. Znaczy ilu członków rodziny x stawka bazowa = miesięczny abonament. A wywalasz ile chcesz a nie ile wejdzie do śmietnika. Koniec z podrzucaniem bo to po prostu będzie bez sensu. I nie ma ludzi nie produkujących odpady! Nikt nie jest poszkodowany bo każdy płaci tyle samo. Z jednym wyjątkiem. Ten co segreguje otrzymuje zniżkę. Proste i skuteczne. Żadnej policji nie trzeba. I BUDOWAĆ DO JASNEJ CIASNEJ TE SORTOWNIE I SPALARNIE SKOJARZONE Z ENERGETYKĄ I CIEPŁOWNICTWEM!!! Tyle surowca nadającego się do wykorzystania wywozi się setki kilometrów na składowiska zamiast zagospodarować na miejscu! I jeszcze słono się za to płaci [czytaj wszyscy podatnicy]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 15:31 ach szkoda gadac zarabiamkaseduza.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 15:37 nareszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekoNomista Kraszewski, bujaj się i sam sobie goń eurokołchoz! IP: *.internetia.net.pl 28.05.11, 15:45 Ale nie za moje pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaucjusz Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.05.11, 16:25 Czekam z niecierpliwością na wprowadzenie kaucji za opakowania szklane, plastikowe, metalowe. Wtedy może cenne śmieci nie będą się wszędzie walać, bo Polak śmieciarz szybko nawyków nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 16:41 OFICJALNIE DUŻA CZĘŚĆ POLAKÓW BĘDZIE BEZDOMNA. Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Nie ma to jak wierzyć w moc ustawy 28.05.11, 21:14 W socjalizmie też się śmieciło a koszty opłat były niskie. Niech wykażą, że istnieje związek pomiędzy przymusową opłątą a skłonnością do uczciwego pozbywania się śmieci. Tamta gmina nijak nie jest reprezentatywna. Gdyby uczciwie podchodzili do sprawy, to w każdym województwie, np powiedzmy powiecie przeprowadziliby program pilotażowy. Mamy już doświadczenie w "reformach". Z pewnością: 1. wzrosną opłaty (2x ) 2. wzrośnie korupcja (można sobie wyobrazić te przetargi) 3. wzrośnie arogancja firm obsługujących gminy wobec indywidualnych odbiorców (teraz nie będzie już tak łatwo zrezygnować z umowy) W moim przypadku będzie tak, że panowie śmieciarze przyjadą dziś a może jutro. Teraz biorą jak kubeł jest trochę przepełniony, a w przyszłości nie tkną takiego. Przecież firma nie wywiezie każdej ilości, więc nadmiar znowu się wyrzuci na dziko. Skoro gminy tak dbają o czyste powietrze, to ile wlepili mandatów w czasie ostatniej zimy palaczom gumy i plastików? Efekt byłby ten sam, gdyby kilka firm obsługiwało daną gminę, a mieszkaniec wybierałby firmę lub To idźmy dalej! Jedna firma obsługuje szamba. Będzie czyściej. Mało to na dziko wylew się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Nie ma to jak wierzyć w moc ustawy IP: *.lublin.hypnet.pl 18.06.11, 20:02 Problemem w tym kraju są tacy ludzie jak Ty, którym nijak nie dogodzi. Za wywóz śmieci płaci się w sposób opisany w artykule w wielu gminach i się to sprawdza więc po co to malkontenctwo? Odpowiedz Link Zgłoś
framberg A ja mam problem 28.05.11, 22:04 Z jednej strony widzę wyrzucanie śmieci byle gdzie, i być może nowe prawo to ograniczy; z drugiej strony wprowadziłem ok. 10 lat temu segregację i daleko posunięty recykling śmieci. W domu. Wszystkie odpadki organiczne są kompostowane (od obierków do herbaty z saszetek). Papier i tekturę zużywam zimą na podpałkę (firmowa podpałka to tektura lub papier nasączony olejem lub parafiną, bardziej kopci; poza tym po co oddawać papier i ponownie go kupować jako podpałkę; nie różni się zasadniczo). Szkło idzie w całości jako stłuczka pod betonowane posadzki w budynkach gospodarczych (inaczej szczury potrafią zrobić takie korytarze, że zarywa się wylewka). Drewno na opał. Staram się jak najmniej zużywać plastikowych opakowań. W rezultacie tę nikła ilość mogę dołączać do śmieci mamy, która ma umowę na odbiór śmieci, a którą finansowo wspieram. Ogólnie - staram się funkcjonować ekologicznie. Po zakupy chodzimy z żoną z tekstylnymi torbami by nie mnożyć plastiku, niektóre szklane opakowania wykorzystujemy wielokrotnie, minimalizujemy wszelkie odpady. Na ścieki mamy podpisaną umowę i jesteśmy podłączeni do kanalizacji. Podczas obowiązywania umowy na odbiór śmieci, na 24 worki rocznie (12 ogólnych, 3 papier, 3 szkło, 3 plastiki) oddaliśmy łącznie 3 worki. Nie było czego do nich wkładać. Dzięki ustawie stracę część motywacji do segregacji i recyklingu. Niby mam to robić a jednocześnie będę płacić na innych, olewających w gruncie rzeczy ekologię. Zniknie zachęta materialna, swego rodzaju wymierne potwierdzenie słuszności postępowania. Pozostanie jedynie przekonanie o korzyściach takiego postępowania dla Ziemi. Czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 nie masz żadnego problemu 29.05.11, 17:53 całą ta segregacja to wielka lipa - spełnianie wymogów unijnych. Facet wywożący moje śmiecie, gdy chciałem wyciągnąć plastiki, to machnął ręką, że na składowisku i tak segregują. Zresztą widziałem jak zbierają te segregowalne a potem na platformie worki postrzelały i wszystko się wymieszało. Wtedy pan wójt dał swego rodzaju ograniczenie - firma zbiera odpady spod domów tych osób, które mają z nią umowę a reszta niech zapyla do pojemników (najbliższy mam ze 3 km od domu). No to się wycofałem, tańszej firmy nie zmieniłem, za to lepiej zacząłem upkaowywać śmiecie. Pcham wszystko do kubła i mam z głowy te problemy z segregowaniem. Ucziwa segragacja wymaga systemu, to mie przyjdzie od razu. Póki co ja nie mam jak dostarczać do pojemników te śmieci, które kiedyś segregowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Bernardo Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 22:10 Ma rację Pan Michał Dąbrowski z PIGO - w Polsce tak jak we Włoszech rządzi mafia i nowe uregulowania, które tak dobrze zdają egzamin w pozostałych krajach unijnych - to woda na młyn dla śmieciowych bonzów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EkoEuroObywatel Ta rewolucja jest spóźniona co najmniej o 10 lat.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 22:26 Komisja Europejska już odlicza czas na wystawienie nam rachunku - patrz tutaj... Wszystko wskazuje na to, że rzesze niepełnosprawnych intelektualnie polityków i urzędników zgotowało przez lata ten pasztet dla ministra finansów i Rzeczpospolitej - patrz tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Znając polskie uwarunkowania to: stawki będą rosły 29.05.11, 06:05 po min. 20-30 % corocznie a utworzenie monopolu na wywóz zaowocuje korupcją a nie konkurencją firm !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.vast.net.pl 29.05.11, 11:05 "Opłata zależeć ma od liczby mieszkańców zamieszkujących daną nieruchomość, a nie, jak to bywało dotychczas, od metrażu naszego mieszkania." Uważam, iż tak powinno być, ale w kraju naszym nie wiadomo ilu mieszkańców zamieszkuje daną nieruchomość. Zameldowana jest np tylko jedna osoba a faktycznie zamieszkuje pięć osób. Az dziw bierze, że Ewidencja Ludności, która melduje kobietę, nie zapyta o jej małoletnie dzieci, które nie są z nią już meldowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.alfanet24.pl 29.05.11, 14:43 przecież obowiązek meldunkowy ogóle ma być zniesiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeba chcieć obowiązku meldunkowego nie ma w wielu krajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 15:11 Obowiązku meldunkowego nie ma w wielu krajach - ale we wszystkich cywilizowanych unijnych krajach płaci się opłatę od mieszkańca za odpady - więc jakoś sobie z tym radzą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadswojegosasia Re: obowiązku meldunkowego nie ma w wielu krajach IP: *.play-internet.pl 29.05.11, 18:45 jak ustawa rozwiaże problem sąsiada /a w zasadzie mój/, który to sasiad mieszka z rodziną 2+2 ale przyjmuje gości (miejscowość górska) w liczbie 30 - 40 osób (10-15 samochodów) a przed domem stoi skromny 100 litrowy pojemnik, za to okoliczne rowy wypełnione po brzegi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twój sąsiad Re: obowiązku meldunkowego nie ma w wielu krajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 14:21 tez jestem ciekaw, co z tymi co przyjmują gości bez meldunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olśniony Re: obowiązku meldunkowego nie ma w wielu krajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 21:23 No to jak w takich przypadkach radzą sobie na przykład w Niemczech czy w Austrii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieufny Rewolucja sięgnęła wysypiska IP: *.4.pxs.pl 31.05.11, 01:57 Uważam, że wprowadzenie tych zmian w obecnym kształcie spotęguje jedynie samowolę samorządów i doprowadzi do ustawianie przetargów. Poza tym nakładanie podatku na ludzi jest śmieszne i wzbudzi niechęć u płatników. Zamiast tworzyć problemy finansowe w budżetach rodzin, powinno się zwiększać świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj nieufny... oj nieufny, nieufny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 08:23 Oj nieufny, nieufny - myślałeś, że do końca Rzeczpospolitej będziesz mógł unikać śmieciowych "problemów finansowych"? Ne podoba się taka Rzeczpospolita gdzie trzeba płacić za odpady? Może to spisek PiS-iorów i tak zaczynają znowu podchody wokół IV Rzeczpospolitej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieufny Re: oj nieufny, nieufny... IP: *.4.pxs.pl 01.06.11, 21:59 Oczywiście, że płacę za odpady, bo jak wszyscy wiedzą, już od dawna istnieje taki obowiązek, ale według mnie podwojenie opłat nie jest drogą do rozwiązania problemu, a tu mamy na to przykład: galerie.money.pl/wloska;armia;na;wojnie;ze;smieciami,galeria,4735,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Bernardo Wszedłem na stronę o mafii odpadowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 10:12 Wszedłem na stronę o mafii odpadowej we Włoszech na link od "nieufnego" - (galerie.money.pl/wloska;armia;na;wojnie;ze;smieciami,galeria,4735,0.html) - a tu zdjęcie uśmiechniętego od ucha do ucha naszego Prezydenta... Czy to jakaś prowokacja? Sugerujesz "nieufny", że u nas też śmieciami zawładnie mafia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieufny Re: Wszedłem na stronę o mafii odpadowej... IP: *.4.pxs.pl 06.06.11, 19:11 Don Bernardo, nie wiem, gdzie widzisz naszego Prezydenta, bo link jest do zdjęć z zaśmieconych ulic Neapolu, więc to chyba nie ja coś sugeruję. Odpowiedz Link Zgłoś