Dodaj do ulubionych

Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat

• tanpa Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 09:14
      Byki z mundurówki ,prokuratorzy przechodzą w wieku 40 lat,a ja mam rypać do 67?
      Reforma mundurówki wg Tuska ma obejmować wchodzacych do służby.To wydłużenie wieku emerytalnego też dla zaczynajacych pracę.Konstytucja gwarantuje równość obywateli wobec prawa.
    • dolpanza Re: Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 09:16
      to za mało
      ja proponuje zatrudnić kolejne 50.000 urzędasów w ZUSie
    • Gość: Wierzbno Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 09:19
      A ja jestem za likwidacją umów cywilnoprawnych dla osób fizycznych.
    • gregsmile a dlaczego nie podwyższyć składki do ZUS teraz? 18.10.11, 09:22
      to podniesie kapitał zebrany na indywidulanym koncie emerytalnym w ZUS.
      przypominam, że obecnie przy średnich zarobkach Polak przez rok pracy odkłada w ZUS ok 45 zł, kiedy Niemiec lub Skandynaw ok 100 eur! należy zmniejszyć tą różnicę.
    • artur.1967 Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 09:37
      przecież od półtora roku emerytów i rencistów ubywa.co miesiąc kilka tysięcy ludzi.mimo tego że,do systemu wchodzą roczniki z powojennego wyżu demograficznego.podawali też,kilka dni temu że,40 proc mężczyzn wogóle nie dożywa wieku emerytalnego.statystyki i dane zusu w serwisie zusu do wglądu
    • Gość: borubar A gdzie robota? IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 09:41
      Wniosek słuszny, tylko niech krwiopijcy jeszcze zapewnia pracę!
    • Gość: JAK Czyli faktycznie w wieku...56 lat? Jak dzieci .... IP: *.gsk.com 18.10.11, 09:47
      Dziś, przy "wieku emerytalnym" 65 lat przeciętny polski emeryt odchodzi na emeryturę w wieku 55 lat ... Podwyższenie "wieku emerytalnego" może przynieśc skutek taki, że będzie przechodził w wieku 56 lat ... Wciąż przez kolejne 20 lat będzie na utrzymaniu innych ... Bo chyba nikt nie wierzy, że w ciągu 35 lat pracy da się zarobić na pozostałe 40 lat "długiego dzieciństwa", którego "szkoda", oraz równie długiej emerytury ... Przeżyć całe życie jako dziecko, pod opieką, to dopiero sztuka ... ;-)
    • Gość: Walędziak A ja nie idę na emeryturę !!! IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 09:52
      Poważnie, jak patrzę na ludzi, którzy cieszą sie z przejścia na emeryturę a później szukają zajęcia byle jakiego bo wpadają w depresję albo zaczynaja chorować to ja tak nie chcę. Kiedyś byłem nauczycielem i do tego zawodu chciałbym wrócić na stare lata. ... albo co innego. Tylko ZUS jak im powiedziałem że nie chce ich emerytury i mogę się jej zrzec na piśmie to powiedzieli że świadczenia mogę sie zrzec ale skłądki musze płacić. Co to k...wa za wolność sie pytam ??!!!
    • Gość: OLO Prawa nabyte IP: *.rwe.com 18.10.11, 10:04
      A to już tylko mundurowi mają prawa nabyte....?

Oczwiście to ironizowanie....
    • Gość: M.K Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.alfaks.com 18.10.11, 10:08
      Mam 39 lat i 23 lata pracy wynika ze bede musial pracowac 52 lata to jest chore. Moim zdaniem ten system powinien wygladac tak, ze kobieta by przejsc na emeryture powinna miec 35 lat pracy, bez limitu wieku a facet 40 lat. Tak to ma wygladac, a nie zaorac nas na smierc,bo panstwu naszemu to pasuje by zaoszczedzic na wyplacie emerytur.
    • Gość: smerfetka Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 10:09
      Ci pracodawcy którzy chcą podwyższenia wieku emerytalnego to oszołomy. Ja szukam pracy od pięciu lat i nikt mnie nie chce zatrudnić bo już jestem za stara mam w tej chwili 58 lat !!!!!!!!!!. Młodzi nie mają zatrudnienia, a kto chce zatrudniać starszych. Ja chętnie popracuję jeszcze tylko niech ci pracodawcy zapewnia mi pracę
    • Gość: JVC Re: Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.toya.net.pl 18.10.11, 10:23
      Ma ktoś jeszcze jakieś wątpliwości, że na państwową emeryturę nie ma co liczyć ?
      Trzeba oszczędzać, chociaż drobne kwoty, to jest szansa, że coś nam zostanie na stare lata, a jak nie dożyjemy, to chociaż dzieci odziedziczą.
    • Gość: robotnik e tam: 100 dla kobiet, 110 dla facetów :-))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 10:25
      • Gość: JAK Re: e tam: 100 dla kobiet, 110 dla facetów :-)))) IP: *.gsk.com 18.10.11, 11:39
        Tak było, kiedy Bismarck wprowadzał iobowiązujące do dziś 60 i 65 lat ... Mało kto był w stanie dożyć do tego wieku ,.... Proporcjonalnie dziś pewnie odpowiednim byłby wiek 75/80lat ... ;-)
    • hanklo Emerytura 18.10.11, 10:26
      Krotko wyjaśnię po co są takie ruchy w reformach emerytur. Emerytury płacone są z pieniędzy składkowych wpłacanych na ZUS itp w okresie całego życia zawodowego. Przedłużenie czasu pracy do 67 a nawet do 70 roku życia jest pomysłem z Niemiec co i wprowadzono. Niemcy maja system socjalny 360€+mieszkanie 380€ pojedyncza osoba). Pomoc socjalna tzw. HARTZ IV wypłacany jest z podatków. Niemcy maja olbrzymia produkcje i pieniądze z podatków są dostępne w dużych ilościach. Wpływy ze składek emerytalnych małe. Stac ich np. na programy ratujące Euro (Grecja). Średnia renta w RFN wynosi około 1000€. Pomoc socjalna około 800€. Emeryt jak zapłaci podatki to i tak musi poprosić o pomoc państwa bo jego netto renta będzie za niska czyli ląduje na HARTZ IV.Od stycznia zmniejszają jeszcze renty do około 10% (ratunek dla Grecji). Od 58 roku życia nie ma szans na zatrudnienie. Taki delikwent pobiera zasiłek do 67 roku życia który i tak czasami jest lepszy niz renta.Np. państwo w tym przypadku płaci za świadczenia medyczne jak. np koronki. Rencista musi płacić sam. W okresie "bezrobocia" liczone są tez lata do emerytury. Praktycznie jest na emeryturze już od 58-60 lat. A jak nie dożyje do prawdziwej emerytury to zaoszczędzi forsę na funduszu emerytalnym. Logiczne??.
      W Polsce nie ma systemu socjalnego porównywalnego z niemieckim. Polacy coś tam usłyszą i zaraz małpują. U nas nie można tak zrobić ze względów jak wyżej. Zdaje sobie sprawę, ze kapitał chciałby mieć darmowego niewolnika (pracownika) który pracowałby do końca życia i przynosił mu zyski tym bardzie ze tzw. pracodawca ma żonę która lubi futra i biżuterie.
      Nasza prace należy tez traktować jak towar. Nasze umiejętności są do sprzedania. Nie możemy dać się zniewolić do końca. Tylko co robić??. Najlepiej byłoby samemu otworzy firmę i nie dawać zerować na sobie. Zawsze możemy kupić sobie własną barykadę.
    • Gość: 53-latka Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 18.10.11, 10:31

I za co mi to chcecie zrobić? Za moja cięzką prace? Ile jeszcze mam pracować za nędzne grosze? Za symulantów sie weźcie i to szybko.
      Teraz nie pracuję i nie mam szans na znalezienie pracy bo mam 53 lata mimo wykształcenia wyższego technicznego - chemia+ pedagogoiczne+podyplomówka BHP . I co mam robić do 67 roku życia. Nie chce się żyć. Naprawdę
    • Gość: Gość Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 10:31
      A KTÓRY Z TYCH ZWIĄZKOWYCH PRACODAWCÓW ZATRUDNI LUDZI PO 60 - ce?
      Mam 53 lata. Od roku szukam pracy. Wysłałam przeszło 300 cv. W każdym ogłoszeniu - młodych, doświadczenie 2-5 lat. Gratuluję. Super pomysł. A rozumien, że 28 latkowie rozpoczną pracę w wieku lat 45, jak "starzy" wumrą. Brawo.
    • hanklo rozwiazanie 18.10.11, 10:37
      Problem ze starzejącym się społeczeństwem może i chyba będzie, bo taka jest konieczność, rozwiązany.Rozwiązaniem jest niestety wojna.Pierwsi umierają jak zawsze starzy ludzie-emeryci.
      Zniszczone miasta, fabryki, drogi itd. gwarantują miejsca pracy po wojnie na dobrych parę lat.
      W Europie od końca II Wojny Światowej nic się nie dzieje. Juz czas najwyższy. W wiec Hurra, do ataku.
    • wyksztalciuch2 Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 10:48
      Bardzo chętnie będę pracować do śmierci.
      Nie chcę jednak płacić do śmierci podatków w formie składek ZUS na różnych leserów.

Czy służby mundurowe też maja pracować do 67lat?

Zastanawiam się również jaki pracodawca to wymyślił?
      Przecież oni najchętniej zatrudniają osoby młode?
    • Gość: Marek Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: 217.153.172.* 18.10.11, 11:13
      Cóż należy domniemywać że Panie i Panowie z Lewiatana są w stanie zagwarantować pracę w wieku 67 lat oraz środki na leczenie po przejściu na emeryturę. Jednak lepszym pomysłem było by wprowadzić wiek emerytalny do 90 lat w tedy dziury w budżecie (ZUS-się) by nie było.
      A tak poważnie to brak odwagi by zrównać wiek emerytalny, dla wszystkich bez względu na zawód.
    • Gość: zibi Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.inig.pl 18.10.11, 11:17
      To może ustalić od razu przejście na emeryturę w wieku 100 lat? Kto z tego g..a dostanie pieniądze?
      Jedni mogą przechodzić na emeryturę w wieku 34 lat a innym każe się pracować do śmerci.
    • ludwik_13 Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 11:47
      A mnie to przeraża coś innego. Wcześnie urodziłam dzieci, licząc na to, że po ich odchowaniu sobie odpocznę. Liczyłam na jeszcze 10 lat pracy, może 12 - czyli do 60-62 r.ż. Tymczasem dzieci schodzą nam ze stanu, ale pozostają Rodzice - coraz starsi i wymagający opieki. A Mamusia Męża z tych dlugowiecznych - jak nic dociągnie do 90-tki. A ja wtedy będę miała 65, czyli wg panów z Lewiatana, będę jeszcze przed emeryturą. Czarno to widzę. Moja Teściowa przeszla na wcześniejszą emeryturę w wieku 55 lat , co znacza pobieranie świadczenia przez lat 35!!! Tyle, ile pracowała!!! Nóż się w kieszeni otwiera i zaczynam reagować agresją na stare kobiety!!!
      • Gość: ww Re: Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: 195.117.255.* 18.10.11, 12:12
        Prawdopodobnie będziesz musiała zapewnić jej opiekę - jeżeli nie zrobisz tego osobiście (a nie zrobisz, bo będziesz jeszcze pracować), to trzeba będzie zapłacić - miejsce w jako takim zakładzie opieki kosztuje około 3 tys zł - czy twoją teściową na to stać?
    • wz43 Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat 18.10.11, 11:51
      Dzisiaj, przy kilkunastoprocentowym bezrobociu jakie mamy w Polsce nikt nie chce zatrudniać znacznie młodszych osób, a co dopiero w wieku powyżej 60 lat! Nie może byc tak, że niby mamy umowę społeczną w sprawie zabezpieczenia rentowo-emerytalnego, która stale jest zmieniana na niekorzyść obywateli przez rząd reprezentujący jak widać po jego polityce wyłacznie pracodawców, czyli wyzyskiwaczy. Zmniejszenie składek ubezpieczeniowych bedace ich pomysłem powoduje powiekszanie się dziury w budżecie ZUS i w przyszłości za otrzymywane świadczenia emerytalne nie będzie można sie utrzymać. Przewidywana na lata 2030.... stopa zastąpienia ma wynieść aż 33%!!!!! ( najniższa w UE ). Dlaczego nadmierne zyski pracodawców maja być powodem nędzy wiekszości emerytów!? I tak jestesmy "murzynami" w UE i na świecie! Najdłużej pracujemy i gó... zarabiamy! Do czego ma to doprowadzić? Do wyniszczenia narodu polskiego! Od lat z przyczyn ekonomicznych mamy ujemny przyrost naturalny, bo ludzi w Polsce nie stać na posiadanie dzieci! A młodzi muszą szukać pracy za granicą - oto skutek polityki rzadów liberalnej prawicy i jej rządów.
      Na calym świecie ludzie buntują się dzisiaj przeciw takiej polityce! Czas żeby Polacy również pomyśleli nad tym jaką przyszłość szykuje im Donald I-szy i klika jego dworaków.
    • Gość: hiho każdy powiniene móc iść na emeryturę kiedy chce IP: 78.133.163.* 18.10.11, 11:59
      a dostać tyle ile uzbierał.
    • Gość: korek Re: Za 17 lat na emeryturę w wieku 67 lat IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 12:10
      Pierdzieć w stołek w spółdzielni mieszkaniowej można do przysłowiowj usranej śmierci...
    • Gość: rr0309 Zlikwidować zus skoro pracować trzeba do śmierci. IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 12:11
      Idioci - pracy brak dla młodych tym bardziej starych nikt nie zatrudni. W takim razie Państwo nasze niech zapewni gwarancje zatrudnienia po 50- tce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka