Gość: ciasny IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.11, 18:16 Programista Java 50-80 euro na godzinę? Takie bajki to nie nam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: galopem Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.11, 18:20 programista java 50-80euro... jasne :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Zarobki programisty java w niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 21:31 Jestem programista Java w Niemczech. 50 - 80 Euro za godzine mozna dostac pracujac jako freelancer ale to juz wysokie stawki. Wiekszosc programistow java zatrudnionych na stale ma zarobki w granicach 20 do 30 Euro brutto na godzine - w zaleznosci od doswiadczenia i wiedzy. Oczywiscie znajda sie tacy co maja mniej lub tez wiecej niz podane widelki, ale wiekszosc sie w nich miesci. Programisci sa tu rzeczywiscie bardzo poszukiwani. Firma dla ktorej pracuje rowniez szuka programistow java ze znajomoscia niemieckiego. Co do stosunku brutto do netto to oczywiscie zalezy to od wysokosci zarobkow, stanu cywilnego, jak rowniez od tego czy malzonek/a pracuje. W moim wypadku zaraz po slubie (zona nie pracowala) moje netto wzroslo o 500 Euro. Jakby ktos programujacy w java i znajacy niemiecki chcial pracowac w niemczech to piszcie, co bede wiedzial to odpowiem. Moj e-mail:janekk@hotmail.com Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 22:49 jakby ktoś znał niemiecki i jave to oferuje 40EUR / h praca w Monachium - i nie jest to "ściema" piszcie na contracts@thepsg.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: programista Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.06.11, 23:18 a po co komu do programowania w javie niemiecki ? przecież sami niemcy wstydzą się w towarzystwie mówić po niemiecku ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awanturnik Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.globalconnect.pl 08.06.11, 23:27 Też tego nie rozumiem. Przecież pracując w międzynarodowych projektach, Niemcy szprechają tylko po angielsku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 23:31 no napewno :-) Odpowiedz Link Zgłoś
michaelm3 Re: Zarobki programisty java w niemczech 09.06.11, 00:26 Gość portalu: ace napisał(a): > no napewno :-) no ty nawet po polsku pisac nie umiesz wiec wstrzymaj sie od zabierania glosu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beastieboy Żeby wyjechać do Niemiec, musieliby mi dać 2x tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 11:18 Dla kilku tysięcy złotych więcej nikt nie będzie się przenosił do obcego, drogiego kraju, uczył trudnego języka i zaczynał wszystkiego od początku. Developer J2EE z kilkuletnim doświadczeniem może zarobić 10tys na rękę tutaj jest dobry i ma działalność gosp. Czyli tam musiałoby to być 20tys zl = 5tys ojro netto = 10tys ojro brutto. Czyli licząc średnio 160 godzin miesięcznie opłacają się tylko oferty powyżej 60 ojro na godzinę brutto. Coś mi się wydaje, że ciężko będzie naszym sąsiadom przyciągnąć do pracy takich co coś umieją. Nie zapominajmy również, że obłożenie pracy bezpośrednim podatkiem ~ 50% to SOCJALIZM W WERSJI SOFT. Tutaj żadnych różnic między nami a nimi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej Java :) IP: 82.139.156.* 09.06.11, 14:13 Dla kilku tysięcy złotych więcej nikt nie będzie się przenosił do obcego, drogi > ego kraju, uczył trudnego języka i zaczynał wszystkiego od początku. Developer > J2EE z kilkuletnim doświadczeniem może zarobić 10tys A ja widzę,że na konkretne oferty pracy jest sporo zgłoszeń. Natomiast developer java zarabiający 10 tyś ,to zapewne takich ludzi jest niewiele ,gdyby było ich więcej płace byłyby niskie. Java chyba jest trudna :) I cięzko jest jej sie nauczyć,przynajmniej tak mi sie wydaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Proszę link do listy niemieckiej płac IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 18:00 Stworzona przez niemców dla niemców ... w koncu to socjalisci i dbają o to by płace były uczciwe , jawne i takie same :) www.hitec-consult.de/de/3-gehaltsliste-und-benchmark-wer-verdient-was/48-gehaltsliste-und-benchmark-wer-verdient-was ps. zabawne ze nawet najlepsi programisci niemiecy nie wyciagaja tyle co koledzy powyzej :) ale nasi najlepsi jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter A i tak w woli ścisłości jak pisze IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 18:04 professional to po niemiceku znaczy >10 lat doświadczenia , jak pisze top tzn. że paru takich w landzie jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: 62.29.248.* 08.06.11, 23:22 20E na godzinę to w Polsce programista Java tyle zarobi w zachodniej firmie, nic dziwnego że nie ma chętnych do pracy w Niemczech jak w Polsce można zarobić tyle samo albo trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Kto zaakceptuje bykowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 23:36 Ja takiego nie znam, a składka na dzieciorobów może poważnie wypaczyć stosunek brutto/netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daelek Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 01:36 "Jestem programista Java w Niemczech. 50 - 80 Euro za godzine mozna dostac pracujac jako freelancer ale to juz wysokie stawki. Wiekszosc programistow java zatrudnionych na stale ma zarobki w granicach 20 do 30 Euro brutto na godzine " HAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHA :DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermilion Re: Zarobki programisty java w niemczech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 08:21 Nikt nie pojedzie pracować w dziczy za 20-30 euro jak 3k euro na rękę miesięcznie moze miec w Anglii czy Irlandii z regularnym polaczeniem samolotowym, traktowaniem czlowieka jak człowieka a nie podczłowieka i sensownym językiem angielskim którym mówi praktycznie kazdy programista. A dotego stawki 20-30 euro to już i w Polsce nie są takie niemożliwe, szczególnie w Warszawie i jako freelancer. Dopóki Niemcom rura nie zmięknie i nie zaczną wymagać tylko angielskiego a stawki oferować równe jak swoim to mogą spadać na drzewo banany prostować Problem to co najwyżej będzie miało Capgemini które wyciągneło z polskiego rynku gro programistów z językiem niemieckim a płaci stawki zdecydowanie słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awanturnik Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.globalconnect.pl 08.06.11, 23:23 moze architekt java, a to nie to samo co programista ;-) poza tym stawka jest raczej z kosmosu, a jako architekt to za 30EUR bym się nie obraził w Niemcowie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 23:30 a znasz niemiecki czy tylko niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.sg.de.o2.com 27.07.11, 16:59 To nie zadne sciemy, ja pracuje od 3 miesiecy w nieczech, wyjechalam tylko jak otworzyli granice , pracuje jako freelancer , mam 5,5 lat doswiadczenia jako programitka javy, znam jezyk niemiecki i anglielski i mam stawke dzienna 320 euro, na razie mam polska firme ale na tym wyciagne do roku potem musze przejsc na niemiecka wiec odchodzi mi od tego 20% Odpowiedz Link Zgłoś
sanczez_80 Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... 08.06.11, 18:22 moze nie bedzie tak jak bylo z Anglia ale stopniowo Niemcy beda zasysac Polakow. I bedzie wiecej takich jak Podolskich i Klose Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk 09.06.11, 18:43 sanczez_80 napisał: > moze nie bedzie tak jak bylo z Anglia ale stopniowo Niemcy beda zasysac Polakow > . I bedzie wiecej takich jak Podolskich i Klose Bo w Polsce nie ma dla nich miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Polsce IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 18:25 .... co tu komentowac! Ha, ha, ha, ha, ha...... A tak na serio, kto wierzy w te Bajki???? Srednia krajowa to okolo 3200EURO=12500zlotych (przed podatkiem, co daje conajmniej 7000 na reke, a przewaznie jest to wiecej), a 1800-2000EURO brutto no normalna pensja dla pracownika fizycznego, ktora w Polsce wynosi okolo 1500zlotych rowniez przed podatkiem. Aha, kwoli scislosci, zarobek typu polska srednia krajowa (okolo 850EURO), to wlasciwie prawie caly zwolniony jest w Niemczech z podatku (okolo 8000EURO na rok). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: 178.73.35.* 08.06.11, 18:28 atrakcja to by byla jakby rynek otworzyli 5lat temu, teraz to niech spadaja. Lepiej jechac do bardziej cywilizowanego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.superkabel.de 08.06.11, 20:30 Po co mieli otwierac, skoro mieli wlasnych bezrobotnych? Dzis jest zreszta tak samo. Lekarz i inzynier moze w Niemczech pracowac od ladych paru lat. Pielegniarek i pielegniarzy w Niemczech brakuje, bo malo kto chce sobie zniszczyc plecy za jedna z najnizszych stawek, jakie placi sie wykwalifikowanym pracownikom. Reszta to mieso armatnie dla agencji posredniczych. Polacy swoja emigracja zarobkowa Niemiec wcale nie uszczesliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaczesko Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 20:49 Bardziej cywilizowanych hahaha no nie moge i kto to mowi. Niemcy technologicznie sa potega, eksportuja wiecej niz USA czy Chiny i zarabiaj srednio 3-4 razy tyle co w Polsce. Kto chce wierzyc w te bajki pisane tu czy w newsweek niech to robi:) Rozumiem ze dziennikarza zalezy na utrzymaniu w Polsce wyksztalconej elity ale po co tak bajerowac tu ludzi:) pozdrawiam My korzystamy i Niemcy korzystaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.zone3.bethere.co.uk 08.06.11, 21:26 bardziej cywilizowanych czyli tam gdzie nie traktują cie jak podczłowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.nyc.res.rr.com 09.06.11, 04:37 Gość portalu: h napisał(a): > bardziej cywilizowanych czyli tam gdzie nie traktują cie jak podczłowieka ---- Racja ! Każdy polak natychmiast gdy się urodzi jest kimś. Szacunek mu się należy z tytułu istnienia i pracą zdobywać go nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: 62.233.246.* 09.06.11, 12:23 nie trzeba byc wyksztalconym zeby byc elita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobo Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: 82.113.99.* 08.06.11, 19:59 podatki sa serio o 10% wyzsze przynajmniej niz w PL... a poza tym ktory Niemiec da taka sama pensje Polakowi jak Niemcowi z identycznymi kwalifikacjami? Nie wierzcie w bajki. Przy kosztach utrzymania i ew. wyjazdow na weekendy do PL wyjdzie tyle samo co zarobek w Polsce (pisze o specjalistach nie ludziach machajacych lopata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciuciumorales Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.ewe-ip-backbone.de 08.06.11, 22:17 A wyobraz sobie, ze daja. Tak jak tubylcom. A kultura pracy w porownaniu z Polska (a pracowalem w duzych, znanych firmach z polskim kapitalem - monopolistach) niebo a ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 22:46 Gość portalu: ciuciumorales napisał(a): > A wyobraz sobie, ze daja. Tak jak tubylcom. A kultura pracy w porownaniu z Pols > ka (a pracowalem w duzych, znanych firmach z polskim kapitalem - monopolistach) > niebo a ziemia. ------------------------------------------------- Niestety tu masz racje, jest to smutne ale prawdziwe. Znam polską, czeską, słowacką atmosferę pracy, nie chciałabym w takiej atmosferze pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DNA Re: W Niemczech zarobki tylko 2x takie jak w Pols IP: 193.57.67.* 09.06.11, 07:36 Polak w polsce wyksztalcil sie placac za to mniej, wiec ZAWSZE dostanie mniejsza place od niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg pepe, ty lepiej wroc do szkoly malolacie IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 23:15 srednia krajowa 3200 to zer dla malolatow takich jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ale dno!!!!! IP: 94.75.112.* 08.06.11, 18:30 programista 80 EUR za godzine?! to policzmy: 80x40 godzinx 4 tygodnie = 12800 EUR! miesięcznie!!! buuuuuuhahahahahaha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nannek pensje dwa razy wyższe? 08.06.11, 18:40 Kłamliwy tytuł: Niemcy: tysiące ofert pracy, pensje dwa razy wyższe. A Polacy nie chcą.. W Polsce większość zarabia 1500zł netto (a za to nie można się samodzielnie utrzymać przy tez drożyźnie) O ile ma szczęście 14% jest bezrobotnych,a minimalna to 1020zł. Średniej 2400zł netto nie otrzymuje rekordowo 70%. Więc jakie to jest 2x więcej? to jest 5x więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
nannek Re: pensje dwa razy wyższe? 08.06.11, 18:50 Cytat: Nie jest łatwo, bo polski rynek pracy również rozwija się dynamicznie, rosną wynagrodzenia, szczególnie dla tych specjalistów ---------------------------------------------- Ale ludziom kłamstwa opowiadacie. www.rp.pl/artykul/644908.html Spadają zarobki, Pensje rosną wolniej niż inflacja www.bankier.pl/wiadomosc/Bezrobocie-nie-spadnie-2350184.html01.06. Bezrobocie nie spadnie Stagnacja na rynku pracy utrzyma się dłużej, niż zapowiada rząd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pensje dwa razy wyższe? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.06.11, 16:45 > Kłamliwy tytuł: > Niemcy: tysiące ofert pracy, pensje dwa razy wyższe. A Polacy nie chcą.. A dziwota to? Nie tak dawno przed komora gazowa wreczali mydlo do reki mowiac skazancom, ze ida pod prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale dno!!!!! IP: *.unitymediagroup.de 08.06.11, 21:33 80 EUR/h dla freelancera to nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: ale dno!!!!! 08.06.11, 23:22 na kontrakcie tyle dostają specjaliści z 15-20 letnim stażem :) ew. ludzie znający się na jakiejś wyspecjalizowanej niszy. "normalny" programista z 5-10 letnim stażem może dostać 50, może 60 jak się bardzo dobrze zakręci Odpowiedz Link Zgłoś
stix Prawdziwy Polak nie pracuje dla Niemca. 08.06.11, 18:31 Precz ze zdrajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DNA Re: Prawdziwy Polak nie pracuje dla Niemca. IP: 193.57.67.* 09.06.11, 07:38 Prawdziwi Polacy pracuja dla Anglikow :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz tjaaaa prawdziwy Polak pracuje na Pana w Polandii IP: 195.82.180.* 09.06.11, 10:25 za półdarmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.pubip208.sta.nsm.pl 08.06.11, 18:35 Nie ma co porownywc Anglii z Niemcami.Zasuwac trzeba i tu i tam.Ale przynajmniej w Anglii nie trzeba sie kwasno usmichac do polskich dowcipow.A nawet jak trzeba, to inaczej to smakuje od Anglika , a inaczej o d Niemca.I dlatego nie przewiduje duzego naplywu Polakow do Niemiec, poza pracownikami sezonymi, wyskowykwalifkowanymi czy z tzw.orzeniami niemieckimi.Reszta, podejrzewam, woli Anglie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 18:50 robotnik wykfalifikowany przecietnie dostanie ca. 11 -13 Euro na godzine Brutto . ( mozna miec szczescie i dostanie wiecej ) tj. ca. 1500 - 1800 Euro na reke . Przy srednio 1 600 Euro na reke zaplac : mieszkanie , rozne oplaty, godziwe wyzywienie ... przezyje sie spoko, ale zadnych kokosow sie nigdy nie dorobi . Cene za to sie zaplaci nierzadko .... niemala , stworzy sobie takie male wlasne getto . w wiekszosci przypadkow . Mlodzi znajacy jezyk, zalapiacy sie na nauki zawodu w Niemczech ... pozniej praca ... polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:01 Gość portalu: karbat napisał(a): > robotnik wykfalifikowany przecietnie dostanie ca. 11 -13 Euro na godzine Brutto > . > ( mozna miec szczescie i dostanie wiecej ) tj. ca. 1500 - 1800 Euro na reke . > > > Przy srednio 1 600 Euro na reke zaplac : mieszkanie , rozne oplaty, godziwe > wyzywienie ... przezyje sie spoko, ale zadnych kokosow sie nigdy nie dorobi . > Cene za to sie zaplaci nierzadko .... niemala , stworzy sobie takie male wlasn > e getto . > w wiekszosci przypadkow . > > Mlodzi znajacy jezyk, zalapiacy sie na nauki zawodu w Niemczech ... > pozniej praca ... polecam . ------------------------------------------ Tak sadzisz że Polakowi dadzą te 1600 € na początku na rękę? Pomarz sobie. Konkurencja podbija rynek, tak samo czym więcej ludzi tu przyjedzie tym będą niższe stawki godzinowe. Co za banialuki ta gazeta pisze to się w głowie nie mieści. Tu już jest dużo Węgrów, Bułgarów, nawet i często widzi się auta z Polski jak stoją dziennie pod domami gdzie od lat polskiego auta się nie widziało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 19:15 Gość portalu: Gosc 987 ------------------------------------------ > Tak sadzisz że Polakowi dadzą te 1600 € na początku na rękę? Pomarz sobie > . Konkurencja podbija rynek, tak samo czym więcej ludzi tu przyjedzie tym będą > niższe stawki godzinowe. > Co za banialuki ta gazeta pisze to się w głowie nie mieści. Tu już jest dużo Wę > grów, Bułgarów, nawet i często widzi się auta z Polski jak stoją dziennie pod d > omami gdzie od lat polskiego auta się nie widziało. napiaslaem wysoko kwalifikowany pracownik , jezyk , papiery doswiadczenie ... tokarz przy specjalistycznej tokarce numerycznej , zbrojarz, murarz na budowie . tyle dostanie . co do reszty przypadkow zgadza sie masz racje , tzw. pomocnik dostanie na reke 1300 Euro , bedzie sie cieszyc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:18 karbat 1300 € na rękę w jakim regionie albo landzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRACOWNIK Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.globalconnect.pl 08.06.11, 21:35 Mi proponowali w Berlinie 5000 Euro na miesiąc, ale tu mam niemal tyle samo, więc ich wyśmiałem. Bez oferty w granicach 8000-10000, to nawet nie ruszam palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 danek Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 22:02 czyli cos tam slyszales cos tam sie domyslasz. Jesli jestes specjalista od szpadla to moze i bedziesz musial sluchac dowcipow o Polakach. Zalezy co robisz i w jakich kregach sie obracasz. Prostak zawsze bedzie prostakiem, obojetnie czy to jest Anglik, Niemiec czy Polak. Obrazliwy dowcip jest tak samo przykry i obojetne kto go powiedzial - Anglik czy Niemiec. Uczyc sie trzeba bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk 09.06.11, 11:31 pracowałem kilkanascie miesięcy w firmie reklamowej w Ludwigshafen firma nieduża około 100 pracowników, byłem menago projektu - właściciel zawsze na dzień dobry wyzywał mnie od polskich świń, przynajmniej raz w tygodniu przypominał mi że jestem zasranym polaczkiem i że Niemcy są od Polaków silniejszą nacją (i wciąż przypominał że Polska padła w 1939 roku po kilku tygodniach) wytrzymałem 3 tygodnie i w końcu mu odpyskowałem zaskoczyło go to nigdy więcej nic przykrego mi nie powiedział, natomiast zaczął męczyć swoim poczuciem humoru graficzkę z Kopenhagi... dla mnie najwazniejsze że zapłacił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze klamie Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.11, 13:27 właściciel zawsze na dzień dobry wyzywał mnie od polskich świń No nie, ale bezczelnie klamiesz. Nawet jakas lysa pala nie powiedziala by tak do Polaka a co dopiero wlasciel firmy. Wystarczylo by poskarzyc sie na policji a facet mial by proces murowany. W swojej fantazji nie jestes odosobniony. Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk 09.06.11, 15:31 zarzucasz mi kłamstwo - wiem co słyszałem, wiem co mówił, akurat niemiecki znam perfekt.. nikt niczego nie zgłaszał na policję - poza tymi durnymi tekstami to był całkiem fajny gość mam wrażenie że jego "niechęć" do Polaków traktowana była przez niego jak najnormalniejsza rzecz na świecie... cóż są rózni ludzie określenia polskie świnie zawsze mówił w połączeniu z dzień dobry - do tego wszystko żartobliwym tonem Dunkę męczył tekstami o lenistwie Duńczyków i tym, że w 1940 roku poddali się bez walki, a żołnierze duńscy rzucali karabiny na ziemię szybciej niż Francuzi dla tego Niemca stereotypowe, wręcz chamskie, określenia dla innych nacji to była norma - dopiero po mojej pyskówce uznał że te teksty moga mnie obrażać ale rozumiem że Ty wiesz lepiej ode mnie co się działo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arleta Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 18:00 O Bize przepraszam, ale takich bzdur nigdy nie slyszalam. Znam dobrze i Niemcy i Danie, bo w dwoch krajach pracowalam: Po piersze obie nacje nie maja pojecia o II wojnie swiatowej, ale jezeli juz to moze mnie wiecej wiedza kiedy sie zaczela i tyle. A tu jakis Niemiec rzuca dokladnie datami pod adresem Polaka i Dunki. Akurat ta dunska graficzkana pewno wiedziala, kiedy Niemcy napadli na Danie:) To tylko my uczymy sie do bolu wszystkich dat zwiazanych z II wojna swiatowa. Inne nacje maja to gleboko w nosie. Po drugie juz widze dunska graficzke pracujaca w Niemczech.... Przeciez w Danii moze zarobic o niebo lepiej niz w Niemczech. Na pewno bidulka wyjechala do Niemiec za chlebem i jeszcze pracowala u faceta , ktory jej ublizal:):) Po trzecie w Niemczech nawolywanie do rasizmu i jakiekolwiek gloryfikowanie nazizmu jest karalne. Facet nawet jezeli mialby takie poglady (jakis milosnik Hitlera, bo tak jak juz wspomnialam przecietny nawet wyksztalcony Niemiec z historia jest na bakier) w zyciu nie odwazylby sie w taki sposob odezwac do podwladnych. W dobie telefonii komorkowej wystarczylo go nagarc i pobiec z materialem na policje i najlepiej zawiadomic polska placowka dyplmatyczna. Facet mialby procesik w banku , a Ty i ta "Dunka" zasadzone odszkodowanie. Uwierzylabym gdyby taka sytuacja miala miejsce w Danii , ktora jest jedynym krajem w UE nie zakazujacym nazizmu i gdzie legalnie dziala partia nazistowska i niejeakim Jonnim Hansenem na czele. I tak na serio znajac dwa kraje predzej spodziewalabym sie obelg ze strony Dunczykow niz Niemcow.... Niemcy strasznie boja sie byc posadzeni o rasizm, a Dunczykom to chyba imponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becu Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 13:57 a świstak siedzi i zawija w sreberka... smutne tylko że niektórzy uwierzą w takie brednie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: 62.233.246.* 09.06.11, 13:17 Następny super emigrant z rozdmuchanym ego, super pewnoscia siebie i skierowaniem do laryngologa.Komentarze i docinki mozesz uslyszec wszedzie niezaleznie od elitarnosci.Mozesz slyszec lub nie albo udawac ze nie zauwazasz.Ale fakt ze i zdarza sie ze sie nie zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.morag.vectranet.pl 08.06.11, 18:40 niemieccy idioci myślą ,że będzie najazd tanich pracowników do czarnej roboty ze wschodu.:D bronili ten swój rynek pracy[jak niepodległości] przed nami najdłużej ze wszystkich krajów UE,a tu sie okazało ,że nasi pracownicy mają ich po prostu głęboko w zadku. Najlepsze jest to ,że tu jest jeszcze mowa ,ze nawet gdyby ktoś tam się wybrał ,to i tak nie dostanie takich poborów jak niemiec.To już w ogóle nieżle sobie pogrywają. A argument ,ze Polacy są mało MOBILNI ,i nie chcą się przenosić z całymi rodzinami tam do nich ,to zwykły idiotyzm.Bo przecież do innych krajów ,nawet tych dalszych od PL wyjeżdżają z całymi rodzinami.Sęk w tym ,że własnie akurat do nich nie chcą ,ale to nie chodzi wcale o brak mobilności. Odpowiedz Link Zgłoś
lebonheur Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk 08.06.11, 18:52 przyznaje racje Zygmuntowi... tzw zachodnia Europa z takim czy innym wskaznikiem bezrobocia i pogarda dla wschodniej europy (w to chyba nie wtapi nikt) da Polakom kiepska prace za bardzo kiepskie pieniadze. W Belgii nikt z Polakow nie liczy na prace zgodnie z wyksztalceniem ; 99% pracuje fizycznie. Dyplomy ? Homologacja ? No tak, ale Belgowie tez maja sporo bezrobotnych (i jednoczesnie dziesiatki tysiecy ofert pracy) i ambitniejsze zadania sa dla "swoich". Pamietajmy tez ze praca jest droga a ponadto co miesiac i oprocz tego raz w roku placisz podatki. Jak juz liczyc - to wszystko : mieszkanie, lecznictwo, zycie, dojazdy do domu itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:04 Gość portalu: zygmunt napisał(a): > niemieccy idioci myślą ,że będzie najazd tanich pracowników do czarnej roboty z > e wschodu.:D > bronili ten swój rynek pracy[jak niepodległości] przed nami najdłużej ze wszyst > kich krajów UE,a tu sie okazało ,że nasi pracownicy mają ich po prostu głęboko > w zadku. > Najlepsze jest to ,że tu jest jeszcze mowa ,ze nawet gdyby ktoś tam się wybrał > ,to i tak nie dostanie takich poborów jak niemiec.To już w ogóle nieżle sobie p > ogrywają. > A argument ,ze Polacy są mało MOBILNI ,i nie chcą się przenosić z całymi rodzi > nami tam do nich ,to zwykły idiotyzm.Bo przecież do innych krajów ,nawet tych d > alszych od PL wyjeżdżają z całymi rodzinami.Sęk w tym ,że własnie akurat do nic > h nie chcą ,ale to nie chodzi wcale o brak mobilności. ----------------------------------------------- Bzdury piszesz wraz z gazeta, tu już jest bardzo dużo ludzi z Węgier, Bułgarii i często trafia się auta z Rumunii. Dla ciebie i dla Gazety tylko Polska jest na świecie żadne inne narodowości się nie liczą, czyżby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.superkabel.de 08.06.11, 20:37 > bronili ten swój rynek pracy[jak niepodległości] przed nami najdłużej ze wszyst > kich krajów UE,a tu sie okazało ,że nasi pracownicy mają ich po prostu głęboko > w zadku. Bo gdyby nie bronili, ledwie zipiejacy rynek pracy we wschodnich Niemczech opanowali by wasaci, ktorzy w tygodniu mieszkaja w piatke w jednym pokoju, a na weekend jada do Zielonej albo do Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.morag.vectranet.pl 08.06.11, 23:05 "wasaci, ktorzy w tygodniu mieszkaja w piatke w jednym pokoju, " to akurat ja taką sytuację widziałem w Holandii,gdzie przyjechała ekipa budowlana,czy jakaś remont.z niemiec i zajeli domek letniskowy w 5-ciu.Jak na tylu chłopa to troche ciasno mieli :D,bo mieszkałem w tych domkach .I co, teraz też powiesz ,że tylko polscy robotnicy oszczędzają na noclegach gniotąc się po kilku w pokoju? Oczywiście robotników polskich jest dużo więcej pracujący w różnych krajach ,i takie sytuacje sie częsciej widzi ,ale nie bój się ,niemcy jak wyjeżdzają za granicę to też sie gniotą w pokoikach ,żeby przyoszczędzić trochę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 23:33 Gość portalu: zygmunt napisał(a): > "wasaci, ktorzy w tygodniu mieszkaja w piatke w jednym pokoju, " > to akurat ja taką sytuację widziałem w Holandii,gdzie przyjechała ekipa budowla > na,czy jakaś remont.z niemiec i zajeli domek letniskowy w 5-ciu.Jak na tylu chł > opa to troche ciasno mieli :D,bo mieszkałem w tych domkach .I co, teraz też pow > iesz ,że tylko polscy robotnicy oszczędzają na noclegach gniotąc się po kilku w > pokoju? Oczywiście robotników polskich jest dużo więcej pracujący w różnych kr > ajach ,i takie sytuacje sie częsciej widzi ,ale nie bój się ,niemcy jak wyjeżdz > ają za granicę to też sie gniotą w pokoikach ,żeby przyoszczędzić trochę kasy. ............................................... Nie zmyślaj bzdur wysyłam ludzi po całym świecie i wiem gdzie przebywają i w jakich hotelach. Niemiec i domek letniskowy buhaha, a kto mu za to zapłaci jak powróci z kontraktu? W wielu państwach są specjalnie domy pobudowane dla pracowników naszych filiali, gdzie oni na czas kontraktu mieszkają, a nie domki letniskowe. Tak samo trzyma się w Niemczech umeblowane apartamenty dla przebywających na kontraktach pracowników z poza Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E342Q Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.cable.net-inotel.pl 08.06.11, 23:39 a z jakiej choinki sie zerwales z yelki ??? apartamenty dla pracownikow fizycznych ??? tak napweno z FP , basenem , i pewnie firma jakies laski zapewnia !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 23:42 Gość portalu: E342Q napisał(a): > a z jakiej choinki sie zerwales z yelki ??? apartamenty dla pracownikow fizycz > nych ??? tak napweno z FP , basenem , i pewnie firma jakies laski zapewnia !! ............................................. Pokój w hotelu z rachuneczkiem z którymi ma się kontrakty jak i taryfy ulgowe, nawet takowe są w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.morag.vectranet.pl 09.06.11, 09:58 chłoptasiu jak tego nie widziałeś ,to mi nie zarzucaj ,że zmyślam.Widzę po twoich wpisach ,że jesteś zagorzałym obrońcą wszystkiego co niemieckie.Nie wiem ,czy jesteś z pochodzenia niemcem ,ale powiem ci jedno, ja miałem trochę do czynienia z niemcami .Najczęściej jadąc tranzytem do krajów zach.europy.I powiem ci ,ze nigdy nie będę pracował dla niemca;nawet nie szukam u nich pracy.Zostawiam to takim jak ty.Wole pracować w normalnych krajach.Pracowałem dość długo w Holandii,pracowałem dla francuza,dla anglika .Mogę pracować dla innego pracodawcy .Ale nie będę pracował dla szkopków.Mój dziadek mawiał -Dobry niemiec ,martwy niemiec. Co jeszcze ,do tego opisu o" wąsatych Polakach"jak to drugi obrońca niemieckości [em] napisał.Tamci niemcy z firmy bud., to myślisz ,ze jak wygladali ?Jak amanci filmowi? Gęby mieli wszystkie na bakier;D Może ty,i em nie odczuliście jakiegoś wywyższania się niemców u siebie w stosunku do Polaków,ale ja miałem z nimi do czynienia ,coś wiem na ten temat.Poza tym ,spotkałem się z kilkoma podobnymi opisami u innych osób.Co ciekawe ,nigdy czegoś podobnego nie miałem w innych krajach europy zach;tylko w austri,i niemczech .Coś w tym musi być .Może maja kompleksy i próbują się wywyższać do ludzi ze wshodniej europy ,bo przeciez nie będzie zadzierał nos szkopek przy francuzie ,czy angliku.To pokazuje małość tego narodu. Niemcy jak chyba żaden inne społeczeństwo kierują się do ludzi ze wschodu stereotypami- złodziej ,pijak ,brudas.Oczywiście są tacy co wyjechali do nich ,czy gdzie indziej na zachód,i tak się zachowują.Bo np.w Holandii też są tacy Polacy.Ale tam nikt nie uogólnia tego do wszystkich Polaków ,tak jak to robią niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zygmunta Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 12:39 Gość portalu: zygmunt napisał(a): ale powiem ci jedno, ja miałem trochę do czynie > nia z niemcami .Najczęściej jadąc tranzytem do krajów zach.europy.I powiem ci , > ze nigdy nie będę pracował dla niemca;nawet nie szukam u nich.Zostawiam t > o takim jak ty.Wole pracować w normalnych krajach.Pracowałem dość długo w Holan > dii,pracowałem dla francuza,dla anglika .Mogę pracować dla innego pracodawcy .A > le nie będę pracował dla szkopków. > Mój dziadek mawiał -Dobry niemiec ,martwy niemiec. Du bist ein kleines Arschloch. Jestes arroganncki i ziejesz nienawiscia. Przeciez nikt cie nie zmusza.Dlaczego nie lecisz na dalszy zachod, lub nie omijasz Niemiec. Bez takich jak ty bedzie czystszy parking. Ciekawe w jakim jezyku rozmawiales na tym tranzycie i z kim. Ile bylo tych Niemcow o ktorych teraz bajdurzysz. Nie chce wymieniac porzadnych ludzi z Polski ale tez nie zapominac o takich innych, moze jak ty sam. krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,9663793,Polacy_okradali_niemieckie_sklepy__Na_kilka_milionow.html www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110519/PRACA/999410202 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.unitymediagroup.de 09.06.11, 12:53 ..Polaka jadacego przez Niemcy najbardziej wkurzaja samochody.W rzadnym europejskim kraju jezdzi tyle drogich i niemieckich aut.We Francji dziadostwo,male i najczesciej stukniete,Wlochy do wloszczyzna,Holandia - glownie male japonce....No i to uczucie Polaka jadacego przez Niemcy na polskiej rejestracji - to uczucie ze jestem podejrzany,Niemcy patrza na mnie zgory,maja obawy,na parkingu bardziej uwazaja na auto gdy Polak kolo nich zaparkowal,gdy slysza mowe po polsku wszyscy Niemcy sie w twoja strone obracaja i cie obserwoja..szajse uczucie Polaka w Niemczech..pracowalo sie na swa opinie pareset lat to teraz lepiej omijac Niemcy.paredziesiat lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: 62.233.246.* 09.06.11, 13:44 Współpracuje z Niemcami tu w Polsce i są zorganizowani, wiedzą czego chcą, mili, normalni.A najbardziej krzyczą volksdeutsche jak powyżsi i naturalizowani zach. europejczycy polskiego pochodzenia broniąc swojej nowej ojczyzny by zasłużyć na paszport i szacunek wśród nowej gawiedzi.Cóż dzięki unii sam sobie wybierasz swój heimat.Jak nie jesteś pewny swojego wyboru i musisz go uzasadniać nam tutaj wszem i wobec to naprawdę nie interesuje tu nikogo twoje zdanie, jeśli zajdzie potrzeba sami się przekonamy. P.S. rzadnym przez ż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.morag.vectranet.pl 09.06.11, 15:14 Tak tak ,masz chłoptasiu pojęcie o jeżdzących samochodach w europejskich krajach.Szczególnie jak powiedziałeś ,że w NL jężdza głównie małe japońce.To już wiem ,że na pewno byłeś tam .:D A co do opnii niemców o Polakach to mam to głęboko zadku .Gorzej jest z waszą opinią tu A co bardziej ciekawe ,ze wy w waszym samozadowoleniu pewni jesteście ,że macie opinię jak najlepszą poza granicą. Tak przy okazji chłoptasiu wszystko wiedzący ,i wszędzie bywający, skąd w języku polskim się wzięło określenie pejoratywne -oszwabić kogoś.czyli oszukać.?Ano właśnie dotyczy twoich ziomków:DDD.Na jakieś podstawie waszego charakteru musiao ono sie chyba ukuć ,nie?.:DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.unitymediagroup.de 09.06.11, 23:34 oszwabic koles pochodzi od Szwaba a jechac na saksy czyli jechac dobrze zarobic od Saksonczyka....Bamber pochodzi od nazwy miasta Bamberg i do dzis okresla sie w Polsce bogatego rolnika..W Holandii przewazaja male autka,glownie japonskie i koreanskie.Niemieckie auto wzbudza podziw i jest marzeniem wielu Holendrow.Holenderscy bisnesmeni jezdza niemieckimi autami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.morag.vectranet.pl 09.06.11, 14:59 "Przeciez nikt cie nie zmusza.Dlaczego nie lecisz na dalszy zachod, lub nie omijasz Niemiec. Bez takich jak ty bedzie czystszy parking. Ciekawe w jakim jezyku rozmawiales na tym tranzycie i z kim. Ile bylo tych Niemcow o ktorych teraz bajdurzysz. Nie chce wymieniac porzadnych ludzi z Polski ale tez nie zapominac o takich innych, moze jak ty sam. " Pewnie ,że nikt mnie nie zmusza ,i nie zmusi ,zeby dla was pracować. Dlaczego nie omijam niemiec pytasz,bo jeżdzę samochodem ,i niestety po drodze muszę za paliwo jeszcze takich fryców dorabiać,zeby dosgtać się do normalnych krajów. Co do brudzenia waszych parkingów ,to sami nie potraficie korzystać z tych toalet co je macie przy autostradach -widziałem jak kiedyś zrobiłem przerwę w podrózy przy autostradzie ,wysiedło z autokaru kilkunastu młodzików ,wyszli i załatwili potrzebę na trawniku,po prostu go obsikali.Mieli do toalety raptem 50 m.Ale im się nie chciało.Autokar był wasz,na waszych tablicach i młodziki gadali po szkopskiu,także nie było wątpliwości kim oni byli.Ja korzystałem z tej toalety i tam było czysto ,przed i po moim wyjściu.Ale ty pewnie znowu powiesz ,ze zmyślam,bo prawda w oczy kole ,że niemiec tak się zachowuje. A co do języka jakim się posługuję, to jest to język angielski .porozumiewałem się nim w Londynie z Anglikami ,w Holandii z Holendrami,w Szwecji ,ze Szwedami.U was ,we frycowie nie jesteś zbyt inteligentni ,zeby nauczyć się obcego języka ,dlatego jedynie nieliczni go znają .Tak kochanieniki szwabino prawda jest nie zawsze miła ,a szczególnie jak ktoś z Polski to mówi,to bardziej uwiera.Wtedy mówisz ,że to kłamstwo ,wymysły.Jesteś szkopku żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.unitymediagroup.de 09.06.11, 23:44 polskie pedanty..ciekawe czemu Swiat uwielbia niemieckich czy japonskich turystow a nie znosi polskich czy rosyjskich?Co roku sa podawane rankingi ..Pytam sie czemu klatki schodowe w PL takie zaswinione,czemu w Polsce tylu ludzi snierdzi potem???Niemcy sa w kazdym calu czystsze niz Polacy.Niemcy tez.Jesli chodzi o inteligencje,kto na Swiecie powie ze Polak inteligenty po za Ruskim??ha,ha,ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zygmunta Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.11, 00:38 Gość portalu: zygmunt napisał(a): > A co do języka jakim się posługuję, to jest to język angielski .porozumiewałem > się nim w Londynie z Anglikami ,w Holandii z Holendrami,w Szwecji ,ze Szwedami. > U was ,we frycowie nie jesteś zbyt inteligentni ,zeby nauczyć się obcego języka > ,dlatego jedynie nieliczni go znają .Tak kochanieniki szwabino prawda jest nie > zawsze miła ,a szczególnie jak ktoś z Polski to mówi,to bardziej uwiera.Wtedy > mówisz ,że to kłamstwo ,wymysły. Jesteś szkopku żałosny. Shut your mouth, you'll catch a fly. Stupid bastard. polaczku maluczki, ty jestes przykladem tej "burakowej yntelygencji" ze wschodu. Nie musisz sie chwalic ze juz potrafisz skorzystac z WC, bo odcisk zerdki na doopie masz do dzisiaj. Wiekszosc Niemcow zna angielski w przeciwienstwie do przewaznie jednojezykowych Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arleta Niemcy versus Dania moje doswiadczenie IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 18:21 Akurat ja nigdy nie spotkalam sie z przejawami dyskryminacji w Niemczech a w Danii tak. I co ty na to? Jestem farmaceutka i to w Danii Dunczycy sa bardzo zazdrosi o sukces obych , a jak jeszcze przyjedzie dziewczyna z Polski i robi kariere w ich firmach to juz bardzo ich boli. Moja szefowa Dunka cala czas dawala mi do zrozumienia , ze jestem obca. Inni Dunczycy tez nie byli super mili. Dla nich mloda Polka w Danii moze byc jedynie sprzataczka, pomoca domowa lub prostytutka, a nie specjalistka i to jeszcze w dziedzinie farmacji. Bylo mi trudno bo przeciez oficjalnie Dania to taki super otwarty kraj prawda? Przetrwalam dzieki kontaktom z innymi cudzoziemcami, ktorzy mieli podone doswiadczenia co ja. A nie daj Boze masz tam jeszcze ciemna skore i pochodzisz z Bloskiego Wschodu ... To juz koniec.. Znam historie dziewczyny Amerykanki, ktorej rodzice pochodza z Egiptu. Dziewczyna wysokiej klasy specjalistka miala ciezko depresje po kilku miesiacach pobytu w panstwie wikingow. Ale to inna bajka. Dostalam oferte pracy z Niemiec i wahalam sie czy nie bedzie gorzej niz w Danii. W koncu cale zycie wmawiano nam, ze Niemcy to nacjonalisci, a o dziwo tam bardzo mnie szanowano. Super zespol i raczej podziw dla Polski i tego co osiagnelismy jako kraj. Mam wielu przyjaciol Niemcow i nadal utrzymujemy cieple i serdecznie kontakty. Ale nawet po moich przykrych doswiadczeniach w Danii nigdy jednak nie odwazylabym sie powiedziec , ze dobry Dunczyk to martwy Dunczyk. Dlatego drogi Zygmuncie uwazaj na slowa.... Po prostu mialam pecha i trafilam na takich wlasnie ludzi. Chociaz czytajac o tym co sie ostatnio dzieje w Danii, gdzie oficjalnie dziala partia nazistowska, a trzecia sila w parlamencie jest ultranacjonalistyczna partia ludowa, ktora zazadala przywrocenia kontroli na granicach, aby chronic Danie przed wschodnioeuopejskimi przestepcami to ciesze sie, ze mnie tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipa Dziwne że niemcom pasuje wykształcenie polaków a IP: 109.107.25.* 08.06.11, 18:41 Lewiatanowi Nie ? - powiedziałbym szokujące chyba niemcy stracą na zatrudnianiu polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qreq a jescze miesiac temu wszyscy krzyczeli jak to set IP: *.klodzko.hypnet.pl 08.06.11, 18:47 ki tysięcy wyjedzie.. juz nie krzycza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 18:55 Wszystko fajnie gdyby nie ten język... Okropny pod każdym względem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 19:03 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Wszystko fajnie gdyby nie ten język... Okropny pod każdym względem jezyk jak jezyk , Niemcy sa dosc uczleni jak sie kaleczy ich mowe . patrza na takich jak na kosmitow . Polak ze swoim niemieckim ( cos kapuje ) bedzie nierzadko traktowany gorzej od Turka .... wsrod niemieckich wspolpracownikow . Szef bedzie grzeczny, w koncu bedzie ma tania sile robocza .... nie trzeba byc prorokiem by to przewidziec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:07 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Wszystko fajnie gdyby nie ten język... Okropny pod każdym względem ............................... Po węgierskim jest jeden z najtrudniejszych języków w Europie, ale tłumacze chętniej tłumaczą coś z języka niemieckiego jak angielskiego na język polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares Szok IP: *.iberbanda.es 08.06.11, 18:58 Ten gosc co napisal ten artykul, mowiac ze polacy sa malo mobilni a wczesniej pisze ze moze i milion wyjedzie, to jednak jaks przymulony troche albo zapalil jakiegos skreta. Sam sobie zaprzecza! A moze milion to malo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Szok IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 19:09 wiekszosc prac dla Polakow w niemczech to praca poprzez posrednikow na czas okreslony . Praca na tzw. montazu . tzn. dzis robisz tu , jutro tam ... jak nomadzi . Malujesz , spawasz , praca w magazynie , jako ciesla w Berlinie , za miesiac w Magdeburgu , pozniej Monachium , Kolonia itp . ... ... Niemiec sie nie zwiedzi , bedzie sie jezdzic od jednej do drugiej roboty . Praca stala , na czas okreslony jest i bedzie dla Niemcow lub tych co maja niemieckie szkoly . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Szok IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:14 Gość portalu: karbat napisał(a): > wiekszosc prac dla Polakow w niemczech to praca poprzez posrednikow na > czas okreslony . Praca na tzw. montazu . tzn. dzis robisz tu , jutro tam ... j > ak nomadzi . > > Malujesz , spawasz , praca w magazynie , jako ciesla w Berlinie , za miesiac w > Magdeburgu , pozniej Monachium , Kolonia itp . ... ... Niemiec sie nie zwiedzi > , bedzie sie jezdzic od jednej do drugiej roboty . > Praca stala , na czas okreslony jest i bedzie dla Niemcow lub tych co maja niem > ieckie szkoly . ................................................. Piszesz o tej sprawie tak jak ona naprawdę wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Ale pisarz z gazety ma fantazje :) IP: 82.139.156.* 09.06.11, 08:35 80 Euro za godzinę dla programisty Java,Polacy nie mobilni,milion Polaków wyjedzie do Niemiec, itp.kwiatki w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vis Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.lowell.edu 08.06.11, 19:09 nierozumiem dlaczego polak mialby dostawac nizsza pensje od niemca na tym samym stanowisku, czy to nie jest jakas diskryminacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:12 Gość portalu: vis napisał(a): > nierozumiem dlaczego polak mialby dostawac nizsza pensje od niemca na tym samym > stanowisku, czy to nie jest jakas diskryminacja? ............................................. Ale jesteś naiwny, każdy pracownik na początku zanim się sprawdzi otrzymuje niższą pensje jak ten który już ma za sobą parę lat. Jak sadzisz Polaków przyjmą na stale, czy tylko na określony okres? Na stale na pewno nie, tylko zatrudnia ich na czas określony i te stanowiska są najmniej płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 19:17 Gość portalu: karbat napisał(a): > Gość portalu: Gosc 987 ------------------------------------------ > > Tak sadzisz że Polakowi dadzą te 1600 € na początku na rękę? Pomarz > sobie > > . Konkurencja podbija rynek, tak samo czym więcej ludzi tu przyjedzie tym > będą > > niższe stawki godzinowe. > > Co za banialuki ta gazeta pisze to się w głowie nie mieści. napiaslaem kwalifikowany pracownik , jezyk , papiery doswiadczenie ... tokarz przy specjalistycznej tokarce numerycznej , zbrojarz, murarz na budowie tyle dostanie . co do reszty przypadkow zgadza sie masz racje , tzw. pomocnik dostanie na reke 1300 Euro , bedzie sie cieszyc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:21 W jakim regionie? Wiadomo ze w każdym regionie i w każdej branży są rożne taryfy. Jak byś napisał góra 1000 € na rękę, byłoby to zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 19:29 Do wielkich firm ich nie przyjmą tylko do małych albo na budowę albo do sprzątania, wielkie firmy maja już swoich pracowników wykwalifikowanych i wyszkolonych wiec taka załogę zatrzymują sobie. Male firmy płacą mniej i dla nich pracownik jest tak długo zatrudniony dopóki są zlecenia. To że od zleceń nie możemy się obronić, praca wre cala parą to nie oznacza że za dwa lata albo za pół roku będzie taka sama koniunktura. Jak USA zacznie bankrutować odczujemy tez i my na własnej skórze może nie tyle ile kraje byłego wschodniego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . problemem jest to że niemcy nie chcą się uczyć IP: *.multi-play.net.pl 08.06.11, 19:15 Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski? Re: problemem jest to że niemcy nie chcą się uczy IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 21:37 Bo i po co maja sie uczyc tego jezyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 19:47 zarobki mlodego lekarza na dyzurze kolo 5 euro na godzina te 50 euro to maja moze i specjalisci Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.wrona Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... 08.06.11, 19:49 Guzik szukaja!!!.Moj syn od 2001 jest w Niemczech.Zrobil w 2006 roku doktorat z chemii w Heidelbergu i po roku bezobocia dostal prace przy projekcie finansowanym przez EU w Nadrenii. W grudniu 2010 koniec projektu i znow bezrobocie.Wyslal ponad 200 aplikacji i nic. Najchetniej przyjeliby Niemcy do szparagow i truskawek.Smieszne ,bo ktos kto ksztalcil sie na koszt podatnika niemieckiego nie moze dostac pracy w zawodzie.Nawet jako laborant chemiczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 22:00 mam to samo. skonczone studia w brd, wysylanie podan do firm i ta sama standardowa odpowiedz. Chyba maja juz gotowa formulke. z moich "znajomych" niemcow kazdy po tych samych studiach dostal prace. Nikt mi nie wmowi, ze niemiec traktuje polaka na rowni z ich obywatelami, poza zawodami bez kwalifikacji. Tam polak jest faworyzowany bo mozna jechac po nim ile sie da i wycisnac 2x wiecej niz z leniwego hartza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.dynamic.caiway.nl 08.06.11, 19:55 zarobki moze i wyzsze ale oplaty zycie to musi kazdy wziac pod uwadgei zostaje niewiele noi polamany jezyk a w kraju jest sie u siebiei nie jest sie za parobka u helmuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAD Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.globalconnect.pl 08.06.11, 21:41 Czy aby na pewno? Tusk też jest helmut. Emerytury już ukradł, a teraz wyciąga łapę do prywatnych oszczędności. Polak w Polsce to śmieć, a śmieci się utylizuje. Dlatego ci co zostają, to debile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy IP: 173.233.222.* 08.06.11, 23:28 "Czy aby na pewno? Tusk też jest helmut." A "GAD" to niestety, tylko pospolity gad... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... 08.06.11, 20:03 No jak to? Przecież czytałem na gazeta.pl raptem 2 miesiące temu, że ma wyjechać 500 tysięcy ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Spóźnili się z tym otwarciem 08.06.11, 20:15 Teraz mogą liczyć na Libijczyków, Tunezyjczyków i może na tych Syrii. Jak zdołają z tamtąd uciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 danek Re: Spóźnili się z tym otwarciem IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 22:20 Masz racje. Przedobrzyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haga Większośc woli pracować u Anglika niz u Szkopa, IP: *.toya.net.pl 08.06.11, 20:23 który nimi gardzi. Eksperci niemieccy nie wzięli pod uwagę ,że niektórzy Polacy mają honor,a Niemcy nie mają go w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Większośc woli pracować u Anglika niz u Szko IP: *.uznam.net.pl 09.06.11, 04:31 "honor" i gołą dupę. Jakoś wystarczyły Niemcom trzy dni, aby cała generalicja polska nawiała z ich umiłowanej ojczyzny. Dosiadali honoru? Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Większośc woli pracować u Anglika niz u Szko 09.06.11, 11:37 jakie 3 dni? najpierw poucz się historii potem pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1nick Re: Większośc woli pracować u Anglika niz u Szko IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 11:54 A mógłbyś sprecyzować co to za generalicja nawiała po tych trzech dniach ?? Jakieś szczegóły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geniusz92 Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 20:30 Ja pi..ę, co za idiotyzmy ten Szadkowski wypisuje. lepiej pozbieralby na Ursynowie psie kupy, a nie pociskał te debilizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew jan Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 20:31 trzeba tez napisac ze wielu pracuje za 5 euro na godzine, prosze podac ko0szty utrzymania , mieszkanie, zywnosc.....nie wolno przeliczac 1 euro = 4 zlote, w niemczech jest ok. 3 mln. bezrobotnych i ok. 7 mln. ktorzy sa bezrobotni dluzej niz 1 rok i otrzymuja zasilek ................. trzeba poinformowac rzetelnie na przykladzie ..........................osoby samotnej, rodziny, kobiety , mezczyzny, ucznia nauki zawodu.....np. malarz, fryzier, cukiernik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemca IP: *.nettelinwestycje.pl 08.06.11, 20:49 skoro można to robić u brytyjczyka, irlandczyka, holendra, francuza czy kogokolwiek innego poza rosjanami, nie mógłbym takiego poniżenia znieść bo dla niemców to cały czas jesteśmy podludźmi, taka jest smutna prawda, czasy się zmieniły, obyczaje złagodniały pewne rzeczy się nie zmieniły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.superkabel.de 08.06.11, 20:55 Niektorzy po prostu zawsze bede miec kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolacy szabelki w wolacy nie maja honoru i dlatego nie pracuja IP: *.64-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.06.11, 22:01 bo w Holandii to dopiero pogardzaja, u Niemcow sie z pogarda nigdy nie zetknalem ani mniej nie zarabialem ;) Ale dopierodobrze to Ruskie placa, niebawem do nic hjade i mam w Duuuuuuuuupie wolakow i pisdzielcow i ich chore teorie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 22:22 Gość portalu: prawda napisał(a): > skoro można to robić u brytyjczyka, irlandczyka, holendra, francuza czy kogokol > wiek innego poza rosjanami, nie mógłbym takiego poniżenia znieść bo dla niemców > to cały czas jesteśmy podludźmi, taka jest smutna prawda, czasy się zmieniły, > obyczaje złagodniały pewne rzeczy się nie zmieniły .................................................. Wszystko wedlug zasług, jak się pokazujecie, jak się szanujecie tak macie. Nie mogę powiedzieć zęby te forum było wzorem intelektu Polaków, a fara są czytane na całym świecie i one są wykładnikiem inteligencji narodu. Macie jeszcze pretensje???????????????? Do kogo? Powinniście mieć tylko i wyłącznie do siebie, do waszej nieokiełznanej durnoty, sami sobie wystawiacie świadectwo w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 danek Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.11, 22:22 po prostu glupoty piszesz. Byles choc raz w tym kraju, pracowales tu? Watpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 22:31 Gość portalu: 10 danek napisał(a): > po prostu glupoty piszesz. Byles choc raz w tym kraju, pracowales tu? Watpie ........................................................ Mieszkam w tym kraju, a Polskę i jej fachowców znam dość dobrze żeby potrafić ocenić ich zdolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10 danek Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 07:56 ja rowniez mieszkam w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arleta Re: trzeba nie mieć honoru, żeby pracować u niemc IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 18:30 Ludzie czy wy naprawde macie takie zle doswiadczenie z pracy w Niemczech czy piszecie tak po prostu , bo Niemcow nie lubicie. Macie do tego prawo ale prosze o szczere odpowiedzi. Czy wasza niechec wynika z naszej hostorii? Na pewne nie wierze w wpyowiedzi pana hostoryka, ktora szczegolowo zna hostorie II wojny swiatowej. Trocje bajdurzy, ale to przeciez nie jest zabronione. Mi chodzi o prawdziwe historie i ogolna atmosfere w pracy. Stosunek do Polski i Polakow na dzien dzisiejszy, a nie odwolywanie do do WWII. Jaka mieliscie mozliwosc awansu w Niemczech, integracje itd. U nas w firmie sytuacja byla naprawde super i nasi polscy farmaceuci, chemicy ciesza sie bardzo duztym uznaniem. Moi zanjomi Niemcy interesuja sie Polska, historia, kultura. Ja mam bardzo przykre doswiadczenie z Danii i podzielilam sie nim na forum. W Niemczech pracowalo mi sie swietnie i niegdy nie spotakalm sie z jakakolwiek forma dyskryminacji, a w Danii odczuwalam to na kazdym kroku. Ostatnio czytalam, ze Holandia chce zaczac usuwac bezrobotnych i bezdomnych Polakow. Nie slyszalam, zeby Niemcy chcialy zrobic to samo.... Nie chce sie wypowiadac na temat Holandii , bo tam nie pracowalam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szukaj... IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 20:58 Tych fachowców, którzy Niemcy potrzebuja nie ma w Polsce i dlugo nie bedzie. Bo szkoly ich nie ksztalca. Za to cholota i menele juz przyjechali. Siedza przed ALDIm pija piwo, pala i pluja dookola siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Jak przyciągnąć Polaków do pracy? Niemcy szuk IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 22:24 Gość portalu: Zenek napisał(a): > Tych fachowców, którzy Niemcy potrzebuja nie ma w Polsce i dlugo nie bedzie. > Bo szkoly ich nie ksztalca. > Za to cholota i menele juz przyjechali. Siedza przed ALDIm pija piwo, pala i pl > uja dookola siebie. .................................... Przyznam ci 100% racji, niestety tak prawda wygląda, mądrzy w gębie ale nic pyzatym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark3 Przecież to było oczywiste. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 20:59 Przeciez to było oczywiste dla każdego, kto bliżej znał mozliwości pracy w Niemczech. Od kilku lat bowiem programiści, inżynierowie, lekarze itd. NIE MIELI TRUDNOŚCI z legalna pracą w Niemczech (ostatnio mogli pracowac zreszta wszyscy absolwenci wyzszych uczelni, byle w zawodzie). I co? W ciągu roku wyjeżdżało KILKUNASTU lekarzy czy programistów. Niestety, oferty pracy skierowane były dla wysokiej klasy specjalistów. A dobry lekarz zarabia w Polsce w tej chwili co najmniej 10-15 tysiecy netto, znam takich co mają powyżej 30 000 (znam płace w pewnym szpitalu). Niestety, ale różnice w płacach dla tych "lepszych" nie są już tak wielkie, jak to było jeszcze 10 lat temu. Oczywiście, inaczej sprawa wygląda np. dla sprzątaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Przecież to było oczywiste. IP: 77.236.16.* 08.06.11, 21:10 a co to są "byłe kraje Związku Radzieckiego" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly ZSRR Re: Przecież to było oczywiste. IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.11, 21:44 a co to są "byłe kraje Związku Radzieckiego" ? Estonia, Lotwa i Litwa. Odpowiedz Link Zgłoś