Dodaj do ulubionych

Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro?

IP: 80.50.231.* 12.07.11, 07:22
Czyli oprocentowanie polskich obligacji jest większe niż włoskich...
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.home.aster.pl 12.07.11, 07:26
      tylko jakims cudem to glownie pln traci a nie wszystkie waluty do chf. Czyli jest az tak duzo eksporterów szwajcarskich do polski, ze jak sie wkurza to obniza notowania chf wzgk. pln :-)
      Kredyt wypłacałem po 2,02 także nie jest mi za wesoło, plus decyzja zarzadu o oproc mojego kredytu wiaze sie z tym, ze od 2008 mam niezmienione wysokie oprocentowanie kredtytu. Pozdrawiam zakredytowanych w chf, pln,euro i wszelkiej innej walucie jak też ludzi bez kredytu z wasnej woli oraz tych bez zdolnosci.
      • Gość: Damn Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:02
        Tak z ciekawości, jaki to bank, który nie obniżył oprocentowania?
        • alicja.30.tysiecy Spekulanci utopili, szaraczki muszą płacić 12.07.11, 08:19
          Spekulanci utopili kasę, ładując w niepewne interesy, a teraz szaraczki muszą oszczędzać, żeby kraj nie zbankrutował i kasa spekulantów nie przepadła.

A powinni zbankrutować i nic spekulantom nie oddawać, jak byli głupi i inwestowali gdzie nie trzeba.
          • Gość: klakier Re: Spekulanci utopili, szaraczki muszą płacić IP: *.nyc.res.rr.com 12.07.11, 08:34
            alicja.30.tysiecy napisała:

> Spekulanci utopili kasę, ładując w niepewne interesy, a teraz szaraczki muszą o
            szczędzać, żeby kraj nie zbankrutował i kasa spekulantów nie przepadła.
            > A powinni zbankrutować i nic spekulantom nie oddawać, jak byli głupi i inwestowali gdzie nie trzeba.
            ----
            Racja ! Nie ma kapitalizmu bez bankructwa.
            • Gość: p-b Re: Spekulanci utopili, szaraczki muszą płacić IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.11, 09:10
              Kapitalizmu nie ma od bardzo dawna od 1913.

Dzień utworzenia CENTRALNEGO STEROWANIA PIENIĄDZEM (FED).

• Gość: klakier Re: Spekulanci utopili, szaraczki muszą płacić IP: *.nyc.res.rr.com 12.07.11, 09:55
                Racja ! Gdy gospodarką III Rzeszy rządził Walter Funk również nie było bankructw.
            • carcharodon.carcharias Tusk wygłosił pełne optymizmu przemówienie i ... 12.07.11, 09:56
              natychmiast całej Europie jest lżej :P
              Zielona, wyspa, hokus - pokus, najlepsze miejsce na ziemi, kręćmy dalej LODY i
              nic ale to NIC !! nie róbmy bo słupki nam spadną i na nastepna kadencje mnie nie wybiorą :))))))))))))))))))))))))
              • Gość: TReneR44 Re: Tusk wygłosił pełne optymizmu przemówienie i IP: *.espros.ch 12.07.11, 10:10
                A ja zarabiam w CHF i nie mam kredutu. Wlasnie jade na wakacje i zakupy do PL :-D

TReneR
      • Gość: _JaC PeKaO SA dofinansuje biedaka Berlusconiego. IP: *.net-serwis.pl 12.07.11, 08:55
        Ciekawe, ile bank PeKaO im. J.K.Bieleckiego i s-ka wytransferuje euro z Polski. Obstawiamy?
      • oelefante Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 11:29
        To jest ten sam kryzys, co w roku 2008. Wtedy został spowodowany przez długi banków, teraz przez przerzucenie tych długów na państwa.

Liberałowie od początku mówili - nie wolno pompować państwowych pieniędzy w prywatne firmy. Jeśli mają zbankrutować, niech bankrutują. Na rynku bankructwo to dobrodziejstwo, bo pozwala uwolnić zasoby i alokować je korzystniej, bo wymiata z rynku złe przedsiębiorstwa, dając szansę lepszym.
        No, ale socjaliści uważają, że wielkie zakłady pracy - tutaj banki - należy za wszelką cenę ratować. Przekazali im więc kasę tak, jak za PRL-u pompowało się kasę w huty, kopalnie i inne wielkie zakłady pracy. Efekt - ten sam. Bankructwo, ale znacznie bardziej bolesne, bo bankructwo całego sysemu, a nie pojedynczych przedsiębiorstw.
    • Gość: Michał Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.pai.net.pl 12.07.11, 07:44
      Tak to jest jak za zarządzanie Państwem zabierają się ludzie którzy nie mają o tym pojęcia a tylko starają się rozdawać wszystkim przed wyborami.
      • Gość: ricardo.53 Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: 91.210.242.* 12.07.11, 07:49
        To teraz czekamy na pokonanie bariery 3,50 za 1 franka szwajcarskiego ;))

Będzie gorąco i niezbyt wesoło ;((
        • Gość: mal-kontent CHF ma o wiele wiekszy potencjał wzrostowy IP: *.net.stream.pl 12.07.11, 07:53
          niż skromne 3,50 zł/1CHF. Ja dokładam jeszcze minimum 10 groszy :)
          • hugow Re: CHF ma o wiele wiekszy potencjał wzrostowy 12.07.11, 13:13
            dzisiaj kupiłem trochę franków w mBanku
            i policzyli mi za 1franciszka 3,594 zł; czyli uważają podobnie jak Ty :-)
            kurs średni niby 3,48
    • Gość: spider Kolejny trup Irlandia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 07:50
      Tak się kończy w Europie życie na kredyt napędzane bańkowymi PKB
      • Gość: Janek Zacisnąć zęby? IP: *.warszawa.mm.pl 12.07.11, 07:53
        Jak ludzie zacisną zęby, to cały ten burdel pójdzie z dymem.
        • Gość: mal-kontent Dziwnym trafem IP: *.net.stream.pl 12.07.11, 07:55
          "ludzie" wpierw sami ten burdel sobie wybrali. Oto zaleta d...kracji.
        • hooligan1414 tak, w parapet 12.07.11, 07:57
          co masz na mysli mówiąc "zacisnąc zęby"? biały c złowiek przyzwyczaił się dobrze zyc bez zbytniego przemęczania się. Szczególnie polska budżetówka opanowała to do perfekcji.
          • Gość: elo Re: tak, w parapet IP: *.play-internet.pl 12.07.11, 09:21
            coś mi się zdaje, że grecka tą perfekcję przebiła ;) [nie wiem jak włoska ale pewnie jest podobnie]

ale nie o tym tutaj.

Najbardziej mi się podoba koniec tego artykułu ;)

Jak dalej frank będzie taki wysoki to straty w eksporcie pociągną szwajcarię w recesje :) czyli pieniążki z jednego upadającego kraju transferowane do kolejnego wywołają kolejny upadek.
            Kto następny w kolejce!? Polski Złoty ledwo zipie więc raczej nie nasz. Szwedzka korona? Funt brytyjski :)

Miodzio perspektywy... wykończyć gospodarki po kolei bo pieniążki dodrukowane przez USA i wymienione na inne waluty poniewierają się po rynku. Dajcie do cholery odpowiedzieć spekulantom za ich decyzje a nie sponsorujecie kosztem podatników UE ich wynagrodzenia i stołki!! A jak jakiś bank ma upaść to niech upadnie. Firmy mogą upaść to banki też mogą.
            • artie40 Re: tak, w parapet 12.07.11, 09:58
              Gość portalu: elo napisał(a):
              Dajcie do cholery odpowiedzieć spekulantom za ich decyzje a nie sponsorujecie kosztem podatnik
              > ów UE ich wynagrodzenia i stołki!! A jak jakiś bank ma upaść to niech upadnie.
              > Firmy mogą upaść to banki też mogą.

Zapomnij. Szykuje się lepszy numer:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,126687226,126687226,Quo_vadis_EU_rolandzie_.html
            • nkab Jedynym kłopotem Włoch jest to... 12.07.11, 11:09
              ...że tam mądrzy obywatele unikają płacenia podatków.

Ale powiedzmy sobie szczerze kiedy jest dobrze.
              - kiedy mam co źryć
              - kiedy mamy własną dobrze ogrzewana zimą norkę
              - jak coś nam strzeli do łba żeby coś zrobić aby było weselej
              mamy możliowość realizacji tego pomysłu.

Jak mamy to wszystko to mamy doopie kursy walut, wymyślone kryzysy itp wynalazki.

Popieram Berluskoniego w obniżeniu obciażeń, bo bogate państwo
              to bogaci obywatele a nie jakiś tam budżet karmiący politycznych ćwoków.

Berluskoni to biznesmen nie żaden polityczny kretyn.
              Wrócą do Włoch włoscy dyktatorzy mody i wszystko się dobrze skończy.

Już gorzej jest moim zdaniem w USA.
              Ogromne obszary biedoty, większość obywateli ma niski poziom inteligencji.
              Cały majątek stanów wypracowuje zaledwie 10% ludzi i wielu sprowadzonych
              z całego świata, w tym również polaków (stąd problemy wizowe, damy wizę tylko
              inteligentnym, głupich roboli mamy dosyć swoich).

Należy poprostu zmienić pojęcie wartości człowieka-państwa
              z ekonomicznej na intelektualną.

Ekonomiczna jest dobra dla złodziei, intelektualna jest niepodważalna.

Andrzej.
    • Gość: John inwestorzy już dawno powinni wiedzieć że zmoczyli IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 07:52
      Nie warto czytać tych artykułów z dziedziny plotkarsko-giełdowej: zaraza jest i to od dawna: mafijne powiązanie polityki z businessem - Lobbing, odkąd on decyduje o stanowieniu prawa ekonomia jest dla lobbujących, nie dla gospodarek państw, czy dla ludzi.
      Propaganda sukcesu ma swój kres, gdy już wpieprzy się własny ogon - a to od USA, Grecji postępuje...
      • szymizalogowany Nie widziałem propagandy... 12.07.11, 07:55

...sukcesu w mediach usa, greckich nie czytam bo nie znam języka - ale jeśli prawdą jest to co piszesz to niedługo polska pójdzie na dno.
    • miroo Cholerni południowcy lenie Silvio obrońca krzyży i 12.07.11, 08:00
      religii, pedofil gwałcący nieletnie z biednych krajów a gospodarka leży...
    • 12.12a1 "Grecki kryzys"? 12.07.11, 08:01
      To tak trudno jest mówić prawdę,że jest to kryzys ogólnoeuropejski a nie grecki,Grecja jest jedynie jako najsłabsze ogniwo Europy pierwszą ofiarą tego kryzysu.
      Śmieszne jest twierdzenie takie,że 11 milionowe państewko (a drugie tyle żyjące poza Grecją )wywołało kryzys na powierzchni 4 mln km2(tyle ma UE) wśród 500 milionów ludności."Nauczyciele" ze starej Unii opowiadają,że Grecy żyli ponad stan ale zapomnieli o tym,że inne państwa tej Unii też podobnie żyją.Jest to normalne,że zasiłki dla bezrobotnych są dramatycznie wyższe w UE niż wynagrodzenie pracownika w Polsce? Same zobowiązania państw unijnych wobec ich emerytów są dramatycznie wysokie i już niemożliwe do uregulowania chyba,że doprowadzą do tego,żeby przeciętny Niemiec,Anglik,Francuz zarabiał trzecią część tego co Polak.Zadłużenie mieszkańców starej Unii też jest nieściągalne,jedynie banki muszą je rolować w nieskończoność bo same się wyłożą jak w USA.
      • Gość: wdr w porównaniu z USA to Grecja ma równowagę budżetu IP: *.emea.ibm.com 12.07.11, 09:25
        w USA prawie każdy stan jest na skraju bankructwa a FED drukuje pieniądze aż huczy. USA po przeniesieniu prawie całej produkcji do Chin stały się wydmuszką. Europa ma jeszcze jako-takie szanse, bo dużo firm w Niemczech czy Francji utrzymuje produkcję w Europie pomimo wysokich kosztów pracy
        • Gość: baltazar_gabka co ty proownujesz europe do usa IP: *.elpos.net 12.07.11, 10:04
          usa to nieproownywalnie bardziej prezna gospodarka od europejskiej. sporo wieksza i wiecej znaczaca na swiecie, do tego maja dolara jako pieniadza swiatpwy,a nie jakies gowniane euro. co nie znaczy,z eu nich jest dobrze. po prostu europa jest bankrutem, usa tez, z tym,z e szanse wyjscia z tej sytuacji maja wieksze niz my.
          • Gość: wiemka Re: co ty proownujesz europe do usa IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 10:12
            dodam jeszcze, ze gospodarka USA opiera sie na technologii a wspolny budzet UE koncentruje sie na rolnictwie.

I wystarczy porownac ile z globalnych marek jest amerykanskich a ile europejskich.
          • neonzamachowiec Re: co ty proownujesz europe do usa 12.07.11, 12:22
            Poplakalem sie... Ty -ojciec- chyba w USA mieszkasz co? I dalej zyjesz amerykanskim snem. Amerykanska gospodarka znaczy cos na swiecie tylko w przypadku konfliktow zbrojnych (nie zauwazyles kto w tak owych najczesniej uczestniczy?) i tylko tyle. W pozostalym czasie byla co najwyzej dobra na rynku wewnetrznym. Niestety, USA popelnilo ten sam blad co Europa i oddaly Chinom przemysl. Bez zwiekszonych obciazen celnych i podatkowych, oraz promocji wlasnych produktow USA i Europa skazaly sie na smierc. Wiec gdzie ta amerykanska gospodarka?
            Jeszcze bardziej rozmieszyles mnie z dolarem. Wez no chlopie poczytaj co nieco. Np.: o tym co dzieje sie na rynku metali inwestycyjnych, i dlaczego tak jest. Albo dlaczego Chiny tak chetnie inwestuja tego "wspanialego dolara" kupujac za niego aktywa stale. Np.: zloza metali w Afryce, czy firmy w Europie Srodkowo-Wschodniej. Pozniej taka Afryka bedzie sobie dolarami dupe podcierac, bo nic innego z tym wiecej nie zrobi. Afryka sie jednak malo kto przejmuje. I tak sie im nigdy nie uda.
            Tak czy owak: masz naprawde ciekawe spojrzenie na swiat :D:D:D Jakbys mial troche srebra lub platyny na sprzedanie to chetnie odkupie. Place DOLARAMI :D:D:D
      • Gość: bella96 Re: "Grecki kryzys"? IP: 195.82.180.* 12.07.11, 09:27
        No widzisz - i w tej sytuacji nasz kraj powinien być mlekiem i miodem płynący, waluta twarda a ludzie szczęśliwi. A dlaczego tak nie jest?

Ano dlatego, że 99% w ciągu dnia zamiast pracować siedzi na forum GW i Facebooku ;-).

Ot i cała prawda o Polskiej potędze gospodarczej - wydajność pracy niska to i płaca niska.

Pozdrawiam,

P.
        • Gość: xxxtx Re: "Grecki kryzys"? IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 09:39
          bella96

Nie wszyscy "robią" w kopalni na kolei czy przy budowie autostrad hehehe,są tacy co pracują przy pomocy komputerów i internetu i chyba o tym zapomniałaś.
          • neonzamachowiec Re: "Grecki kryzys"? 12.07.11, 12:32
            Jesli o 9:39 gdy to pisales, byles w pracy to - o ile nie jestes platnym klakierem - robiles to w czasie pracy. Inaczej mowiac: nie pracowales tylko opier...lales sie, obnizajac swoja wydajnosc, a takze okradales swojego pracodawce, oddajac sie prywatnym rozrywkom w godzinach platnej pracy. Ty to robisz przy komputerze, budowlaniec na budowie oprze sie o lopate i pogada z kolega o tym, jak to z Wldziem popili w sobote, a z kolei robotnica w fabryce przystanie "na sekundke" przy maszynie kolezanki, aby pogaworzyc o ostatnim odcinku "Tancu z gwizdkami na klodzie, w glebokiej wodzie". Rozumiesz teraz o co chodzi, czy bardziej lopatologicznie trzeba?
            p.s.: od razu zastrzegam - pracuje dla siebie, wiec to moja dezycja co robie w poludnie.
            • Gość: Jozek z Kobierzyna Re: "Grecki kryzys"? IP: *.zone3.bethere.co.uk 19.07.11, 22:50
              Ej inteligencie, ja robię drugie zmiany. Do tego pracuję wd grafiku co oznacza ze mam dni wolne rowniez w tygodniu.
              Pomysl zanim coś napiszesz, to nie boli.
      • Gość: rt Re: "Grecki kryzys"? IP: 178.73.48.* 12.07.11, 09:38
        oczywiście że chrzanią bez sensu o tym "zarażeniu" od Grecji

jakie zarażenie??

Włochy mają swoje nadmierne długi, Irlandia swoje, Hiszpania, Portugalia to samo
    • forumowiecgwna Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 08:06
      Najlepsze sa te "analizy" ekspertow - popatrzcie na wykres CHFPLN w przeciagu np. 3lat. Nawet totalny laik zauwazy trend. Ten trend jak na razie sie nie zmienia, dlatego czy Wlochy upadna, czy premier Anglii sie przewroci na progu, czy doda pokaze swojego silikona, a tusk okaze sie partnerem Jarka - nie ma to wiekszego znaczenia. Trend jest rosnacy i tyle tematu. 3,5pln to nie jest "wielkie pytanie" - to jest tylko kwestia czasu.

Lubie tez te "trzeba sie wstrzymac i przeczekac". Uwielbiam to - to jest czesc nowoczesnego urabiania motlochu. Tym razem zamieniono slowo "gra" (na walutach/gieldzie) na "inwestowanie". I stada jeleni "inwestuje".
      A ja sie pytam, tak szczerze: skad pan "analityk" wie ze to nie jest ostatni dobry moment na zakonczenie swojej gry na walutach i przewalutowaniu kredytu? Skad wie czy za rok polowa UE nie bedzie zyla na pakietach pomocowych, na ktore KTOS musi sie zrzucic????? Kazdy kolejny kraj w klopotach to nie jest tylko "pomoc" - to jest tez powazne oslabienie pozycji w handlu dla UE na swiecie - to oznacza bezwarunkowo spadek wymiany handlowej i przenoszenie sie biznesu poza europe. Co oczywiscie poglebi problemy europy, ladujacego gigantyczne pieniadze w swoje niewydolne rolnictwo. Myslicie ze to bajki? Trzy lata temu byle siurak po studiach bredzil z madra mina ze frank po 3pln to FIKCJA. I co?
      Myslicie ze chf nie moze byc po 4,8pln? A niby czemu nie? Myslicie ze "na pewno spadnie"? A niby czemu ma spadac? Bo znawca po jednej z dwudziestu polskich uczelni tak wydumal?

To przeciez dlugoterminowa i wolnozmienna gra na walutach - niczym nie rozniaca sie od gry na gieldzie. Masz fuksa - wygrywasz. Masz pecha - przegrywasz. Masz pecha i nie potrafisz reagowac - lecisz na samo dno. Gdyby koles z postu wyzej zareagowal i przy 2,6 przewalutowal kreche to dzis bylby jeszcze do przodu i moglby np. splacic swoj kredyt, albo sprzedac mieszkanie. Teraz jego sytuacja jest o niebo gorsza.
      Ale moze byc jeszcze kilka razy gorsza.
      • Gość: 34bvu Zwykła spekuła. IP: *.cdma.centertel.pl 12.07.11, 08:10
        Nakręcana przez agencje raingowe.
        • Gość: mal-kontent Lepsza "spekuła" niż IP: *.net.stream.pl 12.07.11, 08:13
          biurewskie biurewstwo.

"Spekulanci", do których i ja się zaliczam :), nie żyją ze zrabowanych pod przymusem współobywatelom pieniędzy (podatków). To domena biurw (biurew).
          • Gość: sdfds Re: Lepsza "spekuła" niż IP: *.in.net.pl 12.07.11, 14:19
            Wartość twojej "pracy" jest jeszcze niższa, niż w przypadku urzędnika.
      • Gość: Damn Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:17
        Jeśli uważasz, że nie będzie (w dłuższej perspektywie) zmiany trendu na CHF, to jesteś w bardzo dużym błędzie.

To czysta spekulacja na CHF, który nota bene wcale nie jest taką bezpieczną przystanią jak się powszechnie uważa.

KAŻDY trend kiedyś się odwraca. Jak przeanalizujesz jakiekolwiek wykresy dotyczące kursów walut to na każdym znajdziesz okresy wzrostów i spadków. Trendy wzrostowy i spadkowe czy boczne.

CHF nie jest tu żadnym wyjątkiem.

Pamiętam, jak ktoś przywoływał dane Białorusi za 3 lata, że w ciągu 3 lat mieli jakiś niesamowity wzrost gospodarczy i że za kolejne 3-5 lata gospodarczo przegonią wiele krajów. Po prostu jakiś "analityk" amator, na podstawie danych historycznych z 3 lat, wziął linijkę i przedłużył wykres i na tej podstawie określił przyszłe wartości.
        A że Białoruś żyła na krechę, które skończyło się gospodarczym załamaniem, tego nie wziął pod uwagę.
        • forumowiecgwna Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 08:30
          Korekte krotkoterminowa mamy juz dzisiaj - ale nikt sie tym raczej nie bedzie podniecal ;).

Oczywiscie ze bedzie zmiana trendu - kiedys. A moze za miesiac? Ja tego nie wiem - ale wiem tez ze analitycy tez nie wiedza. A jezeli kurs na poziomie 3,5pln plus podnoszone coraz wyzej stopy procentowe (co musi w koncu sie zaczac, bo zaraz bedziemy mieli w Europie kolejnego bankruta) beda teraz przez kolejne 10-15lat poziomem ustabilizowanym?
          Ktos kto uwalil sie w kreche na 30lat i uwaza ze "nie musi sprzedawac" i ze bedzie te 30lat sprawny, zdrowy, bedzie mial prace, zarobki, szczesliwe zycie i zawsze gotowke na rate jest zwyklym glüpkiem. Kredyt trzeba splacac jak najszybciej - a roznica miedzy PLN a CHFem jest taka ze w PLN kredyt sie mimo wszystko zawsze splaca, zas w CHF ogromna czesc "swiezo" zakredyconych ma dzis nawet o 1/3 wiecej kapitalu do splacenia. Do tego mozna dorzucic spadek cen nieruchomosci ktore sa "pod" tym kredytem - rozowo nie jest.

Dlatego pisze o tym ze te teksty o "przeczekaj" to typowa wspolczesna "papka" umyslowa - tak naprawde moze to byc ostatni dobry moment na sprzedaz swoich walorow z mala strata. A moze nie - przeciez to tylko gra. Ja tego nie wiem - ja tylko smieje sie z pitolenia "ekspertow" - bo czytalem te same durn*ty juz wtedy gdy frank byl po 2,6-2,7.
          • Gość: Damn Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:35
            Chodzi o to, że kredyciarze CHF NIE MAJĄ innego wyjścia, jak przeczekać!

Ktoś mądry powiedzial kiedys, że kredyt w walucie jest dla ludzi bogatych mających spore oszczędności.

Teraz jest gorszy okres dla osób zakredytowanych w CHF. Tylko, że trzeźwo myślący kredytobiorca, powinien teraz wyjąć zaskórniaki, które zaoszczędził przez lata spłacania niższego kredytu (w stosunku do PLN). Jak znam ludzi, to niewielu odkładało te pieniądze i wolało wydawać na konsumpcję...

• Gość: jasne Jasne, jasne! IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 09:22
              Jasne, wieli kredyt w STABILNEJ wlaucie po to aby odkladac oszczednosci do skarpetki. Faktycznie, to wina kredytobiorcow, ze system bankowy jest przyjazny spekulantom kosztem uczciwych klientow. Wez Ty sie gosciu zastanow co za banialuki piszesz - jestes idealnym, urobionym leninowskim przykladem pozytecznego glupca.
              • Gość: Damn Re: Jasne, jasne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:34
                Nie panikuj. Ktoś Ci kazał brać kredycik, że tak panikujesz?

Dziubek do góry lemingu. Frank prędzej czy później spadnie. Ten masowy popyt na franka ma podłoże czystej paniki. Jak coś szybko rośnie, tak szybko spada...
                • Gość: jasne He, he, he IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.11, 10:24
                  Pożyteczny głupiec coś wydukał. No patrzcie państwo...
                  • Gość: Damn Re: He, he, he IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 11:48
                    Może i głupiec - w każdym razie jest już nas dwóch :)

Miło mi :)
                • neonzamachowiec Re: Jasne, jasne! 12.07.11, 12:48
                  Oj panie... Slucha sie Ciebie jak radia, albo marketmakera. Frank MUSI spasc...Co to znaczy MUSI? :D:D:D Spasc pewnie spadnie, ale czy koniecznie MUSi? I kiedy MUSI?
                  Kolega przed Toba ma racje, ze chyba warto wycofac sie teraz. Wlasnie dlatego, ze "musi to na Rusi".
                  Ja ciekaw jestem jednego. Na moj chlopski rozum to jest tak: frank wedruje sobie teraz do gory. I cos czuje, ze wielu jest pewnych ze powedruje dalej. Dowedruje w pewnej chwili do pewnego poziomu, przy ktorym zacznie sie panika "maluczkich". Zacznie sie masowe przewaluowanie kredytow z franka. To chyba wplynie na powolne - poczatkow - spadnie ceny. Ci, z maluczkich ktorzy zdaza juz wtedy zainwestowac we franka wierzac, ze "sky is the limit" zaczna tez panikowac i wyprzedawac franka. I waluta ta wroci do poprzedniego poziomu (ale nie tak niskiego, jakby kredytobiorcy sobie zyczyli). Cykl ten bedzie oczywiscie trwal jakis czas, ale raczej sie wydarzy - choc nie w takim tempie jakby chcial tego Dawn.
                  Panowie z Forexu - czy ja moge miec racje? I jesli tak to...czy przebieracie juz z niecierpliwosci nogami? :D:D
                  • Gość: Damn Re: Jasne, jasne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 12:52
                    Jest jedna prosta zasada i o tym "PANOWIE z FOREXu" Ci powiedzą.

Jak coś szybko rośnie, to za jakiś czas szybko spada. Dlaczego? Bo to jest naganiane emocjami.
                    Spójrz na wykresy CHF/PLN. Książkowy przykład!

Gdyby CHF miał prawdziwy potencjał i wartość, to by rósł stopniowo, bez takiego "szarpania"...

W jednym jesteśmy zgodni - frank, prędzej czy później spadnie, będzie korekta albo odwrócenie trendu.
              • Gość: franek Re: Jasne, jasne! IP: *.formlessnetworking.net 12.07.11, 11:32
                Z kim wy ludzie piszecie ? daun to zwykły klikacz trol idiota forumowy.

On tu naprodukuje 70% wpisów.

• Gość: Damn Re: Jasne, jasne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 11:47
                  Nie 70% tylko 110% i liczba wpisów będzie rosła 1% tygodniowo.. Co najmniej!
              • Gość: Damn Re: Jasne, jasne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 11:57
                Gdzie ja Ci analfabeto wtóry napisałem, że to wina kredytobiorców.

Naucz się czytać ze zrozumieniem kadłubku intelektualny!
    • Gość: Damn Pompka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:10
      Prędzej, czy później będzie korekta na franku i jego kurs spadnie. To co się dzieje, ma w dużej mierze charakter spekulacyjny podszyty paniką.

Nie jest powiedziane, że banki szwajcarskie nie są umoczone w niespłacalne aktywa z krajów PIIGS i wtedy wzrostowy trend na CHF może się odwrócić.

Ale to nie teraz.

Najpierw, gramy w grę - frank jest bezpieczną przystanią i pompujemy go ile wlezie...

Osoby zakredytowane w CHF mogą tylko zaciskać pasa i z bólem płacić swoja podwyższoną ratę.

;)
      • hooligan1414 chyba z bulem 12.07.11, 08:20
        spekuła i spekuła. a nie przyszło wam do głowy łaskawcy, ze to nie jest efekt ataku złych spekulantów, tylko efekt tego, że system jest zły, chory i niesprawiedliwy? OK - na początku było fajnie, brało się kredyciki na prawo i lewo - brały je rózne lewackie rządy, brały tez zwykłe lemingi, których klinicznym przypadkiem w Polsce są MWzWM. ale widzisz, łaskawco, matematyka ma to do siebie, ze jest królowa nauk, jest piękna, ale i bezlitosna. dlaczego? bo to czysta prawda; tu nic nie przycwaniaczysz. To tak jak z lądowaniem na lotnisku Severnyi 10 kwietnia - aerodynamika i kinetyka to niemal czysta matermatyka - za jej gwałcenie wyrok wykonywany jest natychmiast i bez mozliwości odwołania. W makroekonomii jest poodobnie. Głowny problem jest tylko taki, że procesy trwają nie sekundy, a lata. I taki Damn ich nie zauważa, podobnie jak nie widzi ruchu wskazówek zegara. ale przecież one się poruszają! Po prostu kończy się wasza księżycowa "ekonomia"> Osoby zakredytowane w CHF mogą co najwyżej kupić stoperanu na zapas i wznosić akty strzeliste do Hetmanki Narodu Polskiego. Ostrzegam, efek będzie raczej marny...
        W Polsce dodatkowo czekamy na okres po wyborach. Przygotujcie się na nowe trupy w szafie. Jak mawiał Owsiak - oj będzie się działo....
        • Gość: Damn Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:32
          Przecież jedno drugiego nie wyklucza.

Oczywiście, że system jest zły, chory i niesprawidliwy i spekulanci o tym doskonale wiedzą. Tylko różnica jest taka, że zwykły człowiek to widzi i psioczy pod nosem (albo na forum jak kolega hooligan - swoja drogą co za dziecinna ksywa). Natomiast Spekulant (brzydkie słowo), wie i widzi to doskonale, tak jak kolega hooligan, tyleż że dodatkowo rozumie te mechanizmy i wykorzystuje tę wiedzę i tzw. nastroje rynków żeby na tym zarabiać.

I tyle...

P.S. CHF "puknął" 3.44.
          • hooligan1414 a kto tu psioczy? 12.07.11, 08:40
            psioczą (a w zasadzie zapsioczą) kredyciarze przy spłacie kolejnych ratek. sprzeciwiam sie tylko kreowaniu spekulantów jako przyczyny wszelkiego zła. Owszem, dokładają swoje 3 grosze i przespieszają collapse tego chorego systemu, ale nie sa przyczyna fundamentalną
        • Gość: Zbylut Re: chyba z bulem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 09:05
          > Osoby zakredytowane w CHF mogą co najwyżej kupić stoperanu na zap
          > as i wznosić akty strzeliste do Hetmanki Narodu Polskiego. Ostrzegam, efek będz
          > ie raczej marny...

Idz sie leczyc na glowe, zaraz potem na serce - z powodu podwyzszonego cisnienia.
          Zobacz sobie ile dzis jest do przodu osoba, ktora np. w 2004 czy w 2006 wziela kredyt we franku w stosunku do tej samej osobki ktora sie zakredytowala na lat 30 w zlotowce...
          • hooligan1414 Re: chyba z bulem 12.07.11, 09:29
            hehe
            13 kwietnia 1912 roku wieczorem Edward Smith, kapitan RMS Titanic wszedł na jego mostek i powiedział sam do siebie "ależ wspaniale, DOTĄD wszystko było pięknie, ależ jesteśmy do przodu! odsadziliśmy inne parowce w diabły. Błękitna wstęga Atalntyku nasza! DOTYCHCZAS było super, jesteśmy do przodu, ależ my mądrzy, ależ my wspaniali"
            nadążasz, smutny człowieczku? bo już prościej nie potrafię
            • Gość: wkamil Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:38
              Hehehehe, miszczu porownan, a Ty jestes pewien, ze jestes tylko obserwujacym wszystko z bezpiecznej gorki? :) Jak Tytanik pojdzie na dno to Ty razem z nim :D
              • hooligan1414 Re: chyba z bulem 12.07.11, 09:46
                hola, bystrzaku! a czy ja twierdzę, że z bezpiecznej? mało tego - czy traktowałem sprawę szyderczo? nie - WIEM, że sytuacja pociągnie mnie w to goowno, więc robie to co mogę - mówię, że ja się na to NIE zgadzam. Po co? to kwestia przyzwoitości i sumienia
                • Gość: wkamil Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 10:17
                  A kto sie zgadza? Uwazasz, ze kredyciarze sie zgadzaja? Niby w imie czego? Ale chlastasz na nich szydera na lewo i na prawo. Raty kredytow hipotecznych w PLN takze nie stoja w miejscu i jak sie wsio posypie, to i ci co brali w PLN zostana z reka w przyslowiowym nocniku, mimo ze tacy "ą ę" i brali kredyt w walucie, w ktorej zarabiaja.
                  • hooligan1414 Re: chyba z bulem 12.07.11, 10:22
                    ale ale> Zwróć uwagę że ci w domysle swiadomi ludzie usiedli do pokera z największymi szulerami świata. Bez doświadczenia, praktycznie bez szmalu. Kto jest winien?
                    • Gość: Zbylut Re: chyba z bulem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 11:29
                      > ale ale> Zwróć uwagę że ci w domysle swiadomi ludzie usiedli do pokera z na
                      > jwiększymi szulerami świata. Bez doświadczenia, praktycznie bez szmalu. Kto jes
                      > t winien?

Tak. Winy spekulacji na franku szwajcarskim sa kredytobiorcy w Polsce.
                      Poza tym, co skrzetnie "olales" dalem Ci przyklad zaciagania kredytow przed 5,6 laty gdy frank byl po 3 zl. Co wiecej sa tacy ktorzy zaciagali w 2009 gdy frank byl po... 3.40zl.
                      I jedni i drudzy i nawet ci najbardziej sfrajerzeni (?) ktorzy kredyt brali gdy frank kosztowal 2zl za zlotowke, sa do przodu w stosunku do bioracych kredyt w zlotych.
                      Sa do przodu nawet dzis gdy frank jest rekordowo drogi. A duzo wiecej zaoszczedzili w ciagu tych 6 lat splacajac kredyt we frankach.
                      • hooligan1414 Re: chyba z bulem 12.07.11, 11:54
                        no to ja znów...
                        13 kwietnia 1912 roku wieczorem Edward Smith, kapitan RMS Titanic wszedł na jego mostek i powiedział sam do siebie "ależ wspaniale, DOTĄD wszystko było pięknie, ależ jesteśmy do przodu! odsadziliśmy inne parowce w diabły. Błękitna wstęga Atalntyku nasza! DOTYCHCZAS było super, jesteśmy do przodu, ależ my mądrzy, ależ my wspaniali. Co prawda jesteśmy trochę sfrajerzeni (?) bo wypłynęliśmy troche później, no ale teraz rządzimy na maksa. Że jeszcze musimy przepłynąć 3/4 najgorszej trasy to nic - ważne że JAK NA RAZIE byłyo super. Bo to oznacza, że oczywiście w przyszłości tak będzie. Przecież pani z openfajansa mi obiecała" powiedział kapitan i poszedł do kajuty łyknąć cos mocniejszego z tego szczęścia
                        • Gość: Zbylut Re: chyba z bulem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 11:55
                          > no to ja znów...

nie na temat. Skoro nie jestes w stanie odpowiedziec na moje posty, to po prostu tego nie probuj robic.
                          Ucieczka w "porownania" jest dowodem na wlasna bezsilnosc intelektualna. Poprzez porownania mozna "udowodnic" wszystko.
                      • Gość: Damn Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 11:54
                        No Ci co brali po 2,00 to już tak super do przodu nie są w tym momencie.

Dla przykładowego kredytu 200 tys. zł na 30 lat:

1. PLN (oprocentowanie całkowite 5,69% - moje obecne oprocentowanie - na podstawie harmonogramu sprzed 3 dni)
                        Rata: 1160 zł

2. CHF (całkowite oprocentowanie 1,5%), CHF kupiony po 2 zł. Spread 6% - jeden z mniejszych spreadów jaki można wycisnąć w banku.
                        Rata + spread 6% = 1301 zł

140 zł miesięcznie w "plecy". 1680 zł rocznie...
                        • Gość: Zbylut Re: chyba z bulem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 12:01
                          > 140 zł miesięcznie w "plecy". 1680 zł rocznie...

Policz sobie w calym okresie kredytowania.
                          Po drugie wez pod uwage, ze podalem skrajny okres gdy zlotowka byla rekordowo przewartosciowana.
                          • Gość: Damn Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 12:31
                            Oczywiście, że w ciągu 30 lat WSZYSTKO się może wydarzyć. Przewidywanie, co się będzie wtedy działo, to loteria...

• Gość: Zbylut Re: chyba z bulem IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 12:34
                              > Oczywiście, że w ciągu 30 lat WSZYSTKO się może wydarzyć. Przewidywanie, co się
                              > będzie wtedy działo, to loteria..

Pisalem raczej o tym co sie JUZ wydarzylo.
                              Przeanalizuj ile do przodu sa kredytobiorcy we franku vs. zlotowkowi na przestrzeni ostatnich 6 lat np.
                              • Gość: Damn Re: chyba z bulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 12:43
                                Zgadza się, spora cześć z tych osób, jest sporo do przodu.

Tylko pytanie, czy byli na tyle zapobiegliwi, że odłożyli te pieniądze i teraz mają na "czarną godzinę"?

• Gość: mat Re: chyba z bulem IP: 178.73.48.* 12.07.11, 10:30
            weź kolego pod uwagę że wiele osób brało kredyt tanszy kredyt CHF, lecz na złotowy nie bardzo było ich stać. Wtedy nie było żadnych rekomendacji nakazujacych większość zdolność kredytową przy braniu kredytu w walutach.
        • kampai Re: chyba z bulem 12.07.11, 09:44
          Pieniądz jest podstawą całego obszaru zwanego gospodarką, najbardziej podstawowym środkiem, który ją waży i mierzy. Jego funkcja odpowiada tej, którą sprawują kilogramy, metry, czy sekundy, główne miary w świecie fizycznym. System pieniężny, podlegający codziennym wstrząsom i zmianom jest tak samo groźny, jak zależne od zmiennych okoliczności definicje kilograma, metra, czy sekundy. Gdyby miara długości w rękach inżyniera każdego dnia różniła się swoją skalą, jak byłoby możliwe wybudowanie 10-piętrowego domu? Gdyby standard pomiaru czasu podczas zawodów sportowych mógł ulegać zmianom w dowolnym momencie, w jaki sposób sportowcy mogliby porównywać wyniki osiągnięte na różnych stadionach w różnym momencie? Gdyby kupiec używał odważników, których masa ulegałaby stopniowemu skórczeniu, kto chciałby u niego robić zakupy?

Jeden z podstawowych problemów dzisiejszej światowej gospodarki polega na braku stabilnego i rozsądnego pieniężnego standardu miary i wiagi. Prowadzi to do sytuacji, w której rządy nie są zdolne do precyzyjnego szacowania skali aktywności gospodarczej, firmy zmagają się z problemem oceny sensu i opłacalności długoterminowych inwestycji, a ludzie stracili bezpieczny punkt dla swoich długofalowych planów. Kiedy inwestorzy obliczają zyski z tytułu akcji, nieruchomości czy handlu, praktycznie nie mają możliwości dokonania szacunku prawdziwej raty zwrotu, albowiem jest czymś niesłychanie trudnym oszacować skalę kurczenia się siły nabywczej pieniądza. Np dzisiejszy dolar jest wart 5,6 centa z początku lat 70-tych. Ekonomiści troszczą się wyłącznie o ceny artykułów konsumpcyjnych i poziom inflacji, ale przerażający fenomen inflacji wartości aktywów pozostaje niezauważony. Ten system pieniężny jest formą okrutnej kary wobec tych, którzy osczędzają.

Song Hongbing "Wojna o pieniądz"
    • Gość: Ursus Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.tktelekom.pl 12.07.11, 08:15
      Z wyliczeń firmy Open Finance wynika, że tylko z powodu wzrostu kursu franka rodzina, która zaciągnęła kredyt we frankach na 300 tys. zł w czerwcu 2006 r. teraz musi płacić ratę wyższą o ponad 100 zł niż jeszcze w styczniu tego roku.

A jak RPP podniosła w tym roku oprocentowanie 0,75% albo inaczej mówiąc o 75pb i raty w PLN wzrosły o ponad 100zł to nikt nie mówi. CHF ma szanse spaść ale jaka jest szansa ze nasi złodzieje obniżą stopy procentowe?

• Gość: Damn Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:19
        Jak dobrze pójdzie, spadnie za 2-3 lata...

• Gość: edzio Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:47
          poczekaj kilka miesięcy, jak podniosą stopy w Szwajcarii... dopiero sie zacznie panika!
          • Gość: Zbylut Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 09:06
            > poczekaj kilka miesięcy, jak podniosą stopy w Szwajcarii... dopiero sie zacznie
            > panika!

Ale dlaczego maja podniesc stopy procentowe w Szwajcarii ?
            BTW, o ile moga wzrosnac stopy procentowe w Szwajcarii ? O 0.25% ? O 0.5 % ?
            Bo frank od wczoraj podrozal o 5% czyli 10 razy tyle...
      • kotek.filemon Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 09:48
        > Z wyliczeń firmy Open Finance wynika, że tylko z powodu wzrostu kursu franka ro
        > dzina, która zaciągnęła kredyt we frankach na 300 tys. zł w czerwcu 2006 r. ter
        > az musi płacić ratę wyższą o ponad 100 zł niż jeszcze w styczniu tego roku.

Owszem, tylko ich 200 tys. franków, które wzięli na kreskę w dołku jest obecnie warte zamiast 400 tys. zł ponad 600 tys. złotych. A jeśli wzięli kredyt na 100% nieruchomości (a banki dawały bez mrugnięcia okiem), tzn. że mają do spłacenia 50% więcej niż jest ona warta. Oznacza to, że na najbliższe 40 lat są przywiązani do swojego "apartamentu" bardziej niż chłop pańszczyźniany do ziemi.
        • Gość: Damn Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:51
          Są przywiązani do "apartamentu" do:
          - czasu calkowitej spłaty kredytu
          - do momentu, gdy sprzedadzą mieszkanie, pod warunkiem, że frank spadnie poniżej kursu za który kupili...

No chyba, że chcą zrealizować sporą stratę...
        • stara_dominikowa Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 10:51
          kotek.filemon napisał:
          Oznacza to, że na najbliższe 40 lat są przywią
          > zani do swojego "apartamentu" bardziej niż chłop pańszczyźniany do ziemi.

:) I to zupełnie dobrowolne niewolnictwo:) Aż zacytuję Jagnę z "Chłopów":

"Daj głupiemu wolę, to jak ten cielak w cały świat się poniesie, choć mu ino do cycka iść potrza!"
    • biust75d Włosi chociaz mają bunga-bunga. A nasz Tusk nawet 12.07.11, 08:24
      tego nie potrafi zorganizować. Poza tym, jak prywatni lichwiarze dawali kredyty, to niech oni ratują swoich dłuzników, a nie budżety. Niech ograniczą swoje ZYSKI (nikt nie mówi o stratach bezwzględnych). Dlaczego my mamy cały czas płacić? Oto prawdziwa twarz kapitalizmu. Tym co mają mało trzeba jeszcze więcej zabrać.
    • Gość: Damn Przykładowy skok raty w ciągu ponad 1 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:25
      Moja znajoma brała kredyt w CHF na wiosnę 2010 w CHF. Frank był wtedy po ok.2,70-2.80. I według niej był BARDZO wysoki i warto brać kredyt... (Na nic się zdał tłumacznia z mojej strony, że w przyszłości może być i 4 i 5 zł!)

Rok temu płaciła ratkę 1500 zł.
      Teraz, ponad 1 rok później prawie 1900 zł...

400 zł różnicy! W skali roku, jeśli takie proporcje się zachowają, to daje to prawie 5000 zł rocznie w "plecy".

Pomijam fakt, że ma marżę niemal 4%. I jak LIBOR ruszy, to będzie cienko.

To tak ku przestrodze.
    • Gość: na-plus Wojna IP: *.centertel.pl 12.07.11, 08:26
      To już powoli zaczyna wyglądać jak wojna gospodarcza pomiędzy USA a UE ... niestety z ciosami poniżej pasa (agencje ratingowe) ...

na-plus.blogspot.com/2011/03/ue-kontra-agencje-ratingowe.html
    • Gość: Ursus Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.tktelekom.pl 12.07.11, 08:27
      Albo inny dowcip.
      rząd podnosi VAT o 1% co przekłada się automatycznie na wzrost inflacji rok do roku o 0,8%
      Inflacja wnosi około 4% rok do roku teraz
      RPP podnosi oprocentowanie o 75pb aby przeciwdziałać inflacji
      Rząd mówi, że mamy inflacje importowaną

Inflacja 5% z czego 0,8% to podwyżka VAT czyli za 16% inflacji odpowiada rząd.
      2,5-3,5% to normalna inflacja.
      Zostaje 1,7-0,7% tzw inflacji importowanej.

I to są fakty
      • mali_kali Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu 12.07.11, 09:34
        Inflacja to zjawisko tylko i wylacznie monetarne. Zwiekszasz podaz pieniadza - zwiekszasz inflacje. Dzialania fiskalne nie maja z tym nic wspolnego.

Wzrost cen dla konsumentow poprzez podwyzke podatkow nie musi byc negatywny, jezeli pojdzie za tym mniejsza aktywnosc konsumentow i przedsiebiorstw.

Swoja droga "dodruk" pieniadza przez banki prywatne oraz NBP poprzez tzw. "czynnosci bankowe" (zgodnie z ustawa "Prawo bankowe") wynosi rocznie przecietnie ok. 16%. Ceny rosna tylko o 4%. Zapytaj sam siebie: jak to mozliwe?
    • Gość: Lotar Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.home.aster.pl 12.07.11, 08:50
      No to dopłata kilkudziesięciu miliardów Euro do rozpadającej się Grecji okazała się wyrzuceniem tej kasy w błoto. Dobrze, że Polska się wypięła na ten pomysł i nie dołożyła się do reanimacji trupa.
    • Gość: Wesołek Dzisiaj kolejny dzień "pomnażania" waszych IP: *.net.stream.pl 12.07.11, 08:50
      pieniędzy (składek emerytalnych) przez tak zwane "OFE".
      Emerytura pod palmami staje się coraz bardziej realna...
      Jaki mnożnik obstawiacie lemingi? Ja daję 0.97-0,98 :-))))
    • Gość: inwestor Jewrokołchoz się wali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 08:58
      następna w kolejce druga Irlandia
    • ewiak.r Rozpad UE i powrót Rosji 12.07.11, 09:03
      Dni UE są policzone. Nie jestem tym zaskoczony. Poważnie traktuję Biblię i jej proroctwa. Księga ta zapowiada, że w wyznaczonym czasie powróci, występująca w roli "króla północy" - Rosja (Daniela 11:29a). Nietrudno domyślić się, jaki los w związku z tym czeka UE i NATO. Mówię o tym od roku 1998, kiedy jeszcze nic nie kiełkowało. Powrót Rosji będzie preludium do WWIII. Warto wniknąć w treść wizji zawartej w ostatnich rozdziałach Księgi Daniela. Przypomnę tu maleńki jej fragment. Zacznę od zakończenia WWII.

"I powróci [król północy = Rosja] do ziemi swej z dobrami ruchomymi wielkimi [1945], a serce jego przeciw przymierzu świętemu [ateizm państwowy], i będzie działał [oznacza to aktywność na arenie międzynarodowej], i zawróci do ziemi swej [rozpada się ZSRR i Układ Warszawski, wojska rosyjskie powracają do kraju]. W czasie wyznaczonym powróci z powrotem [rozpada się UE i NATO, wojska rosyjaskie powracają tam, gdzie wcześniej stacjonowały]. Potem wkroczy na południe [Gruzja], ale nie będzie jak wcześniej [1921], lub jak później [2008], gdyż ruszą przeciw niemu mieszkańcy wybrzeży Kittim [Zachód] i będzie utrapiony i zawróci" (Daniela 11:28-30a, przekład dosłowny). Podczas konfrontacji z Zachodem zostanie użyty "wielki miecz", to jest broń jądrowa (Apokalipsa 6:4). Nie będzie to jednak "koniec świata", lecz "początek bólów porodowych" (Mateusza 24:7,8). To nie są bajki. Wszystkie szczegóły tej wizji wypełniają się w każdym szczególe od czasów starożytnych w porządku chronologicznym. Czas już wielokrotnie odsłaniał jej wartość.

Szczegóły tej wojny podane są także w Księdze Liczb: "I okręty od strony Kittim [US Navy] i upokorzą Aszszura [Rosję] i upokorzą Ebera [pozostałych przeciwników]. Potem również on na zawsze zgubiony" (24:24, przekład dosłowny). To będzie rzeź. Można się jednak uratować. Jest jeszcze trochę czasu. Dalekowzroczni Szwajcarzy przygotowali się na ten scenariusz już u schyłku XX wieku. Później Stany Zjednoczone jeszcze bardziej zacieśnią więzy z Wielką Brytanią (Apokalipsa 13:11). Poniosą druzgocącą klęskę podczas czwartej wojny światowej (Daniela 11:40-43). Znikną na zawsze wraz z przyszłym rządem światowym w Armagedonie (Apokalipsa 19:20).
      • Gość: piechuzg Re: Rozpad UE i powrót Rosji IP: *.wro-com.net 12.07.11, 09:35
        ja rozumiem, że możesz być osobą wierząca ale przedstaw fakty a nie Biblię która to jest na 1mln sposobów interpretowana. Dodać należy, że w całej historii tej Biblii była ona tak modyfikowana aby pasowało ówczesnym czarnym. Dlatego swoje proroctwa zostaw dla siebie. A w ramach rewanżu dodam moją przepowiednię. Zgodnie ze starożytną księgą "Idiotus Homini" człowiek jako urodzony idiota poprzez stadne decyzje (demokrację) stał się w XXI wieku euro-socjalistą i jako idiotus będzie głosowac na tych samych kretynus co jego rabus okradaus przez 20lecius. Zatem nastanie euro-socjalizm.
      • Gość: podatnik Re: Rozpad UE i powrót Rosji IP: *.uznam.net.pl 12.07.11, 09:39
        ewiak.r napisał:

> Dni UE są policzone. Nie jestem tym zaskoczony. Poważnie traktuję Biblię i jej
        > proroctwa. (...)

Nie martw się, jestem przekonany, że to się da wyleczyć. Z reguły lepsze wykształcenie pomaga. I przestań ćpać religię!
      • Gość: adaś ja pie...,chciałbym mieć tyle czasu na ch...owiny IP: 88.220.76.* 12.07.11, 09:41
        co ty
      • concat Re: Rozpad UE i powrót Rosji 12.07.11, 10:31
        "I powróci [król północy = Szwecja] do ziemi swej z dobrami ruchomymi wielkimi [łosie i renifery], a serce jego przeciw przymierzu świętemu [słynny szwedzki socjalizm], i będzie działał [pasł łosie i renifery], i zawróci do ziemi swej [chronić swoje kobiety przed imigrantami z Somalii]. W czasie wyznaczonym powróci z powrotem [mech się skończy miejscowym reniferom]. Potem wkroczy na południe [znowu będą nam Gdańsk okupować ], ale nie będzie jak wcześniej [1630-1657], lub jak później [1700-1709], gdyż ruszą przeciw niemu mieszkańcy wybrzeży Kittim [pijani Norwedzy i Duńczycy zgwałcą im chomiki] i będzie utrapiony i zawróci" (Daniela 11:28-30a, przekład dosłowny). Podczas konfrontacji z Zachodem zostanie użyty "wielki miecz", to jest święty granat ręczny z Antiochii (Apokalipsa 6:4). Nie będzie to jednak "koniec świata", lecz "początek bólów porodowych" [w wyniku wcześniejszych działań imigrantów somalijskich] (Mateusza 24:7,8)."

Człowieku, przestań wciągać wzbogacony uran bo ci uszy w ciemnościach świecą...
    • Gość: Europipa Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.11, 09:04
      Tak ,masz racje EU sie wali.....,
      ale trudno sie dziwic,bo Demokracja daje na to zezwolenie,gdyz kazdy idiota moze rzadzic....,
      kryminalista itp,czyli nikt tak naprawde...i jakos leci....z rozpedu ale tylko przez jakis czas i nastepuje to,co wlasnie mamy,
      a wiec Okradanie,mataczenie,korupcja.... i wiadomo ,czym musi sie to skonczyc,totalna klapa....,
      chyba nawet juz nie klozetowa nawet.

Przykladem tego jest Bellusconi-idealnie pasuje,nic ujac nic dodac.Finito.
    • princealbert jesli to przeczytac ze zrozumieniem 12.07.11, 09:10
      to okazuje sie, ze jest jedna jedyna przeslanka sklaniajaca 'rynki' do paniki, mianowicie: 'wewnętrzne problemy polityczne Włoch'.

I jak tu ufac w inteligencje inwestorow? Toz to najgorszy typ niedoinformowanych lemingow.
      • mali_kali Re: jesli to przeczytac ze zrozumieniem 12.07.11, 09:38
        To co pisza to bzdura. Zadna sytuacja polityczna. Przez ostatnie kilka tygodni Goldman Sachs skupowal akcje wloskich bankow i przedsiebiorstw w transakcjach OTC.

Teraz zrzuca wszystko na rynku otwartym. Ceny musza leciec w dol. Czy to swiadczy o kondycji jakiejkolwiek gospodarki??? Nie sadze.

Tymczasem strefa euro ma problemy, bo zeby wyjsc z kryzysu zadluzenia stara sie brac kolejne pozyczki, etc. Pamietam jak pierwszy pakiet pomocowy nazwali "Shock & Awe"! Tak mial odstraszyc spekulantow! Prawdziwy "Shock & Awe" spowodowaliby tylko gdyby zaczeli splacac dlugi, czyli wszystkie kraje strefy euro zaczelyby wykazywac nadwyzki budzetowe.
    • tommyha Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? 12.07.11, 09:12
      macie swój kapitalizm, niedługo sami będziecie żebrakami
      • przemyslawo2 kolega nie kojarzy prostych faktów 12.07.11, 09:59
        to nie kapitalizm, a socjalizm na kredyt u kapitalistów
    • Gość: byrcyn I tak upadła najmodniejsza teoria, że IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.07.11, 09:15
      branie kredytów to samo dobro ! Tylko w ten sposób można się rozwijać, dorobić, być bogatym i szczęśliwym, A kto tego nie rozumie i nie bierze ten osioł i cep ! No i Jan Sebastian BACH ! ;-)
      • mali_kali Re: I tak upadła najmodniejsza teoria, że 12.07.11, 09:56
        Gdzie tam... Niestety, jeszcze nie upadla. Sponsorzy tej teorii sa nadal u wladzy. Zauwaz, ze rzady tylko i wylacznie ratuja banki. Irlandia upadla przez banki, ktore ratowala. To kto jest u wladzy? Banki, czy rzady?
    • Gość: baltazar_gabka Kazdy dziennikarz informuje o kursie franka IP: *.elpos.net 12.07.11, 09:17
      mnie juz to wqrwia. dlaczego wszyscy maja martwic sie spekulantami, a nikt nie zajmuje sie prawdziwymi problemami?
    • tojamyszka Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę euro? 12.07.11, 09:18
      Kraje południa bankrutują. Ulokowane przez inne kraje Europy zachodniej jak Niemcy , Francja , wielkie srodki w ich bankach , udziały w firmach wyrazone w EUR sa zagrozone . Ten strach Europy rozumiem , tylko prosze mi wyjasnić dlaczego spada EUR , ale żloty jeszce szybciej . Dlaczego Polska waluta zamiast rosnąć w stosunku do EUR ciagle spada . Jaki my mamy w tym ujemny bilans . Wskaźniki mówią , że jesteśmy " zieloną wyspą" , że jesteśmy najbardziej stabilnym krajem wśród państw Unii Europejskiej . Zatem wskaźniki naszego kraju w stosunku do strefy EUR powinne być inne . Mam wrazenie , że spadek zlotego to zupelnie inna sprawa , ze to strach przed wyborami w Polsce . Dopoki nasi politycy beda sie zachowywac jak wsciekła sfora dopoty nasz kraj bedzie postrzegany jako nie stabilny . Im glosniej dochodzi do glosu PiS/ z calym szacunkiem / tym z wiekszym hukiem rośnie EUR w stosuku do zlotego . A powinno byc odwrotnie . Malo zorientowani mowia , : Tusk wzial kredyty . Po pierwsze to nie Tusk / czytaj Pan Premier Donald Tusk/ tylko rząd wziął kredyty i dobrze . Jesli sa brane kredyty konsumpcyjne , na przejedzenie to źle , ale jesli na inwestycje , ktore po ich ukonczeniu same siebie spłaca to bardzo dobrze . UNIA w 70% finansuje nasze inwestycje , zatem wydanie 30% na ich realizacje to jest to na co , jesli nie ma srodkow bierze sie kredyt . To chyba logiczne . Powiem po chłopsku . Jeśli ktos da wam 700 tysiecy byście wybudowali sobie dom , warsztat, wyposazyli go w maszyny , ale pod warunkiem , że Wy weźmiecie 300 tys , i ich nie macie , to czy wzielibyście . Jasne , że tak , bo inwestycja warta jest muiliona i po jej zakonczeniu nie tylko wy bedziecie mieli prace , ale takze i zatrudnicie kilka osob . Pieniądze wypracowane przez pracownikow szybko splaca te 300 tys a po splacie kredytu firma jest wasza . Tylko ktos leniwy do granic mozliwosci nie podejmie takiego wyzwania . Ostatecznie , nawet gdyby ktos sprzedal i zaplacil 19% podatku to i tak jeszce duzo mu zostanie . Wiec jednak warto . Dlatego krytyka kredytów nie zawsze jest zasadna . I czasem trzeba pouzywac wlasnej glowy by nie powtarzac za innymi bzdur . Ale dlaczego spada zloty w stosunku do EUR nie rozumiem . Jakie my mamy udzialy w upadających krajach , że tak spada nasza waluta . Moim zdaniem powinno byc odwrotnie . To nasz zloty powinien sie umocnic w stosunku do EUR a takze nie byloby problemu w splacie do kredytow szwajcarskich . Aż sie bojue myslec , ze za tymi manipulacjami zlotego stoi jakas grupa nacisku ktorym wlasnie zalezy by zloty byl jak najslabszy .
      • Gość: Macho Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:24
        Słaby punkt twojego postu polega na tym, że gdyby to była prawda przybywałoby miejsc pracy. A tak nie jest. Inwestycje w infrastrukturę ułatwiają działanie tych którzy już prowadzą biznesy, ale nie ma to prostego przełożenia na miejsca pracy. I jeszcze jedno. Zbudowanie biznesu, który potem nie będzie miał klientów nie ma żadnego sensu. A banki po swoje przyjdą...
      • Gość: ah Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.play-internet.pl 12.07.11, 09:45
        teraz już rozumiem czemu fundujemy z podatków drogi w polsce i jeszcze każą nam za nie drugi raz płacić :)
        Aaa wiem wiem - znajomi królika dostali nowe stołki i trzeba ich wyżywić. Za mało biurokracji i sztucznych stanowisk powstało ostatnio...

dzięki, że mnie olśniłeś... a co z chodnikami? placami, skwerami, parkami? czemu tak znaczącego terenu i źródła zysków pominięto przy projektowaniu poboru opłat za wykorzystanie państwowej czyt. społecznej infrastruktury?

----
        co do euro/zł widać nie jesteśmy na tyle stabilnym krajem ze stabilnym wzrostem by pakować tutaj pieniążki. Zresztą ostanie lata pięknie pokazały jak banki mogą łatwo spekulować naszą walutą. Więc raczej dalej będzie zł jak chorągiewka na wietrze skakać między walutami. Potęgą gospodarczą jeszcze nie zostaliśmy i daleko nam do tego. Pokłony w stronę rządów i ułatwień w prowadzeniu przedsiębiorstw :)
      • Gość: abc Tą słabość złotego dużo prościej wytłumaczyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:50
        PO prostu POlska gosPOdarka rozwija się tylko w oPOwieściach Tuska i Vicenta. W realności mamy w POlsce kryzys. Państwo, które swój rozwój oparło o montownie i hipermarkety nie może sobie POradzić. Większość firm i banków jest w obcych rękach, które po powoli przystępują do realizacji zysków ( 12mld Euro transferów z POlski rocznie). W ostatnich latach więcej przyrasta nam zadłużenie niż pkb..
      • Gość: tt Re: Inwestorzy w panice. Włochy pogrążą strefę eu IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 12.07.11, 11:23
        jak ci sie pracuje w ministerstwie stalinowsko-hitlerowskiej propagandy tuska? dobrze placa? wystarcza ci na splate kredytu ?jestes gotow nawet zginac na polu chwaly za swego idola przywodce i ukochana ojczyzne?
    • Gość: bilion Na szczescie Vincent trzyma reke na pulsie IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.11, 09:19
      Chyba tylko zadupie EU wierzy jeszcze w cuda ekonomiczne i bredzenie Donala
      Teraz trzeba bedzie oddac to co ci idioci zmarnowali lub dali ukrasc.
      • Gość: Macho Re: Na szczescie Vincent trzyma reke na pulsie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:25
        Zgadza się.
        Gdyby nie Vincent, gang nauczycieli już dawno byłby na wakacjach za kratami.
      • Gość: franek Re: Na szczescie Vincent trzyma reke na pulsie IP: *.torservers.net 12.07.11, 12:06
        Wystarczy spojzeć na kursy walut kursy-walut.mybank.pl/
        A a stępnie uswiadomić sobie fakt ze tylko Polska i Węgry sprzedały praktycznie swoje banki.
        Obpowiedz macie prostą jak drut.

Tu cytat bardzo ciekawego wywiadu. polecam przeczytać całośćw całości
        www.gazetafinansowa.pl/index.php/wydarzenia/go-specjalny-gf/4978-w-dzisiejszym-wiecie-rzdzi-kasyno.html
        To proszę powiedzieć, czy w innych państwach dzieje się podobnie?

Absolutnie nie! Jedynym (poza Polską)krajem w Europie, w którym praktycznie pozbyto się własnego sektora bankowego stały się Węgry, które dzisiaj mają premiera Orbana i które „odkręcają” wszystko, co głupiego i szkodliwego zostało zrobione. Natomiast jeżeli chodzi o państwa Unii Europejskiej – własność prywatna kapitału zagranicznego w sektorze bankowym z reguły nie przekracza 20-30 proc., a mamy państwa, gdzie jest to zaledwie kilka procent. A więc my się nie mamy z kim porównywać. Uważam, że prywatyzacja polskich banków, na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat stanowi największą zbrodnię ekonomiczną ostatniego sześćdziesięciolecia w Europie.

Użył Pan słowa zbrodnia?

Bo to jest zbrodnia ekonomiczna. Dlatego, że system bankowy stanowi krwioobieg gospodarki, wszędzie na świecie. Jeżeli my się pozbywamy tego krwioobiegu, to wiadomo, że to wcześniej czy później musi się skończyć katastrofą, zapaścią. I my bardzo usilnie w tę stronę (czyli tej katastrofy) zmierzamy...."

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka