Dodaj do ulubionych

Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra...

IP: *.limes.com.pl 09.07.11, 13:21
ceny na transport wzrosna, przewoznicy dodadza do fv pozycje kosztu e-myto...

albo bedzie jazda autami do 3,5 t i bez limitu godzin dla kierowcow.wtedy zamiast 8h dziennie po 16-20h i kazda droga.. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: pogrzeb polskiego Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzie was przy wyborach podsu IP: *.opera-mini.net 09.07.11, 14:28
      Na co liczyliście głupki z PO? Że kierowcy dadzą się orżnąć?? Złamanego grosza wpływu z tego systemu nie zobaczycie, bo kierowcy będą jeździć bezpłatnymi alternatywnymi drogami (nota bene najczęściej do takiego natężenia ruchu i obciążeń nie przystosowanymi). I nie myślcie, że mieszkańcy przy tychże bezpłatnych rozjeżdżanych przez stada TIRów drogach krajowych i wojewódzkich w nagrodę za "zwiększenie" bezpieczeństwa postawią wam głupkom z PO pomnik?
      To co żeście zrobili w sprawie opłat za użytkowanie polskich dróg (samo zło) dyskwalifikuje was z jakiegokolwiek zarządzania Polską! To debilizm w czystej postaci skierować ciężki ruch do miast by obwodnice i autostrady w tym czasie stały puste (a prywatnym koncesjonariuszom autostrad A1, A2 i A4 trzeba jeszcze dopłacić z podatków za to, że TIRy tamtędy nie jeżdżą i GTC, Kulczyk i Staleksport mają z tego tytułu wymierne straty - czyt. brak planowanych przychodów). Konkludując: wpływów ZERO, bo transport omija płatne odcinki i po takich stawkach po nich nikt normalny jeździć nie będzie, wydatki - opłata za system Viatoll z bramownicami dla prywatnej firmy - z podatków, opłata za dopłaty dla prywatnych właścicieli autostrad za brak ruchu - z podatków, nakłady za naprawy zniszczonych dróg krajowych i wojewódzkich - z podatków, zwiększona ilość wypadków - w sumie z podatków i pośrednio kieszeni obywateli za pomocą zwiększonych składek na ubezpieczenia, syf, smród, spaliny, hałas, niebezpieczeństwo, strata czasu dla mieszkańców przy alternatywnych bezpłatnych drogach i wściekłość kierowców. Koszty ogromne, zysk ŻADEN! Tak właśnie wygląda realizacja obietnic PO, że ludziom będzie się żyło lepiej. Lepiej? Chyba lepiej nie mówić! e myślcie, że mieszkańcy przy tychże bezpłatnych rozjeżdżanych przez stada TIRów drogach krajowych i wojewódzkich w nagrodę za "zwiększenie" bezpieczeństwa postawią wam głupkom z PO pomnik?
      To co żeście zrobili w sprawie opłat za użytkowanie polskich dróg (samo zło) dyskwalifikuje was z jakiegokolwiek zarządzania Polską! To debilizm w czystej postaci skierować ciężki ruch do miast by obwodnice i autostrady w tym czasie stały puste (a prywatnym koncesjonariuszom autostrad A1, A2 i A4 trzeba jeszcze dopłacić z podatków za to, że TIRy tamtędy nie jeżdżą i GTC, Kulczyk i Staleksport mają z tego tytułu wymierne straty - czyt. brak planowanych przychodów). Konkludując: wpływów ZERO, bo transport omija płatne odcinki i po takich stawkach po nich nikt normalny jeździć nie będzie, wydatki - opłata za system Viatoll z bramownicami dla prywatnej firmy - z podatków, opłata za dopłaty dla prywatnych właścicieli autostrad za brak ruchu - z podatków, nakłady za naprawy zniszczonych dróg krajowych i wojewódzkich - z podatków, zwiększona ilość wypadków - w sumie z podatków i pośrednio kieszeni obywateli za pomocą zwiększonych składek na ubezpieczenia, syf, smród, spaliny, hałas, niebezpieczeństwo, strata czasu dla mieszkańców przy alternatywnych bezpłatnych drogach i wściekłość kierowców. Koszty ogromne, zysk ŻADEN! Tak właśnie wygląda realizacja obietnic PO, że ludziom będzie się żyło lepiej. Lepiej? Chyba lepiej nie mówić!
      • Gość: Ada Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 10:07
        Schizofrenia ?
        • Gość: br00net Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 10:18
          Ado! Jeżeli podejrzewasz że masz schizofrenię to idź do lekarza, a nie pytaj się forumowiczów.

Co do wypowiedzi kolegi to bardzo dużo ma racji.
          A ja dodam: PO planuje 14mld wpływów, i będzie te 14mld wpływów, z tym że te 14mld będzie warte 7mld, bo fachowcy z rządu znowu się zdziwią, że inflacja poszła w górę. Inni fachowcy z RPP oczywiście, zgodnie z mantrą Balcerowicza podwyższą stopy procentowe i jeszcze bardziej pogrążą gospodarkę.
          Dodajmy do tego jeszcze kryzys w budownictwie - nie chcecie w to wierzyć ale się zbliża wielkimi krokami - a wyjdzie że w następnych latach będzie tu w Polsce przesrane.
          A najgorsze to w tym że PO teraz na jesieni znowu wygra wybory, i przez kolejne lata będą pogrążali Polska gospodarkę.
          • lava71 Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi 10.07.11, 10:25
            Racja, peło prawdopodobnie wygra ale długo męczyć nas nie będzie. W przyszłym roku będą cięcia jakich jeszcze nie widzieliśmy i całkiem możliwe, że tłuszcza wyleje się na ulice jak w Grecji. Wtedy zacznie się prawdziwe rozliczanie.
            • wlodekzpoznania "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZmyślni 10.07.11, 10:49
              Przecież to Wy w wyższych podatkach zapłacicie za naprawę tych rozjeżdżonych dróg albo zawieszenia na tych rozjeżdżonych drogach. Transport samochodowy powoli staje się zmorą, gdyż wielu ludzi nim się zajmujących to prawdziwe bezmyślniki (żeby zacząć tylko od sikania wprost w rów, jakby nie można było innym ludziom widoku toaletowego oszczędzić i przez ten rów przeskoczyć za drzewo). Transport drogowy opiera się na indywidualnych decyzjach ludzi o takim poziomie właśnie. Dobrze, że zostanie wkrótce ukrócony. Ciekawe tylko czym zajmą się te tysiące dzisiaj jeżdżących bezmyślnie kierowców.

Cierpki komentarz i niesprawiedliwy. Wiem. Ale czasem trzeba pomyśleć.
              biznes.interia.pl/prasa/news/do-2050-r-samochody-maja-zniknac-z-miast,1662584
              • Gość: e no Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 12:03
                tym samym co ty... jeżdżeniem rowerem, komunikacją zbiorową.
                Reszta co umie jeździć będzie dalej jeździć jak do tej pory.
              • krzysiozboj Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm 10.07.11, 12:10
                Włodek, przewozic towary gdzieś trzeba, tu nie ma zmiłuj się a u nas nie ma i długo alternatywy dla aut nie bedzie. Natomiast obojętnie gdzie cieżarówka pojedzie to i tak zabuli za to końcowy konsument. Dla mnie wygląda to jak dodatkowy haracz z tym ze ściągający go dostaje prowizję w wysokości 5 mld - nic piękniejszego być w tym nie może, mieć tak dojną krowę usankcjonowaną prawem.
                • Gość: gregger Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 12:57
                  Dla każdego rozsądnie myślącego tak to wygląda. Tylko nie dla zarządzających naszymi podatkami, ale tak jak już napisałem "dla rozsądnie myślącego".

Ale haracz sam w sobie nie jest najgorszy. Dużo gorsze jest to, że wysokość tego kwasi podatku spowoduje w w dłuższym terminie inflację, spowolnienie gospodarcze, większe bezrobocie. Przecież z dnia na dzień znacząco wzrastają koszty działania jednego z kluczowych działów gospodarki - logistyki.
                  Wczoraj przeczytałem gdzieś, że przewoźnicy autobusowi na Pomorzu wyliczają że wprowadzenie opłat spowoduje wzrost kosztów o grube kilkaset tysięcy rocznie i proponują żeby znieść opłaty dla komunikacji zbiorowej. W odpowiedzi urzędnik powiedział, że nie może ot tak sobie znieść opłaty ponieważ nie wiadomo jak duży będzie miało to wpływ na budżet państwa, że trzeba zrobić kalkulacje, symulacje itd.
                  Ja chciałbym zobaczyć kalkulację wpływu wprowadzenia opłat na budżet państwa i stan naszej gospodarki. Coś mi się wydaje, że ta kalkulacja to przemnożenie liczby samochodów, średniego ich rocznego przebiegu i płaty za kilometr. Czyli analiza na poziomie szkoły podstawowej. Niższych klas szkoły podstawowej. Urzędnicy wciąż myślą, że jak podniosą podatek o 100% to będą mieli dwa razy większe wpływy. Naszymi pieniędzmi zarządzają ekonomiczni idioci.
                  • krzysiozboj Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm 10.07.11, 13:38
                    Moim zdaniem haracz nie tylko nie jest zły ale nawet płacący go mogą robić to bez kaca, np Szwecja z wysokimi podatkami. Ważne by płacący miał świadomość tego że to co się z niego zdziera jest sensownie wydawane, że czemuś służy. A niestety też i moim zdaniem wygląda to tak jak napisałeś w ostatnim zdaniu, tyle że nie jestem do końca pewny czy to idioci czy dobrzy spece od rolowania czyjejś kasy.
                    • Gość: morqadir Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 08:55
                      nie ma czegoś takiego jak dobrze wydawane pieniądze przez państwo . Są tylko źle , jeszcze gorzej i masakrycznie .
                      Im więcej państwo zabierze tym gorzej dla społeczeństwa , więc każde próby ograniczające wpływy państwa są korzystne.
                      Niestety społeczeństwo jest głupie i uporczywie wierzy że coś jest bezpłatne. Nie ma tak żeby stworzyć coś marnie działającego "bezpłatnego" trzeba stworzyć coś równie marnego tyle tylko że zabierającego znacznie więcej niż potrzeba bo trzeba jeszcze opłacić tych wszystkich urzędasów zajmujących się jednym i drugim + organy kontroli itd.

• Gość: Zbylut Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 11:54
                        > Im więcej państwo zabierze tym gorzej dla społeczeństwa , więc każde próby ogr
                        > aniczające wpływy państwa są korzystne.

To dlatego tak dobrze jest w Somalii ?
                        Bo tam nie ma zadnych podatkow.
                        • tomekjot Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm 16.07.11, 09:05
                          W eurosowchozie było przegięcie w drugą stronę i efekty mamy
                  • Gość: uuuuuu Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 16:14
                    Do gregora
                    Kwasi się ogórki.
                    Rozumiem, że chodziło Ci o " quasi " (o ile wiesz co to znaczy)
                    Noblesse oblige.
                    Nie uzywajmy sformułowań których nie rozumiemy.
                    • Gość: gregger Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 16:33
                      Błąd oczywisty, bez dwóch zdań. Niemniej jednak chyba zrozumiałeś skoro tak Cię to poruszyło.
                      Widzę tez, że forma Twojego wpisu nijak nie da się zestawić ze wspomnianym przez Ciebie szlachectwem.
                      Warto wypastować swoje buty zanim w innych zacznie się widzieć słomę.
                    • Gość: anty uuuu Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm IP: *.plastcom.pl 10.07.11, 20:24
                      chyba tylko w peło błyskają takimi intelektami - pewnie też piszesz "aquarium" albo "aqueduct", no nie pajacu? trochę się poucz polskiego zanim zaczniesz wykształciuchu komentować. Bo to co sobą reprezentujesz to właśnie nazywa się bycie wykształciuchem. "Cuś tam wisz", i myślisz, że jesteś mądry. A bycie mądrym i bycie mądralą to nie to samo. Takie słowa jak "kwiz" czy "kwazi-" od wielu lat obowiązują w języku polskim.
                    • 3krotek Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm 10.07.11, 20:49
                      > Do gregora
                      > Kwasi się ogórki.
                      > Rozumiem, że chodziło Ci o " quasi " (o ile wiesz co to znaczy)

Ogórki to się kisi, o ile wiesz o co chodzi :)
              • lord.wiader Re: "Dlaczego nie skoro jest luka w prawie" -BEZm 11.07.11, 10:34
                Takie rozumowanie mialoby racje bytu tylko wowczas gdybys wykazal, ze dla podatnika naprawa drog lokalnych bedzie wiekszym obciazeniem niz wzrost cen towarow wynikajacy z nowego systemu oplat. Kazdy kij ma dwa konce, a kazdy koszt - swoj koszt alternatywny.
            • Gość: autor ale i tak wybierzecie PeO IP: 57.67.164.* 11.07.11, 09:07
              PeO wam podniesie podatki
              PeO ukradnie wam pieniadze
              PeO wyeksmituje was na bruk

ale wy mlode wyksztalciuchy i tak na nich zaglosujecie - zaklad, ze bedziecie tak glupi?

ostatni wyksztalciuch gasi swiatlo, przedostatni placi 100% podatku
              • Gość: Zbylut a kogo mamy wybrac ? IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 12:26
                Psychicznie chorych PiS ?
                Traktujacych panstwo jako swoj folwark PSL ?
                Czy plastikowych SLD ?
          • Gość: gregger Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 12:39
            Raz już to napisałem ale pod Twoim postem również to wkleję:
            Czy słyszałeś jakąkolwiek wypowiedź przedstawiciela PISu, SLD czy też PSLu, że opłaty za przejazd przez nasze drogi są zbyt wysokie i że oni w przypadku wygranej w wyborach znacząco je zmniejszą?
            Ja nie słyszałem, a czekam ta takie deklaracje i jeśli będą dla mnie wiarygodne to wówczas składający taką deklarację zdobędzie mój głos.
            • tymon99 Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi 25.08.11, 00:25
              bo opłaty nie są za wysokie. są prawie 3x za niskie.
          • Gość: flam Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 13:18
            PO (Paskudnie Oszukujemy), mam wielką nadzieję iż WYGRAJĄ (bo nie ma innego wyjścia obecnie) wybory i skończą tak PZPR w 1989 r.

A tak krytykowali system WINIET ówczesnego ministra Pola (bo wzrosną opłaty i będzie drożej i gorzej), a sami co ???????????????????????????????????????????????.

Na obecne drogi w Polsce nie ma mocnych, rozgrzebane pół Polski, jadąc z południa na pólnoc spotkałem wiele odcinków w "BUDOWIE" gdzie na długości iluś kilometrów trasy pracowało 5-8 ludzi i 1 - 2 maszyny.
            Byle załapaliśmy się na kontrakt, a później jakoś to będzie.
            PO (Paksudnie Oszukujemy), chwali się ileż to dróg budują w porównaniu do innych rządów, ale nie mówią, że forsę daje Unia, dlatego tak łatwo wydaje się ją, nie licząc kosztów, a o pilnowaniu nie mówię.
            Jak doglądają Platformersi robót wychodzi teraz przy oddawaniu stadionów, na jednych setki felerów, inne z przekrętami, a wszystkie generalnie (mówiąc więcej niż delikatnie) z poślizgami.
            Wynika z tego iż budów pilnuje grupa ludzi bez wiedzy i kompetencji w tym temacie.
            Gdzie byli przy odbiorach cząstkowych????????????????????.
            W celu ratowania terminu stadionu tzw "Narodowego" w Warszafie zdjęto firmę z pewnego odcinka "BUDOWY AUTOSTRAD" podgoniono na nim )stadionie) robotę i Firma spowrotem "WYGRAŁA" przetarg na ukończenie autostrady. Terminy oczywiście nowe.
      • Gość: mirek Glosowaliscie na cuda Tuska a macie szambo!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 10.07.11, 10:28
        • Gość: gregger Re: Glosowaliscie na cuda Tuska a macie szambo!! IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 12:57
          I jeszcze raz to wkleję:
          Czy słyszałeś jakąkolwiek wypowiedź przedstawiciela PISu, SLD czy też PSLu, że opłaty za przejazd przez nasze drogi są zbyt wysokie i że oni w przypadku wygranej w wyborach znacząco je zmniejszą?
          Ja nie słyszałem, a czekam ta takie deklaracje i jeśli będą dla mnie wiarygodne to wówczas składający taką deklarację zdobędzie mój głos.
          • Gość: jarek Obniżka podatków IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 18:19
            1. A czy któryś z reżimowych dziennikarzy ich o to zapytał?

2. Jak PiS obniżył składkę ZUS-owska,
            to politycy PO krzyczeli, że Kaczyński
            niszczy gospodarkę/budżet.

I teraz ją naprawiają zadłużając państwo,
            podnosząc podatki.

A ty idź chłopie na roczny urlop z powodu
            wypalenia zawodowego.
            I nie martw się, że podręczniki podrożeją,
            bo Twoje dziecko dostanie darmowego
            netbooka w szkole.

Gratuluję dobrego samopoczucia
            i życia w iluzji
            • dungeon.master Re: Obniżka podatków 10.07.11, 22:52
              > 1. A czy któryś z reżimowych dziennikarzy ich o to zapytał?

A "dziennikarze niereżimowi" ich zapytali? W końcu politycy PiS regularnie występują w Radiu Maryja. A na partyjnej stronie internetowej nie mogli napisać, że obniżą te opłaty?

> 2. Jak PiS obniżył składkę ZUS-owska,
              > to politycy PO krzyczeli, że Kaczyński
              > niszczy gospodarkę/budżet.

Coooo? PO głosowała za obniżeniem składki rentowej i nawet chciała głębszego cięcia (poprawka PO upadła). Po "prawdomówności" wyczuwam zwolennika PiS.

Natomiast faktem jest, że ta obniżka w połączeniu z kryzysem wywróciła nam budżet i to już wina PO, że odpowiednio nie obniżył wydatków budżetowych.
      • Gość: heretic Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.home.aster.pl 10.07.11, 10:58
        Biedny frustracie, przeczytaj swój bełkot i odpowiedz na pytanie, co złego jest w systemie regulującym dziki ruch TIR-ów w Polsce? W całej Europie ciężarówki jezdżą jak po sznurku, nie ma wariackich rajdów, blokowania dwóch pasów, wyścigów, spychania samochodów osobowch na pobocze itp. Dlaczego? To bardzo proste, kary za takie zabawy są tak wysokie, że buraki z ciężarówek i właściciele firm przewozowych nauczyli się kutury. Buraka można nauczyc kultury wyącznie poprzez dotkliwe kary. A jeśl myslisz, że mieszkańcy nie będą zawiadamiać policji jeśli nagle pojawią sie na ich lokalnej drodze tłumy cięzarówek to się mylisz, ludzie już dbają o swój interes, a jest nim m.in. przestrzeganie prawa przez buraków w TIR-ach. Twierdzenie, że niektórzy sprytnie ominą przepisy świadczy tylko o twoim ograniczeniu, pewnie będą się starali, ale po zapłaceniu raz i drugi mandatu na 5 tys. szybko się tego oduczą. Mam jeszcze nadzieję, że ten system będzie rejestrował również średnie prędkości, może dzięki temu skończa sie też wyścigi TIR-ów i poprawi się bezpieczeństwo.
        • Gość: ben Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.ds.pg.gda.pl 10.07.11, 11:37
          w dupie byłes gwno widziałeś :)
          • Gość: heretic Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.home.aster.pl 10.07.11, 12:44
            Ha ha ha, globtroter się odezwał, jakie to typowe dla buraków, poziom dyskusji potwierdza poziom kultury, brawo.
            • Gość: g Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.zone3.bethere.co.uk 10.07.11, 14:14
              tirowcy wszedzie jezdzą tak jak w polsce,tyleze gdzieindziej drogi maja lepsze
      • Gość: gregger Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 12:35
        A czy słyszałeś jakąkolwiek wypowiedź przedstawiciela PISu, SLD czy też PSLu, że opłaty za przejazd przez nasze drogi są zbyt wysokie i że oni w przypadku wygranej w wyborach znacząco je zmniejszą?
        • Gość: Twój Baca Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 16:43
          Nie becz tak bo pomyślą, że baran jesteś!
          • Gość: gregger Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 16:46
            Chyba pomyliły Ci się posty i nie pod tym się wpisałeś co zamierzałeś. Istnieje też druga możliwość. Brak dostatecznej wiedzy żeby uformować wypowiedź, którą można by uznać za merytoryczną.
            • Gość: twój Baca Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 17:22
              Nic mi się nie pomyliło. Tylko mnie śmieszy spamowanie forum tą samą formułką w kilku miejscach i naiwne uważanie, że znajdzie się jakaś cudowna siła, która wybawi kierowców od poniesienia większych wydatków na większą sieć dróg krajowych (spłata Krajowego Funduszu Drogowego-odsetki, wkład własny, utrzymanie nowych dróg, VAT z inwestycji). Jak kierowca nie teraz poniesie wydatku, to poniesie i tak w przyszłości (kolejne pokolenie) albo zapłacą wszyscy podatnicy, którzy wcale nie korzystają z płatnych dróg (wspólnych solidarnym-haraczem, by komuś opłacało się prowadzić eksport oraz tranzyt towarów po niepełnych kosztach zużycia drogi). Bo populiści nigdy nie mają ochoty na reformę finansów publicznych (a nawet, gdyby do niej doszło, to nie jedynym obowiązkiem państwa są drogi). A jak się ma coś, na co tego kogoś nie stać, to się tego nie ma.
              • Gość: gregger Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 17:40
                To nie jest spamowanie tylko odpowiedź na bezmyślne wpisy różnych forumowiczów, że jakoby PO jest "ogniskiem wszelkiego zła" i sugerowanie że właśnie istnieje inna, jak to napisałeś "cudowna siła". Moją intencją jest tylko obnażenie takich pseudo merytorycznych wpisów zwolenników różnych partii politycznych bo nic nie wnoszą do dyskusji, jedynie próbują przenieść ją na boczny, mniej istotny tor.
                Moją wypowiedź powtórzyłem kilkakrotnie ale nie udaję, że tego nie zrobiłem. Przeciwnie zawsze to podkreśliłem. A użyłem jej kilkakrotnie, ponieważ kilka razy natrafiłem na tych, którzy próbowali oszukać innych forumowiczów udając, że w tej sprawie różne siły polityczne w naszym kraju mają odmienne zdania. Ja właśnie uważam, że nie mają i nieszczere są wpisy, które sugerują coś innego.
      • Gość: ds Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 17:35
        zastanawiam się powiedzieli w szpitalu podczas porodu....?
      • Gość: dagon Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: 204.45.133.* 10.07.11, 20:14
        Gość portalu: pogrzeb polskiego napisał(a):

> Na co liczyliście głupki z PO? Że kierowcy dadzą się orżnąć?? Złamanego grosza
        > wpływu z tego systemu nie zobaczycie, bo kierowcy będą jeździć bezpłatnymi alte
        > rnatywnymi drogami (nota bene najczęściej do takiego natężenia ruchu i obciążeń
        > nie przystosowanymi). I nie myślcie, że mieszkańcy przy tychże bezpłatnych roz
        > jeżdżanych przez stada TIRów drogach krajowych i wojewódzkich w nagrodę za "zw
        > iększenie" bezpieczeństwa postawią wam głupkom z PO pomnik?
        nie, postawią pomnik tobie idioto :)
      • Gość: FR Re: Bezmyślni i krótkowzroczni połowie PO - ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:40
        Chłopie gdzie się leczysz? Bo terapia nie przynosi skutku. Ty lepiej sobie odpowiedz na pytanie co twój prezio zrobił w sprawie dróg? Odpowiem Ci. Mało tego że nic. Cofnął nas przynajmniej o 5 lat. A co do elektronicznego myta. Jakbyś był troszkę inteligentniejszy, to byś wiedział że nikt w cywilizowanej europie, na razie nie wymyślił nic lepszego. Chyba że twój chory umysł ma lepszy pomysł??
    • j_p_salomonczyk Mandaty - bandycki haracz 09.07.11, 15:52
      Państwo Polskie zachowuje się jak bezkarny złodziej. Gdyby wszystkie podatki, które płacą właściciele samochodów trafiały na budowę dróg jeździlibyśmy od bardzo dawna po samych darmowych autostradach. Państwo jednak haracz pobrany od kierowców i właścicieli samochodów przeznacza na utrzymywanie rolników, górników, żołdaków i policjantów-poborców części tego haraczu, a także wszelkich innych służb i instytucji służących do zniewalania obywateli.
      Dlatego dla coraz większej grupy mieszkańców terytorium Polski organizacja polityczno prawna tego państwa powoduje, że Polska jest postrzegana jako państwo wredne, wrogie i obce. Tylko tak dalej.
      Kierowcy! Nie głosujcie w najbliższych wyborach na tych ludzi, którzy nie chcą walczyć z tym złodziejstwem realizowanym w zgodzie z prawem służącym nie obywatelom a instytucji której celem jest zniewolenie i zdzierstwo!
      • Gość: seba tzw. państwo polskie jest szkodnikiem IP: *.ists.pl 09.07.11, 16:41
        i złodziejem. Posłowie i urzędnicy nie myślą propaństwowo i nie dbają o podatników.
      • Gość: warhol Tylko dymisja nieudolnego rzadu PO uratuje Polske IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 10.07.11, 10:29
        od ruiny!!
        • Gość: gregger Re: Tylko dymisja nieudolnego rzadu PO uratuje Po IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 13:03
          Zaden z przedtswicieli PISu, SLD czy też PSLu, nigdy publicznie nie zapewnił że opłaty za przejazd przez nasze drogi są zbyt wysokie i że oni w przypadku wygranej w wyborach znacząco je zmniejszą?
          • Gość: gd Re: Tylko dymisja nieudolnego rzadu PO uratuje Po IP: *.zone3.bethere.co.uk 10.07.11, 14:12
            człowieku w polsce nie wolno pozwolic by jakakolwiek opcja polityczna rzadziła dłuzej niz jedną kadencję,bo sie robi beszczelne złodziejstwo i chapanie jak juz kazdy pozna mozliwosci swego stołka
      • wlodekzpoznania Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) 10.07.11, 10:52
        Koszty utrzymania dróg są pokrywane w połowie przez podatki. Drugą połowę pokrywamy z innych źródeł np. akcyzy od paliw, prądu i z VATu. Tylko proszę bez argumentu, że w paliwie jest tyle i tyle VAT, więc powinen wrócić na drogi... Tak argumentują dzieci albo roszczeniowcy postkomunistyczni. Równie dobrze producent mebli powinien żądać przeznaczania VAT na doposażenia maszyn, a konsument powinie żądać zwrotu VAT na dodatkową porcję lodów...

biznes.interia.pl/prasa/news/do-2050-r-samochody-maja-zniknac-z-miast,1662584
        • Gość: oj Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 12:13
          czyli co
          nie remontujmy dróg, nie utrzymujmy infrastruktury wokół niej, nie budujmy nowych, znieśmy wszelkie zakazy!! oraz opłaty

cudowny jest twój tok myślenia...
        • Gość: gregger Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 13:21
          Zgoda co do VATu ale chyba akcyzy nie zamierzasz podciągnąć pod tą swoją teorię?
          Z podatku drogowego i akcyzy budżet państwa jest zasilany ok 60-70 mld złotych rocznie! Czy to jest zbyt mała kwota żeby zbudować dobre drogi?
          Skarb Państwa chce wyciągnąć z naszych kieszeni niemal 20 mld złotych bodajże do roku 2018. Czy ty uważasz, że utrzymanie tysiąca czy dwóch tysięcy kilometrów dróg wymaga aż tylu pieniędzy? Odliczając złodziejską prowizję dla operatora to będzie powiedzmy 12 mld przez sześć lat daje nam 2 mld rocznie. Zakładając, że będziemy mieli 2tys. km autostrad i dróg ekspresowych to wychodzi, że utrzymanie jednego kilometra kosztuje nas 1 mln złotych rocznie!!! Nie wydaje Ci się trochę dużo?

Ja nie widzę tu postawy roszczeniowej. Żaden kierowca nie żąda dopłat do każdego przejechanego przez siebie kilometra drogi. To zwyczajnie sprzeciw przeciwko zbyt wysokim opłatom. Postawa roszczeniowa w tym kraju cechuje rolników, mundurowych, górników. Oni wciąż mają mentalność postkomunisty. Do dróg nie musisz dopłacać z własnej kieszeni, bo z dużą nawiązką robią to kierowcy. Do rolników i górników dopłacasz codziennie.
          Ciekawi mnie jak ty byś zareagował jeśli ktoś z dnia na dzień podniósł by ci podatek o 100 i więcej procent? Pomyśl trochę zanim następnym razem napiszesz tak oczywistą głupotę.
          • Gość: qelo Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 17:16
            zrozum ze ta kasa nie idzie tylko na nowe drogi,

ale tez idzie na:
            -remonty istnijacych,
            - odsniezanie, utrzymanie itp
            - obsluga wypadkow
            - budowa drog osiedlowych, lokalnych, mijskich, gminnych, powiatowych

wiec zrozum ze trzeba utrzymywac co jest teraz plus dodatkowo wylozyc kase na nowe inwestycje, tak wiec przestan sie juz pdniecac ile to ty podatkow zaplaciles ...
            • Gość: gregger Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 17:28
              Ale ja doskonale rozumiem. I właśnie mogę zgodzić się na to żeby opłacać przejazd dobrą drogą ale tylko do kwoty, która potrzebna jest na utrzymanie tej drogi, bo wiem że jeśli będziemy mieli coraz więcej dróg to i proporcjonalnie więcej pieniędzy będzie potrzebne na ich utrzymanie.
              Nie wydaje mi się zasadne aby tak ustalać wysokość opłat żeby starczało na budowę nowych dróg. W tym celu przecież płacimy podatki. To z nich powinno budować się drogi. Państwo to nie jest firma produkcyjna, która powinna oczekiwać stopy zwrotu z inwestycji, a tak właśnie dzieje się z budowanymi u nas drogami. Czy do teraz kiedy nie było opłat nie budowaliśmy żadnych dróg?

A tak na marginesie. Drogi osiedlowe, lokalne, gminne czy inne od autostrad, ekspresowych czy krajowych nie zostaną zasilone nawet jednym groszem z e-myta.
            • Gość: Sav Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.mikolow.multimetro.pl 10.07.11, 18:33
              Bredzisz:
              - drogi o klasie droga wojewódzka, powiatowa i niższych utrzymywane są przez odpowiednie samorządy lub stowarzyszenia (drogi osiedlowe), które na oczy nie widzą podatku drogowego i akcyzy,
              - obsługa wypadków: policja, straż pożarna oraz ITD utrzymywane są z budżetu MSWiA (o ile dobrze pamiętam) a nie z budżetu MI - więc to inne środki i potencjalnie z innych podatków.

Problem jest jeden: brak podatków celowych typu drogowy - na utrzymanie dróg, akcyza z paliwa - na budowę autostrad i dróg ekspresowych. Wszystko w PL wpada do jednego worka, bo wtedy Miro, Rychu, Zbychy, Ziobry, Kalisze i im podobne mogą się nachapać i w razie czego zabrać z dróg i sypnąć na socjal przed wyborami.
          • Gość: zdzicho Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.unknown.vectranet.pl 10.07.11, 21:08
            odczep się od rolników. Zniszczono cukrownictwo, buraków cukrowych się nie sieje, w związku z tym upadła hodowla, kwoty mleczne i inne, Unia zniszczyła rolnictwo i sadownictwo. Nie pozwala się produkować więcej - a w związku z tym taniej. Te nędzne "dopłaty" to ochłapy - rekompensaty za utracone korzyści z produkcji. Pojedż na giełdę rolną np. do Sandomierza. Producenci stoją na mrozie i w deszczu po dwie doby i nieraz nie zarobią na paliwo na powrót do domu. Ile żywności się marnuje - kapusta, kalafior, wiśnia - nie sprzedasz dziś - jutro do wyrzucenia. Rolnik WSZYSTKO musi sobie kupić - od gumiaków za 20 zł do ciągnika za 1 milion. Ty dostajesz od pracodawcy wszystko - od krawata po komputer i samochód służbowy. Handlarze kupują jabłka od producenta na giełdzie po 1,50 zł/kg - a na straganie lub w sklepie 50 km dalej kupujesz po 5 zł/kg. To celowa polityka rządu - huzia na rolnika! rolnik darmozjad i wydrwigrosz! niech się żrą - producent i konsument - "my" będziemy mieli spokój. Komunistyczna manipulacja nadal ma się dobrze.
            • Gość: gregger Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 21:32
              Skoro wiesz, że 50km dalej możesz sprzedać swoje jabłka po trzy razy większej to dlaczego tam nie jedziesz ich sprzedać?

Nie widzę też powodu, żeby np. kasjerka w sklepie spożywczym, która zarabia 1500zł na rękę miała obowiązek comiesięcznego płacenia chyba niemal 800zł wszystkich składek na ZUSy i inne chorobowe podczas gdy właściciel np. kurników z pół milionem kur płacił 300zł na kwartał.
              To według Ciebie jest sprawiedliwe?
          • Gość: Zbylut Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 12:23
            > Z podatku drogowego i akcyzy budżet państwa jest zasilany ok 60-70 mld złotych
            > rocznie! Czy to jest zbyt mała kwota żeby zbudować dobre drogi?

A z czego utrzymasz rekordowo mlodych emerytow, rekordowo licznych rencistow, emerytow mundurowych/gorniczych/rolniczych ?
            Z czego utrzymasz istnienie dziesiatkow agencji ?
            Z czego utrzymasz przedsiebiorstwa panstwowe ?
            Ktos musi na to placic. I tak sie dziwnie sklada ze najlatwiejszym do sciagnieniac podatkiem jest akcyza w paliwie/papierosach/alkoholu.
        • Gość: flam Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 13:42
          To mógł napisać tylko i wyłącznie MŁODZIEŻOWIEC PO (Paskudnie Oszukujemy).
          Ten bezmyślny rząd przepie.rzy wszystko. Mógłbym określić to dosadniej, ale przykłady GRZECHA, MIRA I ZBYCHA dają do myślenia.
          A za co mandaty????????????????????????????????.
          Jeśli znaki nie określają inaczej to każdemu samochodowi wolno jeździć kiedy i gdzie chcą.
          A skąd kierowca ma wiedzieć do jakiego nacisku na oś budowana była droga?.
          Tylko d...l mógł powiedzieć słowa - droga niedostosowana. Niech DOBROTLIWY USTAWODAWCA (PO i PSL) powiedzą : po to BUDUJEMY DROGI BY MOŻNA BYŁO ZDZIERAĆ MYTO.
          A z drugiej strony : w jakim opłakanym stanie musi być stan BUDŻETU PAŃSTWA skoro RZĄD posuwa sie do takich posunięć.
          • Gość: le Ming Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: 178.73.49.* 10.07.11, 15:29
            > A skąd kierowca ma wiedzieć do jakiego nacisku na oś budowana była droga?

Jezu, jaki ty jesteś tępy... Przecież są znaki drogowe określające maksymalny dopuszczalny nacisk na oś.
            • Gość: flam Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 19:53
              Jeśli są, ale przeważnie ich nie ma i o tym pisałem - osiołku.
              • Gość: ee tam Re: Mandaty - bandycki haracz (bzduuuury) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 23:01
                Zostaw go, to świr.
      • Gość: gregger Re: Mandaty - bandycki haracz IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 13:01
        I teraz też tak będzie. Ja nie mam najmniejszych złudzeń. Pieniądze z tych opłat z pewnością nie zostaną przeznaczone na budowę dróg. Zostaną przeznaczone na pomoc tym, którzy stracą pracę w wyniku horrendalnego wzrostu kosztów działania każdej firmy, która musi poruszać się po drogach, żeby skutecznie prowadzić swój biznes.
      • tymon99 Re: Mandaty - bandycki haracz 25.08.11, 00:28
        j_p_salomonczyk napisał:

> Państwo Polskie zachowuje się jak bezkarny złodziej. Gdyby wszystkie podatki, k
        > tóre płacą właściciele samochodów trafiały na budowę dróg jeździlibyśmy od bard
        > zo dawna po samych darmowych autostradach.

właściciele samochodów płacą jakiś specjalny ekstrapodatek?
    • Gość: Mirwisz Podobno PiS ma zlikwidować opłaty za autostrady? IP: *.dsl.bell.ca 09.07.11, 15:58
      Kiedyś zbudowali 3 mln mieszkań i jeden (ale jakże ważny) peron ... nikt nigdy nie dogodzi Polakom!
      • Gość: mlody Re: Podobno PiS ma zlikwidować opłaty za autostra IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.11, 10:06
        argument z du.. Nie masz jak obronic swego idola Donka to milcz.
        • Gość: viri Wszyscy wiedza i widza ze nadchodzi koniec zaklam IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 10.07.11, 10:31
          nego rzadu Partaczy-Osranych!!
        • Gość: ~1 Re: Podobno PiS ma zlikwidować opłaty za autostra IP: *.toya.net.pl 10.07.11, 11:03
          Kolega nikogo nie broni, tylko chciał zauważyć, że wszyscy są po jednych pieniądzach. Wpierw obiecują a potem wychodzi jak zwykle. Najgorsze jest to, że nie ma na kogo głosować. Jak to kiedyś kolega trafnie powiedział, że to jest jak wybór między kiłą a rzeżączką.
        • boewulf Twój z kolei idol JarKacz 10.07.11, 11:52
          Twój z kolei idol JarKacz wprost mówi, że w sytuacji niebezpieczeństwa niewydolności finansowej państwa nie miałby oporów przed wprowadzeniem nawet 50% podatku dochodowego.
          • Gość: Autor Re: Twój z kolei idol JarKacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 17:02
            jak na razie to on ze spółką z Millerem są jedynymi co obniżyli jakieś podatki...
      • Gość: bababa10743 Narod musi zaplacic za bledy i afery POswirow!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 10.07.11, 10:27
        Tusk nic nie zrobil dla Polski tylko lenistwo i klamstwa gonia ten skorumpowany rzad POszamba!!Czym szybciej odejda POklamcy tym szybciej Polska stanie na nogi!!
      • wlodekzpoznania mniejsza o POPiS, a bezpłatne autostrady w Europie 10.07.11, 10:56
        znikną między 2020 a 2030. Nie będzie bezpłatnych w Szwecji, Finlandii, Danii, Holandii, Niemczech, Belgii, Wielkiej Brytanii, a systemy winietowe w Słowacji, Czechach, Słowenii i Austrii zostaną zastąpione opłatami za kilometr.

ec.europa.eu/transport/strategies/2011_white_paper_en.htm
        • wlodekzpoznania bezpłatne autostrady w EU znikną między 2020-2030 10.07.11, 10:57
          znikną między 2020 a 2030. Nie będzie bezpłatnych w Szwecji, Finlandii, Danii, Holandii, Niemczech, Belgii, Wielkiej Brytanii, a systemy winietowe w Słowacji, Czechach, Słowenii i Austrii zostaną zastąpione opłatami za kilometr.

ec.europa.eu/transport/strategies/2011_white_paper_en.htm
          • Gość: yey Re: bezpłatne autostrady w EU znikną między 2020- IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 12:17
            no to bierzmy średnią liczbę kilometrów autostrad na mieszkańca ale krajów o znaczeniu tranzytowym.

Bo my ani autostrad nie mamy ze wschodu na zachód ani z południa na północ.
            A już 9 lat przed innymi wprowadzamy system opłat za całość!

Ale dalej z uporem maniaka twierdzisz, że to dobrze...
            w ministerstwie po godzinach wam ekstra chyba płacą
        • krzysiozboj Re: mniejsza o POPiS, a bezpłatne autostrady w Eu 10.07.11, 12:15
          Nie będę tego kwestionował ale ... doładować na najbliższe 20 lat solidny podatek naszym firmom niczym dobry nie jest. A co będzie za 20 lat to zobaczymy, 30 lat temu powstał projekt przebudowy zakopianki, mam obawy że za te następne 20 lat nadal jej nie bedzie - to tak odnośnie prognoz, pożyjemy to zobaczymy.
          Dla konkurencji ważne by na rynku w którym się rywalizuje mieć lepsze warunki do pracy/produkcji niż sąsiedzi. Infrastrukturą a teraz i kosztami przejazdu niestety ustawiamy się za innymi.
          • Gość: qelo Re: mniejsza o POPiS, a bezpłatne autostrady w Eu IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 17:22
            wymien europejski kraj gdzie ciezarkowi jezdza za darmo po autostradach ...
            • Gość: gregger Re: mniejsza o POPiS, a bezpłatne autostrady w Eu IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 17:52
              Belgia, Dania, Estonia, Finlandia, Holandia, Litwa, Liechtenstein, Luksemburg, Łotwa.
              Ale problem nie dotyczy tylko samochodów ciężarowych. Przecież za chwilę za każde auto osobowe będziemy płacić 20gr/km.

Poza tym podaj mi powód dlaczego my mamy płacić? Tylko dlatego, że inni płacą? A zatem zlikwidujmy KRUS bo w całej Europie nikt nie słyszał o podobnym szaleństwie. Policjanci niech pracują po 35 i więcej lat tak jak to jest w większości europejskich krajów itd, itp.
              Argument, że wszędzie tak jest to u nas też musi, nie jest mocnym argumentem. Tym bardziej, że nie jest prawdziwy.
            • krzysiozboj Re: mniejsza o POPiS, a bezpłatne autostrady w Eu 10.07.11, 18:54
              Ktoś inny wymienił ale ja nie napisałem tego by było darmo, często wpisuję tu Czechy i Słowację (bo to kraje o podobnej historii najnowszej) jako przykład, tam też się płaci. Tylko tam się mało komu chce omijać płatne drogi mimo tego że na alternatywnych w przeciwieństwie do nas można jeździć. To tyczy nie tylko ciężarówek.
    • Gość: rikitiki ciekawe kto produkuje Viabox.? IP: *.cht-bng-012.adsl.virginmedia.net 10.07.11, 10:01
      i czy jest to kuzyn jakiegos urzednika z ministerstwa?
      ;-0
    • lava71 jest coraz lepiej ... 10.07.11, 10:08
      Głupie urzędasy myślały, że będą trzepać kasę razem ze styropianową oligarchią z płatnych dróg. A tu ... proszę, kierowcy maja inny pomysł na życie. Może trzeba im wprost nakazać jeździć tylko po płatnych drogach?
      POlska to kraj przekrętów i mafijnego zarządzania kasty politykierskiej. Dlaczego ludziska nie przepędzą tej hołoty gdzie pieprz rośnie? To jak rak, który nas zjada. Trzeba wziąć nóż i odciąć pasożyta.
      • Gość: czester A czego się spodziewaliście po partii specłuzb? IP: *.static.tvk.wroc.pl 10.07.11, 12:33
        SLD i PO to jedno i to samo szambo. Ta sama zgraja, na których oficerowie prowadzący maja papiery. Jedyna różnica, że jedni są po PZPR a drudzy po Solidarności.
    • Gość: ada Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 10:12
      Ten bałagan nie zależy od opcji politycznej tylko od mentalności narodu z którego ta się wywodzi.
      • Gość: mmm Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 10:17
        Jasne, to krasnoludki siedzą w sejmie i głosują nad ustawami, a jeszcze większe krasnale na nich głosują. Może wreszcie zaczniecie zauważać związek między tym na kogo głosujecie, a tym jakie powstają przepisy, bo ustawy nie spadają z nieba- ktoś je przygotowuje i wprowadza w życie. Zapewniam, że nie robi tego niedobra opozycja oraz królewna śnieżka. Pod obecną ustawą podpisał się V.Rostowski.
        • lava71 Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 10:30
          nie do końca ... całkiem możliwe, że to jednak krasnoludki przygotowują ustawy i krasnale głosują. Przecież na pewno nie ma w sejmie i rządzie tych, na których ludzie głosowali. Wystarczy przejrzeć plan przedwyborczy peło i jego realizację aby się przekonać, że ludzie zostali oszukani.
    • Gość: project manager Nieudacznicy próbują ratować sytuację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 10:29
      najpierw straszenie mandatami
      • Gość: stober Juz nikt normalny NIE zaglosuje na PO!!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 10.07.11, 10:33
        • Gość: le Ming Re: Juz nikt normalny NIE zaglosuje na PO!!! IP: 178.73.49.* 10.07.11, 15:37
          Sluchaj, chamie zbuntowany. To, ze ty przymierasz glodem na emigracji, nie znaczy jeszcze, ze tu, w Polsce, wszyscy klepia biede. My naprawde lepiej niz jakies jackowskie buraki wiemy, co dla nas dobre i na kogo warto glosowac. Trzeba sie bylo uczyc, to i ciebie byloby stac na godne zycie, zamiast zrywania azbestu.
          • Gość: leming Re: Juz nikt normalny NIE zaglosuje na PO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 16:19
            Niech żyje PO! Partia sukcesów i dobrobytu
          • Gość: Canuck.pl Re: Juz nikt normalny NIE zaglosuje na PO!!! IP: 72.53.87.* 10.07.11, 18:31
            Dlaczego emigracja wszystkim Polakom kojarzy sie z asbestem? Ja mieszkam w Kanadzie od dziesiecioleci i nigdy nie robilem przy azbescie, cokolwiek to ma oznaczac, moi znajomi rowniez. Skad to parcie na asbest? A propo's twego wpisu wnioskuje ze tez za wysoko na drabinie edukacji sie nie wspiales. Pozdrowienia z Kanady pachnacej zywica i zycze wiecej dystansu i kultury w stosunku do wspolplemiencow.
      • Gość: as Re: Nieudacznicy próbują ratować sytuację IP: *.echostar.pl 10.07.11, 10:58
        tirówkarze są gorsi niż kibole, niech płacą, zarabiają po 5000 na rękę
        • Gość: asd płaci własciciel ciężarówki a nie jej kierowca! IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 10.07.11, 12:08
          .
    • rita.1 Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... 10.07.11, 10:47
      A jaki problem. Niech właściciele lokalnych dróg poustawiają znaki, na których określą ciężar samochodów mogących jeździć ich drogami.
      • Gość: Sav Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.mikolow.multimetro.pl 10.07.11, 18:47
        Problem jest: o ile pamiętam, np. drogi krajowe muszą być zawsze przejezdne dla wszystkich typów pojazdów. Aby nie sparaliżować całkowicie komunikacji spora część powiatowych też musi spełniać te wymogi (inaczej nie dałoby się dowieźć towaru do Lidla, Biedronki albo innej Castoramy na peryferiach). A nie na wszystkich można (i się opłaca umieszczać bramkownice bo one muszą zgodnie z ustawą mierzyć dokładnie czyli być praktycznie za każdym skrzyżowaniem.
    • mirafas Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... 10.07.11, 11:20
      Typowo polskie podejście: uchwalić prawo, które z powodu jego nieżyciowości nikt nie przestrzega, dowalić wysokie opłaty za korzystanie z autostrad, a potem śledzić i karać. Zamiast uprości cały system poprzez wprowadzenie na tyle tanich opłat, żeby korzyści z jazdy autostradą (większa prędkość, brak świateł, wąskich gardeł itp.) przeważyły nad ceną. Rządzie i Sejmie, uwaga! Korzyść ma nie tylko postać gotówki!
      • Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 16:41
        W pełni popieram!
      • Gość: qelo Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.play-internet.pl 10.07.11, 17:25
        nawjet jakby zrobili by tak tanie oplaty jak 1gr za 1km to i tak by sie znalazla kolejna banda malkontentow ze dalej za drogo. nawet jakby bylo za darmo to tez by narzekali bo cos tam.

• Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 17:59
          No i co z tego? Nie budujmy dróg bo znajdzie się ktoś komu nie będzie to pasowało, nie sadźmy drzew bo komuś przesłonią widok, nie twórzmy miejsc pracy bo ktoś powie że zbyt daleko? Nie róbmy kraju przyjaznym dla jego mieszkańców (niskie zryczałtowane opłaty za drogi) bo i tak znajdzie się dwóch malkontentów?
          Co to za dyskusja?
          Tu chodzi o to, że może dwóch (oczywiście nie dosłownie) to jest takich, którzy uważają te opłaty za rozsądne a nie odwrotnie.
    • Gość: iliontichy Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net 10.07.11, 11:36
      w irl na obwodnicy dublina - opłata naliczana jest na podstawie zdjecia tablicy rejestracyjnej a jak nie masz konta w systemie rachunek przychodzi poczta do domu - ale to za proste :)
    • Gość: mistrz.kamuflazu Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.skynet.net.pl 10.07.11, 11:54
      Już tupią nogami, jak tylko PO wygra to pewnie przyłożą nam podatek Katastralny.
      • lava71 Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 12:36
        Ten podatek wejdzie tak czy inaczej. Powinno to trochę uporządkować temat nieruchomości ... bo póki co to "ziemia jeść nie woła i może leżeć".
        • Gość: Autor Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 17:05
          kup sobie 5km dalej ziemię za 3x mniej a nie płaczesz, że nie masz kasy...
      • krzysiozboj Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 13:05
        Z katastralnym jest mały kłopot - o ile każdy inny podatek wali najmocniej w biedotę (te opłaty drogowe też bo przełożą się najszybciej na ceny żywności) to katastralny poszedł by w bogatszych.
        Wczoraj przy domowym grilu ładna rozmowa się wywiązała u nas. Szwagier jest budowlańcem, jakiś czas temu robił ładne ogrodzenie sporego rancza, potężne gospodarstwo i każdy wiedział że to jakiś "Holender" inwestuje. Po jakimś czasie wyszło ze owym "Holendrem" jest Pawlak (tak, ten strażak). A że ładnie wyrolował mieszkańców w tamtej okolicy to od czasu do czasu coś mu tam spłonie. Niestety, u nas największe majątki to politycy i ludzie związani z polityką, to oni a nie my zadecydują o tym czy katastralny ma być.
        • Gość: Autor Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 17:06
          pomyśl jakimi debilami muszą być mieszkańcy tamtej wiochy skoro dają się nabrać na pawlaka holendra?
          • krzysiozboj Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 19:01
            Czy oni debilami to nie wiem, gość długo się nie ujawniał, ludzie którzy pracowali u niego wiedzieli ze pracują u Holendra. Później kilka kombajnów i coś tam jeszcze poszło z dymem.

Debilami poniekąd są wyborcy co 4 lata średnio, wszystkie czołowe partie dawały już takie pokazówki kompromitacji i klamstwa że powinne być wyautowane na zawsze z polityki a jest jak jest. Który z liderów największych naszych partii nie okłamywał nas bezczelnie a zobacz jakie mają poparcie i wiarygodność.
        • Gość: Sav Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.mikolow.multimetro.pl 10.07.11, 18:44
          Katastralny też najbardziej wali w biednych oraz dodatkowo w klasę średnią. Wygląda to tak: bogatych ten podatek nie rusza (mają prawników, którzy udowodnią, że wartość nieruchomości jest bardziej sentymentalna niż materialna), klasa średnia wymusi na pracodawcach podwyżki (być może nie pokryją całości "strat") lub podniesie ceny co wpłynie na inflację oraz siłę nabywczą biedoty. Biedota żyjąca w kamienicach opłaci właścicielowi podatek co spowoduje, że jeszcze bardziej zbiednieje.

Generalnie z podatkami jest tak, że muszą uderzać najbardziej w "biedotę" bo tej jest najwięcej i z niej jest najwyższy "przychód" z podwyżki. Podatki dla bogatych nie przynoszą prawie dochodów: patrz podatek dochodowy.
    • Gość: Zwiastun Biedy Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.adsl.xs4all.nl 10.07.11, 11:57
      Co to znaczy kara Ponoć Polska jest krajem demokratycznym jeśli sie za takiego uważa. To wara komukolwiek którędy jeżdżąc i co robię .Może jeszcze wyznaczycie ubikacje dla lepszych i gorszych ludzi .Pokazane jest w tym artykule jak komuna dalej rządzi wręcz nakazuje co robić jak jeździć .to sie w głowie nie mieści jaki zryty kraj .Hieną OFE za mało może podatek od tego ze jestem tym zasranym POLAKIEM .Jeśli sie szmatławy rząd nie umie rządzić to nawet 90% podatku mu nic nie da zła gospodarka i tyle ustawy plus szaber .Popaprany rząd zaczyna mieć ciepło i wpada w paranoje jak Stalin .
    • Gość: sdgsd polska to nie europa zachodnia IP: *.kiga.pl 10.07.11, 12:06
      dlaczego przed powzięciem decyzji mających na celu wcielenie jakiś projektów na wzór zachodni nie analizuję się polskiej specyfiki kulturalno-ekonomicznej?

Przecież wiadomo, że Polacy uwielbiają kombinować, nie stać ich na drogi transport (płatne drogi, ceny paliwa, ubezpieczeń itd.), poza tym Polacy potrafią LICZYĆ I KALKULOWAĆ. Dlaczego mamy płacić za drogi wybudowane z naszych pieniędzy i pieniędzy UE??? To jest potrójne jak nie poczwórne opodatkowanie. Nikt nie będzie łatał dziury budżetowej zerując na podstawowym prawie do wolności jakim jest swobodne przemieszczanie się po kraju
    • krzysiozboj Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 12:21
      Pisałem już kilka razy, gdyby nasze łajzy zwane dla niepoznaki elitą polityczną popatrzyły jak to funkcjonuje na Słowacji czy Czechach to może mniej błazenady by odstawiały. Tam nie tylko są całkiem przyzwoite drogi alternatywne ale ... kierowcom wcale nie chce się zbytnio objeżdżać płatnych dróg.
      Inna sprawa to jakość i nadzór przy nowych drogach, tam raczej nie do pomyślenia jest remont dopiero co oddanego odcinka.

Ja ciekaw jestem kiedy bandziory z wiejskiej doprowadzą do sytuacji ze zaczną się u nas jatki, bo że zaczyna sie ostre dokręcanie śruby podatkami i obciążeniami to chyba niczym odkrywczym nie jest.
    • Gość: z Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 12:38
      Pytanie dlaczego nie zakupiono systemu, który pozwalałby na monitorowanie ruchu każdego tira również poza drogami ekspresowymi i naliczać opłaty niezależnie od tego jaką drogą jedzie?
      • lava71 Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 12:41
        Chciałeś raczej zapytać kto lobbował albo wprost dał w łapę za obecny system? Niestety w urzędach siedzą buce, które tylko wiedza jak koperty brać.
      • tomekjot Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t 10.07.11, 13:07
        Gość portalu: z napisał(a):

> Pytanie dlaczego nie zakupiono systemu,

No właśnie i za to Grabarczyk powinien polecieć. Przecież TIR-y nie jeżdżą tylko po drogach krajowych ?!
      • Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 13:25
        Myślę, że Tobie należałoby naliczyć podatek od każdego słowa jakie napiszesz na tym forum.
        Nie rozumiesz baranie, że to Ty zapłacisz te opłaty w końcowym produkcie?!
        • Gość: z Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 10:14
          Rozumiem, że twoja recepta na sukces polega na tym, aby wszystko było za darmo. Tyle, że to już było i się nie sprawdziło.
          A generalnie to czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Pytanie jakie zostało tu postawione nie dotyczy tego czy pobierać opłaty wogóle - to nie podlega dyskusji gdyż z czegoś trzeba te drogi utrzymywać. Jedyny problem polega na tym jak zmusić tiry aby nie rozjeżdżały dróg alternatywnych nie przystosowanych do dużych obciążeń.
    • Gość: heniek a kto za to na koncu zaplaci? IP: *.elpos.net 10.07.11, 13:05
      no, lemingi. dawac typy, bo juz wiem od dawna,z e jestescie kreatywni, mieszkacie w duzych miastach, jestescie po doktoratach i pracujecie za dobre pieniadze w korporacjach:)
      • Gość: le Ming Re: a kto za to na koncu zaplaci? IP: 178.73.49.* 10.07.11, 15:34
        O, znowu kompleksy jakiegoś prostaczka żrą. Aż miło poczytać. Tak cię boli, że ktoś ma doktorat? Nie dała Bozia rozumku? Ból...
        • Gość: gregger Re: a kto za to na koncu zaplaci? IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 15:40
          :-)
        • Gość: heniek no wlasnie IP: *.elpos.net 10.07.11, 18:22
          odp. nie otrzymalem. widac bozia moze dr nie dala, na mgr niezlej uczelni panstwowej poprzestalem i rozumiem co sie w kraju dzieje, a prostaczki z dr jeszcze nie zrozumialy;)
    • 1stanczyk Drogi transport to jest, z punktu widzenia 10.07.11, 13:27
      perspektyw rozwojowych kraju, dokładnie to samo co nieprzejezdne z racji na stan techniczny i korki drogi .

To nie jest żaden rozwój: to jest nic innego jak kolejna zła strategia debilów od dwudziestu kilku lat rządzących naszym krajem.

Jest zdumiewające dlaczego postokrągłostołowe debile od dwudziestu kilku lat rządzące naszym krajem akurat w tej dziedzinie nie wzorują się czy to na Niemcach czy Francuzach.

Ich dynamiczny rozwój z lat 60-tych i 70-tych był możliwy miedzy innym dzięki temu ze transport był tani (rowniez za sprawa tanich paliw).

Czym różni się wielogodzinne stanie w korkach na zatłoczonych na zrujnowanych przez postokrągłostołowych debilów rabunkowa eksploatacja drogach od szybszego ale dużo droższego transportu ?

Pieniądz to czas a czas to pieniądz: z punktu widzenia dynamiki rozwoju kraju i przedsiębiorstw transportowych wychodzi na jedno tyle, ze różnice wynikająca dzisiaj z lepszego stanu dróg inkasować będzie po części państwo a po części prywatni złodzieje posiadający koncesje na wybudowane drogi.

Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra...
      • lava71 Re: Drogi transport to jest, z punktu widzenia 10.07.11, 15:23
        wspominasz o strategii? To nie debile ... oni to robią w sposób ściśle zaplanowany. Strategia polega na tym aby okraść społeczeństwo i jak najwięcej wyciągnąć z koryta dla siebie.
    • Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 13:53
      Przecież za osobowe też wkrótce będziemy płacić. 20gr za kilometr.
      Wyobraź sobie kogoś kto dojeżdża do pracy 50km w jedną stronę i zarabia powiedzmy 2200 na rękę. Załóżmy, że porusza się samochodem z silnikiem diesla, spalającym 6l ON na 100km. Od momentu wprowadzenia opłat będzie zmuszony oddać połowę swojej pensji na dojazd do pracy.
      W tym samym momencie ceny podstawowych artykułów żywnościowych drożeją o kolejne 10% z powodu wprowadzenia tych samych opłat dla ruchu ciężarowego. Wreszcie przychodzi do niego szef i mówi, że obniża mu pensję do 1800 na rękę bo na jego miejsce znajdzie wielu innych, którzy z pocałowaniem ręki zajmą jego miejsce. Szef może tak powiedzieć bo od czasu wprowadzenia chorobliwie wysokich opłat za drogi coraz więcej firm zmniejsza zatrudnienie a nowe przedsiębiorstwa nie powstają ze względu na zaporowe koszty wejścia na rynek (nowa firma nie sprzeda całego transportu w jedno miejsce - koszt transportu rozkłada się na mniejszą ilość przewożonego towaru przez co jednostkowy koszt znacząco rośnie).
      Nasz bohater robi sobie kalkulację. 1800 minus 1100 daje 700. Za to wyżywić rodziny się nie da. Idzie na zasiłek. Tam dają mu te kilkaset złotych. Jednocześnie zatrudnia się na czarno. Przestaje płacić podatki do budżetu jednocześnie uszczuplając go o pobierany co miesiąc zasiłek.
      Oczywiście takich ludzi jest więcej. Sytuacja z którą zostali zmuszeni się zmierzyć potęguje w nich niechęć do własnego państwa, reakcję sprzeciwu i buntu. Uczą się okłamywać, oszukiwać i lawirować. Taką postawę przekazują swoim dzieciom. Podążamy w kierunku miejsca w którym znajduje się teraz Grecja. Jaki jest zysk Skarbu Państwa z wprowadzenia opłat?
      Chciałbym żeby zarządzający naszymi podatkami przeprowadzali takie scenariusze, wyliczali rzeczywiste koszty wprowadzenia opłat. Chciałbym żeby analizowali a nie zgadywali. Chciałbym żeby potencjalne skutki nowych opłat próbowano przewidzieć na modelach a nie na naszej skórze.
      Ja jestem opisaną przez siebie postacią. Już teraz czuję się oszukany. Czuję bezsilność.
      • Gość: Bogdan Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 15:07
        Bu, ha, ha, ale bredzisz chłopie!!! Nie znam nikogo, kto zarabiając 1800-2000 PLN netto jeździ SAM kilkadziesiąt (twoje 50 i więcej kilometrów w jędną stronę na dobę) samochodem do i z pracy (zakładając że pracodawca nie zwraca kosztów dojazdu itp.), chyba że ten ktoś jest na utrzymaniu rodziców (ale wtedy to nie jest twój wspomniany przykład jest marny, bo taka osoba może robić i za 0 PLN, albo za tyle by mieć tylko na swoją furę, bo "mama da jeść", opłaci rachunki itp. itd). Nie znam nikogo, kto za 700 PLN próbuje utrzymać rodzinę ( i beztrosko wydaje połowę pensji na dojazd samochodem do pracy, gdy nie ma kosztów e-myta). Jeśli ktoś zarabia te ok. 2000 PLN netto/mies., to NIE JEŹDZI SAM, a we dwóch lub więcej osób. Trzeba być komlpletnym kretynem, by prawie połowę swojej pensji wydawać na dojazd ( koszt paliwa to 400-600 PLN /miesiąc, +amortyzacja pojazdu (100 PLN/miesiąc), + OC/AC (100 PLN/ miesiąc), + jakieś dorażne naprawy (100 PLN/miesiąc)) do roboty i się k..ić w niej faktycznie za 1000-1200 PLN netto za miesiąc (tyle zostaje na utrzymanie) kilkadziesiąt kilometrów od miejsca zamieszkania (bez uwzględnienia kosztów e-myta)!!! Więc jeśli delikwenta stać na wydanie 800 PLN/miesiąc za dojazd samemu do pracy, to i stać go będzie na 400 PLN e-myta/miesiąc. A jak się jedzie we dwóch, trzech, czterech, to koszt e-myta spada do 200-100 PLN/miesiąc za 2000 km/miesiąc. A 100-200 PLN mniej w portfelu to nie jest powód, by iść na bezrobocie!!! Więc e-myto dla zwykłego Kowalskiego nie będzie taką narodową tragedią, jaką lansujesz na tym forum!!!
        • Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 15:27
          Jeżeli Twoje przychody wynoszą 1000 zł a koszty 500 to decydujesz się na prowadzenie działalności. Jeśli nagle ktoś do kosztów dodaje Ci kolejne 500 to już to się nie opłaca. Rezygnujesz. To są podstawy ekonomi, przedszkole przedsiębiorczości.
          Tak więc wydawanie 600zł (a nie jak napisałem 800) miesięcznie na miesiąc decyduję się płacić bo z prostego rachunku wynika że jest to dla mnie opłacalne. Natomiast gdy będę musiał wydawać 1200 na miesiąc to w tym momencie stanie się to nieopłacalne, bo w tym momencie inne możliwości, które były dla mnie dotychczas nieatrakcyjne (praca na czarno) stają się godne rozważenia. Ale rozumiem, że błazeńskiego śmiechu żadne argumenty nie przekonają. Bo błazny mają zabawiać a nie myśleć.
          To, że nie znasz żadnej takiej osoby nie oznacza że takich nie ma. Świat jest szerszy niż wydaje się tym, których cechuje ciasnota umysłu i brak otwartości na inne poglądy i doświadczenia innych ludzi. Ja znam trzy takie osoby.
          • Gość: Bogdan Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 16:07
            Czyli jednak są kretyni, co połowę swojej pensji wydają na dojazd samemu własnym samochodem, by zarobić (po odjęciu kosztu dojazdu) nie wiele więcej niż najniższa krajowa. I co jeszcze powiesz, że za 1000 PLN utrzymują całą rodzinę (też słyszałem o takich co żyją za 1000 PLN, bo nieoficjalnie pomagają im rodzice, a w tym czasie beztrosko wydają 1000 PLN na samochód miesięcznie, bo jak to można nie mieć samochodu)? Pisz dalej, fajnie się czyta twoje naiwne i płytkie pojmowanie rzeczywistości. Ma się 1800 PLN/ miesiąc, traci się 100 PLN miesiąc na e-mycie, dojazd w cztery osoby daje na łebka po 200 PLN na miesiąc i to jest dla Ciebie ponad połowa kwoty z 1800 PLN?!!! Od kiedy 300 PLN kosztu=1000-1200 PLN kosztu?

> Świat jest szerszy niż wydaje się tym, których cechuje ciasnota umysłu i brak otwartości na
            > inne poglądy i doświadczenia innych ludzi.

Widzę, ze Twój brak otwartości na e-myto i doświadczenia innych krajów i ludzoi jest spowadowany Twoją ciasnotą umysłu. Dziękuję, że to mi wytłumaczyłeś. Nie będę już więcej tracił czasu na kucie twojego betonowego i ciasnego móżdżku- i tak żaden argument do Ciebie nie trafi (bo beton to beton).

• Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 16:26
              Widzę, że pogłoski o tym że coraz więcej Polaków nie potrafi zrozumieć czytanego tekstu są prawdziwe. Bo widzę tu naginanie moich wpisów do własnego spojrzenia na problem.
              Zdaję sobie sprawę, że polemizuję z trolem ale co tam. Właśnie doświadczenia innych krajów pokazują, że pobieranie zbyt wysokich opłat jest jak strzał w grubej broni we własne kolano. To w Grecji, Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech opłaty są podobne do tych które właśnie serwuje nam się w Polsce. W krajach bogatych jak Niemcy, W.Brytania, Szwecja, Norwegia, Holandia czy nawet dużo zamożniejszych od nas Czechach opłaty są dużo niższe. I nie jest tak, że opłaty zmniejszono gdy kraj stał się bogaty. Kraj jest bogaty bo opłaty są niskie. Oczywiście, że to nie jedyny powód ale jeden z kluczowych.
              Bardzo się cieszę, że nie znajdziesz już czasu na aktywność na tym forum. Mam nadzieję, że nie znajdziesz czasu na aktywność na żadnym innym. I bez Twoich wpisów zalewa nas fala chamstwa i pseudo argumentów.
              • Gość: Grzegorz Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: 93.159.162.* 10.07.11, 17:24
                >Kraj jest bogaty bo opłaty są niskie. Oczywiście
                > , że to nie jedyny powód ale jeden z kluczowych.

Z tym zgadzam się w 100%. To co teraz wyprawia rząd to ślepa uliczka. Konsekwencje odczujemy wszyscy bo wzrosną ceny, spadnie opłacalność prowadzenia biznesu, wszystko się popsuje. Niemniej jednak rozważania o wpływie e-myta na bohatera jeżdżącym w jedną stronę 50 km samochodem OSOBOWYM, są czysto akademicką dyskusją. W chwili obecnej e-myto obowiązuje tylko samochody powyżej 3.5 tony i jeszcze nie zanosi się żeby było inaczej. A jeśli nawet by coś takiego wprowadzili to samochodom osobowym o wiele łatwiej omijać ten system. Na drogach lokalnych nie da się zakazać samochodom osobowym poruszania się po nich. Ciężko sobie również wyobrazić żeby na głównych drogach (których te opłaty dotyczą) bramki był co 2-3km, choć niestety obserwując głupotę obecnego rządu niczego nie można być pewnym. Rząd dobiera się do skóry wszystkim, szczególnie najbiedniejszym, zamiast dobrać się do d..y św. krowom.

• Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 18:09
                  Oczywiście, że to tylko jeden z możliwych scenariuszy. Wydaje mi się, że o tym pisałem. Problem w tym, że wydaje się, że nikt nie prowadzi właśnie takich "akademickich dyskusji".
                  Zgadzam się, że można starać się omijać płatne drogi ale czy nie po to budujemy szersze, szybsze drogi żeby właśnie z nich korzystać. Żeby być bardziej mobilnym i żeby, co dla mnie jest szczególnie ważne, było na naszych drogach bezpieczniej. Ja myślę, że właśnie po to. Wprowadzając zaporowe opłaty jakby nie bierze się tego pod uwagę (i tu można by zbudować kolejny potencjalny scenariusz).
                  Opłaty za auta osobowe wkrótce też zostaną wprowadzone. Ich prawdopodobna wysokość będzie wynosić 20gr/km.

Ja nie jestem przeciwnikiem opłat. Rozumiem, że są potrzebne aby utrzymać drogi w dobrym stanie. Tylko że wysokość tych opłat ustalono na zdecydowanie zbyt wysokim poziomie.
    • Gość: le Ming Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: 178.73.49.* 10.07.11, 15:18
      Wyniki sondy obok artykułu (ponad 50% odpowiedzi "A czemu nie?") idealnie ilustrują poszanowanie prawa w Polsce. Co za poyebany kraj...
      • Gość: gregger Re: Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami t IP: *.197.90.2.edial.pl 10.07.11, 15:36
        Ale dlaczego omijanie płatnych dróg miałoby być niezgodne z prawem. To raz. A dwa, nawet jeżeli miałoby być to niezgodne z prawem to jest to naturalny odruch ludzi, którzy czują się oszukiwani i okradani w każdy możliwy sposób przez własne państwo.
        Od wielu miesięcy karmi się nas opowieściami jakimi to wspaniałymi drogami będziemy jeździć jeśli mają być takie drogie. Niby kto będzie jeździł? Czy nie po to budujemy drogi żeby korzystać z nich codziennie a nie tylko od święta kiedy będziemy jechać na wakacje?

Opłaty na drogi nie powinny być wyższe od kosztów utrzymania tych dróg bo inaczej będziemy rozwijać się w tempie Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Po to płacimy podatki żeby mieć pieniądze na budowanie nowych.
    • aerobat Wkrótce koniec e-myta 10.07.11, 15:18
      Zdewastowany system nic nie naliczy .....
      ...I to będzie słuszna i uzasadniona destrukcja....
      • Gość: Hornisse Re: Wkrótce koniec e-myta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 15:27
        Kapsch wtedy naliczy wszystkim podatnikom 4,7 mld. PLN za zerwanie umowy, głoopku... Kasy ni ma i dróg ni ma, taką widzisz przyszłość głoopku?
    • Gość: Miszogun Jak z ruską krową-nakarmić nie ma komu ale wydoić! IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.11, 16:08
      Cały kołchoz
    • Gość: ODMAWIAM PODANIA Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 16:36
      Lepiej przygotować się na kolejne podwyżki. Później się dziwią, że drożeje chleb, makaron i inne artykuły spożywcze.
    • Gość: Jeżyk Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.11, 16:39
      Jeżeli do tej pory przewoźnik płacił winietę 2000zł na miesiąc, a teraz za przejazd tylko ze Strykowa do Nowego Tomyśla(280km) zapłaci 9500zł!!!!!!! to kto pokryje różnicę w cenie? Oczywiście, ja, ty i wy. Cena zostanie rozłożona po towarach i już. PO rozłoży i tak kulejącą gospodarkę. Tak wygląda banda nieudaczników, których jedynym celem jest załatanie dziury w budżecie bez względu na koszty jakie poniesie społeczeństwo. Moim zdaniem Państwo to układ archaiczny i bez żadnego zysku dla obywatela.
    • propagacja Mandaty za omijanie nieodpowiednimi drogami tra... 10.07.11, 16:49
      ...BLA,BLA,BLA....CHORE...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka