Gość: Tomek Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.11, 13:33 Czy autor artykułu jest tylko imbecylem czy aż kłamcą ? 2500zł na rękę dla pracownika, to dla pracodawcy koszt około 4150zł (sprawdźcie w kalkulatorze wynagrodzeń). To kto płaci ten podatek nie ma żadnego znaczenia w praktyce. 1. Pracownikowi obojętnie, czy 2000 oddaje państwu czy 1000 państwu i 1000 pracodawcy. 2. Pracodawcy obojętnie, czy 2000 oddaje państwu czy 1000 państwu i 1000 pracownikowi. Kto tego nie rozumie jest przeciętnym czytelnikiem GW czyli imbecylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Kłamliwy artykuł IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.11, 13:34 .Czy autor artykułu jest tylko imbecylem czy aż kłamcą ? 2500zł na rękę dla pracownika, to dla pracodawcy koszt około 4150zł (sprawdźcie w kalkulatorze wynagrodzeń). To kto płaci ten podatek nie ma żadnego znaczenia w praktyce. 1. Pracownikowi obojętnie, czy 2000 oddaje państwu czy 1000 państwu i 1000 pracodawcy. 2. Pracodawcy obojętnie, czy 2000 oddaje państwu czy 1000 państwu i 1000 pracownikowi. Kto tego nie rozumie jest przeciętnym czytelnikiem GW czyli imbecylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kłamliwy artykuł IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.09.11, 15:24 Zgadzam się całkowicie. Skandaliczny dezinformacyjny artykuł. Wyliczylem jak to wyglada: Brutto 3.494,00 ZUS emer. 341,01 ZUS rent. 52,41 ZUS chor. 85,60 Koszty 111,25 Podst. PIT 2.904,00 NFZ 271,35 PIT 243,00 Netto 2.500,63 Koszty Ogółem: 4.139,68 BEZ KOSTÓW URLOPU, L4 I INNYCH DODATKÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychoo Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.11, 14:18 Koszty pracodawcy przy umowie o pracę i umowie zleceniu są niemal identyczne! A poza tym wyższe niż pokazano na obrazku co już kilku internautów zauważyło. Ten artykuł pisał pewnie weterynarz albo inny filozof... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.09.11, 14:24 APEL O ROZWINIĘCIE ARTYKUŁU. Prosimy o sprostowanie i rozwinięcie artykułu poprzez pokazanie całego problemu!!! Jak wiele osób na tym forum zwróciło uwagę, 2500zł netto to 4138.75zł kosztów pracodawcy. Plus urlop i chorobowe, kiedy pracownik dalej dostaje wypłate, co jest ogromnym obciąrzeniem dla pracodawcy. I właśnie dlatego pracodawcy szukają tańszych rozwiązań aniżeli zatrudnienie na etat. System jest tak skonstruowany, że do wręcz do tego przymusza. I to byłby rzetelniejszy całościowy obraz problemu. Koszty zatrudnienia pracownika w Polsce są naprawdę wysokie. Politycy musieliby znaleźć rozwiązania żeby docelowo te koszty pracy obniżyć. I to docelowo spowodowałoby wzrost płac, zmniejszenie szarej strefy (no bo iluż pracodawców po cichcy oficjalnie daje mniejsze wynagrodzenie, a reszte dopłaca niejako po stołem - żeby uniknąć podatków). A nie sztuczne zwiększanie płacy minimalnej. Te wszystkie inne proponowane przez partie rozwiązania są również beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zka Co to znaczy "śmieciowa"??? -autor taki ubogi?? IP: *.ngm.net.pl 18.09.11, 15:53 Po pierwsze nie 2500zł, tylko 1000zł - bo musi być na; - KONKORDAT - płacić za cuda, duchy, bajki, wszelkie pierdoły i kłamstwa /już w Afryce tego nie ma/; - PO KILKADZIESIĄT LUB KILKASET tys zł MIESIĘCZNIE UPRZYWILEJOWANYM /polityków/; - ... POLITYCY - GRUPA NIEUKÓW, BEZ WYOBRAŻNI, BEZ ROZUMU /dlatego jest jak jest/. Odpowiedz Link Zgłoś
pjacek23 Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... 18.09.11, 15:39 Oto efekt działania wszystkich rządów, po 1989r. Każda władza czy ta z lewa, czy z prawa, manipulowała 'Kodeksem pracy". Każdy rząd, posłowie tworzący przepisy, tylko kombinowali jak rozwalić prawo pracy. Za każdym razem wmawiali pracownikom, że to dla ich dobra. że zmniejszy się bezrobocie, zwiększą się pensje. Gówno prawda. Pracy, jak nie było tak nie ma, ludzi się zwalnia bez podania przyczyn, pozostali muszą zapieprzać za dwóch, za te same pieniądze, traktuje się ludzi jak niewolników. Spaślaki z rządu i sejmu zgarniają grubą kasę, za nic mając resztę narodu. Oto kapitalizm w wydaniu polskim. Teraz niby się przejmują. Idą wybory i kombinują jak zostać przy żłobie. Po wyborach nakopią wyborcom do dupy. I tak co cztery lata. Oto Polska kombinatorów i złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.11, 16:27 "nowemu pracownikowi firma chce zapłacić na rękę 2500 zł" - proszę o wskazanie sektora albo firm, które chcą nowemu pracownikowi tyle zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... 18.09.11, 16:50 Wszyscy zaczynają od zera. Większość po 40 latach pracy na tym zerze skończy. Tylko nieliczni dzięki układom lub łutowi szczęścia czegoś się dorobią. Zdolny,a nawet geniusz bez pieniędzy nic nie zrobi. Pieniądze dostanie z banku,ale po spłaceniu kredytu dalej będzie dziadem. Mieszkanie kosztuje ponad 100 tys.zł. W kredycie jest do spłacenia przynajmniej dwa razy tyle. Ile trzeba zarabiać by przez 30 lat spłacić kredyt i żyć po japońsku jako tako. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow 6 -godz. dzień pracy, bez nadgodzin !!!!!!!!!!!!!! 18.09.11, 17:20 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Nic prostszego. Wrócić wskazówki zegara o 30 lat.. 18.09.11, 18:44 Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Konkretne recepty 18.09.11, 20:34 Wg zwolenników wolnego rynku: zmniejszanie kosztów pracy i przywilejów etatowców. Wg przeciwników: ch... wie co - na pewno żadnych cięć przywilejów, i na pewno neoliberalizm musi odejść. Rozumiem, że od tego przybędzie umów o pracę na czas nieokreślony, z przywilejami full wypas, a i pensje wzrosną. Konkret, nie ma co ;) I jak tu nie lubić lewicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Konkretne recepty 19.09.11, 08:14 Recepty są dość proste ale raz mało popularne a dwa wymagają pracy. 1. Likwidacja grup uprzywilejowanych - ale tu będą ostre protesty i wzrośnie bezrobocie ukryte w KRUS 2. Cięcie etatów nieprodukcyjnych - ale ile to etatów dla znajomych i rodzin? 3. walka o promowanie własnych produktów na zewnątrz - tu nasza polityka wyglada tak jak to kiedyś opisywał śp Geremek, on się tym brzydził i nabijał się z Niemców że to robią. Pewnie można by tam coś dopisać (ja np solidne zmiany w wyższym szkolnictwie bym wprowadził, zwiększenie nakładów na granty i rozliczanie z efektów owych bo stajemy się coraz mocniej zadupiem technologicznym, wyłącznie tanią siłą roboczą) ale faktem jest że żaden rząd po 89 ni miał solidnego planu na to, co najwyzej były jakieś prowizorki których efektem było co najwyżej przewalenie pieniędzy na pseudoprogramy. Dzisiaj też żadna partia nie zaryzykuje programu ostrych zmian w tym temacie bo ... boi się utraty głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.znalezinski łaska 19.09.11, 09:52 Kto właściwie komu robi łachę? Pracodawca pracownikowi czy pracownik pracodawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: łaska 19.09.11, 11:03 Głupie pytanie, zazwyczaj na tym samym koniu jadą i obaj są dojeni przez trzeciego. Jak ten trzeci dobrze napuści na siebie pracobiorców i pracodawców to ma względny spokój. Ze swego podwórka mogę powiedzieć że kiedyś miałem pracowników, obecnie nie mam, dochody mi nie spadły a kłopotów ubyło. Więc teoria że właściciel firmy bez pracownika zdechnie nie musi być prawdziwa. Jeśli mówimy o nieco większych firmach to w najgorszym wypadku może dojść do zamknięcia firmy ale zazwyczaj nie oznacza to życia w biedzie dotychczasowego właściciela firmy, byłemu pracownikowi może natomiast zabraknąć na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.znalezinski Re: łaska 20.09.11, 09:21 krzysiozboj napisał: > w najgorszym wypadku może dojść do zamknięcia firmy ale zazwyczaj nie ozn > acza to życia w biedzie dotychczasowego właściciela firmy, No jak to mówią: Przedsiębiorstwa bankrutują, przedsiębiorcy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak-mlody Global revolution IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 19:02 www.livestream.com/globalrevolution oto co trzeba zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: business Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.icpnet.pl 02.10.11, 21:09 2500zł netto to 4138.75zł kosztów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: what Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: 173.245.64.* 18.10.11, 21:39 Niestety kiepskie wyliczenia autora, samozatrudnienie jest najkorzystniejsze dla pracodawcy, odlicza sobie vat , reszta stanowi koszty. W firmie dla której pracuję "zatrudnionych" jest tak 80 % ludzi - własna działalność. Za wysokie koszty pracy w Polsce możemy podziękować wszytkom debilom z wszystkich partii jakie rządziły i rządzą w tym kraju. Emerytury w 35 roku życia dla uboli spod znaku różnych koniecznie niezbędnych służb terroru, luksusowe apanaże dla prokuratorów i sędziów wstanie spoczynku, największa liczba rencistów względem liczby ludności (z tego większość załatwiana), inne przywileje emerytalne - policji , wojska, innych kast zawodowych. W końcu korupcja pochłaniająca średni o 10 - 15 % środków przy inwestycjach publicznych. Za "wysoką wydajność" w pracy podziękować możemy sami sobie - od 3 do 5 razy niższa niż np . Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd ja mam od 7 lat umowe o dzielo IP: *.tvk.torun.pl 19.10.11, 20:10 do tego biore zlecenia poza firmą, zaoszczedzilem bardzo duzo pieniedzy, podczas gdy moja matka po 25 latach pracy ma na emeryture odlozone 40 tys (ostatnio jej stopnialo po spadkach). Umowa o dzielo nie jest zla, jesli ktos ma spore wynagrodzenie, minimum 4 tys. Sam sobie oplacam skladki, chodze do dobrego lekarza i nie stoje w kolejce. Nie mam ochoty dotowac zusów, srusów, krusów i innego dziadostwa. Moja praca - moje pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ems Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, żeby... IP: *.aster.pl 30.10.11, 15:23 Tak naprawdę, to umową śmieciową jest umowa o pracę. Generuje najwięcej niepotrzebnego papieru. Jeśli umowa o dzieło/ zlecenie zostanie jeszcze bardziej skomplikowana, po prostu nie będę brał podwykonawców bez własnej działalności. Szkoda dla tych, co jej nie mają. Ja sobie odpowiednich znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
calaveras Re: Umowa śmieć, biedapraca - czyli co zrobić, że 28.03.13, 14:59 Trzeba zadbać o to, aby potencjalny pracodawca zwrócił na nas uwagę już przy trzymaniu CV, tym samym zwiększamy swe szanse na zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. CV musi wyglądać profesjonalnie (wtedy my wychodzimy na profesjonalistów) i przyciągać wzrok. Z własnego doświadczenia polecam cvwzor.com/ Odpowiedz Link Zgłoś